Río Chillar – verdens smukkeste flod

Chillarfloden løber ud i Nerja og er hverken stor eller kendt, men at det er verdens smukkeste flod er indiskutabelt. Dens løb er ubeskriveligt smukt og da man vandrer i selve floden og dermed hele tiden bliver afkølet, er en udflugt op til Chillars vandfald en perfekt vandretur i augusts hede.

Det er muligt, at der er nogen der tror, at jeg overdriver, når jeg påstår, at Chillar er verdens smukkeste flod, men det gør kun de, der ikke selv har været der. For har man først vandret gennem det lave vand i floden op til vandfaldene og set blomsterfloret og den dramatisk natur, ja så er man klar over, at Amazonas, Nilen og alle de andre bare kan gå hjem og lægge sig. Chillarfloden er en helt enestående miniflod og byder på en lille bid af paradis.

For at komme op i Chillarfloden tager man ind til Nerja og finder den rundkørsel i byens østlige del, hvor man drejer ned til Burriana stranden. Men vi drejer ikke ned mod stranden, men op i modsat retning ad Calle Julio Romero. Det er den vej, der fører op til Nerjas nye markedsplads, og der står også et ramponeret skilt i rundkørslen, hvor der står: Mercadillo, Rastrillo. Her kan man se en stor bygning der hedder Morasol. Man kører op forbi Morasol og tager den højre vejgaffel op ad Avenida de la Constitución. Efter ca. 1 km. kommer der en vej på venstre hånd, der hedder Calle Mirto. Her står der to store elmaster. Man kører ned ad Calle Mirto og drejer så til højre ad vejen, der går ned i floddalen og ind under motorvejen. Man følger i første omgang den asfalterede vej, for den fører ned i bunden af floden, hvor der ligger et stort stenbrud. Man kan godt parkere ved stenbruddet, men det er lettere jo længere ind i flodsengen man kan køre, for turen er lang nok endda. Det bedste er, hvis man kører, indtil man kommer til en stejl cementeret rampe, der fører op til elværket. Det er en fordel at have en firhjulstrækker, da det er en ujævn og stenet vej, som man kører på, og sommetider løber vejen i selve floden.
Hvis man har parkeret nedenfor rampen, har man kun en kort vej op forbi elværket, inden man kommer til selve floden. Man vandrer i flodsengen, og da vandet på intet sted er dybere end ca. 20 cm. er det ikke noget problem. Men man skal naturligvis have fodtøj på, der kan tåle at blive vådt og som sidder godt fast på foden. Gårdsangersko med sokker kan anbefales. Det er også en fordel at have to stave med, for det gør det lettere at få fæste på flodbunden. Flodbunden er dækket af små sten og er ikke svær at gå i, men jo højere op man kommer, jo større bliver stenene. Chillarfloden forsyner Nerja med brugsvand, så man skal passe på, at man ikke forurener.

 

rio chillar nerja2

 

Floden er ganske smal her i det nedre løb – ikke mere end to meter bred, og på begge sider er der klippevægge, som visse steder nok er 200 meter høje. Man vandrer altså med fødderne i vand i bunden af en smal dal med stejle klippesider og samtidig er man omgivet af en overdådig blomsterpragt af især nerier og flotte lilla blomster. Der er også masser af grønne planter, insekterne summer og fuglene synger, så der er idyl for alle pengene.

Efter ca. en halv times vandring kommer vi til ”Snævringen”, hvor floden har skåret sig ned gennem nogle høje klipper. På sine steder er floden ikke mere end en meter bred, og klipperne når næsten sammen over vores hoveder. Hvis der er meget vand i floden, kan det her være op til ½ meter dybt, så man skal have shorts på.

Turen op til vandfaldet tager ca. 2 ½ time, og det er bare en sand fornøjelse at gå her. Det er betagende smukt, men det kan anbefales at tage turen en hverdag, for Chillarfloden er nu blevet ret så kendt, så der kan være trængsel i floden i weekenderne. Men der er ikke noget at sige til, at mange gerne vil opleve denne naturperle med dens paradisiske idyl og skønhed.

Inden man kommer op til vandfaldene, bliver floden bredere og der kommer større klippeblokke frem. Floden drejer til venstre lige inden det første vandfald, og her plejer der at være ret mange badende.

En sti fører op forbi det første vandfald til de mindre vandfald ovenfor, men de er også flotte, og også dér er der mulighed for at bade, og der er masser af naturlige ”jacuzzier”, som man kan ligge i, hvis man kan lide at få store mængder brusende koldt vand ned over sig.

De fleste vender om, efter at have spist madpakken ved vandfaldene, og selv om man har gået op ad floden, skal man ikke tro, at det er kedeligt at gå den samme vej tilbage. Nej, på vejen ned får man øje på andre ting end på vejen op, så det er som at gå i to forskellige floder.
Man kan imidlertid godt komme ud af floden uden at gå samme vej tilbage, idet man ca. 20 minutters vandring efter vandfaldene kommer til det sted, hvor en sti fra Frigiliana til Marodalen krydser floden. Denne sti er helt fantastisk og er et kapitel for sig, idet man kan vandre fra Frigilianas centrum til El Pinarillo, som er et picnicsted langt inde i Maro dalen.
Det er en ret lang tur, som indebærer, at man fra Frigiliana først går ned i Higuerón dalen, hen forbi det store vandreservoir og så op ad stien, som starter på højre hånd ca. 100 m. efter vandreservoiret. Her går det stejlt opad til bjergkammen, som man nu følger nordud. Nu vandrer man højt oppe i et stykke uberørt natur, som ligger mellem de to floder. Efter et par timers vandring fører stien ned i Chillarfloden og op igen på den anden side. Der er ca. 300 højdemeter op af Chillarfloden på vej over mod El Pinarillo, så det er ikke en tur for svage sjæle. Man skal beregne ca. 4 timer til turen fra Frigiliana til El Pinarillo, og så skal man sørge for transport i den anden ende, for det er en lang tur ud af Maro dalen.
Men heller ikke der, hvor Frigiliana stien krydser Chillarfloden, holder floden op. Man kan vandre i timevis nordud af floden, og det hele bliver mere og mere betagende. Et par hundrede meter efter at stien har krydser floden, kommer man til en ret stor ruin på højre hånd. Hvad der har været her, kan man kun gisne om, men måske har det været bolig for de mennesker, der i sin tid passere nogle sluser, som ligger tæt derved.

Ovenfor ruinen bliver floden bredere, ja der er en slags flodslette, som længere oppe går over i en dramatisk klippeformation, hvor man må springe som en anden bjergged for at komme op forbi. Heroppe kommer der på venste hånd en lav saddel af en bjergkam, som ser stærkt tillokkende ud, men som også er bevokset med krat og helt uden en sti. På dette stykke løber floden under jorden, ja af og til kommer den frem, men her vandrer man mest i en tør seng. Længere inde deler floden sig flere gange, men er stadig vildt betagende med en jomfruelig og dramatisk natur. Ja, jeg har aldrig set noget lignende. Her inde tårner Almijara bjergkæden sig op og det er så ensomt, at man ikke møder en levende mors sjæl. Men nu er vi også så langt fra en vej, at man skal bruge 3-4 timer til fods for at komme derind.

rio chillar nerja3

Hvis man vil udforske Chillars øvre løb (og det kan absolut anbefales) er det lettest, hvis man i sin bil kører ind i Maro dalen og op forbi El Pinarillo. Man kan følge dalen rundt ad en grusvej, indtil man kommer op i nærheden af passet mellem Maro- og Chillar dalen. Her kan man parkere og så følge stien indad. Hvis man bliver på stien fører den efter et par kilometer ned i floden ved ruinen og så er det bare at følge floden opad. Man kunne tilbringe en nat i telt her for at være tættere på det hele, men det må man vist ikke for Junta de Andalucía .....
At Chillarfloden er en udflugt værd er indiskutabelt. Det er en udflugt, man aldrig nogensinde glemmer.

Hvordan kommer jeg til Río Chillar? Se kort her.

En sjov dag for hele familien

 

Tivoli World

I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attraktioner. Tivoliet er også hyggeligt i aftentimerne, når solen er på vej ned og den hedeste sommervarme har lagt sig. På området findes også mange forskellige restauranter og kiosker, ligesom at der findes flere scener, hvor der ofte bydes på underholdning.
 
 

Minigolf

En aktivitet, som måske ikke passer til de varmeste sommerdage, men meget vel til lune aftener, er uden tvivl minigolf. Saml venner og familie i alle aldre og begiv dig ud og gå en runde inden solen går ned.
 
I Fuengirola ligger minigolfbanen Fuengirola Adventure Park, som er meget fint og lavet som en naturlig park med græsbevoksede bakker, bække, træer og andre vækster.
 
En af kystens andre minigolfbaner er Mini Golf Happy Days i Torremolinos. Her ligger golfbanens huller smidigt på rad og række. Centret har også andre aktiviteter for børn.
 
 

Kom op i det blå med svævebanen

For dem, der ønsker en flot udsigt og se noget af kysten ovenfra, skal blikket rettes til Arroyo de la Miel, Benalmádena. Det er kun et stenkast fra Tivoli, Teleferico Benalmádena svævebanen tager dig 800 meter op til toppen af Monte Calamarro. Her har du Costa del Sols bedste panoramaudsigt og på klare dage, du kan se hele vejen til Gibraltar og Marokko. Her er der også rovfugle trænet til jagt - en gammel tradition, som nu beskyttes af UNESCO som en del af verdensarven.
For dem, der leder efter lidt motion, kan man tage svævebanen op til toppen og derefter gå ned af fine, men stenrige stier.
 
 

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Cuevas de Nerja bliver i dag anset som nogle af de største og flotteste drypstenshuler i verden.  
Det kan være en fordel at bestille billet online, hvis du vil være sikker på et fast tidspunkt, men det kan somme tider også lade sig gøre at bestille ved indgangen.
 
 
 

Her kan du se på dyr

 

Crocodile Park

I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller. På bestemte klokkeslag er der fodring, hvor dyrepasseren også fortæller mere om disse dyr. I krokodilleparken findes flere end 300 krokodiller, den største vejer over 600 kg! Hvis du vil, kan du også få lov at holde en krokodilleunge – denne har, for sikkerhedens skyld, gabet godt tapet sammen.
Kystens krokodillepark ligger lige i udkanten af Torremolinos.
 

Søløver og delfiner

Alle elsker defliner og i Selwo Marina i Benalmádena elsker delfinerne deres publikum. Unge og gamle er fulde af beundring, når delfinerne pludselig bryder vandoverfladen og hopper flere meter op i luften. Men her er der ikke bare delfiner, her findes også søløver, som man kan bade med (booking og betaling foretages via hjemmesiden) og så findes her også slanger, pingviner, papegøjer og livsfarlige piratfisk m.m.
 

Sommerfugle

En anden attraktion på Costa del Sol er sommerfugleparken Mariposario i Benalmádena. Her findes flere end 1.500 eksotiske sommerfugle i alle farver, store og små, som flyver frit mellem vandfald og blomster i dette lille tropiske paradis. Men sommerfuglehuset er ikke bare hjem for sommerfuglene, her bor også en wallaby, leguaner, skildpadder og fugle.
 

Sea Life

For dem, som er interesserede i livet under overfladen, anbefales et besøg i akvariet Sea Life i havnen i Benalmádena Costa. Her ses alt fra små søheste, vandmænd, søstjerner, klovnefisk, skildpadder og hajer m.m. På øverste etage lever også en odderfamilie og heroppe kan man også spille minigolf.
 

Ulve

Nord for Málaga i retning af Antequera ligger Lobo Park, Costa del Sols egen ulvepark. Dette er en non-profit virksomhed med det formål at forske og studere ulve, og så arbejder de med hundetræning. Her kan du lære mere om disse mytiske dyr, gå guidede ture og deltage i nataktiviteter med ulvehyl.
 

Selwo Aventura

I Estepona er jungleparken Selwo Aventura hjemsted for mere end 2.000 dyr. Se alt fra elefanter, bjørne, tigre, giraffer og kameler til den truede iberiske los. Her kan du gå ud på safari og også prøve at være en eventyrer med bue og pil for en dag.
 

Bioparc

En mindre zoo findes midt i Fuengirola. Her i denne tropiske park bevæger dyrene sig i et mere naturligt miljø sammenlignet med mange andre zoologiske haver. Udover dyrene er der også på forskellige forestillinger, og i juli og august holder Bioparc åben til midnat med særlige natbegivenheder.
 

Hils på æsler

El Refugio del Burrito er en non-profit organisation, der arbejder for at forbedre betingelserne for æsler og muldyr i Spanien og ligger i Fuente de Piedra. Et besøg her er et perfekt sted til både at opleve Málagas indlandsområde, mens du møder æslerne og lærer mere om dem, samt om hvordan centret fungerer, samtidig med at du ved hjælp af dit besøg hjælper æslerne.
 

Andre attraktioner

Fiskeudflugter/hval- og delfinsafari (Puerto Banús, Marbella): www.lunapesca.com 
Delfinsafari (Benalmádena): www.costasolcruceros.com 
Andalusiske heste og rideforestillingar (Mijas Costa): www.elcartujano.com 
 
 
 
 

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland
Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.
 

Aqualand

I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand.
Her findes et stort udvalg af vandrutsjebaner, lange rør og eventyrlige vandbaner.
Totalt har dette vandland 19 attraktioner.
 

Aquamijas

I Mijas Costa, ved grænsen til Fuengirola, findes Aquamijas med 12 attraktioner.
Der er ofte mulighed for at få rabat på entrébilletten hos groupon.es (gyldig frem til 31-08-2019).
 

Aquavelis

I Torre del Mar, øst for Málaga findes Aquavelis.
Vandlandet har 14 attraktioner, inklusive deres Virtual Reality Park.
 

CostaWaterPark

Endvidere findes der også anderledes vandparker ud for kysten, som alle tilhører CostaWaterPark.
Disse er flydende, oppustelige forhindringsbaner med rutsjebaner, klatrevægge, trampoliner og andre forhindringer ude på vandet, ca. 70 meter fra stranden. CostaWaterPark's vandparker findes i Benalmádena, Fuengirola, Elviria, Puerto Banús og San Pedro de Alcántara.
 
 Costawaterpark
 

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol!

Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i Spanien og langs kysten findes et stort udvalg af forskellige dyreparker, badelande og andre attraktioner.
 
Fine og elegante delfiner i graciøse spring, livsfarlige krokodiller, brølende tigere, hylende ulve og farverige sommerfugle? Eller måske vandland og eventyrsbad med udmattende vandrutsjebaner, en nervepirrende kabelbanetur eller et besøg i tivoli med pariserhjul, gammeldags rutsjebaner og alt andet, som hører til?
 
Efter mange dage på stranden er der intet galt med lidt variation. Her præsenteres et udvalg af kystens attraktioner.
 

300 krokodiller

I flere naturtro bassiner i Crocodile Park ses flere slags krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller, og på bestemte klokkeslag er der fodring, hvor dyrepasseren også fortæller mere om disse dyr. Her i krokodilleparken findes flere end 300 krokodiller, den største vejer over 600 kg! Hvis du vil, kan du også få lov at holde en krokodilleunge – denne har, for sikkerhedens skyld, gabet godt tapet sammen.
Kystens krokodillepark ligger lige i udkanten af Torremolinos. www.cocodrilospark.com 
 
Krokodille
Foto: Arne Bjørndal.
 

Vand, masser af vand og leg i vandland

I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes et stort udvalg af vandrutsjebaner, lange rør og eventyrlige vandbaner. Totalt har dette vandland 19 attraktioner. www.aqualand.es/torremolinos/ 
 
Og der findes flere vandland på Costa del Sol! I Mijas Costa, ved grænsen til Fuengirola, findes Aquamijas med 12 attraktioner. www.aquamijas.com 
 
I Torre del Mar findes Aquavelis – vandlandet øst for Málaga med 14 attraktioner, inklusive deres Virtual Reality Park. www.aquavelis.es
 
Alle disse tre vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.
 
Endvidere findes der også anderledes vandparker ud for kysten, som alle tilhører Costa Waterpark. Disse er flydende, oppustelige forhindringsbaner med rutsjebaner, klatrevægge, trampoliner og andre forhindringer ude på vandet, ca. 70 meter fra stranden. Costa Waterparks vandparker findes i Benalmádena, Fuengirola, Elviria, Puerto Banús og San Pedro de Alcántara. www.costawaterpark.com
 

Søløver og delfiner

Alle elsker defliner og i Selwo Marina i Benalmádena elsker delfinerne deres publikum. Unge og gamle er fulde af beundring, når delfinerne pludselig bryder vandoverfladen og hopper flere meter op i luften. Men her er der ikke bare delfiner, her findes også søløver, som man kan bade med (booking og betaling foretages via hjemmesiden) og så findes her også slanger, pingviner, papegøjer og livsfarlige piratfisk m.m. www.selwomarina.es 
 
Delfiner
Delfiner er altid populære blandt børn. Du finder dem i Selwo Marina i Benalmádena. Foto: Selwo Marina.
 

Sommerfugle

En anden attraktion på Costa del Sol er sommerfugleparken Mariposario i Benalmádena. Her findes flere end 1.500 eksotiske sommerfugle i alle farver, store og små, som flyver frit mellem vandfald og blomster i dette lille tropiske paradis. Men sommerfuglehuset er ikke bare hjem for sommerfuglene, her bor også en wallaby, leguaner, skildpadder og fugle. www.mariposariodebenalmadena.com 
 

Under overfladen

For dem, som er interesserede i livet under overflade, anbefales et besøg i akvariet Sea Life i havnen i Benalmádena Costa. Her ses alt fra små søheste, vandmænd, søstjerner, klovnefisk, skildpadder og hajer m.m. På øverste etage lever også en odderfamilie og heroppe kan man også spille minigolf. www.visitsealife.com/benalmadena
 

Minigolf

En aktivitet, som måske ikke passer til de varmeste sommerdage, men meget vel til lune aftener, er uden tvivl minigolf. Saml venner og familie i alle aldre og begiv dig ud og gå en runde inden solen går ned. I Fuengirola ligger minigolfbanen Fuengirola Adventure Park, som er meget fint og lavet som en naturlig park med græsbevoksede bakker, bække, træer og andre vækster. www.fuengirolaadventuregolf.com
 
En af kystens andre minigolfbaner er Mini Golf Happy Days i Torremolinos. Her ligger golfbanens huller smidigt på rad og række. Centret har også andre aktiviteter for børn.
www.minigolfhappydays.com 
 

Tivoli

I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attraktioner. Tivoliet er også hyggeligt i aftentimerne, når solen er på vej ned og den hedeste sommervarme har lagt sig. På området findes også mange forskellige restauranter og kiosker, ligesom at der findes flere scener, hvor der ofte bydes på underholdning. www.tivoli.es 
 

Op i det blå

For dem, der ønsker en flot udsigt og se noget af kysten ovenfra, skal blikket rettes til Arroyo de la Miel, Benalmádena. Det er kun et stenkast fra Tivoli, Teleferico Benalmádena svævebanen tager dig 800 meter op til toppen af Monte Calamarro. Her har du Costa del Sols bedste panoramaudsigt og på klare dage, du kan se hele vejen til Gibraltar og Marokko. Her er der også rovfugle trænet til jagt - en gammel tradition, som nu beskyttes af UNESCO som en del af verdensarven.
For dem, der leder efter lidt motion, kan man tage svævebanen op til toppen og derefter gå ned af fine, men stenrige stier. www.telefericobenalmadena.com 
 

Ulve

Nord for Málaga i retning af Antequera ligger Lobo Park, Costa del Sols egen ulvepark. Dette er en non-profit virksomhed med det formål at forske og studere ulve, og så arbejder de med hundetræning. Her kan du lære mere om disse mytiske dyr, gå guidede ture og deltage i nataktiviteter med ulvehyl. www.lobopark.com 
 

Dyreparker

I Estepona er jungleparken Selwo Aventura hjemsted for mere end 2.000 dyr. Se alt fra elefanter, bjørne, tigre, giraffer og kameler til den truede iberiske los. Her kan du gå ud på safari og også prøve at være en eventyrer med bue og pil for en dag. www.selwo.es
 
En mindre zoo, Bioparc, findes midt i Fuengirola. Her i denne tropiske park bevæger dyrene sig i et mere naturligt miljø sammenlignet med mange andre zoologiske haver. Udover dyrene er der også på forskellige forestillinger, og i juli og august holder Bioparc åben til midnat med særlige natbegivenheder. www.bioparcfuengirola.es
 

Hils på æsler

El Refugio del Burrito er en non-profit organisation, der arbejder for at forbedre betingelserne for æsler og muldyr i Spanien og ligger i Fuente de Piedra. Et besøg her er et perfekt sted til både at opleve Málagas indlandsområde, mens du møder æslerne og lærer mere om dem, samt om hvordan centret fungerer, samtidig med at du ved hjælp af dit besøg hjælper æslerne. www.elrefugiodelburrito.com
 

En lidt hårdere dag?

På flere steder langs Costa del Sol er der mulighed for at leje specielle "buggies" (mindre firehjulsdrevede køretøjer) og køre ud i skovene og nationalparkerne på Solkysten. I Marbella er en af udlejerne www.marbellabuggys.com og via www.adventure-spain.com kan man følge med i en jeep-udflugt til den historiske by Ronda.
Hvis du vil opleve mere, tilbyder de fleste havne og strande langs Costa del Sol bådture for at se både hvaler og delfiner, samt dykkerrejser, ekstreme powerbåde, paragliding og havfiskeriudflugter.
 
 
 
Andre attraktioner:
De berømte grotter i Nerja: www.cuevadenerja.es 
Fiskeudflugter/hval- og delfinsafari (Puerto Banús, Marbella): www.lunapesca.com 
Delfinsafari (Benalmádena): www.costasolcruceros.com 
Andalusiske heste og rideforestillingar (Mijas Costa): www.elcartujano.com 
 

Praktiske tips

For at komme til de forskellige attraktioner er det nemmest at køre i bil dertil, selvom der er både tog- og busforbindelser, især til de mest populære destinationer langs Costa del Sol. Se de respektive hjemmesider for de seværdigheder, du vil besøge, for åbningstider, specielle arrangementer mv. Ofte er der også tilbud med familie- og grupperabatter og i nogle tilfælde også kombinationsbilletter til flere attraktioner.
 
Flere af attraktionerne kan også tilbyde særlige hotelpakker, der inkluderer rabatter på billetter og mad.
 
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com