La Danesa på Youtube

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan få piftet garderoben op på en bæredygtig, sjov og gratis måde.

Én efter én ankommer pigerne slæbende på poser og sække. Det er dagens deltagere i et tøjbytte-arrangement, der arrangeres to gange årligt i en lokal pige-gruppe. Jeg selv har været med to gange, og det har været nogle sjove events, hvor der er blevet prøvet tøj, poseret, grinet og nå ja, nydt et glas vin eller to.

På bordene i caféen har arrangøren, franske Estelle Alexander, lagt sirligt udklippede papirlapper med tal. Lapperne er inddelt efter størrelser, og er beregnet til, at man ligger alt tøj str. 40 i ’40 bunken’ og så fremdeles. Det gør det nemmere at finde ud af, hvilket tøj man skal kigge efter, selvom det næsten er mere reglen end undtagelsen, at man kigger i samtlige bunker.
 
Når alle er kommet, og alle bordene er fyldt op, går bytteriet i gang. Et virvar af tøj bytter kroppe, mens alle hjælper til at finde ud af, om det prøvede tøj er værd at beholde for den midlertidige indehaver, eller om det skal videre i bunken. Nogle egentlige regler er der ikke, når vi bytter. Der er ikke noget minimum antal stykker tøj, man skal have med, og selve bytningen finder sted helt uden iturevne beklædningsgenstande eller afrevne hårtotter.
 
Når første runde er overstået, plejer vi at sætte os og få noget at spise samt et glas. Herefter lunter folk naturligt ind til anden omgang, som ofte er præget af, at deltagerne nu er i en lidt mere opløftet stemning og tør kaste sig ud i nogle modemæssige vovestykker.
 
clothes swapping2Estelle (arrangør) 
”Det bedste stykke tøj, jeg har byttet mig til, var en sommerkjole, som jeg troede var alt for lille til mig, men da jeg prøvede den, var den rigtig flatterende. (Jeg ville aldrig have prøvet den i en butik).”

Hannah (tv)
clothes swapping4”Dette er mit første tøjbytte-event, normalt ville jeg bare give tøjet til velgørenhed. Dagens bedste bytte er en blå jakke, jeg ikke normalt ville vælge, men jeg kan rigtig godt lide den.”
 
 
Rachel 
clothes swapping3”Jeg har fået nogle rigtig fede ting i dag – to kjoler fra Adolfo Domingo og en uld-kappe, som jeg altid har ønsket mig. Det bedste ved disse tøjbytte-events er den positive, kvindelige energi, sammenholdet, og muligheden for at prøve en ny stil gratis!”
 
 
clothes swapping5Kate 
”Det bedste ved tøjbytte er, at jeg ikke behøver gå ud og shoppe tøj i butikkerne, som jeg synes er kedeligt,” fortæller Kate, der bærer sit ’bedste bytte’ – en blomstret kjole doneret af Estelle.
 
clothes swapping6Randi 
”Det bedste er, at man kommer af med noget af det tøj, man ikke bruger længere og får noget ’nyt’, fedt tøj ganske gratis. Og så har vi det jo rigtig sjovt med hinanden, mens det står på.”
 
 
 
 
clothes swapping7Eja 
Ses her iført ’dagens bytte’ – en lyseblå jumpsuit. ”Jeg fik en klapsalve fra pigerne, da jeg tog den på – det var vildt sjovt,” fortæller Eja, der gerne vil opfordre andre piger til at melde sig til gruppen ’Malaga Girls’ via siden www.meetup.com, hvor man kan holde sig opdateret om fremtidig tøjbytte-events og andre arrangmenter.

Når du skal vælge tøj ud til tøjbytte-bunken, kan du stille følgende spørgsmål ved dine tøjgenstande:

- Passer det mig?
- Har jeg brugt det de sidste 12 måneder?
- Er der nogen chance for, at jeg kommer til at gå med dette igen?
- Passer det til min nuværende stil?
- Hvis jeg shoppede i dag, ville jeg så købe dette?
- Og allervigtigst: Er jeg komfortabel i dette?

Gode råd når du skal arrangere en tøjbyttedag:

Find en passende location. Vælger du selv at åbne dit hjem, så ryd flader osv., så tøjet kan ligge uden at være til fare for ming-vaserne. Men tøjbyttedagen kan også sagtens afholdes på en lokal café, hvis blot ejerne er indstillet på, at I kommer til at fylde lidt. Aftal det med den enkelte café. Hvis de alligevel har en stille periode lørdag formiddag, kan det jo sagtens lade sig gøre.
 
Invitér venner i alle former og størrelser. Invitér også din gravide veninde, som måske leder efter mere rummeligt tøj. Ofte kan tøj også tilpasses, hvis man tilføjer et bælte. Tag ét med, så veninderne kan se, hvordan en kjole eller top vil se ud med et bælte om livet.
 
Afhold din tøjbyttedag i slutningen af sæsonen, hvor man naturligt vil gå igennem sit klædeskab for at rydde op, og giv folk god tids varsel. Det kræver god tid at gå igennem hele klædeskabet. Her på Costa del Sol er der groft sagt to sæsoner, så jeg og mine veninder holder én om foråret og én om efteråret.
 
Lad kun ting i perfekt stand komme med. Det vil sige, at tøjet som minimum er rent, og at der ikke er pletter og huller. Alt, hvad man ville være flov over at låne til en veninde, skal blive hjemme.
 
Medbring accessories. F.eks. sko, tasker, smykker, tørklæder – dette sikrer, at alle kan finde noget, der passer.
 
Spejl og prøverum. Afhængigt af hvor I afholder tøjbyttedag, er det ikke altid at man har mulighed for et egentligt prøverum. Hvis der ikke er et i forvejen, så hav som minimum et spejl med. Afholder I det på en café, så bed gæsterne have noget tøj på, der gør det nemt at prøve f.eks. en kjole ud over.
 
Sæt nogle spilleregler. Du kan lave en regel, hvor man må tage 5 stykker tøj pr. runde, eller stil uret til 5 minutters ”shopping” ad gangen. I min gruppe af veninder har vi ingen regler, og folk tager ganske afslappet bare det, de finder mest interessant. Skulle der opstå en krise, hvor to piger vil have det samme stykke tøj, kan det løses ved at lade deltagerne bestemme, hvem der bærer det bedst, eller, hvis man er bange for at såre nogles følelser, med plat eller krone.
 
Benyt en tøjbyttedag til at vove halsen. Hvis du altid har ønsket kaste dig ud i et par højtaljede bukser eller et vildt mønster, men ikke har haft mod på det, så benyt dig af chancen til at prøve looket af helt gratis.
 
Find en lokal genbrugsbutik og lad dem overtage det tiloversblevne tøj. Udpeg en ansvarlig forinden, så I undgår at stå med sorte sække og Ikea-poser, hvis skæbne først skal bestemmes, når der er byttet færdigt.

Og så er der bare tilbage at sige: Happy swapping!

Dette tøjbytte-event blev afholdt på café Arte In Farina, på Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula i Málaga centrum.

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29