Det danske magasin i Spanien
Spis 12 druer og få et Godt Nytår!

Spis 12 druer og få et Godt Nytår!

Vinrankerne står side om side i områderne omkring Novelda og Aspe i Alicante-provinsen. Men der er få druer at få øje på, selv om mange af dem stadig ikke er høstet. De er nemlig omhyggeligt pakket ind i hvide papirposer.

Det var borgemesteren i Novelda, som for over hundrede år siden fandt ud af, at han ville prøve at beskytte druerne mod druepest, en type møl som angreb og ødelagde frugten, ved at hænge papirposer uden på drueklaserne. En efter en blev poser med åben bund møjsommeligt bundet rundt om hver sin drueklase mens druerne stadig var små som pepperkorn. Og resultatet var en success. Ikke kun var druene fuldstændig fri for både pest, fugtskader og fuglemøg – uden direkte sollys tog druerne længere tid om at blive modne, og blev dermed sødere og mere velsmagende. Det lille mikroklima inde i hver pose sørgede i tillæg for, at alle druerne blev modne samtidig, så alle var lige store.

Uvas embolsada – druer i pose. Druerne ”pakkes ind”, når de er små som pepperkorn.
José Enrique Sánchez García fra Uvas Rosando har specialiseret sig i pose-druer.
Uvas embolsada – druer i pose. Druerne ”pakkes ind”, når de er små som pepperkorn.

Denne måde at fremdrive druerne på er blevet almindelig langs store dele af Rio Vinalopó, den mere eller mindre udtørrede flod, som rinder gennem deler af Alicante-provinsen. Tidligt på sommeren kan man se “druepakkere” i områderne rundt om i både Aspe og Novelda. Efterspørgslen efter hurtige hænder, som kan binde poser, er et værdifuldt supplement til beskæftigelsen i dette område.

Det siges, at traditionen med at spise druer på nytårsaften blev indført i 1909, som skulle have været et ekstra godt drue-år. På grund af den store høst bestemte myndighederne, at de skulle forære en del af druerne væk i forbindelse med nytår, og det at spise druer nytårsaften er siden blevet en tradition. Mange er imidlertid skeptiske overfor denne historie, og minder om, at det den gang ville have været direkte umuligt at opbevare almindlige druer, som blev høstet i august/september helt frem til nytårsaften. Uanset oprindelse så er det en tradition, som er blevet mere og mere almindelig i Spanien, og som også har spredt sig til flere lande i Sydamerika.

Uvas embolsada – druer i pose. Druerne ”pakkes ind”, når de er små som pepperkorn.
¡Mira! Se! Alle druerne er lige modne og lige store. Og lige perfekte! José Enrique Sánchez García holder stolt en drueklase op, som netop er pakket ud.
Spis én drue hvert sekund de sidste 12 sekunder, før det gamle år rinder ud – og det vil gå dig godt i det nye!

Det er hovedsageligt Aledo-druen, som nyder godt af den tidskrævende og omsorgsfulde behandling, en grøn drue som også bruges til produktion af hvide vine. Aledo er som udgangspunkt en robust drue med tyk skal, men i papirposens lune hi bliver skallen noget tyndere.

Druerne er i disse dage undervejs til indbyggerne over hele den iberiske halvø. Når klokken slår sine tolv slag ved indgangen til det nye år, så skal de stå med 12 druer i hånden. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måde sikrer de velstand for sig selv og sine nærmeste i det kommende år.

Vi har selv stået blandt festglade spaniere og stoppet druer i os – et godt råd er at fjerne skallen i forvejen, klokkerne slår nemlig hurtigere end du kan sluge dem alle…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.