La Danesa på Youtube

¿Qué Pasa? - Spanien

Kristne og maurere slås igen

Mange byer har i de århundreder, der er gået, siden maurerne blev endegyldigt forvist fra Spanien, afholdt en byfest, hvor hovedtemaet er slag mellem kristne og maurere.
I enkelte regioner og kommuner har man nedlagt forbud imod eller på anden vis forsøgt at aflyse denne tradition, eftersom udfaldet af kampene altid falder til de kristnes fordel, og det har man ment, var diskriminerede imod det muslimske mindretal i landet. Fortalere for festen mener dog, at der er tale om en gammel tradition, som afspejler historien, sådan som den nu engang udspillede sig.
Fiesta de Moros y Cristianos, som det hedder, afvikles derfor stadigvæk mange steder, og det på forskellige datoer i løbet af året.
Først og måske repræsentativ på denne kalenderen er Valverde de Júcar i Cuenca, hvor de store slag skal slås i dagene fra den 5. til den 10. januar. Fra den 2. til den 7. februar går det løs i Bocairent i Valencia-provinsen, og således fortsætter slagene fra by til by, indtil alle er ’generobrede’.
 

De store karnevallers tid

De fleste større byer fejrer karnevalet med prægtige optog, musik, fest og sjov i gaderne, helt specielle er dog dem på De Kanariske Øer og i den sydlige del af Andalusien.
Flottest er karnevallet i Santa Cruz på Tenerife, hvor det er det næst største efter det gigantiske tilløbsstykke i Rio de Janeiro.
Datoerne fra by til by varierer en del, og her kommer nogle af dem:
I Santa Cruz tages de første dansetrin allerede med indvielsen den 11. januar, og derefter afholdes karnevallet til den 18. februar.
Puerto de la Cruz på samme ø starter karnevallet den 4. o varer til den 15. februar.
I Las Palmas på Gran Canaria varer karnevallet fra den 2. til den 18. februar.
I Andalusien er det største karneval det i Cádiz, som også er det næst vigtigste i landet, og det har en helt egen kultur og et eget særpræg, men flere andre byer forsøger at gøre dem det farverige kunststykke efter.
I Cádiz afholdes det fra den 8. til den 15. februar.
Málaga kommer dog Cádiz i forkøbet, hvad datoerne angår, og her står karneval på kalenderen fra den 3. til den 11. februar.

Blomsterkamp og ansjosens begravelse i Málaga

I forbindelse med karnevallet i Málaga er én af de mest bemærkelsesværdige traditioner en blomsterkamp. La Batalla de Flores kaldes den, og det hele går ud på, at alle kaster blomster på hinanden.
Traditionen stammer fra hedengangne tider, hvor blomstersælgere kastede blomster efter forbipasserende adelsmænd, og det kan som sådan ses som et symbol på klassekamp.
Nu til dags er det dog alle mod alle.
Sidst på eftermiddagen/først på aftenen deles der på og omkring Calle Larios ud af poser med kronblade og blomster, og så starter fornøjelserne.
La Batalla de Flores afholdes i år den 10. februar, hvilket er karnevallets næstsidste dag.
Den sidste dag gælder det ud over selve karnevallet La Gran Boquerona, der er ensbetydende med uddeling af smagsprøver på friturestegte boquerones, mens karnevallet afsluttes med Entierro del Boquerón, hvor altså den store ansjos skal begraves. Den er en oppustelig sag, som en gigantisk badebold, der bæres af karnevalsklædte mennesker fra Plaza de la Constitución til stranden La Malagueta, hvor den kremeres ved vandkanten. Et værdigt endeligt for ansjosen og for dette års karneval.

Slagtedag i Ardales

I byen Ardales fejrer man årets store slagtedag, Fiesta de la Matanza, den 4. februar.
Her hædrer man den traditionelle fremstilling af pølser og skinker, som tillaves efter slagtningen af fedegrisene.
Denne dag tilberedes også en gryderet, der som pølser og andre gode sager tilbydes de besøgende, som midt på dagen samles på pladsen, Plaza de la Constitución. Sidst på eftermiddagen er der musik og underholdning.
Ardales ligger i dalen Valle del Guadalteba, nord for Málaga og sydvest for Antequera. Fra f.eks. Fuengirola, Mijas og Marbella kan man med fordel køre via Cartama og Pizarra.

Nytårskoncert i Málaga

Har man lyst til at opleve en nytårskoncert a la den storslåede og traditionsrige koncert i Wien, byder Málaga på en god mulighed.
Nytåret 2018 fejres med en stor koncert og gallaforestilling med Málagas Filharmoniske Orkester, som på Teatro Cervantes spiller en variation af værker af bl.a. F. Von Suppé, J. G. Verdi og J. Strauss. Nytårskoncerten finder sted den 3. januar med start kl. 20.00. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

De Tre Vise Mænd er på vej

Helligtrekonger fejres sent om eftermiddagen / tidligt om aftenen den 5. januar i snart alle byer med optog gennem de centrale gader, hvor de Tre Vise Mænd deler gaver i form af slik ud til børnene. Hver by har sine egen måde, hvorpå man fejrer dagen og optoget, og præcist hvornår det starter.

Foredrag med The Arts Society

Rivieraen – det nye paradis. Kunst, design og fornøjelser i 1920’erne og 30’erne.
Sted: Salon Varietes, Fuengirola
Tidspunkt: 8. januar kl. 16.30.
www.theartssociety-costadelsol.org
Sted: Centro Cultural, C/ Granada, Nerja
Tidspunkt: 9. januar kl. 18.00
www.theartssociety.org/nerja
Bobler og brus. Fantasi, forestilling, nyheder og nysgerrighed. Om kunstneren John Singer Sargents værker.
Sted: Den danske klub, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas, Mijas
Tidspunkt: 9. januar kl. 10.30
Federico García Lorca, hans liv och litterära arv.
 Sted: Centro Cultural, C/ Granada, Nerja
Tidspunkt: 16. januar kl. 18.00

En dag til forårsløgene

Gran Festa de Calçotada er navnet på festen for calçots, der er en slags forårsløg, og som den 28. januar afholdes i Valls i Tarragona i Catalonien, hvor calçots nærmest er et kulinarisk symbol på alting catalansk.
Denne dag er der rige muligheder for at smage på forårsløgene. Der er konkurrencer om den bedste tilberedning af løgene over bål, og den bedste, tilhørende romesco-sovs.

Tamborrada: 24 timers trommeslag i San Sebastián

I samfulde 24 timer slår tusinder af indbyggere, der udklædt som soldater, på tromme under denne festivitas, Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den hedder i San Sebastián. Her koncentreres den øredøvende larm på og omkring Plaza de la Constitución.
Traditionen har sine rødder i 1800-tallets Carlist-krige, der specielt gik ud over det nordlige Spanien, og det larmes der stadigvæk over.
Trommedøgnet er fra midnat til midnat d. 19./20. januar.

Verden rundt på Fitur

Fitur er én af verdens største rejsemesser, og i messecentret Feria de Madrid kan man på nogle timer komme verden rundt ved at gå fra pavillon til pavillon og fra stand til stand. Messen afholdes den 17. til den 21. januar. De to første dage er udelukkende for professionelle i rejsebranchen.
Læs mere på www.ifema.es

Billetter frigivet til næste års Formel 1 i Catalonien

Det spanske grand prix-løb i Formel 1 køres den 13. maj i Montmeló i det nordlige Catalonien.
Banen, som hedder Circuit de Barcelona-Catalunya, blev åbnet i 1991, og der er plads til 140.000 tilskuere. Entré fra 99 euro kan købes på www.elcorteingles.es/entradas.

Julekrybber til skue

Flotte julekrybber kan frem til efter Helligtrekonger den 6. januar ses i snart samtlige offentlige bygninger som f.eks. rådhuse og skoler.
Nogle af disse krybber, kaldet Belén, der egentlig betyder Jerusalem, har en helt særlig betydning i Spanien, hvor der gøres store anstrengelser for at skabe nogle til tider gigantiske fortolkninger af scenen i stalden, hvor Jesusbarnet netop er kommet til verden, og hvor han omgivet af Maria og Josef, dyr som geder og får, tager imod de Tre Vise Mænd.
De fleste steder er der fri adgang.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com