¿Qué Pasa? - Spanien

Julbelysning i Málaga

Ligesom tidligere år oplyses Málaga også af julelys i vintermørket denne december. Det er virksomheden Iluminaciones Ximénes, som igen står for designet af julebelysningen i Málaga by inklusiv julelyset på den kendte strøggade Calle Larios. Årets design af julebelysningen på Calle Larios er den samme som forrige år, altså en lystunnel med kupler, inspireret af katedralen i Málaga. Og også i år vil der være et juleshow akkompagneret af musik hver dag kl. 18.30 samt kl. 21.30. 
I år breder julebelysningen i Málaga sig over mere af byen end tidligere år, og juledekorationer kan derfor ses, udover på Calle Larios og Plaza de la Constitución, på: Calle Marqués, Sagasta, Souvirón, Plaza de Camas, Calle Herrera del Rey, Puerta del Mar, Calle Moreno Carbonero, Calle Álamos og Calle Granada.
Hvert år lokker julebelysningen i Málaga mange tusinde besøgende til fra både nær og fjern.
Julebelysningen i Málaga tændes d. 30. november og fortsætter frem til og med 6. januar. Dog er sidste dag for lysshowet på Calle Larios d. 4. januar.

Traditioner, musik og farver i Los Verdiales

Musikere fra såkaldte pandas iført farverige kostumer og spektakulære hatte med glimmer og perlekæder spiller tre forskellige slags folkemusik (Comares, Almogía og Montes), der er som fætre til flamencoen. Grupperne konkurrerer, og det samme gør de lige så farvestrålende folkedansere. Denne festivitas kaldes Los Verdiales.
Lærde udi flamenco beskriver formen som fandango alegre eller malagueño.
Musikformen skulle være opstået for flere århundreder siden i området Los Verdiales nord for Málaga by. Navnet på området stammer fra en olivensort og igen fra det latinske verdant eller verde, altså grøn.
Los Verdiales afholdes altid den 28. december, og det i flere byer i bl.a. La Axarquía og Montes de Málaga, mens det største er i Puerto de la Torre ved Málaga, hvor omkring 30 pandas spiller fra kl. 12.00.
 

Nytårskoncert i Málaga

Har man lyst til at opleve en nytårskoncert som den storslåede og traditionsrige koncert i Wien, byder Málaga på en god mulighed.
Nytåret 2019 fejres med en stor koncert og gallaforestilling med Málagas Filharmoniske Orkester, som på Teatro Cervantes spiller en variation af værker af bl.a. C.M. Ziehrer, R. Heuberger og J. Strauss.
Nytårskoncerten finder sted den 3. januar med start kl. 20.00. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.
 

Julekrybber til skue

Flotte julekrybber kan fra starten af december frem til efter Helligtrekonger den 6. januar ses i snart samtlige offentlige bygninger som f.eks. rådhuse og skoler.
Nogle af disse krybber, kaldet Belén, der egentlig betyder Jerusalem, har en helt særlig betydning i Spanien, hvor der gøres store anstrengelser for at skabe nogle til tider gigantiske fortolkninger af scenen i stalden, hvor Jesusbarnet netop er kommet til verden, og hvor han omgivet af Maria og Josef, dyr som geder og får, tager imod de Tre Vise Mænd.
De fleste steder er der fri adgang.

Afbrænding af olivenoliemåtter i Casarabonelas rondeles-festival

Casarabonelas Rondeles-festival er én af de mest usædvanlige festligheder i Sierra de las Nieves. I løbet af aftenen den 12. december tændes der i landsbyens gader op med "rondeles", som er de gamle sivmåtter, der blev brugt i forbindelse med presning af olivenene i oliemøllens presser.
I de gode gamle dage blev et billede af jomfru María, her med titel af Rondeles-jomfruen, om aftenen båret gennem byens gader, når høsten var forbi. Processionen var så lyst af flammerne fra afbrændingen af sivmåtterne. Billedet af jomfruen blev båret fra kapellet Ermita de la Veracruz til sit hjem i kirken Santiago Apóstol. Det er denne tradition, som stadig udleves.
Processionen begynder kl. 22.30, efter at ilden er blevet velsignet, og den ledsages af sangkor, der synger såkaldte villancicos. Den slutter på landsbyens centrale plads, hvor der serveres buñuelos og varm chokolade.
 

De Tre Vise Mænd er på vej

Helligtrekonger fejres sent om eftermiddagen / tidligt om aftenen den 5. januar i snart alle byer med optog gennem de centrale gader, hvor de Tre Vise Mænd deler gaver i form af slik ud til børnene. Hver by har sine egen måde, hvorpå man fejrer dagen og optoget, og præcist hvornår det starter.
 

Verden rundt i Madrid

Fitur er én af verdens største rejsemesser, og i messecentret Feria de Madrid kan man på nogle timer komme verden rundt ved at gå fra pavillon til pavillon og fra stand til stand. Messen afholdes den 23. til den 27. januar. De to første dage er udelukkende for professionelle i rejsebranchen.
Læs mere på www.ifema.es
 

Kristne og maurere slås også i 2019

Mange byer har i de århundreder, der er gået, siden maurerne blev endegyldigt forvist fra Spanien, afholdt en byfest, hvor hovedtemaet er slag mellem kristne og maurere.
I enkelte regioner og kommuner har man nedlagt forbud imod eller på anden vis forsøgt at aflyse denne tradition, eftersom udfaldet af kampene altid falder til de kristnes fordel, og det har man ment, var diskriminerede imod det muslimske mindretal i landet. Fortalere for festen mener dog, at der er tale om en gammel tradition, som afspejler historien, sådan som den nu engang udspillede sig.
Fiesta de Moros y Cristianos, som det hedder, afvikles derfor stadigvæk mange steder, og det på forskellige datoer i løbet af året.
Først og måske repræsentativ på denne kalenderen er Valverde de Júcar i Cuenca, hvor de store slag skal slås i dagene fra den 5. til den 10. januar. Fra den 1. til den 6. februar går det løs i Bocairent i Valencia-provinsen, og således fortsætter slagene fra by til by, indtil alle er ’generobrede’.
 

På ski i Sierra Nevada

Den første sne faldt allerede den 9. oktober på toppene af Sierra Nevada, Europas sydligste skisportssted, ca. 30 km fra Granada. Sæsonen starter ifølge planen den 1. december.
Arter skivejret sig, vil skisportsudøvere frem til slutningen af april kunne stå på ski ad mere end 100 km pister. Skulle snevejret svigte, sættes snekanonerne i gang over pisterne.
Det er Spaniens højest beliggende skisportssted, og byen Pradollano ligger 2.100 meter over havet, mens bjergtoppene når op til omkring 3.400 meters højde.
Sidste sæson besøgte 1.953.748 brugere stedet, heraf var 887.017 skiløbere.
• Et skipas koster mellem 36,80 og 39,90 euro for en halv dag (fra kl. 13.00) og mellem 45,50 og 48,50 euro for en hel dag, afhængig af datoen.
• Der gives rabatter til børn, pensionister, handikappede og arbejdsløse (husk dokumentation herpå). Der er også rabatter at hente, hvis man vil stå på ski mere end en enkelt dag.
• Telekabine/lift betales separat.
• Der er fordele ved at besøge skisportsstedet på hverdage. Weekend betyder ofte lange køer overalt.
• Tjek vejrudsigten på Sierra Nevadas hjemmeside eller ring 902 708 090.
• Snekæder kan lejes på vejen op.
• Flere forretninger udlejer al nødvendigt udstyr, ligesom der er et stort udbud af skiskoler.
Læs mere på www.sierranevada.es.
 

Formel 1-løb i 2019

Det spanske grand prix-løb i Formel 1 køres den 10. – 12. maj i Montmeló i det nordlige Catalonien, ca. 25 km fra Barcelona.
Banen, som hedder Circuit de Barcelona-Catalunya, blev åbnet i 1991, og der er plads til 140.000 tilskuere. Entré fra 99 euro for én dag og 149 euro for tre dage kan bl.a. købes på www.tickets2gp.com.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com