¿Qué Pasa? - Spanien

Den røde tomatkrig

Tomatfesten Tomatina i Buñol (Valencia) er lige så meget krig, som det er fest. Og det er nok klodens mest smattede og farverige kombination af de to ting.
Omkring 40.000 (de fleste af dem voksne!) mennesker kriges med tomater – i år har man bestilt 125 tons – og de kastes nådesløst på alt og alle. Et farverigt, i hvert fald et meget rødt skue.
Tomatina afholdes i år den 29. august. Kampen foregår fra kl. 11.00 og ca. en time frem.
Se mere på www.tomatina.es.
 

Feria: Sommerens højdepunkt i Málaga

Der danses sevillana i gaderne. Flamencomusikken er allestedsnærværende. Ryttere og hestevogne har erstattet den normale trafik. Alle malageños er stadset op i fineste puds. I centrum er der telte, hvor man kan forfriske sig med et glas vin eller fino og fortrænge sulten med nogle skiver ost og skinke eller et par andre tapas.
Det er Málagas festuge, Feria de Málaga. Og det er én af landets største og mest farverige ferias.
Om aftenen er festen henlagt til feria-pladsen uden for byen, hvor der er tivoli og en række koncerter.
Byfesten starter den 11. august og varer til den 19. august. Den skydes i gang kort før midnat den 10. august, hvorefter der er fyrværkeri over byen og koncert med på stranden La Malagueta.
Man forventer over fem millioner besøgende disse dage. Det betyder, at det er svært at komme ind til byen med egen bil, og at det er nærmest umuligt at finde en parkeringsplads. Det anbefales at benytte offentlig transport; bus fra den nordlige og østlige del af provinsen og tog fra Fuengirola, Benalmádena og Torremolinos.
Læs mere på www.feriamalaga.es.
 

Vikinger indtager Galicien

Vore nordiske forfædre anløb jo flere gange Spanien. De kom bl.a. til Andalusien i syd, og de kom til Galicien i nord. Og netop i den galiciske by Catoria i Pontevedra-provinsen markerer man besøget under Romería Vikinga, der er Galiciens ældste festivitas.
Det foregår ved, at både, dekorerede som vikingeskibe, sejler op ad floden Arousa, og store kampe udkæmpes mellem vikinger og galicirere under drabelig, men festlig tumult.
Romería Vikinga afholdes den 5. august.

Søfarere og fiskere velsignes

Søfarernes og fiskernes skytshelgen er Jomfru María, og sidst på eftermiddagen den 16. juli bæres statuer af Virgen del Carmen (én af Jomfru Marias mange titler), ofte opsat på en trone fra kirken og ud på havet, hvor hun kan velsigne søfarere og fiskere.
Denne fejring har eksisteret siden 1500-tallet.
Det er et usædvanligt og flot skue, en del festivitas medfølger, og den afholdes i flere byer, bl.a.: Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.
 

Guitarfestival i Córdoba

Den årlige guitarfestival i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, byder også denne gang på en lang række spændende koncerter og diverse aktiviteter.
Den afholdes fra den 4. til 14. juli. Årets program byder på både jazz og rock, flamenco og klassisk spansk guitar.
Det er 38. gang, at festivallen afholdes, og det sker på forskellige lokaliteter i byen.
Mere info fås på www.guitarracordoba.org.
 

Nærdødsprocession

Santa Marta de Ribarteme er skytshelgenen for de genopståede. På helgenens dag valfarter alle, der har haft en nærdødsoplevelse eller som er alvorligt syge, til byen Las Nieves i Pontevedra, for at gå med i et optog kaldet Romería de Ataúdes, hvor de bærer en kiste – eller selv bliver båret i en kiste.
Interesserede bør indfinde sig i byen den 29. juli.
 

San Fermín og de berygtede tyreløb

Landets mest omdiskuterede festuge er utvivlsomt San Fermín. Det er naturligvis i Pamplona, Navarra-regionens hovedby.
Hver dag præcist kl. 08.00 i dagene fra den 6. til den 14. juli slippes seks tyre løs i gaderne – forfulgt af bysbørn og 1,5 millioner besøgende, der oftest ankommer til løbet direkte efter nattens festivitas.
Løbene varer kun et par minutter og slutter i byens tyrefægterarena, hvor tyrene senere på dagen spiller endnu en hovedrolle, nu i tyrefægtning.
Tyreløbene resulterer normalt i ret alternative demonstrationer med højlydte protesterende medlemmer af dyreværnsorganisationer.
 

Bæsterne klippes i Galicien

Navnet Rapa das Bestas kan oversættes til klipning af bæsterne. Populært kaldes traditionen bare La Rapa.
I dagene fra den 6. til 9. juli indfanger man i området omkring Sabucedo i Pontevedra (Galicien) fritgående heste, ringer dem ind, og så bliver mankerne ellers trimmet.
Det ligner en slags spektakulær brydning mellem mennesker og heste.
 

Verdens ældste, religiøse skuespil, Misterio de Elche

Nok verdens ældste religiøse skuespil, Misterio de Elche, afholdes i Elche/Elx i Alicante-provinsen. Skuespillene er blevet opført siden 1200-tallet, og folk valfarter disse dage hertil, hvilket vil sige den 14. og 15. august.
Skuespillet er på UNESCO’s verdensarvsliste.
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com