Kære læser april 2019

Det er med stolthed, at vi sender La Danesas april-udgave på gaden. Denne udgave af magasinet er nemlig præcist, som et rigtigt La Danesa skal være. Mine kollegaer på redaktionen har lagt sig i selen for at give dig indhold, der vækker din interesse, inspirerer dig, underholder og oplyser dig, men også indhold som forarger og provokerer dig.

Du kan bladre om til foredragsartiklerne, hvor du kan høre fra tidligere adm. direktør i Novo Nordisk eller hvis du er til mystikkens verden kan du tage på sjælerejse, når forfatteren til ’Sjælens mange liv’ gæster kysten.
Du kan få be- eller afkræftet nogle af dine fordomme om en af dansk presses mest udhængte erhvervspersoner i det meget ærlige interview med Jesper ’Kasi’ Nielsen.

Hvis du har fulgt med i Tv-føljetonen, da hele kysten gik i sort, kan du få historien råt for usødet i et eksklusivt interview med to af hovedpersonerne, som nu har taget bladet fra munden om hele Danelca-miseren.
På den mere hyggelige front finder du inspiration til månedens udflugt, der denne gang går til Grazalema lidt vest for Ronda med halsbrækkende klippevandring og hulebesøg. Hvis du ikke er til bjergvandring kan du lade dig friste af en tur til Nordpanien i artiklen om Zaragoza.

Eller du kan, som jeg, lade dig provokere og forarge i artiklen om at sætte ild til tyres horn og en række andre tyretraditioner, der burde være helt og aldeles forbudt i Spanien anno 2019.
På den mere traditionsrige front er der påskeartiklen, der guider dig igennem de mest seværdige spanske påskeoptøjer og –skikke, der skiller sig en del ud fra de danske ditto med at male påskeæg i pastelfarver.
Leder du efter aktiviteter til en regnvejrsdag eller har du bare benzin i blodet, skal du tjekke museumsartiklen, der introducerer dig til bilmuseet i Málaga, som har over 100 vintagebiler i millionklassen.

Ønsker du blot at gøre lidt mere for miljøet, er det artiklen om genbrug, du skal læse. Her får du nemlig en række tips til, præcis hvilket affald der skal i hvilke containere. Det er ikke så simpelt, som mange tror.
Har du, som undertegnede, en drøm om at slænge dig på en øde strand, kan du tjekke artiklen, der giver dig tips til nogle af de lettest tilgængelige ’øde’ strande på Costa del Sol – naturligvis gennemtestede af La Danesas udsendte.

Går du med tanker om at købe eller sælge ejendom, skal du tage et kig på den informative artikel om, hvor boligmarkedet er på vej hen. Det går nemlig rigtig godt i Spanien, men om Spanien kan stå distancen, kan du læse min kollega Henrik Andersens take på i artiklen ’På den anden side...’.

Det og meget mere kan du læse om i dette magasin, som vores grafiske afdeling binder sløjfe på med et lækkert design og appetitvækkende fotos.

God læsning og god påske!

LMF

Kære Læser Marts 2019

Har Kvindernes Kampdag anno 2019 nogen berettigelse?

Jeg er vokset op med stemmeret, ligestilling og fri abort. Man kan argumentere for, at der ikke er så meget tilbage at kæmpe for. Slagmarkerne har rykket sig en del de sidste godt hundrede år og den ulighed, der er tilbage, er svær at lovgive imod - i hvert fald i vores del af verden.
Kvindernes Kampdag anno 2019 handler mindre om at brænde bh’er og mere om kønsproblematikker som sexisme og kønsroller.
Netop kønsroller lægger jeg meget mærke til. De eksisterer i bedste velgående. Også hjemme hos mig, hvor nogle ting helt klart sorterer under min mand - lampeophængning for eksempel. På den anden side kan jeg godt blive provokeret, hvis nogen tror, at jeg er på en bestemt måde, fordi jeg er kvinde. Som når jeg skal i biografen og se en actionfilm og folk antager, at det bestemt ikke kan være mit eget valg at se en film, der ikke er en decideret tåreperser. 1950’erne har ringet – de vil gerne have deres kvindesyn tilbage!
Jeg er heller ikke specielt begejstret for, når kvinder sparker til deres eget køn med udtrykket “kvinder er kvinder værst”. Ofte sagt på den lidt kække måde, der, når det siges af en kvinde, indikerer, at hun ihvertfald ikke er en af den der slags tåbelige kvinder, og man ser nærmest cigaren vokse ud af mundvigen. Det er kliché og en lidt for nem måde at score point på hos herrerne.
Kvinder er hverken værre eller bedre end mænd. Nogle kvinder er intelligente og søde, andre er dumme og ondskabsfulde.
"Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden," sagde Madeleine Albright, USA’s udenrigsminister fra 1996 til 2001. Jeg er sikker på, at der lige ved siden af det sted i helvede er et andet sted for kvinder, der støtter hinanden ukritisk. Det er jo decideret at gøre hinanden bjørnetjenester. Det kan være svært både at give kritik og modtage den, men jeg vil til hver en tid hellere tages alvorligt end jeg vil stryges med hårene.
Selv har jeg altid haft brug for at omgive mig med stærke kvinder, jeg kan spejle mig i og se op til. Heldigvis findes disse kvinder på min arbejdsplads, i min familie og i mit netværk. Ydermere er jeg så hamrende privilegeret, at jeg i kraft af mit arbejde får lov til at interviewe inspirerende, passionerede og enestående kvinder (og en masse dygtige mænd i øvrigt), der har valgt at slå sig ned på Costa del Sol.
Og her i marts har jeg den store ære at komme i fint selskab blandt et fremtrædende felt af talentfulde og dygtige kvindelige virksomhedsledere, forskere, designere og meget mere som nomineret til awarduddelingen ‘Poder de Genero’, der afholdes i Marbella i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag.
 
Glædelig Kampdag og rigtig god læsning, kære læser (m/k)

Kære Læser Februar 2019

Hvor teknologiforskrækket er du?

Nu risikerer jeg måske at træde nogle af vores læsere over tæerne, men jeg kan godt blive chokeret, når jeg (jævnligt) møder personer, der ikke ved, hvordan man sender e-mails - en kommunikationsform vi har anvendt i mere end tre årtier. Og måden, vi sender e-mails på, har nærmest ikke har ændret sig, siden man for første gang i starten af firserne satte et snabel-a mellem et navn og et domæne og trykkede ‘send’.
Selv er jeg teknologisk nysgerrig, og den nysgerrighed vokser netop ud af frygten for at ende som en teknologidinosaur. En frygt der stiger i trit med, at nye teknologiske opfindelser vinder frem. Derfor går jeg for eksempel jævnligt til selvbetjeningskasserne i supermarkedet, selvom det næsten aldrig er hurtigere og kasseapparatet halvdelen af gangene hyler på en medarbejder eller påstår, at der ligger ukendte varer på disken. Det er min måde at holde mig opdateret i en verden i rivende udvikling - en udvikling jeg er bange for, en dag vil overhale mig.
Uden at være teknologisk analfabet, kan jeg godt sige, at jeg nok aldrig kommer til at være ‘first mover’ på noget som helst teknologisk. Men jeg synes, det er sjovt at snuse til de nye tendenser, og en af de tendenser, der stormer frem i øjeblikket er ‘virtual reality’.
VR er noget, som i høj grad vil komme til at påvirke vores dagligdag over den næste årrække, og netop i Málaga uddanner landets førende VR-skole elever til professioner, der ikke findes endnu. 
Tænk at kunne tage et par VR-briller på og opleve de største koncerter med de største navne, som var du selv til stede - hjemme fra dagligstuen. Eller se en boksekamp så klart, at hver en sveddråbe træder frem og du får lyst til at række hånden frem og gribe fat i bokseringens reb.
Selv har jeg kun stiftet bekendtskab med VR på for-sjov-basis i form af spil. Det er enormt virkelighedstro oplevelser. Af egen erfaring kan jeg oplyse, at hvis man læner sig op ad noget i den virtuelle verden, ja så ender man på gulvet ‘in real life’.
Eksperterne siger, at når teknologien indenfor VR bliver tilstrækkeligt god til at vise os noget i den analoge verden, der ser realistisk ud og som vi kan interagere med, så er det forbi med mobiltelefoner, computere og TV-skærme.
Så hvem ved, kære læser, måske kommer du snart til at læse La Danesa som et virtuelt magasin igennem en teknologisk brille. Eller hvorfor ikke en kontaktlinse?
Jeg har dog ikke udpræget lyst til at forestille mig en fremtid, hvor vi hele tiden er koblet til en maskine, der benytter vores synssans og er faktuelt klogere end os, men jeg ønsker heller ikke, at den skal komme bag på mig.
Og måske skulle jeg slå koldt vand i blodet, for faktum er, at vi jo også nu går rundt med en lille maskine i lommen, der indeholder uanede mængder information - men at vi mest bruger den til at kigge på sjove kattebilleder og følge med i hvad vores venner får at spise.
 
Så, Kære Læser, uanset om du følger med i dette magasin gennem en smartbrille, på skærmen af din tablet eller blot helt analogt, ønsker jeg dig god læsning.
 
LMF

Årets dansker 2018 er... en udlandsdansker

Årets dansker 2018 er netop blevet udnævnt og hedder Katja Iversen, direktør i den internationale organisation Women Deliver. Hun modtog prisen for sit arbejde for ligestilling og kvinders og pigers rettigheder på verdensplan.
Prisen overrækkes til en person, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål som er til gavn for andre end personen selv, vel at mærke. Som direktør for Women Deliver har Katja været med til at ændre hverdagen for millioner af kvinder.
 
Katja Iversen er fra Sørvad i Holstebro, men har de sidste år været udlandsdansker, da Organisationen har hovedsæde i New York, hvor hun også bor. Katja har på den anden side af 180 rejsedage om året.
Det giver mig lejlighed til for det første at sætte fokus på Katja Iversen, som i sig selv er en helt fantastisk personlighed, man bør stifte bekendtskab med - hun har fortsat kolonihave på Amager og så er hun en pragmatisk type, der ikke lader sig irritere over, at præsident Trump sover over sig og kommer 10 minutter for sent til hendes oplæg foran verdenspressen.
Og for det andet giver det mig lejlighed til at sætte fokus på det problem, at udlandsdanskere straffes, når de har været ude og vende i den store verden for derefter at vende tilbage til fædrelandet. Regeringens stramning af reglerne for folkepension, som trådte i kraft i sommer, betyder nemlig, at danskere, der rejser til udlandet, mister retten til fuld folkepension allerede efter en kort årrække på fem-seks år.
 
Samtidigt hyldes danskere, der opnår succes i udlandet, i Danmark - vi er vilde med historien om den lille dansker, der rejste ud i verden og blev til noget, og danske virksomheder efterspørger i stor stil medarbejdere, der har boet i udlandet og har erfaring med andre markeders fremgangsmåder.
 
Når man tager hjem til Danmark efter at have arbejdet en årrække i udlandet, kommer man hjem med en masse internationale kontakter. Selvom medierne gerne vil fremstille det anderledes, er det altså de færreste danskere i den erhvervsaktive alder, der klumper sig sammen med sine landsfæller, når de flytter til udlandet. Det er klart, at vi bruger vores danske netværk i udlandet. Men hvor mange internationale kontakter har du, kære læser, skabt dig på Costa del Sol? Jeg kan ikke tælle mine på begge hænder (og fødder). Det er kontakter, som ikke automatisk ryger ud af telefonbogen, selvom jeg skulle beslutte mig for at flytte tilbage til Danmark en dag.
 
Vores fædreland skal passe på med ikke at slå ring om sig selv. Danmark er en lille brik i den globale økonomi og vi har brug for at spille bold med folk fra hele verden.
 
Med disse ord byder vi velkommen til et nyt år og et nyt, friskt magasin, der har til hensigt at overraske, informere og inspirere dig. I januar såvel som hele 2019!
 
Godt nytår,
LMF
 

Kære læser december 2018

Jeg glæder mig i denne Tid;
nu falder Julesneen hvid,
og saa maa Julen komme!
 
Sådan lyder indledningen til Peters Jul af Johan Krohn, som er en af mine få, kære juletraditioner. At læse bogen altså, for julesne får vi jo ikke noget af på Costa del Sol. Af samme årsag pynter vi heller ikke op hjemme hos mig. Jeg gider ikke al stadset, og jeg synes aldrig rigtig man opnår den ægte julestemning hjemme, når solen står ind ad vinduerne de fleste dage. I stedet er jeg ganske begejstret for at besøge nogle af de mange julemarkeder på kysten, hvor julestemningen flyder i lange baner. Jeg er vild med det og ligger gerne under for grankogler og julekugler i afsindige mængder, mens jeg fylder mig med gløgg og julegodt. Jeg stemmer i, når julekoret synger Last Christmas, og jeg skal helt sikkert også være med i julelotteriet. Sådan fortsætter det et stykke tid, indtil jeg sætter mig ud i bilen og drejer nøglen. Da nyder jeg at kunne vælge julen til og fra efter behov og køre hjem til mine egne håbløst ujulede stuer.
 
Og Søster Hanne syr og syr.
Hun siger, Julen er saa dyr,
hver Gang hun Grisen ryster.
 
Gaver er et symbol på relationen mellem os, og de fleste af os vil gerne ramme plet eller blot nogenlunde inden for målskiven, når der skal købes gaver. Dog har jeg aldrig forstået behovet for at ramme et bestemt beløb. Der er mange måder at matche en gave på, og omtanke kan ofte udmanøvrere monetær værdi. En kedelig tradition er, efter min mening, den ansvarsfralæggelse, der kan opstå, når man giver gaver. “Den kan byttes!” nærmest skriger man, inden båndet bindes op. Stå dog ved den elkedel, og hvis modtageren har en i forvejen og ville blive gladere for at få byttet den til en stavblender, kan kvitteringsoverlevering finde sted senere hen. Det er ganske ucharmerende at rygdække sig i gavegivningen - husk på at din gave først og fremmest er et symbol på erkendtlighed og at du har tænkt på vedkommende (som måske/ måske ikke har en elkedel i forvejen).
 
Og Julen endte — Børnene fik
igjen deres Bøger fat og gik
til Skolen glad og fornøjet
Dér tænkte de ikke paa Julen; men
naar Klokken to de kom hjem igjen,
de leged med Juletøjet.
 
Får du noget, som du er glad for, så husk for guds skyld at sende giveren en besked eller endnu bedre, et foto at gaven i brug. I sommer forærede jeg min venindes datter et lege-picnicsæt i træ. I sidste uge fik jeg et foto lille Charlotte, der stadig arrangerer picnic på parketgulvet for far og mor. Den hjertevarme tager jeg med mig helt ind i januar.
 
Glædelig jul, kære læsere.
LMF
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com