La Danesa på Youtube

Krisen i Catalonien: Regeringen aktiverer paragraf 155 - 87 procent kureres for brystkræft i Málaga - Benahavís er rigest

Krisen i Catalonien: Regeringen aktiverer paragraf 155

Tålmodigheden med catalanernes regeringsleder, Carles Puigdemont, er udløbet. Mariano Rajoy og hans regering i Madrid aktiver nu den så omtalte paragraf 155 i grundloven, som opløser det catalanske parlament. Rent administrativt tager aktiveringen en uge, men allerede på lørdag har Rajoy ekstraordinært indkaldt sine ministre med ét punkt på dagsordenen; aktivering af paragraf 155. Det betyder givetvist, at Puigdemont vil blive anholdt og stillet for rigsretten, samtidig med at det catalanske parlament vil blive opløst. Herefter overtager Madrid den administrative styring af Catalonien frem til næste valg. Eneste udvej for Puigdemont er at udskrive valg i de kommende dage.
Mariano Rajoy har massiv opbakning fra både Ciudadanos og PSOE i det spanske parlament til at tage dette drastiske skridt. Det er første gang det sker i historien.

87 procent kureres for brystkræft i Málaga

Flere og flere kvinder rammes af brystkræft. Men flere end nogensinde bliver også kureret. Seneste tal viser, at 87 procent af kvinder, der rammes af brystkræft i Málaga-provinsen, bliver helbredt. Det er flotteste tal nogensinde. Mellem 800 og 900 kvinder i Málaga-provinsen rammes hvert år af den frygtede sygdom, men takket være hurtigere og bedre behandling end tidligere, vinder 87 procent kampen mod kræften.

Benahavís er rigest

En ny opgørelse fra skattevæsenet placerer Benahavís som Málaga-provinsens rigeste kommune. I følge opgørelsen har hver borger i snit en årsindkomst på 28.428 euro. På de efterfølgende pladser følger Rincon de la Victoria, Málaga, Marbella og Alhaurín de la Torre. På sidstepladsen kommer igen i år Almáchar, hvor hver borger i snit kun tjener 12.363 euro om året. Opgørelsen viser tydeligt det store skel, der er i indkomsterne i Spanien. Således ligger Benahavís kun nummer 172 på den landsdækkende liste over højeste indkomstniveau. Økonomisk har borgerne det bedst i Madrid-forstaden Pozuelo de Alarcón. Her tjener man i snit 69.136 euro om året.

Krisen i Catalonien: Torsdag er dommedag for Puigdemont - Massive skovbrande i Spanien - Nu kommer efteråret

Krisen i Catalonien: Torsdag er dommedag for Puigdemont

Mariano Rajoys regering i Madrid har givet en sidste frist til den catalanske leder, Carles Puigdemont. Senest torsdag formiddag skal han klart melde ud, om han har erklæret Catalonien for ny, selvstændig republik eller ej. Puigdemont havde i første omgang til i mandags, men svaret var uklart – igen.
Han får derfor en sidste chance, og hvis ikke der kommer et klart svar, vil centralregeringen sandsynligvis aktivere den så omtalte paragraf 155 i grundloven, som går på at opløse det catalanske parlament for efterfølgende at indsætte en administrator eller udskrive regionalvalg.
Meget tyder på, at Rajoy & Co. mener det alvorligt denne gang. De to ledere af valgkomiteen bag det ulovlige uafhængighedsvalg blev i weekenden anholdt og anklaget for brud på grundloven. De sidder fortsat varetægtsfængslet på ubestemt tid. Tilsvarende fortsætter retssagen mod chefen for det catalanske regionalpoliti. Han anklages for passivitet under urolighederne i dagene op til ”valget”. Han er ikke blevet varetægtsfængslet men har fået inddraget sit pas.
Alt dette sker, samtidig med at virksomhedsflugten fra Catalonien fortsætter. I alt har over tusind virksomheder det sidste år forladt Catalonien – herunder 28 af Cataloniens største og mest prestigefyldte virksomheden. Sidste skud på stammen er bodegaen Coderníu, som flytter til Rioja.
 
NORRBOM LR warehouse clearance banner 600x300px eng
 

Massive skovbrande i Spanien

Over weekenden og først på ugen blev der registreret hele 82 skovbrande i og omkring Galicien. De fleste er små og ubetydelige brande, men syv af skovbrandene er så omfattende og tæt på befolkede områder, at de er til fare for befolkningen. Fire har mistet livet til trods for massive evakueringer og en effektiv indsats fra brandvæsenet, som har fået støtte fra de nærtliggende regioner. Mariano Rajoy, som selv er galicer, besøgte for et par dage siden flere af de værst beskadigede områder for at støtte brandvæsenet og politiet i sit arbejde. Det menes nemlig, at flere af brandene er påsatte. Det er yderst sjældent, det brænder i det regnfyldte Galicien, men skovene er i år knastørre, da det ikke har regnet i flere måneder.

Nu kommer efteråret

Shorts, t-shirts og folk på standen. Det har været hverdagssynet på hele Costa del Sol i oktober. Men nu er det slut. Onsdag rammer efterårsvejret kysten og det betyder regn, blæst og faldende temperaturer. Onsdag vil det regne flere steder i provinsen, men temperaturerne vil falde alle steder. Det vil kunne mærkes specielt om aftenen, for aften- og nattetemperaturerne vil falde med mellem fem og otte grader.
Sidst på ugen kommer solen delvist igen, men temperaturerne ændrer sig ikke.

God ”puente” for hele Andalusien - Krisen i Catalonien: Puigdemont har til på mandag - Sportsdirektøren fyret i Málaga CF - Omfattende byfornyelse i Torremolinos

God ”puente” for hele Andalusien

Sommersæsonen har været fantastisk. Det samme kan siges om den ”puente”, som vi står midt i. Torsdag var national helligdag, så ved at tage fri fredag – eller bygge bro over fredagen – kan man tage sig en meget lang weekend. Og det benytter mange sig tilsyneladende af, for i Málaga-provinsen melder hotelejerforeningen om en belægning på hele 88 procent og 82 procent for hele Andalusien. Det er det bedste tal nogensinde. Bag de flotte tal hører dog, at Málagas kongrescenter i netop disse dage er vært for en af landets største læge- og medicinalmesser.
 

Krisen i Catalonien: Puigdemont har til på mandag

Rajoy & Co’s tålmodighed med catalanerne er ved at løbe ud, efter at Carles Puigdemont på talerstolen i det catalanske parlament i tirsdags ikke klart fik formuleret, om han har erklæret Catalonien for en ny uafhængig republik eller ej. Centralregeringen har derfor givet den catalanske regionalregering en frist til på mandag til at melde klart ud. Er det første tilfældet, eller kommer der ikke en klar udmelding, vil Rajoy sandsynligvis aktivere den så omtalte paragraf 155 i Grundloven og dermed opløse det catalanske parlament og indsætte en administrator til at lede Catalonien indtil næste valg.

malagacfSportsdirektøren fyret i Málaga CF 

Francesc Arnau, 41 år og tidligere målmand på Málaga CF’s La Liga-mandskab, er blevet fyret som sportsdirektør i klubben. Blot efter 22 måneders virke på denne post.
Klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, valgte at ofre ham efter en elendig start for Málaga på sæsonen 2016-17, hvor klubben blot opnåede 1 af 21 mulige point i de syv første opgør.
Det var ellers ventet, at træner Michel ville være blevet gjort til syndebuk.
Arnau afløses af en god kending i Málaga CF, den 58-årige argentiner Mario Husillos (billedet), der tidligere har spillet for Málaga, været træner her og sportsdirektør før Arnau. En post, hvor han i øvrigt blev fyret!
Men nu har Al-Thani, den uregerlige klubchef, på ny kaldt på ham. Husillos græske arbejdsplads, storklubben Olympiacos, løste ham straks fra hans kontrakt.
Den lyder i Málaga CF på 2 ½ år.

Málaga CF møder søndag aften Madrid-holdet Leganes på Estadio La Rosaleda. Med håb om og tro på sæsonens første sejr.

Omfattende byfornyelse i Torremolinos

Torremolinos står foran en af sin histories største byfornyelser. Hovedgaden Avenida Palma de Mallorca er allerede delvist omlagt til gågade, men inden for de næste par måneder udvides omlægningen, så hele den ellers tidligere så trafikerede gade, bliver til gågade. Omlægningen sker ikke kun af hensyn til de handlende og handelsdrivende. Kommunen har planer om store kunstudstillinger og andre aktiviteter på de nye arealer, som også får sine små grønne områder. Det samme vil ske på byens centrale torv, Plaza Costa del Sol. Den ”gamle” plads skal fornyes med ny belægning, beplantninger og bliver fremover helt bilfri. Det indledende arbejde er begyndt, og kommunen håber på, at alt vil stå klart inden for et år.

Mads Langer1Mads Langer er landet

Alt står klart til på lørdag, når Mads Langer giver sin første koncert nogensinde på Costa del Sol. Mads Langer ankom torsdag til Málaga, hvor han lader op til den længeventede koncert i Mijas. Den populære musiker vil i halvanden time spille sine største hits og komme tæt på publikum i en meget intim koncert. De sidste billetter til koncerten sælges hos UniOptica i Fuengirola og ved indgangen på Teatro Las Lagunas fra kl. 17.30. Koncerten begynder 18.00
 
 
 
 
 
 
 

Puigdemont trækker i land - Alt for meget røg - 24 store selskaber har forladt Catalonien

Puigdemont trækker i land

Nationen holdt vejret, da Cataloniens leder, Carles Puigdemont, i går kl. 19.00 gik på talerstolen i det catalanske parlament. Det var øjeblikket, hvor han skulle komme med en klar udmelding om Cataloniens fremtid efter flere måneders turbulens i regionen. Hans besked var både klar og uklar. Han vil fortsat kæmpe for et uafhængigt Catalonien men omstændighederne gør, at det ikke kan blive lige nu. En dialog med centralregeringen er nødvendig, erkendte Puigdemont. Hans melding fik nogle til at ånde lettet op mens den hos andre fik sindene i kog, for Puigdemont løb tirsdag aften fra sit løfte til vælgerne og støttepartiet CUP. Sagen er, at havde han udråbt Catalonien som ny selvstændig republik, var han med største sandsynlighed blevet anholdt og ført for Rigsretten samtidig med at parlamentet var blevet opløst.

Alt for meget røg

Spanierne ryger fortsat alt for meget. Og de nyeste tal fra sundhedsstyrelsen skræmmer; tre ud af ti unge spaniere mellem 14 og 18 år indrømmer, at have røget indenfor det sidste år. Sundhedsstyrelsens kampagne ”I er udfordringernes generation” har hidtil ikke haft den ønskede effekt. Omvendt er det landsdækkende tobakssalg faldet svagt det seneste år, men det er fortsat 25 procent af den spanske befolkning, der ryger fast eller er såkaldte festrygere.

 24 store selskaber har forladt Catalonien

Den store uro og usikkerhed omkring Catalonien har fået 24 store selskaber til at forlade regionen. Banco Sabadell var først til at pakke kufferten i sidste uge og deres kollegaer fra CaixaBank, som er Cataloniens ældste og største bank fulgte hurtigt efter. Men det er ikke kun bankerne, der er flyttet. Det gælder f.eks. også energiselskabet Gas Natural Fenosa, tekstilfirmaet Dogi, teknologivirksomheden Eurona, investeringsbanken Mediolanum, trykkerikæden Service Point og hotelkæden Derby Hotels. Rent administrativt har 24 store selskaber flyttet hovedsæde. Og det koster dyre skattekroner for Catalanerne. Det har endnu ikke kostet arbejdspladser, men det vil komme gradvist over en årrække, som de store selskaber påbegynder arbejdsrokaderne. Madrid, Alicante, Valencia og Mallorca er de foretrukne byer for de virksomheder, som allerede har forladt Catalonien.

Krisen i Catalonien: nu tøver Cataloniens leder - Málagas største trafikproblem løses - Banco Sabadell forlader Catalonien

Krisen i Catalonien: nu tøver Cataloniens leder

Der går ikke én dag, uden der kommer nyt fra Catalonien. Men efter en yderst hektisk uge er den ellers så højtråbende catalanske leder, Carles Puigdemont, blevet noget mere moderat i tonen. Onsdag og torsdag gentog han flere gange, at han har brug for betænkningstid, inden han tager næste træk i kampen for et uafhængigt Catalonien. Puigdemont og hans regering havde ellers lovet befolkningen, at man senest 48 timer efter valget ville erklære Catalonien for ny selvstændig nation. Men nu tøver han. Sagen er, at hvis han officielt erklærer Cataloniens selvstændighed, vil centralregeringen med stor sandsynlighed tage den nok så omtalte paragraf 155 i grundloven i brug. Det betyder, at Puigdemont vil blive anholdt og stillet for den spanske rigsret. Hans Generalitat vil blive opløst og centralregeringen vil overtage kontrollen indtil næste valg. Carles Puigdemont har indkaldt sin regionalregering og støttepartier til at drøfte situationen på mandag.

Málagas største trafikproblem løses

Projektet kommer til at koste 10 millioner euro og vil tage mindst 18 måneder at udføre. Til gengæld vil et af Málaga-provinsens største trafikproblemer blive løst. I flere år har bilkøerne ved afkørsel 222 på motorvejen mod Benalmádena / Arroyo de la Miel hobet sig op til i dag at være 3-400 meter lange i morgentimerne. Tilsvarende er der store trafikpropper, når man skal fra Arroyo de la Miel og ud på motorvejen. Det er centralregeringen i Madrid, som finansierer og er ansvarlig for den nye udvidelse og forbedring af infrastrukturen. Byggeriet vil inkludere en stor rundkørsel, som bygges over den nuværende motorvej, nye til- og frakørselsveje samt en udvidelse af de nuværende vejbaner fra ét til to spor. Byggeriet begynder inden jul og vil, som sagt, stå på i mindst halvandet år.

Banco Sabadell forlader Catalonien

Flere store virksomheder tager nu konsekvensen af den store usikkerhed, der er i og omkring Cataloniens fremtid. Få – men store virksomheder – indenfor telekommunikation, logistik og medicinalbranchen flyttede deres hovedsæder allerede inden det uofficielle uafhængighedsvalg den 1. oktober. Men nu har Banco Sabadell også besluttet at forlade Catalonien. Og Caixabank overvejer at gøre det samme. Det er to af Spaniens største banker, som begge har dybe rødder i Catalonien. Begge banker har lidt store tab på børsen i ugens løb som følge af den usikkerhed, situationen i Catalonien skaber. Begge banker frygter en massiv flugt af spanske kunder, hvis konflikten fortsætter. Det ventes, at Banco Sabadell vil flytte til Alicante, hvor CAM-banken i forvejen holder til. Sabadell overtog CAM for en håndfuld år siden. Hvad Caixabank gør, står fortsat uvist.

Kæmpe kaos i Catalonien - Gode tal – trods stigning i ledigheden - Boligsalget stiger 19 procent

Kæmpe kaos i Catalonien

Uafhængighedsvalget i Catalonien den 1. oktober blev hverken gennemført eller afmeldt. I stedet udviklede det sig til en farce uden sidestykke, som hverken Catalonien eller Spanien kan være stolte af.
Med alle midler insisterede de ledende catalanske politikere på at få gennemført det uafhængighedsvalg, som både regeringen i Madrid og domstolene flere gange har erklæret grundlovsstridigt.
4.000 ekstra kampklædte politifolk var sendt til Catalonien for at hindre, valget blev gennemført og for at holde ro og orden. Men det lykkedes kun delvist.
Det er tumult, store folkemasser og let tilskadekomne catalanere, der præger mediernes overskrifter efter ”valget”. Men det er også det, der ”sælger” i dagens farverige medieverden. Faktum er, at spansk politi i dagene op til den 1. oktober havde konfiskeret alt valgmateriale og stemmesedler, foretaget flere anholdelser af de ledende organisatorer bag valget og taget kontrollen over det center, der skulle stå for logistik og optælling af stemmerne. Det var de spanske myndigheders træk for at afmelde valget. De store politistyrker gjorde også sit, for blandt de 1.300 valgsteder var det kun de 165, der åbnede i en kortere periode, inden politiet skred ind.
Men de ivrigste catalanere gik yderligere et skridt for at afgive sine stemmer. På hjemmeprinterne blev der flittigt spyttet stemmesedler ud og på gader og stræder sås valgforordnede, der havde fået et par valgurner med sig inden, strisserne kom, som tog imod stemmesedler. Dagen derpå kunne den catalanske regionalregering fortælle, at 2,2 af de 5,3 millioner stemmeberettigede catalanere havde afgivet sin stemme og at 90 procent havde stemt ja til selvstændighed. Tallene skal naturligvis tages med et gran salt. Eller rettere; en meget stor mængde salt.
Det altoverskyggende spørgsmål er, hvad der nu skal ske, for det er der ingen der ved. Her på redaktionen følger vi naturligvis op på krisen, som er den største i demokratiets historie.

Gode tal – trods stigning i ledigheden

Den spanske arbejdsløshedskø er blevet 28.000 personer længere i løbet af september måned. 2.800 af de nye ledige holder til i Málaga-provinsen.
Sommeren er gået på hæld og det mærkes naturligvis på ledigheden i servicefagene. Men – lidt overraskende – er det kun tilfældet i Málaga-provinsen og i Andalusien. I det øvrige Spanien er beskæftigelsen i servicefagene faktisk steget. Den stigende ledighed kommer fra byggeriet, landbruget og industrien.
Den samlede spanske ledighed er nu på 3,4 millioner. Det er 310.000 færre end sidste år. Det er ofte set, at ledigheden i september stiger med mellem 50 og 100.000 personer, så årets stigning på 28.000 skaber ikke de store bekymringer i det spanske arbejdsministerie.

Boligsalget stiger 19 procent

Boligmarkedet på Costa del Sol er atter tilbage for fuld styrke. I første halvår steg antallet af bolighandler med 19 procent i forhold til sidste år. Fra januar til juni blev der i følge det spanske ministerie for anlæg og infrastruktur handlet 16.555 boliger i Málaga-provinsen, hvilket er det bedste tal siden 2007. Der handles godt i hele provinsen, og de gode salgstal er de bedste i hele Spanien. Málaga står ikke længere i skyggen af Alicante, som har tradition for at være leder på boligmarkedet.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29