Gratis motorvej hænger i tynd tråd · J.Lo kommer til Fuengirola · Svagt fald i byggeriet

Gratis motorvej hænger i tynd tråd

Det vakte glæde blandt Costa del Sols bilister, da det spanske trafikministerium for en god måneds tid siden annoncerede, at betalingsmotorvejen AP-7 mellem Fuengirola/Mijas og Marbella ville blive gratis fra næste år. Meldingen kom samtidig med, at man offentliggjorde, at motorvejene fra Sevilla til Cádiz og fra Alicante til Tarragona også ville blive gratis fra 2020. Glæden varede dog kort, for trafikministeriet tvivler nu på, om AP-7 skal åbnes for gratis trafik. Nyheden om at den nuværende betalingsmotorvej skulle gøres gratis er i det mindste fjernet fra de fleste offentlige hjemmesider.
Motivet var i første omgang, at forpagteraftalen med selskabet, som forpagter AP-7 motorvejen, udløber, samt at myndighederne ønsker at mindske trafikken på kystvejen N-340, som ofte er præget af trafikproblemer og -ulykker.
 
 
 
 
 
 

Svagt fald i byggeriet

 
byggeri spanien
 
For første gang siden 2014 registrerer Málaga-provinsen nu et fald i antallet af nye byggetilladelser. I første halvår er der udstedt præcis 3.901 byggetilladelser, hvilket er fem procent mindre end sidste år. Mængden af nye projekter er fortsat fin, men faldet i byggeriet kan ikke skjules og rammer næsten alle kommuner i provinsen. Francisco Sarabia fra Málagas arkitektkollegiet tager dog de nye tal med sindsro. Han mener, man bør analysere tallene over hele året, for at få et retningsvisende billede af udviklingen. Det sagt, så bekymrer den langsomme sagsbehandling i den offentlige administration ham. Formanden for kollegiet mener, for mange store projekter trækker ud eller aldrig kommer i gang grundet den langsommelige administration. Han påpeger, at mindre bureaukrati er fundamentalt for at holde aktiviteten i byggeriet i gang.
 
 
 
 
 

Nye offentlige projekter hastes i gang

 
Elias Bendodo
 
Det er seks måneder siden, der var vagtskifte i det andalusiske parlament. Og ligene vælter fortsat ud af skabet. Talsmanden for den nye regionalregering, Elías Bendodo, kunne midt på ugen dokumentere, at den forhenværende PSOE-regering kun har brugt en fjerdedel af de midler, Junta de Andalucía har fået i tilskudsordninger fra EU. Af uforklarlige årsager er midlerne til projekter for infrastruktur og egnsudvikling aldrig blevet sat i gang. Elías Bendodo lover, at man fra den nye regerings side nu vil gøre alt for at få en række projekter aktiveret. Han understreger, det skal gå hurtigt, for de fleste støtte-euro skal bruges inden år 2023.
 
 
 

 

J.Lo kommer til Fuengirola d. 8. august

jennifer lopez
 
Den internationale mega-stjerne Jennifer López fejrer sin 50-års fødselsdag med turneen ‘It’s my party Tour’. Turneen kommer også forbi Marenostrum - borgen i Fuengirola - d. 8. august. Det er den amerikanske sangerindes eneste stop i Spanien i løbet af denne koncert-turne.
J.Lo’s bagkatalog tæller ørehængere som ’If you had my love’, ’Waiting for tonight’, ’Jenny from the Block’ og ’On the floor’, som mange fans håber på at høre til koncerten.
 
Billetsalget går i gang mandag d. 15. juli kl. 16 og billetter kan købes på www.marenostrumfuengirola.com
 
 
 

40 nye hoteller på vej · Politisk overraskelse og mere kaos i Mijas · Ny kulør på Marbellas kongrescenter

40 nye hoteller på vej

Der kommer dagligt nye turistlejligheder på markedet, men hotelkæderne følger fint med. Således er der nu givet tilladelser til opførelsen af 40 nye hoteller i Málaga by og langs Costa del Sol. De mange nye hoteller forventes at stå færdige inden for fem år og vil samlet udvide udbuddet med rundt 5.000 nye sengepladser. Blandt de mest opsigtsvækkende projekter kan nævnes et nyt fire- og femstjernet hotel i den gamle telekommunikationsbygning for enden af Calle Larios i Málaga centrum. I samme gade er Vincci-kæden i gang med opførelsen af et luksushotel. Udover Málaga by er det primært Marbella, Estepona og Casares, som har hotelbranchens interesse. Der investeres således ikke mindre end 75 millioner euro i det gamle Don Miguel hotel i Marbella, som allerede til næste år vil kunne indvie sine 373 nye værelser fordelt på 14 etager.
 
 
 
 
 
 

Politisk overraskelse og mere kaos i Mijas

Josele Gonzalez psoe mijas
 
Stik imod alle odds blev socialistpartiets kandidat, Josele González, i sidste uge indsat som ny borgmester i Mijas. Han blev valgt med støtte fra Ciudadanos, fordi Partido Populars ni byrådsmedlemmer i sidste øjeblik valgte at bryde partidisciplinen og den landsdækkende pagt, partiet har indgået med Ciudadanos. Pagten mellem de to partier gik på at dele borgmesterposten, således at hvert parti skulle få to år i det varme sæde. Men den aftale valgte Ángel Nozal og hans lokale partikammerater at skyde en hvid pil efter, samme dag som byrådet skulle stemme om Maldonados (Ciudadanos) indsættelse som borgmester – i dette tilfælde for de kommende to år. Sagen har fået Partido Populars top til at åbne en mistillidssag mod de ni byrådsmedlemmer fra PP i Mijas, som kan betyde en eksklusion af partiet.
 
 
 
 
 

 

Ny kulør på Marbellas kongrescenter

marbella congres
 
Facaden på Marbellas kongrescenter er i disse dage ved at blive omdannet til et af verdens største malerier. Det er Estepona-kunstneren Curro Leyton, der har fået til opgave at sætte ny kulør på det gamle kongrescenter, og med 3.300 kvadratmeter facade har han rigeligt at se til. Kunstneren har valgt at arbejde med farverne blå, hvid og gul som symboliserer havet, himlen og solen. Malerarbejdet et blot ét blandt flere tiltag, som kommunen har sat i gang. I alt vil Marbella kommune inden årets udgang bruge 400.000 euro på renovering og forbedring af byens kongrescenter.
 
 
 
 
 

Til kamp mod pirat-taxaer · Skæve arbejdsløshedstal · Flere hjemløse hunde

Til kamp mod pirat-taxaer

Málagas taxachauffører og lokalpolitiet iværksatte fra 1. juni en mindre aktion mod lufthavnens illegale taxaer. Aktionen har hidtil ført til 46 anmeldelser mod privatpersoner, som uden tilladelse tilbyder passagerer kørsel fra lufthavnen. Det er primært turister, der i ankomsthallen tager imod de illegale chaufførers tilbud om kørsel. De anklagede pirat-taxaer har alle fået en bøde på 1.380 euro. I alt har politiet sat fire mand på opgaven, hvoraf de to er civilbetjente, som opsøger kørsel fra lufthavnen. Aktionen koordineres med de lokale autoriserede taxachauffører, som via deres daglige gang i lufthavnen har en klar fornemmelse af, hvem der opererer som illegale chauffører. De 46 anmeldelser i juni måned tangerer næsten den samlede mængde anmeldelser for hele sidste år. Både politiet og de autoriserede chauffører råder passagerer til at tage afstand fra de illegale chauffører, som ikke er forsikrede.
 
 
 
 

Skæve arbejdsløshedstal

19,5 millioner er nu på arbejdsmarkedet i Spanien. Det er flere end nogensinde. Alligevel er den samlede ledighed fortsat på over tre millioner, til trods for at køen blev 63.000 personer kortere i løbet af juni måned. Tallene viser tydeligt, at der skabes pænt med nye jobs i dagens Spanien – men tallene fortæller også, at det er de store generationer, der nu er klar til at komme på arbejdsmarkedet. Derfor er ledigheden fortsat på den forkerte side af de 15 procent. Alle håber dog, at arbejdsløsheden nu over sommeren vil falde yderligere – selvom det bliver for en kort stund.
 
 
 
 
 
 

Flere hjemløse hunde

Der adopteres flere hunde end nogensinde. Men desværre bliver der også flere og flere hjemløse husdyr. I årets første seks måneder har Málaga-provinsens kenneler i alt taget i mod 786 efterladte husdyr. Heraf er 672 hunde, og det er flere end nogensinde. Resten er primært katte, men der er også kaniner, fugle og skildpadder blandt de efterladte husdyr. Formanden for dyrenes beskyttelse i Málaga-provinsen, Carmen Manzano, fortæller, at flere hunde end tidligere efterlades med et sår på kroppen, efter at ejeren har fjernet den ellers obligatoriske chip. Hun opfordrer naturligvis alle til at indlevere efterladte husdyr til deres lokale kennel og tilsvarende til at adoptere et husdyr. Formanden for dyrenes beskyttelse frygter, at flere kenneler snart ikke har kapacitet til at tage i mod flere dyr.
 
 
 
 

Udsalg alle vegne · Ny dokumentar om Jesús Gil · Alt klar til Rod Stewart i Fuengirola

Udsalg alle vegne

Årets store sommersalg er skudt i gang, og detailhandlen langs hele Costa del Sol stiler efter et rekordstort salg. Flere store tekstilkæder har nemlig i år fået tilladelse til at åbne om søndagen i Málaga, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas, Nerja og Torremolinos, og det forventes at kunne mærkes på salget. Tilsvarende håber man på, at den estimerede vækst i mængden af turister på tre til fem procent også vil kunne ses på salgstallene. Traditionen tro varer sommersalget helt til den 31. august og udsalget er opdelt i to faser, så priserne på udsalgsvarerne gradvist falder.
 
 
 
 

Ny dokumentar om Jesús Gil

jesus gil
 
Et nyt storstilet projekt fra den privateejede TV-kanal, HBO, får præmiere nu på søndag den 7. juli. Det er dokumentarserien ”El pionero” om Marbellas forhenværende borgmester Jesús Gil. På godt og ondt var Jesús Gil en af Spaniens mest omtalte borgmestre, da han fra 1991 til 2002, på én og samme tid, fik Marbella på verdenskortet og ud i spanienshistoriens største kommunale korruptionsskandale. Tumulten omkring Jesús Gil indskrænkede sig ikke til byrådet i Marbella. I spansk fodbold satte han som hovedaktionær og præsident for fodboldklubben Atlético de Madrid også sine spor.
 
 
 
 
 

Alt klar til Rod Stewart i Fuengirola

rod stewart Fuengirola
 
Med små 100 sommerkoncerter afvikles der i år flere koncerter end nogensinde på Costa del Sol. Den nok største af dem alle afvikles onsdag aften på koncertstedet Marenostrum i Fuengirola med verdensstjernen Rod Stewart. Den populære skotte er aktuel med sit nye album ”Blood Red Roses”, men publikum vil ikke gå glip af hans mange, gamle hits. Arrangørerne håber på fulde huse til koncerten (12.000 publikummer), men der er fortsat ledige billetter på marenostrumfuengirola.com. Billetterne til koncerten koster fra 85 euro.
 
 
 
 

Fans begejstrede: Victor sætter skub i Malaga CF

victor malaga cf
 
De græd sammen med spillerne, da det glippede for Málaga CF at rykke op i det forjættede spanske fodboldland, La Liga.
Nu jubler de. Det store antal af trofaste og entusiastiske fans.
Den 43-årige træner Victor Sanchez del Amo, der med succes overtog i Málaga CF den 15. april efter den fyrede Muñiz, har besluttet at tage mod Málaga CFs tilbud om endnu en sæson.
Han og den gode nyhed blev præsenteret mandag aften på et pressemøde i Málaga CF – seks timer efter, at forsalget for sæsonkort til sæsonen 2019-20 med start i weekenden den 17./18. august var sat i gang.
Det summede af begejstring ved billetlugerne, hvor nyheden om Victor allerede var kendt. Malaga forventer også i denne sæson i 2. division at afsætte mere end 20.000 sæsonkort. Et ganske imponerende antal i 2. division, hvor kun endvidere Zaragoza og Deportivo la Coruña måske når op på et sådant niveau.
6.300 blev solgt på førstedagen i Málaga!
”Et hjertelig tillykke til Málaga CF med Victor,” lyder det fra formanden for La Peña de Dinamarca, Morten Møller. ”Han vil i sig selv med hans fornemme mandskabspleje og offensive spil trække nye spillere til klubben”.
Som aktiv nåede Victor en sæson på Real Madrids La Liga-mandskab sammen med Michael Laudrup og har endvidere været cheftræner i klubber som Deportivo La Coruña, Olympiacos i Grækenland og Betis i Sevilla.
 
Morten Møller beretter, at La Peña de Dinamarca nu også er i færd med at forny sine sæsonkort i klubbens attraktive sektion på Estadio La Rosaleda. Nye medlemmer kan komme til ved at henvende sig til ham på +34 617 700 424 Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 
På billedet Victor Sanchez del Amo, da han i går skrev en ny kontrakt med Mãlaga CF.
 
 
 
 

Kabalen løst i Mijas · Mere solcreme hindrer hudkræft · Usikkerhed omkring ny spansk regering

Kabalen løst i Mijas

Et af kommunalvalgets store mysterier ser ud til at være løst. Efter en måneds forhandlinger er Ciudadanos og Partido Popular i Mijas kommet frem til en løsning, hvor de deler borgmesterposten mellem sig, så hvert parti får to år i borgmestersædet. Den vej rundt forsætter Maldonada (Ciudadanos) som borgmester, inden Nozal og hans partikollegaer fra Partido Popular tager over om to år. Ved kommunalvalget den 26. maj fik de to partier samlet 15 af de 25 pladser i byrådet. Samarbejdet mellem Ciudadanos og Partido Popular gik efter valget i 2015 hurtigt i stykker, men den nye politiske situation i Mijas, samt klare instrukser ovenfra, har tvunget de to partiet til at give samarbejdet et nyt forsøg.
 
 
 
 
 
 

Mere solcreme hindrer hudkræft

solcreme
 
Et nyt studie fra tre førende hudspecialister på Málagas universitet er mundet ud i en række klare råd omkring solbadning. Det mest opsigtsvækkende går på mængden af solcreme, som det strandglade folkefærd bruger. De tre hudlæger mener nemlig, at vi skal smøre os ind i to til tre gange så meget solcreme, som vi gør i dag. Dernæst er det vigtigt, at vi smører os ind, inden vi går på stranden, så cremen får tid til at trænge ind i huden, og at vi bruger en solfaktor på mellem 30 og 50. Hudspecialisterne understreger, at vi nok skal blive solbrune trods den høje faktor. Det kan blot tage lidt ekstra tid. Myndighederne råder også alle de tyndhårede strandløver til at bære kasket og alle til at undgå solen fra klokken 14 til 17, hvor den er stærkest. Følger man hudspecialisternes råd, reduceres risikoen for at blive ramt af hudkræft gevaldigt.
 
 
 
 
 
 

Usikkerhed omkring ny spansk regering

pedro sanchez
 
Det er over to måneder siden, spanierne stemte til parlamentsvalget, men de spanske politikere har fortsat ikke fået dannet ny regering. Og i følge Pablo Iglesias fra Podemos, kommer det først til at ske til september. Lederen af det venstreorienterede parti vil nemlig ikke nøjes med at være støtteparti for Pedro Sánchez og PSOE. Tværtom vil han have sit parti med i en ny koalitionsregering som, med støtte fra et par af de små nationalistpartier, skal skabe den politiske stabilitet, som Spanien har brug for. Pedro Sánchez, som blev valgets store sejrherre, er derimod ikke meget for at afgive ministerposter til de, til tider, rebelske Podemos-politikere. Derfor tyder alt på, at PSOE ikke kan samle flertal, når der i næste måned i parlamentet skal stemmes om Pedro Sánchez' kandidatur som statsminister. I august går parlamentet på sommerferie, så først til anden afstemning i september, kan Pedro Sánchez, i denne omgang på et simpelt flertal, udnævne sin nye regering.
 
 
 
 
 
 

Antonio Banderas promoverer luksusboliger · Málagas Victoria-øl udvider · AVE-toget til Granada indvies

Antonio Banderas promoverer luksusboliger

Antonio Banderas lægger image til et nyt storslået byggeprojekt i Málaga. Det er det omtalte projekt "Picasso Towers", som skal opføres i den vestlige del af byen ud til den forholdsvis nye strandpromenade, som den verdenskendte skuespiller også lægger navn til. "Picasso Towers" kommer til at bestå af tre skyskrabere på 21 eller 22 etager med i alt cirka 70 lejligheder. Der bliver tale om luksusboliger med priser på op til 3,5 millioner euro. Promoveringen af det ambitiøse byggeprojekt, med Antonio Banderas som image, forventes at begynde allerede i næste måned.
 

 

Málagas Victoria-øl udvider

ny victoria oel
 
Málagas lokale øl, Victoria, er blevet så populær, at den kun to år gamle fabrik i Málaga nu skal udvides. Selskabet bag den populære øl investerer 1,2 millioner euro i en udvidelse, som betyder, at produktionen til oktober vil kunne øges med 27 procent og dermed også give plads til lanceringen af nye produkter. For blot to-tre år siden budgetterede man med en årlig produktion på lidt over én million liter øl. Med den nye udvidelse vil produktionen kunne øges til 15 millioner liter øl, hvis efterspørgslen tillader det. Málagas lokale øl har haft en omskiftelig tilværelse. I 60'erne og 70'erne var det byens bedst sælgende øl og i 90'erne forsvandt den helt fra markedet. Men for et par år siden gjorde Victoria et opsigtsvækkende come back. Du kan læse hele historien i denne artikel i La Danesa fra december 2017  
  

 

 

AVE-toget til Granada indvies

AVE toget
 
Det har været 20 år undervejs men i dag, onsdag, indvies ruten for højhastighedstoget mellem Málaga og Granada. Det er naturligvis ikke selve byggeriet, der har taget 20 år.

At projektet har trukket ud skyldes først og fremmest statens store finansielle problemer sidst i 00'erne, samt at man derefter har givet færdiggørelsen af andre strækninger for de nye AVE-tog en højere prioritet. Den nye rute mellem Málaga og Granada går over Antequera og tager derfor to en halv time. Der bliver tre daglige afgange. I dag indvies en tilsvarende rute mellem Granada og Barcelona. www.renfe.com 
 
 

 
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com