Andalusien udsteder obligationer · Stor forskel på rig og fattig · Sidste tur for Málagas pariserhjul

Andalusien udsteder obligationer

Statsobligationer er et velkendt begreb - men nu findes der også “regionsobligationer”. Et nyt dekret fra regeringen giver nemlig de spanske regioner muligheden for at udstede sine egne obligationer og dermed opnå en større selvfinansiering. Derfor udbød Junta de Andalucía midt på ugen nye obligationer til en værdi af 600 millioner euro, som blev solgt på rekordtid. Flere store kapitalfonde, banker, virksomheder og store private investorer fra elleve lande stod i kø for at få fat i de ti-årige andalusiske obligationer til 1,875 procent i årlig rente. Størst var interessen fra Tyskland og Østrig, men købelysten var så stort, at Junta’en modtog tilbud på køb af obligationer for i alt 1.400 millioner euro. Andalusien er den første spanske region, der vælger at benytte muligheden for at udstede obligationer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor forskel på rig og fattig

Nye tal fra skatteministeriet fortæller, at Benahavís har Málaga-provinsens mest velhavende indbyggere. I kommunen lå bruttoindkomsten sidste år på 28.443 euro. Derefter følger Rincón de la Victoria og Málaga by. På en trist sidsteplads kommer Almáchar med en gennemsnitlig årlig bruttoindkomst på 12.032 euro tæt fuldt af kommunerne Comares og Arenas, som alle ligger i Axarquía. De nyeste tal fra ministeriet viser også, at en gennemsnitlig bruttoindkomst i Málaga-provinsen årligt ligger på 22.631 euro. For Andalusien hedder tallet 21.799 og for hele Spanien hedder bruttoindkomsten 25.950 euro.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sidste tur for Málagas pariserhjul

Det 70 meter høje pariserhjul i Málagas lystbådehavn har kørt sin sidste omgang - foreløbigt. Den tre-årige forpagteraftale er udløbet og er ikke blevet fornyet til tiden. Selskabet bag driften af pariserhjulet, som for tre år siden investerede næsten 100.000 euro i at få hjulet transporteret og monteret i Málaga, vil gerne forlænge aftalen. Det samme vil havnepolitiet og de handelsdrivende i og omkring lystbådehavnen, Muelle Uno, men kommunen er tøvende. Det store pariserhjul har nemlig de sidste par år givet anledning til debat og et utal af klager fra naboerne, som er trætte af at bo i et cirkus. Pariserhjulet kører - eller kørte - til sent ud på natten og altid oplyst med farverige lys. Foreløbig bliver hjulet stående - uden at være i drift.
 
 
 
 
 
 

Benalmádenas tidligere borgmester død

En af de mest karismatiske personligheder i Costa del Sols lokalpolitik, Enrique Bolín, gik bort i torsdags. Han blev 78 år. Enrique Bolín blev i 1966, under Francos regime, udnævnt som Spaniens yngste borgmester nogensinde. Bolín var dengang kun 26 år gammel og Benalmádena kommune havde 3.000 indbyggere. Efter diktaturets fald stiftede han sit eget lokalparti, men blev i midt 80’erne “hyret” som lokal frontfigur af Partido Popular. Samarbejdet varede dog kun nogle år, for i ’89 blev Enrique Bolín anholdt i en båd nær Gibraltar med tre mindreårige drenge, en pose pornofilm og et par gram hash på sig. Skandalen gik imidlertid i glemmebogen, for i 1995 stiftede Bolín partiet GIB (Grupo Independiente de Benalmádena), som i fire valgperioder sikrede sig absolut flertal i byrådet. Som sine største politiske bedrifter nævnes opførelsen af bydelen Arroyo de la Miel, forlystelsesparken Tivoli, havnen Puerto Marina og parken Paloma.
 
 
 
 

Spanierne lever længst · Regeringen vil indføre Google-skat på tre procent · Lægerne har fået nok

Spanierne lever længst

En spanier bliver i dag i gennemsnit 82,9 år gammel. Det giver spanierne en flot fjerdeplads over de folkefærd, der bliver ældst. Spanien bliver i dag kun overgået af Japan, Schweiz og Singapore. En ny rapport fra The University of Washington (Seattle, USA) viser nu, at i år 2040 vil spanierne være verdens længst levende folkefærd. Til den tid vil den gennemsnitlige spanske levealder være steget med 4,5 år til 87,4 år.
 
 
 
 
 
 
 
 

Regeringen vil indføre Google-skat på tre procent

Den spanske skatteminister, María Jesús Montero, er sikker på, at hendes forslag om at indføre en ny skat for internationale internet-baserede virksomheder vil samle bredt flertal i parlamentet. Regeringen vil indføre en ny skat, som kaldes Google-skat, på tre procent til virksomheder som Google, Airbnb, Uber mm. Det er virksomheder, som via internettet opererer i Spanien, men kun betaler skat i deres ’hjemland’, hvor de rent fysisk har domicil. EU-landene er splittet i spørgsmålet om den nye Google-skat, men den hårde kerne i Europaparlamentet anbefaler medlemslandene at indføre en skat på tre procent. Den spanske PSOE-regering vil indføre skatten, da de finder det urimeligt og konkurrenceforvridende, at store internet-baserede internet-virksomheder i dag stort set kan operere skattefrit i Spanien, mens alle andre virksomheder i flere årtier har betalt selskabsskat.
 
 
 
 
 
 
 

Lægerne har fået nok

Lægerne strejker i denne uge i hele Málaga-provinsen. De har dog organiseret sig således, at det kun er 20 procent af arbejdsstyrken, der strejker ad gangen. Lægerne er utilfredse med de lange ventelister, den korte tid de har til hver enkelt patient, forsinkelser på interne analyser samt deres manglende lønstigninger igennem ti år. “Det er umuligt for os at yde et ordentligt stykke arbejde under de betingelser, vi har i dag. Sundhedssystemet er tæt på et kollaps,” mener Juan José Sánchez, som er formand for lægekollegiet i Málaga. Han ønsker flere ressourcer og et nyt stort hospital i Málaga, som både kommunen, amtsrådet og Junta de Andalucía længe har talt om.
 
 
 
 
 
 

Voldsom regn skaber kaos og dødsfald · To bomber i Marbella · Banker fortsat ikke stærke nok

Voldsom regn skaber kaos og dødsfald

Politi og brandvæsen måtte ud i flere storstilede redningsaktioner for at få ni beboere evakueret i tide, Guadalhorce-floden var tæt på at svømme over og i Marbella skabte den voldsomme regn i onsdags en 20 km lang trafikprop.
Den første efterårsregn slog hårdt ned i hele provinsen. Værst gik det dog ud over Sierra Bermeja i den nordlige del af Estepona, hvor der faldt 246 liter regn pr. kvadratmeter, samt i Ojén nær Marbella.
På Mallorca fik regnen meget tragiske følger. Ti personer er druknet og en pige meldes fortsat savnet. De fleste af de omkomne druknede da deres boliger, som lå i en dal, blev oversvømmet da en flod kollapsede.
 
 
 
 
 
 

To bomber i Marbella

Den interne kamp mellem to eller flere narkotika-mafiaer i Marbella har nået nye, hidtil usete, højder. Onsdag sprang der således to bomber. Den første bombe eksploderede ved en privatvilla i Benahavís. Kort tid efter sprang en bombe ved en industrihal i San Pedro. Begge ejendomme tilhører en marokkaner med spansk statsborgerskab. Ingen personer kom til skade, men de to bomber skabte stor materiel skade. Politiet har ingen direkte mistænkte i sagen men er sikre på, et internt magtopgør om narkotika ligger bag.
 
 
 
 

 
 

 

Banker fortsat ikke stærke nok

Det er ti år siden, Lehman Brothers gik konkurs. Meget er sket siden da - ikke mindst i den finansielle verden. Men præsidenten for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, mener fortsat ikke, at hverken de spanske eller europæiske banker er stærke nok til at stå i mod en ny krise. “Bankerne er blevet markant stærkere - også de spanske - men det er givet, at nogle vil få problemer, hvis der ikke kommer en fornuftig løsning på Brexit-sagen, handelsproblemerne med USA samt når de enkelte landes økonomiske stimuli standses,” siger hun. Lagarde var tidligere på ugen også ude efter den spanske regering. Hun savner nye initiativer og reformer for at aktivere beskæftigelsen og økonomien.
 
 
 

Nyvalg i Andalusien · "Gay turismen" vinder frem · Spanien får prygl af IMF

Nyvalg i Andalusien

Den 2. december skal andalusierne til stemmeurnerne - igen. Præsidenten for Junta de Andalucía, Susana Díaz, udskrev nemlig i mandags valg i utide. Valget skulle først have været til marts næste år, men den siddende PSOE-regering har de sidste måneder været handlingslammet efter at støttepartiet Ciudadanos først på sommeren trak sin støtte til Susana Díaz og PSOE i Andalusien. Det er tredje gang på bare seks år, der udskrives valg i Andalusien. I 2012 blev PP for første gang det største parti i regionen, men med støtte fra venstrefløjspartiet IU, kunne PSOE forblive på magten. Koalitionen holdt dog ikke valgperioden ud. Derfor blev der udskrevet valg i 2015 hvor PSOE på ny, denne gang med støtte fra Ciudadanos, kunne danne regering. Men også denne gang holdt samarbejdet kun tre år. Ciudadanos mener ikke, Susana Díaz har holdt sin valgpagt med partiet og har derfor trukket sin støtte. I oppositionen mener PP, der udskrives valg for at få henledt opmærksomheden fra de korruptionsskandaler, der kører mod socialistpartiet i Andalusien. I Podemos ser man de positive meningsmålinger for PSOE på landsbasis som årsager til, at nyvalget udskrives netop nu.
 
 
 
 
 
 
 

"Gay turismen" vinder frem

Turismen er faldet en smule i år. Men den såkaldte ’gay friendly’ turisme er steget markant. Flere homoseksuelle mænd og kvinder søger nemlig til Costa del Sol, og det mærkes på de hoteller, barer, restauranter og butikker, som har specialiseret sig i dette klientel. TourEspaña, som er det offentlige organ, der påtager sig at markedsføre Spanien som brand på verdensplan, antager, at ti procent af landets turisme er ’gay friendly’, men markant højere i byer som Torremolinos, som i flere årtier har været kendt som en af Europas mest eftertragtede destinationer for homoseksuelle. Tour Españas nyeste rapport viser nu, at den ’gay friendly’ turisme i år på Costa del Sol er steget med mellem 30 og 40 procent målt på både antal besøgende og deres forbrug. De homoseksuelle har en markant større købekraft end andre turister og bruger i gennemsnit 130 euro om dagen under deres ophold på Costa del Sol og er derfor et yderst interessant klientel.
 
 
 
 
 
 
 
 

Spanien får prygl af IMF

Den Internationale Valutafond (IMF) opfordrer den spanske regering til at komme med nye reformer og initiativer for at bevare landets positive vækst og beskæftigelse. Valutafonden mener, Spanien de sidste par år er gået i stå og forudser nu et brat stop i den ellers så positive udvikling. Valutafondens præsident, forudser at Spanien i år slutter langt fra den vækst på tre procent, man forudså ved årets start og tilsvarende, at staten får svært ved at overholde det årlige aftalte budgetunderskud - også på tre procent. Den Internationale Valutafond mener, at hvis ikke den nye spanske regering begynder at vise noget handlekraft, vil den økonomiske vækst allerede fra næste år falde til sølle 1,5 procent og tilsvarende vil landets arbejdsløshed ikke komme under de 15 procent, som er målsætningen.
 
 
 
 
 
 

Forhenværende økonomiminister skal i fængsel · Fire lig på én dag · El Ingenio moderniseres og udvides

Forhenværende økonomiminister skal i fængsel

Rodrigo Rato bliver historiens første spanske minister, der kommer bag tremmer. Den tidligere økonomiminister har fået stadfæstet sin dom på fire et halvt år i fængsel for sin rolle i Bankia-sagen “Tarjetas Black”. Sagen går på, at 63 medlemmer af bestyrelsen og ledelsen i en lang årrække havde et kreditkort i bankens navn til dækning af deres repræsentationsudgifter. Men de mange kreditkort blev brugt så flittigt, at myndighederne tiltalte bankens ledelse for misbrug. Anklagen fulgte i kølvandet på Bankias omstridte børslancering og store økonomiske problemer. Rodrigo Rato var økonomiminister under José María Aznar i perioden 1996-2004 og blev senere direktør for sparekassen Caja Madrid, som blev til banken Bankia. Rodrigo Rato og hans forgænger Miguel Blesa har fået de hårdeste straffe i sagen, men sidstnævnte begik selvmord sidste år.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fire lig på én dag

Han blev kidnappet på åben gade i Estepona og et par timer senere fandt politiet liget af den 29-årige spanier i vejkanten 50 km. uden for byen. Mordet er sandsynligvis resultatet af et brutalt opgør mellem to af provinsens største narkotika-mafiaer. Tirsdag fandt politiet også tre lig på en landejendom i Coín. Et hollandsk ægtepar på 59 og 62 og hendes mor på 89 år blev fundet på deres ejendom efter parrets datter slog alarm. Politiet vurderer, at de tre personer har ligget livløse i flere dage, måske en hel uge, men har intet motiv eller mistænkte bag de tre dødsfald. De to sager fra Estepona og Coín er naturligvis det store samtaleemne i de to byer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El Ingenio moderniseres og udvides

Det store shopping-center mellem Torre del Mar og Vélez-Málaga skal udvides med 4.800 kvadratmeter og moderniseres for i alt seks millioner euro. Shopping-centret blev indviet i år 2000 som det første shopping-center nogensinde øst for Málaga. Sådan er det stadig, men nu gøres El Ingenio endnu større og bedre. “Online salget stiger årligt med 20 procent. Derfor skal vi fremover tilbyde mere kultur og anderledes oplevelser, for ikke at falde i besøgstal i centret,” lyder det i en pressemeddelelse. Shopping-centret har årligt 4,5 millioner besøgende.
 
 
 
 
 
 
 
 

Uro i Catalonien · Spansk økonomi måske på vej retur · Primera Air konkurs

Uro i Catalonien

Årsdagen for det ulovlige uafhængighedsvalg i Catalonien udviklede sig i mandags kaotisk. Der var anmeldt flere demonstrationer flere steder i Catalonien, men i Barcelona udviklede demonstrationerne sig sidst på aftenen til direkte gadekampe mellem politi og de mest radikale separatister. En overgang lykkedes det en gruppe radikale på små 500 personer at overrumple politiet og trænge ind i det catalanske parlament. Politiet fik sig dog reorganiseret og genetableret kontrollen, men 32 betjente kom på skadestuen. De radikale catalanske separatister protesterede ikke kun mod centralregeringen i Madrid men også mod Quim Torra og hans regionalregering, som de ikke mener, gør nok for at få Catalonien løsrevet.
Dialogen mellem Pedro Sánchez’ regering i Madrid og regionalregeringen i Catalonien lader fortsat vente på sig.
 
 
 
 
 
 

Spansk økonomi måske på vej retur

Den afgående præsident for Spaniens næststørste bank, BBVA, er urolig for landets økonomiske perspektiver. I et stort interview til dagsbladet El Mundo fortæller Francisco González, at han frygter, Spanien står foran en ny mindre økonomisk krise. “De sidste to år har Spanien stået stille, både økonomisk og politisk, og det kommer vi nu til at betale for,” forklarer han til dagbladet og uddyber: “Med to valg på to år og den mindste mindretalsregering i mands minde som resultat, kommer vi ingen vegne. Det ses på de faldende investeringer og den stigende ledighed. Situationen i Catalonien smitter naturligvis heller ikke positivt af på regnskabet.” Francisco González var en af de få fremtrædende spanske erhvervsledere, der i 2008 offentligt udtalte sig kritisk om den daværende regerings økonomiske politik.
 
 
 
 
 
 
 

Primera Air konkurs

Det islandske flyselskab Primera Air indstillede mandag alle aktiviteter og meldte sig i går, tirsdag, officielt konkurs. Selskabets historie går tilbage til 2004 men har de sidste år haft adskillige afgange mellem Danmark, Norge, Sverige og Spanien. Specielt de sidste to år har været hårde for Primera Air, som bl.a. sidste år led et tab på ti millioner euro, da selskabet mistede et af sine fly på grund af alvorlige problemer med korrosion (nedbrydning af metal i flyet). I år har Primera Air tabt over 20 millioner euro på forsinkelser og operationelle problemer samt leasing af fly for at opfylde forpligtelserne overfor passagerer. Primera Air beklager på deres hjemmeside indstillingen af deres aktiviteter. Over 4.000 kunder ligger i dag inden med en Primera Air flybillet, som de næppe får refunderet.
 
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com