Marbella Arena åbner til juni · Torremolinos' Gran Old Man går af · Costa del Sol-briterne på barrikaderne

Marbella Arena åbner til juni

Tyrefægterarenaen i Puerto Banús har været uden aktivitet siden 2010 – men nu kommer der nyt liv i den gamle arena. Virksomheden Grupo Teatro Goya har overtaget den store tyrefægterarena og samlet investeret 30 millioner euro i at få opbygget et nyt, moderne center for alle typer kulturelle aktiviteter som koncerter, sportsbegivenheder, messer, udstillinger og private fester. “Marbella Arena” bliver stedets nye navn og alt forventes at stå klar ved udgangen af juni måned. For hele juli og august er der allerede annonceret en lang række aktiviteter.
 
 
 
 
 
 
 

Torremolinos' Gran Old Man går af

Han sad stærkt på magten i næsten tre årtier, men kom sig aldrig over valgnederlaget i 2015. Torremolinos' tidligere så stærke mand, Pedro Fernández Montes, forlader efter 43 år Partido Popular i Torremolinos og genopstiller ikke ved kommunalvalget den 26. maj. Intern splid i partiet væltede ham for et par år siden og Pedro Fernández Montes har nu definitivt opgivet at komme tilbage til magten, præcis som han ikke agter at stille op som løsgænger eller for et andet parti i kommunen. Pedro Fernández Montes vandt ellers tidligere fem kommunalvalg med absolut flertal og var i 1987 med til at få Torremolinos etableret som selvstændig kommune. Indtil da var byen en del af Málaga kommune.
 
 
 
 
 
 
 

Costa del Sol-briterne på barrikaderne

Der forventes flere hundredetusinde briter på i Londons gader lørdag formiddag, hvor den hidtil største demonstration mod Brexit er annonceret. I den store flok forventes lidt over tusind englændere fra Costa del Sol. Organisationen “Bremain in Spain” har nemlig mobiliseret sig og opfordret de herboende englændere til at manifestere sig. Organisationen har sine rødder i Nerja, men der forventes tilrejsende fra hele Costa del Sol. Brexit bekymrer de fleste – ikke mindst de lokale briter. Brexit aktiveres ved udgangen af marts, men Theresa May arbejder på, at processen udsat i tre måneder. Demonstranterne i morgendagens demonstration ønsker en ny folkeafstemning. Deraf kommer demonstrationens navn “Put it to the People”.
 
 
 
 
 

Marbellas borgmester yder førstehjælp · Politimand dømt for trafikdrab · VOX styrkes af gamle Franco-generaler · Film-hold følger Kandis til kysten

Marbellas borgmester yder førstehjælp

Àngeles Muñoz var først på pletten ved en mindre trafikulykke i Marbellas hovedgade, Avenida Ricardo Soriano, mandag formiddag. Borgmesteren var tilfældigvis i nærheden, da en motorcykel kolliderede med et andet køretøj. Hun så hurtigt ulykken og kom den tilskadekomne til undsætning. Ángeles Muñoz er uddannet læge og kunne derfor hurtigt agere og yde førstehjælp, indtil ambulancen kom frem. Ángeles Muñoz genopstiller som borgmesterkandidat for Partido Popular til kommunalvalget i maj.
 
 
 
 
 
 
 

Politimand dømt for trafikdrab

Der er endelig blevet sat punktum for et af sommerens mest omtalte trafikulykker i 2017. En anklaget Guardia Civil betjent er blevet dømt til fire års fængsel samt at betale en erstatning på lidt over en million euro til ofrene. Stærkt medtaget af alkohol og kokain drønede den dømte politimand med 149 km/timen ud af motorvejen A-7. Omkring Torremolinos rammer han et andet køretøj, som rammer en taxa, hvis chauffør mister kontrollen over sit køretøj og forårsager et kæmpe trafikuheld med tre omkomne til følge. Hastighedsbegrænsningen på A-7 motorvejen er generelt 120 km/timen, men kun 100 km/timen på den strækning hvor ulykken hændte. Det er uvist, om den dømte Guardia Civil betjent vil anke dommen.
 
 
 
 
 
 

VOX styrkes af gamle Franco-generaler

Det nye parti i spansk politi trættes ikke af at samle kontroversielle overskrifter. Senest har fire forhenværende generaler fra Francos styre meldt sig under fanerne. VOX er i fuld gang med at organisere sig som et landsdækkende parti med repræsentation i alle større valgkredse. Partiet fik sit gennembrud ved regionalvalget i Andalusien i december og står nu til at samle mellem fem og seks procent af stemmerne til parlamentsvalget den 28. april. Partiet arbejder på højtryk på at blive repræsenteret i samtlige kommuner til kommunalvalget 26. maj.
 
 
 
 
 
 
 
kandis banner

Film-hold følger Kandis til kysten

Det er ikke kun en bog, der nu udgives om Danmarks største popband gennem tiderne, Kandis.
Også en film om det er under produktion.
Det fortæller Kandis-sangeren Johnny Hansen før bandets 30 års jubilæumskoncert torsdag i El Palacio de La Paz i Fuengirola.
Der er givet filmstøtte til projektet, der også omfatter Kandis-besøget på Costa del Sol. En film om dansk musik, når den er bedst, og hele den imponerende fankultur omkring Kandis. Bandets fanklub tæller ca. 3000 medlemmer, hvoraf 150 er med i hallen i Fuengirola.
Fortsat billetsalg ved de faste salgssteder samt lige til kl. 18.00 ved indgangen på El Palacio de La Paz torsdag den 21.
Efter Fuengirola hjem til Danmark fredag morgen for i weekenden at stille op til ”Dansktopprisen” i Jyske Bank Boxen i Herning. Her er Kandis nomineret i tre kategorier.

Masser af allergi på vej · Spanierne får færrest børn i EU · Mercadona slår alle rekorder

allergi

Masser af allergi på vej

Et hårdt forår for allergikere er tilsyneladende på vej. Den yderst beskedne mængde regn, der er faldet i løbet af februar og marts måned, får pollentallene til at stige og eksperterne frygter, tallene vil slå nye rekorder fra slutningen af marts eller begyndelsen af april, hvis der ikke inden da falder en masse regn. Det er ikke kun pollentallene for oliven, der forventes at blive højere end normalt, men derimod alle typer pollental. Rådene til allergikerne er de samme som vanligt; åbn ikke vinduerne, når du kører bil, hold vinduerne lukkede i hjemmet morgen og aften, hvor pollentallene er højest, og søg læge for at få ordineret den bedst tænkelige medicinkur.
 
 
 
 
 
 

Spanierne får færrest børn i EU

Spanierne får færre børn end nogensinde – og senere end nogensinde. En ny omfattende analyse fra EUs bureau for statistik, Eurostat, fortæller, at spanske familier i dag kun får 1,31 børn i gennemsnit, hvilket er det laveste i EU. Analysen fortæller også, at de spanske mødre i dag i snit er 30,9 år, når de bliver mødre. Det er ældre end nogensinde og det højeste aldersgennemsnit i EU. De franske, svenske, irske og danske familier er de eneste i EU, der nærmer sig de 2,1 børn, som man estimerer nødvendigt for at bevare det nuværende befolkningstal.
 
 
 
 
 
 

Mercadona slår alle rekorder

Supermarkedskæden Mercadona tordner frem. I 2018 har Spaniens største supermarked forøget sin indtjening med 84 procent til 593 millioner euro. Det er det bedste resultat nogensinde. Mercadona investerede sidste år voldsomt i åbningen af nye supermarkeder, i logistik, i online salg og ekspansion i Portugal. Investeringerne har givet resultat, men Mercadona fortsætter ufortrødent sin ekspansion. Til juni lancerer supermarkedet sit nye online indkøbssystem i Barcelona. Inden årets udgang kommer turen til Madrid og i 2020 til det øvrige Spanien. Efter sigende bliver det et af Europas bedst udviklede online indkøbssystemer.
 
 
 
 

Gratis bus i Marbella · Andalusisk eksport frygter tilbagegang · Mindedag for terrorangrebet i Madrid

Gratis bus i Marbella

De lokale politikere tøver ikke med skattenedsættelser og gratis borgerydelser forud for kommunalvalget i maj. I Mijas kommune har man blandt andet fjernet affaldsskatten og afgiften på at bruge de kommunale sportsfaciliteter. I Fuengirola har man reduceret ejendomsskatten for de dårligst stillede med 30 procent, og i Marbella giver man nu borgerne gratis brug af bybusserne. Alle som er tilmeldt kommunen, kan derfor nu søge om et nyt kort, som giver gratis adgang til byens busser. 14.000 borgere har allerede udfyldt ansøgningsblanketten, som kan hentes på kommunekontoret.
 
 
 
 
 
 
 
 

Andalusisk eksport frygter tilbagegang

Brexit truer. Det samme gør den lave vækst i Tyskland, Frankrig og Italien, som alle er store andalusiske eksportmarkeder. Rogelio Velasco, som er ny økonomiminister i Junta de Andalucía, frygter at de svage markedsvilkår næste år vil koste mellem 500 og 1.100 millioner euro i andalusisk eksport. Kun et blødt Brexit vil reducere “regningen”. Rogelio Velasco er lykkelig for, at de andalusiske eksportvirksomheder de senest år har haft en god evne til at åbne nye markeder i primært Asien, USA og Canada. Ellers havde usikkerheden i Europa haft endnu større effekt på virksomhederne. Den andalusiske eksport udgør i dag 33 procent af det regionale BNP mod 22 procent for bare ti år siden.
 
 
 
 
 
 
 

Mindedag for terrorangrebet i Madrid

I mandags var det 15 år siden, historiens største terrorangreb fandt sted på spansk jord. Det skete den 11. marts 2004, da fire tog sprang i luften i Madrid. 191 omkom og 1.600 passagerer blev hårdt medtaget. 18 blev dømt for attentatet, hvoraf de otte fortsat sidder fængslet. Den sidste vil først blive løsladt i år 2044. Syv af de hovedmistænkte kom aldrig for en dommer, da de begik selvmord ved at sprænge deres lejlighed i luften, lige som politiet skulle til at gribe ind. På togstationen Atocha i Madrid er der et smukt og utraditionelt mindested for ofrene, som alle har mulighed for at besøge.
 
 
 
 
 
 
 
 

Halv million på skjulte ventelister · Stærk andalusisk indsats i Tyskland · OECD frygter nulvækst i Euro-lande · Danmark tabte til den senere vinder

Halv million på skjulte ventelister

350.000 personer står på de andalusiske hospitalers ventelister – troede man. For nu viser det sig, at det reelle tal er 850.000. Den nye regionalregering, som kom til magten i slutningen af januar, har fundet frem til, at den forhenværende PSOE-regering har skjult en halv million personer i sine officielle tal og udmeldinger om sundhedsvæsenets tilstand. Den nye ansvarlige på sundhedsområdet i Junta de Andalucía, Jesús Aguirre, har lovet straks at gøre noget ved problemet ved at trække på en kredit på 25,5 millioner euro. Store dele af de mange patienter på ventelister vil blive henvist til private klinikker samtidig med at sundhedsvæsenet vil betale de offentlige hospitalers læger og specialisters overarbejdstimer. De nye tal fra den nye PP-/Ciudadanos-regering har selvsagt skabt stor røre i flere kredse.
 
 
 
 
 

Stærk andalusisk indsats i Tyskland

Den tyske turisme faldt sidste år i Andalusien. Ganske vist var faldet kun på én procent, men det frygtes, at faldet kan blive endnu større i år. Derfor er Junta de Andalucía i disse dage bedre repræsenteret end nogensinde på turistmessen ITB i Berlin. Vel er Andalusiens stand mindre end standene på FITUR-messen i Madrid og World Travel Market i London, men med 500 kvadratmeter får regionen mere opmærksomhed end nogensinde. Man håber på 55.000 besøgende i den andalusiske stand - heraf 35.000 branchefolk.
Faldet i den tyske turisme i Andalusien skyldes den fornyede interesse for de økonomisk stærkt konkurrencedygtige destinationer Marokko og Tunesien. Dertil kommer, at den tyske økonomi er nær en nulvækst, som præger de tyske familiers købekraft.

OECD frygter nulvækst i Euro-lande

Det sidste halve år har de økonomiske rapporter fra OECD ændret sig markant. Hvor man tidligere forudså en vækst i Euro-landene på to til tre procent for både år 2019 og 2020, er man i dag lykkelig med en fremgang på én procent. I flere store lande som Tyskland, Frankrig og Italien frygter man en direkte nulvækst. De to væsentligste motiver bag de lidt dystre udsigter er den manglende afklaring på briternes Brexit samt intern politisk ustabilitet, som forhindrer nødvendige impulser i at få aktiveret økonomien. OECD forudser en vækst i Spanien på én procent i år, men noterer sig, at væksten hurtigt kan vendes til recession, hvis ikke landet får en stærk og handlekraftig regering efter parlamentsvalget 28. april.
 
foldbold billede main
 

Danmark tabte til den senere vinder

Da Mijas Kommune i al hast indkaldte til en international landskamps-turnering for old boys, slog La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga CF, omgående til. En af klubbens sponsorer, Henrik Wibskov, Bikestardo (holdkaptajn) og formand Morten Møller (holdleder) gav tilsagn og gik straks i gang med at sammensætte et slagkraftigt mandskab til kampene på stadion i La Cala de Mijas. De øvrige nationer var England, Tyskland og Spanien, og overskuddet ved arrangementet gik til Lions Club. Det danske mandskab blev efter en heroisk indsats besejret af England med 2-1. Forwarden Steen Rasmussen fra AaBs Dream-team, der var hasteindkaldt fra Danmark, måtte efter få minutter udgå med en fiberskade – lidt af en svækkelse. Spanien gik videre efter 1-1 og straffesparks-konkurrence mod Tyskland, hvorefter England i finalen sejrede mod Spanien – ligeledes efter 1-1 og straffespark. Anette Skou fra udlændingeafdelingen i Mijas Kommune er opsat at gentage turneringen næste år og med måske flere nationer.
 

Flere ferieboliger end hotelværelser · EU fortsætter et par år med sommer- og vintertid · Nye hastighedsbegrænsninger på vej

Flere ferieboliger end hotelværelser

Udlejning af ferieboliger er blevet så populært blandt turister, og så god en forretning for udlejer, at der pr. 1. marts på Costa del Sol er registreret små 250.000 sengepladser til udlejning via ferieboliger.
Da Junta de Andalucía for præcis tre år siden indførte den nye registreringslov for boliger til ferieudlejning, havde ingen forestillet sig, at antallet af sengepladser i udlejningsboligerne ville overstige hotellernes kapacitet på 101.000 pladser. Men faktum er i dag, at der er to en halv gang så mange sengepladser på markedet, som der er sengepladser på hotellerne.
 
 
 
 
 
 

EU fortsætter et par år med sommer- og vintertid

Natten til den 31. marts skal vi atter stille urene en time frem, og natten til den 27. oktober skal vi tilsvarende sætte urene en time tilbage. Og det bliver ikke sidste gang. Europa-Parlamentet har besluttet at udskyde elimineringen af sommer- og vintertid mindst frem til år 2021. Alt tydede ellers på, at indeværende år skulle blive det sidste med sommer- og vintertid, men et flertal i Europa-Parlamentet er enige om at udskyde beslutningen. Man finder ingen grund til at forcere beslutningen, og tilsvarende finder man det klogt at give virksomheder og offentlige institutioner mere tid til at forberede sig på de nye tider. Blandt andet skal alt elektronisk udstyr “nulstilles”, så det ikke automatisk stifter til sommer- og vintertid som hidtil.
 
 
 
 
 
 

Nye hastighedsbegrænsninger på vej

Vel er der udskrevet parlamentsvalg den 28. april, men den siddende PSOE-regering agter alligevel at indføre nye hastighedsbegrænsninger inden det forestående valg. Den spanske regering vil have farten markant nedsat i byerne – fra 50 km til 30 km i timen, dog med enkelte undtagelser. Regeringen har tidligere gennemført tilsvarende hastighedsbegrænsninger bl.a. på de etsporede motorveje. Her måtte man tidligere køre 100 km/t. I dag er fartbegrænsningen 90 km/t. Den siddende regering agter også at opstille flere radere til at måle bilisternes hastighed og udstede fartbøder.
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com