Stort terrorangreb i Barcelona - Festlig succes - Skovbrande i Benahavís og Mijas - 52.000 borgere har ikke til føden

Stort terrorangreb i Barcelona

15 blev dræbt og næsten hundrede sårede, da to varevogne torsdag den 17. august kørte mod folkemængden på Barcelonas centrale strøg, La Rambla, og strandpromenaden i den lille ferieby Cambrils lidt syd for Barcelona. Alt tydede på, at det var enkeltpersoner, som stod bag de to terrorangreb, men blot få dage efter, kunne politiet konstatere, at det var en gruppe på 12 medlemmer af Daesh (IS), der stod bag de to aktioner. Ni af de 12 terrorister blev under, eller lige efter, angrebene enten dræbt eller anholdt af spansk politi. Den hovedmistænkte bag terrorangreb blev lokaliseret og dræbt under en razzia i dagene derpå. De sidste to er fortsat på flugt.
Terroraktionerne kunne have fået et endnu værre udfald, hvis de 12 Daesh-medlemmer havde haft held til at udføre deres oprindelige plan, som gik på store eksplosioner i det centrale Barcelona. Samme morgen som de to varevogne kørte mod folkemængden på Ramblaen i Barcelona og strandpromenaden i Cambrils eksploderede en privatbolig nemlig lige uden for Tarragona (ca. 100 km syd for Barcelona). Eksplosionen blev betegnet som en gaseksplosion og fik ikke den store opmærksomhed, til trods for hele huset blev sprængt i luften, da boligen tilsyneladende var ubeboet. Men huset var Daesh-medlemmernes tilholdssted og politiet fandt efterfølgende over 100 store gastønder og remedierne til at gøre dem til bomber. Et uheld gjorde, at nogle af tønderne sprang og dermed tilintetgjorde terroristernes tilholdssted og planer. Politiets eksperter anslår, at havde Daesh-gruppen haft held til at udføre sine planer, kunne Barcelona have været offer for et af Spaniens største terrorangreb nogensinde.
De to angreb mod folkemængden i varevogne blev udført spontant og i afmagt over at den oprindelige, og noget større, terrorplan var gået op i røg. Terroraktionen har selvsagt rystet hele Spanien og, ikke mindst, spansk politi, som ikke fornemmede, noget var under opsejling og tilsvarende ingen data havde på de 12 Daesh medlemmer før angrebene.

Festlig succes

Den årlige Feria i Málaga blev en stor succes. Til trods for taxachaufførernes store strejke på byfestens første fire dage melder kommunen, de handelsdrivende og hotelejerforeningen om en fremgang i besøg og omsætning på cirka ti procent i forhold til sidste år. Hotelejerforeningen Aehcos melder om en samlet belægningsprocent på 92 på kystens hoteller under Feria-ugen, hvilket er lig med 100.000 hotelovernatninger og en fremgang på ti procent. De første tal fra kommunen tyder på en samlet omsætning på 60 millioner euro mod 55 millioner sidste år. Positivt er den stigende tilslutning til Feriaen på de sociale medier og naturligvis de mange positive kommentarer. Eneste ridse i lakken er de 59 anholdelser, som politiet måtte foretage under byfesten.

Skovbrande i Benahavís og Mijas

En stor skovbrand i Benahavís kunne have udviklet sig til en større miljøkatastrofe i naturparken Sierra de las Nieves, hvis ikke det var for brandvæsenets hurtige og effektive slukningsarbejde, som tog det meste af søndagen i sidste uge. Brandvæsenet i Marbella fik støtte fra kollegaerne i Estepona og med hjælp fra otte særlige brandslukningsfly fra luften, kom branden under kontrol. Det bakkede landskab, vinden og det tætbefolkede område besværliggjorde aktionen, men ingen kom til skade. Det samme var tilfældet i området Higuerón i Mijas, hvor en bil brød i brand og forårsagede en endnu en skovbrand. Med hjælp fra brandfolk i Benalmádena, Fuengirola og Torremolinos kom branden under kontrol og personskader blev undgået.

52.000 borgere har ikke til føden

Selvom det går fremad i Spanien med både økonomien og beskæftigelsen, er der fortsat 52.000 Málaga-borgere, der ikke kan forsørge sig selv og må søge til byens sociale spiseboder for at få et gratis måltid mad. Tallet var tidligere oppe på 55.000 men er i år atter steget med seks procent fra 49.000 sidste år til 52.000 i år. Organisationen Bancosol, som organiserer den gratis udlevering af mad, tager en lang række initiativer for at indsamle mad til de nødlidende og samarbejder også med en lang række supermarkeder, som donerer varer tæt på udløbsdatoen til organisationen. Bancosols store årlige madindsamling sker over hele Costa del Sol den 1. og 2. december. På disse dage stiller over 5.000 frivillige sig til rådighed i kystens supermarkeder for at tage imod madvarer fra de handlende, som ønsker at samarbejde. Indsatsen plejer at resultere i en indsamling på over 500.000 kilo mad.

Spanien ramt af terror

13 mistede livet og næsten 100 blev såret, da en varevogn i høj fart kørte mod folkemængden på den centrale gågade, La Rambla, i Barcelona torsdag eftermiddag. Den islamske terrorgruppe Daesh (islamisk stat) har taget ansvaret for det grusomme angreb. Bag angrebet stod én enkelt person, som havde lejet en varevogn få timer inden aktionen. Han blev anholdt lige efter massakren af spansk politi, da han forsøgte at flygte i en ventende bil.
 
Det er det hidtil største terrorangreb fra IS på spansk jord. Det kunne have været gået endnu værre få timer senere i den catalanske ferieby Cambrils ca. 100 km syd for Barcelona, da fem terrorister kørte mod folkemængden på strandpromenaden. Spansk politi fik dog afværget angrebet og alle fem terrorister blev skudt, inden de forårsagede skade på nogen. En enkelt politimand blev dog alvorligt såret under aktionen.

Spaniens nye boligkonge - Britisk promotor investerer 125 millioner euro i La Cala de Mijas - Spanien Rundt skydes i gang lørdag

Spaniens nye boligkonge

Den nye boligkonge på det spanske boligmarked er hverken en bank eller en byggematador. Det er derimod investeringsfonden Blackstone, som med købet af 51 procent af aktiverne i det forhenværende Banco Popular, som nu ejes af Banco Santander, ikke bare gør sig til Spaniens men verdens største ejer af ejendomme. Blackstone administrerer i dag aktiver for 306.000 millioner euro. Banco Santander købte for et par måneder siden det konkurstruede Banco Popular for én euro og har nu videresolgt størstedelen af bankens ”boliglager” til Blackstone, som betegnes som specialist i at omsætte ejendomme. Salget skal give Banco Santander ro til at kunne fokusere på den mere traditionelle bankforretning.

Britisk promotor investerer 125 millioner euro i La Cala de Mijas

Den spanske filial af den engelske promotor Taylor Wimpey og den irske hotelkæde FBD Hotels and Resorts, som bl.a. ejer La Cala Golf Resort, har indgået et samarbejde om at opføre 600 boliger i La Cala de Mijas over de næste ti år. Den samlede investering lyder på 125 millioner euro og er et af tidens største boligprojekt på Costa del Sol. De mange boliger bliver primært rækkehuse og lejligheder.

Spanien Rundt skydes i gang lørdag

Næsten hele verdenseliten sætter hinanden stævne, når cykelløbet Spanien Rundt begynder denne lørdag i den franske by Nimes. Forud venter 3.300 km fordelt over 21 etaper inden feltet den 10. september når Madrid. Ingen etaper kommer til Málaga by i år. Til gengæld afvikles der vigtige etaper i Motril, Antequera, Coín og i Sierra Nevada. Tour de France vinderen, Chris Froome, er favorit, men det har han været tidligere og er tre gange endt som den uheldige to’er. Han forventes, at få hård konkurrence fra franskmanden Bardet, de to italienere Aru og Nibali samt spanske Contador, som efter Spanien Rundt stopper sin karriere.

Kæmpe taxa-strejke i Málaga - Marbella-borgmester hænger i tynd tråd - Smølferne forlader Júzcar

Kæmpe taxa-strejke i Málaga

Det vælter med folk i lufthavnen og der syder af fest i Málaga, som er midt i den årlige byfest. Men hverken turister eller de festglade gæster i Málaga kunne få en taxa hjem. Byens taxachauffører gik nemlig natten mellem lørdag og søndag i samlet strejke, da observatører blandt vognmændene i Málaga bemærkede flere Cabify vogne på feriapladsen. Cabify er en direkte konkurrent til taxachaufførerne, men er ikke velkomne i byen, da de ikke betaler samme licens som de traditionelle taxaer. Kommunen har længe forsøgt at minimere antallet af Cabify vogne i byen og har altid beskyttet taxachaufførernes interesser, men kommunen kan ikke forhindre Cabify vogne fra andre byer at tage turen til Málaga for at arbejde under byfesten. Efter sigende er det mellem 35 og 70 Cabify vogne, som har taget turen til Málaga.
Strejken har allerede haft kedelige konsekvenser med tusindvis af turister, der lander meget sent i lufthavnen eller på Málagas centrale banegård, og som ikke kan komme frem til deres indkvartering og må overnatte i lufthavnen eller på banegården.

OPDATERING: Torsdag morgen, efter fire dages strejke, blev taxachaufførerne enige om at genoptage arbejdet.

Marbella-borgmester hænger i tynd tråd

José Bernals (PSOE) tid som borgmester i Marbella kan meget vel synge på sidste vers. Hans støtteparti Opción Sampedreña (OSP) har nemlig indgået forhandlinger med Partido Popular om at præsentere et mistillidsvotum til den siddende borgmester for derefter at indgå ny regering. Efter det sidste kommunalvalg i 2015 kunne PSOE sammen med OSP og Podemos og IU, der nu er slået sammen, samle 14 mandater, som præcis er nok til at samle flertal i byrådet. Men nu er OSP og deres to mandater blevet trætte af samarbejdet, fordi de mener, José Bernal lytter for meget til venstrefløjen. Præsenterer PP og OSP et mistillidsvotum, bliver Ángeles Muñoz atter borgmester i Marbella. Hun sad på posten fra 2007 til 2015.

Smølferne forlader Júzcar

Den blå landsby kan sagtens forblive blå, men smølferne har pakket kufferterne og forlader i denne uge Júzcar, med mindre der sker et lille mirakel i forhandlingerne mellem kommunen, amtsrådet og virksomheden, som har rettigheden over de populære smølfer. Den lille landsby, som ligger nord for Estepona, fik for nogle år siden sin lille plet på verdenskortet, da man valgte at optage en smølfefilm i byen. Derfor blev de hvide landsbyhuse malet blå. Det gav Júzcar en masse opmærksomhed og turisme, så derfor forblev husene blå, præcis som de mange statuer, legepladser og andre smølfe-ting forblev i byen, efter optagelserne var overstået. Men nu vil firmaet med ophavsrettighederne have tolv procent af den omsætning ”smølfe-turismen” giver og det har kommunen ikke accepteret. Derfor er Málagas amtsråd gået ind i sagen, da rådet går med planer om at investere 300.000 euro i en helt ny smølfe-park lige uden for landsbyen.

Kæmpe fremskridt for skyskraber-hotellet i Málaga - Julio Iglesias far – igen! - Søn dræber sin mor

Kæmpe fremskridt for skyskraber-hotellet i Málaga

Centralregeringen har givet grønt lys for opførelsen af et hotel i Málagas nye lystbådehavn ”Muelle Uno”. Under sit besøg i Málaga havde den spanske minister for infrastruktur og egnsudvikling, Iñigo de la Serna, taget de længe ventede dokumenter med sig, som er regeringens endelige accept på, at der opføres et hotel i havneområdet. Denne accept er nødvendig, da havnen hører under centralregeringens ansvarsområde for infrastruktur. Ministeren forklarede under sit besøg til pressen, at regeringens accept er en accept på, at der opføres et eller flere hoteller i havnen. Det er ikke en accept af et konkret hotelprojekt. Denne accept skal gives af Junta de Andalucía og kommunen, som har mindst et par interessante projekter på tegnebrættet. Centralregeringens accept betegnes som et stort skridt på vejen i kommunens ønske om at få opført et eksklusivt skyskraber-hotel for foden af havnen.
 

Julio Iglesias far – igen!

Den populære spanske sanger Julio Iglesias er med 99,99 procents sikkerhed blevet far for niende gang. Den 73-årige artist gjorde ikke sin kone, eller en anden kvinde, gravid for ni måneder siden. Til gengæld har en 41-årig Valencia-borger fået rettens ord for, at Julio Iglesias er hans far. Moderen til den 41-årige mand var i sine unge dage danser i Juio Iglesias’ orkester og har altid forsikret sin søn om, at den kendte sanger var hans far. Sønnen har via sin advokat og privatdetektiver fremvist prøver og fået medhold i faderskabssagen. Privatdetektiverne har i flere uger ledet ihærdigt i Julio Iglesias’ affald ved hans hus i Miami for at finde cigaretskod, flasker, servietter og lignende for at finde gyldige DNA-prøver. Efter flere års arbejde og kamp er det ny lykkedes. I alt har Julio Iglesias så nu ni børn med tre forskellige kvinder. De første otte børn har han altid slået inde for.
 

Søn dræber sin mor

”Jeg tror, jeg har dræbt min mor. Kniven ligger derhjemme på sofaen.” Sådan lød beskeden fra en 35-årig mand, der forpustet dukkede op på politistationen i Torre del Mar. Få minutter inden havde han angiveligt dræbt sin mor i hendes lejlighed i Caleta de Vélez lige uden for byen. Motivet bag drabet kendes ikke og den formodede gerningsmand er sendt til mentalundersøgelse på politigården. Det vides kun, at han tidligere har haft problemer med narkotika.

Intet tog til Marbella - Nybyggeri fordobles på bare ét år - Bøde til Iberia for ulovlige graviditetstest

Intet tog til Marbella

Tidligst om fire år er der en chance for, at myndighederne kan begynde på forstudiet på at få udvidet togbanen til Marbella og Estepona. Det er det tog, som i dag kun kører mellem Málaga og Fuengirola. Sagen er, at Junta de Andalucía ikke har midlerne til at gå i gang med projektet før. Under et nyligt besøg i Málaga var den spanske minister for infrastruktur og egnsudvikling, Iñigo de la Serna, meget klar i spyttet og fortalte, at udvidelsen af togbanen er et projekt, som delvist skal finansieres af staten og amtet, så længe Junta’en ikke har midlerne, bliver togbanen heller ikke udvidet.
 

Nybyggeri fordobles på bare ét år

Der er atter gang i byggeriet i Málaga-provinsen, men efterspørgslen er fortsat langt fra det niveau, branchen betegner som værende normalt. I årets første seks måneder blev der indviet 2.400 nye boliger i provinsen og fortsætter tendensen, vil der ved årets udgang være opført 5.000 nye boliger i Málaga. Det er en fordobling i forhold til sidste år og det bedste tal i fem år. Men i følge brancheorganisationen ACP bør der i Málaga-provinsen, som er Spaniens sjette største provins målt på befolkning, årligt opføres 20.000 nye boliger. ”Der er fremgang, men det går langsomt. Promotor går først i gang med et nyt byggeri, når en stor del af boligerne er reserveret. Der skal være en reel efterspørgsel. Det er også bankernes krav for at give kredit,” forklarer Emilio López fra ACP. I 2006, som var rekordår for branchen, blev der i Málaga-provinsen indviet næsten 45.000 nye boliger.

Bøde til Iberia for ulovlige graviditetstest

Flyselskabet Iberia har fået en både på 25.000 euro for at have tjekket om deres kvindelige jobaspiranter var gravide. Selskabet har i flere år haft indført et obligatorisk lægetjek til deres jobansøgere, men det viser sig, at selskabet har gået over deres beføjelser ved via blod- og urinprøver at tjekke om deres kvindelige jobaspiranter skulle være gravide. Dette er diskriminerende og ulovligt. Uregelmæssighederne skulle være sket i Iberias hovedsæde på de baleariske øer, hvorfor det er amtet dér, som har udstedt bøden. Iberia nægter at have foretaget de omtalte graviditetstests og understreger, at selskabet altid har været imod al form for diskrimination og at flyselskabets store mængde kvindelige ansatte på 46 procent af arbejdsstyrken er det bedste eksempel herpå.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29