Puigdemont sagsøger ”Pig Demont” i Marbella · Brandmænd indtager Costa del Sol · Uro i El Corte Inglés

Puigdemont sagsøger ”Pig Demont” i Marbella


Carles Puigdemont har fra sit eksil i Tyskland sagsøgt virksomheden ”Pig Demont”, som fra Marbella sælger klassiske spanske madprodukter online. Cataloniens forhenværende førstemand føler sin ære krænket, da firmaets logo er et grisehoved med briller og hår, som minder om politikerens look. Tilmed betyder ”pig” i firmanavnet ”svin” på engelsk og kan derfor tolkes, som om Puigdemont var et svin. Ejeren af selskabet er langt fra enig i tiltalen. Ordet ”demont” betyder på fransk ”vildt” eller ”fra skoven”, og da virksomheden primært forhandler produkter fra vilde svin til det engelske og franske marked, synes ejeren, navnet passer fint til hans forretning. Tilmed mener han, at logoet er en klassisk glad gris med almindelige briller og frisure, som ikke bør fornærme nogen. Patentkontoret har givet Carles Puigdemont ret i sin anklage, mens virksomhedsejeren agter at anke afgørelsen.
 
 
 
 

Brandmænd indtager Costa del Sol

Ikke siden sommeren 2005 er der fundet så mange brandmænd i havet langs Costa del Sol.
Den sidste uge har myndighederne opsamlet 8.000 kg brandmænd i havet eller opskyllet på strandene i området fra Nerja til Málaga og tilsvarende 3.000 kg mellem Torremolinos og Mijas Costa. Alle kommuner anbefaler sine badegæster at være yderst påpasselige, når man bader i havet, og skulle man blive brændt, anbefales det at søge nærmeste livredder for hurtig behandling. Årsagen til de mange brandmænd i havet vides ikke.
 
 
 
 

Uro i El Corte Inglés

Alt er ikke, som det burde være i det kendte varehus. Et flertal i bestyrelsen har netop afsat den administrerende direktør, Dimas Gimeno, som kom til for et par år siden, efter at El Corte Inglés’ stifter afgik ved døden. Dimas Gimena var det unge håb, som skulle forny det gamle varehus, men hans idéer og seneste forslag om en børsnotering er ikke faldet i god jord i bestyrelsen og blandt nogle af hovedaktionærerne, som primært er en håndfuld spanske familier. Men flere af de tunge hovedaktionærer ser ham fortsat, som den ideelle person til at få moderniseret det gamle traditionsrige varehus. Så der de kold luft i ejerkredsen og på ledelsesgangen, hvor den ny administrerende direktør, Jesús Nuño de la Rosa og Dimas Gimeno, som ikke har accepteret sin afsked og fortsat møder om morgenen, kæmper indædt om magten. Og måske er der andre problemer i varehuset, for sidste år måtte El Corte Inglés omlægge sine lån, og siden da er der blevet spekuleret meget i det hæderkronede varehus’ økonomiske helbred.
 
 
 

Spansk minister går af efter seks dage · Spansk landstræner fyret · Så kom sommeren!

Spansk minister går af efter seks dage

Sølle seks dage kunne Máxim Huerta kalde sig kultur- og sportsminister. Så kom en gammel skattesag frem – og så måtte den nye minister gå den tunge gang. Dermed har Pedro Sánchez’ nye PSOE regering fået en lidt tragikomisk start, for den nye regering kom til, netop fordi Mariano Rajoy og Partido Popular kom helt i knæ ovenpå korruptionsskandalen ”Gurtel”. Den nu forhenværende kultur- og sportsminister fik for nogle år siden et skattesmæk på 218.000 euro fordi han i perioden 2006-2008, som tv-vært, fakturerede sin løn via et tvivlsomt selskab for at få nedbragt sin personskat. Máxim Huerta forklarede for et par dage siden, at det er en privatsag, og at han har afregnet sin skat. Alligevel blev presset så stort på ham, at han har trukket sig.
 
 

Spansk landstræner fyret

Blot 48 timer før den spanske landsholdsdebut ved VM i fodbold har det spanske fodboldforbund fyret landstræneren, Julen Lopetegui. Forbundet er så skuffet over, at Lopetegui, bag om ryggen på fodboldforbundet, har indgået en aftale om at træne Real Madrid fra den kommende sæson, at man har bedt Lopetegui forlade landholdslejren i Rusland. Man mener, han ikke har vist forbundet respekt, og at hans forbliven ville smitte negativt af på holdet. Forbundets drastiske beslutning har skabt stor røre i hele sportsverdenen og gjort tvivlen om landsholdets muligheder ved VM endnu større. Den tidligere Real Madrid- og landsholdspiller Fernando Hierro, som i dag er sportslig koordinator i det spanske fodboldforbund, tager trænerrollen under sommerens VM. Spanien debuterer i aften (fredag) mod Portugal.
 
 

Så kom sommeren!

Endelig kom sommeren, og ifølge meteorologerne er den kommet for at blive. Her sidst på ugen stiger temperaturerne til 30 grader langs hele Costa del Sol og årets første varmebølge vil også ramme os i de kommende dage. Den varme vind får det til at virke langt varmere, end det reelt er. Forårsvejret har været stærkt ustabilt, og selv i juni er der faldet lidt regn og temperaturerne har ligget fem til seks grader under det normale. Vanen tro anbefaler myndigheder indtagelse af masser af væske (vand og energidrik med salte og mineraler) samt brug at høj faktor solcreme og minimal solbadning midt på dagen.
 

Markant færre og dyrere boliger i Málaga · Kongens svoger skal i fængsel · Ricky Martin kommer til Fuengirola

Markant færre og dyrere boliger i Málaga

Det er snart sværere at finde en bolig end et arbejde i Málaga by. Den stærkt stigende turisme har medført så markante prisstigninger, at menigmand i dag har svært ved at klare det nye huslejeniveau. Sagen er, at flere udlejere i dag foretrækker at udleje deres boliger på dags- eller ugebasis til turister frem for vanlig langtidsleje. Derfor er der opstået en regulær boligmangel, som ikke kun rammer bycentrum men også flere områder, som man tidligere betragtede som fjernområder. Boligportalen Idealista fortæller, at lejepriserne i Málaga de sidste fem år er steget med 38 procent og at huslejeprisen nu ligger på små ti euro per kvadratmeter. Derfor er det i dag svært at finde en lejebolig til under 1.000 euro om måneden og det bekymrer mange familier. Det bekymrer også direktøren for teknologiparken (PTA), som mener, Málaga direkte lider under boligmangel, og at det kan hindre nye virksomheder i at slå sig ned i Málagas teknologipark, da det er svært at finde boliger til nye medarbejdere, som kommer udefra.
 
 
 
 

Kongens svoger skal i fængsel


Han fik en nedsættelse på fem måneder, men det ændrer langt fra det faktum, at den spanske konges svoger, Iñaki Urdangarin, kun er et stenkast fra at komme i fængsel. Fem år og ti måneder bag tremmer venter det royale medlem, som efter endt karriere som professionel håndboldspiller etablerede et firma med speciale i at arrangere konferencer og messer om sport og turisme. Det viste sig dog, at Iñaki Urdangarin og hans partner, Diego Torres, groft udnyttede sin royale status til at overfakturere myndighederne og efterfølgende føre midlerne ud af Spanien for at undgå at betale skat. Iñaki Urdangarin blev dømt skyldig i februar 2017 og har ikke flere muligheder for at anke dommen. Derfor skal han nu i gang med sin afsoning. Tilbage i 2017 blev den spanske prinsesse, Christina de Borbón, frikendt for de værste anklager men fik en bøde for sit ansvar som administrator for et af hendes mands mange selskaber.

 

Ricky Martin kommer til Fuengirola

Fuengirola kommunes ambitiøse koncertprojekt ”Marenostrum Music Castle Park” ved Castillo Sohail begynder at give resultat. Flere store internationale navne begynder at komme til byen, som ellers altid har stået i skyggen af Málaga og Marbella. Sidste store navn på sommerens program er Ricky Martin, som giver koncert torsdag den 16. august. Billetsalget skydes i gang nu på torsdag kl. 10.00. På det alsidige koncertprogram findes også Santana, som kommer til Fuengirola den 9. august.
 

Mærsk satser atter på Málaga · Sánchez’ nye regering klar · Cudeca mangler frivillige · Længere ventelister end nogensinde på privathospitaler

Mærsk satser atter på Málaga

Mærsk Line har på ny fået øjnene op for Málagas industrihavn. En ny aftale betyder, at Mærsk i løbet af året vil øge sine aktiviteter betydeligt i Málaga. Således antages det, at Mærsk, som har verdens største containerflåde, i løbet af indeværende år vil anløbe med over 150.000 containere. Det betyder for Málagas havn en fordobling af aktiviteterne. Mærsk Line er hovedaktionær i havnen i Algeciras, og har ikke haft nogen aktivitet af betydning i Málaga siden 2014. Det laves der nu om på.
 
 

Sánchez’ nye regering klar

Nogle kalder det et stærkt team. Andre ser det som en blandet landhandel – men alle er enige om, at Pedro Sánchez overrasker med sin sammensætning af ministre i sin nye regering. Elleve af de sytten ministre er kvinder, og på det nye ministerhold findes professorer, en astronaut, EU-politikere, en anti-korruptions dommer samt en forfatter. ”Regeringen er sammensat af ledertyper, der også besidder evnerne til at forhandle og modernisere Spanien,” fortæller Pedro Sánchez om sin nye regering, som officielt indtræder i næste uge. Pedro Sánchez’ mindretalsregering har mandat frem til foråret 2020.
 

Cudeca mangler frivillige


Cudeca Hospice åbner to nye genbrugsbutikker, en i San Pedro og en i Estepona. De har derfor brug for frivillige, der kan dedikere en formiddag om ugen til at hjælpe i butikken.
Opgaverne består af at modtage donerede ting og tøj, ekspedere kunder og pynte vinduer og butik. Der tilbydes et godt fællesskab af frivillige og muligheden for at øve sit engelsk eller spansk.
Interesserede kan kontakte den Frivillige Afdeling på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ved at ringe til 952 564 910 / 671 048 304.
 
 
 
 

Længere ventelister end nogensinde på privathospitaler

At tegne en privat sygeforsikring er ikke længere lig med hurtig og effektiv assistance – i det mindste ikke alle steder. Flere private hospitaler, klinikker og læger i Málaga-provinsen erkender nu, at klienter med en privat sygeforsikring ikke længere kommer i første række grundet den lave betaling, de får fra selskaberne. Den hårde priskonkurrence på markedet for salg af sygeforsikringer gør, at flere selskaber kun kan - eller vil - betale mellem 12 og 20 euro for en konsultation. Derfor giver de private hospitaler og læger i dag førsteprioritet til de klienter uden sygeforsikring, som gladeligt betaler listeprisen, som typisk er tre til fem gange højere. Flere klienter med private sygeforsikringer har længe klaget over de lange ventelister, som også kan skyldes, at flere sygeforsikringsselskaber ofte kun ”køber” en meget lille kvote af en given ydelse, som hurtigt opbruges og efterfølgende skaber ventetid. Derfor står flere private hospitaler, klinikker og læger nu frem og forklarer situationen med sygeforsikringsselskaberne, da det oftest er dem, der får klagerne.

Mariano Rajoy træder af som formand for PP · Ny spansk regering · 
Uber er køreklar · Anholdt med 705.000 euro i kufferten

Mariano Rajoy træder af som formand for PP

”Det er tid til at takke af. Det er det bedste for partiet, for mig og for Spanien.” 
Med disse ord trak Mariano Rajoy sig tirsdag eftermiddag fra formandsposten i Partido Popular. Siden 2004 har han stået i spidsen for partiet – og siden 2011 har han været statsminister. Mariano Rajoy har ikke i sinde hverken at udvælge eller anbefale sin efterfølger, som skal findes på en ekstraordinær partikongres til efteråret. Han vil derimod gerne fortsætte i en mindre rolle i partiet, hvis den nye leder ønsker det.
 
 
 
 

Ny spansk regering

 
Den omfattende korruptionssag ”Gurtel” har væltet Mariano Rajoy og hans regering. Fredag eftermiddag stemte et knebent flertal i parlamentet nemlig for det mistillidsvotum, som PSOE, anført af Pedro Sánchez, havde stillet til Rajoy og regeringen. Mistillidsvotummet blev stillet som en følge af domsafsigelsen ultimo maj i den årelange Gurtel-sag, som går på korruption i PP og af flere af partiets forhenværende fremtrædende politikere. 29 medlemmer og tidligere samarbejdspartnere til Partido Popular blev tildelt hidtil uset høje domme for omfattende korruption med offentlige midler, og selve partiet fik en bøde på 245.000 euro for at have lukreret på sagen og for at have kørt et såkaldt ”parallel-regnskab” (læs: administreret sorte penge) i perioden fra 1989 og ca. tyve år frem. Ingen af de dømte var med i den siddende regering, men dommen gav Mariano Rajoy og partiet et så stort troværdighedsproblem, at samarbejdet med støttepartiet Ciudadanos, og andre mindre støttepartier, blev uholdbart. Derfor var det en regering i knæ, der først i juni måtte se et flertal i parlamentet stemme for Pedro Sánchez som ny præsident. Han kommer til at stå i spidsen for en mindretalsregering kun bestående af PSOE frem mod næste parlamentsvalg i 2020.
 
pedro sanchez psoe
 
 
 
 

Uber er køreklar

I går morges blev de første 200 Uber-biler sendt på gaden på Costa del Sol. Det er de såkaldte udlejningsbiler med chauffør, som sidste år provokerede stor utilfredshed og strejker blandt taxachaufførerne. Uber lancerer fra første dag kampagner til alle rejsende med AVE-toget og har, i følge selskabet, fået en fin modtagelse på Costa del Sol. Uber findes i dag i Madrid og Barcelona og selskabet har valgt Málaga som den tredje by, efter at man sidste år fik 150.000 forespørgsler på ture.
Alt tyder på, at taxachaufførerne har opgivet deres kamp mod Uber (og Cabify) og i stedet tager konkurrencen op. Costadelsol.taxi er chaufførernes nye hjemmeside, hvor man nu let kan bestille en hyrevogn i hele provinsen og udregne prisen for serviceydelsen.
Anholdt med 705.000 euro i kufferten
En tysk statsborger forsøgte først på ugen at rejse med 705.000 euro i sin kuffert. Men den rutinemæssige scanning af bagagen i Málaga lufthavn satte en stopper for rejseplanerne. Tyskeren var på vej til Tyrkiet med de mange kontanter, men da han ikke kunne dokumentere, hvor pengene kom fra, blev han af spansk politi anholdt for forsøg på hvidvaskning.

 

Anholdt med 705.000 euro i kufferten

En tysk statsborger forsøgte først på ugen at rejse med 705.000 euro i sin kuffert. Men den rutinemæssige scanning af bagagen i Málaga lufthavn satte en stopper for rejseplanerne. Tyskeren var på vej til Tyrkiet med de mange kontanter, men da han ikke kunne dokumentere, hvor pengene kom fra, blev han af spansk politi anholdt for forsøg på hvidvaskning.
 
 
 

Storkonflikt i hotel- og restaurationsbranchen · Problemer i El Corte Inglés · Virksomhedsflugten

Storkonflikt i hotel- og restaurationsbranchen truer Costa del Sol

Aldrig før har parterne stået så langt fra hinanden. Og aldrig før har arbejdsmarkedets parter forladt forhandlingerne i utide. På tirsdag mødes fagforeningen (CCOO) og hotel- og restaurationsejerforeningen (Aehcos) i et sidste forsøg på at få en ny overenskomst på plads. CCOO ønsker en mindre reducering i deres medlemmers årlige arbejdstimer samt at de ansatte, som arbejder i branchen på korttidskontrakter via vikarbureauerne, skal indgå i den nye overenskomst. Aehcos’ holdning er den stik modsatte. Hotel- og restaurationsfolkene mener, der er behov for flere arbejdstimer samt vikarbureauernes fleksibilitet i en branche, der er stærkt sæsonpræget. CCOO varsler storstrejke i løbet af juli, august og september, hvis ikke parterne når til enighed.
 

 

Problemer i El Corte Inglés

Alt er sandsynligvis ikke, som det burde være i det kendte varehus. Syv af de ti bestyrelsesmedlemmer kræver den administrerende direktørs afgang indenfor 15 dage. Han hedder Dimas Gimeno og kom til i efteråret, efter at El Corte Inglés’ stifter afgik ved døden. Dimas Gimena var det unge håb, som skulle forny det gamle varehus, men hans idéer og seneste forslag om en børsnotering er ikke faldet i god blandt hovedaktionærerne, som primært er en håndfuld spanske familier. El Corte Inglés måtte sidste år omlægge sine lån og siden da er der blevet spekuleret meget i det hæderkronede varehus’ økonomiske helbred.
 

Virksomhedsflugten fra Catalonien fortsætter

Indsættelsen af Quim Torra som ny præsident for Catalonien har på ingen måde skabt ro og stabilitet i regionen. – Hverken politisk, økonomisk eller socialt. Således fortsætter virksomhedsflugten ufortrødent fra Catalonien.
Samlet har over 4.000 virksomheder nu forladt regionen siden Carles Puigdemont 1. oktober sidste år kaldte catalanerne til stemmeurnerne for at stemme om regionens tilhørsforhold. De første til at flytte deres domicil ud af Catalonien var bankerne Banco Sabadell og La Caixa, og siden da har 4.000 catalanske virksomheder valgt at følge trop.
 
 

 

Dansk TV gået i sort

Siden tirsdag aften har det for flere ikke været muligt at se deres danske tv-kanaler. Det skyldes sandsynligvis, at udbyderen Team Nordic har fået afbrudt deres signal. Tirsdag var der en større razzia på deres kontor i Benalmádena og siden da har kontoret og telefonlinjerne været lukket. På hjemmesiden fortæller selskabet, at der under de næste 48 timer ikke vil være noget tv-signal grundet en opdatering.
 
 

Informationskampagne om vandmænd

Málaga amtsråd og organisationen for bevaring af havene, el Aula del Mar, har i dag påbegyndt informationskampagnen om vandmænd, med navnet Infomedusa. Udover informative brochurer og hjemmesider med råd til, hvad man skal gøre, hvis man bliver stukket, findes der også en app. I år er app’en opdateret, så den har nye billeder af strandene med detaljeret information om hver enkelt og en side med opslag fra nærområdet.
App’en tilbyder information om alt fra vandets og luftens temperatur, vindens styrke og retning og bølgernes højde fra dag til dag på de 132 strande i Málaga. Derudover er der også information om gople-risikoen på kysten med særligt henblik på den farlige ”portugisiske orlogsmand”, der har hærget kysten den seneste tid.

 

Uden sportsdirektør og træner

Málaga Club de Futbol – rykket ned fra La Liga til 2. division for første gang i ti år – står uden såvel sportsdirektør som træner. Direktør Husillos har sagt op efter at være blevet underkendt af klubejer, sheik Al-Thani, i hans valg af træner
Han er på vej til engelske West Ham.
Sådan er situationen ved indgangen til juni – måneden, hvor spillerhandler så småt går i gang. Men ingen til at anbefale og træffe beslutningen i klubben. Ren kaos.
Til den sidste La Liga-match mod Madrid-klubben Getafe på Estadio La Rosaleda var den danske supporterklub, La Peña de Dinamarcas mange sponsorer, Jyske Bank på Gibraltar, vært ved et traktement på restaurant Meson Los Robles de Leon.
Banken var repræsenteret ved senior-manager Carsten Hjort – selv meget fodbold-interesseret.
2. division har sæsonstart i slutningen af august og vil byde på 20 hjemmekampe for Málaga CF.

malaga getafe jyske bank

 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com