Boligpriserne stiger i storbyer og ferieområder · 207 nye immigranter kom til Málaga natten til tirsdag · Marbella får sin egen øl

Boligpriserne stiger i storbyer og ferieområder

Den førende boligportal på det spanske marked, idealista.es, fortæller i sin nyeste statistik, at boligpriserne i de største spanske byer, samt i de mest attraktive ferieområder, i gennemsnit er steget med 7,6 procent siden nytår. Portalens tal er baseret på de udbudspriser, der annonceres på idealista.es. Tallene er derfor ikke 100 procent sikre, men dog stærk retningsvisende for udviklingen på det spanske boligmarked. Portalen offentliggør i sin seneste rapport også en liste over de ti dyreste boliger i Spanien. Markedets dyreste bolig udbydes i dag til 50 millioner euro. Til gengæld får du så Marbellas bedst beliggende bolig med seks suites og to gæsteboliger på en 6.700m2 stor grund lige ned til havet. Den næstdyreste bolig ligger i Mijas og efterfølges af boliger på Mallorca og i Madrid.
 
 
 
 

207 nye immigranter kom til Málaga natten til tirsdag


Strømmen af illegale immigranter, der kommer til Málaga og det øvrige Spanien, fortsætter. Således fik skibe med i alt 531 immigranter natten mellem mandag og tirsdag lov til at anløbe spanske havne. 207 af immigranterne gik i land i Málaga-provinsen. Siden Pedro Sánchez og hans regering kom til magten for ti uger siden, er tusindvis af immigranter kommet til landet, efter at den nye statsminister, kort efter sin indsættelse, accepterede, at et flygtningeskib kunne ligge til i en spansk havn efter at have fået afslag i Italien. Sánchez mødtes dog med Angela Merkel i sidste uge i bestræbelserne på at få en bedre kordinering af illegale immigranter i EU, og for ganske få dage siden bebudede han, at Spanien ikke kunne fortsætte med at tage imod så mange immigranter.
 
 
 
 
 

Marbella får sin egen ølmarbella cerveza

De elsker øl og de elsker Marbella. Derfor har to lokale barndomsvenner Francisco Arvilla de Caralt og Ignacio Navarro besluttet sig for at lancere en ny lokaløl i Marbella. Den nye øl hedder Cerveza Marbella og fås i de to udgaver ”Lager” og ”American Pilsner”. Øllen brygges på et lille bryggeri i en lagerhal i et af byens industrikvarterer. Projektet begyndte som et hobbyprojekt, men nu tager de to spanske iværksættere idéen alvorligt. For det kommende år skal der brygges 180.000 øl (60.000 liter) og øllen skal gøres til byens foretrukne pilsner. De to variantes koster mellem 2,50 og 3,00 euro.
 
 
 
 
 

Kæmpe udviklingsprojekt på vej · Konkurrencerådet blander sig i debatten om udlejningslejlighederne · Innovativt fyrværkeri skyder Málagas byfest i gang

Kæmpe udviklingsprojekt på vej

Mens regeringen investerer stort i at få netværket til højhastighedstoget AVE udvidet i hele Spanien, arbejder andre allerede på fremtidens tog. Det vil sige et tog, som i fremtiden vil være endnu hurtige end AVE-togene, der i dag bl.a. bringer passagerer fra Málaga til Madrid på to timer og tyve minutter. De nye tog hedder ”Hyperloop One” og er et privatejet projekt fra virksomheden Virgin. Virksomheden har netop erhvervet sig 19.000 kvadratmeter i industrikvarteret i Bobadilla mellem Antequera og Granada, hvor 250 udviklere fra år 2020 og ti år frem skal arbejde på at få fremtidens tog på skinner. Projektet har et budget på 431 millioner euro.
 
 
 
 

Konkurrencerådet blander sig i debatten om udlejningslejlighederne


Det spanske konkurrenceråd (CNMC) går nu aktivt ind i debatten om de mange udlejningslejligheder, hvis antal de seneste par år er eksploderet i flere byer og områder, bl.a. Málaga. Sagen er, at flere store kommuner som Madrid, Bilbao og San Sebastián enerådigt har sat en begrænsning på mængden af boliger, der må udlejes. Og det strider imod de frie konkurrenceregler, mener rådet, som understreger, at den type love skal komme fra central- eller regionalregeringen. Udlejningsportalen HomeAway fortæller i deres seneste rapport, at mængden af udlejningslejligheder de seneste to år er steget med 32 procent. Det er specielt den store mængde nye udlejningsboliger i byerne, der har skabt utilfredshed blandt de lokale borgere.
 
 
 
 

Innovativt fyrværkeri skyder Málagas byfest i gang

Kreativiteten får frit spil, når et 13 minutter langt fyrværkeri fredag nat kl. 24.00 skyder den årlige feria i gang i Málaga. Kommunen lover et nyt, anderledes og innovativt fyrværkeri, som er blevet designet af virksomheden Ricasa, som stod for fyrværkeriet til indvielsesceremonien til De Olympiske Lege i Sidney i år 2000. Til fyrværkeri-showet i Málaga vil der bl.a. være komponeret et specielt stykke musik. Byfesten begynder fredag og løber frem til mandag - ugen efter. Vanen tro vil der være masser af aktiviteter, fest og mennesker på feria-pladsen nær kongrescentret og i Málaga centrum.
 
Der forventes over fem millioner besøgende i byen i disse dage, hvilket betyder, at det er svært at komme ind til byen med egen bil og næsten umuligt at finde parkeringsplads. Derfor anbefales det, at man benytter sig af kommunale transportmidler. Fra de nordlige og østlige dele af provinsen anbefales det, at man vælger bus og tog, og fra Fuengirola, Benalmádena og Torremolinos anbefales det at tage toget.
 Læs mere på www.feriamalaga.es
 
 
 
 
 

Ny PP formand i modvind · Toppen af russisk mafia anholdt i Marbella · Endelig forlader brandmændene Costa del Sol

Ny PP formand i modvind

Han har kun siddet på posten i nogle få uger, men Pablo Casado er allerede kommet i store problemer. Flere rektorer, dommere og den offentlige anklager sår nemlig tvivl om gyldigheden af Pablo Casados eksamenspapirer fra det anerkendte Rey Juan Carlos universitet i Madrid, hvor han i perioden 2008-09 tilsyneladende ikke har fulgt undervisningen i tilstrækkeligt omfang og kun dukkede op til fire af de 22 eksamener. Rygterne og beskyldningerne er mange. Facts er få. Derfor kommer sagen nu for retten. 
Pablo Casado blev i slutningen af juli måned valgt som ny formand for Partido Popular efter Mariano Rajoys afgang. I den afgørende valgrunde fik han 60 procent af stemmerne i kampen mod sin modkandidat Sorayo Sáenz de Santamaría, som var Rajoys vicepræsident. Pablo Casado er kun 37 år gammel og har via PP i Madrid gjort lynkarriere i partiet.
 
 
 

 

Toppen af russisk mafia anholdt i Marbella

Det spanske nationalpoliti har igen slået til mod den russiske mafia i Marbella. Under en storstilet aktion anholdt politiet tre ledere af den russiske mafia, da de var midt i planlægningen af en aktion, som skulle tage livet af lederen af deres største rival, som var i Marbella på ferie. Spansk politi havde observeret, at flere formodede ledere af den russiske mafia var kommet til byen og slog til i tide. De tre anholdte sidder nu varetægtsfængslet i Málaga. Det er langt fra første gang, politiet slår til mod den russiske mafia under deres ophold i Marbella. Inden for de seneste år har spansk politi foretaget ikke mindre end 129 anholdelser af formodede medlemmer af den russiske mafia.
 
 
 
 
 

Endelig forlader brandmændene Costa del Sol

I store dele af sidste uge og i weekenden vajede de røde flag langs store dele af kystens strande. Mængden af brandmænd, som skyllede ind langs kysten, var så stor, at myndighederne så sig nødsaget til at forbyde badning. De 11.000 kilo brandmænd, der skyllede ind på strandene, illustrerer fint hvor grel situationen var. Her først på ugen har strømmen atter skiftet retning og brandmændene er på ny langt fra kystens mange badeglade turister og fastboende.
 
 
 
 

Drømmen om Eurovegas lever · San Miguel-bryggeriet i Málaga udvider · Store boligproblemer i Málaga-provinsen

Drømmen om Eurovegas lever

Den canadiske virksomhed Triple Five, som står bag flere af de største shopping centre i USA, har rettet blikket mod Costa del Sol i deres drøm om at opføre en europæisk udgave af Las Vegas. Den canadiske virksomhed har indtil for nylig haft fokus på Extremadura, hvor der er masser af billig jord til projektet, men nu har Triple Five valgt at rette blikket mod området mellem Manilva nær Estepona, Gibraltar og Jerez de la Frontera. Området her har også de nødvendige store jordarealer og tilmed god infrastruktur. Projektet har i følge dagbladet Cinco Días et budget på 3.400 millioner euro og inkluderer opførelse af hoteller, casinoer, forlystelsespark, shopping centre, osv. Tilsvarende projekter har været på tegnebrættet i Madrid og Barcelona men uden at kunne gennemføres pga. problemer med byggetilladelser og myndighedernes manglende accept af momsfritagelse og fjernelse af rygeforbud, som har været kravene fra promotors side.
 
 

 

San Miguel-bryggeriet i Málaga udvider

Produktionen på det gamle bryggeri kører i døgndrift. Og fremover skal der produceres endnu mere. Inden årets udgang vil San Miguel–gruppen investere 3,9 millioner euro i udvidelser og modernisering af bryggeriet, som har haft domicil ved lufthavnen i 52 år. San Miguel og øllen Mahou produceres under samme tag, og til gruppen hører blandt andet også Alhambra-øllen, som har sine rødder i Granada. Bryggeriet i Málaga er gruppens næststørste i Spanien og det udvidedes og moderniseres nu primært for at kunne producere flere liter øl, herunder også dåseøl. Salget går godt, og det mærkes, at Mahou San Miguel–gruppen sidste år stoppede produktionen i den catalanske ny Llérida, som følge af de store politiske problemer i Catalonien. Nogle tror, San Miguel er Málagas lokaløl, men det er en misforståelse. Øllen er fra Filippinerne, men den er blevet brygget i Málaga siden 1966.
 
 
 
 

Store boligproblemer i Málaga-provinsen


Nogle jubler – andre græder. Det er boligudlejerne, der jubler. Og boliglejerne, der græder. Eller rettere; dem som gerne ville leje en bolig. Det er nemlig blevet så økonomisk attraktivt at udleje til turister, at flere og flere boligudlejere i dag vælger at udleje deres bolig på dags- eller ugebasis. Taberne er de boliglejere, som ikke har fået deres lejekontrakt forlænget og i dag står uden bolig. Og tilsvarende de mange unge, som gerne vil flytte hjemmefra, men må give op i bestræbelserne på at finde en lejebolig. Situationen er ved at udvikle sig til et socialt problem specielt i Málaga by, hvor man skal være heldig for at finde en lejebolig til under 900 euro pr. måned. Det er en prisstigning på 50-100 procent på blot fem år. Situationen er nær den samme i andre byer i provinsen. Derfor overvejer flere kommuner nu at opføre og udleje boliger til faste, betalelige lejepriser, præcis som da man i 00’erne opførte og solgte et begrænset antal prisbeskyttede boliger, de såkaldte VPO-boliger til nye købere på boligmarkedet.
 
 
 

PP formandsvalg lige om hjørnet · Finder én meter lang slange i barnevogn · Narkotikasmugler flygter blandt badegæster

PP formandsvalg lige om hjørnet

På en ekstraordinær partikongres den 21.-22. juli skal partiet finde sin nye formand. Efter sidste uges første valgrunde står kampen mellem Santamaría og Casado, som blev de to kandidater, der fik flest stemmer af de seks opstillede partimedlemmer. Santamaría var vicepræsident under Rajoy mens Casado betegnes som det unge håb, der i et par år har haft en fremtrædende rolle i partiet i Madrid og i PP’s pressesekretariat. Alt tyder på en meget tæt afstemning. Vinder Casado, bliver han partiets yngste præsident nogensinde. Vinder Santamaría, bliver det tilsvarende partiets første kvindelige præsident. Det er nye tider i det gamle parti.
 
 
 
 

Finder én meter lang slange i barnevogn

slangeEn spansk familiefar fik sig først på ugen et kæmpe chok. Da han gav blomsterne vand, ser han nemlig en stor slange sno sig omkring en af sine planter. Få timer efter havde politiets specialister fanget slangen, som var 1,20 meter lang. Men familiens ubehagelige oplevelse sluttede ikke her. Politiet iværksatte nemlig et større efterretningsarbejde for at finde ud af, hvordan slangen var kommet op i familiens lejlighed. Og stofprøverne fra familiens barnevogn efterlod ingen tvivl. Slangen havde snoet sig op i barnevognen – man formoder under en gåtur i en park – og opholdt sig under barnets hovedpude, og var den vej rundt kommet ind i familiens hjem.
 
 

 

Narkotikasmugler flygter blandt badegæster

Det kunne let forveksles med en filmoptagelse, men det er – desværre – hverdagens historier fra Costa del Sol og Gibraltarstrædet, som i mandags dog udviklede sig lidt komisk ved stranden Sabinillas ved Manilva lidt vest for Estepona. Politiet havde øjnet en af narkotikasmuglernes velkendte speedbåde, som bruges til transport af narkotika fra Marokko, og fulgt den i helikopter over store dele af strædet. Ingen havde imidlertid forventet, at narkotikasmugleren ville sætte kursen mod den befolkede stand i Sabinillas, ligge til og forsøge at flygte til fods blandt strandgæsterne. Blandt de mange badegæster var tilfældigvis en politimand, der havde fri og havde taget familien med på stranden, som hurtigt satte efter og fik anholdt smugleren. De mange badegæster fik unægteligt en strandtur, som de sent glemmer.
 
 
 
 
 

275 udlejningsboliger ekskluderet · Gode arbejdsløshedstal men... · Formandsvalg i Partido Popular

275 udlejningsboliger ekskluderet

Den danskejede og -ledede portal for udlejning af ferieboliger i Spanien, Spain-Holiday.com, har netop besluttet at stoppe samarbejdet med 275 boligejere i Málaga-provinsen, som ellers gerne ville have annonceret deres bolig på den populære portal.
”Det er boliger, som ikke har de fornødne tilladelser til udleje. Derfor kan vi ikke tillade, at de annonceres på Spain-Holiday.com. Ifølge den nye lov for boligudlejning, kan vi også drages til ansvar,” forklarer Jannich Petersen, som er adm. direktør for virksomheden. Han tilføjer, at ejerne til de 275 udlejningsboliger naturligvis blev rykket flere gange for de obligatoriske tilladelser, inden de blev ekskluderet. Spain-Holiday.com har over 15.000 boliger på deres portal, heraf ligger de 4.400 i Málaga-provinsen.
 
 
 
 

Gode arbejdsløshedstal men...


Den spanske ledighed faldt i juni måned med små 90.000 personer, hvilket bringer den samlede arbejdsløshed ned på 3,2 millioner. Endnu bedre er månedens tal fra det spanske Seguridad Social-system, som på blot en måned har fået 91.000 nye tilmeldinger og runder, for første gang siden 2008, 19 millioner registreringer. Det betyder, at over 19 millioner er tilmeldt Seguridad Social og bidrager fuldt ud til staten. Bekymrende er det dog, at ledigheden i Málaga-provinsen kun er faldet med 5.700 personer. På denne tid af året skabes normalt markant flere jobs. Den samlede ledighed i Málaga-provinsen er på 141.000.
 
 
 
 
 

Formandsvalg i Partido Popular


For første gang bliver det medlemmerne, der skal vælge partiets nye formand, efter Mariano Rajoy gik af for en måned siden. I Partido Popular er der tradition for, at det er den afgående formand, der vælger sin efterfølger, men sådan er det ikke længere. Derfor har de 869.000 partimedlemmer nu mulighed for at vælge deres nye leder, men forud for valget er det kun 66.700, der har anmeldt sig og som dermed har stemmeret. Efter Rajoys afgang var den 56-årige formand for det galiciske amtsråd, Alberto Núñez Feijóo, udset som hans naturlige efterfølger men, stik imod forventet, har han valgt ikke at præsentere sit kandidatur. Det har de to stærke kvinder i Rajoys tidligere regering, Cospedal og Santamaría, derimod samt partiets unge håb, Casado. Der er ingen klar favorit blandt de seks opstillede kandidater.
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com