Málagas lønninger falder · Dyrere at bo til leje · VOX i hanekamp

Málagas lønninger falder

Krisen er ovre – men lønningerne halter efter. En ny opsigtsvækkende rapport fra fagforeningen CCOO taler sit tydelige sprog. Flere af deres medlemmer i Málaga-provinsen er kommet ud af arbejdsløshedskøen, men deres medlemmers lønniveau er markant lavere end før krisen brød ud i 2008. Fagforeningens tal viser således, at en Málaga-borger i dag tjener 11 procent mindre end for ti år siden. Vel er mindstelønnen steget siden da, men mange andre er aldrig kommet sig over det lønfald, der var kendetegnet for kriseårene. Så set i det globale perspektiv er Málaga-borgernes købekraft faldet det sidste årti. Fagforeningens tal fortæller, at en arbejdstager i provinsen i dag årligt tjener 15.939 euro.
 
 
 
 
 
 

Dyrere at bo til leje

Priserne på lejeboliger stiger fortsat på Costa del Sol. At leje en bolig i Málaga-provinsen på 100 kvadratmeter koster i dag i gennemsnit 831 euro pr. måned – eller 8,31 euro pr. kvadratmeter. Tallet kommer fra Fotocasa, som er en af Spaniens største boligportaler.
I den seneste rapport fra Fotocasa er lejepriserne i Torremolinos og Benalmádena de sidste par år steget så voldsomt, at disse to kommuner nu er de dyreste på Costa del Sol med priser på henholdsvis 9,62 og 9,10 euro pr. kvadratmeter. Til sammenligning ligger Marbella og Málaga by på ca. 8 euro, men priserne kan svinge afhængigt af område. Således ligger de bedste lejeboliger i Málaga centrum på rundt 1.000 euro i månedlig husleje.
I de seneste tal fra Fotocasa er det bemærkelsesværdigt, så dyr Málaga-provinsen er blevet i forhold til Granada og Sevilla. I disse to byer koster en lejlighed på 100 kvadratmeter i dag lige over 600 euro at leje mod de 831 euro i Málaga.
 
 
 
 
 
 

VOX i hanekamp

Partiet VOX foreslår, hanekampe på ny lovliggøres. Forslaget fra det nye parti i spansk politik er seneste skud på stammen over kontroversielle forslag og udtalelser. Hanekampe blev ulovliggjort i Andalusien i 2003, men VOX mener, det er en gammel tradition, som bør bevares.
Meningerne om det nye parti i spansk politik, VOX, er mange – og delte. VOX fik sit store gennembrug til regionalvalget i Andalusien i december, hvor partiet kom i det andalusiske parlament med 12 mandater (11 procent af stemmerne). Siden da er tilslutningen i de landsdækkende meningsmålinger steget markant. Meningerne om VOX er så splittede, fordi partiet har nogle meget klare og kontroversielle holdninger til bl.a. homoseksuelle, hustruvold, Gibraltar og debatten om det catalanske tilhørsforhold. Partiet bliver højst sandsynligt stemt ind i det spanske parlament til valget i april. Omvendt er det tvivlsomt, om partiet når at få sig mobiliseret til at kunne stille op til kommunalvalget i maj.
 
 
 
 

Valg i utide – igen · Nye boliger sætter nye prisrekorder · To yderst farlige svenskere anholdt

Valg i utide – igen

Den 28. april skal spanierne til valgurnerne. Den spanske statsminister Pedro Sánchez har nemlig måttet smide håndklædet i ringen og udskrive valg i utide. PSOE kan nemlig ikke samle flertal til at få gennemført sin finanslov for indeværende år og ser ingen anden udvej end at udskrive valg. PSOE's sidste håb var opbakning fra de to catalanske uafhængighedspartier, men det håb døde ud for nogle dage siden, da Pedro Sánchez besluttede sig for ikke at gå videre med sine planer om at lade en uvildig tredje part mægle i konflikten med catalanerne. Den plan bragte ham nemlig ud i et voldsomt uvejr både internt i sit parti og i befolkningen, som forrige weekend gik på gaderne i alle større spanske byer. Det er ikke engang ét år siden Pedro Sánchez, med støtte fra Podemos og uafhængighedspartierne væltede Mariano Rajoy og Partido Popular ved et mistillidsvotum. For andalusierne betyder valget, at vælgerne på blot et halvt år skal til valgurnerne tre gange. I december var der regionalvalg, den 28. april er der parlamentsvalg og den 26. maj gælder det kommunalvalget.
 
 
 
 
 
 

Nye boliger sætter nye prisrekorder

Der er en klar ændring i den nye generations ønsker for deres drømmebolig på Costa del Sol. Den britiske mæglerkæde Richard Ellis har netop offentliggjort deres nyeste rapport om boligmarkedet. Heri konkluderer de, at mængden af handlede boliger blandt udlændinge i de kommende par år næppe bliver svimlende stor. Til gengæld vil priserne på kommende handler blive uset høje. I følge Richard Ellis vil de kommende boligejere have luksusboliger i bedste kvalitet i individuelt design. Omvendt betaler de udenlandske købere gerne en halv million euro eller mere for deres nye bolig. Det svarer til kvadratmeterpriser på op til 6.000 euro. Ejendomsmægleren fortæller i sin nyeste rapport også, at de nye købere fokuserer knap så meget på i hvilken kommune, der købes, blot boligen ligger rigtigt og har god udsigt.
 
 
 

 
 

To yderst farlige svenskere anholdt

To svenske statsborgere med somalisk afstamning er blevet anholdt i Barcelona. De to anholdte var eftersøgt i hele Skandinavien for medvirken til et par grove mord og står tilmed anklaget for omfattende narkotikasmugling og grov økonomisk kriminalitet. De to svenskere har tilsyneladende de sidste par måneder pendlet mellem Barcelona og Málaga, hvor de efter sigende var i fuld gang med planlægningen af et mord på en rivaliserende narkotikasmugler. Spansk politi har længe skygget de to svenske statsborgere og anholdte dem i mandags nær det centrale strøg, La Rambla, i Barcelona.
 
 
 
 

Banco Santander og IBM indgår rekordaftale · Costa del Sols turistråd satser stort · Fandt kuffert fyldt med knogler

Banco Santander og IBM indgår rekordaftale

Spaniens største bank, Banco Santander, og den amerikanske mastodont IBM har indgået et nyt femårigt samarbejde, hvor der skal udveksles ydelser for i alt 619 millioner euro. De to virksomheder har arbejdet sammen i flere år men udvider nu relationerne. IBM skal i fremtiden stå for en gennemgribende omlægning af Banco Santanders online aktiviteter samt sikre en forbedring af bankens databeskyttelse og sikkerhed. Bag den forestående omlægning af Banco Santanders online aktiviteter forstås også udvidelser og omlægninger, som på længere sigt skal sikre banken store besparelser i driften.
 
 
 
 
 
 

Costa del Sols turistråd satser stort

Costa del Sols turistråd har netop præsenteret en ny ambitiøs handlingsplan for indeværende år. Turistrådet øger således sit budget til promovering af Costa del Sol i Europa til seks millioner euro, hvoraf én million destineres til det nationale marked, og det er ikke set før. Turistrådet ser nemlig et stort potentiale i turismen fra de spanske regioner Madrid, Barcelona, Baskerlandet, Castilla la Mancha og Castilla y León i Nordspanien. Vanen tro er det konceptet sol & strand, golf og messer, der skal fokuseres på. I alt har turistrådet planlagt 200 tiltag, som strækker sig fra deltagelse på messer til møder med turoperatører og flyselskaber. Langt størstedelen af aktiviteterne er henlagt til de europæiske lande, men i år er cirka en sjettedel af budgettet og de markedsføringsmæssige tiltag tiltænkt det nationale marked.
 
 
 
 
 

Fandt kuffert fyldt med knogler

De nye ejere af et rækkehus i Fuengirola fik sig et kæmpe chok under deres indflytning. De nye boligejere fandt under en omfattende rengøring og oprydning af deres nye hus en kuffert fyldt med knogler i et bryggers. Først troede parret, de uvildigt var blevet en del af en mordsag, men politiet kunne dog hurtigt berolige boligejerne. Vel var der tale om menneskeknogler, men så mange af knoglerne er af samme kropsdel, at der umuligt kan være tale om en drabssag. Politiets teori går på, at en medicinstuderende må have boet til leje i huset for flere år siden og ikke haft lyst til at tage sin kuffert med knogler med sig, da han skulle flytte. Flere af knoglerne er mindst fem årtier gamle.
 
 
 
 

Nyvalg i sigte · Boede med sin døde mor i et år · Catalanske politikere for retten

Nyvalg i sigte

Den spanske statsminister Pedro Sánchez er tæt på at smide håndklædet i ringen og udskrive valg i utide. En mulig dato er søndag den 14. april. Pedro Sánchez kan ikke samle flertal til at få gennemført sin finanslov for indeværende år og ser ingen anden udvej end at udskrive valg. PSOE's sidste håb var opbakning fra de to catalanske uafhængighedspartier, men det håb er nu også ved at dø ud. Pedro Sánchez går nemlig ikke videre med sine planer om at lade en uvildig tredjepart mægle i konflikten med catalanerne. Den plan bragte ham nemlig ud i et voldsomt uvejr både internt i sit parti og i befolkningen, som i søndags gik på gaderne i alle større spanske byer. I Madrid var flere hundredtusinde samlet i protest mod Sánchez og hans siddende regering. Det er ikke engang ét år siden Pedro Sánchez med støtte fra Podemos og uafhængighedspartierne væltede Mariano Rajoy og Partido Popular ved et mistillidsvotum.
 
 
 
 
 

Boede med sin døde mor i et år

En engelsk kvinde i landsbyen Istán, lidt nord for Marbella, har boet med liget af sin afdøde mor i et år. Vel havde naboerne undret sig lidt over lugten, men det var først da afdødes barnebarn for nogle naboer nævnte, at liget af hendes mormor lå gemt i huset, at der blev slået alarm. Politiet fandt liget af kvinden pakket ind i en stor affaldssæk gemt under en madras og nogle kasser i et aflåst værelse. Kvinden er tilsyneladende afgået ved døden af naturlige årsager, men myndighederne undersøger nu motivet bag at gemme liget bort og ikke erklære kvinden død. Udbetaling af pension og anden overførselsindkomst har været motivet i de få fortilfælde, der har været. Det ventes også, at myndighederne vil anklage den engelske kvinde for uansvarlig omgang med liget.
 
 
 
 
 
 

Catalanske politikere for retten

Det er en sag uden sidestykke og en af de største i spansk retshistorie. Den længe ventede retssag mod de catalanske uafhængighedspolitikere, der i 2017 udskrev uafhængighedsvalg i Catalonien og efterfølgende erklærede regionens uafhængighed, blev tirsdag skudt i gang. I alt står 12 politikere tiltalt for brud på den spanske grundlov, og en række andre tiltag, som den offentlige anklager mener skal udløse mellem 16 og 25 års fængsel. 9 af de 12 tiltalte har siddet varetægtsfængslet i cirka et år. Retssagen forventes at blive langvarig, og det er tvivlsomt, om der falder dom inden årets udgang.
 
 
 


 
 

Pedro Sánchez i voldsomt uvejr · GIL-politikeren Roca løsladt · Taxaerne kører igen

Pedro Sánchez i voldsomt uvejr

Det catalanske tilhørsforhold trækker fortsat overskrifter i de spanske medier. Dialogen mellem de catalanske uafhængighedspartier og centralregeringen har været minimal det sidste halve år. Der spekuleres i, om det er derfor den spanske statsminister, Pedro Sánchez, har sat en uvildig mægler på opgaven. Beslutningen har vakt så stor harme, at de tre oppositionspartier Partido Popular, Ciudadanos og VOX har opfordret til massive demonstrationer i Madrid nu på søndag. Flere af ’de tunge drenge’ i PSOE har også offentligt kritiseret Pedro Sánchez for hans beslutning, som de betegner som dårligt lederskab. Pedro Sánchez har tidligere været i modvind men næppe så voldsomt som nu.
 
 
 
 
 

GIL-politikeren Roca løsladt

Bagmanden bag den omfattende korruptionssag “Caso Malaya” i Marbella, Juan Antonio Roca, er blevet løsladt. Roca har siddet fængslet siden marts måned 2006, hvor han har afsonet på sin 20-årige dom, for sin centrale rolle i Malaya-sagen, som er spanienhistoriens største korruptionssag. Det forhenværende byrådsmedlem under GIL-styret i Marbella i perioden 1991 til 2006 er netop blevet løsladt, efter af have afsonet 2/3 af sin dom, mod at bære en elektronisk fodlænke og tage del i kommunens velgørenhedsarbejde. Roca har flere domme og sager på samvittigheden, men i følge den spanske grundlov, kan man samlet maksimalt dømmes 20 år for økonomisk kriminalitet.
Alle hans personlige ejendele er enten blevet solgt eller er fortsat beslaglagt af myndighederne som udlæg for hans store gæld til staten.
 
 
 

 
 

Taxaerne kører igen

Efter 16 dages fuld strejke er det atter muligt at få en taxa i Madrid. Vanen tro er taxachaufførerne utilfredse med konkurrencen fra Uber og Cabify, som de betegner som konkurrenceforvridende. En stærkt splittet taxastyrke besluttede dog onsdag aften at genoptage deres erhverv, selvom de ikke har fået deres krav gennemført. Strejken har skønsmæssigt kostet de 15.000 taxaer i Madridregionen 40 millioner i omsætning, hvilket svarer til ca. 2.600 euro per hyrevogn. Strejken spredte sig til Barcelona og regeringen frygtede den ville sprede sig til hele landet. Strejken i Barcelona blev afblæst efter en uge, da Uber og Cabify besluttede sig for midlertidigt at trække sig ud af byen af frygt for sine chaufførers sikkerhed. Centralregeringen går ikke aktivt ind i konflikten, da det er de enkelte regioners opgave at regulere transport og infrastruktur.
 
 
 


 
 
 
 

Flere rammes og flere kureres for kræft · Kineserne i Málaga fejrer nytår · Spanien følger intenst udviklingen i Venezuela

Flere rammes og flere kureres for kræft

Mandag var den internationale kræftdag og dagen blev naturligvis også mærket på Costa del Sol. På godt og ondt er tendensen i Málaga-provinsen klar. Antallet af kræftramte er de sidste tre årtier steget med cirka to procent om året. Sidste år blev 8.766 personer i provinsen ramt af den alvorlige sygdom og antallet forventes at runde de 9.000 i år. Positivt er det til gengæld, at 53 procent af de ramte i Málaga i dag kureres for sygdommen. Samlet er det i dag 190 borgere pr. 100.000 indbyggere, der årligt taber kampen til den frygtede sygdom.
Eksperter på området slår fast, at mængden af kræfttilfælde kan reduceres til det halve ved en sund livsstil. Lægernes basale råd er; spis sundt, hold din vægt, undgå rygning og beskyt dig i solen.
 
 
 
 
 
 

Kineserne i Málaga fejrer nytår

Tirsdag sprang kineserne ind i deres nye kalenderår. Det gjaldt også for de 8.110 kinesere, der er i dag er registreret i Málaga-provinsen. For kineserne er 2019 et særligt år, der står i grisens tegn, som er lig med stort økonomisk potentiale. De otte tusinde kinesere i Málaga udgør en af landets største kolonier. Samlingen af kinesere på Costa del Sol er dog ingenting set mod mængden af kinesere, der har etableret sig i Madrid. Her er flere industri- og boligkvarterer blevet omdannet til deciderede “China Towns”. Kineserne fejrer det nye år helt frem til den 19. februar.
 
 
 
 
 
 

Spanien følger intenst udviklingen i Venezuela

Den spanske regering anerkender nu Juan Guaidó som ny præsident i Venezuela – præcist som USA og de fremtrædende EU-lande. Anerkendelsen isolerer Nicolas Maduro yderligere, men han nægter fortsat at udskrive valg eller trække sig tilbage. De sidste måneder har den politiske, økonomiske og sociale situation i Venezuela været så anspændt, at oppositionen har valgt en ny præsident, udenom den siddende præsident Nicolas Maduro. Under hans ledelse har inflationen rundet de 10.000 procent om året (læs: priserne fordobles 100 gange på ét år) og der er akut mangel på medicin og fødevarer i landet. De daglige protester og gadekampe i hovedstaden er så voldsomme, at man frygter en borgerkrig. Spanien har altid haft meget tætte relationer til Venezuela og følger derfor situationen intenst. I dag bor der over 150.000 venezuelanere i Spanien.
 
 
 
 
 
 
 

Mindeord

Den 58-årige danske rejseleder Diana Serop er afgået ved døden efter kortere tids sygdom.
Diana Serop flyttede til Solkysten som otteårig sammen med sine forældre og havde forskellige stillinger i løbet af sin karriere på arbejsmarkedet. Fra leder af turistrådets PR-afdeling (Patronato de Turismo de la Costa del Sol) til PR-chef i Fuengirolas zoologiske have.
I de sidste år delte Diana Serop hendes omfattende viden og hendes glade sind som rejseleder for Kulturrejser Europa.
Diana Serop efterlader gode minder til sin familie, venner og kolleger.

Klik her og læs vores portræt af Diana Serop i serien ”En dag med... https://ladanesa.com/ovrigt/41-nyheder/profiler/2629-en-dag-med-diana-serop

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com