Sne på Sierra Nevada

Selvom vi kun lige er trådt ind i den første efterårsmåned, er den første sne faldet i Spanien. Det drejer sig om området tæt på Granada på Sierra Nevada-bjergkæden, som er kendt for sine skifaciliteter. Sneen ligger i 2600 meters højde og opefter. Det er en af de tidligste tidspunkter, man husker, med sne på Sierra Nevada men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at skientusiasterne kan gøre sig forhåbninger om en længere sæson. Det er endnu for tidligt at vurdere.

Plan skal lindre Brexit-skaderne · Ny stor aktion mod narkotikasmuglere · Lufthavnen fylder 100 år

Plan skal lindre Brexit-skaderne

brexit

Junta de Andalucía har vedtaget deres såkaldte ”Brexit-pakke”, som har til formål at reducere skaderne af et muligt hårdt britisk EU-exit. Pakken indeholder 112 konkrete tiltag, som skal sikre det gode handelssamarbejde mellem andalusiske virksomheder og Storbritanien, de tætte relationer til Gibraltar, hvor mellem 4-5.000 andalusiere har deres arbejdsplads, og – ikke mindst – at de mange tusinde briter, som er bosiddende i Andalusien, kan blive boende med samme rettigheder som hidtil. Den andalusiske ”Brexit-pakke” indeholder også en række lovtiltag, som sikrer, at borgere i Storbritanien fortsat let kan erhverve sig en bolig og opholde sig under andalusiske himmelstrøg, så længe de ønsker, uden at skulle søge visum.
 
 
 
 
 
 

Ny stor aktion mod narkotikasmuglere

narkotika

I løbet af den sidste uge har spansk politi konfiskeret ikke mindre end 11.200 kg hash i regionerne Málaga, Cádiz og Huelva. En række storstilede aktioner har ført til 14 anholdelser og konfiskering af ti både og syv køretøjer, som blev anvendt til transporten af de store mængder narkotika. For blot et til to år siden var myndighederne ellers alvorligt på halen i kampen mod de store narkoligaer, som sad tungt på kontrollen i og omkring Gibraltarstrædet, der er nøglepunktet i narkotikasmuglingen fra Afrika til Europa. Store politiforstærkninger fra Madrid har imidlertid været med til at vende bøtten. Den sidste uges store aktioner er således ikke en enkeltstående begivenhed.
 
 
 
 
 
 
 

Lufthavnen fylder 100 år

lufthavn

Med små 20 millioner passagerer årligt og nye, moderne faciliteter fylder Málagas lufthavn 100 år i sit bedste moment. Der er unægtelig sket meget, siden en fransk pilot i 1917 fik øje på et par gode flade arenaer uden for Málaga og man to år senere indviede ruten Toulouse-Barcelona-Alicante-Málaga-Tanger-Casablanca. Det var en lang tur med mange mellemlandinger, men flyene kunne ikke klare længere distancer dengang.
Lufthavnens moderne historie blev indviet i 1968, hvor den første ”store” terminal blev indviet. Dengang var målsætningen af runde en halv million passagerer. I 1991 kom Terminal 2 til, og med indvielsen af Terminal 3 har Málagas lufthavn i dag kapacitet til at tage i mod 30 millioner passagerer årligt. Málaga er i dag forbundet med 124 byer i 37 lande og 6.000 personer har i dag deres arbejdsplads i lufthavnen.
Tre skandinaviske veteraner har arbejdet i lufthavnen siden 70'erne. Du kan læse deres historie og anekdoter i artiklen ”Når palmerne vokser ind i himlen”.

 
 
 
 
 
 

Voldsomt uvejr giver oversvømninger i det sydøstlige Spanien

 
 
I midten af ugen er et voldsomt regnvejr trukket ind over det sydøstlige Spanien. Fra blandt andre regionerne Valencia, Alicante, Murcia og Castilla-La Mancha rapporteres der om store oversvømninger. I Ontinyent i Valencia er der faldet så meget regn (200 liter på en time), at det overstiger alle rekorder siden målingerne startede i 1917. I samme region men i kommunen Caudete er der i løbet af torsdagen rapporteret om to dødsfald, da to personer i en bil blev trukket med i vandmasserne. Her har de lokale myndigheder også meddelt, at flere skoler holdes lukkede på grundt af uvejret og flere end 255.000 skoleelever tvinges til at blive hjemme. Selv Orihuela er blevet ramt hårdt af den kraftige regn. Her er der torsdag blevet registreret 300 liter regn pr. kvadratmeter på 24 timer.
Uvejret ser ud til at fortsætte i løbet af fredagen i det sydlige Valencia og nær Alicante, hvorefter det forventes at drage indlands og sprede sig.
Og selv på Costa del Sol forventes der uvejr. AEMET er kommet med en advarsel om regn og tordenvejr fredag og lørdag.
Meteorologer forklarer det kraftige uvejr med, at det er koldt i det øvre lag af atmosfæren og varmt i de nedre lag.
 

Boliglån bliver endnu billigere · Skolestart · Ny serie om Málaga

 

Boliglån bliver endnu billigere

boliglan

For sjette gang på bare ét år er renteindekset Euribor faldet til nu -0,356 procent.
Det betyder, at det fremover bliver endnu billigere at optage et boliglån med variabel rente, samt at nuværende boligejere med et variabelt boliglån nu kommer til at slippe lidt billigere. Således vil et lån på 120.000 euro over 25 år blive 107 euro billigere i rente om året. Til trods for at flere fremtrædende økonomer, banker og politikere længe har varslet stigende renter, falder renteindekset fortsat.
Euribor er det indeks, som alle spanske banker bruger til at udregne deres udlånsrenter. Når Euribor-indekset falder, følger bankernes udlånsrenter med.
 
 
 
 
 
 
 

Skolestart

 
skolestart
Den lange sommerferie er slut. Mandag var første skoledag for de 153.000 elever, der er tilmeldt folkeskolen i Málaga-provinsen. Det er 4.000 færre elever end i 2015, hvilket bekræfter, vi er i et årti med små årgange. Til trods for det faldende antal elever er antallet af udenlandske lærerpraktikanter i skolesystemet stigende. Således har 210 udenlandske lærere i år fået tildelt et legat, så de kan hjælpe de spanske lærere med at få fremmedsprogene engelsk, tysk og fransk bedre implanteret i de tosprogede skoler. De mange lærerpraktikanter følger og deltager i undervisningen i hele provinsen fra nu til udgangen af maj.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny serie om Málaga

malaka serie rtve

”Malaka” er titlen på en ny serie om livet i Málaga. Men det er ikke de fine museer og byens glamourøse hovedstrøg, der fokuseres på. Opmærksomheden rettes derimod mod den hårde hverdag for menigmand, og det rå miljø, der findes i flere bydele. Flere fremtrædende spanske skuespillere er med i den nye serie, som kan følges på spansk TVE hver mandag kl. 22.20 i de næste par måneder.
 
 

Fuglsang først

fuglsang

I mandags fløj Jakob Fuglsang helt til tops i cykelløbet Spanien Rundt som vinder af 16. etape. Det er hans første etapesejr nogensinde i et af de store etapeløb. Fuglsang er med som hjælperytter, men fik frie hænder til at gå efter sejren på den hårde bjergetape i Asturien i Nordspanien. Danskeren kom med i et større udbrud, som han med syv kilometer til mål fik splittet. På de sidste kilometer kørte han solo mod målstregen. Fuglsangs store mål i år var Tour de France, hvor han grundet styrt og uheld måtte udgå. Med sejren i mandags får han den bedst tænkelige oprejsning og sætter et flot punktum på hans bedste sæson nogensinde. I foråret sejrede han nemlig i den prestigefyldte forårsklassiker Liége-Bastogne-Liége.
 
 
 
 
 
 

Vaccinationer mod mæslinger · Guaro oplyses af 25.000 lys · Kaos i Málaga CF før Almería-kampen

vacine

Vaccinationer mod mæslinger

Det er fortsat til debat, om man bør vaccinere sig mod mæslinger eller ej, men det spanske sundhedsvæsen anbefaler nu klart, at man vaccineres mod sygdommen, hvis man naturligvis ikke har haft den. Anbefalingen er specielt rettet mod alle, som er født i 1970'erne dvs., som i dag er mellem 40 og 50 år. Myndighederne ønsker på ingen måde at udsende nogen faresignaler, men opfordrer blot folk til at blive vaccineret på baggrund af de mindre epidemier, man de sidste par år har været vidne til i England, Grækenland, Tjekkiet og Albanien.
 
 
 
 
 
lunamora
 

Guaro oplyses af 25.000 lys

Den lille landsby Guaro, lidt nord for Marbella, fejrer lørdag og søndag sin årlige festival ”Luna Mora”. Begivenheden har de sidste par år udviklet sig til en af Málaga-provinsens største turistattraktioner med op mod 50.000 besøgende. Den hyggelige landsby vil hele weekenden være præget af aktiviteter på alle byens pladser samt på byens gamle fæstning, som er omdannet til et spillested for koncerter. Landsbyen oplyses om aftenen med 25.000 levende lys, som selvsagt skaber en unik stemning.
 
 
 
 
 
 
al thani

Kaos i Málaga CF før Almería-kampen

Natten til tirsdag udløb det såkaldte transfervindue i spansk fodbold - fristen for at handle spillere. Det endte i det rene kaos i Málaga CF. Grundet den elendige økonomi i klubben skabt af ejer og præsident, sheik Al-Thani fra Doha i Qatar, måtte den sige farvel til to spillere, sportsdirektør Caminero havde sikret sig på fri transfer. Det drejer om det japanske stjernenavn Okazaki og spanieren Jose Gonzalez. Deres purse kunne ikke betales af det miserable lønbudget. De havde ellers opholdt sig og trænet i klubben i flere uger!
I den sidste time af vinduet blev der i stedet plads til tre billigere spillere, den 28-årige midtbanespiller Benhemassa, landsholdsspiller fra Algier, og de to strikere, den 28-årige Sadiku, landsholdsspiller fra Albanien, og den 19-årige Gonzales fra Manchester City, U-landsholdsspiller for Schweiz.
Spændende med de to sidstnævnte, da Málaga CF i flere sæsoner har tørstet efter deciderede målmagere.
I forhold til sidste sæson har klubben solgt Ontiveros til Villarreal i La Liga, og ladet Blanco smutte til tyrkisk fodbold.
I sine bestræbelser på oprykning til La Liga møder Málaga CF lørdag kl. 18.00 Almería på Estadio La Rosaleda. Demonstrationer mod Al-Thani iscenesættes.
Billetter fås hos La Peña de Dinamarca: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. tlf. +34 617 700 424
 
 
 
 

Spansk OL-vinder fundet død

(Foto fra elpais.es)
 
Skiløberen Blanca Fernández Ochoa er fundet død efter tre intense dages eftersøgning i Fuenfría-dalen. Hun blev sidst set den 24. august og har altså været forsvundet i 12 dage. Indbyggere i hendes hjemby Cercedilla har været afgørende for, at hun nu er fundet, da en af dem havde set hendes bil.
Dette spor bragte eftersøgningen på sporet af Blanca, en eftersøgning der har været blandt de største i Madrid-regionens historie. 100 nationale politifolk, 100 betjente fra Guardia Civil, 25 brandmænd, 60 frivillige fra Protección Civil samt 11 lokale politifolk hjalp alle med at lede efter skiløberen. Man har gjort brug af alt fra droner og helikoptere til redningshunde og heste. Blancas familie har en helt speciel tilknytning til og betydning for byen Cercedilla. Der er en statue opført af broren, Paquito, i centrum af Cercedilla, da han blev olympisk mester i slalom i Sapporo i 1972. Og i selvsamme by løb Blanca jublende rundt i 1992 efter at have vundet bronze i slalom ved de olympiske lege i Albertville. Hun blev den første kvindelige medaljevinder i spansk sportshistorie. Der foretages i disse dage obduktion på liget for at fastslå dødsårsagen.

Vildsvin i Fuengirola

Som man kan se i ovenstående video, fandt en gruppe vildsvin for nylig vej til Fuengirola i søgen efter mad. Flere beboere påstår, at vildsvinene kommer ned fra bjergene om natten, for netop at finde føde.
En beboer udtaler til Diario Sur, at vildsvinene “er en fare, fordi de kan være skyld i ulykker eller angribe mennesker, hvis de føler sig trængt op i et hjørne”. Det er ikke første gang, at dyrene spottes i Fuengirola, og myndighederne har flere gange måtte gribe ind og fjerne vildsvin fra byen, da man frygter ulykker.
 
Video: Diario Sur
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com