Billigere telefoni i hele Europa · Drastiske nedskæringer i Banco Santander · Frygt for flere mord

Billigere telefoni i hele Europa

En ny EU-lov sætter et loft for teleselskabernes priser på telefoni i Europa. Her fra den 15. maj må det ikke koste mere end 19 cent i minuttet for opkald over EU-grænserne, og tilsvarende må en sms-besked maksimalt koste seks cents. Europa-Parlamentet ønsker EU skal være et frit og billigt kommunikationsområde. Den nye lov omfatter samtlige 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein.
 
 
 
 
 
 
 

Drastiske nedskæringer i Banco Santander

Nedskæringer, omlægninger, effektiviseringer... Kært barn har mange navne, men faktum er, at de spanske banker fortsætter deres voldsomme reducering af medarbejdere og bankfilialer. Senest er det landets største bank, Banco Santander, der klart har meldt ud, at banken indenfor de næste år vil afskedige 3.700 medarbejdere og lukke 1.150 filialer. Det svarer til en reducering på tolv procent af medarbejderstaben og en lukning af hver fjerde filial. Langt størstedelen af de mange afskedigelser vil ske via naturlig afgang og et tilbud om at gå på tidlig pension. Efter at Banco Santander for et par år siden overtog Banco Popular, var det ventet, at banken ville foretage en omfattende omstrukturering, men tendensen i den finansielle sektor er klar; fremtiden byder på færre medarbejdere, færre filialer og mere teknologi. Tidligere på året annoncerede både BBVA og Unicaja tilsvarende omlægninger.
 
 
 
 
 
 
 

Frygt for flere mord

Både det spanske politi og retsvæsen er bekymret for det stigende antal mordsager i Málaga-provinsen. For 2018 er der registreret 95 mordsager, hvilket er en fordobling på bare ét år. Myndighederne frygter tendensen vil fortsætte som følge af den stigende rivalisering mellem internationale narkotikabander, som opererer på Costa del Sol. De sidste par år har vi været vidne til adskillige mord af særlig voldsom karakter, og spansk politi frygter, tendensen vil fortsætte i år. Frygten er primært baseret på mængden af tilbageholdelser i lufthavnen af folk med relationer til miljøet. Myndighederne ser dette som et klart signal på, at banderne forsøger at opruste sig.
 
 
 
 
 

Velgørenhed i La Cala med veteran-landshold

Seks nationers veteran-landshold i fodbold tørner ud for velgørenhed og om ære og en fornem vandrepokal lørdag den 1. juni kl. 19.00 på Campo de Fútbol Fransisco Santana ”Paquirri” fodboldstadion i La Cala de Mijas. Deriblandt Danmark. De øvrige nationer er Spanien, England, Tyskland, Finland og Skotland. Alle med spillere boende på Costa del Sol med alderen +40.

Det danske mandskab er sammensat af hyperaktive iværksættere med Henrik Wibskov, Bikestardo, som holdkaptajn. Primus motor i arrangementet er La Cala Lions Club, La Peña de Dinamarca – den danske supporterklub af Málaga CF - og Sports- og udlændingedepartementet i Mijas Kommune med frontfigurerne Maggie Bobowicz, Morten Møller og Anette Skou.
”Vi regner med, at familier til spillerne og andre supportere fra de enkelte lande møder frem på stadion i La Cala den 1. juni for en hyggelig og fornøjelig aften,” siger Lions-præsident Maggie Bobowicz.
La Peña-formand, Morten Møller, fortsætter: ”Vel vidende, at finalen i Champions League mellem Liverpool og Tottenham spilles senere denne lørdag aften på Estadio Bernabeu i Madrid sætter vi TV op i restauranten”.
Overskuddet fra landsholds- arrangementet, hvor indtægter hentes ved salg af mad og drikke i baren og lotteri med videre, går til alle La Cala Lions Clubs velgørende formål. 
 
 
Plakat fodbold nyhed17maj
 
 

Flere gågader på vej · Strengere kontrol i spanske virksomheder · Pez Espada på nye hænder

Flere gågader på vej

Kommunalvalget står for døren og det vrimler med nye projekter og valgløfter fra de fleste partier i samtlige kommuner. Men én type projekt, som er på tale i mange kommuner, er flere gågader. De nye gågader har nemlig været en succes i Málaga og i Torremolinos og står nu øverst på ønskelisten i flere kommuner. Det gælder blandt andet i Fuengirola, Marbella og senest i Torre del Mar, hvor partiernes forslag om flere gågader i den centrale by får massiv opbakning fra både beboere og handelsstadsforeninger.

Der er kommunalvalg søndag den 26. maj, og i de fleste kommuner i Málaga-provinsen er der lagt op til så tætte valg, at få stemmer kan få afgørende betydning. Da der er kommunalvalg i hele Spanien, er alle landets politikere inddraget i valgkampen. Det er derfor Pedro Sánchez fra PSOE, som sejrede ved parlamentsvalget i sidste måned, der først indleder forhandlingerne om indsættelse af ny regering efter kommunalvalget.
 
 
 
 
 
 

Strengere kontrol i spanske virksomheder

Det spanske arbejdsministerium tager nu nye midler i brug i kampen mod sort arbejde, ubetalte overarbejdstimer og unddragelse af betaling til Seguridad Social-systemet. Fra og med denne uge skal virksomheder have monteret et system, så medarbejderne kan stemple ind og ud. Systemet har tre klare formål: at sikre at de ansatte får ekstrabetaling for overarbejde, at der afregnes korrekt Seguridad Social til myndighederne og sidst, at ingen arbejder ulovligt. Den nye kontrol har flere steder skabt stor forvirring og kritik, men allerede fra midten af denne måned vil arbejdstilsynet gå i gang med de første inspektioner.
 
 
 
 
 

Pez Espada på nye hænder

Det er en Costa del Sol-klassiker uden sidestykke; Hotel Pez Espada i Torremolinos. Hotellet blev indviet for præcis 60 år siden, den 31. maj 1959, og var det første luksushotel på Costa del Sol. Dengang kunne det høje luksushotel ses fra hele byen, som fortsat levede i turismens spæde år. Frank Sinatra var en af de første til at nyde hotellets luksuriøse faciliteter på første parket i det nye ferieparadis, Torremolinos. Hotellet kommer nu på nye hænder. Investergruppen Azora har netop opkøbt syv store hoteller i Spanien: fem i Benidorm, Hotel Riviera i Benalmádena og så Pez Espada i Torremolinos. De nye ejere vil investere samlet 30 millioner euro i deres nye hoteller og dermed sikre, at Torremolinos' gamle stjerne vil glimte mange år endnu.
 
 
 
 
 

Málaga mister blå flag · Estepona blomstrer · Varmebølge på vej

Málaga mister blå flag

Der kommer i år til at vejre færre af de eftertragte blå flag ved Málaga-provinsens strande.
De blå flag er lig med et kvalitetsstempel, som et udvalg hvert år tildeler de strande, som efterlever en række krav til miljø og service – herunder badevandets kvalitet, strandens renlighed samt service- og sikkerhedsvilkår. Sidste år blev der uddelt 25 blå flag i Málaga. I år bliver det kun til 17 af slagsen. Kravene er blevet strammet, og det har ramt næsten alle kystkommunerne. I hele Andalusien er der 79 strande med det blå kvalitetsstempel. De 29 ligger i Cádiz-provinsen. Almería følger lige efter med 27 flag.

De 17 strande med det blå kvalitetsflag i Málaga er:
Ferrara (Torrox)
Algarrobo Costa (Algarrobo)
Benajarafe (Vélez-Málaga)
Torre del Mar (Vélez-Málaga)
La Caleta Paseo (Vélez-Málaga)
Fuente de la Salud (Benalmádena)
Torrebermeja-Sta.Ana (Benalmádena)
La Cala - Torreón (Mijas)
El Bombo (Mijas)
Calahonda I (Royal Beach-La Luna) (Mijas)
Carvajal (Fuengirola)
Casablanca (Marbella)
El Faro (Marbella)
San Pedro de Alcántara (Guadalmina)
El Cristo (Estepona)
Arroyo Vaquero (Estepona)
Ancha (Casares)
 
 
 
 

Estepona blomstrer

Bystyret i Estepona vil i løbet af den næste måned beplante byen med 400.000 nye blomster og planter. Det er 150.000 flere end sidste år og sandsynligvis ny rekord for en spansk kommune. Estepona vil med de mange nye beplantninger leve op til sit nye slogan “Jardin de la Costa del Sol” (Costa del Sols have). Det er primært Petunier, Begonier og Frøkenhatte, der plantes.
 
 
 
 

Varmebølge på vej

Det bliver sommerhedt i weekenden. Temperaturerne kommer op på 30 grader både fredag, lørdag og søndag. Dertil kommer, at en bølge af varm luft er på vej ind over Andalusien, som får det til at føles endnu varmere. Vel falder nattemperaturerne til 20 grader de fleste steder i Málaga-provinsen, men varmfronten holder ved til begyndelsen af næste uge.
 
 
 

Udlændinge stemmer som aldrig før · Ny plan skal redde de små byer · Kæmpe filmprojekt i Málaga

Udlændinge stemmer som aldrig før


Flere udlændige end nogensinde skal den 26. maj til stemmeurnerne, når der er kommunalvalg. Myndighederne har registreret 81.763 valgberettigede udlændinge i Málaga-provinsen, hvoraf 40.104 i tide har søgt og fået godkendt sin ansøgning om at stemme. Det er næsten halvdelen af provinsens udlændige, hvilket er ny rekord. Størstedelen af de udenlandske stemmer kommer fra EU landene, men de sydamerikanske nationaliteter er også stærkt repræsenteret. Det står klart, at de udenlandske stemmer får stor betydning for det endelige valgresultat mange steder. Ikke mindst i nogle mindre kommuner som Viñuela i Axarquía, hvor 642 af de 1.699 stemmeberettigede borgere er udlændinge.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny plan skal redde de små byer


Amtsrådet i Málaga har vedtaget en ny plan, som har til formål at stoppe den beboerflugt, der de sidste årtier har hersket i flere mindre kommuner i Málaga-provinsen. Fænomenet er velkendt – i hele Spanien. Flere unge flytter til de større byer, og de mindre byer bliver mere og mere affolkede. En ny rapport fra amtsrådet viser dog, at det største problem for de små byer er den dårlige kommunikation med de nærtliggende og større byer. Rapporten konkluderer bl.a., at en bedre infrastruktur vil få færre til at flytte ud og sågar tiltrække nye borgere. Derfor har amtsrådet i år afsat én million euro til at færdiggøre en ambitiøs tiårsplan med fornyet infrastruktur til og fra 40 mindre byer i Málaga-provinsen. Tiårsplanen vil få et budget på 50 millioner euro.
 
 
 
 

 
 
 
 

Kæmpe filmprojekt i Málaga

 
Et nyt stort filmprojekt er på vej til Málaga. Det ligger nemlig fast, at størstedelen af en film om Celine Dions liv skal indspilles i Málaga. Indspilningerne begynder allerede næste år, og filmen får et budget på 23 millioner dollars. Titlen bliver “The Power of Love” og det bliver den franske skuespillerinde Valerie Lemercier, der skal spille den canadiske verdensstjerne. Dele af filmen henlægges til Canada, USA og Frankrig men hovedvægten af optagelserne lægges på Málaga. Sidste års film om rockbandet Queen “Bohemian Rapsody” blev så stor en succes, at en ny film om Elton John er på vej, inden turen når til Celine Dion næste år.
 
 
 
 

Nyt flygtningecenter i Málaga · Iker Casillas fik hjerteanfald · International Feria for alle pengene

Nyt flygtningecenter i Málaga

Inden sommer vil et nyt center til 300 flygtninge stå klart i Málagas havn. Det nye flygtningecenter skal huse flygtninge i op til 72 timer mens deres sag behandles og de sendes videre i systemet. I løbet af 2018 tog Málaga imod mere end 10.000 flygtninge, hvilket er fem gange flere end året forinden, som måtte visiteres og overnatte i sparsomme og midlertidigt opførte telte på kajen. Det spanske indenrigsministerium har derfor besluttet at opføre et større og bedre center for at kunne håndtere de mange flygtninge. I alt bliver flygtningecentret på 3.000 kvadratmeter og får domicil i Málagas gamle industrihavn.
 
 
 

 
 

Iker Casillas fik hjerteanfald

Den forhenværende Real Madrid og spanske landsholdsmålmand, Iker Casillas, fik onsdag et hjerteanfald efter træningen med sin portugisiske klub FC Porto. Iker Casillas følte et voldsomt pres i brystet og et ubehag, der førte til, han delvist mistede bevidstheden. Klubbens læge fik hurtigt Casillas på hospitalet, hvor et mindre indgreb fik målmanden udenfor livsfare. Iker Casillas havde en såkaldt myokardieinfarkt, som let kan kureres. I følge eksperterne kan han leve et helt almindeligt liv, men det er tvivlsomt, om han kan fortsætte som professionel fodboldspiller. Iker Casillas nærmer sig de 38 år. Han spillede i 16 sæsoner i Real Madrid og er med 725 kampe den spiller, som har spillet næst flest kampe for klubben. Med det spanske landshold vandt han EM i både 2008 og 2012 og VM i 2010. De sidste tre sæsoner, har han spillet for den portugisiske klub FC Porto.
 
 
 
 
 
 

International Feria for alle pengene

Til og med på søndag kan der synges, danses og skåles til den internationale Feria i Fuengirola. Festen blev skudt i gang allerede i tirsdags, men fredag og lørdag forventes at blive de helt store dage på den traditionsrige byfest i Fuengirola. 33 lande er i år repræsenteret. De har hver deres hus, hvor de præsenterer deres lokale gastronomi, dans, musik og kultur. De internationale feriadage fejrer i år 25 års jubilæum og forventer op mod én million besøgende i ugens løb. Festen begynder hver formiddag og varer til klokken fire om natten.
 
 
 
 

Parlamentsvalg 2019: Storsejr til Pedro Sánchez · Parlamentsvalg 2019: PSOE på den røde løber · Flere søgsmål end nogensinde

Parlamentsvalg 2019: Storsejr til Pedro Sánchez

Alt gik som ventet – og alligevel bød valget i søndags på et par store overraskelser.
Alt tydede på en sejr til PSOE og Pedro Sánchez, men at socialistpartiet skulle løbe med 123 af de 350 pladser i parlamentet, var mere end hvad meningsmålingerne havde forudset. Resultatet giver Pedro Sánchez mindst to gode muligheder for at samle en ny stærk regering (læs mere i næste nyhed). Som ventet gik Ciudadanos frem, primært på bekostning af Partido Popular, som med sølle 66 mandater fik sin histories dårligste valg. Skidt gik det også for Podemos, og selvom VOX i sin debut burde juble over sine 24 pladser i parlamentet, havde partiet håbet på lidt mere.

Det var ikke kun PSOE, der sejrede. Demokratiet vandt også i søndags, for hele 76 procent af de små 37 millioner stemmeberettigede spaniere lagde vejen fordi valgstederne. Det er sjældent, stemmeprocenten kommer over de 70. Resultatet viser tydeligt, at de mange “nye” vælgere satte kryds ved PSOE eller Ciudadanos.
 
 
 
 
 
 

Parlamentsvalg 2019: PSOE på den røde løber

Der skal 176 mandater til at samle flertal i det spanske parlament. Med 123 repræsentanter bag sig er den røde løber til parlamentet rullet ud for Pedro Sánchez, som har to indlysende muligheder for at samle regering. Sánchez kan vælge at synge duet men Albert Rivera og Ciudadanos' 57 mandater. Sammen har de 180 mandater og et solidt flertal. De to har tidligere stået hinanden tæt, men efter valget i 2016 gik der knas i maskineriet, da Ciudadanos valgte at støtte en PP-regering. Men faktum er nu, at de to partier har en unik mulighed for at samle en ny stærk flertalsregering. At forstå på Albert Rivera efter valget i søndags, foretrækker PSOE dog et parløb med Podemos. Pablo Iglesias tabte en tredjedel af sine stemmer, men med sine 42 mandater er han og Sánchez blot 11 mandater fra det absolutte flertal, og de stemmer kan let komme fra de mindre nationalist-/regionalpartier i baskerlandet (PNV, 6), De Kanariske Øer (CC, 2), Navarra (NA+, 2), Valencia (Compromís, 1) og Cantabrien (PRC, 1). Det kan lyde kompliceret at få samlet så mange partier, men de nævnte små partier er alle pro PSOE og lette at “lege” med modsat de langt mere radikale catalanske partier, ERC og JxCAT, og partiet Bildu fra Baskerlandet, som er stærkt præget af tidligere ETA-sympatisører. Men disse tre partier kan Pedro Sánchez og PSOE nu komme helt uden om.

De første kontakter tages allerede i denne uge, men der forventes at gå mindst en måned, før en ny regering kan indsættes.
 
 
 
 
 
 
 

Flere søgsmål end nogensinde

Nogle beklager sig over, at retssystemet er langsommeligt. Måske er der noget om snakken, men de stakkels dommere, jurister og øvrige funktionærer ved retsvæsenet har også mere at lave en nogensinde. Alene i Málaga-provinsen blev der sidste år registreret 76.798 søgsmål. Og endnu værre: de 23.731 søgsmål blev aldrig tilendebragt grundet frafaldet tiltale og/eller manglende bevismateriale for at kunne bringe sagen for en dommer. Det er 31 procent af alle sager, som aldrig afsluttes, men koster retsvæsenet store ressourcer.
 
 
 
 
 
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com