La Danesa på Youtube

Sagsanlæggene mod de catalanske politikere er klar - SOS fra Bancosol - Nye billetter til kongeturen

Sagsanlæggene mod de catalanske politikere er klar

Den spanske statsadvokat har i denne uge anklageskriftet klar mod ni af de 30 personer, som er tiltalt for at stå bag det ulovlige uafhængighedsvalg i Catalonien den 1. oktober sidste år. De tiltalte er ikke kun politikere men også catalanske embedsmænd og politifolk, som vil blive tiltalt for brud på den spanske grundlov og/eller for at have brugt offentlige midler til at organisere det ulovlige valg. Statsadvokaten har i dag belæg for, at mindst 1,6 millioner offentlige euro er blevet brugt til kampagnemateriale, registrering af catalanere i udlandet i nyt register, valgobservatører og logistikken bag valget, som virksomheden Unipost har faktureret de catalanske myndigheder for. Blandt de ni, som vil blive præsenteret for deres anklageskrift, er lederen af ERC og ex-vicepræsidenten for det catalanske Generalitat, Oriol Junqueras, samt Jordi Sánchez, som er ex-præsident for den catalanske folkebevægelse ANC og tidligere nr. to i partiet Junts per Catalunya efter Carles Puigdemont.
 
Mens sagerne mod de anklagede catalanere ruller, er der fortsat kaos i det catalanske Generalitat, hvor der grundet den politiske uro fortsat ikke er indsat ny regionalregering.
 
 

SOS fra Bancosol

Málaga-provinsens fødevarebank, Bancosol, er kommet i alvorlige økonomiske problemer efter at have fået skåret sit årlige offentlige tilskud ned fra 850.000 euro til 175.000 euro. Det er primært Junta de Andalucía, der har skåret i sit tilskud. Bancosol mangler ikke fødevarer, som de får gratis eller til en symbolsk pris hos flere store supermarkedskæder. De mangler derimod penge til at kunne opretholde den nuværende infrastruktur med lagerhaller, store kølesystemer, fragtvogne og organisationens program for resocialisering, som sidste år fik 144 personer tilbage på arbejdsmarkedet. ”Vi har 20 mand på lønningslisten, der dedikerer sig fuldt ud til Bancosol, som vi nu skærer ned til ti mand. Vi kan også skære lidt i vores produktion af færdigretter, men får vi ikke mindst en halv million at gøre med, kan vi ikke længere garantere det daglige måltid til de 48.300 borgere i provinsen, som dagligt søger til vores spiseboder,” forklarer Joaquín Jiménez, som er formand for Bancosol. Han håber, provinsens kommuner, fonde og private virksomheder i fremtiden vil støtte op omkring fødevarebanken.
 

Nye billetter til kongeturen

Siden indvielsen for et par år siden har én million tilbagelagt vandreturen.
 
”El Caminito del Rey” på bjergsiderne i området El Chorro lidt nord for Málaga. Turen er blevet så populær, at det er svært at få plads på turen, men fra denne uge udbydes 100.000 nye adgangsbilletter. Billetterne gælder for perioden juni til oktober og forventes at blive solgt på få uger. Billetterne koster 10 euro (18 euro med guide) og sælges på sitet www.caminitodelrey.info
 
 

Málaga City Run for pressefrihed – 7 km, søndag d. 6. maj

Søndag den 6. maj er det tid til ”Carrera de la Prensa”, som nu løbes for tredje år. Dette er et let 7 km byløb med start kl. 10.00 ved fodboldstadion La Rosaleda, hvorefter deltagerne løber gennem Málagas gader og den gamle bydel frem til mål ved det romerske teater. Arrangøren er APM (Asociación de la Prensa de Málaga/Málaga Press Association), som netop har etableret en samarbejdsaftale med Costa Press Club (presseklubben for udenlandske medier på Costa del Sol: www.costapressclub.com).
 
Alle er velkomne til at deltage i byløbet og løbe for pressefriheden. Du behøver altså ikke være medlem af presseklubben for at deltage, og du må gerne komme med venner og bekendte, som også kan løbe for pressefriheden!
 
Deltagelse koster 8 euro.
 
Vil du løbe under Costa Press Clubs fane og være med til at repræsentere udenlandske beboerer og udenlandske medier på Costa del Sol? Kontakt da Costa Press Club, som så også ordner tilmeldelsen, senest den 25. april: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Vil du selv tilmelde dig Málaga City Run (ved egen tilmelding er sidste tilmeldingsdag 3. maj kl. 14.00) eller for mere information, klik her.

Amazon åbner distribution i Málaga - Dansker dømt for mord i Torre del Mar - Boligmarkedet: bedste februar i 10 år

Amazon åbner distribution i Málaga

Internet-giganten Amazon er klar til at åbne distributionscenter i Málaga. Efter flere måneders søgning har verdens største handelsportal fundet en 13.000 kvadratmeter stor grund i området Los Prados i den nordlige del af industrikvarteret Guadalhorce. Amazon afviser ikke, at man om et par år vil søge til endnu større faciliteter, hvis kommunen får indviet et nyt industrikvarter i Campanillas. Amazon antager, at de inden længe har brug for et distributionscenter på 50.000 m2.
Det har ikke været let for Amazon at finde de 13.000 kvadratmeter til deres nye center, for i hele Málaga-provinsen er der stor mangel på industrigrunde. Hvor der tidligere var industri, er der i dag boliger, og det er en stor hæmsko i bestræbelserne på at få mere industri og arbejdspladser til provinsen.
 
 

Dansker dømt for mord i Torre del Mar

En 54-årig dansker er blevet idømt 15 års fængsel for mord på sin partner. Mordet skete på et hotel i Torre del Mar i sommeren 2015. Parret blev set i et voldsomt skænderi på en strandbar først på aftenen, og få timer senere blev kvinden fundet kvalt i en telefonledning på sit hotelværelse. Hun havde flere mærker på kroppen, som underbygger den voldelige handling. Den danske mand forklarede i retten i Málaga, at parret dyrkede kvælningssex, men at legen gled ham af hænde og forårsagede partnerens død. Ud over fængselsstraffen skal den morddømte dansker betale en erstatning på 200.000 euro til kvindens familie.
 
 

Boligmarkedet: bedste februar i 10 år

Det spanske boligmarked fortsætter sin fremgang. I januar og februar måned er der i følge spansk statistik (INE) blevet handlet 5.602 boliger i Málaga-provinsen, hvilket er en stigning på 16,50 procent i forhold til sidste år. Ser man isoleret på boligsalget i februar, er salgstallet det bedste i ti år. Det er både spaniere og udlændinge, der handlig ivrigt - og det er både nysalg og gensalg, der handles. Efter Madrid, Barcelona og Alicante ligger Málaga nummer fire over bedst sælgende provinser.

Fremtrædende PP politiker anklaget for falsk eksamen - Puigdemont løsladt i Tyskland - Fem nordmænd anholdt i Fuengirola

Fremtrædende PP politiker anklaget for falsk eksamen

Præsidenten for regionen Madrid, Cristina Cifuentes, er kommet i alvorlige vanskeligheder, efter at domstolene i sidste uge har åbnet en officiel undersøgelse af præsidentens eksamensbeviser fra hendes tid som studerende på det prestigefyldte universitet ”Universidad Rey Juan Carlos”. De sidste par uger er der i pressen gået historier på, at hendes eksamensbeviser skulle være forfalsket, efter at en professor ved universitetet valgte at følge op på et rygte om, at nogle af underskrifterne på Cifuentes eksamensbevis skulle være forfalskede. Professoren garanterer, han undersøgte sagen til bunds, inden han gav historien til pressen og at han som embedsmand blot gør sin pligt. Sagen ligger nu i domstolenes hænder.
 
 

Puigdemont løsladt i Tyskland

Efter 12 dage bag tremmer i det tyske er den tidligere præsident for Catalonien, Carles Puigdemont, blevet løsladt mod en kaution på 75.000 euro. Løsladelsen er en torn i øjet på det spanske retsvæsen, som gerne havde set Puigdemont blive bag tremmer eller udleveret til retsforfølgelse i Spanien. De tyske myndigheder ser ikke belæg for at tiltale ham for grundlovsbrud men opretholder dog sigtelsen mod Puigdemont på to af de tre anklagepunkter. Derfor kan han ikke forlade Tyskland. Spanien forsøger fortsat at få Puigdemont udleveret, efter at han den 25. marts blev anholdt kort efter at have passeret den dansk-tyske grænse.
 
 

Fem nordmænd anholdt i Fuengirola

En nabokonflikt i det centrale Fuengirola endte for et par dage siden i et voldsomt slagsmål med knivstikkeri. Larmen fra en lejlighed blev midt på natten så voldsom, at en gruppe beboere besluttede sig for at klage til den larmende nabo, som skulle vise sig at være fem nordmænd. Kontakten endte i et større slagsmål med knivstikkeri og en enkelt indlæggelse, som heldigvis er uden for livsfare. Politiet har anholdt og sigtet de fem nordmænd for vold, ulovlig våbenbesiddelse og husspektakler.

Turismen falder svagt - Intet tog til Marbella - Anholdt under gudstjeneste i Benalmádena

Turismen falder svagt

For første gang i 33 måneder registrerer Andalusien en nedgang i turismen.
I marts er antallet af besøgende således faldet med 0,3 procent i forhold til sidste år. Tilbagegangen er næsten ubetydelig men alligevel et klart tegn på, at toppen er nået efter næsten tre år med uafbrudt vækst. De første tegn på stagnation kom allerede lige inden påske, hvor kun få hoteller kunne melde udsolgt. Det er primært briterne, der har svigtet Andalusien i marts. Det dårlige vejr, de stigende priser samt at destinationer som Tyrkiet, Tunesien og Egypten atter begynder at blive interessante, er de tre vigtigste argumenter bag den svagt faldende turisme i marts.
 

Intet tog til Marbella

Det var været på tale i to årtier – og der kommer til at gå endnu et årti, før der kommer toge til Marbella og Estepona. Den spanske minister for infrastruktur,
Íñigo de la Serna, var meget klar i tonen, da han midt på ugen fremlagde budgetter og planer for infrastrukturen på Costa del Sol. At få udvidet jernbanenettet fra Fuengirola til Marbella vil koste rundt 2.000 millioner euro og 3.800 millioner, hvis toget skal videre til Estepona. De midler har staten ikke, så ministeren mener, vi skal frem til år 2022 eller 2024, før projektet kan komme i gang. Omvendt kunne han bekræfte, at det går planmæssigt fremad med udvidelsen af vejnettet i Benalmádena og Arroyo de la Miel.
 

Anholdt under gudstjeneste i Benalmádena

Påskeugen er vel overstået - men det gik knap så stille for sig i Benalmádena i fredags, da en 30-årig, to meter høj mand fra Senegal pludselig afbrød præstens prædike. Manden krævede gudstjenesten afbrudt, indtil alle kvinder og børn havde forladt kirken. Præsten forsøgte at tale ham til fornuft, men da det ikke lykkedes blev lokalpolitiet tilkaldt, hvilket førte til et mindre slagsmål i kirken.
Vel er historien en uge gammel, men først i går kom den pressen for øre.
 

Optimistiske arbejdsløshedstal - Flere EU-penge til Andalusien - Masser af pollen på vej

Optimistiske arbejdsløshedstal

Den spanske ledighed faldt i marts måned med næsten 48.000 personer. Det er naturligvis positivt, men endnu bedre er det, at der ved månedens udgang var lidt over 18,5 millioner tilmeldt Seguridad Social-systemet, hvilket er det højeste tal i ti år. De mange korttidskontrakter, der blev indgået forud for påskeugen, har naturligvis smittet af på tallene, men alligevel lover det nyeste ledighedstal godt for fremtiden, idet det langtfra er alle de nye jobs, der er skabt i hotel- og restaurationsbranchen. Af de 48.000 nye i job, skal de 3.000 findes i Málaga-provinsen.
 

Flere EU-penge til Andalusien

Junta de Andalucía har netop fået tildelt 6.700 millioner euro fra EU. Pengene er øremærket til forskning og udvikling, hvilket i overført betydning betyder tiltag, der skal fremme beskæftigelsen og gøre det mere attraktiv at starte virksomhed, samt uddannelse og velfærd. Pengene skal holde til og med år 2020.
Siden Spanien blev medlem af EU (som dengang hed EF) i 1986, har Andalusien modtaget cirka 100.000 millioner fra EU. De mange penge er primært gået til infrastruktur, hvor Andalusien – og Spanien som helhed - tidligere var langt efter de øvrige EU-lande. I dag investeres EU-midlerne derfor på andre områder, hvor regionen halter efter.
 
 

Masser af pollen på vej

De store mængder regn, der faldt i marts måned, er godt for landbruget og landets vandreservoirer men skidt for allergikerne. I følge myndighederne får vi nemlig et forår med højere pollental end sidste år. Forudsigelsen gives på baggrund af den faldne mængde regn, temperaturerne og luftfugtigheden. Det er cirka 30 procent af befolkningen, der lider af allergi.
 
 

10. udgave af Natura Málaga denne weekend - med 13 virksomheder fra Sabor a Málaga

Når den 10. udgave af Natura Málaga går i luften denne weekend, er der ikke færre end 13 virksomheder med mærket Sabor a Málaga repræsenteret. Natura Málaga har til hensigt at promovere produkter fra Málaga-egnen og har godt 150 udstillere, som vil byde på smagsprøver og demonstrationer. Fælles for alle er, at de har fokus på det sunde, bæredygtige liv og på økologi.
Henover weekenden vil der være mere end 120 forskellige aktiviteter som f.eks. workshops, konkurrencer og foredrag.
Messen finder sted i Palacio de Ferias y Congresos de Málaga fredag, lørdag og søndag fra 11 – 20:30 (søndag dog til 19:30).
Billetter koster 3 € (børn under 12 er gratis) og kan købes her.
 

 

Puigdemont anholdt ved den dansk-tyske grænse - Isco vil åbne gourmet-marked i Arroyo de la Miel - Masser af sol og påskeprocessioner

Puigdemont anholdt ved den dansk-tyske grænse

Efter fem måneder på flugt fra de spanske myndigheder blev Carles Puigdemont i søndags anholdt på en tankstation i det aller nordligste Tyskland. Den forhenværende catalanske præsident var på vej retur fra en konference i Finland mod sin bolig i Belgien, da han kort efter at have passeret den danske grænse blev anholdt. Den spanske efterretningstjeneste har fulgt Puigdemont tæt, og det er ikke tilfældigt at de, i samarbejde med tysk politi, anholder Puigdemont i Tyskland. Her gør lovgivningen nemlig, at den catalanske politiker vil blive udleveret til retsforfølgelse i Spanien inden for ti til 60 dage.
 

 

Isco vil åbne gourmet-marked i Arroyo de la Miel

Det er ingen hemmelighed, at professionelle fodboldspillere i Spanien tjener godt – og specielt hvis man spiller i Real Madrid. De høje indtægter skal investeres, og netop derfor har fodboldspilleren Isco netop opkøbt en række lejemål samt hele første etage af det gamle shoppingcenter ”San Juan” i sin fødeby Arroyo de la Miel. Samtidig har han vist interesse for at bygge en parkeringskælder under det lille shopping center. Isco vil, efter sigende, ombygge det delvist efterladte shoppingcenter til gourmet-marked.
 
 
 

Masser af sol og påskeprocessioner

Vejrudsigten lover sol for onsdag, torsdag og fredag, som er de tre største dage i påskeugen der, traditionen tro, byder på et væld af påskeprocessioner i alle kystens byer. Specielt i Málaga gøres der meget ud af højtiden, hvor bymidten allerede fra omkring klokken 15 og 12 timer frem afspærres for at gøre plads til de mange påskeoptog. Det er ikke til at få hverken et hotelværelse eller en turistlejlighed i byen, og på gader, stræder og togstationen er der et menneskemylder uden sidestykke.

Flere artikler ...

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com