La Danesa på Youtube

Picasso-museet stiler mod ny rekord - Kvinde anholdt for at lænke sin søn til sofa - Málaga-borgerne tjener skidt

Picasso-museet stiler mod ny rekord

Vel er der stadig en god måned til årets udgang, men alt tyder på, at Picasso-museet i Málaga i år sætter ny rekord. Sidste år besøgte 558.033 personer det populære museum, men ifølge museets ansvarlige stiler Picasso-museet mod endnu flere besøgende i år. Men åbningen af Aduana-museet tidligere på året, var nogle bekymrede for, at konkurrencen mellem byens mange museer ville tiltage, men effekten har været den stik modsatte. De mange museer har sammen styrket Málagas image som kultur- og museumsby og øget interessen for at komme til byen. Interessen for Picasso museet er nu så stor, at en udvidelse er på tale.
 

Kvinde anholdt for at lænke sin søn til sofa

Myndighederne i Málaga fik onsdag et nødkald fra en 12-årig dreng, som var blevet lænket til en sofa af sin mor. Kvinden havde forbundet en lænke mellem drengens fod og husets sofa, så han ikke kunne forlade stuen. På et sofabord havde hun stillet mad og drikke og ellers blot udstyret sin søn med en mobiltelefon uden saldo og ladet fjernsynet stå tændt, så drengen blev underholdt. Fra mobiltelefonen kunne drengen dog foretage sit nødopkald. Moderen har til politiet forklaret, at hendes søn flere gange er løbet hjemmefra over flere dage, mens hele familien har ledt efter hendes søn. De har oftest fundet ham i dårligt selskab med unge, der er langt ældre end sønnen. Af frygt for at han skulle løbe hjemmefra på ny, valgte hun i afmagt at lænke ham til sin sofa.

Málaga-borgerne tjener skidt

De nyeste tal fra det spanske skattevæsen fortæller, at en lønmodtager i Málaga-provinsen i gennemsnit tjener 15.651 euro om året, hvilket svarer til en månedsløn på 1.118 euro (12 måneders løn + 2 måneders ekstra feriepenge). Det er en stigning på 1,8 procent i forhold til 2015, men indkomstniveauet i Málaga hører fortsat til blandt de laveste i landet. Der er på landsbasis kun 11 provinser, hvor indkomstniveauet er lavere, og Málaga er fortsat et stykke fra indkomstniveauet fra før krisens udbrud i 2008, hvor en borger i snit tjente 16.269 euro. Opvejes faldet i indkomsten fra 2008 til i dag med den stigende inflation, er en Málaga-borgers købekraft faldet med 15 procent. På landsbasis tjener en spanier i dag 18.835 euro om året.

Alvorlig tørke i hele Spanien - Næsten alle spanske mænd går på barsel - Catalonien

Alvorlig tørke i hele Spanien

Den manglende regn har de sidste par uger udviklet sig til et problem i hele Spanien. Flere steder er landets vandreservoirer nede på under ti procent af sin kapacitet og det er ikke set siden 1995, hvor der bl.a. i Málaga-provinsen ikke faldt en dråbe regn i næsten to år. Den manglende regn har fået myndighederne til at aktivere en særlig plan for vandforbruget. Planen indeholder store restriktioner til landbruget fra nytår og kan også ramme private, hvis der inden da ikke falder den fornødne mængde regn. I Nordspanien er der varslet regn sidst på ugen, men det er dråber i forhold til den nødvendige mængde regn, der er nødvendig for atter at få lidt vand i reservoirerne.
 

Næsten alle spanske mænd går på barsel

Da der for otte år siden blev indført 14 dages barselsorlov til nybagte fædre, var det kun få, som tog imod tilbuddet. I dag er det 92 procent af de spanske mænd, der tager imod tilbuddet, som tilmed er blevet udvidet til fire uger. På rekordtid har holdningen til at gå på barsel ændret sig radikalt i samfundet – ikke mindst blandt arbejdsgiverne, som ikke tog imod den nye barselslov med kyshånd.

Catalonien

Den store uro i og omkring Catalonien koster fortsat dyrt. Et par tusinde virksomheder har allerede valgt at forlade regionen og først på ugen tabte Catalonien kampen om at blive vært for European Medicines Agency næste år.
Barcelona tabte afstemningen til både Milano og Amsterdam, som løb med det attraktive værtskab, som afføder en række af Europas største messer til glæde for byens hoteller, restaurationer og øvrige næringsliv. ”For blot få måneder siden var Barcelona favorit i kampen om at vinde værtskabet, men uroen og usikkerheden, der i dag er forbundet med Catalonien, koster dyrt for både Catalonien og Spanien,” beklager den spanske sundhedsminister Dolors Montserrat.

Gode tal fra boligmarkedet - Taxa’erne i modvind - Hard Rock Café kommer til Málaga

Gode tal fra boligmarkedet

Interessen for at erhverve sig en bolig i Málaga-provinsen stiger fortsat. I året første ni måneder er der blevet gennemført 22.823 bolighandler, hvilket svarer til en stigning på 12,5 procent i forhold til sidste år eller en stigning i salget på ti boliger om dagen. Tallene kommer fra spansk statistik (INE).
I Málaga har specielt én bolighandel vakt stor opsigt. Det er handlen af den store, høje ejendom, som ligger for enden af hovedstrøget Calle Larios ned mod havnen. Bygningen går under navnet ”La Equitativa” og har stået tom i et par årtier. Ejerforholdene af den gamle bygning er komplicerede, men den amerikanske investorgruppe Key International har nu erhvervet sig 60 procent af bygningen og kan derfor ligge pres på de øvrige ejere for at overtage den fulde kontrol over ejendommen, som vil være ideel til et nyt hotel eller eksklusive private boliger.

Taxa’erne i modvind

Domstolene i Madrid har netop afsagt dom i den årelange strid mellem landets taxachauffører og de privatchauffører, som har opereret gennem platformene Uber og Cabify. Domstolene giver privatchaufførerne ret til at udføre deres erhverv og afviser taxachaufførernes ønske om at håndhæve en gammel lov som siger, at der kun må udstedes én licens til privatchauffører for hver 30. taxalicens. Dommer betyder, at 80 chauffører i Madrid, som midlertidigt har måttet nedlægge deres erhverv, fra i dag atter kan sætte sig bag rettet. Dommen ventes at få en dominoeffekt, som vil medføre 10.000 nye licenser fordelt over hele landet. I Málaga-provinsen har myndighederne næsten 1.000 ansøgninger fra privatchauffører liggende til ekspedition. Konflikten mellem taxaerne og Uber og Cabify var årsagen store taxa-strejke under byfesten i Málaga i august.

Hard Rock Café kommer til Málaga

Den populære amerikanske restaurationskæde Hard Rock Café slår i 2018 dørene op for deres første restaurant i Málaga – nærmere betegnet i lystbådehavnen Muelle Uno. Hard Rock Café har i verdens storbyer i flere årtier haft succes med deres koncept, som går på klassisk amerikansk mad kombineret med musik og udstilling af verdenskendte musikeres instrumenter og andre ejendele. Opførelsen af den nye Hard Rock Café i Málaga ventes at tage ni måneder, så den nye restauration vil stå klar i tredje kvartal 2018. De eneste Hard Rock Caféer i Andalusien i dag ligger i Puerto Banús i Marbella og i Sevilla.

Lokalpolitik: PP kæmper sig tilbage i flere kommuner - Krisen i Catalonien: Valgkamp for fuld damp - Málaga-provinsen i tørke

Lokalpolitik: PP kæmper sig tilbage i flere kommuner

I flere Costa del Sol kommuner fik Partido Popular til kommunalvalget i 2015 flest stemmer, men alligevel vinkede partiet farvel til borgmesterposten i kommuner, hvor partiet ellers i flere år havde siddet tungt på borgmesterposten.

I flere kommuner som Torremolinos, Nerja, Marbella, Mijas og Rincón de la Victoria blev Partido Popular henvist som oppositionsparti som følge af koalationer mellem socialistpartiet, Ciudadanos, de Podemos-støttede partier og enkelte lokalpartier. Men her midtvejs i regeringsperioden er PP godt på vej tilbage til magten i flere kommuner. Partiet har lagt sig i selen for at indgå nye pagter, primært med Ciudadanos, og samtidig udnyttet, at ikke alle pagter i de nævnte kommuner er gået problemfrit. Derfor har Partido Popular i årets løb genvundet magten i byrådet i Marbella, Rincón de la Victoria og senest i Nerja. PP har nu blikket rettet mod Torremolinos, hvor Ciudadanos er splittet i spørgsmålet om at forblive i samarbejdet med PSOE eller støtte en ny PP-lokalregering.

Krisen i Catalonien: Valgkamp for fuld damp

Valgkampen forud for regionalvalget i Catalonien den 21. december er i fuld gang. Fristen for at opstille er udløbet og nedtællingen til valget er begyndt.
De såkaldte separatistpartier er ikke nået til enighed om at stille op på under én samlet liste, som ved sidste valg i 2015. Derfor stiller de op hver for sig, og det bliver med den varetægtsfængslede Junqueres som spidskandidat for ERC og Puigdemont fra sit eksil i Belgien som kandidat for sit parti PDeCAT, som nu er blevet omdømt til ”Junts pel Catalunya”. Det tredje separatistparti CUP stiller op i samme formation som hidtil. Det store spørgsmål går naturligvis på, om de tre oppositionspartier Ciudadanos, socialistpartiet og Partido Popular kan samle flertal og samarbejde i kampen mod separatistpartierne. Et andet vigtigt spørgsmål går på Podemos’ rolle, efter partiet har fået nyt spidskandidat efter dyb splittelse i partiet.

Málaga-provinsen i tørke

Regn er blevet en mangelvare i hele Málaga-provinsen, Andalusien og det øvrige Sydspanien. November måned er normalt en af årets vådeste måneder, men hidtil er der ikke faldet mange dråber regn, og vejrudsigten for de kommende 8-10 dage lover sol fra en skyfri himmel. Flere vandreservoirer i Málaga-provinsen er nede på 20 procent af deres kapacitet, og det bliver et problem, hvis der ikke snart falder nogle af de 94-101 liter regn, der vanligvis falder i løbet af november måned.
 
Læs også vores artikel om tørke i Spanien lige her

Dyremishandler sendt bag tremmer - Tre nye hoteller på vej i Estepona - Vagtskifte på vej i Nerja

Dyremishandler sendt bag tremmer

Den tidligere forvalter af kennelen i Torremolinos, Carmen Marín, fik torsdag fem dage til at melde sig i fængslet for at begynde afsoningen af sin straf for dokumentfalsk og særlig grov dyremishandling. Carmen Marín blev først på året idømt tre år og ni måneders fængsel og kommer nu, som den første person nogensinde i Spanien, bag tremmer for sine ugerninger mod dyrene.

Det var et slemt syn, lokalpolitiet og repræsentanter for dyreværnsforeninger mødte, da de sidste år besøgte kennelen Parque Animal i Torremolinos.
De hundredvis af katte- og hundelig, med klare tegn på mishandling, vakte stor harme og fik stor mediebevågenhed i hele provinsen.

Tre nye hoteller på vej i Estepona

Kommunen har netop udstedt licenser til opførelsen af tre nye hoteller i Esteponas gamle bydel. De tre hoteller kommer til at ligge i de centrale gader Calle Terraza, Santa Ana og Caridad og vil blive opført i gamle bygninger, som skal igennem en gennemgribende renovering. De tre hoteller får hver mellem 20 og 28 værelser og har et renoveringsbudget på mellem 300.000 og 350.000 euro. I alt har Estepona kommune i den gamle bydel nu otte hotelprojekter under opførelsen eller på tegnebrættet.
 

Vagtskifte på vej i Nerja

Meget tyder på, at Nerjas borgmester Rosa Arrabal fra PSOE bliver væltet i næste uge. Hendes støtteparti, Ciudadanos, er nemlig tæt på at skifte side i byrådet. Partiet er ikke tilfreds med samarbejdet og vil hellere støtte Partido Popular i en ny regering frem til næste kommunalvalg i 2019. Problemerne mellem PSOE og deres tre støttepartier er ikke nye. Siden kommunalvalget i 2015 har PSOE med støtte fra Ciudadanos, Podemos og lokalpartiet EVA siddet på et yderst spinkelt mandat (11 af 21 mandater) og samarbejdet har på intet tidspunkt været gnidningsfrit. Forhåbningerne til samarbejdet var ellers store, da PP ved sidste valg, for første gang i 20 år, mistede deres absolutte flertal.

Flere kommer i arbejde – men ledigheden stiger - Moderat optimisme på kæmpe rejsemesse - Stop for køreprøver i Málaga-provinsen

Flere kommer i arbejde – men ledigheden stiger

Den spanske arbejdsløshedskø er blevet 56.000 personer længere i løbet af oktober måned. Dermed er den samlede ledighed oppe på 3,4 millioner.
De nyeste ledighedstal bringer dog også noget positivt med sig, for i sidste måned blev der skabt 94.000 nye arbejdspladser. Det betyder, at 18,4 millioner i dag er på arbejdsmarkedet og tilmeldt det spanske Seguridad Social system. Det er flere end nogensinde. Månedens tal fra det spanske arbejdsministerium illustrerer fint, at det er de store årgange, der nu kommer på arbejdsmarkedet. Derfor stiger arbejdsløsheden til trods for, der skabes nye arbejdspladser.

Catalonien er den region, hvor ledigheden steg mest i sidste måned.

Moderat optimisme på kæmpe rejsemesse

Hele turistsektorens opmærksomhed er i denne uge rettet mod London, hvor den store rejsemesse World Travel Market finder sted. Både Junta de Andalucías førstedame Susana Díaz er repræsenteret præcis som Málagas borgmester Francisco de la Torre og Elías Bendodo fra Málagas amtsråd. Ingen af de tre er bekymrede for det britiske ”Brexit” men har alligevel forskellige syn på perspektiverne for næste år. Susana Díaz mener, Andalusien vil tiltrække seks procent flere engelske turister i 2018. Málagas borgmester mener, byen vil mærke en stigning på hele 20 procent, men Elías Bendodo er knap så optimistisk. Formanden for amtsrådet mener nemlig, at Málaga-provinsen fra næste år vil kunne mærke den stigende konkurrence fra nye destinationer samt at flyselskabet Monarch’s konkurs, som har efterladt 400.000 briter uden gyldige flybilletter, vil kunne mærkes på turismen.

Stop for køreprøver i Málaga-provinsen

Det er næsten umuligt at komme til køreprøve i Málaga-provinsen. Siden slutningen af juni har byens motorsagkyndige været i strejke, og det giver nu alvorlige problemer – både for elever og køreskolerne. 9.000 elever har de sidste fire måneder ikke kunnet komme til den afgørende køreprøve, og 80 procent af provinsens køreskoler har enten måtte reducere deres medarbejderstab eller dreje nøglen om. ”Alle køreskoler har de sidste fire måneder mistet mindst halvdelen af deres omsætning, for deres elever ikke kan komme til eksamen,” forklarer Antonio Martín, som er formand for provinsens køreskoler (APAE). Han frygter, at strejken vil vare året ud, og at den vil koste 50 køreskolelærere jobbet. Strejken drejer sig om koordineringen af de motorsagkyndiges ferie.

Velgørenhedsmiddag til fordel for Refugio de los Burritos

Fredag d. 8. december 2017, kl 19.30.
Conrad´s Ristorante, Avda del Prado s/n, Nueva Andalucía.
(Edif. Sport Café). Tel.: +34 951 319 554
 
Velkomstdrink, 3 retters menu m/vin. 42 EUR per person. 20 EUR går direkte til Refugio de los Burritos.
En aften med hygge, god mad, lotteri og auktion.
 
Tilmelding til Conrad’s tlf. 951 319 554
Eller Inga Yvon Brüning. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. – Tel: 654 513 380

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29