Pas på øjnene og deres omgivelser i solen

Når man færdes meget hvor der er sol, og hvor solen kan blive forstærket af reflektioner fra f.eks. vand eller sne, er det vigtigt at huske på sin solbeskyttelse. Dette gælder både for øjnene, men i høj grad også for øjenomgivelserne hvor huden er meget tynd og fin.
 
Solens UV-stråler er usynlige for vores øjne, men de er bestemt ikke ufarlige. De kan trænge igennem øjets interne strukturer og forårsage både midlertidige og permanente skader. Skaderne kan opstå i alle aldre og hele året rundt, men det er de virkninger, der kommer efter mange års UV-eksponering, der kan forårsage alvorlige synsforringelser og føre til blandt andet grå stær og kræft i og omkring øjenregionen.
 

Solskoldning af øjet

Intens UV-eksponering kan give blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne. Få timer i solen uden beskyttelse er nok til at forårsage midlertidige komplikationer som sneblindhed. Dette svarer til en solskoldning af huden, bare i øjet. Denne tilstand kan være meget smertefuld men går typisk over af sig selv i løbet et par døgn.
 

Grå stær

Uklarheder i øjets linse, som er en væsentlig årsag til synsnedsættelse i Danmark og globalt. Af de 40.000 tilfælde af grå stær som årligt opereres herhjemme, kan op til 20 % af disse ifølge WHO være forårsaget af UV-stråling.
 
 

Pinquecula

Sygdommen, som ikke har et dansk navn, tager form som små gule puder i det hvide i øjet. Cirka 200 tilfælde opereres om året. Man kan sammenligne det med hud, som er blevet udsat for intens solbadning. Huden bliver mindre elastisk og begynder at hænge. På samme måde bliver slimhinden i øjet slappere, og der opstår små gule puder i selve øjet, der betyder, at øjnene løber i vand og svier. Sygdommen behandles ved en operation og er ikke dødelig, men er meget generende og ubehagelig.
 
Pingeucula

 

 

Pterygium

Der forekommer cirka 400 tilfælde om året. En grålig slimhindefold, som vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig, så den strækker sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. Pterygium bliver også kaldt "surfers eye," fordi tilstanden ofte er forbundet en ekstrem eksponering for sol, vand og sand. Behandling afhænger af slimfoldens størrelse og gener, men typisk vil man operere den bort.
Pterygium 

Kræft

Kræft i øjet og omkring øjeregionen er blandt de typiske komplikationer. Kræft i selve øjet forekommer sjældent, og mange er måske ikke klar over, at der findes øjensygdomme, som i værste tilfælde kan medføre døden. Omkring 70-80 tilfælde bliver konstateret om året. Kræft i regionen rundt om øjnene er derimod ikke helt sjælden. Mellem 400-600 danskere opereres hvert år for hudkræft på øjenlåget forårsaget af UV-stråling.
 

Beskyttelse

Til at beskytte huden i øjenregionen er det nødvendigt at bruge en solcreme med minimum faktor 30. Der har været advarsler om at bruge almindelig solcreme i øjenregionen, men de er gjort til skamme.

For øjnene gælder det om at bruge ordentlige solbriller. De behøver ikke være dyre, men de skal som minimum have UV beskyttelse. Dog gælder det med solbriller som med så mange andre ting, at pris og kvalitet følges ad, med den begrænsning at ikke alle modesolbriller er lavet med optimal optik da de er lavet mere til at se smarte ud end til egentlig solbeskyttelse. Pas ligeledes godt på kopiprodukter der lover mere end de kan holde.
 
Hos Dan Óptica finder du et udvalg af kvalitets solbriller med ultimativ beskyttelse og optisk kvalitet fra bla. Maui Jim, Revo og Etnia Barcelona. Kig forbi.
 
 
 

Sukkersyge - Type 2 diabetes

Mit ældste barnebarn og forlovede er på besøg hos mig. Mads føler han har en ganske særlig tilknytning til Spanien, idet han som 10 årig boede hos mig et år sammen med sin far og gik i skole hernede. Mads var meget med i det daglige virke i forretningen, hvor der ivrigt altid blev diskuteret, hvad betydning vitaminer og mineraler samt en sund kost havde på et godt helbred. Det år må have påvirket ham meget, i det han valgte at studere human ernæring og afsluttede det med en ph.d afhandling som 28 årig omkring ernæring. Derfor var det nærliggende at spørge Mads, om han ville give sin videnskabelige viden videre i denne artikel, som jeg havde valgt skulle omhandle type 2 diabetes.
 

Kost betydning for type 2 diabetes

Mads Vendelbo Lind
 
Mads Vendelbo Lind
Forsker, ph.d.
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Type 2 diabetes er en sygdom, hvor blodsukkeret bliver for højt og kroppen ikke længere selv kan regulere det. Det kan føre til en lang række sygdomme som hjerte og nervesygdomme. Før i tiden blev type 2 diabetes kaldt gammelmands sukkersyge, da det først var i en sen alder man fik konstateret og behandlet sygdommen. Det er dog ikke tilfældet længere fordi der, i takt med fedmeepidimien, også er sket en eksplosion i antallet af personer med type 2 diabetes.
 
Undersøgelser har vist, at der er sket en stigning i type 2 diabetes globalt fra omkring 5% i 1980 til hele 10% i 2020. Men kan man gøre noget for at forebygge type 2 diabetes, og hvordan ved man, om man er i risikogruppen?


Forskellen på type 1 og 2 diabetes

Ved type 1 diabetes ophører insulinproduktionen i kroppen fuldstændigt. Det skyldes, at kroppens eget immunforsvar dræber de celler, som producerer insulin. Dette sker typisk for yngre børn og voksne, og kræver at man får sit blodsukker reguleret med insulin indsprøjtninger. Man ved endnu ikke, hvad der udløser type 1 diabetes, og derfor kan man endnu ikke målrettet forbygge det.

Type 2 diabetes rammer primært voksne, selvom det i sjældne tilfælde også ses hos meget svært overvægtige børn og unge. Sygdommen er arvelig, og det vil sige, at vores gener også spiller en rolle for, om vi udvikler diabetes. I mange tilfælde opstår type 2 diabetes dog som følge af en usund livsstil med fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Derfor er der også brugt meget energi i forskningen på, hvordan man kan forebygge og behandle type 2 diabetes, således at man kan undgå at få alvorlige men af sygdommen.


Type 2 diabetes, forstadier, fedtlever og aldring

Der er en række måder, man kan finde ud af, om man er i risikogruppen for at udvikle type 2 diabetes. Man er i forhøjet risiko, hvis man er svært overvægtig (BMI > 30 og/eller et taljemål > 88 cm for kvinder og > 102 cm for mænd), har en forælder eller søskende med type 2 diabetes, har haft diabetes under en graviditet, får medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol, ryger, og har et højt alkoholindtag.

Men bare fordi man er i risikogruppen, behøver man ikke have type 2 diabetes. Det er nemlig en sygdom, der som regel udvikler sig langsomt, og hvor reguleringen af blodsukkeret gradvist bliver forværret over tid. Derfor er man begyndt at tale om forstadier til type 2 diabetes, også kaldet præ-diabetes, hvor man allerede kan se, at blodsukkeret er lidt forhøjet uden at være så højt, at man kalder det en sygdom. Mange gange vil præ-diabetes også komme med en lang række andre symptomer som forhøjet blodtryk, kolesterol og fedtlever og derfor er man meget interesseret i at forebygge udviklingen af sygdommen. Der er i forskningen lagt stor energi i at undersøge, hvordan en omlægningen af livstilen kan bruges til at forebygge type 2 diabetes.


Kost og type 2 diabetes forebyggelse

Jeg forsker i, hvilken rolle kosten spiller i forebyggelse og udvikling af type 2 diabetes. Sammen med en række forskere har vi været med til at undersøge, hvordan det kan påvirke blodsukkerregulering at spise fuldkorn i stedet for hvidt, forarbejdet korn. Vi fandt her, at det kan give små ændringer i vægt, og at dette kan føre til små forbedringer i blodsukkerreguleringen. Lige nu er vi i gang med at undersøge kostens betyding for forebyggelse af type 2 diabetes hos Grønlandske Inuitter. Her undersøger vi, om den traditionelle grøndlanske kost kan være med til at bremse den eksplosion af type 2 diabetes, der er kommet på Grønland, efter at vestlige fødevarer som burgere, pizza, chips og slik er blevet hverdagskost på Grønland.


Generelt er der nogle gode råd til at spise sundt for at forebygge type 2 diabetes

Spis groft (fx ved at vælge fuldkorn)
• Spis varieret
• Spis ikke for meget
• Spis rigeligt med grønt og en smule frugt
• Skær ned på alkohol forbruget
 
For at forebygge type 2 diabetes kan det også være fordelagtigt at spare lidt på sit kulhydratindtag, f.eks. sukker, slik, sodavand, men også pasta, ris og kartofler. Det kan bevirke at, man ikke får så store udsving i sit blodsukker, og derfor kan kroppen bedre selv regulere det.
 
For at forebygge type 2 diabetes kan man også se, at selv små vægttab på 2-3 kg kan have en stor betydning og det har vist at man kan reducere sin risiko for at udvikle type 2 diabetes med omkring 30%. Selv så små ændringer i livsstilen kan have stor betydning for udviklingen af type 2 diabetes. Det kan også hjælpe, hvis man allerede har udviklet type 2 diabetes.

Symptomerne på type 2 diabetes er ekstrem tørst, hyppig vandladning eller kløe og træthed. Hvis man oplever dette, skal man gå til egen læge.

Her slutter Mads´ andel af artiklen, og jeg vil afslutningvis anbefale forskellige kosttilskud , som jeg har erfaring kan bedre en type 2 diabetes samt medvirke til at undgå senkompliklationer.


Kosttilskud

• Stærke B vitaminer en tablet dagligt. Kan evt. suppleres med ekstra 100 mg vitamin B6
• Magnesium kan sammen med vitamin B6 medvirke til at modvirke komplikationer
• C-vitaminer i store doser f.eks. 1000 mg 2 gange dagligt allerhelst tilsat bioflavonoider
• E vitaminer kan være et godt supplement til hjælp til kredsløbet
• Zink kan være en god hjælp til at modvirke øjenkomplikationer. Tages bedst om aftenen
• Næsten alle mennesker mangler D vitaminer, det kan medvirke til at forebygge en type 2 diabetes
• Krom kan medvirke til at reducere trangen til sødt og regulere kolesterolindholdet i blodet
• Livsvigtige fedtsyrer f.eks Omega 3
• Berberin der er meget anvendt indenfor den kinesiske medicin har vist sig at være meget effektiv mod diabetes 2
• Taurin 500 mg x 3 stk. Kan modvirke komplikationer og besvær med øjnene
• Tag evt. en lever - detoxkur et par gange årligt
 
 

Har du en sund livsstil?

Husk at du netop ved en type 2 diabetes selv har mulighed for at tage en stor del af ansvaret for din sygdom. Det kan du bl.a. få ved at ændre din livsstil i en sundere retning. En god mulighed er at tage hele familien med på udfordringen og det gælder også for motionsdelen.
 
Få evt. fat i en læge der ved meget om sygdommen. Vedkommende kan hjælpe dig med at give dig gode råd til, hvordan du skal lægge dine kost og motionsvaner om. Der er nogle læger, der sammen med patienten udfylder at kost og aktivitetsskema, der løbende bliver fulgt op på, indtil du og din familie kan klare ændringerne alene. Det er vigtig du lægger ud med et niveau, du kan holde som en udfordring men ikke en stressfaktor.

Pas på med alt for meget alkohol, fastfood, is og andre sukkerholdige fødeemner samt diverse energidrikke.

Jeg ønsker at hjertet, at du undgår at blive en del af diabetes statistikken, som Mads nævnte er i kraftig stigning i disse år.

Med ovenstående in mente ønsker jeg dig en rigtig god sommer!
 
Anni Dahms
 
Anni Dahms1
 
 
 

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:
Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at din livsstil, dit sind, din psyke og din krop hænger sammen! Tilsammen har de mere end 20 års erfarring i behandling af hormonelle ubalancer og kroniske sygdomme. De er stiftere af currame-metoden, Health Mentor Uddannelsen og Skab naturlig hormon)balance.
Se mere til dem på www.currame.com, https://www.facebook.com/currame/ og @curra.me
 
Mange kvinder går desværre og døjer med overvægt, hormonelle ubalancer og stress.
 
• Hver dag er cirka 35.000 danskere sygemeldt med stress.
• 20 % af alle kvinder i Danmark oplever hormonubalancer.
• 15-20 % af alle par oplever infertilitet.
• Hver 7. kvinde i den fødedygtige alder lider af PCO (plycystisk ovarier).
• 320.545 danskere lider af diabetes
• Ca. 3-4% af alle danskere lider af hypothyroidisme (ca. 20 millioner i USA). Der forekommer i Danmark 4000-5000 nye tilfælde af forhøjet stofskifte om året.
 
Dit hormonsystem har betydning for mange processer i din krop, herunder vægttab, din personlighed, dit tankeunivers, dine gavnlige og ikke gavnlige vaner, energiniveauer, kuldehåndtering, fordøjelse, glæde, sult, sexlyst, fertilitet og meget mere!
Hvorfor bliver vi hormonsyge er ofte et spørgsmål, vi får i vores praksis, og det kan der være mange grunde til.
 
Dit hormonsystems balance er altafgørende for dit velbefindende, men hvad hvis vi siger, at det egentlig kun er symptombehandling at arbejde med det endokrine system? Lad os forklare..
 
For at dit hormonsystem overhoved kan fungere som budbringer, som stimulering, som booster og skaber af energi - ja så skal energisystemerne i hver en celle virke. For at de virker optimalt, ja så kræver det en del næringsstoffer.
Et menneske på 70 kg. indeholder ca. 70 billioner celler. Det er celler, som hver især har en eller flere mitokondrier i sig, hvilket udgør et batteri. For at dette batteri fungerer, kræver det nærigstoffer som Q10, aminosyrer, b-vitaminer, magnesium og mange flere. Oplever du mangel på disse næringsstoffer, ja så vil du over tid begynde at få symptomer som træthed, du vil have svært ved at tabe dig, være ekstra sukker-sulten, få rynker, appelsinhud mm.
 
Dit endokrine system består af dine binyrer, som blandt andet udskiller cortisol, cortison, DHEA, adrenalin, nor-adrenalin, skjoldbruskkirtlen blandt andet udskiller T3 (triiodothyronin) og T4 (thyroxin) og kønsorganerne som udskiller østrogen, testorsteron og progesteron.
 
En hormonproblematik kommer ikke fra den ene dag til den anden - nej det er ofte en ubalance, der har taget tid at udvikle.
Vi vil bede dig om at ryste posen og forstå, at signaler som kuldeskærhed, en temperatur der går op og ned, tristhed, manglende overskud, tristhed omkring menstruation eller hedeturer ved overgangsalder er signaler fra din krop - din krop prøver at italesætte noget.
 
Vores pointe er: du kan sagtens fortage dig noget i din dagligdag, som din krop ikke har det godt med - måske det er noget, du har gjort i årevis og har lært hjemmefra.
For at vende en hormonel ubalance, så kræver det altså flere ting!

Du skal tilføre gode næringsstoffer til dine celler. Næringsstoffer, som booster dit immunforsvar, dine slimhinder og ikke mindst mitokondrierne i dine celler. Ofte er det desværre ikke nok at spise sig til disse næringsstoffer. For det første er der ikke det i vores mad, som der var engang (heller ikke det økologiske) og for det andet, så tror vi, du har prøvet meget forskelligt allerede, måske gennem flere år og snart er løbet tør for tålmodighed.
 
Vi kan selvfølgelig ikke se bort fra kosten. Kosten kan detoxe kroppen, hvilket kan være lige det, din appelsinhud og tarm har brug for. Men for at nå helt i land, så har kroppen behov for at få kosttilskud dagligt.
Hvis du sidder og har prøvet mange forskellige ting for dit helbred, og du måske er ved at være træt af at prøve, så bør du investere i kosttilskud, der har høj kvalitet og som indeholder nok næring i en pille.
Vi vil generelt anbefale dig en god vitaminpille. Alle dine kirtler har brug for vigtige vitaminer og mineraler for at virke optimal. Så for at booste dine celler, så tag gerne en vitaminpille dagligt. Du finder den, vi anbefaler, her. https://currame.nordicvms.com/product-multivitamine_curra_me-3922

Derudover er en af vores ynglings vitaminer Q10. Q10 er en energiskaber, som du faktisk også selv skaber på celleplan. Den er vigtig for kroppens modstandskraft, da det er en stærk antioxidant, som er god for alle organer og beskytter vores celler.
Magnesium er et andet kosttilskud, som vi bestemt vil anbefale dig! Magnesium er et vigtigt mineral, der indgår i alle celler kroppen. Det meste af den magnesium, der er i din krop, befinder sig i knoglerne, mens resten er fordelt på muskler og andet blødt væv.
 
Magnesium er blandt andet vigtig for dit stofskifte. Det er med til at skabe energi på celleplan, og det er med i den proces, der skal få dit hjerte til at trække sig rytmisk sammen.
B-vitaminer, som B6, B9 og B12 er også vigtige for dit hormonsystem. B-vitaminerne bruges til vores energiproduktion samt vores stofskifte, kulhydratstofskiftet og til aminosyrernes opbygning.
B6 aktiverer enzymer i kroppen og kan bruges til PMS-problemer. Den spiller først og fremmest en væsentlig rolle i aminosyre-stofskiftet (læs energi).
 
B9 er væsentlig for celledeling i kroppen. Der kræves B9 ved udnyttelsen af sukker- og aminosyrer. Derudover er den nødvendig for dannelsen af røde blodlegemer.
B12 spiller en central rolle i aktivering af proteiner, som folder DNA, RNA og proteiner.

B12 er væsentlig for et sundt nervesystem og for vækst og udvikling; B12 er nødvendig for udnyttelsen af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Forbedrer koncentration, balance og hukommelse.
Du finder dem alle i den rette form og mængde i denne vitaminpille.
Få 4 ugers gratis mini hormonkursus med Chloe N. Bjoerk .

Det er tid til at gøre noget andet for dit hormonsystem!

Igennem 4 uger tager vi dig med på en lille hormonrejse, som vil inspirere og gøre dig endnu klogere på dit hormonsystem. Uge for uge åbner vi op for undervisning i binyrebalance, skjoldbruskkirtelbalance, østrogen, testosteron og progesteron balance, og vi underviser i dine lykkehormoner.
 
Tilmeld dig her og få et 4 ugers mini hormonkursus https://currame.com/gratis-mini-hormonkursus/
Ønsker du at få styr på dit hormonsystem og mærke mere flow, glæde og lethed i kroppen?
Hos curra · me arbejder vi med helheden, kosttilskud, kost og laboratorietester. Det er nemlig sådan, at du kan tage en hormonanalyse og finde præcis ud af, hvor dine ubalancer ligger og få en præciseret behandlingsplan udfra dine ubalancer, krop og behov!
 
Book Friederich til en sundhedkonsultation som afholdes i Centro Sanum eller hjemme hos dig selv på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
Køb produktet lige her: currame.nordicvms.com
 
Friederich har hver måned en gratis dag, hvor du kan komme ned i Centro Sanum i centro Idea og spørge ham ganske gratis til råds.
 
På gensyn! :)

- Chloe & Friederich
 
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til dem på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., via www.currame.com eller via instagram @curra.me.

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere eller mindre konstante hovedpinegener. I dag opdeler man hovedpine i fem kategorier. Den vigtigste kategori er ’anden sygdom, der medfører smerter i hovedet - af de alvorligste sygdomme kan nævnes tumor i hjernen, hjerneblødning og blodprop i hjernen.
 
Den klart mest udbredte hovedpine er spændingshovedpinen, der i løbet af livet rammer 70 % af befolkningen. Den føles trykkende, pressende og sidder typisk i hele hovedet eller hen over panden og bag øjnene. Smerterne er moderate og ledsages sjældent af kvalme, ligesom lys og lyd sjældent generer. Årsagerne til spændingshovedpine er ømme og evt. overanstrengte muskler, oftest er årsagen dårlig holdning og/eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Denne form for hovedpine kan effektivt afhjælpes ved bl.a. massage, zoneterapi, akupunktur og fysioterapeutisk behandling. Husk i øvrigt at drikke vand, da dehydrering forværrer muskelspændingerne og dermed hovedpinen.

Migræne er en kraftig variant af hovedpine og det tyder på, at lidelsen kan skyldes en sygdom i hjernebarken. Migræne er i modsætning til spændingshovedpine kendetegnet ved en kraftig og dunkende karakter og som oftest kun i den ene side af hovedet. Hovedpinen kan være ledsaget af kvalme, opkastninger og overfølsomhed overfor lyd og lys og smerterne forværres ved fysisk aktivitet. Anfaldene kan vare fra timer til dage og startes som regel af en spændingshovedpine, stress, søvnmangel, overdreven medicinering, alkohol, særlige fødevarer eller lugte. I dag findes der medicin, der kan hjælpe på migræneanfald. Terapeutisk behandling tyder ikke på at have effekt på selve migræneanfaldet, men da migrænen som regel udløses af en spændingshovedpine, og spændingshovedpinen effektivt kan behandles, kan man altså i mange tilfælde undgå det ubehagelige migræneanfald.

En anden ikke så udbredt form for hovedpine er Hortons klyngehovedpine, der er karakteriseret ved hovedpine om aftenen og/eller natten i uger til måneder ad gangen, hvorefter symptomerne forsvinder i en tilsvarende periode, deraf navnet ”klynge”-hovedpine, da smerterne kommer i klynger. Smerterne sidder ofte bag det ene øje (som regel det samme hver gang). Øjet bliver rødt og øjenlåget hænger. Somme tider sidder smerterne i kæben, hvilket får patienten til at gå til tandlægen og mange patienter med klyngehovedpine har uden grund fået trukket tænder ud. Smerterne er så kraftige, at patienterne vandrer hvileløst rundt. Den præcise årsag til klyngehovedpine er ukendt.

Den sidste kategori af hovedpineformer er den kroniske hovedpine, der karakteriseres ved hovedpine i mere end 15 dage om måneden i en periode, der er længere end 3 måneder i træk. Ca. 3 – 5 % af verdens befolkning lider af kronisk hovedpine, men disse patienter udgør 70 – 80 % af patienterne i hovedpineklinikkerne. Denne kategori er den sværeste for os terapeuter at behandle, da der ofte er involveret et medicin- eller stofmisbrug, depression, angst, søvnproblemer eller andre psykiske problemstillinger. Denne patientgruppe er derfor bedst hjulpet ved både at arbejde med de fysiske symptomer hos fysioterapeut og læge samt med de psykiske problemstillinger hos psykolog, NLP-terapeut eller psykoterapeut. Det er dog vigtigt at præcisere, at man ikke nødvendigvis er psykisk syg, fordi man lider af den kroniske hovedpineform, men i behandlingen ses det ofte, at patienterne selv ser det som et stort plus både at arbejde med den psykiske og fysiske del af problemstillingen. En effektiv behandlingsform for denne gruppe af patienter er NSA kiropraktik eller osteopati, som balancerer hele dit nervesystem i forhold til stress og øget spænding i nervesystemet.
 
Lider du af hovedpine, så start med at drikke en masse vand og find derefter ud af, hvilken form for hovedpine du lider af, så du kan blive hjulpet mest effektivt.

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende udviklingsmuligheder, som jeg kan lide at fordybe mig i.
Takket være computer, internet med online kurser m.m. er det muligt at rejse til alle de emner, der optager og interesserer mig mest uden at skulle pakke kufferten.
Arbejdet i virksomheden giver mig daglig en stor glæde, og eftersom jeg ikke tror, at pensions alderen er en guddommeligt bestemmelse, er beslutningen taget om, at min hverdag fortsat vil være i forretningen, så længe jeg selv føler, at jeg er med til at gøre en forskel og betragter livet som meningsfuldt.

Mit arbejde giver mig helt klart mere energi og større årvågenhed sammen med det, der for mig er så vigtigt nemlig forbedring af mine kundskaber og viden.
Der er desværre et emne, jeg er rigtig meget ked af mht. min alder. Jeg føler, at når dåbsattesten viser et vist antal år, bliver vi puttet i en kasse med etiketten ”gammel.” Nu må du forberede dig på nedtrapning af livet og karrierestop. I det hele taget fodres vi enten direkte eller indirekte med frygten for alderdommen. Mange ældre står overfor mig og siger ”ja, Anni, der kommer jo noget til os alle sammen” mens de klamrer sig til en rollator, de måske godt kunne træne sig ud af. Jeg synes en rollator, kørestol eller stok er fantastiske hjælpemidler, men det må efter min mening aldrig blive en sovepude. Vær opmærksom på du holder dig i gang og bevæger dig. Jeg vil gerne holdes ude for ovenstående sammenligning og siger venligt med et smil men bestemt ”Hold mig udenfor dine meninger.” Efter min erfaring har negative ord stor magt , meget mere end vi ved.

Det er som en podning fra omverden, at når du bliver ældre, opstår der svagheder, og det kan du ikke gøre noget ved. Men livet bliver altså sjovere, måske også lidt mere udfordrende, hvis du kaster dig ud i kampen mod alderdommen. Som et stort forbillede har jeg lige nu en meget ældre kunde, ingen gav mange chancer, nu har han har sat både rollator og stok hen i hjørnet, træner hver dag til at øge antallet af skridt og går glad og velfornøjet uden hjælpemidler. Han er et fantastisk eksempel på, hvordan du via træning, stædighed og positivt sind kan bevarer din vitalitet og selvværd gennem hele livet. Han laver selv sin mad og prøver nye opskrifter, følger via computeren med i hvad der sker i omverdenen, og holder således sin hjerne knivskarp.
Uanset vores alder er der mange ting, vi kan gøre, som både forynger vores krop og forøger vores livskvalitet. Jeg vil så gerne være med til at ændre vores opfattelse af, hvad alder er og øge intensionen om at have et dejligt liv uanset alder.

Kosten

Vi ved alle, at kroppen næres med sund mad, så noget af det vigtigste, vi kan gøre, er at drage kærlig omsorg for os selv ved at spise sund mad.
Når du tilrettelægger din madplan, skal den være nem af følge, ellers bliver den ikke fulgt ret lang tid.
Det har ligesom været et modetrend at holde sig fra glutenfri mad, og videnskaben har påvist, at der er sundhedsmæssige fordele ved at holde sig til en glutenfri kost i alle aldre.
At spise mindre gluten forbedrer tarmenes sundhed. Holder du dig fra den gluten, der er i brød og pasta ændrer tarmbakterierne sig, således at du føler dig mindre oppustet med mindre luft i maven. Faktisk viste en undersøgelse også, at ved at slutte med at spise gluten fulgte ofte også et lille vægttab.
Salt er også ofte et diskuteret emne blandt ældre. Vi bliver tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt, det er for vores blodtryk at undgå salt. Det er også rigtigt, at mange mennesker pøser alt for meget salt over maden. Salt indeholder sodium som, i større stil, kan true hjerte og blodtryk. Men det kan også være farligt, ikke at få salt nok. Igen med moderation, så er salt både god til smagen og helbredet. Spis højest 2 – 3 gram dagligt. Måske lidt mindre hvis vi hører til den ældre aldersgruppe.
Vores farligste saltfælde er færdig mad og fastfood, f.eks. soyasovs, pølser, snacks bacon supper m.m. Meget færdig mad bliver saltet alt for meget, for at give det smag.
Flere forskere mener, der stadig mangler undersøgelser, der fortæller, hvor meget salt der er godt for os.
Får du alt for lidt salt, kan det også medføre træthed. Et lille drys salt i et glas vand kan gøre godt.
Det er bedst at indtage en god kvalitet salt f.eks. Himalaya salt, Seltin salt eller urtesalt der indeholder en mase gode mineraler.
Hvis du spiser godt med friske grønsager, frugt og fuldkornsprodukter og sparer lidt på animalsk fedt har du en levevis, der gør dig godt. Foretræk fisk og magert fjerkræ.
Spis godt med nødder, der holder kolesterolniveauet i ave og frø samt gerne protein fra vegetabilske kilder.
Til selve madlavning er det bedst med en god olivenolie og en lille klat smør, når det skal være ekstra godt.
Hold dig fra hvidt sukker også det skjulte i maden.
Husk at du bliver det, du fordøjer.

Kosttilskud

Der kæmpes en stadig kamp mellem eksperterne, hvorvidt kosttilskud er skadeligt eller sundt. Med mine ca. 50 års erfaring har jeg, uden at kalde mig selv for ekspert, oplevet så mange solstrålehistorier når folk har brugt kosttilskud på en klog måde. Mange aldersrelaterede sygdomme og andre lidelser kan på dramatisk vis vende en persons almentilstand, således at den personlige vitalitet kan genvindes eller bedres ganske betydeligt.
• Strath (tidligere Biostrath) nævnes her ved navn fordi der ikke, så vidt mig bekendt, findes andre lignende produkter. Produktet er flydende, altså er det også godt for mennesker med synkebesvær. Indeholder 61 forskellige vitalstoffer i letoptagelig form.
• Q10 er et co-enzym kroppen, selv kan danne, men dannelsen aftager med årene. Q10 kendes også som det Co-enzym, der forsyner alle vores energiceller, mitokondrierne med energi.
Desværre begynder antallet af vores mitokondrier at aftage fra ca. 67 års alderen. I the journals of gerontology beskrives at omkring ca. 80% af mitokondrierne mistes omkring ovenstående alder i forhold til, da du var omkring 25 år.
I 2006 blev der opdaget en ny, men desværre også dyrere form for Q10 kaldet Ubiqinol, der siges at være op til 8 gange lettere at optage. Journal of the American Geriatric Society beskriver at efter 45 år er kroppens evne til at omdanne Ubiquinon til ubiquinol formindsket.

Store diskussioner blandt eksperter har bølget frem og tilbage om, hvorvidt Ubiquinol virkelig var bedre end den kendte Q10 Ubiquinon.
Det kan jeg ikke udtale mig om, men helt klart har jeg selv mærket en forbedring ved at tage Ubiquinol.
Desværre forbedrer Q10 kun Mitokondriernes funktion, men produktet kan ikke hjælpe til, at der laves flere mitokondrier i cellerne.
• Pyrroloquinoline quinone eller PQQ er et stærkt, forholdsvis nyt kosttilskud, der har vist sig at være en perfekt partner til begge former for Q10 (Ubiquinon/Ubiquinol). PQQ viser sig, at medvirke til at øge antallet af Mitokondrier. PQQ findes i naturlig form i fermenterede soyabønner, te, grøn peber, persille, kiwi, modermælk.
Jeg er selv netop begyndt at tage PQQ 20 mg dagligt og føler allerede nu, at det hjælper mig rigtig meget.
For andre kunder meldes også om forbedringer på mange områder, såsom at de føler sig yngre og stærkere, at blodtrykket er faldet i mange tilfælde.
Det virker som om sammensætningen af Q10, og PQQ virker som en stærk anti-aging, som både forstærker dit hjerte, din hjernefunktion, fysiske styrke samt vitaliserer hele kroppen. PQQs virkning er bl.a. blevet beskrevet af University of California Davis.
• Omega 3 olier er godt for hele kroppen, hjerne og kredsløb. Bryder du dig ikke om fede fisk, fås omega 3 også i kapselform fra alger og hørfrø olie. Chiafrø er også blandt de kostemner, der indeholder store doser omega 3. Kronisk mangel på omega 3 øger risikoen for hjertesygdom.
• Berberin har igennem mange år været anvendt i traditionel Kinesisk og Ayurvedisk medicin og er kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber. Den er ofte anvendt ved diabetes type 2, maveonde og til at styrke immunsystemet og leveren. Der refereres også til at Berberin kan styrke mitokondrierne.

Tips

• Motion, motion, motion...det er vigtigt hele livet igennem. Ikke nok med at det giver dig øget energi og mental overskud til hele dagen. Undersøgelser har også vist, at træning styrker hjerte og kredsløb og er med til at øge antallet af mitokondrierne i muskelcellerne.
• Husk din latter. Leg og nyd livet, og husk til stadig evnen til at blive begejstret. En god latter er med til at holde dig ung. Deepek Chopra skriver så smukt i en af sine bøger. ”Latter er kærlighedens strøm, der løber gennem kroppen.”
• Du er med til at holde dit sind ungt ved hele tiden at være bevidst om at udvikle dig.
• En af de meget vigtige ting er at huske den daglige taknemmelighed og ikke at tage ting for givet.
CDS newsletterLD print
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com