La Danesa på Youtube

Optager din krop den næring, du giver den?

Til en middag lægges der mærke til, at jeg ikke spiser kød. Det afstedkommer et hårdnakket udsagn om, at vi er skabt til at spise kød. "Se bare på vores hjørnetænder..."

HelleBodytalk1Jeg er modstander af enhver form for fundamentalisme - også når det handler om kost. I min klinik har jeg set alt for mange ubalancer i kroppens systemer, stress, depression, overvægt, spiseforstyrrelser og frustration netop forårsaget af sundhedsprofeternes evne til at manipulere og overskygge vores medfødte evne til at vide, hvad kroppen skal bruge for at holde os sunde og raske. Og det gælder både detoxkure, palæokost, raw food og glutenfri diæter (medmindre man har allergi eller cøliaki, hvilket bør adresseres, så årsagen kan findes og behandles).
Spis hvad du kan lide, og med omtanke. Vil du slanke dig, bliver du nødt til at spise færre kalorier, end du bruger. Har du cancer, så drop i det mindste sukkeret, som cancerceller elsker, og næres af. Lider du af inflammatoriske sygdomme som f.eks. gigt, så hold din syre/basebalance i orden. Sygdomsfremkaldende organismer hader basiske miljøer.
Intet af dette er raketvidenskab.
Selvklart bør vi undgå at fylde os med gift- og tilsætningsstoffer; spis ikke noget, du ikke ved, hvad er. Simpelt! Og brug dine sanser, når du spiser! Dem alle sammen. Her i huset skal det gerne knase, være farverigt, aromatisk og smagsfuldt - og så skal vi blive glade af at spise vores mad.
 
Jeg er vegetar af dyreetiske årsager, og fordi jeg arbejder med dyr hver dag og forbinder mig med deres bevidsthed. Jeg kan ikke spise dyr, og det gør jeg egentlig ikke meget væsen af. Heller ikke på denne dag, hvor jeg blot lader fadene med fisk og kød passere, men tager for mig af grøntsager og brød. Trods min diskretion lykkes det at fremprovokere diskussionen ved bordet, som jeg deler med spanske venners venner. Klassiske andalusiere med hang til kød, fisk og skaldyr, mens "det grønne dyrkes til eksport". Og ja, vi bor endda lige midt i Europas urtehave, også den økologiske.
 
Efter en ilter debat om dyrevelfærd, som ikke kan undgå en tur omkring tyrefægtning (og det er ikke engang mig, der tager denne betændte sag op), afkræver lægen, som også sidder ved bordet, mig svar på, hvordan jeg kan være så naiv at tro, at jeg får næring nok uden kød i min kost. Inden han lader mig svare, forsvarer han sig (interessant at nogle mennesker føler behov for at forsvare sig, mens de angriber - det bliver ofte noget rod) med henvisning til alle mulige videnskabelige undersøgelser. Måske håber han, at jeg med min mere filosofiske tilgang til livet generelt og til sundhed i særdeleshed vil falde dybt i her.
Tværtimod! Her øjner jeg frisk hø til en af mine kæpheste, og samler stafetten op.

Proteiner og fedtsyrer

Det er en myte, at vi skal fylde os med proteinrig kost for at holde os sunde og raske. Og den smule protein, vi bør indtage, kan meget vel komme fra plantebaseret kost, f.eks. bønner, linser, ærter, spinat, kartofler osv. Grøntsagsproteiner kaldes ukomplette proteiner, hvorfor der skal aminosyrer til, for at de optages i kroppen. Og disse får man bl.a. via kornprodukter, og ved at mikse disse med ris, quinoa osv. skaber du netop proteinernes byggesten.
 
Tilbage til hjørnetænderne. Som følge af evolutionen har vi mennesker ikke længere en hale. Også kropsbehåring er reduceret pga. af ændring i vores livsstil. Det samme gælder tand nr. 3 i begge sider af over- og undermund, som nu er knapt så spids som oprindeligt.
Vores gener ændrer sig løbende, tilpasser sig for os - og det skete også, da vi gik fra et jæger-samler-samfund til at dyrke jorden for tusinder af år siden. Det betød nemlig mindre kød og flere grøntsager. Og er man udstyret med de såkaldte grøntsagsgener (FADS1 og FADS2), ja så er der håb forude for os, der ikke vil spise dyr.
Jeg opfordrer bestemt ikke til at få lavet en gentest - eller til at droppe kødet. Tværtimod! Din krop fortæller dig, hvad den skal bruge, og om den optager den næring, du tilbyder den. Og det gælder proteiner, mineraler - og essentielle fedtsyrer (fedtstoffernes byggesten), som er indeholdt i lægens angreb nr. 2. Og nej, man behøver ikke at spise fede fisk for at få umættede fedtsyrer nok. Man kan sagtens klare sig med planteolier (f.eks. olivenolie, som indeholder Omega 9), nødder, hvede og hørfrø er rige på Omega 6, mens f.eks. chiafrø er rige på Omega 3.
 
Og så er det min tur:
"Hvordan ved du, om din krop overhovedet optager næringen fra den kost, du spiser?", spurgte jeg lægen. "Måske optager den affaldsstofferne, og sender næringen direkte ud..." Jeg venter spændt på svar, men nu er diskussionen åbenbart afsluttet.
 
retmedsvampe
 
- få dig et sanseligt måltid - med eller uden kød.

Optager du næringen fra din kost?

Flere og flere kommer til BodyTalk med fordøjelsesproblemer, træthed, diffuse smerter, koncentrationsbesvær og stress - for så at lade kroppen fortælle, at de stort set ikke optager næring fra kosten, som i stedet bruger krudtet på affaldsstofferne fra samme. Ikke sjældent er der en mental spejling, hvor klienten lader næringsrig information flyde direkte igennem, mens hovedhjernen forsøger at bearbejde sanseindtryk, som ikke er brugbare eller relevante for klienten - altså mentalt affald, som resulterer i formålsløs bekymring, søvnløshed, dårlig mave og stress, netop fordi hovedhjernen ikke kan tvinges til at finde løsninger og svar på noget, den ikke er programmeret til.
Aktiveres derimod mavehjernen i en BodyTalk-session, sker der store både fysiske og mentale skift, som viser vejen mod et sundt helbred.
 
Din krop er altid din bedste kostvejleder, din helt egen diætist. Vælg at forstå dens signaler, og du vil vide, hvilken kost der passer til din helt unikke krop. Den kan fortælle dig, om du mangler proteiner, fedtsyrer eller mineraler. Om du er til pølser eller porretærte. Om din krops økosystemer fungerer optimalt, så mikroorganismerne i tarmene kan syntetisere byggesten som f.eks. vitaminer, aminosyrer, salte osv. Den kan fortælle dig, om dine celler rent faktisk optager den væske, du drikker - og kommer af med deres affaldsstoffer.
Fungerer kroppen ikke optimalt, finder vi frem til årsagen, som kan være alt fra det pres, som tidens sundhedsguruer alt for længe har lagt på os til manglende kommunikation mellem f.eks. lever og bugspytkirtel, ubalance i nervesystemet påvirket af en malroteret atlas' (den øverste halshvirvel) tryk på hjernestammen osv. osv.
Årsagen er der! Og vi kan finde den - ofte som et komplekst miks af fysiologiske, anatomiske, psykiske, miljømæssige, emotionelle, genetiske og epigenetiske årsager.
 
Vil du vide, om din krop optager den næring, du giver den, så bestil en BodyTalk-session!
For mere information er du velkommen til at ringe mig på tlf. +34 607 62 91 06 - eller læse mere om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

UdskrivE-mail

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada pro...

Udflugter & Rejser

Aryon konstruerer drømmehjem

Søger man efter nybygninger af højeste kvalitet med skandinavisk touch, bygget af folk som ved, hvad...

Bolig i Spanien

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. Bent Flindt er i det hele...

Tema & Profiler

En dag med – professionel gamer Michaela ’Mimi’ Lintrup

I skrædderstilling på sin kontorstol sidder Michaela ’Mimi’ Lintrup med hånden hvilende på computere...

Tema & Profiler

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den...

Kultur

Vis mig din landsby – Dorte Erritzøe

’Magiske Monda’ kalder Dorte Erritzøe sin landsby, der har noget helt særligt over sig. Dorte tager ...

Tema & Profiler

Seneste La Danesa videoer

 

Følg La Danesa på YouTube

Sport

Fyret – og genansat: REDNINGSMANDEN!

Fortsat kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat rejste til Doha i Qatar for sammen med klubeejer, sheik Al-Thani, at lægge en redningsplan. Den 15. december 2015 sagde den tidligere La Liga-keeper i FC Barcelona og Málaga CF, Francesc Arnau, ja tak til at blive sportsdirektør for Málaga-klubbe...

Sport

Klubmesterskab i CdGD

CdGD’s månedsmatch oktober blev spillet fredag den 13. oktober på SANTANA GOLF og var samtidig kvalifikation til årets klubmesterskaber.   Traditionen tro var dagens sponsor NYKREDIT, som i dagens anledning var mødt talstærkt op med 3 spillere i matchen, Christel, Siw og Michael samt Kent og ...

Golf

25 År med Lauro Golf (1992 -2017)

Den folkekære bondebane, nævnt i en kærlig vending, som forvandlede sig til et 5-stjernet Golf-Resort, med alt hvad der tilhører! 27 huller golf, træningsområder, græsbovling, padeltennis, pool-områder, hestestutteri, lejligheden, huse og et nyrenoveret klubhus samt restaurant. Alt dette og uden at ...

Golf

San Roque i top stand

Sommerferien i det nordlige Europa er forbi, og trækfuglene har igen søgt sydover, måske fordi CdGD ’s månedsmatch i september skulle spilles på San Roque Old Course. Bestyrelsen vidste, at en match på denne dejlige bane altid trækker mange deltagere, så derfor var der indgået aftale med vores spons...

Golf

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

De forstenede træstammers vandfald

Dette flotte vandfald ligger i den østlige ende af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama og man kommer til det ved at køre ad Andalusiens flotteste vejstrækning, nemlig A 4050, som er den ...

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Spansk slotsolie erobrer verden

Begge forlod sine godt betalte jobs for at begynde på at arbejde med jomfruolie. Fjorten år senere h...

Gastronomi

Vin - og din mad: Præstens Kylling med Sennep & Citron

Springfyldt med energi åbner den danske præst på Costa del Sol, Iben Snell, døren til sin lejlighed...

Gastronomi

Prisvindende vine fra lille bodega i Mollina Bodega Cortijo …

Det er tredje uge i oktober, og vi befinder os midt ude blandt vinmarkerne i Mollina. Her er udsigte...

Gastronomi

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Boganmeldelse: Phil Collins

Phil Collins var døden nær af druk Han er en af de bedst sælgende musikere nogensinde, men succesen har kostet hårdt i ...

Kultur

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra ny på Costa del Sol. ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

En dag med – professionel gamer Michaela ’Mimi’ Lintrup

I skrædderstilling på sin kontorstol sidder Michaela ’Mimi’ Lintrup med hån...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Dorte Erritzøe

’Magiske Monda’ kalder Dorte Erritzøe sin landsby, der har noget helt særli...

Tema & Profiler

Gå-fodbold for fuld damp!

Det er en tyve stykker formiddagsfriske herrer, jeg møder, da jeg tropper o...

Tema & Profiler

Safran-markerne i Castilla-La Mancha

Der er et strejf af magi over den violette mark, som ligger fredfyldt i lys...

Tema & Profiler

To danskere sætter strøm til Costa del Sol

”Det skal være nemt at læse sin elregning. På den regning, du får fra os, f...

Tema & Profiler

Mere kaos i Catalonien

Nogle griner – men de fleste græder. Uafhængighedsvalget i Catalonien den 1...

Tema & Profiler

Black Friday og Cyber Monday – populære importerede amerikan…

Snart er det igen tid til årets to store shoppingdage Black Friday (sort fr...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperan...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29