La Danesa på Youtube

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atter godt. - Så godt at den gamle øl netop har indviet nyt bryggeri i Málaga.

Der er blevet investeret stort i et nyt bryggeri nær byens centrum. Her kan alle frem til nytår få et gratis indblik i Málaga-øllens historie, følge brygningen og sågar få en smagsprøve på de gyldne dråber. ”Bryggeriet er lyst og åbent i sit design. Det er helt bevidst, for vores ønske er et bryggeri, der er åbent for byen og folket,” fortæller guiden i sin velkomst.

victoria2Vil fremad

Ambitionerne på det nye bryggeri er store – men man mister ikke jordforbindelsen. Man har nemlig ikke glemt de mørke afsnit i historien om byens øl. Men dem vender vi tilbage til om lidt, for her og nu skinner solen atter på Victoria.

”Vi lever i en tid, hvor man atter sætter pris på de lokale produkter og den historie, der ligger bag. Og da Victoria tilmed er en rigtig dejlig øl, sælger den i dag så godt i Málaga, at der er grundlag for eget bryggeri,” fortæller den venlige guide. Det er bryggerigruppen Grupo Damm, der i dag ejer Victoria, der har investeret seks millioner euro i det nye bryggeri, som har samlet produktion, lager, logistik, salg, marketing og administration under samme tag. I alt har 40 ansatte sin daglige gang på det flotte bryggeri, hvor man kalkulerer med at brygge lige over én million liter øl det første år. Kapaciteten rækker til at kunne producere det tredobbelte. ”Det er naturligvis folkets lyst til at nyde en Victoria, der er det primære grundlag for vores produktion og nye fabrik. Men det er også byens største restaurationsfolk, som i samlet flok har tilkendegivet kun at forhandle Victoria-øl, hvis bryggeriet kom til byen. Det er en unik opbakning, som vi naturligvis er stolte over,” fortæller vores guide og tager hul på historien.

Lidt historie 

victoria3

Brødrene Luis og Ramón Franquelo skrev i 1928 første kapitel i historien om øllen Victoria. I distriktet El Perchel, nær El Corte Inglés i Málagas centrale bymidte, grundlagde de det første Victoria-bryggeri med 85 ansatte bag sig og en samlet årlig produktion på 15.000 liter øl. Victoria-øllen blev hurtigt populær i byen og bryggeriet slap mirakuløst igennem borgerkrigen fra 1936-39 i modsætning til andre af landets lokale bryggerier.
I slutningen af 50’erne fik Luis Franquelo idéen til at tegne den klassiske tykke, svedende turist med panama hatten, som bestiller en Victoria øl. Skildringen har siden da prydet øllens etiketter, reklamer og ramte fint plet forud for det store turistboom, der indtog Costa del Sol i 60’erne. Netop dette årti var det bedste i Victorias historie. Senere fik Málaga-øllen det svært, da markederne blev liberaliseret og de udenlandske øl væltede ind over grænsen.
Først i 90’erne kunne Victoria ikke længere stå i mod og blev solgt til Cruzcampo, som en håndfuld år senere blev opslugt af Heineken. I 1996 lukkede de nye ejere bryggeriet i Málaga og Victoria forsvandt næsten helt fra markedet.
Den internationale konkurrencekomité havde dog fat i Heikeken, som de i 2001 påbød at skille sig af med nogle af sine mange ølmærker for ikke at skabe monopollignende tilstande på markedet. Her blev Victoria hurtigt valgt fra, da Heineken ikke havde nogen planer med den gamle lokaløl. For en slik blev Victoria solgt til den catalanske bryggerigruppe Damm, som i 2013 valgte at give Málaga-øllen en ny chance. Og den chance greb ølelskerne i Málaga.
På rekordtid er Victoria på ny blevet en af Málagas mest efterspurgte øl, og det er derfor Damm-gruppen har turdet investere i det nye bryggeri.
En anden vigtig faktor spiller dog også ind.
”For et par årtier siden havde myndighederne nogle mindstekrav til produktionen for et bryggeri, og det var de regler, der gav dødsstødet til Victoria-bryggeriet i midten af 90’erne. Kravene gjorde nemlig, at der blev produceret mere, end der blev solgt, og det gav overfyldte lagre med gammel øl. Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag har vi en fleksibel produktion, der tilretter sig efterspørgslen,” fortæller guiden på det nye Victoria-bryggeri og slutter: ”Efterspørgslen kommer ikke længere kun fra Málaga. I byer som Granada og Almería begynder man også at få smag for Victoria-øllen”.
Victoria er i dag kun et stenkast fra at runde de 90. Hun har ikke ændret sig med årene – men nydes som aldrig før.

victoria4Besøg bryggeriet

Året ud kan du gratis besøge det nye Victoria bryggeri i Málaga.
Rundvisningen tager én time og afsluttes med en smagsprøve.
 
Tilmelding skal ske via www.cervezavictoria.es. Her finder du også adresse, kort og besøgstider.

De andre øl

Udbuddet og konkurrencen er stor mellem bryggerierne. Men hvor har de mange spanske øl deres rødder fra? Her en kort oversigt over de bedst kendte øl i Málaga-provinsen.
 
San Miguel er faktisk slet ikke en spansk øl. Øllen har sin oprindelse fra Filipinerne og startede som importøl. I 1966 opførte man det store bryggeri nær lufthavnen. Bryggeriet fejrede sidste år 50 års jubilæum og grundet sin geografiske placering og sit mangeårige virke, kan man fristes til at tro, at San Miguel har sine rødder i Málaga. Men sådan er det ikke. San Miguel sælger i dag godt over hele landet og i store dele af verden.
 
Cruzcampo har sine rødder i Sevilla, hvor det største bryggeri fortsæt har domicil. Øllen sælger godt over hele Spanien men står klart stærkest i Andalusien.
 
Mahou kommer fra Madrid. Efter opkøbet af San Miguel i år 2000 er Mahou i dag landets største brand.
Alhambra er Granadas lokale øl og har en historie, der minder meget om Victoria-øllen. Bryggeriet var tæt på konkurs i midten af 90’erne, men blev reddet af et større bryggeri. Den originale opskrift fik et pift og har siden da været en bestseller i hjembyen og det øvrige Andalusien.
 
Estrella Galicia kommer fra den galisiske by La Coruña, hvor den i over 100 år har været kendt som en god lokal øl. Først i 90’er fik bryggeriet for alvor mod på at lancere øllen i det øvrige Spanien. Det er til gengæld gået så godt, at Estrella Galicia i dag hører til blandt de fem bedst sælgende øl i Andalusien.
 

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29