La Danesa på Youtube

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sabores Caseros

Lang tradition

Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papirspakker, som findes fremme i juletiden i hvert hus og hjem, ja endda hos frisøren og på advokatkontoret. Og i madbutikkerne op mod jul mødes man af bjerge med disse typiske spanske julegodter. For en person udefra kan disse bagværk føles mest som mel i munden, men for spanierne er det noget af det mest typiske og bedste for sæsonen.

Navnet mantecados kommer af ordet manteca (ister), hvilket netop er en af ingredienserne i disse mørdejskager. Og polvorones er en lige så populær slægtning til mantecados, hvis ikke noget mere smuldrende, hvilket navnet jo også antyder – polvo (puder eller støv).

De smuldrede kagers historie

Historien omkring disse bagværk strækker sig tilbage til 1500-tallets Andalusien, da man for at tage vare på overskudet af korn og ister valgte at bage det. Men om bagværkets vugge står i Antequera eller Estepa er de kloge uenige om, så det lader vi være usagt. Hvad man ved med sikkerhed er, at der på den tid fandtes en stor mængde grise i egeskovene i områderne omkring Estepa (skovene blev i 1700—tallet fældet af franske trupper for at forhindre modstandere i at gemme sig i dem), og at det var sædvanligt at bage isterkager i hjemmet samt i klostret Sante Clara – hvilket findes dokumenteret i klosterets gamle arkiv.
Vil man så endnu længere tilbage i tiden, kan udspringet af kagerne diskuteres yderligere. En del hævder, at det muligvis er en maurisk arv, da kagerne herfra altid bagtes med ister. Men andre hævder bestemt, at det er en maurisk arv - at araberne førte godterne med, men at spanierne under inkvisitionen besluttede at bage kagerne med ister istedet for andet fedt, for på den måde at kunne afsløre muslimer og jøder.

saboramalaga dec1Besøg fabrikken

La Danesa har taget et nærmere kig på dette andalusiske bagværk, som indtager hele Spanien i juletiden. Virksomheden og deres fabrik, som vi besøger, hedder Sabores Caseros, og ligger bare et stenkast fra det centrale Antequera.
”Velkommen!” siger José María Camacho, en af de tre ejere, da jeg træder ind i den lille fabriksbutik, og forsætter: ”Er mantecados og polvorones typisk på julebordet i dit hjemland?”
”Nej ikke rigtigt,” svarer jeg og forklarer: ”Der er nok ikke mange, som ved, hvad det er, og dem, som kommer til Spanien, plejer at sige, at det har en underlig konsistens.”
José María ser spørgende på mig. For ham er disse bagværk lige så selvfølgelige til jul som vores pebernødder. Og lige så spørgende kigger han på mig, da jeg beskriver vores typiske peberkager.
 
Vi går ind i lokalet inde i fabriksbutikken, hvilket viser sig at være Sabores Caseros’ distributionslager. Her blandt paller fyldte med færdigpakkede kasser med disse juledelikatesser, møder vi José Marías bror Francisco. Det var fra begyndelsen deres forældre, som startede virksomheden, og grundopskriften, som brødrene stadig bruger, har gået i arv i generationer. Så her handler det om mantecados og polvorones i ægte Antequera ånd.
 
Her i distributionslokalet findes der dog ikke så meget mere at se end kasser, der er klar til at blive distribueret til salgspunkter i hele landet. Så vi hopper ind i bilen og kører til fabrikken i stedet. Turen tager kun nogle minutter. Snart fyldes luften af den søde duft af friskbagte kager, og brødrenes forretningspartner, Javier Aguilera, møder os inde i fabrikken. Selv Javier kommer fra en familie med bageriarv, og de tre herrers forældre hjælpedes ofte ad med at forhandle prisen ned på f.eks. mel og sukker til de to bagerier ved at handle sammen og få mængderabat. Altså er José María og Francisco barndomsvenner med Javier, og da det blev tid til at overtage forældrenes virksomhed, begyndte de at arbejde sammen.
 
”Kom Sara. Her skal du se, hvordan vi gør alting i hånden. Se!” siger Javier og peger mod et langt bånd, hvor en række af kvinder står og pakker nybagte mantecados ind i papir. Han fortsætter: ”Og her kan du se, hvordan vi sukrer de produkter, som skal have flormelis på ydersiden – også i hånden. Det bliver en helt anden kvalitet af produktet, end når det gøres maskinelt. Vi ved, at vi ikke er billigst, men få leverer samme kvalitet, som vi gør.”
I rummet bagved står store bagemaskiner, hvor to mænd præcist portionerer dej til perfekt polvoronstørrelse på pladerne, som snart skal ind i ovnen.
”Se her, de her er lige kommet ud af ovnen. Ta’ en,” Javier rækker en nybagt mantecado med kanel til mig. Den er stadig varm, helt luftig og let – og smager fantastisk! Og jeg som normalt aldrig synes om disse pulverholdige julekager.
”De mest populære er de klassiske mantecados, polvorones med mandel og roscos de vino. Men hvert år frembringer vi nye smage. Nu til jul bager vi flere ton, og lige nu har vi omkring 60 ansatte. Men virksomheden lukker ikke, når julen er forbi. Resten af året bager vi andre godter som magdalenas og lignende,” forklarer José María.

Prøvesmagning i Antequera

Når vi kommer tilbage til fabriksbutikken, rækker José María mig en Polvoron.
”Smag! Hvad siger du til denne?” Måske er det atmosfæren i fabriksbutikken, duften fra fabrikken som fortsat fylder sindene, men jeg må erkende, at dette er den bedste polvoron, jeg har smagt, og jeg har aldrig før syntes om polvorones.
Denne er lavet med jomfruolivenolie og har store mandelstykker. Og tro det eller ej, så købte jeg en pakke med mig hjem til jul.

saboramalaga dec2Mantecado eller polvoron

Svaret på om mantecados og polvorones er samme sag: Nej. Men, polvoronen nedstammer fra mantecadoen. Og ligesom mantecadoen, lavedes polvoronen også fra begyndelsen bare af mel, ister og sukker. Med tiden er opskriften ændret og i dag findes et stort udbud med forskellige smager og former. Og det, som afgør, hvad der er en mantecado og polvoron er først og fremmest formen. Begge pakkes indt i tyndt, fint papir med bageriets navn og logo på, men mantecados er rundere og kan bages med mandel, chokolade mm. Til forskel fra polvorones er mandelen dog aldrig ristet, og sukkeret, der anvendes, er af arten strøsukker, og så indgår der ofte hele æg eller æggehvider i opskriften.
Polvorones er ovale og melede (hvede eller mandel mm.) og er altid ristede. Desuden bages polvorones altid med flormelis og uden æg, hvorfor disse lettere går i stykker end mantecados.
 
Og hvad er så roscos de vino? Jo, det er små, ringformede mørdejskager, som, ligesom navnet antyder, tilsmages med et skvæt málagavin, inden de for det meste får et hvidt lag med flormelis.
 
Lægger du vejen forbi Antequera nu i december, er det en rigtig god idé at svinge forbi Sabores Caseros’ fabriksbutik (ring: 952 84 31 30 for at høre, om de er åbne), du finder dem på: Avenida del Romeral 4, i Antequera. Du kan også bestille deres produkter online, se: www.saborescaseros.com

UdskrivE-mail

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder en kop kaffe i den forsig...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil og den rolige sjæl gemmer ...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han springet og flyttede til ...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to ...

Kultur

Svimlende milliardbeløb fordeles i Spaniens julelotteri

For 20 euro får man chancen for en 165. del af den største præmie, El Gordo. Med en årlig pengepræm...

Øvrigt

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sport

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Vikingerne på Almenara

Vikingos Golf's næstsidste turnering i 2017 fandt sted den 23. oktober på Almenara Golf med Jyske Bank som sponsor og det blev en stor oplevelse, både banen, naturen og middagen.   Banen var i virkelig god stand med flotte fairways og med meget sværegreens, som tillige var lynhurtige. De fle...

Golf

Club de Golf Dinamarca på Los Naranjos

CdGD’s månedsmatch november blev spillet fredag den 10. november på Los Naranjos Golf Club. Dagens match blev sponseret af Nordea Private Banking præsenteret af Jesper Hetz.. Det var 26. gang Nordea var sponsor på en CdGD match. Tusinde tak for det!Da kanonen lød kl. 09:30 blæste der en meget kold n...

Golf

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Victoria er kommet hjem

Den forsvandt fra markedet i et par årtier men er nu igen på alles læber. Victoria-øllen sælger atte...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store læs hos Sab…

Lang tradition Dem, som nogen gange har fejret jul i Spanien, kan ikke undgå at bemærke de små papi...

Gastronomi

Vin og din mad: Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin

- og masser af bobler! Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til ...

Gastronomi

Kultur

Boganmeldelse: Messi mod Ronaldo

De seneste ti år har Lionel Messi fra FC Barcelona og Cristiano Ronaldo fra Real Madrid været de to bedste fodboldspille...

Kultur

Bogudgivelse: En ronkedors bekendelser

Det er med tilbageholdt åndedræt, man læser om ronkedorens bekendelser i den nyligt udkomne roman af 78-årige Sven Refsl...

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Tag en weekend i sneen til jul

Irving Berlins klassiske tekst: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just li...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – byt dig til nyt tøj

Byt mere, forbrug mindre. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan...

Tema & Profiler

Runway er landet

En ung skandinavisk virksomhed på Costa del Sol hører til blandt de hurtigs...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximénez

Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastisk...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29