Reserva de Sotogrande - exceptionelle boliger kun 30 minutter fra Marbella

Et bredt udvalg af exceptionelle boliger kun 30 minutter fra Marbella i en idyllisk enklave mellem oliventræer, palmer og Reserva Clubs 18-hullers golfbane. Sådan er La Reserva de Sotogrande, hvor hvert hus er specialdesignet for maksimal nydelse af det unikke landskab og den lyse atmosfære, Middelhavet tilbyder. Der findes både moderne huse, som er placeret på toppen af bakken og som har enorme vinduespartier og imponerende panoramisk udsigt over havet, samt traditionelle villaer nær klubhuset. Alle boliger er konstrueret, så du kan nyde alle fordelene ved at bo i La Reserva, hvis urbanisationer The Seven, The Fifteen og El Mirador er private boligområder.
 

The Seven


Syv rummelige og eksklusive villaer designet af syv af de mest anerkendte internationale arkitekter. Hvert hus tilbyder dig en ægte følelse af ro og tilbagetrukkethed takket være den hele hektar af privat grund, som er beplantet med frodige haver inspireret af det idylliske landskab i Provence.
 

The Fifteen


Femten plot land på 3000 m2. Disse ligger lige neden for The Seven. Som et eksempel på, at der ingen grænser er for tilpasningen til dine behov i La Reserva de Sotogrande, kan nævnes, at en klient har købt tre grunde, så denne har 9000 m2 at boltre sig på.
 

El Mirador


Denne private urbanisation består af seks imponerende villaer på et fordelagtigt område i La Reserva Club. Urbanisationen er designet af nogle af de vigtigste andalusiske arkitekter og nyder godt af en spektakulær panoramisk udsigt over fincaen og Middelhavet.
 

The Collection


Disse familievenlige og imødekommende villaer befinder sig i umiddelbar tilknytning til golfbanen og er specialdesignede til at du kan nyde det uovertrufne andalusiske klima og det vidunderlige landskab i La Reserva.

Præsentationscenter i Marbella


Fra marts vil La Reserva have et præsentationscenter lige ved Marbella Club. ”Det er vigtigt, at vi er til stede der, hvor vores klienter kommer,” fortæller Marc Topiol, direktør for La Reserva og tilføjer, at centeret er meget mere end et salgskontor: ”Centeret afspejler La Reservas eksklusivitet og giver dig nogle sanseoplevelser ud over det sædvanlige. Det er mere ligesom at træde ind i en juvellerbutik.”
Det er vigtigt for Marc Topiol, at klienter får hele sanseindtrykket med, når de overvejer at købe en bolig i La Reserva: ”La Reserva er meget mere end bare et beboelsesområde. Fordi vi også ejer hoteller og lignende virksomheder, er vi i stand til at tilbyde portnertjenester, management af boligen og rengøring. Kort sagt sørger vi for, at huset ’lever’, mens du ikke er der.”
Og servicen rækker langt ud over det sædvanlige. ”Vi kan få alt til at lade sig gøre her. Har du brug for yogaundervisning ved din egen pool eller personlig træning i den egen have, sørger vi for det. La Reserva er alt, hvad man forventer af en high class urbanisation og mere til.”
 

Gastronomi i verdensklasse


”Lad mig give dig et eksempel på eksklusiviteten af vores services: Vi har allieret os med Bocuse Group. Derved kan du få en 3-stjernet Michelin-oplevelse i dit eget hjem. Bocuse Group har også en catering- og eventservice, så man kan underholde sine gæster med de bedste madoplevelser. Mange har spurgt mig, hvorfor vi ikke har brugt nogle af de Michelin-restauranter, der i forvejen findes i Puerto Banús, men her har vi været nødt til at tænke lidt ud af boksen, netop fordi vi ønsker at skabe noget anderledes.” Franske Poul Bocuse er kendt som paven af gastronomi og århundredes kok.
 

The Beach – en beach club som du aldrig har oplevet den før

La Reserva har allerede overrasket med The Beach, som er det nye inden for socialt samvær, sport, adspredelse og afslapning. Stedet er som skabt til familier og til dem, der vil nyde lidt privatliv i dette eksklusive hjørne af Middelhavet. Som privat indlandsstrand er stedet det første af sin slags i Spanien. Det er et sted, hvor gæsterne kan nyde et utal af services og aktiviteter midt i naturen; et sted til gode stunder.
Dette indlandsparadis strækker sig over 3.100 m2 ren sandstrand, hvor voksne, familier og børn kan nyde livet. Med imponerende 226 syd- og vestvendte sol-lounges stilles faciliteter til optimal solbadning til rådighed for stedets gæster.
The Beach har kun været åbent en halv sæson, men det har allerede vist sig at være en vild succes. ”Vi åbnede The Beach d. 15. juli og på grund af det kedelige vejr i oktober stoppede sæsonen d. 1. september. Det var helt overvældende, så mange besøgende vi havde på den halvanden måned. 11.000 gæster lagde vejen forbi The Beach, som jo er åben for alle. Det kræver blot, at man laver en reservation online. Faktisk kom størstedelen af The Beach’s besøgende fra Marbella, og Marbella har jo i forvejen sin del af beach clubs. Vi oplevede at folk, især familier kom til The Beach, fordi her er familievenligt men luksuriøst og masser af aktiviteter, noget som andre beach clubs nok mangler. Vi havde egentlig ikke nogen forventninger til, hvor populært det ville blive, for The Beach blev dybest set bygget ud fra mottoet ’build it and they will come’”.

 

Hvorfor Sotogrande?


”Sotogrande har i mange år været en lidt overset del af Costa del Sol. Det er relativt tæt på Marbella og Puerto Banús men har været forsømt af ejendomsmæglerne i mange år, da ejendomsmarkedet har været rigeligt aktivt i Marbella-området. Men det er en perfekt placering for et luksuriøst boligområde ikke mindst på grund af de mange golfbaner i nærheden. La Reserva de Sotogrande er dybest set en eksklusiv enklave inden i en eksklusiv enklave,” slutter Marc Topiol.

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanien

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange leder efter en alternativ måde at udnytte de ubenyttede perioder i boligen. Nogle låner ud til venner og familie eller udlejer boligen til ferieophold. Dette giver boligejeren en ekstra indtægt til at dække de løbende omkostninger tilknyttet ferieboligen. Dog er der visse forpligtelser ved udlejning af ferieboligen, som vi kort vil opridse i denne artikel. Lånes ferieboligen ud til venner og familie uden økonomisk modydelse, er man ikke underlagt de her nævnte forpligtelser. Hvis ferieboligen udlejes (man modtager en økonomisk modydelse), så skal man foretage følgende formaliteter.
 

Registrering af ferieboligen

For at sikre lejer, at ferieboligen opfylder visse minimumsstandarder og er velegnet til beboelse, skal ferieboligen registreres i Junta de Andalucías Turistudlejningsregister, hvori ferieboligen er beliggende. I Andalusien er det hos Junta de Andalucía. Tidligere var det de færreste ferieboligejere, der havde mulighed for at blive optaget i dette register, da der var meget strikse krav til både bolig og ejere, som ønskede at blive registreret. Men i 2016 åbnede Junta de Andalucía et nyt register Viviendas con fines turísticos, som har langt færre restriktioner og mindre krav for optagelse i registret. Derved åbnedes mulighed for registrering for ’almindelige’ boligejere, som nu kan udleje på lovlig vis. Der er dog stadig visse krav, ferieboligen bør opfylde. Udover det naturlige som at ferieboligen skal være møbleret og have køkkengrej, sengetøj, lagner m.m., skal ferieboligen bl.a. have en førstehjælpskasse, brandslukker, manualer til elektroniske elementer samt turistinformation. Værelserne skal have naturlig belysning/ventilation samt air condition. Ferieboligen skal være i besiddelse af ’Ibrugstagningstilladelse’ (Licencia de Primera Ocupación) udstedt af kommunen, kontaktoplysning til udlejer og i ferieboligen skal ligge den obligatoriske ’klagebog’ (Hojas de Quejas y Reclamaciones). Hvis ferieboligen opfylder de pågældende krav, ansøges hos Junta de Andalucía, hvor man modtager midlertidigt registreringsnummer. Med det midlertidige registreringsnummer kan ferieboligen annonceres (websider, aviser m.m.) hvoraf midlertidigt registreringsnummer fremgår. Efterfølgende modtages det endelige registreringsnummer, som fremover skal fremgå ved annoncering. Denne registrering er obligatorisk, uanset om man udlejer ferieboligen via selskab eller privat (resident eller ikke resident).
 
Denne ovenstående registrering er lovpligtig, når ferieboligen udlejes til kortere ferieophold. Udlejes ferieboligen til langtidsudlejning (mere end to måneder i træk til samme lejer), skal ferieboligen ikke registreres, medmindre man ind imellem ligeledes udlejer til kortere feriebrug. Som nævnt er dette nye register kun for ’almindelige’ ferieboligejere. Andre typer ferieboliger skal registreres i andre typer registre, som har mere strikse krav for, at ferieboligerne kan registreres.
 

Registrering af feriegæster

Udover ovennævnte registrering i Turistudlejningsregister skal man ligeledes registrere feriegæsternes ankomst hos spansk Indenrigsministerium (Registro de huéspedes). På samme måde som hoteller og andre ferieinstitutioner registrerer deres gæster ved ankomst, skal ferieboliger ligeledes registrere gæsternes ankomst. Denne registrering varetages af forskellige myndigheder, afhængig af hvilket område ferieboligen er beliggende i, men normalt foretages den af spansk politi. Umiddelbart efter oprettelsen af det nye Turistudlejningsregister i 2016 var det svært at få klarhed over denne forpligtelse, men nu har de fleste politikredse fået organiseret denne registrering. Hvis ferieboligen udlejes via bureau, vil dette normalt foretage registrering af feriegæsternes ankomst. Udlejer man selv ferieboligen, skal men selv sørge for at registrere feriegæsternes ankomst indenfor 24 timer.
 
Boligejer eller repræsentant foretager denne registrering af ferieboligen hos den politimyndighed, ferieboligen er underlagt. Ved fremmøde medbringes diverse dokumenter og boligejer (eller repræsentant) modtager en kode til boligen, som benyttes på det spanske Indenrigsministeriums hjemmeside.
 
Dokumentationen, der skal medbringes, samt procedure kan variere, og man skal derfor forhøre sig hos den myndighed, der forestår registrering i området, ferieboligen er beliggende i.
 
Med ferieboligens kode skal man via hjemmesiden ’logge ind’ og registrere de voksne gæsters navn, pasnummer, udløbsdato på pas samt periode, feriegæsterne opholder sig i ferieboligen. Denne registrering skal foretages senest 24 timer efter feriegæsterne er flyttet ind i ferieboligen. Selve registreringen er rimelig simpel, når først man har prøvet et par gange.
 

Beskatning af lejeindtægt

Når de to ovennævnte registreringer er på plads og man begynder at udleje ferieboligen, skal lejeindtægten tilknyttet udlejningen beskattes i Spanien. Det er landet, hvor ferieboligen er beliggende, som har beskatningsretten til denne type indtægt.
Beskatning og metode for afregning af skatten varierer afhængig af ejerens skattemæssige status i Spanien.
 
Som resident i Spanien afregnes skat af overskud ved udlejning i den årlige spanske selvangivelse, som indsendes til de spanske skattemyndigheder i månederne maj og juni det efterfølgende år. Indtægten indregnes som ’almindelig’ lønindkomst / pensionsindkomst og beskattes i henhold til det skattetrin, som skatteyderen opnår i sin samlede indkomst. Man vil i selvangivelsen angive lejeindtægt og har i en vis grad også ret til fradrag for omkostninger direkte tilknyttet ferieboligen og udlejningen (vand, grundejerforening, forsikring, el, annoncering, kommission til bureau m.m.). Udover skat af udlejning vil man i den spanske selvangivelse ligeledes skulle afregne ’skat af lejeværdi af egen bolig’ for de perioder, ferieboligen ikke har været udlejet, men man har haft den til egen benyttelse.
 
Er man ikke resident i Spanien (person eller udenlandsk selskab) afregnes skatten via kvartalsregnskab, som afregnes umiddelbart efter kvartalets afslutning. Er man skatteresident i andet EU-land, Norge eller Island er man ligeledes i en vis grad berettiget til at fradrage omkostninger (direkte tilknyttet ferieboligen eller udlejen) og vil af overskud afregne 19 % skat. Er man skatteresident i land udenfor EU, Norge og Island er man ikke berettiget til fradrag af omkostninger og skal afregne 24 % af den fulde lejeindtægt. Udover skat af overskud ved udlejning skal alle boligejere, som ikke er residenter i Spanien – uanset om de udlejer eller ej – afregne en årlige skattemodel svarende til ’lejeværdi af egen bolig’. Perioder med udlejning bliver fratrukket i denne årlige skattemodel. Denne årlige Ikke Resident-skattemodel forfalder til betaling inden udgangen af december det efterfølgende skatteår. Dvs. inden udgangen af december 2018 skal de Ikke Residenter, der i år 2017 ejede feriebolig i Spanien (enten hele eller dele af året) afregne denne skattemodel.
 
Udlejes ferieboligen via spansk selskab vil lejeindtægten og tilhørende omkostninger indregnes i det årlige regnskab for selskabet og beskattes via selskabsskat. Selskabsskatten udgør som udgangspunkt 25 % af overskud, men dog kan selskabet i visse tilfælde være berettiget til reduktioner og reduceret selskabsskat afhængig af andre faktorer.
 
Har I tvivl eller ønsker yderligere information, er I velkomne til at kontakte Lena Grøn eller Heidi S. Andersen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon 951 910 649 eller mobil 647 911 302.
Af Lena Grøn & Heidi S. Andersen fra Grøn & Andersen Konsulentbureau
 

Det spanske boligmarked - Fup eller Fakta

Middelhavskysten tiltrækker atter boligudviklerne Malaga-Provinsen, Alicante, Øerne og Catalonien står øverst på ønskelisten
Store developere og lokale byggefirmaer går ind i nye boligprojekter
Disse er overskrifterne, der indleder en bred analyse af nybyggeriet p.t., publiceret for nylig af CincoDías. El Pais

 
Opførelse af nye boliger på Costa del Sol begynder igen at interesse både store landsdækkende - og mindre lokale developere. Efter år med krise i boligbyggeriet, der begyndte i 2007, tog fart i 2008 og resulterede i et stort lager af usolgte boliger, begynder byggevirksomhederne igen at satse på dette forretningsområde, især takket være den udenlandske efterspørgsel. Men i modsætning til den tidligere ekspansive cyklus siger virksomhederne nu, at markedet studeres meget nøje før man går i gang med et projekt.
 
"Ferieboligen (den sekundære bolig) fortsætter med at være placeret i kystområder, hovedsageligt i syd, hvor Costa del Sol oplever fortsat øget efterspørgsel ikke mindst som følge af det ekstra skub fra de udenlandske købere", siger Victor Perez, administrerende direktør for ASG Real Estate Homes. "Både områderne Costa del Sol, Valencia samt Alicante vækker stor interesse hos virksomheden på grund af reaktiveringen af ejendomsmarkedet og de attraktive omgivelser disse  destinationer byder på. Vi værdsætter dog også andre områder, såsom den catalanske kyst og Balearerne", tilføjer han.
 
Dette ejendomsselskab, drevet af ActivumSG Fonden, er een af de store spillere på ejendomsmarkedet, der har en hovedrolle under den nye landsdækkende ejendoms-cyklus, og som også satser på kystområderne. Til klubben hører også Aedas, Neinor, Metrovacesa, Kronos og Vía Célere. Det skal dog understreges at en stor del af markedet fortsat er kontrolleret af mindre, lokale developere med stor erfaring på dette område, og som nu er tilbage efter krisen med nye byggerier på jord, de har haft liggende i deres portefølje gennem alle (krise)årene.
 
"På Costa del Sol opererer de største landsdækkende developere, som Neinor Homes, Metrovacesa, Aelca, Aedas, Kronos og Acciona, sammen med lokale developere," siger Samuel Población, boligchef for konsulentbureau’et CBRE. "I Alicante skiller firmaer, med mange års erfaring i området, sig ud - som TM, Marjal, Masa, Mahersol eller Taylor Wimpey", fremhæver han.
 
"Basalt set udvikler alle de store byggefirmaer nye projekter på feriemarkeder - eller søger jord til at gøre det", bekræfter Pelayo Barroso, direktør for research hos ejendomsrådgiverne Savills Aguirre Newman. "Vi bør heller ikke glemme visse lokale developere, som er superspecialister på deres respektive markeder, og hvor de i nogle tilfælde har øget aktiviteten. De er meget vidende om de områder, der er deres hjemmebane, og sidder på en stor del af udbuddet der", siger han. 
 
"Hvis vi ser bort fra hovedstæderne og fokuserer på ferieboliger, er de områder, vi ser mest aktive, øerne, både Balearerne og De Kanariske Øer, Costa del Sol, nord og syd for Alicante, Maresme og Barcelona", forklarer Pedro Soria, salgsdirektør (director comercial) for valuar firmaet Tinsa. "Der er også aktivitet på Cadiz kysten, specielt i Sotogrande og Tarifa, og i Gipuzkoa, selv om sidstnævnte marked er mere forbundet med den 'primære' bolig. Desuden er efterspørgslen genaktiveret i dette sidste år i nogle områder af Pontevedra og på Huelva-kysten", tilføjer han.
 
"Vi observerede en meget kraftig reaktivering i Alicante provinsen, det første ferieboligmarked hvor det begyndte at gå fremad i en stabil rytme fra 2014 og 2015. Developeraktiviteten blev senere udvidet til Costa del Sol, hvor vi i øjeblikket ser bevægelse i næsten alle de relevante kommuner mellem Malaga og Sotogrande", siger Barroso, fra Savills Aguirre Newman. "Der er en stor interesse hos bygherrer og investeringsfonde for at erhverve byggeklar jord på markeder som Torremolinos, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Marbella, Estepona, Casares og Manilva", forsikrer denne ekspert. Han forklarer, at Valencias kyst og visse områder af den catalanske kyst også har øget aktiviteten i de sidste 24 måneder, udover De Kanariske Øer og Balearerne.
 
"Den største aktivitet er på den andalusiske kyst, hovedsagelig i området, der går fra Mijas til Estepona, med særligt fokus på Marbella. Vi skal også fremhæve andre områder, som f.eks. Costa del Sol-bugten, med steder som Benalmádena, Benahavís og Casares", siger Ignacio Peinado, områdedirektør for Øst Andalusien hos Neinor Homes, der blev børsnoteret sidste år. "Den udenlandske efterspørgsel er særdeles velkonsolideret og vokser takket være de fordele, der er forbundet med disse områder: godt vejr, subsidier og infrastruktur, golf og strand. Desuden udvikles projekterne med dine behov og ønsker i baghovedet", fremhæver han.
 
"Vi oplever en stor aktivering af markedet på Costa del Sol, hvor vi har flere projekter, og hvor vi vil fremhæve provinsen Malaga som et af de områder, hvor mest vækst finder sted", siger Manuel
Holgado, partner i Kronos Homes.
 
"Visse kystområder indtager en præferenceplads i vores aktivitet og i vores forretningsplan. Af de fem regionale kontorer i Aedas Homes, er to relateret meget direkte til kysten (Levante og Balearerne og Costa del Sol) og en tredje (Catalonien), delvist", siger Alvaro Marcos, direktør for Marketing i Aedas Homes, der generelt tror på kystnære boliger som et forretningsområde med stort potentiale. "For nogle år siden oplevede vi et skarpt opsving, der begyndte via bankerne, men hvor vi developere, i dag, er de førende initiativtagere. Det har også et plus: den udenlandske efterspørgsel, hvilket er en meget vigtig merværdi for fast ejendom langs kysten. I nogle af vores projekter udgør denne efterspørgsel 90% af køberne", siger han. "Den væsentligste forskel, på markedet i dag, i forhold til for ti år siden, er, at i dag bliver alle projekter nøje undersøgt og får kun lov at realisere sig i gode områder med efterspørgsel. Med hensyn til selve produktet hersker kvalitetsboligerne. Den 'sekundære' (ferie)bolig tæt på stranden har intet at misunde den 'primære' bolig", tilføjer han.
 
"Vi har set en generel stigning i efterspørgslen efter ferieboliger (sekundær bolig), som vi blandt andet tilskriver investeringslyst hos den udenlandske køber og sammenhængen med lave renter, der favoriserer familier med overskydende kapital, der er deponeret i pengeinstitutter, og som ser dette som et gunstigt tidspunkt at investere", siger Sandra Daza, generaldirektør for konsulent - og vurderingsfirmaet Gesvalt.

En anden af de vigtigste hovedpersoner i den nye cyklus, Metrovacesa, som vendte tilbage til aktiemarkedet i februar efter fem års sanering ved banker, har også jord i kystområdet blandt sine porteføljer, for næsten 38.000 boliger i hele Spanien. "Metrovacesa er til stede med projekter i de vigtigste kystområder i hele Spanien. Nærmere bestemt er Costa del Sol stedet, hvor vi i øjeblikket har flest projekter. For os er det altid en sikker satsning, da den er præget af et område med stor mangfoldighed og et udbud af høj kvalitet", siger José Ignacio Carrión, chef for Øst Andalusien.
 
Vía Célere, som ligeledes er en af de største spillere i denne nye cyklus, har, med Värde Partnersfonden som hovedaktionær, valgt at genaktivere virksomheden på steder som Mijas, Casares (Málaga), Ibiza og De Kanariske Øer. "Den 'sekundære' bolig (feriebolig) har altid været meget vigtig i vores land. Med det økonomiske opsving oplever vi en 'rebound' på dette marked og et større engagement i kvalitetsprodukter og materialer. Selv om markedet for nogle år siden hovedageligt bestod af indenlandske købere, er det den udenlandske investor først og fremmest, der er interesseret i at erhverve boliger med disse karakteristika ", forklarer Cristina Ontoso, handels - og marketingdirektør for dette firma.
 

Status på nybyggeriet

Det fremgår af samtlige udsagn fra de mange eksperter ovenfor, at det kystnære ferieboligbyggeri er i kraftig fremmach. Ekspertpanelet er bredt sammensat af de parter der er aktive spillere i denne udvikling p.t. Og det er ikke hvemsomhelst der spørges, det er højtstående folk fra de vigtigste boligudviklere i Spanien.
 
Af udsagnene, der er bemærkelsesværdig enslydende, fremgår det endvidere (og det understøttes af statistikerne) at en stor drivkraft i denne nye udvikling kan tilskrives de udenlandske købere.
 

Hvad sker der med priserne?

Boliger på kysten. "Generelt bemærker vi, at priserne stiger mere i Middelhavsområdet end i Biscayabugten (undtagen San Sebastian) eller Atlanterhavet (undtagen De Kanariske Øer)", siger Sandra Daza, Gesvalt. "De største værdiforøgelser finder sted i 'ø-områderne', Barcelonas kyst, kommuner som Torrevieja, Guardamar eller Santa Pola, Alicante og kommuner i Cádiz som Conil, Barbate eller Zahara. San Sebastian, Mallorca, Ibiza og kommunerne på Costa del Sol har de højeste priser i Spanien", fremhæver hun.
 
Toppen. "På nogle meget specifikke markeder observeres boligprojekter med priser over dem, der sås på toppen af den foregående cyklus. Det er projekter, der udmærket sig ved en fremragende beliggenhed samt kvaliteter, infrastruktur og design, der retfærdiggør priserne", forsikrer Pelayo Barroso, fra Savills Aguirre Newman.
 
Udbuddet. "Hvad angår boligprisen, selvom der stadig er nogle områder, der ligger under toppene i 2006 og 2007, har de mest eftertragtede områder på Costa del Sol allerede overhalet udbuddet (fra dengang)", siger Ignacio Carrión, Metrovacesa.
 
Málaga. "For Costa del Sol’s vedkommende er priserne i løbet af 2015-2017 steget med ca. 20%, ca. 7% om året. I 2018 ser vi en vis stabilitet i priserne, og vi forventer ikke en så høj stigning",
påpeges det fra Vía Célere.
 
Mere end 3% "For nylig har Tinsa i sin månedlige rapport rapporteret, at prisen på færdige boliger (nye og brugte) på Middelhavskysten stiger med 3% og på Balearerne og De Kanariske Øer, 2%. I nybyggeriet kan disse procenter pege lidt mere opad ", minder Alvaro Marcos fra Aedas om.
 

Status på boligsalgets udvikling i 1. og 2. kvartal 2018

Prisen på boliger i Spanien stiger mere end det europæiske gennemsnit og de skyder i vejret i Irland og Portugal. (kilde: El Pais). Det spanske marked er den af de store europæiske økonomier, hvor prisen på boliger steg
mest på årsbasis i andet kvartal af året.
 
Boligpriserne i Spanien stiger over gennemsnittet for EU og euro-området, men stigningen er lavere end i andre nabolande. Det er hovedkonklusionen af de data, der er offentliggjort fornylig af EU’s statistiske kontor, Eurostat. Ifølge denne statistik placerer den årlige stigning på 6,8%, som Spanien har registreret i andet kvartal af året, landet i 12. position blandt 27 medlemslande (listen indeholder ikke data for Grækenland). Priserne steg i gennemsnit 2,5 procentpoint mindre end i Spanien, 4,3%. Tallet er identisk med euroområdets gennemsnit. Spanien var det land, hvor boligerne steg mest blandt Unionens fem største økonomier. Den nærmeste efter er Tyskland (4,7%) og noget længere væk, og under det europæiske gennemsnit, var Storbritannien (3,4%) og Frankrig (2,8%). Italiens situation er enestående, da det, sammen med Sverige, er det eneste sted, hvor priserne faldt, selvom de gjorde det i det mest moderate tempo (-0,2%), siden boliger begyndte at falde der, i sidste kvartal af 2016.
 
I de fleste tilfælde var Østeuropa foran Spanien, ledet af Slovenien, hvor den årlige stigning nåede 13,4%. Ikke desto mindre steg priserne dog også mere end i Spanien i tre vesteuropæiske lande. Af disse skiller Irland sig ud, idet årstallet for væksten har været over to cifre siden midten af 2017 og viser rekord hvert kvartal i forhold til det foregående. I de seneste tilgængelige data når stigningen 12,6% i forhold til samme periode året før. Portugal er også indehaver af vækst over 10% (11,2% i de seneste Eurostat-data), mens Nederlandene nærmer sig mere og mere (9,3%).
 
Ved sammenligning af væksten i andet kvartal af året med det første kvartal, ser vi en større acceleration i Spanien. I dette tilfælde viser tallet en stigning på 2,6%, mere end ét procentpoint over gennemsnittet for EU og euro-området (1,4% i begge tilfælde). Derudover er Spanien det syvende land, hvor boligprisen har udviklet sig mest i andet kvartal af året, og det gjorde det i dette tilfælde mere end de store europæiske økonomier og alle de vestlige europæiske lande. Der blev kun registreret højere vækst i Slovenien (som dermed vender tilbage til at føre listen med 4,2%), Malta, Letland, Rumænien, Bulgarien og Litauen.
 
Følgende boligprisindekser blev opdateret i 3. kvartal 2018 (alle tal viser seneste procentvise ændring i forhold til 3. Kvartal sidste år):
 
• Ministeriet for Offentlige Arbejder (Fomento) + 3,8% i andet kvartal, baseret på officielle
værdiansættelser
• Statens Institut for Statistikker (INE) indeks + 6,8% i andet kvartal
• Den spanske landregistratorforening +10,68 i andet kvartal
• Foreningen af spanske notarer indeks -4,5% i juli
• Idealista.com (ejendoms portal) videresalg-udbudsprisindeks + 9,2% i august
• Tinsa-indekset baseret på ejendomsvurderinger udført af virksomheden + 5,6% i august
 
"Som jeg altid påpeger", siger Mark Stücker (Grundlægger og indehaver af Spanish Property Insight - Barcelona) "fortæller disse nationale indekser ikke noget om lokale markeder, men de giver os en ide om, hvor vi er i ejendomsmarkedet. Med undtagelse af det volatile indeks udgivet af notarerne, som synes at gå op og ned som en yoyo, viser alle de vigtigste indeks nu spanske huspriser som stigende i det, der ligner et veletableret opsving".
 
For de nærmeste år forudser vi en fortsat positiv salgsudvikling med moderat stigende priser og en stigende andel af nybyggeri på markedet. Disse byggerier er karakteriseret ved nytænkning og høj kvalitet, og sælges derfor også til en højere pris end gensalgsboligerne.
 
Finn Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Finn Wissenberg har en baggrund som bygningsingeniør, og har arbejdet med opførelse - samt
køb og salg af boliger på Costa del Sol siden 1987. Han driver mæglerfirmaet WissGar Estates
sammen med sin hustru, Ana García.

Byggetilladelsen er godkendt og halvdelen af boligerne er solgt - nyt projekt i Torreblanca

Rigtig mange kunder ønsker at være uafhængige af bil og kunne gå til alle faciliteter indenfor 10-15 minutter. Det tilbyder Palm Beach Torreblanca. Togstationen i Torreblanca ligger bare nogle minutter fra boligområdet, noget som gør det enkelt at komme med tog fra Malaga lufthavn. Dette projekt er tilpasset det skandinaviske markeds ønsker og krav til solrige terrasser og privat have, samt flotte fællesarealer med bl.a. opvarmet infinity pool og gym direkte nedenunder denne. Og så har alle boliger en flot panoramaudsigt.
 
”Der findes ganske enkelt ikke nogen lignende projekter eller boliger i samme kvalitet i dette skønne område,” fortæller Salgsleder på Costa Del Sol, Simen Enggrav Iversen. Simen har været i kontakt med samtlige af de købere, der allerede har købt bolig i projektet, og det er faktisk halvdelen af boligerne der er solgt nu her hvor første spadestik skal til at tages. ”Mange købere vil gerne købe sig hurtigt ind i projektet, da det betyder, at man får større mulighed for at vælge materialer til gulve, køkkenborde, osv., end hvis man kommer ind på et senere tidspunkt,” tilføjer Simen.
 
Og at beliggenheden er central og smuk, kan man ikke komme uden om. "Mange af de projekter, som nu sælges på Costa del Sol, er flotte områder, men langt fra alle har en central beliggenhed. Så da vi fandt den perfekte grund, måtte vi slå til,” tilføjer Sverre Balteskard, Daglig Leder af Feriebolig Utland i Oslo. Interesserede er meget velkomne på kontoret for en præsentation af projektet på kontoret på Nedre Vollgate i Oslo.
 
Palm Beach Torreblanca består af 14 rummelige rækkehuse med 3-5 soveværelser og 3 fritstående villaer med fokus på skandinavisk standard og byggekvalitet. Boligene bygges på den bedste udsigtsgrund nær stranden i Torreblanca, med en utrolig udsigt over havet, stranden og Fuengirola. Du kan allerede nu komme forbi og se grunden og besøge salgskontoret, hvor du kan se hvilke funktioner, boligerne komme til at have samt hvilken kvalitet, de bygges i. Sidstenævnte er naturligvis skandinavisk og boligerne er isolerede på bedste skandinaviske vis.
 
Med norske ejere og solid erfaring, samt Cramer Advokater i Fuengirola som varetager det juridiske, vil køberne opleve 100 % sikkerhed for deres investering.
 
For mere information om projektet, priser og plantegning, eller for en rundvisning på grunden, tag kontakt til Salgsleder på Costa Del Sol, Simen Enggrav Iversen tlf. +34 694 404 151, eller gå ind på www.palmbeach.no
 
Over halvdelen af boligerne er solgt. Byggetilladelsen er i hus byggestart forventes påbegyndt inden årets udgang.

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion bestående af 54 moderne lejligheder og penthouses beliggende i det smukke La Cala Golf Resort, blot 10 minutter fra stranden i La Cala de Mijas.
 
”Grunden har en unikt beliggenhed da den er omgivet af golfbanen på tre sider, deraf navnet "Fairways", og i tillæg er der udsigt over hav og bjerg,” fortæller Christofer Fogelberg, hvis virksomhed StartGroup er ansvarlig mægler for projektet. Alle boliger i Fairways har en vidunderlig udsikt og det er det eneste kompleks i La Cala Golf Resort, som har privat spa og gym. Komplekset er bygget i moderne stil efter moderne krav! Stora vinduer for maksimalt lysindfald til store åbne overflader med højt til taget, rigtig store terrasser og vidunderlige fællesområder. Fairways har en stor saltvandspool med strandindgang og en infinity edge med vandfald ud mod golfbanen.
 
Dette er det sidste i en række projekter, som er blevet udviklet af det Marbella-baserede firma Exxacon som har været aktiv siden år 2000. Exxacon er for tiden ved at bygge over 9 projekter spredt over Costa del Sol, Málaga, Alhaurín de la Torre, Mijas, Estepona og Casares.
 
”For StartGroups vedkommende er det en enorm fordel at arbejde sammen med en så velrenommeret virksomhed som Exxacon,” fortsætter Christofer, begge vores virksomheder har været aktive længe og har en solid filosofi, tilfredse kunder! Da vi planlagde Fairways, gik vi grundigt igennem hvilken type af produkt dagens kunder søger, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt, og ud fra det fik vi et projekt frem, som hurtigt viste sig at være en succes. På kort tid har vi allerede solgt 60 % af fase 1 og har en enorm efterspørgsel her forud for efteråret, hvor vi frigiver fase 2.
 
Exxacon udvikler moderne nybyggerier efter sit koncept Smart Living. Lys, rummelig, kvalitet, energieffektivitet og holdbarhed for miljøet er grundstenene, som Smart Living baseres på.
 
Costa del Sol-projektet har fået et særligt ”touch” på terrasser, eftersom "al fresco lifestyle" er det, dagens købere ønsker. Store åbne og lyse rum med vidunderlig udsigt gør det enkelt at nyde en moderne livsstil.
 
I Fairways er mange kræfter lagt i energieffektivitet, opvarmning og nedkøling sker med et aerotermisk system og vandet varmes med hjælp fra solpaneler. "Vi var nær et A i energicertifiering men pga. de stora panoramavinduer, blev det B, hvilket er et enormt godt stempel. Vi valgte i hvertfald den smukke udsigt og lyset i det her tilfælde!"
 
Alle lejlighederne levereres selvfølgelig med fuldt udrustede køkkener, A/C samt opbevaringsrum og parkering i kælderen. De stora penthouses med tre soveværelser har endda en privat pool på taget, med en gennemsigtig glasfront mod golfbanen.
 
I kælderen findes også et opbevaringsrum, hvor golfspilleren kan vaske sine køller efter en dag på banen, samt oplade sin golfvogn (eller måske sin Tesla!)
 
"Dette er et spændende projekt, som vi desuden sælger til gode priser - vi ligger cirka 30 % lavere end priserne i La Cala de Mijas og Marbella, så det er enormt konkurrencedygtigt."
 
En anden sag, som gør Fairways så speciel, er, at alle boliger har ekstra uderum, ground floor har store terrasser på både for- og bagsiden, samt en privat have, midteretage har ikke bare en almindelig terrasse foran, alle har de også en privat solterrasse en etage op! Penthousene er vidunderlige og byggede over to plan. Fairways har generelt meget smarte planløsninger og en masse nytænkning.
 
På hjemmesiden kan man også se en fantastisk virtuel tur, som giver en udmærket idé om, hvordan det bliver. Salgskontoret på grunden er åbent mandag til lørdag.
 
Kontakt Fairways La Cala Golf på +34 637 008 455 Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. www.fairwayslacalagolf.com

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com