Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca. 600 km. fra Málaga. Det specielle består i at byen ligger på en klippe mellem to floder: Huécar og Júcar. Begge disse floder har over millioner af år gravet en vild og dyb kløft på hver sin side af en mægtig klippe, og det er på denne klippe, at byen Cuenca er anlagt. Det er jo en ideel position, når man skal forsvare sig, og byen blev da også anlagt som et fæstningsværk af araberne i 700 tallet. Man kan stadig se resterne af fæstningen, som araberne kaldte Kunka. Byen blev lidt efter lidt anlagt bagved fæstningen, men stadig på klippen, som havde plads til det hele. Vi skal nu se nærmere på denne perle af en by, som er på Unescos Verdensarvs liste.

 
Når man vil besøge Cuenca er det let at vælge hotel, for her SKAL man bo på Paradoren, som er et ombygget kloster. Når man SKAL bo der, er det fordi klosteret, som blev bygget i 1500 tallet, ligger på den anden side af floden Huécar med en vild og dyb kløft mellem sig selv og byen. Men der er bygget en fodgængerbro fra Paradoren over til byen, og den er i sandhed spektakulær at gå over. Lige der, hvor broen ender på by siden, ligger Cuencas mest berømte seværdighed: Las Casas Colgadas – de hængende huse, som blev bygget i 1500 tallet. Disse huse hænger bogstaveligt talt ud over en lodret kløft og det er et syn som ingen anden by kan tilbyde. Første gang jeg besøgte byen, var der en restaurant i et af husene, så man kunne komme indenfor, men denne gang var huset ved at blive vedligeholdt og ombygget, så det kan man pt. ikke komme ind i. Men man kan komme ind i kælderen, hvor der ligger et museum for nutidskunst. Det er ganske interessant med gratis adgang. Men husene er også flottest udefra med deres træbalkoner, der hænger ud over afgrunden.

Paradoren har over 70 værelser, så der er sjældent problemer med at få plads, og et fint værelse koster omkring 100 €, lidt afhængigt af, hvilke tilbud der er. Hvis man er over 55 kan man altid få en form for rabat under Dias Doradas (gyldne dage) programmet. Når jeg anbefaler denne parador, så er det dels pga. beliggenheden og dels fordi bygningen i sig selv er smuk med en fin klostergård i midten, som nu bruges som serveringssted om sommeren. Desuden er spisesalen meget smuk med et helt enestående loft fra klostertiden. Man føler sig hensat til fjerne tider på paradoren og ja, det tiltaler mig.

På paradoren har vi fået et bykort, og nu skal vi se på byen, så vi går over jernbroen, el Puente de San Pablo, som er en attraktion i sig selv, og der er langt ned, skulle jeg hilse og sige. For enden ligger Las Casas Colgadas, og herfra går vi ind i byens centrum. Det fremgår tydeligt, at det er en gammel by, vi er i, for de fleste huse er gamle stenbygninger, og smalle gyder fører ind til den centrale plads: Plaza Mayor. Her ligger byens smukke katedral: Nuestra Señora de Gracia, som er meget flot inden i med masser af fine statuer og religiøs kunst. For enden af Plaza Major ligger byens rådhus i et gammelt palæ, og lige bagved ligger byens turistkontor. Der iler vi hen, for jeg har læst, at der er nu er udgravet nogle tunneller, som blev brugt under borgerkrigen til at skjule dem, som Franco ikke kunne lide. Inde på turistkontoret får vi at vide, at vi kan besøge en af tunnellerne kl. 19, hvor der vil være en guidet tur, der er ´teatralizado´, altså vist som teater med skuespillere i kostumer. Jeg er vild i varmen og køber straks billet, men får at vide, at der skal være mindst 6 personer for at forestillingen bliver gennemført. Jeg kan ringe eller komme forbi kl. 18.30 for at høre nærmere, er beskeden.

Nå, i mellemtiden foretager vi os det, der er det mest populære i Cuenca: vi går en tur rundt langs med kanten af slugterne (hoces), og det kan anbefales. Det må være byens største attraktion, for det er bare så vildt og flot. Vi følger nu kanten rundt om hele byen. Først går vi langs med la Hoz de Huécar og hen til ´spidsen´ hvor der er et lille anlæg, hvorfra der er en fantastisk udsigt hen over det gamle Cuenca og ned på sletten syd for byen, hvor den nye by ligger. Cuenca blev nemlig for lille til at kunne ligge oppe på klippen, så med tiden er den nye by, ´la parte baja´, blevet bygget dernede, hvor der var plads. Den gamle del kaldes ´la parte alta´ af de lokale. I dag har byen 57.000 indbyggere.
Fra ´spidsen' tager vi nu den modsatte slugtkant, den der er gravet af floden Júcar. Det første vi møder er skilte, der fortæller om vandreruter i bunden af slugterne, og jeg er opsat på sådan en tur, men vi har sat for lidt tid af til dette besøg. Øv! Nu ser vi resterne af den gamle arabiske fæstning, og den er fin. Vi følger nu La Hoz de Júcar, som er anderledes end Huécar siden, idet den har mere spektakulære kanter, og så er der vand i floden dernede. Det var der ikke i Huécar. Der er bygget udsigtsplatforme, hvorfra man kan se og fotografere dette spektakulære naturfænomen.

På vejen rundt på Júcar siden støder vi på en mindesten til ære for Spaniens store forfatter Camilo José Cela – det er ham med Los Santos Inocentes (bog og film). Han har åbenbart besøgt Cuenca og skrev derom: ”Når den rejsende går gennem Cuenca, vokser der pludseligt vinger ud på hans sjæl. Han oplever ukendte verdener”. Ja, det er så sandt, så sandt, for et besøg i byen er noget man ikke må snyde sig selv for og det er virkeligt en anden verden man her præsenteres for.

Og nu har vores sjæle fået vinger og på dem flyver vi tilbage til turistkontoret for at høre, om der er kommet folk nok til den teatralske rundvisning i tunnellerne. Men ak, vi var de eneste to nysgerrige, så vi får vores penge retur og beskæmmede må vi traske tilbage til paradoren og slå benene op. Og når de engang er kommet op, er de svære at få ned igen. Vi havde ellers planer om at spise nede i 'la parte baja´ hvor der lå spændende grønne restauranter, men dovenskaben bød os at spise på paradoren. Vi er ellers ikke store fans af paradormad, men her i Cuenca var det dog en undtagelse, og vi fik fine vegetarretter i den skønne patio, så alt var godt.

Det skal siges, at med til Cuencas seværdigheder hører ´La Ciudad Encantada´ - ´den fortryllede by´, som ligger ca. 30 km. fra Cuenca i nordøstlig retning. Det er en lille naturpark med eroderede klippeformationer, som man kan gå rundt imellem på en 3 km. lang rute. Jeg har besøgt stedet to gange og det kan absolut anbefales at tage denne afstikker med. Gå ind på http://www.ciudadencantada.es/es/home og se fotos af de helt specielle klipper, som har fået navne efter dyr eller ting, som de med lidt god vilje ligner. Det er et meget specielt og unikt sted, som man ikke må forsømme at besøge.

En anden seværdighed i nærheden af Cuenca er ´El Nacimiento del Rio Cuervo´ som Erik og jeg besøgte for en del år siden. Det er et meget smukt og enestående kildevæld, som vælter ned over klipper og fryder både øjne og sjæl med sin skønhed.

På vej nordpå fra Cuenca kører vi gennem La Serranía de Cuenca, som i naturskønhed og vildskab kommer helt bag på mig. Wow, hvor er der flot. Det må blive en anden god gang.
PS. Jeg kender og har besøgt to andre byer der er anlagt på samme måde: på en klippe mellem to floder: Minerve i Sydfrankrig (Occitanien) og Cuneo i det nordvestlige Italien (Piemonte). Er der nogen, der kender andre?

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og alt...

Sport

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucí...

Udflugter & Rejser

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i...

Kultur

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhullet øst for Málaga lige ...

Tema & Profiler

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingb...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indian summer)

Vejret spiller os et puds Vi træder nu ind i årets første efterårsmåned, september. Som dansker lig...

Kultur

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca...

Udflugter & Rejser

Jubilar hos Nykredit

Hun var med, da Nykredit åbnede sit kontor i Marbella for 15 år siden. Lidt senere på måneden spring...

Profiler

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun J...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smu...

Udflugter & Rejser

Museo Alborania - Aula del Mar

Der er en verden til forskel fra Málaga centrums bankende hede og klare sommersol til de lokaler, je...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som i flere år har haft massivt pres morgen og eftermiddag, når de godt 20.000 personer, so...

Udflugter & Rejser

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca. 600 km. fra Málaga. Det specielle består i at byen ligger på en klippe mellem to floder: Huécar og...

Udflugter & Rejser

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mere hellige. Vel at mærke set ...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smukke, solfyldte sandstrande. Allerede i 1893 kunne man læse i en avis i Madrid, at Benidorm kunne byd...

Udflugter & Rejser

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Vikingos Golf på Valle Romano

Vikingos golf er en dansk herregruppe på Costa del Sol, som sammen med danske gæster mødes 6 gange om året og spiller golf på nogle af Andalusiens bedste golfbaner.Man har i år spillet Baviera golf i marts, Santana golf i april og Granada golf i maj på en super weekendtur med damer.Man går nu i gang...

Golf

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Kultur

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i Vágar, som er stiml...

Kultur

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingbandet Sweepy Swing s...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Sommeren er her – og det er kakerlakkerne også!

Når varmen stiger og luftfugtigheden øges, som sædvanlig på Costa del Sol o...

Tema & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com