Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. Nu skal vi ud på en vandretur på 11,7 km. gennem et meget afvekslende og betagende landskab, og da denne rute er helt unik, er der ingen undskyldning: vi må fatte stavene og bevæbne os med madpakke, masser af vand og lygter. Lygterne skal vi bruge i de 4 tunneller, som ruten går gennem. Og så er vi klar til et nyt eventyr.

For at komme hen til rutens start kører vi mod Los Gallardos fra rundkørslen nedenfor Mojácar. I udkanten af Los Gallardos finder vi vej AL 6109 mod Bédar, som fører os under motorvejen A 7. Nu skal vi holde øje med km. stenene, for mellem km. 3 og 4, sådan ca. halvvejs, skal vi dreje af mod venstre hvor der står 'Ruta de la Minería´. Vi befinder os nu ved en ladeplads, hvor mineralerne blev læsset på vogne. Denne plads hedder Tres Amigos og ligger lige foran en tunnel. Her parkerer vi, og her er det opsat et stort skilt med en del af vores rute.

Ruten er ualmindeligt godt afmærket, så vi starter bare med at gå hen langs med tunnellens yderside. Efter ca. 200 m. drejer ruten af til venstre og nu går det opad for en kort bemærkning. Denne korte opstigning er kun en af to – tre opstigninger på ruten, som af samme grund har fået betegnelsen: fácil (let). Og vi må give rutebeskriverne ret: Der er ikke mere end 280 højdemeter op og ned på hele ruten, så det er rent guf: en herlig, spændende og nem rute i vores allesammens vandreparadis: Andalusien. Hvem kan få armene ned?

Efter en halv times vandring kommer vi til den første tunnel, som er over 200 m. lang og hedder Túnel del Servalico. Det anbefales, at man tager lygter med, så det havde vi gjort, men når sandheden skal frem, er det ikke strengt nødvendigt. Men hvis man gerne vil kunne se underlaget inde midt i tunnellen, så er det selvfølgelig en god idé. Denne tunnel blev brugt til transport af det jern og bly, som man udvandt fra bjergene. Til den ende havde man anlagt en smalsporet bane med tipvogne. Det er denne bane, vi skal følge på en del af turen.

Når vi kommer ud af den første tunnel, kommer vi til et kryds. Hvis vi kigger op til højre, ser vi nogle fine villaer og en vej, der går ned fra dem og møder vores sti på den nedlagte jernbane. Denne vej er en del af vores returrute. Men lige nu fortsætter vi bare lige ud og følger skiltene. Vejen stiger lidt og vi kommer op til et sted, hvor vi har en flot kig ned over en herlig dal, hvor der er tydelige spor efter minedrift. Vejen følger dalens runding, men pludselig drejer vores rute skarpt ind til højre og her støder vi på rutens 2. tunnel – Túnel de San Manuel. Det er den laveste af de 4 tunneller, og der står, at den kun er 1,3 m. høj, men det er nok lidt af en underdrivelse, for vi kunne alle sammen næste stå oprejst derinde. Da denne tunnel ikke er ret lang, har man heller ikke her brug for lygter. Når man kommer ud af tunnelen, er man midt i et vildt vulkansk landskab, og denne del af ruten kaldes da også Vía Vulcana. Nu bliver stien smal og er anlagt på en opbygget kant på siden af en stejl kløft. Rester af træsveller fortæller os, at her har der også gået en smal jernbane.

Turens mest spændende del går på denne smalle men behagelige sti, som ligger på kanten af en slugt på venstre hånd. Efter en stund kommer vi til den 3. tunnel, som hedder Túnel de la Vía Vulcana, som er ret snæver, men kort. Den 4. tunnel har en lidt tricky tilgang, så der er sat et jernreb fast, som man kan holde fast i, men der var nu ingen af os der følte, at det var nødvendigt. Efter tunnellen passerer vi et sted, hvor der har ligget en bygning til lagring af malm, og hvor man kan se de udmundinger, hvorfra malmen blev hældt på tipvognene.

Nu skal vi over rutens eneste bro, kaldet Puente del Barranco de los Lobos (ulveslugtens bro). Det er en fin smal bro, som fører os over den kløft, vi har haft på venstre hånd. Efter broen stiger vi opad og forlader mine landskabet. Stien er nu bred og fører os opad med en svag stigning. Vi får nu en bebyggelse at se foran os, og det er udkanten af en urbanisation, der hedder Los Pinos. Efter en del kurver og opstigning ser vi pludselig et skilt der peger hen til højre til Hoyo Júpiter – altså Jupiters hul. Det må vi jo hen og se hvad er, så vi drejer af. Efter blot 100 m. står vi ved dette hul, som er meget stejlt og spektakulært.
Vi går tilbage til stien og fortsætter ufortrødent. Inden længe kommer vi ind i landsbyen La Serena. Det er en lille søvnig flække, hvis eneste attraktion er en gammel kilde. Her i denne by standser den ellers meget fine afmærkning, og vi må spørge en dame der beskærer roser i sin have, hvor La Ruta de la Minería fortsætter. Hun peger blot ned ad vejen. Og nu ser vi at der er tegnet store pile i asfalten.... Vi er altså ikke de første, der ikke kunne forstå, hvorfor afmærkningen nu er ophørt.

Nu bør man gøre følgende: sætte sig ved kilden og tage en tår vand og evt. fylde flaskerne op. Nu skal man bemærke hvad ens km. tæller (Garmin, Endomondo eller Wikiloc) står på. Fra kilden er der ca. 800 m. hen til det kryds, hvor vi skal dreje væk fra asfaltvejen. Krydset er ikke til at overse, og hvis man er i tvivl, skal man blot lægge mærke til et lille åbent betonskab med en grøn stribe malet forneden. Så ved man, at det er det rigtige sted. Her drejer vi altså til højre og fortsætter hen ad vejen. På et tidspunkt kommer vi til en urbanisation med de fine huse, vi så nede fra ruten lige efter den første tunnel. Vi passerer bl.a. huset Las Lagartijas og vejen går nu nedad. Inden vi får set os om, er vi nede på stien og nu skal vi bare dreje til venstre og gå gennem den første tunnel: Túnel del Servalico.

Når vi kommer ud af tunnelen, er der kun ca. 1 km. tilbage af ruten, og inden vi ser os om, står vi nede ved bilen efter denne spændende udflugt. Nu trænger vi i den grad til kaffe og is, så vi kører tilbage til kysten og finder lidt efter Mojácar-stranden, på vej ned mod Carboneras, en herlig isbar på højre hånd. Her har de bjerge af is og lader til at være is-entusiaster. På et skilt står der: Skinny people are easier to kidnap... Stay safe... Eat Ice cream.... Og det gør vi så, for vi vil da ikke risikere at blive kidnappet nu efter strabadserne på La Ruta de la Minería.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

De ti dyreste huse i Spanien i 2019

Boligsiden Idealista har offentliggjort de ti dyreste huse i Spanien i 2019. Der er tale om de absol...

Bolig i Spanien

Foto: FCK.DK

Málaga CF sælger spiller til FCK

Angriberen Michael Santos fra Uruguay er onsdag blevet bekræftet som ny spiller i FCK i en aftale, d...

Sport

Photofestival i Mijas

Ottende udgave af Photofestival afholdes endnu en gang i Mijas, hvor Teatro de Las Lagunas de Mijas ...

Kultur

La Danesa anbefaler: 10 nye ansigter i La Liga

    Selvom Spanien stadig ligger badet i sol og det meste af landet stadig er på somme...

Sport

Neymar tilbage til La Liga?

Da fodboldspilleren Neymar forlod FC Barcelona for Paris SG i sommeren 2017, blev han samtidig verde...

Sport

5 ting du bør opleve til La Feria de Málaga

Den årlige byfest skydes i gang onsdag. I løbet af de 10 dage er der oplevelser for både små og stor...

Kultur

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

Foto: FCK.DK

Málaga CF sælger spiller til FCK

Angriberen Michael Santos fra Uruguay er onsdag blevet bekræftet som ny spiller i FCK i en aftale, der strækker sig til sommeren 2023. FCK hentede tidligere på sommeren en anden spiller i spansk fodbold, nemlig Pep Biel. Derudover får Michael Santos selskab af Guilhermo Varela i FCK, som også er fra...

Sport

La Danesa anbefaler: 10 nye ansigter i La Liga

    Selvom Spanien stadig ligger badet i sol og det meste af landet stadig er på sommerferie, så tog de 20 La Liga-klubber hul på 89. version af det spanske mesterskab i weekenden. Flere spillere har forladt ligaen, en stor håndfuld spillere har skiftet en spansk klub ud med en anden o...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

Photofestival i Mijas

Ottende udgave af Photofestival afholdes endnu en gang i Mijas, hvor Teatro de Las Lagunas de Mijas skal være hovedsæde ...

Kultur

5 ting du bør opleve til La Feria de Málaga

Den årlige byfest skydes i gang onsdag. I løbet af de 10 dage er der oplevelser for både små og store, ligesom der er ta...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com