Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. Nu skal vi ud på en vandretur på 11,7 km. gennem et meget afvekslende og betagende landskab, og da denne rute er helt unik, er der ingen undskyldning: vi må fatte stavene og bevæbne os med madpakke, masser af vand og lygter. Lygterne skal vi bruge i de 4 tunneller, som ruten går gennem. Og så er vi klar til et nyt eventyr.

For at komme hen til rutens start kører vi mod Los Gallardos fra rundkørslen nedenfor Mojácar. I udkanten af Los Gallardos finder vi vej AL 6109 mod Bédar, som fører os under motorvejen A 7. Nu skal vi holde øje med km. stenene, for mellem km. 3 og 4, sådan ca. halvvejs, skal vi dreje af mod venstre hvor der står 'Ruta de la Minería´. Vi befinder os nu ved en ladeplads, hvor mineralerne blev læsset på vogne. Denne plads hedder Tres Amigos og ligger lige foran en tunnel. Her parkerer vi, og her er det opsat et stort skilt med en del af vores rute.

Ruten er ualmindeligt godt afmærket, så vi starter bare med at gå hen langs med tunnellens yderside. Efter ca. 200 m. drejer ruten af til venstre og nu går det opad for en kort bemærkning. Denne korte opstigning er kun en af to – tre opstigninger på ruten, som af samme grund har fået betegnelsen: fácil (let). Og vi må give rutebeskriverne ret: Der er ikke mere end 280 højdemeter op og ned på hele ruten, så det er rent guf: en herlig, spændende og nem rute i vores allesammens vandreparadis: Andalusien. Hvem kan få armene ned?

Efter en halv times vandring kommer vi til den første tunnel, som er over 200 m. lang og hedder Túnel del Servalico. Det anbefales, at man tager lygter med, så det havde vi gjort, men når sandheden skal frem, er det ikke strengt nødvendigt. Men hvis man gerne vil kunne se underlaget inde midt i tunnellen, så er det selvfølgelig en god idé. Denne tunnel blev brugt til transport af det jern og bly, som man udvandt fra bjergene. Til den ende havde man anlagt en smalsporet bane med tipvogne. Det er denne bane, vi skal følge på en del af turen.

Når vi kommer ud af den første tunnel, kommer vi til et kryds. Hvis vi kigger op til højre, ser vi nogle fine villaer og en vej, der går ned fra dem og møder vores sti på den nedlagte jernbane. Denne vej er en del af vores returrute. Men lige nu fortsætter vi bare lige ud og følger skiltene. Vejen stiger lidt og vi kommer op til et sted, hvor vi har en flot kig ned over en herlig dal, hvor der er tydelige spor efter minedrift. Vejen følger dalens runding, men pludselig drejer vores rute skarpt ind til højre og her støder vi på rutens 2. tunnel – Túnel de San Manuel. Det er den laveste af de 4 tunneller, og der står, at den kun er 1,3 m. høj, men det er nok lidt af en underdrivelse, for vi kunne alle sammen næste stå oprejst derinde. Da denne tunnel ikke er ret lang, har man heller ikke her brug for lygter. Når man kommer ud af tunnelen, er man midt i et vildt vulkansk landskab, og denne del af ruten kaldes da også Vía Vulcana. Nu bliver stien smal og er anlagt på en opbygget kant på siden af en stejl kløft. Rester af træsveller fortæller os, at her har der også gået en smal jernbane.

Turens mest spændende del går på denne smalle men behagelige sti, som ligger på kanten af en slugt på venstre hånd. Efter en stund kommer vi til den 3. tunnel, som hedder Túnel de la Vía Vulcana, som er ret snæver, men kort. Den 4. tunnel har en lidt tricky tilgang, så der er sat et jernreb fast, som man kan holde fast i, men der var nu ingen af os der følte, at det var nødvendigt. Efter tunnellen passerer vi et sted, hvor der har ligget en bygning til lagring af malm, og hvor man kan se de udmundinger, hvorfra malmen blev hældt på tipvognene.

Nu skal vi over rutens eneste bro, kaldet Puente del Barranco de los Lobos (ulveslugtens bro). Det er en fin smal bro, som fører os over den kløft, vi har haft på venstre hånd. Efter broen stiger vi opad og forlader mine landskabet. Stien er nu bred og fører os opad med en svag stigning. Vi får nu en bebyggelse at se foran os, og det er udkanten af en urbanisation, der hedder Los Pinos. Efter en del kurver og opstigning ser vi pludselig et skilt der peger hen til højre til Hoyo Júpiter – altså Jupiters hul. Det må vi jo hen og se hvad er, så vi drejer af. Efter blot 100 m. står vi ved dette hul, som er meget stejlt og spektakulært.
Vi går tilbage til stien og fortsætter ufortrødent. Inden længe kommer vi ind i landsbyen La Serena. Det er en lille søvnig flække, hvis eneste attraktion er en gammel kilde. Her i denne by standser den ellers meget fine afmærkning, og vi må spørge en dame der beskærer roser i sin have, hvor La Ruta de la Minería fortsætter. Hun peger blot ned ad vejen. Og nu ser vi at der er tegnet store pile i asfalten.... Vi er altså ikke de første, der ikke kunne forstå, hvorfor afmærkningen nu er ophørt.

Nu bør man gøre følgende: sætte sig ved kilden og tage en tår vand og evt. fylde flaskerne op. Nu skal man bemærke hvad ens km. tæller (Garmin, Endomondo eller Wikiloc) står på. Fra kilden er der ca. 800 m. hen til det kryds, hvor vi skal dreje væk fra asfaltvejen. Krydset er ikke til at overse, og hvis man er i tvivl, skal man blot lægge mærke til et lille åbent betonskab med en grøn stribe malet forneden. Så ved man, at det er det rigtige sted. Her drejer vi altså til højre og fortsætter hen ad vejen. På et tidspunkt kommer vi til en urbanisation med de fine huse, vi så nede fra ruten lige efter den første tunnel. Vi passerer bl.a. huset Las Lagartijas og vejen går nu nedad. Inden vi får set os om, er vi nede på stien og nu skal vi bare dreje til venstre og gå gennem den første tunnel: Túnel del Servalico.

Når vi kommer ud af tunnelen, er der kun ca. 1 km. tilbage af ruten, og inden vi ser os om, står vi nede ved bilen efter denne spændende udflugt. Nu trænger vi i den grad til kaffe og is, så vi kører tilbage til kysten og finder lidt efter Mojácar-stranden, på vej ned mod Carboneras, en herlig isbar på højre hånd. Her har de bjerge af is og lader til at være is-entusiaster. På et skilt står der: Skinny people are easier to kidnap... Stay safe... Eat Ice cream.... Og det gør vi så, for vi vil da ikke risikere at blive kidnappet nu efter strabadserne på La Ruta de la Minería.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com