Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et besøg værd. Byen ligger på et lille bjerg kun få km. fra kysten og husene klamrer sig til bjerget på en kær og sød måde. Gaderne er smalle og kan ikke befærdes af biler, så en slentretur igennem byen og hen til de mange miradorer er en herlig oplevelse. Udsigten ned over havet mod øst og sletten mod nord og vest er betagende, og der hersker en speciel og dejlig stemning over byen. Besøg mojacar.es og få appetit til besøget.

Når man kører mod Mojácar ad A 7 er det en god idé at tage afkørsel 494 mod Carboneras, for det er en grøn rute, og den er især flot på den anden side af byen. Kort efter Carboneras passerer man en mastodont af et lukket hotel, og det er det berygtede og kuldsejlede Hotel Algarrobico, som nu efter over 20 år stadig er et uløst problem. Hotellet har 21 etager og 411 værelser, og ideen var, at man skulle anlægge en golfbane og 6 andre hoteller i området, så man kunne tiltrække en masse turister og gøre noget godt for beskæftigelsen. Det lokale byråd var derfor ikke sen til at give de nødvendige byggetilladelser, og det var først da millioner af euro var investeret og hotellet stod færdigt, at miljømyndighederne skred ind og standsede projektet, idet de med miljøloven i hånden helt klart kunne påvise, at den var blevet overtrådt. Man måtte slet ikke bygge der, da der var tale om en naturpark, og desuden var der bygget alt for tæt på havet. Nu startede et tovtrækkeri, som stadig ikke er afsluttet. Bygherren havde handlet i god tro, da han havde alle tilladelser i orden fra de lokale myndigheder. Men i deres iver efter at få gang i projektet, havde de lige glemt miljøloven. Eller måske tænkt, at ´no pasa nada´.
Nu kan man altså se denne hvide elefant ligge og fylde op i landskabet, og lige nu står striden i Andalusiens højesteret om erstatningens størrelse. Bygherren kræver 200 millioner € og staten har tilbudt 40 millioner. Der er langt mellem parterne og spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske med dette skandaleramte byggeri.
Vi kigger lidt benovede på denne kolos, som bestemt ikke pynter i landskabet, men vejen går videre og snor sig op i højderne bag hotellet, og inden længe får vi Mojácar i sigte.
Vi har valgt at bo på paradoren, som havde et febertilbud på 70 € pr. dobbeltværelse og 25 € for 2 gange morgenmad. Hotellet ligger smukt nede ved stranden og det blev totalrenoveret i 2008, så det er et meget fint hotel.

Selve byen Mojácar ligger ca. 4 km. fra kysten på et lille bjerg, og det første vi gør, er at opsøge turistkontoret for at få et kort over byen. Kontoret ligger lige ved kirken, så det er nemt at finde. Og nu begiver vi os ud på en byvandring i de smalle gader. Her emmer det af hygge og oprindelighed, og byen er da også så gammel, at den har været beboet siden bronzealderen 2000 år f.Kr. Siden kom fønikerne, kartagerne, grækerne, romerne og araberne. Byens nuværende udseende og gadernes placering skyldes araberne, som sad på byen indtil 1488. Byens vartegn er den kendte Indalo – en stregtegning af en mand med udstrakte arme, med en bue hen over hovedet - et symbol som angiveligt skulle give beskyttelse. Man ser dette symbol overalt i byen og historien fortæller, at når kvinderne var færdige med at kalke husene, så tegnende de dette symbol på ydermuren for at beskytte det mod onde øjne og lynnedslag.
Henne på turistkontoret har de sagt, at vi først og fremmest skulle se museet: Museo La Canada. Det er et nuttet museum, som blot er et ældre beboelseshus. Her kan man se, hvordan en nogenlunde velstående familie levede i starten af 1900-tallet. Damen med tilnavnet La Canada var husets overhoved, og nu kan vi se, hvordan hun boede på to etager og med kælder til både grise, geder og høns. Det er et charmerende besøg, og huset ejes nu af et spansk / russisk ægtepar, som selv bor oppe på 1. sal og lever af at vise huset frem. Den russiske dame er meget sød og taler flydende spansk med en tyk russisk accent. Hun viser stolt det hele frem og beretter og fortæller. Et besøg her bør ikke forsømmes.
Nu går vi hen til kirken Iglesia de Santa María og kigger ind. Oppe ved alteret ser vi en hel smuk og lys væg med en glad Kristus, så stemningen herinde er mindre dyster end i mange andre kirker. Det dystre islæt findes dog på den højre væg, hvor man ser fotos af to brødre, som blev skudt af republikanerne under borgerkrigen. Begge brødre var præster og det er en kendt sag, at republikanerne var stærkt imod al religion og præstevæsen. Her blev vi så lige mindet om borgerkrigens rædsler.
Ude foran kirken ser vi en smuk marmorstatur af en kvinde med en vandkrukke på hovedet. Hun bærer et sjal, som dækker hendes mund, ja hun bider i stoffet for at dække munden. Der er to versioner af, hvad dette betyder: den machistiske version siger, at mens hun bider, så kan hun ikke tale og tak for det, mens den mere sandsynlige version siger, at hun derved kunne beskytte munden mod udtørring i varmen. Hvorom alting er, så er hun på vej ned til kilden, som blev anlagt i 1488. Det var nemlig (naturligvis) kvindernes dont at hente vand, og det bar de elegant på hovedet i en 8 liters beholder, som var anbragt på et oprullet klæde. Vi beundrer den smukke statue og tager derefter et smut ned forbi den smukke kilde, som i dag er en af byens hovedattraktioner.

Og nu er vi sultne. Lige op ad kirken har vi fundet Casa Irene, som serverer god, autentisk mad til rimelige priser, så vi er glade.
Nu drysser vi rundt i byen et par timer og aflægger de forskellige miradorer besøg. Herfra har vi et flot udsyn over den omkringliggende slette. Vi triller også ned omkring rådhuspladsen og forbi diverse kunstcentre og kunstudsalg. Når byen har tiltrukket diverse kunstnere, skyldes det, at den i 1945 havde mistet 2/3 af sin befolkning. Man tilbød derfor gratis huse til alle dem, der havde lyst til at slå sig ned og renovere husene. Derved kom der en del kunstnere fra Nordeuropa, som benyttede sig at dette fine tilbud, og byen fik et kunstnerpræg, som den stadig har i dag. De kendte danske kunstnere Klaus Rifbjerg og Lise Malinovski havde boliger i eller udenfor byen.
Nu trækker paradoren i os og vi kører ned til havet og indlogerer os. Det er meget fine værelser og et fund til prisen, men som altid er paradormaden ikke noget at skrive hjem om. Vi kunne naturligvis have fundet et andet sted at spise, men dovenskab forbød det, og endnu engang kunne vi konstatere, at Paradorkæden nok er fin og hotellerne et besøg værd, men mad kan de ikke lave. Trist nok.

Men vi glæder os til i morgen, hvor vi skal ud på en spændende vandretur igennem nedlagte minegange og tunneller. Læs videre i næste nummer af La Danesa.

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com