Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er helt officielt, at byen er noget særligt. I den gamle by ligger det ene palads efter det andet, ja, byen er ét stort monument. Der ligger 64 paladser eller historiske huse indenfor murene, og de har allesammen en speciel historie, så der er så meget at fortælle om byen, at der kan skrives tykke bøger om det. Vi er taget til Cáceres for at se på herlighederne og dykke ned i den spændende historie.
 
Første gang vi besøgte Cáceres var engang midt i 90’erne, men dengang blev det kun til et kort besøg uden overnatning. Lige siden har byen stået på vores ´bucket list´ og denne gang ville vi overnatte der og tage en guidet tur, så vi fik det hele med. Vi boede indenfor murene på paradoren, som ligger i to gamle paladser, og det var et meget spændende besøg, som kan anbefales. Det er helt specielt at bo inde i det historiske centrum i et ombygget palads, så det bør man unde sig selv.
 
På paradoren får vi udleveret et bykort, så vi kaster os ufortrødne ud i udforskningen. Vi starter med at se byens museum, som ligger på Plaza las Veletas, lige rundt om et par hjørner fra paradoren. Museet er indrettet i det, nu ombyggede, palads, som den sidste mauriske kalif boede i, da byen blev indtaget af de kristne i 1229. Nede under bygningen ligger stadig det vandreservoir, som araberne byggede, og som kunne sikre dem drikkevand under belejringer. Det er et helt specielt sted, med fine arabiske hvælvinger og hele bunden dækket af vand. Aldrig har jeg set noget lignende. Man må ikke tage fotos med blitz dernede, så det er svært at gengive dette unikke sted. Det må opleves.
 
Der knytter sig en helt speciel historie til de kristnes erobring af Cáceres. Araberne havde siddet på byen siden 700-tallet, så de var veletablerede og havde genopbygget byen, så den var nærmest uindtagelig. De kristne belejrede byen, men den ville ikke overgive sig. På et tidspunkt blev der etableret et møde mellem de to parter for at se, om de kunne komme til en løsning, og dette møde fandt sted i kaliffens palads, altså den bygning, som museet ligger i. Med i de kristnes delegation var der en flot kaptajn, som kaliffens smukke datter (prinsessen) straks forelskede sig i. Forelskelsen var tilsyneladende gensidig, for det blev hurtigt til, at de to elskende mødtes hver nat på et hemmeligt sted udenfor muren. Det var nemlig sådan, at kaliffens palads havde en hemmelig gang, der førte ud gennem muren. Igennem denne gang gik prinsessen for at mødes med kaptajnen, og hendes hofdamer var naturligvis indviet i denne hemmelighed. På at tidspunkt blev forholdet så hedt, at prinsessen gav sin elskede nøglen til døren til den hemmelige gang. Uha, uha... det skulle hun ikke have gjort, for han bedrog hende højt og flot, og førte de kristne tropper ind gennem den hemmelige gang og lige lukt ind i paladset og dermed i byen.
 
Denne begivenhed fandt sted den 23. april 1229, og da denne dato er helgendag for San Jorge (Sct. Georg – ham med dragen), er San Jorge byens skytshelgen. Med til historien hører, at kaliffen, forståeligt nok, blev meget sur på sin datter og inden han faldt i kampen, forbandede han hende og indespærrede hende og hofdamerne i den hemmelige gang. Forbandelsen førte, ifølge sagnet, til, at datteren forvandledes til en høne med guldfjer og hofdamerne til kyllinger. Dette besynderlige fænomen har givet anledning til, at byen hvert år aftenen før den 23. april slipper en høne og en del kyllinger ud i byens gader, og en præmie på 200 € udbetales til den, der fanger hønen.
 
I selve museet kan man se fund fra byens tusindårige historie, ja faktisk går historien helt tilbage til 20.000 år f.K. idet man i byens udkant har fundet en hule med hulemalerier, som var beboet af neandertalere. Det er alt sammen meget interessant, og da museet kun rummer få genstande er det ikke alt for uoverskueligt.
 
Da Cáceres er ét stort monument, er der meget at se, men en slentretur igennem gaderne giver et fint indtryk af en rig middelalderby med et utal af paladser. Et af de fineste er El Palacio de los Golfines de Abajo, som var en rig adelsslægt. Man kan komme ind og se paladset på en guidet tur som tager 50 min. Det er et interessant palads, som nu er overgået til en fond, efter at den tidligere marquesa er død. Man kan se de private gemakker samt en flot våbensal og forskellige historiske dokumenter.
 
Lige ved siden af paladset ligger katedralen og overfor det, biskoppens palads. Lige i nærheden ligger Palacio de Carvajal, som byens turistkontor ligger i, og hvor man kan se en model af den middelalderlige by og besøge den smukke have. Et stenkast herfra ligger La Casa de Toledo – Moctezuma, og dem, har styr på historien vil vide, at Moctezuma var den aztekiske hersker, der blev smidt ud af sin pragtby Tenochtitlán (nu Mexico City) af de spanske tropper under ledelse af Hernán Cortes i 1519. For efterfølgende spanske adelsslægter var der prestige i at være i familie med Moctezuma og en af hans efterkommere blev på et tidspunkt gift ind i Toledoslægten.
 
Udover domkirken kan man se en fin kirke dedikeret til San Jorge og ved siden af ligger der et nu nedlagt kloster, som i dag er overtaget af kommunen og bruges til undervisning. Faktisk er det sådan, at næsten hele den gamle by i dag er ubeboet. Der bor ganske vist turister i de få hoteller, der ligger indenfor murene, men ellers er det kun i Barrio de San Antonio, det gamle jødekvarter, at der bor mennesker, og så er der et par ældre nonner tilbage i Convento de San Pablo lige ved museet. De bager stadig kager, så dem kan man købe, hvis man har den slags lyster.
 
En anden interessant historie knytter sig til La Casa del Mono på hjørnet af gaden Calle del Mono og Cuesta de Aldana. Historien beretter, at der her boede en velhavende handelsmand med sin kone. De to kunne ikke få børn på trods af et hedt ønske herom, og på en af sine rejser købte manden en abe, så konen kunne få selskab under hans mange rejser. Aben blev behandlet som et medlem af familien og blev ganske forkælet og feteret. En dag, da manden var ude at rejse, bankede en smuk mand på døren og bad om husly. Det fik han og han fik åbenbart også mere, for herefter blev konen gravid til stor lykke for ægteparret, idet manden ikke anede uråd. Da babyen var blevet født, blev aben så jaloux, at den smed den nyfødte ud af vinduet, så den omkom. Stor var naturligvis ulykken og konen mistede nærmest forstanden. Manden bandt derefter aben fast under trappen hvor den sad og skreg indtil den døde.
 
I dag er det sådan, at man i byen opfører små tableauer, der gengiver historiske begivenheder, og da vi kom forbi om aftenen, stod der en skuespiller med en bylt i armen. Det skulle forestille den ulykkelige hustru med babyen. Hun skreg og bankede på døren og det var alt sammen meget gribende og i sandhed et foruroligende optrin at overvære.
 
Man kan besøge en lille del af bymuren, og det kan anbefales. Man løser billet i El Torre de Bujaco lige ved hovedindgangen til det historiske centrum ved El Arco de la Estrella. Oppe i tårnet kan man læse en kort historie om byen og oppe på toppen kan man beundre byen og dens omgivelser. Herefter kan man gå en lille tur på muren. Engang kunne man naturligvis gå hele muren rundt, men i dag er det meste af muren inddraget i private paladser.
 
Lige nedenfor tårnet ligger byens centrale plads, Plaza Mayor, og det er her man finder barer og restauranter. Der er maser af leben på pladsen, især af turister, for byens udnævnelse til verdenskulturarv betyder, at der strømmer besøgende til fra hele verden. Og det er helt forståeligt, for et besøg i Cáceres må ikke forsømmes.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com