Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skyttegrave hedder Las Trincheras de Maúllo og det er dem, vi skal se. Det er et både rørende og gribende besøg, som giver basis for en superfin dagsudflugt, som byder på smuk natur, historie og god motion. Efter skyttegravene begiver vi os ud på en vældig vandretur på 8,4 km. gennem et landskab med en masse troldelignende klipper, og vi har derfor kaldt den ´Trolderuten´. Turen inkl. skyttegravsbesøg tog ca. 4 timer (uden kørsel), så tag madpakke med. Kom med på en spændende udflugt til Sierra de Huétor.
 
Generelt kan man sige, at fronten under den spanske borgerkrig fra 1936 til 39 ret hurtigt blev lagt fast, og den gik fra Motril i syd tværs over Sierra Nevada og derfra nordpå. Fronten delte Granada provinsen i to, og den passerede lige øst om Granada by. Det er republikanernes stillinger, vi her skal besøge. Skyttegravene blev naturligvis anlagt der, hvor man havde bedst udsyn, så man kunne se, om fjender nærmede sig. Derfor ligger alle skyttegravene meget smukt med flot udsigt. De er ofte gravet ned i jorden / klippen og derefter er der bygget brystværn med skydehuller. Der er også små rum, hvor de vagthavende kunne sove / bo, men nogen luksustilværelse har det ikke været. Nej, det var ensomt, koldt og usselt at være frontkæmper, og det er som om elendigheden stadig hænger i luften og giver en helt speciel stemning, som maner til eftertænksomhed og en form for andagt. For der var mennesker her, der ofrede deres liv for en sag, de troede på.
 
For at komme hen til ruten skal man køre forbi Granada og tage autovía A 92 i retning af Murcia. Efter et par km. tager man afkørsel 253 og derefter kører man en lille km. tilbage i den retning man kom af, ad A 4002. Man drejer derefter til højre ad Gr 3101, som fører under motorvejen. Man følger nu blot denne vej op til Centro de Visitantes Puerto Lobo. Der parkerer man. Man kan også parkere ved Area recreativa Puerto Lobo – det gjorde vi.
 
Nu fatter vi stavene og tager al vores tøj på, for det er megakoldt på denne aprildag med både tåge og senere også regn, men 2018 er jo også den koldeste og vådeste vinter i Andalusien i over 25 år. Vi stiger op til Centro de Visitantes Puerto Lobo (som var lukket) og går forbi, indtil vi ser et skilt på venstre hånd, hvor der står Trincheras (skyttegrave) de Maúllo. Her går vi ned ad en lille sti og så er det bare om at følge den og skiltene. Vi passerer forbi det nedenfor nævnte skilt og står lidt og tænker på den evige kamp for demokrati og retfærdighed. Efter en lille opstigning står vi pludseligt ved en vældig bastion med flot udsyn til alle sider. Nu står vi midt i skyttegraven og mens vi går rundt dernede i en lille halv time for at få det hele med, kan vi ikke lade være med at sende en venlig tanke til de mænd, der har opholdt sig her under barske forhold med livet som indsats. Det var en hård og ulige kamp, som republikkens mænd kæmpede – og tabte til sidst. Som vi ved, førte det til næsten 40 års diktatur, som heldigvis i dag er historie.
 
På vejen passerede vi et skilt med følgende ordlyd: Lugar de memoria histórica de Andalucía. En torno a Granada, las tropas y milicias leales a la república española lucharon para defender la legitimidad democrática frente a los golpistas apoyados por la Alemania nazi y la Italia fascista. El Cerco de Granada, las trincheras del Cerro de Maúllo de Víznar son un digno ejemplo de la lucha por la justicia y la libertad frente a la tiranía del franquismo. Verdad, justicia y reparación! Og på dansk: Sted med historisk mindesmærke i Andalusien. Rundt om Granada kæmpede de tropper og militser, der var loyale overfor den spanske republik for at forsvare det legitime demokrati overfor kupmagerne, der var støttet af det nazistiske Tyskland og det fascistiske Italien. El Cerco de Granada, skyttegravene ved el Cerro de Maúllo de Víznar er et værdigt eksempel på kampen for retfærdighed og frihed overfor frankismens tyranni. Sandhed, retfærdighed og forsoning!
 
Det er meget interessant at opleve dette lille stykke spansk historie, som ligger gemt i dette vilde og betagende landskab. På trods af at vi er i begyndelsen af april, er det bidende koldt heroppe i højden, kun 4 grader, så vi har huer, handsker, halstørklæder og alt udstyret på. Alligevel småfryser vi, så nu må vi ud at gå os til varmen. Vi går derfor tilbage ad stien og ned forbi Centro de Visitantes. Her drejer vi til højre ad GR 3103, for vi har fundet en rute som går rundt om den top, vi så mod nord, da vi stod i skyttegraven. Ruten er en rundtur, der ender nede ved vores bil. Den fører os op til Cruz de Víznar, som er det højeste punkt her. På det tidspunkt vidste vi ikke, at vi på ruten ville møde en mængde sjove klipper, som lignede trolde og andet godtfolk – ja, vi så også en klippe, der lignede en haj. Vi måtte derfor døbe ruten Trolderuten og efterhånden som vi vandrer fremad, ser vi flere og flere ´trolde´.
 
På et tidspunkt skal vi dreje væk fra grusvejen og tage en lille sti på venstre hånd og gå op ad Barranco de la Umbria op mod Cruz de Víznar. Og det er her, at de fleste trolde står langs med stien og følger os nysgerrigt. Nu har en tyk tåge sænket sig, så den troldske stemning og en vis uhygge breder sig, mens vi kæmper os opad mod Cruz de Víznar. Men så er vi pludseligt oppe ved en vejviser, der peger i mange retninger. En af de mange er Cruz de Víznar, men i dag er det omsonst at gå derop. Der er ellers kun 300 m. så det ville være en smal sag at smutte derop, men ikke i dag. Vi kan ikke se en hånd for os, for vi står midt i en sky, og nu er det ærligt talt ved at være nok med det her vejr. Vi haster derfor nedad mod venstre, hvor vi kan se en sti. Vores retning er ikke angivet på skiltet, men vi har Jesper stifinder med, så på den måde og hjulpet af GPS vælger vi den rette sti. Nu pisregner det og stien er glat og den går nedad, så vi går forsigtigt og er glade for vores vandrestave.
 
Endelig er vi nede ved bilen og må våde og forkomne sætte og ind i den og spise vores madpakker der. Jo, sig ikke, at det altid er solskinsvejr i Andalusien. Men jo flere strabadser, jo sjovere er det bagefter, så vi er bare glade.
 
Man kan se og downloade vores rute på elsebyskov.com under Hikes, Routes and Maps, La Danesa, Trolderuten. God fornøjelse!

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com