Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skyttegrave hedder Las Trincheras de Maúllo og det er dem, vi skal se. Det er et både rørende og gribende besøg, som giver basis for en superfin dagsudflugt, som byder på smuk natur, historie og god motion. Efter skyttegravene begiver vi os ud på en vældig vandretur på 8,4 km. gennem et landskab med en masse troldelignende klipper, og vi har derfor kaldt den ´Trolderuten´. Turen inkl. skyttegravsbesøg tog ca. 4 timer (uden kørsel), så tag madpakke med. Kom med på en spændende udflugt til Sierra de Huétor.
 
Generelt kan man sige, at fronten under den spanske borgerkrig fra 1936 til 39 ret hurtigt blev lagt fast, og den gik fra Motril i syd tværs over Sierra Nevada og derfra nordpå. Fronten delte Granada provinsen i to, og den passerede lige øst om Granada by. Det er republikanernes stillinger, vi her skal besøge. Skyttegravene blev naturligvis anlagt der, hvor man havde bedst udsyn, så man kunne se, om fjender nærmede sig. Derfor ligger alle skyttegravene meget smukt med flot udsigt. De er ofte gravet ned i jorden / klippen og derefter er der bygget brystværn med skydehuller. Der er også små rum, hvor de vagthavende kunne sove / bo, men nogen luksustilværelse har det ikke været. Nej, det var ensomt, koldt og usselt at være frontkæmper, og det er som om elendigheden stadig hænger i luften og giver en helt speciel stemning, som maner til eftertænksomhed og en form for andagt. For der var mennesker her, der ofrede deres liv for en sag, de troede på.
 
For at komme hen til ruten skal man køre forbi Granada og tage autovía A 92 i retning af Murcia. Efter et par km. tager man afkørsel 253 og derefter kører man en lille km. tilbage i den retning man kom af, ad A 4002. Man drejer derefter til højre ad Gr 3101, som fører under motorvejen. Man følger nu blot denne vej op til Centro de Visitantes Puerto Lobo. Der parkerer man. Man kan også parkere ved Area recreativa Puerto Lobo – det gjorde vi.
 
Nu fatter vi stavene og tager al vores tøj på, for det er megakoldt på denne aprildag med både tåge og senere også regn, men 2018 er jo også den koldeste og vådeste vinter i Andalusien i over 25 år. Vi stiger op til Centro de Visitantes Puerto Lobo (som var lukket) og går forbi, indtil vi ser et skilt på venstre hånd, hvor der står Trincheras (skyttegrave) de Maúllo. Her går vi ned ad en lille sti og så er det bare om at følge den og skiltene. Vi passerer forbi det nedenfor nævnte skilt og står lidt og tænker på den evige kamp for demokrati og retfærdighed. Efter en lille opstigning står vi pludseligt ved en vældig bastion med flot udsyn til alle sider. Nu står vi midt i skyttegraven og mens vi går rundt dernede i en lille halv time for at få det hele med, kan vi ikke lade være med at sende en venlig tanke til de mænd, der har opholdt sig her under barske forhold med livet som indsats. Det var en hård og ulige kamp, som republikkens mænd kæmpede – og tabte til sidst. Som vi ved, førte det til næsten 40 års diktatur, som heldigvis i dag er historie.
 
På vejen passerede vi et skilt med følgende ordlyd: Lugar de memoria histórica de Andalucía. En torno a Granada, las tropas y milicias leales a la república española lucharon para defender la legitimidad democrática frente a los golpistas apoyados por la Alemania nazi y la Italia fascista. El Cerco de Granada, las trincheras del Cerro de Maúllo de Víznar son un digno ejemplo de la lucha por la justicia y la libertad frente a la tiranía del franquismo. Verdad, justicia y reparación! Og på dansk: Sted med historisk mindesmærke i Andalusien. Rundt om Granada kæmpede de tropper og militser, der var loyale overfor den spanske republik for at forsvare det legitime demokrati overfor kupmagerne, der var støttet af det nazistiske Tyskland og det fascistiske Italien. El Cerco de Granada, skyttegravene ved el Cerro de Maúllo de Víznar er et værdigt eksempel på kampen for retfærdighed og frihed overfor frankismens tyranni. Sandhed, retfærdighed og forsoning!
 
Det er meget interessant at opleve dette lille stykke spansk historie, som ligger gemt i dette vilde og betagende landskab. På trods af at vi er i begyndelsen af april, er det bidende koldt heroppe i højden, kun 4 grader, så vi har huer, handsker, halstørklæder og alt udstyret på. Alligevel småfryser vi, så nu må vi ud at gå os til varmen. Vi går derfor tilbage ad stien og ned forbi Centro de Visitantes. Her drejer vi til højre ad GR 3103, for vi har fundet en rute som går rundt om den top, vi så mod nord, da vi stod i skyttegraven. Ruten er en rundtur, der ender nede ved vores bil. Den fører os op til Cruz de Víznar, som er det højeste punkt her. På det tidspunkt vidste vi ikke, at vi på ruten ville møde en mængde sjove klipper, som lignede trolde og andet godtfolk – ja, vi så også en klippe, der lignede en haj. Vi måtte derfor døbe ruten Trolderuten og efterhånden som vi vandrer fremad, ser vi flere og flere ´trolde´.
 
På et tidspunkt skal vi dreje væk fra grusvejen og tage en lille sti på venstre hånd og gå op ad Barranco de la Umbria op mod Cruz de Víznar. Og det er her, at de fleste trolde står langs med stien og følger os nysgerrigt. Nu har en tyk tåge sænket sig, så den troldske stemning og en vis uhygge breder sig, mens vi kæmper os opad mod Cruz de Víznar. Men så er vi pludseligt oppe ved en vejviser, der peger i mange retninger. En af de mange er Cruz de Víznar, men i dag er det omsonst at gå derop. Der er ellers kun 300 m. så det ville være en smal sag at smutte derop, men ikke i dag. Vi kan ikke se en hånd for os, for vi står midt i en sky, og nu er det ærligt talt ved at være nok med det her vejr. Vi haster derfor nedad mod venstre, hvor vi kan se en sti. Vores retning er ikke angivet på skiltet, men vi har Jesper stifinder med, så på den måde og hjulpet af GPS vælger vi den rette sti. Nu pisregner det og stien er glat og den går nedad, så vi går forsigtigt og er glade for vores vandrestave.
 
Endelig er vi nede ved bilen og må våde og forkomne sætte og ind i den og spise vores madpakker der. Jo, sig ikke, at det altid er solskinsvejr i Andalusien. Men jo flere strabadser, jo sjovere er det bagefter, så vi er bare glade.
 
Man kan se og downloade vores rute på elsebyskov.com under Hikes, Routes and Maps, La Danesa, Trolderuten. God fornøjelse!

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com