Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side af Cádizbugten og den er helt flad. Beliggenheden betyder, at byen kan kontrollere indsejlingen til bugten, men også delvist indsejlingen til Middelhavet. Byen har derfor altid haft stor strategisk betydning, og den var også på et tidspunkt porten til Amerika, idet den over en årrække havde monopol på handlen med den nye verden. Store pengesummer flød derfor ind over byen og det gav anledning til, at en mængde paladser blev bygget. De ligger der endnu, om end en del er i en ret ussel tilstand. Vi er taget til Cádiz for at se på resterne af fordums storhed og fornemme stemningen i denne by, som i dag er bedst kendt for sit karneval.
 
Vi havde valgt at bo lige inde midt i byen i ´el centro histórico´ på hotel Senator, og det var et helt fint valg. Herfra kan man gå til alting, om end deres parkering ikke er for folk med svage nerver. Men pyt. Lige i nærheden af hotellet – ud mod bugten - ligger byens turistkontor og vi startede med at gå derhen for at få et bykort. Det blev nu klart, at man har etableret flere ruter, som man kan gå for at se byen. Vi valgte den lilla rute og nu er det nemt, for man skal bare følge en bred lilla streg, som er malet på gaderne. På denne lumske vis skal man ikke rende rundt og kigge på kort, men skal blot følge stregen. Den er dog visse steder ret slidt og kunne godt bruge at blive malet op.
 
Nå, men den lilla rute tager os først hen til den fine og livlige plads med rådhuset, og her slår vi os ned for at spise frokost, for vi er godt sultne efter køreturen hertil – ca. 250 km. fra Málaga. Pladsen er lidt af en turistfælde, men når nu nøden er størst....
 
På vejen herhen førte den lilla streg os hen forbi kirken San Juan de Dios og vi kiggede derind uden at blive ret imponerede. Nå, katolske kirker siger os jo ikke så meget... Men efter frokost går vi gennem smalle gader med forfaldne paladser hen til domkirkepladsen. Domkirken er meget stor og den kan ses fra havet, selv om den vender ryggen til Atlanten. Det koster 5 € at komme ind og se kirken, men den er et besøg værd, især pga. sit kæmpestore rum. Et net er spændt ud fra midterskibets sider – det fanger de flager af kalk, som hele tiden falder ned fra loftet. Var der nogen der sagde dekadent forfald?
 
Nå, men lige ved siden af domkirkepladsen fandt man i 1980 resterne af et romersk teater – det største i Spanien med plads til 20.000 tilskuere. Det er kun delvist udgravet, da der ligger en hel masse nyere bygninger ovenpå. Alfonso X byggede en villa ovenpå teatret i 1400 tallet, og da den også er et arkæologisk fund, er det kompliceret. Det hele ser lidt rodet ud, men i hvert fald så havde romerne her et mægtigt teater.
 
Vi går nu hen til pladsen La Mina og her hopper vi af den lilla rute for at bese tapasgaden par excellence: Calle Zorilla. Den er nu lidt kort og ret mange tapassteder var der ikke, men OK, den er der. For enden af gaden ligger bugten og nu tager vi en tur rundt langs med kanten af byen, på den gade, der cirkumfererer hele centrum. Først kommer vi forbi den vigtige bastion Baluarte de la Candelaria, som beskytter indsejlingen til bugten. Derefter går vi ned ad den fine avenida, som går langs med havet. Her har vi et fint vue ud over det mægtige hav, og vi nyder at gå her i solen og føle historiens vingesus. Der ligger nemlig bastioner mellem avenidaen og havet og dem kan man nu gå på. Ja, ingen tvivl om at i sin storhedstid var byens beskyttelse af primær betydning, for pga. sin rigdom var byen et yndet mål for sørøvere og fjendtlige skibe.
 
Her lige ud mod Atlanten ligger den nye parador, som blev genåbnet i 2012 efter en omfattende renovering. Vi gik en tur gennem bygningen og må sige, at den er flot med en enestående beliggenhed. Prisen er lidt pebret, men udsigten fra værelserne er utvivlsomt fin.
 
Lidt længere nede ad avenidaen ligger den gamle badeanstalt Balneario de la Palma i en flot hvid bygning og et par hundrede meter længere henne ser vi en bred port, som ad en tange fører ud til Castillo de San Sebastian. Borgen ligger på en lille ø og den blev bygget for at forsvare byens nordflanke. Fra borgen er der et fint kig ind over byen og ud over havet.
 
Det er selve slentreturen, både langs med havet og i de smalle gader med de halvforfaldne paladser, der må siges at være hovedattraktionen i Cádiz. Det er hyggeligt og hver gang man runder et hjørne, dukker nye ting op. Der er liv og glade dage i gaderne, især ved skumringstid. Da vi kom var karnevallet lige forbi og i en af hovedgaderne mødte vi en procession der skulle markere, at karnevallet nu var forbi og ´la cuaresma´ - fastetiden, skulle begynde. La cuaresma kommer af tallet 40 og den varer 40 dage: den starter askeonsdag og slutter 3 dage før Påskesøndag. Det er en tid for åndelig renselse og forberedelse for påskehøjtiden. Her i Cádiz blev den markeret med et langt optog med store stearinlys og en trone med Kristus. Helt stille gik processionen gennem byen, og det var gribende på en mærkelig måde. Der hersker en ganske speciel stemning i byen ved skumringstid, så det er et must at tage en tur rundt i gaderne ved 19-tiden. Så kan man samtidig holde udkig efter et sted at spise aftensmad.
 
Cádiz er også kendt for sine mange tårne, for i 15 og 1600 tallet, hvor handelen med Sydamerika var på sit højeste, byggede enhver handlende med respekt for sig selv et højt tårn på sin bolig, så han selv kunne kravle op og se, om hans skibe var under anduvning. Disse tårne blev hurtigt et tegn på rigdom og velstand.
 
I et af disse tårne, La Torre Tavira, er der etableret et ´camera oscura´ helt oppe i toppen, og det er en sjov oplevelse at besøge. Der er ´forestilling´ hver halve time. Så kan man stå og se udvalgte gader i ´real time´ altså se på folk som de står og går lige nu. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er faktisk en sjov oplevelse, som ikke kan ses ret mange steder. Vi ser Torre Tavira som det første næste dag, for det skal ses i fuldt dagslys.
 
Dernæst vil vi se El Museo de Cádiz som ligger på Plaza La Mina i et nedlagt kloster. På selve pladsen foran er der en fin have / park, og den var i sin tid klosterets have. Museet er meget fint med et utal af interessant fund helt tilbage fra stenalderen. Jo, der er ingen tvivl om, at denne tange / ø´s beliggenhed som sydside af en stor bugt har tiltrukket mennesker lige fra tidernes morgen. Et besøg på museet er et must, for det er først her, at man rigtigt forstår byen og de mange historiske lag den har. Først var der folk fra den tidlige stenalder med pilespidser af flint og ben, så var der bronzealder folk med mere avancerede våben, men også fine smykker og figurer. Dernæst kom fønikerne med deres højere kultur omkring år 1100 f.Kr. og en egentlig by opstod. Så kom romerne, som satte et stort præg på byen, dernæst vestgoterne, så araberne og herefter La Reconquista – den kristne generobring. Sådan er det jo overalt i Spanien, forskellen er bare, at her i Cádiz må man endnu længere tilbage i tiden for at finde de første spor efter mennesker.
 
På museets første sal findes der fine malerier fra den spanske guldalder – især skal fremhæves en række smukke billeder af Zurbarán, Murillo og Rubens.
 
Det sidste vi ser i Cádiz er fine malerier af Goya, som kan beses i Calle Rosario i Oratorio de la Santa Cueva. Kirken eller oratoriet ligger under gadeniveau og er ret specielt i 3 etager. På øverste etage finder man tre malerier af Goya: ´den sidste nadver´, ´bespisningen ved Geneserat sø med brød og fisk´ og ´den kongelige gæst´. Meget flotte er de og det er jo usædvanligt at se malerier af Goya, som jo var en af landets helt store malere.
 
Og nu er vi, 3 ud af 4, blevet ramt af en fæl influenza. Vi kan dårligt holde os på benene, så vi må hjemad... ak ja.. den skønne by mellem bugt og hav må vente til vores næste besøg.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com