Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side af Cádizbugten og den er helt flad. Beliggenheden betyder, at byen kan kontrollere indsejlingen til bugten, men også delvist indsejlingen til Middelhavet. Byen har derfor altid haft stor strategisk betydning, og den var også på et tidspunkt porten til Amerika, idet den over en årrække havde monopol på handlen med den nye verden. Store pengesummer flød derfor ind over byen og det gav anledning til, at en mængde paladser blev bygget. De ligger der endnu, om end en del er i en ret ussel tilstand. Vi er taget til Cádiz for at se på resterne af fordums storhed og fornemme stemningen i denne by, som i dag er bedst kendt for sit karneval.
 
Vi havde valgt at bo lige inde midt i byen i ´el centro histórico´ på hotel Senator, og det var et helt fint valg. Herfra kan man gå til alting, om end deres parkering ikke er for folk med svage nerver. Men pyt. Lige i nærheden af hotellet – ud mod bugten - ligger byens turistkontor og vi startede med at gå derhen for at få et bykort. Det blev nu klart, at man har etableret flere ruter, som man kan gå for at se byen. Vi valgte den lilla rute og nu er det nemt, for man skal bare følge en bred lilla streg, som er malet på gaderne. På denne lumske vis skal man ikke rende rundt og kigge på kort, men skal blot følge stregen. Den er dog visse steder ret slidt og kunne godt bruge at blive malet op.
 
Nå, men den lilla rute tager os først hen til den fine og livlige plads med rådhuset, og her slår vi os ned for at spise frokost, for vi er godt sultne efter køreturen hertil – ca. 250 km. fra Málaga. Pladsen er lidt af en turistfælde, men når nu nøden er størst....
 
På vejen herhen førte den lilla streg os hen forbi kirken San Juan de Dios og vi kiggede derind uden at blive ret imponerede. Nå, katolske kirker siger os jo ikke så meget... Men efter frokost går vi gennem smalle gader med forfaldne paladser hen til domkirkepladsen. Domkirken er meget stor og den kan ses fra havet, selv om den vender ryggen til Atlanten. Det koster 5 € at komme ind og se kirken, men den er et besøg værd, især pga. sit kæmpestore rum. Et net er spændt ud fra midterskibets sider – det fanger de flager af kalk, som hele tiden falder ned fra loftet. Var der nogen der sagde dekadent forfald?
 
Nå, men lige ved siden af domkirkepladsen fandt man i 1980 resterne af et romersk teater – det største i Spanien med plads til 20.000 tilskuere. Det er kun delvist udgravet, da der ligger en hel masse nyere bygninger ovenpå. Alfonso X byggede en villa ovenpå teatret i 1400 tallet, og da den også er et arkæologisk fund, er det kompliceret. Det hele ser lidt rodet ud, men i hvert fald så havde romerne her et mægtigt teater.
 
Vi går nu hen til pladsen La Mina og her hopper vi af den lilla rute for at bese tapasgaden par excellence: Calle Zorilla. Den er nu lidt kort og ret mange tapassteder var der ikke, men OK, den er der. For enden af gaden ligger bugten og nu tager vi en tur rundt langs med kanten af byen, på den gade, der cirkumfererer hele centrum. Først kommer vi forbi den vigtige bastion Baluarte de la Candelaria, som beskytter indsejlingen til bugten. Derefter går vi ned ad den fine avenida, som går langs med havet. Her har vi et fint vue ud over det mægtige hav, og vi nyder at gå her i solen og føle historiens vingesus. Der ligger nemlig bastioner mellem avenidaen og havet og dem kan man nu gå på. Ja, ingen tvivl om at i sin storhedstid var byens beskyttelse af primær betydning, for pga. sin rigdom var byen et yndet mål for sørøvere og fjendtlige skibe.
 
Her lige ud mod Atlanten ligger den nye parador, som blev genåbnet i 2012 efter en omfattende renovering. Vi gik en tur gennem bygningen og må sige, at den er flot med en enestående beliggenhed. Prisen er lidt pebret, men udsigten fra værelserne er utvivlsomt fin.
 
Lidt længere nede ad avenidaen ligger den gamle badeanstalt Balneario de la Palma i en flot hvid bygning og et par hundrede meter længere henne ser vi en bred port, som ad en tange fører ud til Castillo de San Sebastian. Borgen ligger på en lille ø og den blev bygget for at forsvare byens nordflanke. Fra borgen er der et fint kig ind over byen og ud over havet.
 
Det er selve slentreturen, både langs med havet og i de smalle gader med de halvforfaldne paladser, der må siges at være hovedattraktionen i Cádiz. Det er hyggeligt og hver gang man runder et hjørne, dukker nye ting op. Der er liv og glade dage i gaderne, især ved skumringstid. Da vi kom var karnevallet lige forbi og i en af hovedgaderne mødte vi en procession der skulle markere, at karnevallet nu var forbi og ´la cuaresma´ - fastetiden, skulle begynde. La cuaresma kommer af tallet 40 og den varer 40 dage: den starter askeonsdag og slutter 3 dage før Påskesøndag. Det er en tid for åndelig renselse og forberedelse for påskehøjtiden. Her i Cádiz blev den markeret med et langt optog med store stearinlys og en trone med Kristus. Helt stille gik processionen gennem byen, og det var gribende på en mærkelig måde. Der hersker en ganske speciel stemning i byen ved skumringstid, så det er et must at tage en tur rundt i gaderne ved 19-tiden. Så kan man samtidig holde udkig efter et sted at spise aftensmad.
 
Cádiz er også kendt for sine mange tårne, for i 15 og 1600 tallet, hvor handelen med Sydamerika var på sit højeste, byggede enhver handlende med respekt for sig selv et højt tårn på sin bolig, så han selv kunne kravle op og se, om hans skibe var under anduvning. Disse tårne blev hurtigt et tegn på rigdom og velstand.
 
I et af disse tårne, La Torre Tavira, er der etableret et ´camera oscura´ helt oppe i toppen, og det er en sjov oplevelse at besøge. Der er ´forestilling´ hver halve time. Så kan man stå og se udvalgte gader i ´real time´ altså se på folk som de står og går lige nu. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er faktisk en sjov oplevelse, som ikke kan ses ret mange steder. Vi ser Torre Tavira som det første næste dag, for det skal ses i fuldt dagslys.
 
Dernæst vil vi se El Museo de Cádiz som ligger på Plaza La Mina i et nedlagt kloster. På selve pladsen foran er der en fin have / park, og den var i sin tid klosterets have. Museet er meget fint med et utal af interessant fund helt tilbage fra stenalderen. Jo, der er ingen tvivl om, at denne tange / ø´s beliggenhed som sydside af en stor bugt har tiltrukket mennesker lige fra tidernes morgen. Et besøg på museet er et must, for det er først her, at man rigtigt forstår byen og de mange historiske lag den har. Først var der folk fra den tidlige stenalder med pilespidser af flint og ben, så var der bronzealder folk med mere avancerede våben, men også fine smykker og figurer. Dernæst kom fønikerne med deres højere kultur omkring år 1100 f.Kr. og en egentlig by opstod. Så kom romerne, som satte et stort præg på byen, dernæst vestgoterne, så araberne og herefter La Reconquista – den kristne generobring. Sådan er det jo overalt i Spanien, forskellen er bare, at her i Cádiz må man endnu længere tilbage i tiden for at finde de første spor efter mennesker.
 
På museets første sal findes der fine malerier fra den spanske guldalder – især skal fremhæves en række smukke billeder af Zurbarán, Murillo og Rubens.
 
Det sidste vi ser i Cádiz er fine malerier af Goya, som kan beses i Calle Rosario i Oratorio de la Santa Cueva. Kirken eller oratoriet ligger under gadeniveau og er ret specielt i 3 etager. På øverste etage finder man tre malerier af Goya: ´den sidste nadver´, ´bespisningen ved Geneserat sø med brød og fisk´ og ´den kongelige gæst´. Meget flotte er de og det er jo usædvanligt at se malerier af Goya, som jo var en af landets helt store malere.
 
Og nu er vi, 3 ud af 4, blevet ramt af en fæl influenza. Vi kan dårligt holde os på benene, så vi må hjemad... ak ja.. den skønne by mellem bugt og hav må vente til vores næste besøg.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, som designer og bygger mell...

Tema & Profiler

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas k...

Udflugter & Rejser

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet b...

Tema & Profiler

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en k...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk f...

Udflugter & Rejser

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Petersen – i dag lever som Pr...

Tema & Profiler

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet ...

Udflugter & Rejser

”Det er aldrig for sent at komme i gang med yoga”

Ordene kommer fra Isabella Nielsen, der begyndte at praktisere yoga i en alder af 39. I dag er hun 5...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte, der ligesom jeg selv har slået sig ned på denne fortovscafe. I ny og næ afbrydes mine tanker af ly...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas kyst, hvor du med 14 km til Afrika har rigtig god udsigt. I Tarifa, langt fra pools og alt inklusiv-f...

Udflugter & Rejser

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en kastanjefarvet hest, hvis ryg jeg med mine hundrede nogenogtres centimeters højde ikke engang kan se ...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk fra turismens larm og støj – og det kan man faktisk hurtigt komme, hvis man tager på opdagelse i have...

Udflugter & Rejser

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet i Estepona. ”Det er ligesom at skulle vælge mellem tusindvis af smukke skabninger. Og orkidéer er, l...

Udflugter & Rejser

Sport

Referat grundlovsmatch 2018

Søndag d 27. Maj 2018, afholdt man lidt på forskud den 26. Grundlovsmatch på Lauro Golf.   92 glade golfere var tilmeldt, hovedvægten danskere og alle mødte tidligt op denne søndag morgen.   Matchleder Tove og sekretær Claus var på pletten og stod parat med scorekort og glade smil. Der...

Golf

Ramt af Ramadan

Málaga CFs advokat, Juaquin Jofre, måtte flyve til Doha i Qatar for at møde klubejer, sheik Abdullah Thani, for på ny at få sat skub i klubben, mens retssager mod sheiken nu venter i den kommende sæson i 2. Division. Han havde sagt op i protest mod sin arbejdsgiver, klubejeren for Málaga CF, shei...

Sport

Gastronomi

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Vin og din mad - Gravad Laks med friske sommervine

De skønne lune sommeraftner, hvor vi kan sidde til langt ud på natten på terrassen, indbyder til man...

Gastronomi

Espetos – meget mere end bare sardiner!

Fattigmandsmad blev kongelig delikatesse ”Espetos de sardinas” står der på menukortet hos alle st...

Gastronomi

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Gitanos og romaer – bag om myterne

Vi vil definere os selv. Vi er trætte af at blive opfattet som tiggere, tyve, æggende tøjter, spåkoner og strålende musi...

Kultur

UB40 og Kool & the Gang er på vej

Der bliver koncert og fest for alle pengene, når legenderne UB40 og Kool & the Gang gæster Costa del Sol i næste mån...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, so...

Tema & Profiler

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår ua...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Pete...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 6

I denne og sidste del af serien om nyttige apps til Spanien, har vi valgt l...

Tema & Profiler

Regeringen væltet

Pedro Sánchez er ny spansk statsminister i overgangsperioden frem mod kom...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Sandie Ann Nielsen

Hun spiller godt og synger smukt. Og det er netop med guitar og mikrofon, d...

Tema & Profiler

Fra Spanien til Sverige for Mijas æsler

Mijas Pueblo er på godt og ondt er kendt for sine 92 æsler. Før i tiden tra...

Tema & Profiler

Det kører ba’r ... i højhastighedstoget

Om ganske få år vil tre fjerdedele af Spanien være forbundet af de nye højh...

Tema & Profiler

Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinde, eller..?

Der kan nævnes mange navne, når snakken falder på vinde i Spanien. På Costa...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com