Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side af Cádizbugten og den er helt flad. Beliggenheden betyder, at byen kan kontrollere indsejlingen til bugten, men også delvist indsejlingen til Middelhavet. Byen har derfor altid haft stor strategisk betydning, og den var også på et tidspunkt porten til Amerika, idet den over en årrække havde monopol på handlen med den nye verden. Store pengesummer flød derfor ind over byen og det gav anledning til, at en mængde paladser blev bygget. De ligger der endnu, om end en del er i en ret ussel tilstand. Vi er taget til Cádiz for at se på resterne af fordums storhed og fornemme stemningen i denne by, som i dag er bedst kendt for sit karneval.
 
Vi havde valgt at bo lige inde midt i byen i ´el centro histórico´ på hotel Senator, og det var et helt fint valg. Herfra kan man gå til alting, om end deres parkering ikke er for folk med svage nerver. Men pyt. Lige i nærheden af hotellet – ud mod bugten - ligger byens turistkontor og vi startede med at gå derhen for at få et bykort. Det blev nu klart, at man har etableret flere ruter, som man kan gå for at se byen. Vi valgte den lilla rute og nu er det nemt, for man skal bare følge en bred lilla streg, som er malet på gaderne. På denne lumske vis skal man ikke rende rundt og kigge på kort, men skal blot følge stregen. Den er dog visse steder ret slidt og kunne godt bruge at blive malet op.
 
Nå, men den lilla rute tager os først hen til den fine og livlige plads med rådhuset, og her slår vi os ned for at spise frokost, for vi er godt sultne efter køreturen hertil – ca. 250 km. fra Málaga. Pladsen er lidt af en turistfælde, men når nu nøden er størst....
 
På vejen herhen førte den lilla streg os hen forbi kirken San Juan de Dios og vi kiggede derind uden at blive ret imponerede. Nå, katolske kirker siger os jo ikke så meget... Men efter frokost går vi gennem smalle gader med forfaldne paladser hen til domkirkepladsen. Domkirken er meget stor og den kan ses fra havet, selv om den vender ryggen til Atlanten. Det koster 5 € at komme ind og se kirken, men den er et besøg værd, især pga. sit kæmpestore rum. Et net er spændt ud fra midterskibets sider – det fanger de flager af kalk, som hele tiden falder ned fra loftet. Var der nogen der sagde dekadent forfald?
 
Nå, men lige ved siden af domkirkepladsen fandt man i 1980 resterne af et romersk teater – det største i Spanien med plads til 20.000 tilskuere. Det er kun delvist udgravet, da der ligger en hel masse nyere bygninger ovenpå. Alfonso X byggede en villa ovenpå teatret i 1400 tallet, og da den også er et arkæologisk fund, er det kompliceret. Det hele ser lidt rodet ud, men i hvert fald så havde romerne her et mægtigt teater.
 
Vi går nu hen til pladsen La Mina og her hopper vi af den lilla rute for at bese tapasgaden par excellence: Calle Zorilla. Den er nu lidt kort og ret mange tapassteder var der ikke, men OK, den er der. For enden af gaden ligger bugten og nu tager vi en tur rundt langs med kanten af byen, på den gade, der cirkumfererer hele centrum. Først kommer vi forbi den vigtige bastion Baluarte de la Candelaria, som beskytter indsejlingen til bugten. Derefter går vi ned ad den fine avenida, som går langs med havet. Her har vi et fint vue ud over det mægtige hav, og vi nyder at gå her i solen og føle historiens vingesus. Der ligger nemlig bastioner mellem avenidaen og havet og dem kan man nu gå på. Ja, ingen tvivl om at i sin storhedstid var byens beskyttelse af primær betydning, for pga. sin rigdom var byen et yndet mål for sørøvere og fjendtlige skibe.
 
Her lige ud mod Atlanten ligger den nye parador, som blev genåbnet i 2012 efter en omfattende renovering. Vi gik en tur gennem bygningen og må sige, at den er flot med en enestående beliggenhed. Prisen er lidt pebret, men udsigten fra værelserne er utvivlsomt fin.
 
Lidt længere nede ad avenidaen ligger den gamle badeanstalt Balneario de la Palma i en flot hvid bygning og et par hundrede meter længere henne ser vi en bred port, som ad en tange fører ud til Castillo de San Sebastian. Borgen ligger på en lille ø og den blev bygget for at forsvare byens nordflanke. Fra borgen er der et fint kig ind over byen og ud over havet.
 
Det er selve slentreturen, både langs med havet og i de smalle gader med de halvforfaldne paladser, der må siges at være hovedattraktionen i Cádiz. Det er hyggeligt og hver gang man runder et hjørne, dukker nye ting op. Der er liv og glade dage i gaderne, især ved skumringstid. Da vi kom var karnevallet lige forbi og i en af hovedgaderne mødte vi en procession der skulle markere, at karnevallet nu var forbi og ´la cuaresma´ - fastetiden, skulle begynde. La cuaresma kommer af tallet 40 og den varer 40 dage: den starter askeonsdag og slutter 3 dage før Påskesøndag. Det er en tid for åndelig renselse og forberedelse for påskehøjtiden. Her i Cádiz blev den markeret med et langt optog med store stearinlys og en trone med Kristus. Helt stille gik processionen gennem byen, og det var gribende på en mærkelig måde. Der hersker en ganske speciel stemning i byen ved skumringstid, så det er et must at tage en tur rundt i gaderne ved 19-tiden. Så kan man samtidig holde udkig efter et sted at spise aftensmad.
 
Cádiz er også kendt for sine mange tårne, for i 15 og 1600 tallet, hvor handelen med Sydamerika var på sit højeste, byggede enhver handlende med respekt for sig selv et højt tårn på sin bolig, så han selv kunne kravle op og se, om hans skibe var under anduvning. Disse tårne blev hurtigt et tegn på rigdom og velstand.
 
I et af disse tårne, La Torre Tavira, er der etableret et ´camera oscura´ helt oppe i toppen, og det er en sjov oplevelse at besøge. Der er ´forestilling´ hver halve time. Så kan man stå og se udvalgte gader i ´real time´ altså se på folk som de står og går lige nu. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er faktisk en sjov oplevelse, som ikke kan ses ret mange steder. Vi ser Torre Tavira som det første næste dag, for det skal ses i fuldt dagslys.
 
Dernæst vil vi se El Museo de Cádiz som ligger på Plaza La Mina i et nedlagt kloster. På selve pladsen foran er der en fin have / park, og den var i sin tid klosterets have. Museet er meget fint med et utal af interessant fund helt tilbage fra stenalderen. Jo, der er ingen tvivl om, at denne tange / ø´s beliggenhed som sydside af en stor bugt har tiltrukket mennesker lige fra tidernes morgen. Et besøg på museet er et must, for det er først her, at man rigtigt forstår byen og de mange historiske lag den har. Først var der folk fra den tidlige stenalder med pilespidser af flint og ben, så var der bronzealder folk med mere avancerede våben, men også fine smykker og figurer. Dernæst kom fønikerne med deres højere kultur omkring år 1100 f.Kr. og en egentlig by opstod. Så kom romerne, som satte et stort præg på byen, dernæst vestgoterne, så araberne og herefter La Reconquista – den kristne generobring. Sådan er det jo overalt i Spanien, forskellen er bare, at her i Cádiz må man endnu længere tilbage i tiden for at finde de første spor efter mennesker.
 
På museets første sal findes der fine malerier fra den spanske guldalder – især skal fremhæves en række smukke billeder af Zurbarán, Murillo og Rubens.
 
Det sidste vi ser i Cádiz er fine malerier af Goya, som kan beses i Calle Rosario i Oratorio de la Santa Cueva. Kirken eller oratoriet ligger under gadeniveau og er ret specielt i 3 etager. På øverste etage finder man tre malerier af Goya: ´den sidste nadver´, ´bespisningen ved Geneserat sø med brød og fisk´ og ´den kongelige gæst´. Meget flotte er de og det er jo usædvanligt at se malerier af Goya, som jo var en af landets helt store malere.
 
Og nu er vi, 3 ud af 4, blevet ramt af en fæl influenza. Vi kan dårligt holde os på benene, så vi må hjemad... ak ja.. den skønne by mellem bugt og hav må vente til vores næste besøg.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com