La Danesa på Youtube

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over floden. Floden kom før landsbyen og de to har fulgtes ad hele vejen op gennem historien. Flodens vand forsyner byen, byens årlige romería går ned til flodens bund og den smukke vilde kløft har alle dage frydet beboerne. Og så knytter der sig en skøn kærlighedshistorie til floden og den skal vi høre mere om.
 
Det er nemt at finde frem til Higuerón, for nedstigningen til floden starter lige midt i Frigiliana. Når man står og kigger op på El Ingenio (Frigilianas gamle sukkerfabrik og vartegn) skal man bare gå til højre og ned ad en lille gade der ligger mellem en bank og bar Las Virtudes. Skilte peger nedad mod floden. Herfra kan man også vandre fra Frigiliana til Nerja, men det er en anden historie.
 
Nu skal vi ned i Higuerón og der er to mulige nedstigninger: en for slapsvanse og en for vovehalse. Vi tager den for vovehalse, og for at komme ud på den spændende sti, der ad en klippeside fører ned i bunden, skal man gå venstre om huset Los Tajos, som ligger lige efter man er drejet til venstre ned ad vejen mod bunden. Først er stien ret overgroet, men man fortsætter blot ufortrødent forbi en kæmpestor lyserød nerie busk og så kan man se stien. Den er ikke alle steder let at se, fordi den går hen over klipper, men det går. På et tidspunkt går stien forbi en fin hule, slår et par sving og så når man bunden. Men bliv på stien, som fører hen til et stort, gammelt vandbassin (alberca). I dag er dette bassin blevet omgivet med hegn og det er nok fordi man ikke længere vil tolerere, at det bliver brugt som svømmepøl. Inden hegnet kom op, brugte Frigilianas ungdom flittigt bassinet som pøl, og hvem kan fortænke dem i det, når der er over 30 grader om sommeren. Men da vandet forsyner Frigiliana med brugsvand, går det jo ikke.
 
 
rio higueron1
 
Her starter stien for vovehalse
 
Når vi har passeret bassinet, ser vi et skilt for Gran Senda de Málaga (den 650 km. lange vandresti, der går rundt i kanten af Málaga provinsen), som altså går her. Men vi følger ikke Gran Senda ret længe, for den drejer snart op til højre imod Fuente del Esparto og Maro dalen. Den vej skal vi ikke, for vi bliver i bunden af Higuerón kløften og fortsætter blot lige ud. Floden løber i bunden af kløften og det er ikke sikkert, at man kan gå tørskoet hele vejen. Af og til må man hoppe på stepsten og det kan hænde, at man må ud og vade i selve floden. Det kommer jo an på, hvor meget det har regnet. Så vær forberedt på at få våde fødder af og til og tag fodtøj på, der kan tåle at blive vådt.
 
På et tidspunkt passerer vi Romería pladsen, som er en picnic plads med bænke og borde. Den 13. juni hvert år fejrer man Frigilianas skytshelgen San Antonio de Padua med at tage figuren af helgenen ud af kirken og transportere den på en kærre trukket af okser ned til picnicstedet også kendt som El Pozo Viejo (den gamle brønd). Ved denne lejlighed er alle festklædte, der afskydes fyrværkeri, og vel ankommet til picnicstedet spiser man sammen. Det er en festdag for de fleste, men muligvis ikke for okserne, som skal trække kærren ned ad den meget stejle cementbelagte vej til flodbunden – og op igen. Men festligt er det utvivlsomt.
 
Vi fortsætter vores vandring indad i den smukke flodseng, som hele tiden er tæt bevokset med skønne, lyserøde nerier, som på engelsk hedder oleander og på spansk adelfa. Planten vokser typisk i flodsenge og er en fryd at se på. Den er dog meget giftig og man bør absolut ikke stege pølser over nerie grene eller spise bladene. Dette har ført til dødsfald, så man bør begrænse sig til at beundre busken og ikke røre.
 
På et tidspunkt ser vi på højre hånd en lille, hvid mindesten med et kors. Nogen er måske død her, men hvad der er sket på dette sted har jeg ikke kunnet finde ud af.
 
Kort tid efter vider dalen sig ud og nu kommer vi til kærlighedshistorien. Jo, Bautista fra Frigiliana var glødende forelsket i Lola, som boede i Jayena, på den anden side af Almijara bjergkæden. Der er kun 20 km i luftlinje mellem de to landsbyer, men der ligger høje bjerge imellem. Hvis man i dag vil køre fra Frigiliana til Jayena i bil er turen på 98 km.
 
Bautista var en simpel bondedreng, som hver dag arbejdede i marken. Men optændt af sin store kærlighed måtte han, så snart han havde en fridag, besøge Lola i Jayena. Efter endt arbejdsdag drog han derfor afsted mod Jayena – til fods. Den gamle Camino Real, der før motoriseringen gik fra Nerja til Granada, gik igennem Frigiliana og derefter via Acebuchal op til passet Puerto Blanquillo, ad stien op ad Cuesta de Angustias forbi Venta Panaderos op til Puerto de Frigiliana og derfra ned til Jayena. Det er en tur som for en muldyrdriver ville tage 3-4 dage. Men så lang tid havde Bautista ikke. Han skar genvej gennem Higuerón floden. Lidt efter vi har passeret mindestenen, løber en sideflod ind i Higuerón på venstre hånd. Denne sideflod tog Bautista, kan kravlede op ad en stejl klippevæg og vandrede ´cross country´ flere km. indtil han stødte på El Camino Real og derefter forcerede den stejle Cuesta de Angustias. Dette gjorde han vel at mærke i nattens mulm og mørke. Man må håbe, at han havde måneskin på sin tur. Hvis ikke, må kærlighedens glød have lyst for ham. Efter 7 timer nåede han Jayena ved daggry. Her fik han lov til at sidde ved spisebordet overfor Lola i en time. Derefter gik han den lange vej hjem igen.
 
Bautistas ugentlige besøg hos Lola gav ham til sidst den velfortjente og ønskede belønning: han blev gift med Lola. De flyttede til Frigiliana og fik 6 børn, som i dag er voksne og selv har børn. Men historien om Bautistas ihærdige vandring over bjerge, gennem slugter og dale og op og ned ad stejle skrænter for at nå sin elskede lever stadig.
 
Vores vandring i Higuerón dalen kan aldrig blive andet end en succes, for dalen er smuk og efter Bautistas side dal vider flodlejet sig endnu mere ud, og nu ser vi ruinerne af to gårde oppe på venstre side. Deroppe kan vi også se den kanal, der leder vand fra floden ind til Frigiliana. Uha, uha – det er fristende at tage denne kanalvej tilbage til byen, men vi tør ikke, for vi har 3 store hunde med, som sikkert ikke er vilde med at balancere på smalle kanalsider. Men vi så nogen, der gjorde det og nu er vi misundelige, så det må jo prøves en dag.
 
Dalen drejer til venstre og på et tidspunkt bliver den smal igen og herfra kan man kun gå i selve floden. Små vandfald dukker op, og hvis man forcerer floden i smalle slugter kommer man op til et par højere vandfald. Men vi holder hvil efter 7,3 km og spiser vores madpakker. Naturen på dette sted er overordentligt smuk og der er masser man kan udforske herinde, hvor der hviler en skøn, velsignet fred.
 
Efter et langt hvil må vi tilbage til Frigiliana og sjovt nok føles tilbageturen meget kortere og lettere. Men det går jo også en smule nedad, selv om vi ikke følte vi gik opad på udturen.
 
På tilbagevejen tager vi cementvejen (den for slapsvanse) op til Frigiliana og her ser vi lige der, hvor vejen begynder at stige, et kæmpestort figentræ – eller på spansk: un higuerón. Om det er dette træ, der har givet navn til floden og dalen skal være usagt, men mon ikke.
 
Efter denne skønne udflugt ind i hjertet af Almijara bjergene belønner vi os selv med en is fra isbaren ved siden af Bar Virtudes og efter 14 km. smager sådan en særligt godt.
 
rio higueron3
 
Else på vovehalsenes sti
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Store smagsoplevelser fra Valencia

Valencia-provinsen har altid været kendt for dens mange rismarker, og som en naturlig følge deraf, e...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel - Benny Tybo

Han har aldrig påstået, han er guds bedste barn. Til gengæld forsikrer han, at han altid opfører sig...

Tema & Profiler

Spanske Robert Muguerza viser danskerne Granada – på dansk

Han voksede op i Málaga med en baskisk far og en engelsk mor og gik i skole i Torremolinos, der også...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt koncert i Margrethekirken

Kristian Lilholt og band ”Margethekirkens husorkester” giver koncert 18. januar Vi kan vist godt ko...

Kultur

Doc Houlind i topform

Operation vel overstået - og nu venter Costa del Sol, England og New Orleans Vi har sat h...

Kultur

Karen Brinck - Kunsthåndværker, designer og skulptør udstill…

Karen Brinck er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1973 og har i mere end 40 år arbejdet med desig...

Kultur

Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Oferta, oferta, oferta, råber grønthandlerne, mens jeg bevæger mig igennem det lokale marked i Rincó...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Campo Bética

Tilsætninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familievirksomhed med k...

Gastronomi

Sport

Borjas håb brast

Den 25-årige forward frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbage på toppen – han er symptomatisk for Málagas fiasko. Vi møder Borja Bastón storsmilende på Málaga CFs træningsanlæg ved hans tiltrædelse i klubben på en lejeaftale fra Swansea City i Wales. Den 1,91 cm høje gut, f...

Sport

Hole in one på Lauro Golf

Tirsdag d 14 November 2017 blev en stor dag for Liss. Hun lavede nemlig Hole en One på hul 11 , det 95 meter lange par tre-hul på Lauro Golf. Da det netop skete en tirsdag og så i den skandinaviske gruppe med godt 70 spillere, gjorde bestemt også de andre spillere glade, da Liss straks bød på dejli...

Golf

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Udflugter & Rejser

Romernes plejehjem, Montecorto og Setenil de las Bodegas

Vi er taget op nord for Ronda for at se på de herligheder, der gemmer sig der. Først skal vi besøge den plejehjemsby, som de romerske soldater fik bygget til sig selv, når de ikke længere kunne kæmpe...

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Store smagsoplevelser fra Valencia

Valencia-provinsen har altid været kendt for dens mange rismarker, og som en naturlig følge deraf, e...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Campo Bética

Tilsætninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familievirksomhed med k...

Gastronomi

Pan Deluxe – norske og danske bagetraditoner forenes på Cost…

I de sidste år er det blivet stadig mere populært med lowcarb diæter, som kort fortalt drejer sig om...

Gastronomi

Kultur

Kristian Lilholt koncert i Margrethekirken

Kristian Lilholt og band ”Margethekirkens husorkester” giver koncert 18. januar Vi kan vist godt konstatere, at det er ...

Kultur

Doc Houlind i topform

Operation vel overstået - og nu venter Costa del Sol, England og New Orleans Vi har sat hinanden stævne på de...

Kultur

Karen Brinck - Kunsthåndværker, designer og skulptør udstill…

Karen Brinck er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1973 og har i mere end 40 år arbejdet med design, tekstil, kunst og...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Den Skæve Vinkel - Benny Tybo

Han har aldrig påstået, han er guds bedste barn. Til gengæld forsikrer han...

Tema & Profiler

Spanske Robert Muguerza viser danskerne Granada – på dansk

Han voksede op i Málaga med en baskisk far og en engelsk mor og gik i skole...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Oferta, oferta, oferta, råber grønthandlerne, mens jeg bevæger mig igennem ...

Tema & Profiler

Pandora ekspanderer voldsomt i Spanien

Det danske smykkefirma Pandora har store forventninger til det spanske mark...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyder frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søger i højere grad mod co-working kontor...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com