Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over floden. Floden kom før landsbyen og de to har fulgtes ad hele vejen op gennem historien. Flodens vand forsyner byen, byens årlige romería går ned til flodens bund og den smukke vilde kløft har alle dage frydet beboerne. Og så knytter der sig en skøn kærlighedshistorie til floden og den skal vi høre mere om.
 
Det er nemt at finde frem til Higuerón, for nedstigningen til floden starter lige midt i Frigiliana. Når man står og kigger op på El Ingenio (Frigilianas gamle sukkerfabrik og vartegn) skal man bare gå til højre og ned ad en lille gade der ligger mellem en bank og bar Las Virtudes. Skilte peger nedad mod floden. Herfra kan man også vandre fra Frigiliana til Nerja, men det er en anden historie.
 
Nu skal vi ned i Higuerón og der er to mulige nedstigninger: en for slapsvanse og en for vovehalse. Vi tager den for vovehalse, og for at komme ud på den spændende sti, der ad en klippeside fører ned i bunden, skal man gå venstre om huset Los Tajos, som ligger lige efter man er drejet til venstre ned ad vejen mod bunden. Først er stien ret overgroet, men man fortsætter blot ufortrødent forbi en kæmpestor lyserød nerie busk og så kan man se stien. Den er ikke alle steder let at se, fordi den går hen over klipper, men det går. På et tidspunkt går stien forbi en fin hule, slår et par sving og så når man bunden. Men bliv på stien, som fører hen til et stort, gammelt vandbassin (alberca). I dag er dette bassin blevet omgivet med hegn og det er nok fordi man ikke længere vil tolerere, at det bliver brugt som svømmepøl. Inden hegnet kom op, brugte Frigilianas ungdom flittigt bassinet som pøl, og hvem kan fortænke dem i det, når der er over 30 grader om sommeren. Men da vandet forsyner Frigiliana med brugsvand, går det jo ikke.
 
 
rio higueron1
 
Her starter stien for vovehalse
 
Når vi har passeret bassinet, ser vi et skilt for Gran Senda de Málaga (den 650 km. lange vandresti, der går rundt i kanten af Málaga provinsen), som altså går her. Men vi følger ikke Gran Senda ret længe, for den drejer snart op til højre imod Fuente del Esparto og Maro dalen. Den vej skal vi ikke, for vi bliver i bunden af Higuerón kløften og fortsætter blot lige ud. Floden løber i bunden af kløften og det er ikke sikkert, at man kan gå tørskoet hele vejen. Af og til må man hoppe på stepsten og det kan hænde, at man må ud og vade i selve floden. Det kommer jo an på, hvor meget det har regnet. Så vær forberedt på at få våde fødder af og til og tag fodtøj på, der kan tåle at blive vådt.
 
På et tidspunkt passerer vi Romería pladsen, som er en picnic plads med bænke og borde. Den 13. juni hvert år fejrer man Frigilianas skytshelgen San Antonio de Padua med at tage figuren af helgenen ud af kirken og transportere den på en kærre trukket af okser ned til picnicstedet også kendt som El Pozo Viejo (den gamle brønd). Ved denne lejlighed er alle festklædte, der afskydes fyrværkeri, og vel ankommet til picnicstedet spiser man sammen. Det er en festdag for de fleste, men muligvis ikke for okserne, som skal trække kærren ned ad den meget stejle cementbelagte vej til flodbunden – og op igen. Men festligt er det utvivlsomt.
 
Vi fortsætter vores vandring indad i den smukke flodseng, som hele tiden er tæt bevokset med skønne, lyserøde nerier, som på engelsk hedder oleander og på spansk adelfa. Planten vokser typisk i flodsenge og er en fryd at se på. Den er dog meget giftig og man bør absolut ikke stege pølser over nerie grene eller spise bladene. Dette har ført til dødsfald, så man bør begrænse sig til at beundre busken og ikke røre.
 
På et tidspunkt ser vi på højre hånd en lille, hvid mindesten med et kors. Nogen er måske død her, men hvad der er sket på dette sted har jeg ikke kunnet finde ud af.
 
Kort tid efter vider dalen sig ud og nu kommer vi til kærlighedshistorien. Jo, Bautista fra Frigiliana var glødende forelsket i Lola, som boede i Jayena, på den anden side af Almijara bjergkæden. Der er kun 20 km i luftlinje mellem de to landsbyer, men der ligger høje bjerge imellem. Hvis man i dag vil køre fra Frigiliana til Jayena i bil er turen på 98 km.
 
Bautista var en simpel bondedreng, som hver dag arbejdede i marken. Men optændt af sin store kærlighed måtte han, så snart han havde en fridag, besøge Lola i Jayena. Efter endt arbejdsdag drog han derfor afsted mod Jayena – til fods. Den gamle Camino Real, der før motoriseringen gik fra Nerja til Granada, gik igennem Frigiliana og derefter via Acebuchal op til passet Puerto Blanquillo, ad stien op ad Cuesta de Angustias forbi Venta Panaderos op til Puerto de Frigiliana og derfra ned til Jayena. Det er en tur som for en muldyrdriver ville tage 3-4 dage. Men så lang tid havde Bautista ikke. Han skar genvej gennem Higuerón floden. Lidt efter vi har passeret mindestenen, løber en sideflod ind i Higuerón på venstre hånd. Denne sideflod tog Bautista, kan kravlede op ad en stejl klippevæg og vandrede ´cross country´ flere km. indtil han stødte på El Camino Real og derefter forcerede den stejle Cuesta de Angustias. Dette gjorde han vel at mærke i nattens mulm og mørke. Man må håbe, at han havde måneskin på sin tur. Hvis ikke, må kærlighedens glød have lyst for ham. Efter 7 timer nåede han Jayena ved daggry. Her fik han lov til at sidde ved spisebordet overfor Lola i en time. Derefter gik han den lange vej hjem igen.
 
Bautistas ugentlige besøg hos Lola gav ham til sidst den velfortjente og ønskede belønning: han blev gift med Lola. De flyttede til Frigiliana og fik 6 børn, som i dag er voksne og selv har børn. Men historien om Bautistas ihærdige vandring over bjerge, gennem slugter og dale og op og ned ad stejle skrænter for at nå sin elskede lever stadig.
 
Vores vandring i Higuerón dalen kan aldrig blive andet end en succes, for dalen er smuk og efter Bautistas side dal vider flodlejet sig endnu mere ud, og nu ser vi ruinerne af to gårde oppe på venstre side. Deroppe kan vi også se den kanal, der leder vand fra floden ind til Frigiliana. Uha, uha – det er fristende at tage denne kanalvej tilbage til byen, men vi tør ikke, for vi har 3 store hunde med, som sikkert ikke er vilde med at balancere på smalle kanalsider. Men vi så nogen, der gjorde det og nu er vi misundelige, så det må jo prøves en dag.
 
Dalen drejer til venstre og på et tidspunkt bliver den smal igen og herfra kan man kun gå i selve floden. Små vandfald dukker op, og hvis man forcerer floden i smalle slugter kommer man op til et par højere vandfald. Men vi holder hvil efter 7,3 km og spiser vores madpakker. Naturen på dette sted er overordentligt smuk og der er masser man kan udforske herinde, hvor der hviler en skøn, velsignet fred.
 
Efter et langt hvil må vi tilbage til Frigiliana og sjovt nok føles tilbageturen meget kortere og lettere. Men det går jo også en smule nedad, selv om vi ikke følte vi gik opad på udturen.
 
På tilbagevejen tager vi cementvejen (den for slapsvanse) op til Frigiliana og her ser vi lige der, hvor vejen begynder at stige, et kæmpestort figentræ – eller på spansk: un higuerón. Om det er dette træ, der har givet navn til floden og dalen skal være usagt, men mon ikke.
 
Efter denne skønne udflugt ind i hjertet af Almijara bjergene belønner vi os selv med en is fra isbaren ved siden af Bar Virtudes og efter 14 km. smager sådan en særligt godt.
 
rio higueron3
 
Else på vovehalsenes sti
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com