La Danesa på Youtube

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over floden. Floden kom før landsbyen og de to har fulgtes ad hele vejen op gennem historien. Flodens vand forsyner byen, byens årlige romería går ned til flodens bund og den smukke vilde kløft har alle dage frydet beboerne. Og så knytter der sig en skøn kærlighedshistorie til floden og den skal vi høre mere om.
 
Det er nemt at finde frem til Higuerón, for nedstigningen til floden starter lige midt i Frigiliana. Når man står og kigger op på El Ingenio (Frigilianas gamle sukkerfabrik og vartegn) skal man bare gå til højre og ned ad en lille gade der ligger mellem en bank og bar Las Virtudes. Skilte peger nedad mod floden. Herfra kan man også vandre fra Frigiliana til Nerja, men det er en anden historie.
 
Nu skal vi ned i Higuerón og der er to mulige nedstigninger: en for slapsvanse og en for vovehalse. Vi tager den for vovehalse, og for at komme ud på den spændende sti, der ad en klippeside fører ned i bunden, skal man gå venstre om huset Los Tajos, som ligger lige efter man er drejet til venstre ned ad vejen mod bunden. Først er stien ret overgroet, men man fortsætter blot ufortrødent forbi en kæmpestor lyserød nerie busk og så kan man se stien. Den er ikke alle steder let at se, fordi den går hen over klipper, men det går. På et tidspunkt går stien forbi en fin hule, slår et par sving og så når man bunden. Men bliv på stien, som fører hen til et stort, gammelt vandbassin (alberca). I dag er dette bassin blevet omgivet med hegn og det er nok fordi man ikke længere vil tolerere, at det bliver brugt som svømmepøl. Inden hegnet kom op, brugte Frigilianas ungdom flittigt bassinet som pøl, og hvem kan fortænke dem i det, når der er over 30 grader om sommeren. Men da vandet forsyner Frigiliana med brugsvand, går det jo ikke.
 
 
rio higueron1
 
Her starter stien for vovehalse
 
Når vi har passeret bassinet, ser vi et skilt for Gran Senda de Málaga (den 650 km. lange vandresti, der går rundt i kanten af Málaga provinsen), som altså går her. Men vi følger ikke Gran Senda ret længe, for den drejer snart op til højre imod Fuente del Esparto og Maro dalen. Den vej skal vi ikke, for vi bliver i bunden af Higuerón kløften og fortsætter blot lige ud. Floden løber i bunden af kløften og det er ikke sikkert, at man kan gå tørskoet hele vejen. Af og til må man hoppe på stepsten og det kan hænde, at man må ud og vade i selve floden. Det kommer jo an på, hvor meget det har regnet. Så vær forberedt på at få våde fødder af og til og tag fodtøj på, der kan tåle at blive vådt.
 
På et tidspunkt passerer vi Romería pladsen, som er en picnic plads med bænke og borde. Den 13. juni hvert år fejrer man Frigilianas skytshelgen San Antonio de Padua med at tage figuren af helgenen ud af kirken og transportere den på en kærre trukket af okser ned til picnicstedet også kendt som El Pozo Viejo (den gamle brønd). Ved denne lejlighed er alle festklædte, der afskydes fyrværkeri, og vel ankommet til picnicstedet spiser man sammen. Det er en festdag for de fleste, men muligvis ikke for okserne, som skal trække kærren ned ad den meget stejle cementbelagte vej til flodbunden – og op igen. Men festligt er det utvivlsomt.
 
Vi fortsætter vores vandring indad i den smukke flodseng, som hele tiden er tæt bevokset med skønne, lyserøde nerier, som på engelsk hedder oleander og på spansk adelfa. Planten vokser typisk i flodsenge og er en fryd at se på. Den er dog meget giftig og man bør absolut ikke stege pølser over nerie grene eller spise bladene. Dette har ført til dødsfald, så man bør begrænse sig til at beundre busken og ikke røre.
 
På et tidspunkt ser vi på højre hånd en lille, hvid mindesten med et kors. Nogen er måske død her, men hvad der er sket på dette sted har jeg ikke kunnet finde ud af.
 
Kort tid efter vider dalen sig ud og nu kommer vi til kærlighedshistorien. Jo, Bautista fra Frigiliana var glødende forelsket i Lola, som boede i Jayena, på den anden side af Almijara bjergkæden. Der er kun 20 km i luftlinje mellem de to landsbyer, men der ligger høje bjerge imellem. Hvis man i dag vil køre fra Frigiliana til Jayena i bil er turen på 98 km.
 
Bautista var en simpel bondedreng, som hver dag arbejdede i marken. Men optændt af sin store kærlighed måtte han, så snart han havde en fridag, besøge Lola i Jayena. Efter endt arbejdsdag drog han derfor afsted mod Jayena – til fods. Den gamle Camino Real, der før motoriseringen gik fra Nerja til Granada, gik igennem Frigiliana og derefter via Acebuchal op til passet Puerto Blanquillo, ad stien op ad Cuesta de Angustias forbi Venta Panaderos op til Puerto de Frigiliana og derfra ned til Jayena. Det er en tur som for en muldyrdriver ville tage 3-4 dage. Men så lang tid havde Bautista ikke. Han skar genvej gennem Higuerón floden. Lidt efter vi har passeret mindestenen, løber en sideflod ind i Higuerón på venstre hånd. Denne sideflod tog Bautista, kan kravlede op ad en stejl klippevæg og vandrede ´cross country´ flere km. indtil han stødte på El Camino Real og derefter forcerede den stejle Cuesta de Angustias. Dette gjorde han vel at mærke i nattens mulm og mørke. Man må håbe, at han havde måneskin på sin tur. Hvis ikke, må kærlighedens glød have lyst for ham. Efter 7 timer nåede han Jayena ved daggry. Her fik han lov til at sidde ved spisebordet overfor Lola i en time. Derefter gik han den lange vej hjem igen.
 
Bautistas ugentlige besøg hos Lola gav ham til sidst den velfortjente og ønskede belønning: han blev gift med Lola. De flyttede til Frigiliana og fik 6 børn, som i dag er voksne og selv har børn. Men historien om Bautistas ihærdige vandring over bjerge, gennem slugter og dale og op og ned ad stejle skrænter for at nå sin elskede lever stadig.
 
Vores vandring i Higuerón dalen kan aldrig blive andet end en succes, for dalen er smuk og efter Bautistas side dal vider flodlejet sig endnu mere ud, og nu ser vi ruinerne af to gårde oppe på venstre side. Deroppe kan vi også se den kanal, der leder vand fra floden ind til Frigiliana. Uha, uha – det er fristende at tage denne kanalvej tilbage til byen, men vi tør ikke, for vi har 3 store hunde med, som sikkert ikke er vilde med at balancere på smalle kanalsider. Men vi så nogen, der gjorde det og nu er vi misundelige, så det må jo prøves en dag.
 
Dalen drejer til venstre og på et tidspunkt bliver den smal igen og herfra kan man kun gå i selve floden. Små vandfald dukker op, og hvis man forcerer floden i smalle slugter kommer man op til et par højere vandfald. Men vi holder hvil efter 7,3 km og spiser vores madpakker. Naturen på dette sted er overordentligt smuk og der er masser man kan udforske herinde, hvor der hviler en skøn, velsignet fred.
 
Efter et langt hvil må vi tilbage til Frigiliana og sjovt nok føles tilbageturen meget kortere og lettere. Men det går jo også en smule nedad, selv om vi ikke følte vi gik opad på udturen.
 
På tilbagevejen tager vi cementvejen (den for slapsvanse) op til Frigiliana og her ser vi lige der, hvor vejen begynder at stige, et kæmpestort figentræ – eller på spansk: un higuerón. Om det er dette træ, der har givet navn til floden og dalen skal være usagt, men mon ikke.
 
Efter denne skønne udflugt ind i hjertet af Almijara bjergene belønner vi os selv med en is fra isbaren ved siden af Bar Virtudes og efter 14 km. smager sådan en særligt godt.
 
rio higueron3
 
Else på vovehalsenes sti
 

UdskrivE-mail

Loft & Roomers’ store lagersalg går snart i gang

Op til 90 % rabat og ”give aways” – sådan bliver det, når Loft and Roomers åbner op for lagersalg i ...

Tema & Profiler

Flexnet - Internet til alle

Det går hurtigt hos Flexnet i Centro Idea. Det samme gælder deres internetforbindelser, som bare bli...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperanza. Hvis du ser en lille ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Stig Wiberg

Vi kender ham som fodboldtossen og den habile golfspiller. Men der er meget mere i Stig Wiberg. Han ...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Solveig Jensen

”La aldeana” står der på den hvide Suzuki, der kører foran mig gennem gaderne i Puente Genil, som li...

Tema & Profiler

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra n...

Kultur

Sport

Diego - en ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellemrum – og med Romero som en fælles ven De har spillet i samme klub i hovedstaden i den lille stærke sydamerikanske fodboldnation, Uruguay, Defensor Sporting – med 19 års mellemrum. Og de fik begge til opgave at få sat skub i ...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García for andet år i træk stolt vært for Andalucía Valderrama Masters Den tredje udgave af Andalucía Valderrama Masters skydes i gang 19. oktober. Turneringen varer indtil 22. oktober og sponseres af Fundación Sergio García samt Junta de Andalucía.Det er den sidste Europa Tour på Europæisk ...

Golf

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Udflugter & Rejser

De forstenede træstammers vandfald

Dette flotte vandfald ligger i den østlige ende af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama og man kommer til det ved at køre ad Andalusiens flotteste vejstrækning, nemlig A 4050, som er den ...

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Vin - og din mad: Sund Hverdagsmad

I denne måned skal I få en rigtig familie opskrift på laks, grøntsager og kartofler hvor hele famili...

Gastronomi

Sabor a Málaga: en gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som havde inviteret kystens jo...

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Kultur

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra ny på Costa del Sol. ...

Kultur

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – bare ikke i Danmark...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Loft & Roomers’ store lagersalg går snart i gang

Op til 90 % rabat og ”give aways” – sådan bliver det, når Loft and Roomers ...

Tema & Profiler

Flexnet - Internet til alle

Det går hurtigt hos Flexnet i Centro Idea. Det samme gælder deres internetf...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperan...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Stig Wiberg

Vi kender ham som fodboldtossen og den habile golfspiller. Men der er meget...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Solveig Jensen

”La aldeana” står der på den hvide Suzuki, der kører foran mig gennem gader...

Tema & Profiler

Da en lille idé blev til kystens bedste forretning

Han har aldrig været en lille grim ælling – men derimod den lille mand, der...

Tema & Profiler

Den dansende opfinder

Der findes mange spændende personligheder blandt danskerne på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Mö – elbil produceret i Málaga

Mö – Spaniens første soldrevne elbil Hjulene snurrer under os, mens vi n...

Tema & Profiler

Den rejsende flamencodanserinde

Tilfældige møder på egen hånd Jeg har altid nydt mine personlige møder i u...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29