tilmeld nyhedsmail

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur igennem en storslået natur

La Ruta de la Sierra ligger mellem landsbyerne Riogordo og Alfarnatejo, og den går gennem et bølgende grønt landskab der domineres af den enorme klippe Tajo de Gomer. Desuden går stien forbi den kendte Cortijo de Auta og langs med herlige vandløb. Ja, her får man spansk natur for alle pengene, for i stiens nordlige ende støder man på et klippelandskab a la El Torcal med klipper der er formet af vandet. Stien ender ved kilden El Fuente del Conejo lige neden for Alfarnatejo, og når man har vandret de ca. 15 km. frem og tilbage, så er man med garanti en glad og træt person.
 
La Ruta de la Sierra går fra centrum af Riogordo til Alfarnatejo og hele ruten er på små 10 km. hver vej. Men i vores version starter vi for nemheds skyld lidt nord for Riogordo og så har vi 7,5 km. til El fuente del Conejo. Da vi skal tilbage igen, bliver turen på 15 km. med 250 højdemeter. Det er en fin dagsudflugt, så husk madpakke.
 
Vi finder frem til rutens start ved at køre ad A 356 forbi Vélez Málaga i retning af Colmenar, Riogordo og Casabermeja. Når vi har passeret Riogordo og har krydset floden Rio de la Cueva, og kørt under en lille viadukt, skal vi holde til højre og trække ind til siden, der hvor der kommer en stikvej ned fra vejen med viadukten ovenover. Nu skal man foretage en U vending (det er muligvis ulovligt, men vi forsøger at være så lovlige som muligt). Vi ser os derfor godt for i begge retninger og svinger rundt og tager nu den stikvej der går op til højre. Der står 2 skilte med henholdsvis 70 og 40 km. (Hvis man kommer fra vest for Málaga kan det betale sig at køre over Casabermeja og derefter mod Riogordo). Så snart vi kommer op på vejen, som vi lige er kørt under, drejer vi til venstre og kører nøjagtigt 1,1 km. Her ser vi et skilt på højre hånd, hvor der står Ruta de la Sierra og vi kan fint parkere under nogle oliventræer på venstre hånd. Og så er det ellers bare om at fatte stavene og drage afsted.
 
Det første stykke går langs med olivenmarker, og vi konstaterer til vores glæde, at vi simpelt hen går på Gran Senda de Málaga, som er den 650 km. lange nyanlagte vandrerute rundt i kanten af Málaga provinsen. De rød – hvide markeringer følger os hele vejen. Se www.gransendademalaga.es for at få inspiration til vandreture i den skønne Málaga provins.
 
Efter 2,7 km. kommer vi til gården Auta, som er kendt for to ting: Dels mener man, at det var her den berygtede og berømte Omar Ben Hafsun blev født omkring år 850. Det var ham, der var en vild og blodig krigsherre, som bekrigede kaliffen i Córdoba, efter at han var konverteret til kristendommen. Hans højborg var Bobastro ved Ardales, og det var her, at kan lod en kristen kirke udhugge i klippen. Denne meget interessant kirkeruin kan stadig ses i dag ved Bobastro, men det er en anden historie og en anden udflugt. I dag må vi nøjes med at konstatere, at Omar blev født her, muligvis i en af de huler, der ligger under gården. For hulerne er nr. 2 grund til, at El Cortijo de Auta er kendt. Lige under gården ligger der en del drypstenshuler, som man mener blev skabt samtidig med hulerne i Maro (Nerja). Vi forsøgte som gale at komme ned til hulerne, med det kunne ikke lade sig gøre – de ligger bag høje hegn, så vi måtte nøjes med at beundre dem fra vejen.
 
Gården Auta ser ud til stadig at være i brug, selv om den mest af alt ligner en ruin. Men der går en masse får og geder, som tyder på at, der finder landbrug sted, og gården er da også omgivet af velpassede marker.
 
Lige bagved gården løber floden Auta og vi havde læst, at dens udspring skulle være helt specielt, idet vandet kommer op af jorden i bobler, heraf navnet El Nacimiento de Borbollón (bobler). Vi spurgte en gammel mand på Auta, hvor udspringet var, og han pegede os i nordvestlig retning langs med en mark. Vi vadede i mudder langs med marken, indtil vi kom til et hvidt vandhus og slukørede kunne konstatere, at udspringet i dag er muret inde, idet vandet forsyner byen Riogordo med drikkevand. Så glem bare alt om El Nacimiento de Borbollón. Ærgerligt.
 
Men efter Cortijo de Auta går vi videre ad grusvejen, og selv om den er kørbar, møder vi ingen biler. Herlige vandløb flankerer vejen, som nu begynder at stige. På et tidspunkt er vi på højde med El Tajo de Gomer, som må være en af Spaniens mest spektakulære høje, spidse klipper. Den er 1160 m. høj med vildt stejle, hvis ikke lodrette, sider. Ved dens fod har man fundet rester fra stenaldermennesker, som utvivlsomt har sat pris på dette skønne landskab med de mange vandløb. På internettet har jeg fundet fotos taget af folk, der har besteget Gomer, og blot synet af disse fotos giver mig kuldegysninger. Uha, uha... det har jeg mit liv for kært til at prøve, for man skal jo ikke bare op, men også ned igen, og især nedturen kan være farlig, fordi man har tyngdekraften imod sig. Et enkelt fejltrin og man er styrtet.... Nå, men der findes jo vovehalse nok, og dem om det.
 
Det skal lige siges, at El Tajo de Gomer på højre side er flankeret af El Tajo de Doña Ana og på venstre side af El Tajo del Fraile. Ordet ´tajo´ kommer af verbet ´tajar´, som betyder at kløve med en økse. Man kan altså forestille sig, at en kæmpe har stået med sin megastore økse og placeret en godt hug midt ned igennem klippemassivet, så disse crazy lodrette klippesider er opstået. Dette er et landskab, man ikke ser hver dag.
 
Idet vi lægger Tajo de Gomer bag os, kommer vi op, hvor vi på højre hånd kan se ruinerne af de to gårde: El Farriña og El Cuartillo. De ligger smukt og skuer ud over de bølgende bakker mod syd. Kort tid efter passerer vi en ´levende´ gård på venstre hånd, hvor vi møder en masse får og geder. Vi fortsætter op forbi gården og nu nærmer vi os det minitorcal, som området også er kendt for. Lige efter et grønt skur med en hvid hest, kan man gå langs med kanten af en mark og komme ind på det besynderlige klippemassiv, der af vandet er formet til en kæmpestor gennemhullet ost. Det er et spændende sted og på denne ´Hard Rock Café´ finder vi det passende at spise vores madpakker, mens vi nu kan beundre El Tajo de Gomer fra nord.
 
Efter frokost VIL vi hen til rutens start, og nu er det let, for efter at havde drejet til højre går grusvejen blot lige ud hen imod Alfarnatejo, og efter yderligere 2 km. står vi ved El Fuente del Conejo. Her finder vi også et stort skilt over vores fine rute, og i kilden kan vi fylde vores vandflasker op. På vejen hen til kilden har vi passeret den lidt mærkelige udstykning Villa Alta samt en del blomstrende kirsebærtræer. Det minder os om, at der hvert år i slutningen af juni finder en kirsebærfestival sted i nabobyen Alfarnate, kun et par km. fra Alfarnatejo. Skulle man være i Spanien på det tidspunkt, bør man ikke forsømme et besøg på festivalen, for større og lækrere kirsebær har jeg aldrig smagt. Man kan checke det endelige tidspunkt for festivalen ved at Google ´Festival de la cereza de Alfarnate´. Et besøg her bør ikke forsømmes.
 
Og således opmuntrede ved tanken for fremtidens herligheder begiver vi os tilbage ad La Ruta de la Sierra. Og nu er det let, for det går nedad næsten hele vejen, og efter 15 km. med rent guf for øjnene og herlig motion, kan vi endnu engang sige ¡Viva España!
 

UdskrivE-mail

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ...

Kultur

Juice Bar i Vitamina - hvorfor juice?

Mange af os har nedsat fordøjelse, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer fra ...

Helse & Sundhed

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter at have været i Danmark m...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, da jeg fortæller, at jeg ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lonni Snitker åbnet konti, ...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie, nyde kulturen og gastron...

Tema & Profiler

Sport

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Et stykke historie på fire hjul

Da man i 1957 startede fabrikationen af Seat 600 i Barcelona, fik det halve Spanien hjul at køre på – og det med en moto...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter ...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lo...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: 'At dø for at leve' af Anita Moorjani

For nylig genlæste jeg Anita Moorjani’s bog ”At dø for at leve”, “Dying to ...

Tema & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29