Den fascinerende historie om Andalusiens dørnagler

Gamle døre har altid fascineret mig. Uanset hvor jeg er - på rundtur i Italien, cyklende på Venice Beach i Californien, i indiske byer eller i små norske landsbyer, har jeg altid taget flere billeder af døre end noget andet, selv mine rejsekammerater.

Da jeg boede i Paris, blev jeg besat af dørhammere, men det var ikke før vi flyttede til det sydlige Spanien, at jeg opdagede en helt ny verden af tilbehør til hoveddøre - dørnagler.
En dørnagle er ikke noget søm. Per definition er der en type bolt indsat i en dør, hvis formål enten er praktisk eller dekorativ, undertiden begge dele. Med andre ord har naglen ikke nødvendigvis en strukturel funktion. Det sidstnævnte er temmelig irrelevant for mig, da selve naglen, især den originale håndsmedede andalusiske dørnagle, er som et lille kunstværk. Hvorfor skulle det derfor have brug for andre funktioner?

Da vi købte den ruin, der skulle være vores fremtidige hjem i Ronda for et par år tilbage, så jeg straks den fantastiske gamle dør, der skulle være vores indgang. Vi begyndte at finkæmme Andalusien fra ende til anden, fra eksklusive antikvitetsforretninger til frodige gademarkeder uden held. Vi opdagede et firma i Granadas bjergregion Alpujarra, der angiveligt fremstiller traditionelle døre af Al Andaluz-typen. Priserne i det online katalog var højere, end det, vi havde tænkt os, men det føltes berettiget efter alle træudskæringerne at bedømme. Da en butik i nærheden af Marbella havde et par af disse vidundere på lager, kørte vi ned til kysten for at kigge efter. Desværre var der ikke pletskud den dag. Dørene var hvad jeg ville kalde en dårlig kopi af stilen fra Flintstones-familien, med masser af overdreven og ru håndskæring. Endnu en gang opdagede jeg, at hvad vi plejede at sige i filmindustrien, er sandt, at ting kan være good from far, but far from good... Kombinationen bueno, bonito y barato, eller god, smuk og billig, findes heller ikke her i Spanien.

Jeg begyndte at fotografere døre, hver gang vi var på tur og startede et fotoarkiv til vores fremtidige gadeindgang, inklusive adskillige kandidater til håndtag, dørhammere, luger med og uden dæksler, nøglehulsrammer og selvfølgelig utallige eksempler på dørnagler.

Da vi stadig ikke havde fundet vores drømmedør, spurgte vi en nabo, hvor vi skulle lede. Hun anbefalede os at tale med Salvador Sato, en ældre rondeño-herre, der angiveligt havde et lager fuld af antikke døre. Hans lokale viste sig at være en gruppe sammenhængende landbrugsbygninger og tidligere stalde på den snoede grusvej, der gik lige forbi vores kolonihave. Vi havde selvfølgelig været forbi der mange gange uden at vide, hvilken slags rigdom der var skjult inde bag grøntmalede garageporte.

Og skatter var der nok af. Salvador havde række efter række af gamle døre, som han i årenes løb havde købt fra tidligere klostre og forfaldne ejendomme. Han kunne tilbyde klassiske indgange til slotte, palæer og filmstjerners designerhuse. Vi så kolossale portaler, der syntes at komme fra fæstninger fra middelalderen, dobbeltpaneler med håndskåret glas, der kunne adskille ens mange festlokaler og gæstehaller samt et ubegrænset udvalg af gamle indgange af enhver type, æra og stil. Stedet var et sandt museum - et himmerige for restaureringsarbejdere og en utopi for dørentusiaster som mig selv.

Det eneste, vi ikke fandt, var en simpel dør, der kunne passe til vores beskedne landsbyhjem, hvis facade ikke var mere end tre meter bred. Vores indgang var simpelthen for lille. Salvador foreslog, at han skar en af dørene til, men vi ville ikke ødelægge en af hans dyrebare, omhyggeligt restaurerede døre. Derudover havde vi ingen anelse om, hvor stor en åbning vi fik lov til at lave, da døren i vores ruin var lavet til de lavstammede andalusiske landsbyboere, der havde bygget huset for mange år siden. Så vi måtte bare takke Salvador for den utrolige tur og fortsatte vores jagt.

Mange måneder senere kom bygningstilladelsen endelig, selvom vi endnu ikke havde fundet en dør. Det endte med at det var en lokal tømrer, der blev hyret til at lave døren i henhold til mine tegninger med fotografier som referencer. I mellemtiden fortsatte vi vores søgning efter dørtilbehør. At finde nye dørnagler og dørhåndtag i gammel stil er ikke noget problem her i Andalusien, men de fleste er dårlige og/eller billige kopier. Og når man er designer, er det ikke godt nok...

Ved en tilfældighed gik vi en dag forbi et værksted i byen og fandt en spand med gamle nagler af to forskellige slags. ”Vi tager dem alle sammen,” skyndte vi os at sige til den fyr, der arbejdede der. Tanken var, at hvis den ene type ikke passede, havde vi den anden i reserve. Naglerne var dækket med rust og stykker med gammel blymaling, men da dette var det eneste sted, hvor vi havde fundet antikke dørnagler efter to års intens udforskning, kunne vi ikke lade muligheden passere.

Jeg tilbragte tre uger med at skrubbe hver af de cirka firs år gamle nagler med kogende eddike, som ifølge min restaureringsinstruktør María Jesús er det bedste til rust og snavset metal. Hvis nogen fortæller dig, at restaurering ikke er en sand prøve for ens tålmodighed, er det fordi, de aldrig selv har prøvet det. Og når det kommer til stanken, kan det ikke engang beskrives... Da naglerne endelig var rene og beskyttede med mat lak, tog jeg dem og min plan over naglernes placering med til snedkeren, så han kunne bolte dem ind i vores færdige hoveddør.

Jeg tænkte ofte på Salvadors døre, og en dag tog jeg ned til hans gård for at få en snak og tage nogle billeder, så jeg kunne dele hans unikke samling med andre dørentusiaster.
Salvador sagde, at han havde arbejdet på døre siden begyndelsen af 1960'erne. Hans familie var antikvitetshandlere, men han ville bare gendanne døre. Og puertas er stadig hans store lidenskab i dag.

Hans samling inkluderer et par imponerende døre fra det 17. århundredes Cádiz. På det tidspunkt var byen i syd vigtigere end Madrid, hvilket forklarer den statelige stilart. Dørpanelerne har de mest utrolige dørnagler, jeg nogensinde har set, med løver på naglehovedet.

Jeg fandt også et par indgangsdøre fra det 19. århundrede fra Puerto Santa María, hvorfra Columbus startede en af sine amerikanske ture.

Ved kysten brugte tømrerne ofte mahogni eller cedertræ, mens dørene fra indlandet som her i la Serranía de Ronda normalt var lavet af lokale træarter som fyr eller valnød.
Ligesom Andalusiens døre har deres historie, så har deres nagler det også. De fleste andalusiske huse plejede at have dørnagler på hoveddørene på grund af klimaet. Det andet par indgangsdøre, traditionelt placeret et par meter inden for hoveddørene, er fri for søm, men har ofte fine træsnedkerier og anden udsmykning.

Store byer som Córdoba og Antequera udviklede deres egen specielle type døre gennem historien, her med kunstnerisk smedejern over dørpanelerne.

De søm, de brugte ved kysten og i større byer, hvor folk havde mere at rutte med, var ofte lavet af bronze eller messing, mens naglerne, der blev brugt i små byer som Ronda, var enklere i stil og lavet af smedejern.

Desværre forsvinder de autentiske antikke dørnagler i Ronda gradvist på grund af tyverier. En gammel nagle er desværre en smule for fristende 'gratis' souvenir for nogle turister.
En typisk afrundet indgangsdør har store, runde, enkle nagler, men man kan altid finde mere detaljerede eksempler i den gamle by, som disse fleur-de-lis eller liljeformede nagler.
Det var også almindeligt i en landsby som Ronda at have en jernplade i bunden af døren for at beskytte indgangen mod snavs og regn.

En anden typisk detalje er den traditionelle dørluge, som er en forældet version af nutidens kighul. Disse kan ses i utallige udgaver, når man går gennem næsten alle historiske distrikter i Andalusien.

Da Ronda plejede at have mange gode smede, kan du også finde et fascinerende udvalg af nøglehulsrammer på gamle hoveddøre. Nogle kan være i form af en fønix eller ørn, eller ligesom vores dør i form af et let skævt hjerte.

Selvfølgelig ser du også utrolige dørhammere, som faktisk er bedre end fra mine dage i Paris. Jeg fandt denne med et ansigt af en vred lille fyr, da jeg gik gennem byen.
Endelig må vi ikke glemme nøglerne! Salvador gendanner også disse til perfektion, selvom de fleste husejere i dag vælger at have en sekundær, mere diskret moderne lås for ekstra beskyttelse.

Salvador har restaureringsværker fra ti menneskealdre i sit varelager. Disse kunstværker er et sidste vidnesbyrd om en del af Andalusiens historie, som snart vil blive erstattet af moderne indgangsdøre. Desværre er der ikke flere gamle dørbutikker at finde.

Så hvis du har et palads eller en ejendom, der har brug for en betagende indgang, er der muligvis stadig tid, men du skal ikke vente for længe...
 
Om forfatteren: Karethe er en norsk forfatter, journalist og designer, der bor i Ronda. Hendes første bog Casita 26 - Searching for a Slice of Andalusian Paradise blev udgivet i USA tidligere i år og er tilgængelig på Amazon. For mere information, gå til snobb.net

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Valnøddelagkage som den fra Svinkløv Badehotel

Sommer – ja det er snart slut – men heldigivis er vejret på vores breddegrader så nået til et punkt ...

Gastronomi

Nyheder om Sabor a Málaga - Málagas blå mærke

Hver måned her i La Danesa præsenteres et produkt, der bærer mærket Sabor a Málaga, noget som gennem...

Gastronomi

Få nyt look hos Ole Optica

Den skandinaviske brillebutik i Nerja bugner af nye lækre briller. Den flotte efterårskollektion er ...

Helse & Sundhed

Skuffet stjerne

Den japanske landsholdsspiller og engelske mester Shinji Okazaki måtte sammen med Jose Rodriguez lis...

Sport

Alderspletter på nethinden – AMD (Aldersrelateret Macula Deg…

AMD er en alvorlig øjensygdom, der siges at være den hyppigste årsag til synstab i den vestlige del ...

Helse & Sundhed

Goldeneye permanent make-up

I oktober måned er permanent makeup-temaet eyeliner og punktstregsteknik. Jeg har tidligere skrevet ...

Helse & Sundhed

Hvorfor udvikler vi hormonelle ubalancer?

Mange kvinder døjer med overvægt, hormonelle ubalancer og stress   • Hver dag er cirka 35.0...

Helse & Sundhed

Boligbesættelser i Málaga

Efter krisen i 2008, som jo ramte Spanierne særligt hårdt, voksede der en besætterbevægelse frem, so...

Udflugter & Rejser

Museo de Málaga

Hvor mange gange er jeg ikke hastet forbi denne mastodont af en bygning uden at skænke indholdet en ...

Udflugter & Rejser

Femte internationale kunstsymposium i Cómpeta

Kunst & skabelse – bliv bevæget af energi, lys og inspiration   Fra den 11. til den 19. o...

Udflugter & Rejser

Kaktusfigen – en sund delikatesse

Vi sidder i bilen, på en smal indlandsvej i Andalusiens sydlige hjørne. I vejkanten og i skråningern...

Gastronomi

Jazzmuld – Jazzmusik med rødder i den danske muld

”I jazz-musik bruger man typisk numre fra amerikanske musicals fra 30 – 50’erne. Efterhånden som vi ...

Kultur

El Knollo - bedre kendt som Sierra Elvira

Lad det være sagt med det samme: man kan ikke på noget kort finde stedet El Knollo. Det er noget Jes...

Udflugter & Rejser

Copenhague - Et stykke københavnerhistorie kommer til Málaga

Copenhagen er et teaterstykke af den britiske forfatter Michael Frayn. Stykket er baseret på spekula...

Kultur

Udflugter & Rejser

Boligbesættelser i Málaga

Efter krisen i 2008, som jo ramte Spanierne særligt hårdt, voksede der en besætterbevægelse frem, som, trods, en sundere økonomi, fortsat er i vigør i dag. La Danesa har talt med to personer, som har ...

Udflugter & Rejser

Museo de Málaga

Hvor mange gange er jeg ikke hastet forbi denne mastodont af en bygning uden at skænke indholdet en eneste tanke. Helt vildt at tænke på nu, hvor jeg er et to timer langt besøg og utallige indtryk rig...

Udflugter & Rejser

Femte internationale kunstsymposium i Cómpeta

Kunst & skabelse – bliv bevæget af energi, lys og inspiration   Fra den 11. til den 19. oktober besøger en særlig gruppe kunstnere den charmerende bjerglandsby Cómpeta. Lieuwke Loth, der og...

Udflugter & Rejser

El Knollo - bedre kendt som Sierra Elvira

Lad det være sagt med det samme: man kan ikke på noget kort finde stedet El Knollo. Det er noget Jesper har fundet på. El Knollo ligger helt tæt på storbyen Granada, og dens rigtige navn er Sierra Elv...

Udflugter & Rejser

Sport

Skuffet stjerne

Den japanske landsholdsspiller og engelske mester Shinji Okazaki måtte sammen med Jose Rodriguez liste ud af bagdøren i Málaga CF på en dramatisk transfernat   Jeg træffer dem i spillergangen på Estadio Ciudad de Málaga torsdag den 29. august. De er nogle af de sidste Málaga-spillere, der du...

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Gastronomi

Valnøddelagkage som den fra Svinkløv Badehotel

Sommer – ja det er snart slut – men heldigivis er vejret på vores breddegrader så nået til et punkt ...

Gastronomi

Nyheder om Sabor a Málaga - Málagas blå mærke

Hver måned her i La Danesa præsenteres et produkt, der bærer mærket Sabor a Málaga, noget som gennem...

Gastronomi

Kaktusfigen – en sund delikatesse

Vi sidder i bilen, på en smal indlandsvej i Andalusiens sydlige hjørne. I vejkanten og i skråningern...

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Kultur

Jazzmuld – Jazzmusik med rødder i den danske muld

”I jazz-musik bruger man typisk numre fra amerikanske musicals fra 30 – 50’erne. Efterhånden som vi spillede, sneg der s...

Kultur

Copenhague - Et stykke københavnerhistorie kommer til Málaga

Copenhagen er et teaterstykke af den britiske forfatter Michael Frayn. Stykket er baseret på spekulationer om, hvad der ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

10 tips til bedre billeder

Sådan tager du gode billeder med din mobil   Idag bruger de fleste...

Tema & Profiler

Den fascinerende historie om Andalusiens dørnagler

Gamle døre har altid fascineret mig. Uanset hvor jeg er - på rundtur i Ital...

Tema & Profiler

På den anden side: Er I okay?

På godt og ondt er der sket meget i Spanien de sidste 20-30 år. Der er ting...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Kim Kold

Han er stor, stærk og selvsikker. Det mærkes både, når du har ham ansigt ti...

Tema & Profiler

Profil: Hans Hugo From

Den rare mand med den faste hånd   De fleste enten kender, har set...

Tema & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com