Profil: Hans Hugo From

Den rare mand med den faste hånd

 
De fleste enten kender, har set eller hørt om Helle Hollis – det danske biludlejningsselskab men de store, opsigtsvækkende flådehaller i Málagas lufthavn. Men det er de færreste, der kender manden bag det sidste årtis succeshistorie. Da han tog plads i direktørsædet for præcis elleve år siden, stod Helle Hollis midt i sit livs krise med truende nedskæringer hængende over hovedet. I dag er selskabet med over 50 medarbejdere og 1.550 biler stærk tilbage som Costa del Sols største lokale biludlejningsselskab.
 
Det er ikke let at flytte. Og slet ikke når man går fra 250 til 100 kvadratmeter. Efter 21 år har Hans Hugo From og fruen valgt at sælge deres luksuriøse vandmøllevilla i Mijas for at flytte i et mere praktisk rækkehus. “Jeg vidste godt, det ville blive vemodigt at flytte, men det største problem har været at finde plads til alle de ting og minder, man får samlet sammen med årene,” fortæller Hans, som har rejst, boet og arbejdet i de mest fjerne egne. Det første eventyr begyndte i 1984.
 
 
 
 

Fra Silkeborg til Oman


Det var dengang, man i flere hjem fortsat havde sort/hvid fjernsyn og DR var eneste kanal. Det var langtfra nok til at underholde og inspirere en ung Hans Hugo From, som i stedet var fast gæst, når der i Silkeborg og omegn blev annonceret foredrag. Specielt foredrag med folk, der havde rejst og oplevet noget trak i den unge familiefar. “Der dukkede en urokkelig udlængsel op i mig, og jeg tøvede ikke med at reagere, da udenrigsministeriet søgte en mand til at hjælpe danske eksportører i Algeriet, hvor danske virksomheder stod i kø for at opføre typehuse efter et voldsomt jordskælv,” fortæller Hans, som indtil da havde levet af at sælge alt fra frosne fisk i England til mursten i Tyskland. Han var lige ved, men fik ikke jobbet. Det gjorde han til gengæld året efter, da samme ministerium søgte en eksportassistent i Oman. For de fleste et ukendt arabisk Sultanat, men med masser af potentiale og en statsleder, der ville noget. “Ganske få år inden vi tog af sted, var der kun fire kilometer asfalteret vej i landet og én generator, som stod midt i mellem hospitalet og regeringspaladset, så begge institutioner kunne bruge den. Det illustrerer fint, hvad der ventede os. Men det blev mit livs bedste eventyr,” fortæller Hans Hugo med et lunt smil.
 
Sultan Qaboos havde taget over efter sin far, og den unge Sultan ville bygge landet op – og havde ressourcerne til det. “I de fire år vi var i Oman, blev der opført universitet, flere hospitaler og adskillige mejerier. Flere danske virksomheder var hovedleverandører, og her var jeg bindeleddet. På 25 år gik landet fra middelalder til det 20. århundrede og det var fantastisk spændende at være med til,” fortæller den forhenværende Oman-borger. Også familien trivedes. Hans kone, Ingelise, var flittig i en nødhjælpsorganisation og parrets datter faldt til på en lille international skole. “I fritiden havde vi naturen og det Indiske Ocean for os selv. Alt var jomfrueligt, og vi havde nogle fantastiske oplevelser. Jeg husker, vi altid kørte i to biler, når vi skulle på tur, for hvis den ene gik i stå, var der ingen hjælp at hente.” Hjælpen var heller ikke i nærheden, da Hans Hugo From efter sit arabiske eventyr sad som eksportkonsulent i Dansk Industri. “Det var et kæmpe kulturchok at komme hjem. Jeg vænnede mig aldrig rigtigt til det. Vi måtte af sted igen,” fortæller Hans, som denne gang kastede sig over Yemen. Landet havde alle muligheder for at gøre kunststykket fra Oman efter, og Hans Hugo fik igen et spændende job og blev sågar udnævnt som konsul.
 
“Vi vågnede en morgen ved, at ruderne i vores hjem blev sprængt ud. Der udbrød borgerkrig i Yemen og pludselig stod vi midt i den. Det eneste, der kunne eksporteres til Yemen på det tidspunkt, var krudt og kugler. Der var intet at komme efter for danske eksportører,” forklarer Hans Hugo From, som var lykkelig for at han og familien kom helskindet videre – ikke hjem. For i stedet for at søge i sikkerhed i det danske, drog han til Slovenien for at åbne Erhvervsfremmestyrelsens nye handelskontor. Da handelskontoret nogle år senere, da Slovenien blev optaget i EU, blev overtaget af den danske ambassade, stod Familien From på ny på skillevejen. På det tidspunkt var begge døtre blevet voksne og Hans mente, det var på tide, han og Ingelise tog på en lang ferie. Passat'en blev pakket med de mest basale ting og kursen sat mod Mijas, hvor parret havde sikret sig en ferielejlighed. Vi er i sommeren '97 og skæbnen vil, at det rejselystne par aldrig kom hjem til Danmark igen.
 

Beskeden mand – stor succes


De skulle have nyt køkken til deres feriebolig, så Ingelise mente det var værd at kigge forbi en åbningsreception hos forretningen “Estufas Nordicas”, som var ny forhandler af Vordingborg Køkkenet. Da de forlod receptionen, havde Hans både sikret sig nyt køkken og nyt job som administrationschef. Årets efter søgte Helle Hollis så en administrations- og personalechef. En stilling der var skræddersyet til den høje dansker.

Når et energisk menneske har tilbragt to årtier på samme arbejdsplads, må det være fordi både firmaet og branchen konstant byder på nye udfordringer. Men i '08 var det dog ved at blive lidt for spændende – selv for en afbalanceret Hans Hugo From, der nu var blevet administrerende direktør. “Det letteste er at pege på krisen, som var benhård mod alle – ikke mindst i Spanien og her på Costa del Sol. Men for os var det lige så hårdt, at vi samme år mistede vores licitation i lufthavnsterminalen, som var vores bedste salgsvindue, samt at der på markedet havde udviklet sig en kedelig priskrig. Vi blev derfor nødt til at vende bøtten på hovedet, omstrukturere os og finde en ny vej. Ellers havde vi ikke overlevet,” forklarer Helle Hollis-direktøren, som havde modet til at gå mod strømmen.

“Vi gik fra lav pris til fair pris. Folk forstår en lav pris, men bliver i længden trætte af discount og irriteret over skjulte omkostninger. Sådan kommer kunderne ikke igen. Det gør de til gengæld hos os, for vi har formået at kommunikere og vise, at vi leverer et godt produkt med en god service til en transparent, fair prispolitik,” forsikrer Hans Hugo From, som i øvrigt har en klar filosofi om, at hverken de erhvervsdrivende, eller Costa del Sol som destination, har en fremtid ved kun at fokusere på discount.

Meldingen til kunderne var klar. Det samme blev den til medarbejderne. “Vi måtte sige farvel til 20 procent af vores kollegaer. Det gør ondt, for vi er tætte på hinanden i det daglige, men det var nødvendigt for at redde resten,” forklarer bilmanden, som samtidig erkender, at virksomheden inden da havde alt for mange sekretærer og folk i administrationen. “Vi fik finpudset organisationen, alle manualer for medarbejderne blev skrottet, og vi blev meget mere alsidige. Pludselig kunne receptionisten køre bilen gennem vaskemaskinen og mekanikeren udlevere nøgler i receptionen. Vi begyndte at arbejde som en helhed, og det er et af de vigtigste elementer bag vores genrejsning.” I samme periode lukkede Hans Hugo From de tre omkostningstunge kontorer i Nerja, Marbella og Granada og satsede i stedet på at tilbyde lufthavnsparkering. “Parkeringshuset skal udvides med to etager. Så godt går det. Generelt har vi i dag en sund forretning, også takket være vores parkering, som er den del, der vækster mest, slutter den danske direktør, som ikke glemmer at nævne salget af udlejningsbilerne. Efter de har kørt otte måneder på de spanske veje, skiftes de ud med nye. Helle Hollis' rødder stammer fra bilhandel, og det netværk nyder man fortsat godt af i Málaga, hvor det stadig er Holger Helle, der styrer flådefornyelsen . Det er så også det eneste, der er, som det altid har været. Resten har Hans Hugo From lavet om på – og med succes.
 

Glæder sig til fremtiden


Han har rejst, levet og arbejdet hårdt. Helle Hollis er svendestykket.


Men Hans' hårdeste kamp har han kæmpet på hjemmefronten. “For en håndfuld år siden blev min kun 38-årige datter alvorligt ramt af kræft. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har været igennem. Heldigvis er hun helbredt og tilmed meget lykkelig i et nyt ægteskab,” fortæller Hans Hugo meget åbenhjertet. Han er kun et stenkast fra pensionsalderen, men bliver ved roret hos Helle Hollis så længe det er passende – og så længe arbejdet ikke går ud over privat- og familielivet. “Med min svigersøn får jeg gået en masse lange ture i skovene og bjergene. Sådan nogle rigtig dagslange ture. Det holder jeg mere og mere af,” fortæller Hans Hugo From, som helt klart ved, hvor han i fremtiden vil lægge flere ressourcer. “Med Ingelise vil jeg bruge mere tid i det skandinaviske kulturliv. Vi har en god og velfungerende kirke og andre foreninger, som jeg fremover godt kunne tænke mig at lægge lidt kræfter i.”

Hans' største ønske er dog, at begge er i fin form, når han om otte år fejrer guldbryllup med sin faste rejsefælde siden 1977. “Fremover vil Ingelise og jeg også gerne rejse lidt mere. Men det siger alle i min alder jo,” slutter Hans Hugo From.

Rejselysten lever fortsat i ham, men pionerånden er dulmet. Hans Hugo From er landet, hvor han hører til.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Valnøddelagkage som den fra Svinkløv Badehotel

Sommer – ja det er snart slut – men heldigivis er vejret på vores breddegrader så nået til et punkt ...

Gastronomi

Nyheder om Sabor a Málaga - Málagas blå mærke

Hver måned her i La Danesa præsenteres et produkt, der bærer mærket Sabor a Málaga, noget som gennem...

Gastronomi

Få nyt look hos Ole Optica

Den skandinaviske brillebutik i Nerja bugner af nye lækre briller. Den flotte efterårskollektion er ...

Helse & Sundhed

Skuffet stjerne

Den japanske landsholdsspiller og engelske mester Shinji Okazaki måtte sammen med Jose Rodriguez lis...

Sport

Alderspletter på nethinden – AMD (Aldersrelateret Macula Deg…

AMD er en alvorlig øjensygdom, der siges at være den hyppigste årsag til synstab i den vestlige del ...

Helse & Sundhed

Goldeneye permanent make-up

I oktober måned er permanent makeup-temaet eyeliner og punktstregsteknik. Jeg har tidligere skrevet ...

Helse & Sundhed

Hvorfor udvikler vi hormonelle ubalancer?

Mange kvinder døjer med overvægt, hormonelle ubalancer og stress   • Hver dag er cirka 35.0...

Helse & Sundhed

Boligbesættelser i Málaga

Efter krisen i 2008, som jo ramte Spanierne særligt hårdt, voksede der en besætterbevægelse frem, so...

Udflugter & Rejser

Museo de Málaga

Hvor mange gange er jeg ikke hastet forbi denne mastodont af en bygning uden at skænke indholdet en ...

Udflugter & Rejser

Femte internationale kunstsymposium i Cómpeta

Kunst & skabelse – bliv bevæget af energi, lys og inspiration   Fra den 11. til den 19. o...

Udflugter & Rejser

Kaktusfigen – en sund delikatesse

Vi sidder i bilen, på en smal indlandsvej i Andalusiens sydlige hjørne. I vejkanten og i skråningern...

Gastronomi

Jazzmuld – Jazzmusik med rødder i den danske muld

”I jazz-musik bruger man typisk numre fra amerikanske musicals fra 30 – 50’erne. Efterhånden som vi ...

Kultur

El Knollo - bedre kendt som Sierra Elvira

Lad det være sagt med det samme: man kan ikke på noget kort finde stedet El Knollo. Det er noget Jes...

Udflugter & Rejser

Copenhague - Et stykke københavnerhistorie kommer til Málaga

Copenhagen er et teaterstykke af den britiske forfatter Michael Frayn. Stykket er baseret på spekula...

Kultur

Udflugter & Rejser

Boligbesættelser i Málaga

Efter krisen i 2008, som jo ramte Spanierne særligt hårdt, voksede der en besætterbevægelse frem, som, trods, en sundere økonomi, fortsat er i vigør i dag. La Danesa har talt med to personer, som har ...

Udflugter & Rejser

Museo de Málaga

Hvor mange gange er jeg ikke hastet forbi denne mastodont af en bygning uden at skænke indholdet en eneste tanke. Helt vildt at tænke på nu, hvor jeg er et to timer langt besøg og utallige indtryk rig...

Udflugter & Rejser

Femte internationale kunstsymposium i Cómpeta

Kunst & skabelse – bliv bevæget af energi, lys og inspiration   Fra den 11. til den 19. oktober besøger en særlig gruppe kunstnere den charmerende bjerglandsby Cómpeta. Lieuwke Loth, der og...

Udflugter & Rejser

El Knollo - bedre kendt som Sierra Elvira

Lad det være sagt med det samme: man kan ikke på noget kort finde stedet El Knollo. Det er noget Jesper har fundet på. El Knollo ligger helt tæt på storbyen Granada, og dens rigtige navn er Sierra Elv...

Udflugter & Rejser

Sport

Skuffet stjerne

Den japanske landsholdsspiller og engelske mester Shinji Okazaki måtte sammen med Jose Rodriguez liste ud af bagdøren i Málaga CF på en dramatisk transfernat   Jeg træffer dem i spillergangen på Estadio Ciudad de Málaga torsdag den 29. august. De er nogle af de sidste Málaga-spillere, der du...

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Gastronomi

Valnøddelagkage som den fra Svinkløv Badehotel

Sommer – ja det er snart slut – men heldigivis er vejret på vores breddegrader så nået til et punkt ...

Gastronomi

Nyheder om Sabor a Málaga - Málagas blå mærke

Hver måned her i La Danesa præsenteres et produkt, der bærer mærket Sabor a Málaga, noget som gennem...

Gastronomi

Kaktusfigen – en sund delikatesse

Vi sidder i bilen, på en smal indlandsvej i Andalusiens sydlige hjørne. I vejkanten og i skråningern...

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Kultur

Jazzmuld – Jazzmusik med rødder i den danske muld

”I jazz-musik bruger man typisk numre fra amerikanske musicals fra 30 – 50’erne. Efterhånden som vi spillede, sneg der s...

Kultur

Copenhague - Et stykke københavnerhistorie kommer til Málaga

Copenhagen er et teaterstykke af den britiske forfatter Michael Frayn. Stykket er baseret på spekulationer om, hvad der ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

10 tips til bedre billeder

Sådan tager du gode billeder med din mobil   Idag bruger de fleste...

Tema & Profiler

Den fascinerende historie om Andalusiens dørnagler

Gamle døre har altid fascineret mig. Uanset hvor jeg er - på rundtur i Ital...

Tema & Profiler

På den anden side: Er I okay?

På godt og ondt er der sket meget i Spanien de sidste 20-30 år. Der er ting...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Kim Kold

Han er stor, stærk og selvsikker. Det mærkes både, når du har ham ansigt ti...

Tema & Profiler

Profil: Hans Hugo From

Den rare mand med den faste hånd   De fleste enten kender, har set...

Tema & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com