Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med voldsomme mavesmerter. Hun kollapsede i skadestuens modtagelse og vågnede først op dage senere. Uvidende om, at lægerne havde arbejdet uafbrudt på at redde hendes liv.
 
 
Sarah Almagro 3
 
 
”Jeg sad netop og læste lektier,” smiler Sarah, der studerer jura på universitetet i Málaga. Tre gange om ugen er hun dog nødt til at tage til dialyse på Hospital Costa del Sol, da hendes nyre er slemt medtaget af sygdommen og ikke fungerer længere.
 
”Dybest set holdt mit hoved op med at have forbindelse til min krop, som stod helt af,” fortæller Sarah, der efter de første livsreddende operationer efterfølgende var indlagt i flere måneder på bråndsårsafdelingen på grund af hudtransplantationer, som blev taget fra den øverste del af låret for at dække den manglende hud på amputationerne.
 
”Det var forfærdeligt kedeligt at ligge på hospitalet,” fortæller Sarah, som fik lov at komme hjem til familien til jul efter at være indlagt i fem måneder. ”Det eneste, jeg kunne foretage mig, var at se TV. Det var virkeligt det eneste, jeg kunne flygte lidt igennem.
 
Løb altid har været min måde at ’cope’ på. Jeg har altid været meget sportslig, så når jeg stod overfor problemer, tog jeg løbeskoene på og løb en tur for at rense ud i hovedet. Det savner jeg helt vildt. Jeg kan klare mange ting, selvom jeg ikke har hænder. Men jeg savner at kunne gå og ikke skulle transporteres i kørestol.”
 

Proteser for 200.000 €

Dermed står benproteser øverst på ønskelisten for Sarah, som heldigvis snart kan få taget mål til proteserne, som koster ca. 35.000 – 40.000 € pr. del, og hænder, der er små og feminine, som pigehænder jo gerne er, bliver endnu dyrere. Med to ben og to arme bliver det derfor til op imod 200.000 €. Benproteserne skal skiftes hver tredje år og hænderne kan holde op til otte år, an på hvor meget man bruger dem.
 
”Proteser, gode proteser, er en luksus ligesom at eje en dyr bil,” fortæller Sarahs mor, Silvia, som slutter sig til interviewet. ”Ligesom at din telefon er designet fra producentens side til at blive forældet efter nogle år, fordi det simpelthen er god forretning,” siger Sarah og peger på La Danesas udsendtes telefon, der ligger på bordet og fortsætter: ”Proteserne, især de mekaniske, er i sagens natur afhængig af tekniske opdateringer og efter en årrække kan disse ophøre, ligesom med smartphones.”
 
”De proteser, man kan få gennem den offentlige sygesikring, er dybest set træproteser. Det kan måske fungere for en ældre person, som ikke er specielt rørlig, men for en unge pige som Sarah er det slet ikke godt nok,” siger Silvia, som sammen med Sarahs far, Ismael, har mødtes med Junta de Andalucía for at bringe dem information om den nødvendige opdatering, eller prioritering, af protesekataloget. 
 

Palante con Sarah

En opdatering af produktkataloget kan dog godt tage meget lang tid. Derfor er indsamlingen ’Somos tu ola – palante con Sarah’ blevet oprettet, og her kan man donere eller arrangere velgørenhedsarrangementer til fordel for Sarah. Således har der været afholdt adskillige arrangementer, koncerter og løb for at indsamle penge. Indsamlingerne strækker sig ikke kun til Spanien. I marts indsamlede organisationen Global Gift ved stifter Maria Bravo 50.000 € til et event i Dubai.
 
 Palante con Sarah

Støttet af lokalsamfundet og af familien

”Jeg har oplevet en enorm støtte fra folk. Da jeg blev udskrevet fra hospitalet i december, tog vi kort efter til et optog, og adskillige personer kom hen til mig og sagde hej, nogle tog endda et billede sammen med mig, fordi de genkendte mig. Det var helt vildt at opleve,” fortæller Sarah, som fortsat føler støtten fra sit lokalsamfund samt fra sin familie.

”Min familie har været der for mig hele vejen igennem. Selv min lillebror på 15. Før sloges vi om fjernbetjeningen og havde ’søskendeproblemer’, det fylder ingenting nu. Han var en af de første til at komme og besøge mig, han var også den første til at lave sjov med mit handicap, hvilket jeg også selv gør” griner Sarah, som stadig går til dialyse flere gange om ugen, da hendes nyrer aldrig kommer til at fungere normalt igen. Dog har familien netop fået melding på, at faderen kan donere en af sine til hende, hvilket gør, at hun kan komme til at leve et normalt liv uden at måtte tage til dialyse flere gange om ugen.
 
”Sarahs bror meldte sig med det samme på banen og foreslog, at vi tog hans nyre, men jeg sagde til ham, at hans kunne vi have ’i reserve’, hvis Sarahs krop frastøder hendes fars nyre. Hospitalet anbefaler ikke, at jeg donerer min, da jeg har født hende, og dermed kan der være antistoffer i mine organer, der gør, at Sarahs krop frastøder dem,” fortæller Silvia.
 
”Sket er sket for mig – jeg får aldrig mine lemmer igen. Men jeg vil arbejde for, at andre ikke skal opleve det samme frygtelige, som der er hændt mig,” fortæller Sarah, og mor Silvia fortsætter: ”Det er sådan, at hvert land vaccinerer mod deres type meningitis. I Spanien har man hidtil ikke vaccineret imod for eksempel type Y, som er den type, Sarah blev ramt af. Så vaccineprogrammet har helt sikkert trængt til at blive opdateret, da der især på Costa del Sol, som jo er et meget internationalt miljø, kommer mennesker fra hele verden. Derudover har vi også immigranter fra Afrika, som kan være bærere af bakterien.”


Paralympiske lege 2024

Næsten at have mistet livet samt at skulle leve resten af livet med proteser på arme og ben slår ikke Sarah ud – denne pige har ambitioner for fremtiden. Dels for sin uddannelse men også for sin fysiske performance.
 
”Jeg har surfet meget og også dyrket crossfit. Ja, jeg dyrker stadig ’modificeret crossfit’,” smiler Sarah og spørger, om jeg vil se, hvad hun kan, og jeg når kun akkurat at stoppe hende i at springe ned på gulvet.

”Jeg kommer nok ikke til at surfe igen, men jeg har planer om at deltage i de paralympiske lege i 2024 med løb, når jeg får mine proteser,” siger hun stolt.
 
 

Støt Sarah

Gå ind på www.somostuola.es 
 
Eller doner direkte på:
Kontonavn: Somo Tu Ola – Palante Con Sarah
IBAN: ES50 2103 1105 7300 3002 4341
Swift: UCJAES2M
 
Følg Sarah på Instagram: @sarah_almagro_vallejo 
 
 

Andalusien udvider meningitis-vaccine

Den spanske børnelægeforening (AEP) står bag Andalusiens beslutning om at forbedre børnevaccinerne hvad angår meningitis. Fra starten af året føjedes vaccine mod type W- og Y-meningitis til vaccinen, som nu hedder MenACWY. AEP har længe været fortalere for, at man udvidede børnevaccineprogrammet, der er betalt af sundhedsvæsenet, til at inkludere vaccine mod disse to typer meningitis. Regionerne Castilla y León samt Kanarieøerne har også inkorporeret de to vaccinetype i deres børnevaccineprogrammer.
 
 

Meningitis

Meningitis er en betændelse i hjerne- og rygmarvshinderne, der sjældent spreder sig som en influenza-epidemi, men som typisk slår ned på enkeltpersoner, der pludseligt bliver alvorligt syge i løbet af få timer. Meningitis forekommer overalt i verden og rammer alle, dog hyppigst børn og unge og unge voksne.
Kilde: www.videnskab.dk 
 


Meningitisbælte i Afrika

Det såkaldte meningitisbælte i Afrika, beliggende syd for Sahara og strækkende sig fra Senegal i vest til Etiopien i øst, er et højendemisk område med hyppigt forekommende epidemier. Til Costa del Sol kommer mange afrikanere, ofte som illegale flygtninge, fra de afrikanske lande.
 
Menegitis bealte
 
 

Sarah med familien

Et helt almindeligt pigeliv ændrede sig på et kort øjeblik, da Sarah på ukendt vis fik meningitis-bakterien i juli sidste år. ”Efter hændelsen er min bror og jeg tættere end nogensinde – skænderier om fjerbetjeningen er ligegyldige nu,” fortæller Sarah, som her ses på ferie med familien.
 
 Profil Sarah Almagro 4
 
 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og alt...

Sport

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucí...

Udflugter & Rejser

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i...

Kultur

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhullet øst for Málaga lige ...

Tema & Profiler

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingb...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indian summer)

Vejret spiller os et puds Vi træder nu ind i årets første efterårsmåned, september. Som dansker lig...

Kultur

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca...

Udflugter & Rejser

Jubilar hos Nykredit

Hun var med, da Nykredit åbnede sit kontor i Marbella for 15 år siden. Lidt senere på måneden spring...

Profiler

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun J...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smu...

Udflugter & Rejser

Museo Alborania - Aula del Mar

Der er en verden til forskel fra Málaga centrums bankende hede og klare sommersol til de lokaler, je...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som i flere år har haft massivt pres morgen og eftermiddag, når de godt 20.000 personer, so...

Udflugter & Rejser

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca. 600 km. fra Málaga. Det specielle består i at byen ligger på en klippe mellem to floder: Huécar og...

Udflugter & Rejser

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mere hellige. Vel at mærke set ...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smukke, solfyldte sandstrande. Allerede i 1893 kunne man læse i en avis i Madrid, at Benidorm kunne byd...

Udflugter & Rejser

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Vikingos Golf på Valle Romano

Vikingos golf er en dansk herregruppe på Costa del Sol, som sammen med danske gæster mødes 6 gange om året og spiller golf på nogle af Andalusiens bedste golfbaner.Man har i år spillet Baviera golf i marts, Santana golf i april og Granada golf i maj på en super weekendtur med damer.Man går nu i gang...

Golf

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Kultur

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i Vágar, som er stiml...

Kultur

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingbandet Sweepy Swing s...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Sommeren er her – og det er kakerlakkerne også!

Når varmen stiger og luftfugtigheden øges, som sædvanlig på Costa del Sol o...

Tema & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com