Dansk teater og spansk charme - på besøg hos scenograf Birgitte Mellentin

Farver og blomster – og masser af det. Her ses Birgitte med nogle af sine vidunderlige blomstermalerier.
 
Birgitte Mellentin bor sammen med sin mand Allan et stykke ude på campoen i Alhaurín el Grande – sådan et sted, hvor man lige skal hentes på tankstationen og ledsages i kortege ned ad den bumlede, knapt asfalterede vej, første gang man er på besøg.
 
Vi tager plads under bougainvillean, der med sin pink farve udgør et fantastisk flot og skyggefyldt tag, som skærmer os mod solen, der har fuld kraft på denne formiddag i maj.
 
”Vi har kun boet her på fuld tid de seneste fem år, men vi købte huset i 2000,” fortæller Birgitte og understreger, at de har mange spanske venner her i Alhaurín el Grande. ”Da vi flyttede ind, gjorde vi meget ud af at præsentere os for alle dem, vi mødte i området. Vi fortalte, hvilket hus vi var flyttet ind i og så inviterede vi ofte folk hjem på middag.” Den strategi gav pote – i hvert fald har Birgitte og Allan nu fortrinsvis spanske venner. ”Jeg elsker spanierne, de er nemme at lave sjov med. Når vi holder fester, er der altid nogen der går på jagt i huset efter tøj og hatte, og så kommer de pludselig ud i de mest vanvittige kostumer,” griner Birgitte og tilføjer, at der altid danses til disse fester.
 
Ibrugtagningen af boligen som en helårsbolig tog nogle år, for det skulle nemlig passe med både Birgitte og manden Allans tilbagetrækninger fra det, som har været yderst aktive karrierer indenfor teaterverdenen. Birgitte som scenograf og Allan som teatersnedker. ”Vi har af og til arbejdet sammen, men der har aldrig været noget nepotisme,” skynder hun sig at tilføje.

Parret, som har været sammen i 25 år, mødte hinanden på ABC-teatret på Frederiksberg.
”Jeg har lavede rigtig mange sjove ting som teatersnedker og har bygget alt fra kanoner til karuseller – ofte ud fra tegningerne bag på en serviet,” griner Allan og slår ud med armene mod de grønne skodder, der hænger smukt på siderne af samtlige husets vinduer. ”Jeg har selv bygget alle skodderne til huset her – der gik 2500 lameller til,” griner han.
 

Aldrig pensionist

”Jeg har aldrig forstået, at nogen kalder sig pensioneret et-eller-andet. Man holder jo ikke op med at være sit hverv, blot fordi man stopper med at arbejde,” siger Birgitte, som har en stor del af husets førstesal som sit eget værksted. Her opbevarer hun nogle få genstande fra scenograf-livet men ellers er lokalet et vaskeægte malerstudie. Fire solide staffelier (bygget af Allan naturligvis) står på rad og række, og pensler og oliemaling boltrer sig på rullebakkebordene. Fra vinduet kan skimtes Allans snedkerværksted, som er en hel tilbygning til huset og hvis indhold kan gøre enhver sløjdlærer grøn af misundelse. ”Vi har jo altid været meget aktive i hver vores arbejde, og efter vi er gået på pension har vi stadig haft brug for at kunne udfolde os med hobby-projekter på hver vores værksted.”
 

Scenografen fortæller

På en hylde i Birgittes værksted står det, der vidner om en helt speciel karriere i teaterverdenen; smukke miniature-modeller fra forskellige teaterstykker. En har en imponerende drejescene i flere etager. Modellen fra stykket To kvinder på Det Kgl. Teater, som havde Ghita Nørby og Birthe Neumann i hovedrollerne, er ganske enkelt bedårende. Da Birgitte hiver en lille æske frem med møblerne, som hører til den ene model og i øvrigt også er håndlavede, nærmest kribler det i fingrene på La Danesas udsendte, for det ligner ganske enkelt det fineste dukkehus. ”Da vi flyttede fra Danmark, samlede jeg kvarterets børn, og så fik de lov til at vælge, hvad de ville have af modellerne,” smiler Birgitte. De mest spektakulære af hendes modeller findes dog på teatermuseet i København.

Som scenograf designer man alt, hvad der skal bruges på scenen i et teaterstykke – også kostumerne. Birgitte hiver en mappe frem med de mest vidunderlige og farverige kostumer fra stykket Henrik & Pernille, der gik på Grønnegårdsteatret med Ann Eleonora Jørgensen og Jens Jacob Tychsen i hovedrollerne. Tegningen, der helt tydeligvis forestiller Ann Eleonora Jørgensen, har en gigantisk kjole i helt vidunderligt blomstrede mønstre med masser af krøs og blonder og et hav af detaljer. De indkøbte stoffer er vedlagt som fotografier. ”Denne bog med kostumer skulle jo videre i manges hænder, især syerskernes, og så var det vigtigt, at ingen var i tvivl om, hvilke instruktioner, de skulle gå ud efter.”
 

Ud med blomster, ind med..?

Jeg kan ikke undgå at bemærke en vis lighed mellem blomstermønstrene her på tegningerne og Birgittes malerier, som står op ad hinanden i hjørnet af værkstedet. Motiverne har for Birgitte nemlig længe været præget af farverige blomstermotiver – men det er slut nu. ”Nu starter jeg på en frisk, så væk er blomsterne og nu går jeg og grubler over, hvad jeg så skal kaste mig over af motiver,” slutter Birgitte, der gemmer på nok af talenter. På vej ned ad trappen ser jeg flere af Birgittes smukke kostumetegninger, der pryder væggen her. La Danesas udsendte kunne godt finde på at ønske, at Birgitte kastede sig over denne form for malerier, der er fantastisk smukke – man har jo lov at håbe.
 
 
 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches, lige bagved markedshall...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små...

Udflugter & Rejser

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde med den spanske dopinglæg...

Tema & Profiler

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert og...

Udflugter & Rejser

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne ...

Kultur

Vanian – Det nye boligområde i Estepona udviklet af promotor…

AEDAS Homes, som er referencepromotor på det spanske boligmarked, er pionerer med udviklingen af en ...

Bolig i Spanien

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer hans datter i et abstrakt ...

Tema & Profiler

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert...

Kultur

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Tropisk mango dyrkes i La Cala de Mijas

Kun nogle minutters kørsel fra La Cala de Mijas findes gården Granja Ecológica Las Pencas. Denne går...

Gastronomi

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved fle...

Udflugter & Rejser

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små hvidkalkede huse med bougainviller ved indgangsdøren? Får du fred i sjælen af at sidde på en bænk o...

Udflugter & Rejser

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert også for mange andre. Denne fine bjergkæde ligger østnordøst for Sierra Nevada og er lidt lavere, men ...

Udflugter & Rejser

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved flere lejligheder bragt artikler om denne episke vandretur her i La Danesa. Den mest populære rute, ”El...

Udflugter & Rejser

MIMMA også kaldet Museo Interactivo de la Música Málaga

”Please play” står der på væggen flere steder rundt omkring på dette ekstremt interaktive museum, der huser instrumenter fra adskillige århundreder. Der findes nemlig flere ’musiklaboratorier’ og ’leg...

Udflugter & Rejser

Sport

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27. – 30. juni

Fantastiske golfrunder hvor følelserne sidder ude på tøjet og presset på spillerne stiger i løbet af ugen. Sådan er Estrella Damm Andalucía Masters – golfturneringen hvor der spilles om den eftertragtede Andalucía Valderrama Masters-pokal på en af de mest ikoniske golfbaner i verden. Valderrama-b...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Kultur

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne Tobias Dybvad og Nik...

Kultur

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert år mindes vi disse ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer h...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel - Mogens Dahl

Mogens Dahl er ikke bare ærlig. Han er hudløst ærlig og kigger altid folk d...

Tema & Profiler

Dansk teater og spansk charme - på besøg hos scenograf Birgi…

Farver og blomster – og masser af det. Her ses Birgitte med nogle af sine v...

Tema & Profiler

Kan homoseksualitet kureres?

Søger du personlig udvikling, efteruddannelser eller ny inspiration, er udb...

Tema & Profiler

Vifter

Håndviften – dens historie og sprog Bruger du håndvifter i sommervarmen?...

Tema & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com