Vifter

Håndviften – dens historie og sprog

Bruger du håndvifter i sommervarmen? Er du en af dem, som vifter heftigt med den, måske har du for vane at hvile den i hånden eller svaler du ansigtet med den?

Håndvifter, som er blevet et symbol indenfor flamenco, har en lang historie, et helt eget sprog og faktisk har den ikke engang sin oprindelse i Spanien.
 

Forfriskende og insektvifter 

Alle ved, hvordan en håndvifte ser ud. Den typiske, som ses i Spanien, kan foldes ud og består af et antal kileformede skårne lameller, som udgør skelettet. Disse er nittede ved en aksel, så viften kan foldes ud og foldes sammen, og så er lamellerne på store dele overdækkede med stof, blonder eller papir.
At bestemme håndviftens oprindelse er svært. Det kan tænkes, at mennesket i urtider kan have anvendt forskellige redskaber til at vifte sig med i varmt vejr og i den gamle kristne kirke er håndvifter blevet brugt til at vifte insekter væk fra altervinen.
 
 
 
 
 

Fra stift blad til diamanter

Det kan tænkes at oprindelsen til håndviften var et stift blad, som med tiden erstattedes af en skærm, der senere fik håndtag. I det gamle Egypten gav viften et indtryk af ophøjethed og f.eks. etruskerne og antikkens mennesker havde ofte vifter fremstillet af påfuglefjer. I slutningen af middelalderen ved man, at vifter, i form af en lille fane vævet af silke med filtkant fæstnet i en lille stav, anvendtes i både Spanien og Italien. Mod slutningen af 1500-tallet begyndte den foldede håndvifte at dukke op i Europa, og den var da kopieret fra Kina, hvor den igen kom fra Japan. I 1700-tallet, under Ludvig XVI af Frankrigs tid, var viften blevet et ’must’ for enhver fin dame. I denne tid var de fineste vifter lavet af elfenben, perlemor, skildpaddeskal samt guld, og overtræk i siden eller papiret var håndmalet med motiver som f.eks. blomster, landskaber, kinesere, hyrdinder og nymfer. Et rigtigt eksklusivt eksemplar var den diamantsmykkede vifte, som Marie-Antoinette fik i bryllupsgave af Ludvig XVI.
 

Til alle i Spanien

Til forskel fra f.eks. Frankrig og Italien, hvor håndvifter sås blandt de finere i samfundet, var håndviften noget, som også sås selv blandt simplere kvinder i Spanien. Anvendelsen i Spanien aftog heller ikke, som den gjorde i Frankrig i tiden under den franske revolution.
 

Flirteværktøj 

Men håndviften er ikke blot blevet anvendt til at svale. Den har også været et kommunikationsværktøj, da unge kvinder i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet gik til bal i selskab med deres mor eller anden ’anstandsdame’. Da de unge kvinder ikke havde lov til at tale med de unge mænd, udvikledes et viftesprog, hvori viften gennem forskellige positioner og gestikker kunne formidle alt fra alfabetet til hele beskeder. Det skete også, at vifter havde et lille hul, igennem hvilket den generte kunne iagttage omgivelserne. Instruktionerne fulgte ofte med ved køb af en håndvifte.
 

Fra 6 euro til 3000 euro 

Midt i den gamle by i Málaga, nærmere bestemt på Calle Marqués 3, findes den lille butik Celyan. Her møder vi Cristina Guerreo. Hun arbejdede tidligere i butikken med det lignende navn Celyan, som solgte vifter til både spaniere og turister i 58 år.
”Celyan var en butik, som alle kendte som butikken med stort ”B”, hvis man ville købe en vifte, mantilla, kamme m.m. Men da ejeren, Celia Ruiz, gik på pension, lukkede butikken. Jeg tilbød at købe den, men da jeg ikke kunne fortsætte med samme udlejningskontrakt, og lejen derfor øgedes anseeligt, var det helt enkelt ikke muligt at fortsætte i samme lokale. Derfor åbnede jeg Celyan på en billigere adresse,” fortæller Cristina, som forelskede sig i branchen, da hun arbejdede side om side med Celia Ruiz, som lærte hende alt, hun kan. Navnet på Cristinas butik, Celyan, er mage den oprindelige butik som en hyldest til Celia Ruiz (og så skulle Cristina heller ikke omregistrere det gamle butiksnavn). 
 

Både til kvinder og mænd 

Hos Celyan findes vifter til enhver smag og stil, også til mænd.
”Kigger man på yderskiverne er modellerne til mænd lige kileformede, mindre og åbnes med hånden, mens vifter til kvinder har en kant, hvor stoffet begynder, de er større og de kan foldes ud med et knæk i håndleddet,” fortæller Cristina. Derefter udvælger hun en række forskellige vifter.
”Her kommer kunder for at købe vifter som gaver eller til sig selv. En del er simple og koster bare nogle euro mens andre er vældig sirligt udformede samt detaljerigt malede og kan koste op til 3000 euro (og mere!).
”Prisen beror på arbejdet, som går forud. Alle vifter i butikken er håndlavede i Spanien. Træ og stof, modeller, farver, motiv, m.m. varierer i det uendelige. Jeg vil have et udbud, hvori alle kan finde sin favorit. Derfor har jeg også nogle tusind forskellige vifter i butikken,” siger Cristina, som også forklarer, at hun ikke følger nogen speciel mode. I stedet går hun efter mavefornemmelse, når hun i samarbejde med fremstillerne i september vælger design og materiale til vifterne, som skal fylde hylderne næste sæson.
 

Vifternes sprog 

Der findes forskellige ”viftesprog”. Disse kommer fra www.todoabanicos.com
 
Hold viften foran ansigtet med højre hånd: Følg mig.
Hold viften ved venstre øre: Lad mig være.
Slå kinden med viften: Jeg elsker dig.
Dup på læberne med viften: Kys mig.
Før viften over øjnene: Gå, tak.
Rør viftekanten med en finger: Jeg vil tale med dig.
Klap højre kind med viften: Ja.
Klap venstre kind med viften: Nej.
Flyt viften til højre hånd: Du er fræk.
Vift langsomt: Jeg er gift.
Vift hurtigt: Jeg er forlovet.
Gem munden med åben vifte: Jeg er single.
Åben viften langsomt: Vent på mig.
Åben viften med venstre hånd: Kom og tal med mig.
Slå i venstre hånd med lukket vifte: Skriv til mig. 
 
 
 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

De ti dyreste huse i Spanien i 2019

Boligsiden Idealista har offentliggjort de ti dyreste huse i Spanien i 2019. Der er tale om de absol...

Bolig i Spanien

Foto: FCK.DK

Málaga CF sælger spiller til FCK

Angriberen Michael Santos fra Uruguay er onsdag blevet bekræftet som ny spiller i FCK i en aftale, d...

Sport

Photofestival i Mijas

Ottende udgave af Photofestival afholdes endnu en gang i Mijas, hvor Teatro de Las Lagunas de Mijas ...

Kultur

La Danesa anbefaler: 10 nye ansigter i La Liga

    Selvom Spanien stadig ligger badet i sol og det meste af landet stadig er på somme...

Sport

Neymar tilbage til La Liga?

Da fodboldspilleren Neymar forlod FC Barcelona for Paris SG i sommeren 2017, blev han samtidig verde...

Sport

5 ting du bør opleve til La Feria de Málaga

Den årlige byfest skydes i gang onsdag. I løbet af de 10 dage er der oplevelser for både små og stor...

Kultur

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

Foto: FCK.DK

Málaga CF sælger spiller til FCK

Angriberen Michael Santos fra Uruguay er onsdag blevet bekræftet som ny spiller i FCK i en aftale, der strækker sig til sommeren 2023. FCK hentede tidligere på sommeren en anden spiller i spansk fodbold, nemlig Pep Biel. Derudover får Michael Santos selskab af Guilhermo Varela i FCK, som også er fra...

Sport

La Danesa anbefaler: 10 nye ansigter i La Liga

    Selvom Spanien stadig ligger badet i sol og det meste af landet stadig er på sommerferie, så tog de 20 La Liga-klubber hul på 89. version af det spanske mesterskab i weekenden. Flere spillere har forladt ligaen, en stor håndfuld spillere har skiftet en spansk klub ud med en anden o...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

Photofestival i Mijas

Ottende udgave af Photofestival afholdes endnu en gang i Mijas, hvor Teatro de Las Lagunas de Mijas skal være hovedsæde ...

Kultur

5 ting du bør opleve til La Feria de Málaga

Den årlige byfest skydes i gang onsdag. I løbet af de 10 dage er der oplevelser for både små og store, ligesom der er ta...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com