Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemløst og forfaldent menneske. Sådan behøver det bestemt ikke at være. En alkoholiker kan være dig, mig, et familiemedlem, en ven eller personen, vi møder på gaden. Alkoholikeren kan være den, du mindst venter.
 
La Danesa har for nyligt gæstet Anonyme Alkoholikere (AA), da gruppen holdte et af sine åbne møder i Fuengirola. Mange af gruppens møder er lukkede, men med jævne mellemrum holdes åbne møder, hvor pårørende og nærstående samt andre interesserede kan være med. Dog er det her vigtigt at nævne, at dem, som oplever at have problemer med alkohol, altid er velkomne.

Sådan fungerer det

AA fungerer sådan, at deltagerne får støtte til ædruelighed via et 12-trinsprogram, som er det, AA beror på. Dette 12-trinsprogram findes i bogen Anonyme Alkoholikere, også kaldt ”Storebogen”. Heri beskrives alkoholisme som den kronisk medicinske sygdom, det er, og 12-trinsprogrammet, som giver trin-for-trin instruktioner til ædruelighed, samt de 12 traditioner, som beskriver AA’s holdepunkter. I AA findes også mere litteratur samt et sponsorskab, hvori en alkoholiker, som har gjort visse fremskridt i helbredelsen, deler sin erfaring og er der som hjælp for en anden alkoholiker, som forsøger at opnå og bibeholde ædruelighed ved hjælp af AA.
 
Hos AA er der intet hierarki. Der er altså ingen, som er højere eller lavere i rang, mere eller mindre værd end nogen anden. Det indebærer, at der heller ikke findes nogen bestemt ordfører på gruppemøderne – hvem som helst i gruppen kan lede et møde. Og det er netop møderne, som er hjertet i AA. Dem, som kommer til møderne, er alkoholikere med forskellig tids ædruelighed, som mødes for at dele erfaringer, hvilket hjælper dem til ædruelighed.

Besøg på et møde

Mødet, som La Danesas journalist deltog i, var præget af et stærkt sammenhold, respekt, ømhed og ydmyghed. Her kommer hendes fortælling:
”Vi starter med at tage plads på hver vores stol i en cirkel, hvorefter personen, som netop denne eftermiddag valgte at åbne mødet, hilser velkommen, fortæller at jeg som journalist er med denne dag, hvorefter AA’s grundlag læses op samt dagens tema oplyses.
Derefter skifter ordet mellem deltagerne. Hver og en, som ønsker at sige noget, begynder med de så kendte ord: ’Hej, jeg hedder XX og jeg er alkoholiker’. Derefter følger berettelser og tanker. En fortæller om et tilbagefald. En anden om hvornår denne indså, at alkoholen havde taget magten over livet. Yderligere en fortæller om, hvordan vedkommende for nyligt var med til en social sammenkomst, hvor andre drak alkohol samt hvordan ædruelighed opleves. Nogen præsenterer sig og vælger ikke at sige noget men lader i stedet ordet gå videre.
 
Mødet fortsætter i en time, der føles som en meget kort time. Trods at jeg bare har været besøgende, føler jeg en uhørt stærk følelse af sammenhold, tryghed og ærlighed, som er umuligt at sætte ord på. Jeg får forklaret, at det den den kraft, som gør, at AA fungerer for så mange. Denne følelse, eller kraft, kan jeg tænke mig er ligesom trygheden, som religiøse mennesker har i deres gud. Men AA er ingen religion, selvom de benævner denne ’kraft’ som ’gud’, men det er bare for at sætte et ord på det, eller som en af deltagerne udtrykker det: ’Gud kan være troen på ædruelighed’.”

Ord fra medlemmerne

AA bygger på anonymitet, derfor kan vi i denne artikel ikke angive navnet på de personer, La Danesa har været i kontakt med, men vi kan videregive, hvad de har berettet for os.
Hver person udtrykker, at AA har reddet deres liv og at AA er et sted, hvor der gives plads til at fortælle om alt og ved hinandens støtte få hjælp til at komme videre. Det fortælles også, at hver og en har nået sin personlige absolutte bund, inden det lykkedes at blive ædru. Den absolutte bund for en har været hospitalsindlæggelse, da dennes liv hang i en tynd tråd på grund af alkoholen. En anden mistede både familie, hjem og arbejde. Den personlige bund er forskellig for alle, men de, som i dag er ædru, har alle nået den.
 
En person forklarer, at alkoholikeren må indse, at alkoholismen er i hjertet – hvem som helst kan sige, at man er alkoholiker, men ingenting, selv ikke AA, hjælper, hvis man ikke mener det i virkeligheden. Samme person udtrykker, at det kræver en særlig kapitulering at erkende alkoholismen, noget som ofte er en emotionel følelse og ikke intelektuel, inden man når ædruelighed. En person, som har været ædru i mange år og som fortsat går til møder, fortæller, at denne får støtte til ædruelighed, da møderne gør det muligt at påmindes, hvordan livet var med alkohol – rent forfærdeligt. Denne person forklarer, at møderne er en stadig påmindelse og støtte. Det forklares endda, at det kan tage et stykke tid, inden man forstår AA, at man virkelig behøver at ”tage AA ind” og at det af og til kræves, at man tager et skridt bagud for at komme fremad.
 
En anden ting, som udtrykkes, er, at AA fungerer fordi det ikke handler om livslange forbud mod alkohol men at metoden er succesfuld, fordi den går ud på at afvise næste drink og at man tager ”en dag ad gangen”, som en anden udtrykker det: ”Kunsten er ikke at begynde at drikke igen”.
 
Det fortælles til La Danesas journalist, at mange fortsætter med AA-møderne flere årtier efter sidste drink, netop fordi at alkoholisme er en livslang sygdom og at ædrueligheden ikke kun udfordres af alkohol. En person har for eksempel oplevet abstinenser en uge efter at denne fik en bedøvelse hos tandlægen og det samme oplevedes med hostemedicin. Alt, som påvirker afhængighedscentret i hjernen, kan altså sætte gang i lysten til alkohol. Dog oplever flere, at det er lettere at leve ædru i Spanien, fordi færre her stiller spørgsmålstegn, hvis man takker nej til alkohol.
Gentagne gange nævnes det, at det, AA giver, er sammenhold, at møderne giver ro samt at kendskabet til, at de andre går igennem samme ting som en selv, skaber tillid.

Dette er AA

AA grundlagdes d. 10. juni 1935 i Ohio af børsanalytikeren William Griffith Wilson og lægen Robert Holbrook Smith, som begge havde svære alhoholproblemer. De opdagede, at de kunne holde sig ædru med hinandens og andre alkoholikeres hjælp, og bogen Anonyme Alkoholikere, er skrevet af netop Wilson. AA bygger udelukkende på frivillighed og det eneste, som kræves for at deltage, er ønsket om ædruelighed.
 
AA findes i dag i 180 lande med ca. 100.000 grupper. Det er et helt ideologisk sammenhold uden økonomiske interesser, det koster altså ingenting. Derudover har AA som politik ikke at tage imod noget gratis, hvorfor der skal betales leje for de lokaler, som møderne for eksempel afholdes i. Det er helbredte alkoholikeres ansvar at spytte lidt ”i krukken” efter et møde, hvis man kan, og disse bidrag finansierer gruppens omkostninger. Derudover deltager AA ikke i offentlige debatter og fremtræder hverken som fortalere eller modstandere for noget som helst. Det eneste formål med AA er altså at hjælpe alkoholikere.

AA for skandinaver

AA-møderne i Fuengirola holdes hver mandag kl. 18 i den svenske kirkes lokaler. Majoriteten af gruppen er svenskere, men også danskere, nordmænd og svensktalende finner var med under mødet, da La Danesas journalist deltog.
For mere information om møder i Andalusien se: www.aaspain.org/meetings/andalucia.html
 
La Danesas journalist udtrykker stor tak for venligheden og åbenheden, som hun mødte fra AA i Fuengirola i forbindelse med sit arbejde på denne artikel.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com