Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise lam, har fejringen i Spanien og frem for alt i den sydlige del af landet betydeligt større dimensioner. Her er påsken, Semana Santa (den stille uge), den mest betydningsfulde højtid i kalenderen, og den fyldes af dybt rodfæstede traditioner og ritualer. Mange af disse har haft sin plads her siden 1500-tallet, hvilket udtrykkes i festligheder, hvori alvor blandes med glæde.
 
Påsken i Málagaprovinsen er næsten magisk. Hver by har sin fejring. På de fleste steder sker dette med processioner med smukke troner udsmykkede med blomster og levende lys samt enten en Jesus- eller Jomfru Maria-statue, men også andre helgener kan forekomme. Tronerne bæres gennem byen af forskellige broderskaber, ofte efterfulgt af bombastisk musik spillet af blæseorkester. En af de større fejringer i Andalusien finder sted i Sevilla, som om muligt er endnu mere populært end fejringen i Málaga. Her i provinshovedstaden fejres mindet af Jesu lidelser, død og opstandelse med processioner, som lokker tilskuere fra hele verden. Forskellige broderskaber bærer sine troner gennem byen og en del processioner sker allerede midt på dagen. Den magiske følelse indfinder sig dog, når mørket lægger sig og luften fyldes af duften fra røgelse, blomster og vokslys, samtidig med at orkestrernes melodiøse toner fylder gyderne, akkompagneret af klare, klingende toner fra små sølvbjæller, som hænger ned fra helgentronernes tag, der gynger i takt med tronbærernes gang. Traditionen tro løber byens børn efter tronerne for at få nogle dråber voks fra processionsdeltagernes lange vokslys på sine voksbolde, og børnene kæmper så om at få den største voksbold.
Tronbærerne kaldes for Los Costaleros og det er en sand ære at få lov til at være med og bære en trone. Tronerne kan veje mange tusind kilo og bærerne være helt op til nogle hundrede. Ved siden af disse går Los Nazarenos (bødlerne). Klædt i sine lange kåber og kegleformede capirotes (hovedbeklædningen) med blot to huller til øjnene, giver disse et næsten skræmmende indtryk. Selv for los nazarenos er det en ære at gå i processionen og de går for at sone deres synder. En del går barfodede og andre går endda på knæ for at udtrykke deres anger i ly af capiroten, hvis kegleform fører den angerfulde tættere på himlen.

Benådet fange i Málaga

Noget helt specielt i Málaga er, at der hvert år benådes en fange om onsdagen før skærtorsdag. Historien har sine rødder i år 1756, hvor Málaga var hårdt ramt af pesten og påskeprocessionerne var i risiko for at indstilles på grund af smittefaren. Dette ville fangerne i byens fængsel ikke, hvorfor de tilbød at bære en trone, et forslag som dog fik afslag. Det hindrede dog ikke fangerne, som flygtede og bar Jesustronen gennem byen hele natten, inden de vendte tilbage til deres celler ved daggry. Kort derefter var byen fri for pest, og da kong Carlos III hørte om hændelsen, bestemte han, at en af fangerne i byen skulle benådes, hvert år. Og det er blevet gjort siden da – når processionen Jesús El Rico passerer Plaza de la Aduana, og den frigivne fange følger med i processionen.

Løbende procession i Antequera

Ønskes lidt mere fart på processionerne, skal retningen sættes med Antequera. Her findes en gammel tradition, hvori processionsbilleder tog op til byens højeste punkt for at velsigne engene og markerne rundt omkring for en god høst. Dette har lagt grunden til traditionen Correr la Vega, hvor la Vega har til formål at skabe frodige sletter. Correr la Vera foretages skærtorsdag og langfredag (fra kl. 20) og sker på den måde, at broderskabet i byen (alle udenfor La Soledad), efter processionerne, på signal fra en klokke, løber langs de smalle gader og ad en stejl bakke til byens top, stadigvæk bærende på tronen. Vel oppe på toppen, med udsigt over landskabet, beder de om guds velsignelse for et godt år.

Knæfald i Álora

I Álora hedder påskefejringens højdepunkt La Despedía og falder på langfredagen. Dette iscenesætter netop det, navnet antyder – afskeden mellem Jesus og Jomfru Maria. I denne tradition går først processionerne med Jesustronen og den med Jomfru Maria, efterfulgt af orkestrer, inden de kl. 14.30 når torvet Plaza Baja de Despedía. Der stiller processionerne sig mod hinanden, hvorefter tronbærerne på samme tid går ned på knæ gentagne gange til afsked.

Rivaliserende broderskaber i Alhaurín el Grande

Under påskeugen udgør Alhaurín el Grande stedet for et anderledes skuespil. Det hele begynder under skærtorsdagen, når broderskabet Santa Vera Cruz (de grønne) begynder dramatiseringen af lidelseshistorien med ofringen af Isak, blandt andre bibelske scener, på Plaza del Convento. I løbet af torsdag aften følger det rivaliserende broderskab, Nuestro Padre Jesus Nazareno (de lilla) med dramatiseringen af blandt andet Jesus rettergang på Plaza Nueva. Disse fortsætter i løbet af tidlig eftermiddag om langfredagen og nu spiller skuespillet Marias lidelse og Jesus vej til Golgata. De grønne belyser på den anden side blandt andet korsfæstelsen. Under påskeaftenen viser begge broderskaber, adskilt fra hinanden (samme torv som ovenfor), opstandelsen, og påskedagen præges af en procession tilegnet opstandelsen, som går fra La Ermita de San Sebastián. Selvfølgelig omgives også de andre dages fejring af processioner.

Korsfæstelse i Carratraca

En relativt ung påsketradition findes i den lille by Carratraca. Det var så sent som i 1960’erne, at nogle unge i byen bestemte sig for at gøre påskefejlringen i byen mere levende, hvorfor de opsatte et stykke, som portrætterede Jesu lidelse, død og opstandelse. Med årene blev denne fejring så populær, at det besluttedes at pudse byens forfaldne tyrefægterarena op, så den kunne udgøre skueplads for stykket. I dag engagerer skuespillet af lidelseshistorien næsten alle indbyggere i byen. Til forskel fra andre steder har kun to processioner hjemme i Carratraca og disse tilegnes Jomfru Marias lidelse og Jesu korsfæstelse. Som noget helt specielt bæres Jesus kun af kvinder og Jomfru Maria kun af mænd. Processionerne starter ved kirken kl. 21 langfredag og afsluttes på Plaza de la Constitución, hvor Jesus placeres foran Jomfru Maria.

For mere information om påskefejringen, steder og tider anbefales det at gå ind på de respektive kommuners hjemmesider – eller besøg byens turistinformation.

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com