Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter – i flere kredse kaldet JP.
Han er en hyggelig, mangfoldig og snakkesaglig sjæl. Altid god for en god historie. Men han har også temperament som en spanier – tag ikke fejl af det.
 
Det ligner en sushibar, men den japanske ejer serverer kun dansk smørrebrød – selvom vi er i Japan. På væggen bag skranken hænger et stort korssting broderi af Danmark og rundt om broderiet står en række dukker i glasskabe. Dukkerne er iført de danske nationaldragter, og en snor markerer tydeligt hvilken landsdel, de kommer fra. På begge sider hænger et foto. På den ene side et af John Peter. På den anden side et af John Peters farmor. Bag ligger naturligvis en usædvanlig historie og et forrygende eksempel på JP's forunderlige liv i restaurationsbranchen.

Så er der serveret

John Peter fik til opgave at hjælpe den japanske kok på vej. ”Han var vild med Danmark – specielt H.C. Andersen og smørrebrød. Pludselig dukkede han bare op. Lidt på en misforståelse fik han job på SAS Royal hotel, og så måtte vi jo tage os af ham. Han kunne intet engelsk. Til gengæld var han rar, entusiastisk og lærenem. Så han blev rigtig god til det med smørrebrød. Og jeg fik lært så godt japansk, at vi faktisk kunne snakke og skrive lidt sammen,” fortæller John Peter, som tilsyneladende har mange skjulte talenter. Talent for, og lyst til, restaurationsbranchen har han i al fald altid haft. ”Som helt ung fik jeg at vide, det var slid og slæb for små penge. Men jeg har altid elsket det og klaret mig fint,” forsikrer han. John Peter blev kok, inden han blev tjener, og har efterfølgende både været overtjener, inspektør og hoteldirektør, inden han droslede ned på den velkendte frokostrestaurant Holger Danske i Fuengirola. ”Jeg har en lejlighed i byen og ville gerne give et nap med. Men jeg blev hurtigt glad for både stedet, gæsterne og kokken,” fortæller JP med et smil. Kort inden jul kom forretningen på andre hænder. ”Det giver nu plads til en masse ting, og jeg kommer ikke til at kede mig,” forsikrer John Peter, som netop har rundet den spanske pensionsalder på 67.

I det stive puds

John Peter er nemlig stærk engageret i to loger. Og det er ikke som kammertjener. ”Det har fulgt mig hele livet. Jeg har været med siden '77 og altid været glad for sammenholdet. Der har altid været spændende mennesker omkring mig, som bidrager med et godt input til livet. Det er et sundt åndehul,” mener John Peter, som ikke er bange for at tage fat på det organisatoriske arbejde, der ligger bag logerne. Tilsvarende holder han sig ikke tilbage med at viderebringe sine logers klare budskab. ”Alle er velkomne. En fremmed er en ven, du aldrig har mødt, mener vi. Nogle hæfter sig meget ved vores hemmelighedsklammeri, men det er udelukkende vore optagelsesritualer, vi holder hemmeligt, alene af den grund, at det ville ødelægge oplevelsen for enhver, hvis ritualet blev offentligt kendt. Mere ligger der ikke i det,” slutter John Peter, som ikke er i tvivl om, at gode mænd bliver til bedre mænd i en god loge.

Urtehave og hus på landet

Mere mand er JP også blevet på sin HD. Med kørefællesskabet Masonic Bikers køres der om sommeren i Danmark og nordeuropa. Om vinteren er Andalusien blevet kørt tynd. ”Jeg har altid været fascineret af Harley Davidson-motorcyklerne. Desværre kører vi knap så meget mere, men en overgang kørte vi hver søndag. Til gengæld får jeg så set fodbold hver weekend nu,” fortæller John Peter, som nu stiller op til bestyrelsen i fodboldfanklubben La Peña de Dinamarca. ”Jeg giver gerne en hånd med. Det gælder også på byens restaurationer. Har de travlt, kan de bare ringe. Bare det ikke bliver for ofte,” kommer det ordfast fra JP, som elsker at bruge god tid på sin egen madlavning. Og finde et godt glas dertil. Måske skal han også til at bruge tid på at lede efter hus. John Peter drømmer nemlig om et lille hus på landet – med urtehave. Han drømmer også om en tur til Japan. Og det så bliver for at spise sushi eller smørrebrød hos sin japanske ven, må tiden vise. Uanset hvad kommer han hjem med en god historie.

Ti Skæve til John Peter

1. Har du et hemmeligt talent?
Jeg er overraskende god i et køkken.
2. Hvilke superkræfter ville du ønske, du havde?
Jeg ville ønske, jeg at kunne kurere folk for cancer eller, i det mindste, kunne kurere den sorg, der rammer de pårørende, når deres nære rammes af sygdommen.
3. Din dårligste vane?
At ryge – men jeg elsker det. Specielt en god pibe. Eller en god, stærk cigar.
4. En ting, du gerne ville gøre om i livet?
Jeg ville ikke gøre noget om. Til gengæld har jeg reflekteret over mine fejl.
5. Hvad gør dig nervøs?
Mennesker, der ikke holder deres løfter.
6. Det viseste råd, du nogensinde har fået?
Det fik jeg i 1986 af direktøren for Ingeniørsammenslutningen.
Han sagde ordret: ”Hvis du vil være aktiv i dansk erhvervsliv om ti år, så skal du nok sætte dig ind i det der EDB-noget”. Det gjorde jeg så.
7. Hvem ville du gerne drikke en øl med?
Peter ”Opera” Erenreich Rasmussen og de andre fra ”Morgensangerne i Hellerup”. Vi mødtes hver lørdag kl. 8.30, sang en morgensang i haven, tog en øl i kælderen, og kørte mod frokostbordet på Sct. Peder. Desværre er flere af ”sangerne” gået.
8. Har du et hjertebarn?
Jeg har to. Julemærkefonden i Danmark, som hjælper børn, der har det svært. Og så Debra i Marbella, som hjælper sommerfuglebørn og deres familier.
(sommerfuglebørn er børn med en livstruende børnesygdom, red.)
9. Har du et godt ritual?
”I dag bliver en god dag”, siger jeg til mig selv hver morgen.
Så må vi se om det holder.
10. Hvad er din livret?
Jeg er glad for al mad, af gode råvarer, tilberedt med kærlighed.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches, lige bagved markedshall...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små...

Udflugter & Rejser

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde med den spanske dopinglæg...

Tema & Profiler

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert og...

Udflugter & Rejser

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne ...

Kultur

Vanian – Det nye boligområde i Estepona udviklet af promotor…

AEDAS Homes, som er referencepromotor på det spanske boligmarked, er pionerer med udviklingen af en ...

Bolig i Spanien

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer hans datter i et abstrakt ...

Tema & Profiler

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert...

Kultur

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Tropisk mango dyrkes i La Cala de Mijas

Kun nogle minutters kørsel fra La Cala de Mijas findes gården Granja Ecológica Las Pencas. Denne går...

Gastronomi

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved fle...

Udflugter & Rejser

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små hvidkalkede huse med bougainviller ved indgangsdøren? Får du fred i sjælen af at sidde på en bænk o...

Udflugter & Rejser

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert også for mange andre. Denne fine bjergkæde ligger østnordøst for Sierra Nevada og er lidt lavere, men ...

Udflugter & Rejser

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved flere lejligheder bragt artikler om denne episke vandretur her i La Danesa. Den mest populære rute, ”El...

Udflugter & Rejser

MIMMA også kaldet Museo Interactivo de la Música Málaga

”Please play” står der på væggen flere steder rundt omkring på dette ekstremt interaktive museum, der huser instrumenter fra adskillige århundreder. Der findes nemlig flere ’musiklaboratorier’ og ’leg...

Udflugter & Rejser

Sport

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27. – 30. juni

Fantastiske golfrunder hvor følelserne sidder ude på tøjet og presset på spillerne stiger i løbet af ugen. Sådan er Estrella Damm Andalucía Masters – golfturneringen hvor der spilles om den eftertragtede Andalucía Valderrama Masters-pokal på en af de mest ikoniske golfbaner i verden. Valderrama-b...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Kultur

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne Tobias Dybvad og Nik...

Kultur

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert år mindes vi disse ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer h...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel - Mogens Dahl

Mogens Dahl er ikke bare ærlig. Han er hudløst ærlig og kigger altid folk d...

Tema & Profiler

Dansk teater og spansk charme - på besøg hos scenograf Birgi…

Farver og blomster – og masser af det. Her ses Birgitte med nogle af sine v...

Tema & Profiler

Kan homoseksualitet kureres?

Søger du personlig udvikling, efteruddannelser eller ny inspiration, er udb...

Tema & Profiler

Vifter

Håndviften – dens historie og sprog Bruger du håndvifter i sommervarmen?...

Tema & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com