El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridisk ingenmandsland

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Málaga til en attraktiv by for firmaerne bag el-scootere til udlejning.

Hverken fugl eller fisk

De er ikke cykler. De er ikke scootere. Turisterne tager på sightseeing med dem og forretningsfolk bruger dem til og fra metro, tog og bus, igennem gader og stræder, på ramblaer og fortove. Det drejer sig om el-løbehjulene, der har gjort deres indtog i mange Europæiske storbyer. Men det er ikke uden stridigheder fra lokalbefolkningen og erhvervsdrivende. Byens beboere er trætte af løbehjulene, der står i vejen og gør det svært at komme rundt eller udgør en fare for sikkerheden, især for personer med fysiske eller synsrelaterede handicap. I takt med at udlejningstilbuddene stiger, gør klagerne fra beboerne det også.

Bøder eller konfiskering

De elektriske løbehjul er alle vegne i de større byer, hvor flere forskellige firmaer stiller deres løbehjul til rådighed mod en lejeafgift. Det første firma til at rykke ind på de Malagensiske gader og stræder var svenske VOI. Sammen med Lime, Tier og seneste skud på stammen, UFO, udgør det de fire firmaer, der i skrivende stund har el-løbehjul til leje i Málaga. Tal fra kommunens afdeling for trafik og infrastruktur fortæller, at der kører godt 450 løbehjul rundt i gaderne på nuværende tidspunkt. Men klagerne går på, at løbehjulene flyder, når brugerne stiller dem uhensigtsmæssigt efter endt tur, og når de kører ned ad fortove eller gågader med 25 km/t er de til fare for fodgængerne.
Spørgsmålet er også, om parkering af disse køretøjer kræver kommunal autorisation eller ej. Da løbehjulene ikke befinder sig på noget fast sted i byen men hele tiden rykkes rundt, befinder de sig i juridisk ingenmandsland, som det ser ud nu.
Málaga kommunes afdeling for infrastruktur havde i første omgang på tale at Policía Local skulle have lov til at fjerne dem fra gaden, men der er pt. ikke er noget juridisk grundlag for at fjerne køretøjerne. I stedet kan der udstedes bøder, når løbehjulene holder eller ligger på særligt generende steder.

Kommunerne presser DGT

Málaga kommune har udtrykt ønske om et forbud mod parkering af løbehjulene på offentlig vej og understreger nødvendigheden af, at løbehjulene justerer deres fart, når de kører på fortovene. Det vil sige, at de kun må køre 10 km/t, ligesom de andre køretøjer (løbehjul uden el, børnekøretøjer, rulleskøjter mv.), der er tilladte på fortovet.
Direktøren for Spaniens trafikråd (DGT), Pere Navarro, tog i begyndelsen af februar bladet fra munden og udtale sig om den ophedede trafiksituation, efter at der er blevet lagt pres på fra kommunerne. Han understreger, at byernes fremtid bestemmes af deres fremkommelighed. ”De byer, der ikke formår at løse disse problemer bliver overrumplet af tæt trafik, forurening, larm og trafikuheld. Byer, der får løst dette problem, tiltrækker talent og gør sig selv konkurrencedygtige,” udtalte han.

”Indtil nu har el-scooterne ikke været betragtet som køretøjer. Det er de nødt til at blive, for at de kan reguleres på samme vilkår som andre køretøjer med hensyn til alkoholpåvirket kørsel etc.” DGT arbejder nu på et reglement, som har flere vigtige punkter hvad angår el-scootere. Bland andet fastslår Pere Navarro, at de ikke må anvendes på fortovene. Det nye reglement forventes at være klar i slutningen af marts, og så er det op til de enkelte kommuner at implementere det på deres offentlige veje.

Sådan fungerer det

For at anvende løbehjulene downloader du det pågældende løbehjuls app, opretter en profil og indtaster kortoplysninger. Derefter scanner du en kode på løbehjulet med app’en, som låser det pågældende løbehjul op. Du betaler pr. minuts brug. Prisen er forskellig fra udbyder til udbyder men for eksempel koster VOI-scootere 1€ at låse op og derefter 0,15€ pr. minut i leje.
Løbehjulene er ’free floating’, hvilket betyder, at de ikke skal parkeres i en opladerstation efter endt tur. Du har mulighed for at tage løbehjulet lige til døren, men må ikke tage det med ind i dit hjem eller andet, der gør, at andre brugere ikke kan anvende dem. Løbehjulene bliver opladede ved at ansatte kører rundt og samler de løbehjul ind og stiller dem ud igen, når de er fuldt opladede.
Løbehjulene er udstyret med GPS og 4G-data, så firmaerne kan holde øje med hver en bevægelse.


Hvad er et elektrisk løbehjul?

Et elektrisk løbehjul er ligesom et almindeligt løbehjul, men det har en motor, der driver det. Du behøver dermed ikke at sparke med foden, men kan dreje på ’gashåndtaget’ og komme fremad.

El-scootere og dødsfald

I december sidste år døde en 33-årig mand i Códoba efter et sammenstød med en personbil. Manden, der bar hjelm, kørte på en elektrisk scooter af typen ’chopper’ om natten, da sammenstødet kostede ham livet. Chopper-scooterne er en blanding af en almindelig motorcykel og et elektrisk løbehjul, der kan køre op til 80 km/t og har en rækkevidde på 40-50 km. Det er de første dødsfald relateret til elektriske scootere i Andalusien, men det tredje i Spanien.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com