Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hjertestop?

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde pulsen, før man giver kunstigt åndedræt? Hvor hårdt skal man give hjertemassage og hvor mange tryk?
Hvis du ikke har taget førstehjælpskursus for ganske nyligt, kan det være svært at svare på disse spørgsmål – og endnu sværere at reagere hvis uheldet skulle være ude.
”Dit eget tryk på en persons brystkasse trykker kun en tredjedel så hårdt, som hjertet selv, når det pumper,” fortæller Peter Jonsson, som har stillet sig i patioen i Centro Idea, hvor han denne dag i februar giver en workshop om førstehjælp og brug af hjertestarter. Peter er hovedinstruktør i virksomheden Livrustning AB, som har kontor i Stockholm og Nerja. Det vil sige, at han underviser andre instruktører i hvordan de skal undervise korrekt i førstehjælp.
”Mange er bange for at komme til at brække personens ribben og trykker derfor ikke hårdt nok. Du kan simpelthen ikke trykke for hårdt, for der skal rigtig meget kraft til,” fortsætter Peter, inden deltagerne får lov at give hjertemassage til dukkerne. En klik-lyd indikerer, hvornår man har trykket hårdt nok. Det er ikke bare et job for armene - hele overkroppen skal lægges i.

Førstehjælpsbeviser bliver ’for gamle’

På de ti år der er gået, fra La Danesas udsendte tog førstehjælpskursus til i dag, er der sket ganske meget på den front. For ti år siden tog et førstehjælpskursus en halv dag. Nu gives den samme information på halvanden time. ”Det er fordi, man nu anbefaler, at folk genopfrisker kurset ofte – gerne hvert år – og derfor har man gjort det nemmere for folk at finde tid til det. Desuden er undervisningen blevet simplificeret ud fra princippet, at hvis der er meget at huske, er der større risiko for, at man glemmer oplysningerne, når man skal bruge dem,” fortæller Peter, da dagens workshop er overstået og fortsætter:
”Jeg kommer ud for at skulle aflive mange myter, når jeg underviser i førstehjælp. Retningslinjerne opdateres hvert femte år og nogle ting, som man lagde vægt på for år tilbage er nu vurderet overflødige. For eksempel anbefaler man ikke længere, at man skal forsøge at finde pulsen hos en person, der er bevidstløs. Det er vigtigere, at man får gjort luftvejene frie og givet kunstigt åndedræt eller hjertemassage, hvis det er nødvendigt.”

Sådan skal du prioritere ved hjertestop

”Findes der en hjertestarter i nærheden af hjertestoppet, bør man slå alarm på 112, og en person bør løbe efter maskinen mens en person bliver på stedet og giver hjertemassage. Er man alene prioriteres det at ringe 112 og hente hjertestarteren,” oplyser Peter Jonsson.

Hjertemassage
I dag er retningslinjerne, at man giver hjertemassage med trykket midt på brystet mellem brystvorterne. Her trykkes der hårdt 30 gange, hvorefter der gives kunstigt åndedræt med to pust. Derefter fortsættes hjertemassagen og så fremdeles. Rytmen af hjertemassagen er vigtig. Du kan bedst fornemme, hvor hurtigt det skal gå ved at trykke i takt til ”Stayin’ Alive” af BeeGees.

Hjertestarter
Hjertestartere er de seneste år blevet betydeligt billigere og der er generelt kommet mere opmærksomhed på, at en hjertestarter kan være forskellen på liv og død.
Tiden, der går, fra et hjertestop indtræffer, til der gives livreddende førstehjælp kan betyde forskellen på liv og død. Hvis en person får hjertestop, og der ikke gives livreddende førstehjælp, før ambulancen når frem, overlever en ud af 30. Hvis vidner træder til og giver livreddende førstehjælp overlever en ud af 8, fortæller tal fra Trygfonden.
Det er ikke blot chancerne for at overleve, der stiger. Chancen for at vedkommende får et normalt liv bagefter stiger også markant, når en hjertestarter er tilgængelig og bliver anvendt. Faktisk falder chancen for overlevelse 10 % for hvert minut der går, inden hjertestarter anvendes.
”Jeg har drevet Livrustning AB i mere end 20 år, og det var fra starten klart, at hjertestartere med tiden ville blive lige så normalt som at have en brandslukker hjemme eller i sin virksomhed. For få år siden skulle man have særlig instruktion af medicinsk personale for at kunne anvende en hjertestarter, da det blev betragtet som hospitalsudstyr, men i dag er instruktionerne så enkle at enhver kan bruge den korrekt,” fortæller Peter Jonsson.
Livrustning AB underviser godt 2.000 personer i livreddende førstehjelp om året. Få mere info på www.livrustning.se

Sådan fungerer en hjertestarter

Når du åbner hjertestarteren, giver den dig automatisk instruktion i, hvad du skal gøre (hvis den har stemmeinstruktion). Udfører du ikke handlingen, gentages instruktionen igen og igen, indtil handlingen er udført og du er klar til at gå til næste trin.
Når det er på tide at placere de to elektroder på kroppen af den livløse patient fortæller hjertestarteren hvor de skal placeres samt hvordan du skal aktivere stødet. Elektroderne sender i første omgang en lille smule elektricitet igennem kroppen for at søge efter en anormalitet i hjertet, såkaldt ventrikelflimmer. Der kan ikke gives stød til personer, som ikke har ventrikelflimmer og derfor er det realtivt ufarligt at koble elektroderne til ved mistanke om hjertestop.
Hjertemassage og kunstigt åndedræt skal kun ophøre, når der stødes med hjertestarteren, og påbegyndes umiddelbart efter stød – rør ikke personen, når der stødes.

Hjertestartere i Spanien

I Spanien dør 30.000 personer årligt af hjertestop.
Det er kun obligatorisk at installere hjertestartere uden for hospitalsområder i 6 af Spaniens 17 regioner. Det drejer sig om Asturias, Baskerlandet, Catalonien, Valencia, De Kanariske Øer og Andalusien. Af disse seks ligger Andalusien på en andenplads med én hjertestarter for hver 4.433 indbyggere, kun overgået af Baskerlandet med én hjertestarter pr. 1.466 indbyggere.
Busselskabet ALSA, der forbinder hele Spanien, har installeret hjertestartere i samtlige deres busser. I efteråret 2016 overlevede en mand i Córdoba ved hjælp af ALSAs hjertestarter og kvikt personale samt frivillige.
Málaga er den første spanske by, der har installeret hjertestartere i deres to vigtigste buslinjer (linje C1 og C2). I alt 11 busser kører rundt i Málagas mest befolkede områder med hjertestartere ombord.

Nyttige apps der redder liv

Ariadna – find den nærmeste hjertestarter i Spanien 
Denne app lokaliserer, hvor den nærmeste hjertestarter er. Endvidere kan privatpersoner også registrere deres hjertestartere på netværket samt uploade billeder af placeringen. Appen er på spansk men er ekstremt nem at anvende.
 
Trygfonden Hjertestart
Denne app viser, hvor de nærmeste hjertestartere er placeret i Danmark. Desuden findes der vejledning til, hvordan man yder hjertelungeredning.

Danmark er verdensmester i førstehjælp

Tal fra Trygfonden viser, at det de seneste 15 år er lykkedes at tredoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital i Danmark. I dag overlever 12 %, hvor det i 2001 kun var 4 %. Ligeledes er antallet af hjertestartere, som er registrerede på Hjertestarternetværket steget fra 134 i 2007 (tidligst tilgængelige tal) til 1910 i 2018.

Danskerne står i kø for at redde liv

Falder du om med et hjertestop i Danmark, kan det meget vel være din nabo, der kommer dig til undsætning. Der er de seneste år kommet flere forskellige apps og tjenester, der gør det muligt for danskerne at yde førstehjælp på frivillig basis, når en person rammes af hjertestop. Blandt andet er der appen FirstAED samt ordningen ’Hjerteløbere’, der begge går ud på at sende en SMS til frivillige nær hændelsen. Den frivillige, der accepterer, løber til lokationen og yder livreddende førstehjælp. Ordningen ’Hjerteløbere’, som dækker hovedstadsområdet, har over 20.000 frivillige men også udkantsområderne, hvor det tager længere tid for ambulancerne at komme til, ser en stigning af frivillige ’hjerteløbere’.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com