Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at købe. Du ser lysindfald, kigger ud over terrassens gelænder og kan se, præcis hvor langt der er til naboen eller blot nyde udsigten. Du får et nøjagtigt indtryk af afstanden mellem køkken og spisestue og kan vurdere sofaens størrelse i rummet.
Nu tager du virtual reality-brillerne af og befinder dig ikke længere i boligen men på ejendomsmæglerens kontor. På bordet ligger salgsopstillingen på den bolig, du netop har gået rundt i men som endnu ikke er bygget. Sådan kan fremtidens boligfremvisninger nemt komme til at foregå.

Málaga i førertrøjen

I Málaga ligger Spanien og Latinamerikas første virtual reality-skole. Her uddannes folk til at kunne udvikle spil til virtual reality-konsoller eller som virtual reality-arkitekter. Du kan tage en master-uddannelse i virtual reality, og de bryster sig af, at deres elever er de første, der udvælges til positioner i de vigtigste firmaer i sektoren.
Skolen VR-EVO blev grundlagt i 2014 og uddanner hvert år godt hundrede elever i virtual reality. Det er folk i alle aldre. Nogle vælger uddannelsen som starten på deres karriere og andre som et karriereskift til en branche, hvor der er en konstant voksende efterspørgsel. La Danesa har taget en snak med dem om denne nye teknologi, vi sandsynligvis alle vil komme til at anvende med største selvfølgelighed om nogle få år.

Virtual reality bliver tilgængeligt for alle

Der lugter af drengeværelse, da jeg træder ind på det ellers nydelige kontor, eller skole som det jo er. I et glasindrammet lokale sidder ti elever, som mest er unge mænd. De er dybt koncentrerede og lytter intensivt til, hvad underviseren fortæller. På skærmene toner forskellige projekter frem, blandt andet noget, der umiskendeligt ligner en digital dagligstue med lænestole og sofabord. Foran computerskærmene vidner bordpladerne om, at cola og energidrik er den foretrukne læske.
Jeg bliver vist ind på direktørens kontor, der mest af alt minder om et børneværelse med sækkepuder og alskens legefigurer og dingenoter – af mere og mindre digital karakter.
”Der er ved at ske det, som der også skete med smartphones for 10 år siden. Prisen kommer derned, hvor produktet er tilgængeligt for alle. For nogle få år siden kostede et par briller som disse 3000 euro. Nu koster de en tredjedel,” siger Gustavo Muñoz, direktør i VR-EVO, og holder et par VR-briller op i hånden. ”Det betyder, at alle de store tech-giganter kommer på banen med deres egne briller og dermed stiger efterspørgslen også på spil og programmer til disse,” fortæller Gustavo, der kun har siddet i førersædet hos VR-EVO de sidste tre måneder. Før var han direktør i en succesfuld e-sportvirksomhed. ”Vi skal gerne uddanne folk, så de er klar til dette behov for spiludviklere og arkitekter til VR, før behovet opstår. Det er vores mål at blive et referencepunkt for virtual reality-uddannelse i Spanien og Latinamerika, hvor vi når rigtig mange, da vi også tilbyder online undervisning.”

Hvad er VR (virtual reality) og hvad er (augmented reality) AR?

VR er en computerskabt illusion i form af lyd og billede, der fungerer som en parallelverden, brugeren kan være en del af og påvirke. Følelsen af virkelighed er så stor, at der kan fremvises produkter, som endnu ikke findes eller udleves umulige oplevelser i ikke-eksisterende universer.
AR tilføjer digitale elementer til virkeligheden i realtid. Ligesom når du bruget et fjollet filter til at tage billeder via Snapchat eller Messenger. Det mest kendte eksempel er spillet Pokémon Go, der udkom til smartphones i sommeren 2016. Her skulle man indfange de små væsner, der gemte sig på alle mulige steder og afkroge, men som kun var synlige, når man kiggede gennem telefonens kameralinse. Det var noget, der fik rigtig mange unge og gamle ud i det fri med deres smartphones i håbet om at fange en sjælden Pokémon.
I dag er VR begrænset af, at man er stationær, siddende eller stående, når man tager VR-briller på. Selvom man bevæger sig i den virtuelle verden, foregår det med et tryk på en håndholdt controller. ”Faktisk har man allerede nu udviklet platforme til at stå på, hvor man kan gå eller løbe i alle retninger, 360 grader. Disse platforme koster omkring 10.000 euro lige nu. Vi skal ned i omegnen af 1.000 euro, før det er realistisk, at det kommer til at findes i folks hjem på samme vilkår som en Playstation, fortæller Gustavo.
Ligeledes er VR er i dag baseret mest på synsindtryk. Men i fremtiden vil berøring og lugtesans også blive en del af pakken. Der findes allerede nogle prototype-dragter, der lader dig mærke berøring, og der forskes især i at anvende dette til folk med autisme.

Hvordan ser fremtiden ud med virtual reality?

”VR vil først og fremmest være med til at udjævne nogle uligheder. For eksempel vil vi se koncert- og teaterbilletter blive solgt på denne måde. Noget, der før kun var forbeholdt nogle få, bliver altså tilgængeligt for masserne. Ved at have et stativ stående på én plads mellem publikum, der filmer udsynet fra pladsen i 360-graders vinkel, kan denne plads sælges igen og igen online som VR-billet,” fortæller Gustavo begejstret og fortsætter til et mere alvorligt emne: ”Hospitalsindustrien er en af de helt store sektorer, som vil komme til at implementere VR. For eksempel vil man kunne foretage operationer på denne måde. Det vil sige, at du kan møde op på dit lokale lægehus, hvor en sygeplejerske klargør dig til operation, og så vil en kirurg, der måske sidder på den anden side af jordkloden, foretage operationen via VR – en robot foretager så kirurgens bevægelser. Når operationen er færdig, kan han bede robotten om at sy dig sammen og gå direkte videre til næste patient, der ligger på operationsbordet et helt tredje sted.
Virtual reality er en teknologi, som ikke substituerer noget. Vi skal altså ikke til at vænne os til at bruge det i stedet for noget andet, som det er tilfældet, når vi f.eks. skifter benzinbiler ud med el-biler. Teknologien er lige ny for alle,” slutter Gustavo.

Facts om Virtual Reality

NBA (National Basketball Association i USA) sælger allerede VR billetter til nogle af deres basketkampe. For under 10 dollars kan du via dine briller følge med fra en plads bag målet eller på langsiden og se det, du selv vælger at fokusere på frem for blot at kunne se den synsvinkel, du får vist i TV.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com