Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at købe. Du ser lysindfald, kigger ud over terrassens gelænder og kan se, præcis hvor langt der er til naboen eller blot nyde udsigten. Du får et nøjagtigt indtryk af afstanden mellem køkken og spisestue og kan vurdere sofaens størrelse i rummet.
Nu tager du virtual reality-brillerne af og befinder dig ikke længere i boligen men på ejendomsmæglerens kontor. På bordet ligger salgsopstillingen på den bolig, du netop har gået rundt i men som endnu ikke er bygget. Sådan kan fremtidens boligfremvisninger nemt komme til at foregå.

Málaga i førertrøjen

I Málaga ligger Spanien og Latinamerikas første virtual reality-skole. Her uddannes folk til at kunne udvikle spil til virtual reality-konsoller eller som virtual reality-arkitekter. Du kan tage en master-uddannelse i virtual reality, og de bryster sig af, at deres elever er de første, der udvælges til positioner i de vigtigste firmaer i sektoren.
Skolen VR-EVO blev grundlagt i 2014 og uddanner hvert år godt hundrede elever i virtual reality. Det er folk i alle aldre. Nogle vælger uddannelsen som starten på deres karriere og andre som et karriereskift til en branche, hvor der er en konstant voksende efterspørgsel. La Danesa har taget en snak med dem om denne nye teknologi, vi sandsynligvis alle vil komme til at anvende med største selvfølgelighed om nogle få år.

Virtual reality bliver tilgængeligt for alle

Der lugter af drengeværelse, da jeg træder ind på det ellers nydelige kontor, eller skole som det jo er. I et glasindrammet lokale sidder ti elever, som mest er unge mænd. De er dybt koncentrerede og lytter intensivt til, hvad underviseren fortæller. På skærmene toner forskellige projekter frem, blandt andet noget, der umiskendeligt ligner en digital dagligstue med lænestole og sofabord. Foran computerskærmene vidner bordpladerne om, at cola og energidrik er den foretrukne læske.
Jeg bliver vist ind på direktørens kontor, der mest af alt minder om et børneværelse med sækkepuder og alskens legefigurer og dingenoter – af mere og mindre digital karakter.
”Der er ved at ske det, som der også skete med smartphones for 10 år siden. Prisen kommer derned, hvor produktet er tilgængeligt for alle. For nogle få år siden kostede et par briller som disse 3000 euro. Nu koster de en tredjedel,” siger Gustavo Muñoz, direktør i VR-EVO, og holder et par VR-briller op i hånden. ”Det betyder, at alle de store tech-giganter kommer på banen med deres egne briller og dermed stiger efterspørgslen også på spil og programmer til disse,” fortæller Gustavo, der kun har siddet i førersædet hos VR-EVO de sidste tre måneder. Før var han direktør i en succesfuld e-sportvirksomhed. ”Vi skal gerne uddanne folk, så de er klar til dette behov for spiludviklere og arkitekter til VR, før behovet opstår. Det er vores mål at blive et referencepunkt for virtual reality-uddannelse i Spanien og Latinamerika, hvor vi når rigtig mange, da vi også tilbyder online undervisning.”

Hvad er VR (virtual reality) og hvad er (augmented reality) AR?

VR er en computerskabt illusion i form af lyd og billede, der fungerer som en parallelverden, brugeren kan være en del af og påvirke. Følelsen af virkelighed er så stor, at der kan fremvises produkter, som endnu ikke findes eller udleves umulige oplevelser i ikke-eksisterende universer.
AR tilføjer digitale elementer til virkeligheden i realtid. Ligesom når du bruget et fjollet filter til at tage billeder via Snapchat eller Messenger. Det mest kendte eksempel er spillet Pokémon Go, der udkom til smartphones i sommeren 2016. Her skulle man indfange de små væsner, der gemte sig på alle mulige steder og afkroge, men som kun var synlige, når man kiggede gennem telefonens kameralinse. Det var noget, der fik rigtig mange unge og gamle ud i det fri med deres smartphones i håbet om at fange en sjælden Pokémon.
I dag er VR begrænset af, at man er stationær, siddende eller stående, når man tager VR-briller på. Selvom man bevæger sig i den virtuelle verden, foregår det med et tryk på en håndholdt controller. ”Faktisk har man allerede nu udviklet platforme til at stå på, hvor man kan gå eller løbe i alle retninger, 360 grader. Disse platforme koster omkring 10.000 euro lige nu. Vi skal ned i omegnen af 1.000 euro, før det er realistisk, at det kommer til at findes i folks hjem på samme vilkår som en Playstation, fortæller Gustavo.
Ligeledes er VR er i dag baseret mest på synsindtryk. Men i fremtiden vil berøring og lugtesans også blive en del af pakken. Der findes allerede nogle prototype-dragter, der lader dig mærke berøring, og der forskes især i at anvende dette til folk med autisme.

Hvordan ser fremtiden ud med virtual reality?

”VR vil først og fremmest være med til at udjævne nogle uligheder. For eksempel vil vi se koncert- og teaterbilletter blive solgt på denne måde. Noget, der før kun var forbeholdt nogle få, bliver altså tilgængeligt for masserne. Ved at have et stativ stående på én plads mellem publikum, der filmer udsynet fra pladsen i 360-graders vinkel, kan denne plads sælges igen og igen online som VR-billet,” fortæller Gustavo begejstret og fortsætter til et mere alvorligt emne: ”Hospitalsindustrien er en af de helt store sektorer, som vil komme til at implementere VR. For eksempel vil man kunne foretage operationer på denne måde. Det vil sige, at du kan møde op på dit lokale lægehus, hvor en sygeplejerske klargør dig til operation, og så vil en kirurg, der måske sidder på den anden side af jordkloden, foretage operationen via VR – en robot foretager så kirurgens bevægelser. Når operationen er færdig, kan han bede robotten om at sy dig sammen og gå direkte videre til næste patient, der ligger på operationsbordet et helt tredje sted.
Virtual reality er en teknologi, som ikke substituerer noget. Vi skal altså ikke til at vænne os til at bruge det i stedet for noget andet, som det er tilfældet, når vi f.eks. skifter benzinbiler ud med el-biler. Teknologien er lige ny for alle,” slutter Gustavo.

Facts om Virtual Reality

NBA (National Basketball Association i USA) sælger allerede VR billetter til nogle af deres basketkampe. For under 10 dollars kan du via dine briller følge med fra en plads bag målet eller på langsiden og se det, du selv vælger at fokusere på frem for blot at kunne se den synsvinkel, du får vist i TV.

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com