Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten samtlige lande i denne verdensdel en del af det spanske imperie, med nogle få undtagelser som Brasilien (Portugal), Guyana (Storbritannien), Surinam (Holland) og Fransk Guyana (ja, Frankrig). Nogen husker også, at Filippinerne var en tidligere spansk koloni, samt en del østater i Caribbien, men viste du, at Spanien også satte sine spor i Afrika? I en af de tidligere spanske kolonier i Afrika er spansk sågar fortsat hovedsproget. Velkommen til República de Guinea Ecuatorial!
 
Ækvatorialguinea, som landet kaldes på dansk, er en lille centralafrikansk republik beliggende på vestkysten af Afrika, og landet grænser kun til Cameroon og Gabon. Kystsstriben vender mod Atlanterhavet i Guineabugten, og Ækvatorialguinea består af en fastlandsdel, samt fem beboede øer. Lidt mærkværdigt befinder hovedstaden Malabo sig på en af øerne, nemlig den store ø Bioko. Ikke bare det, øen Bioko ligger også meget længere nord end fastlandsdelen af Ækvatorialguinea, lige udenfor kysten af Cameroon. Landet er arealmæssigt lille og har kun ca. 1,3 millioner indbyggere. I tillæg til spansk er også fransk udnævnt til officielt sprog. Der tales også en håndfuld lokale stammesprog. Befolkningen er for det meste katolsk, og næsten 70 % af befolkningen benytter spansk som sit hovedsprog.

Under spansk styre frem til 1968

Historisk set var Ækvatorialguinea befolket af pygmæer, i lighed med Cameroon, som fortsat har en del stammefolk, der tilhører de oprindelige pygmæer. I 1400-tallet blev landet en portugisisk koloni, og i flere hundrede år var Ækvatorialguinea et vigtigt opsamlingssted for slaver, som skulle fragtes ud fra Afrika i skibe til Amerika. I 1778 blev landet en spansk koloni, og spanierne oprettede kaffe og kakaoplantager, særlig på øen Bioko. En meget god spansk film som beskriver livet i Ækvatorialguinea under kolonistyret er Palmeras en la Nieve, eller ’Palmer i sneen’, som den hedder på dansk, hvis man vil finde den på Netflix. I 1950’erne blev der oprettet flere nationalistiske politiske partier, som krævede uafhengighed fra Spanien, og i 1968 blev Ækvatorialguinea en anerkendt selvstændig republik. Som det så ofte går i Afrika, var den første præsident en tyrannisk diktator, og Francisco Macias Nguemas 10 år lange regeringsperiode medførte, at ca. en tredjedel af befolkningen blev dræbt eller flygtede fra landet. Efter et statskup i 1979, iscenesat af præsidentens nevø, blev præsidenten henrettet, og nevøen Obiang Nguema overtog magten. Han er fortsat siddende præsident, og er i dag den længst siddende præsident i verden. Desværre har han vist sig ikke at være så meget bedre end onklen, og befolkningen lever fortsat i stor nød og fattigdom.

Tropisk klima, jungle – og olie

Til trods for navnet går Ækvator ikke gennem Ækvatorialguinea, men derimod gennem Gabon, lidt længere syd, samt østaten São Tomé og Príncipe ude i Atlanterhavet. Nærheden til Ækvator giver et varmt og fugtigt tropisk klima, og til trods for øget nedfælding af regnskoven er store dele af landet fortsat dækket af tæt jungle. Der dyrkes fortsat kaffe og kakao på den vulkanske ø Bioko, hvor hovedstaden ligger, men langt fra i lige stor grad som under koloniperioden. I 1996 blev der fundet olie i havet udenfor Ækvatorialguinea, og landet er i løbet af kort tid blevet en af de største olieeksportører i Afrika syd for Sahara. Dette kunne have givet befolkningen muligheden for at komme ud af fattigdom, og Ækvatorialguinea har potentiale til at blive en af Afrikas mest velstående nationer. Desværre gennemsyres det politiske system af korruption, og størsteparten af de økonomiske indtægter havner i favnen på diktator-præsidenten og hans familie, uden at komme befolkningen til nytte i nævneværdig grad. Til trods for dette er landet optaget som medlem i FN. Som ethvert land med regnskovsmiljø har Ækvatorialguinea et rigt dyreliv, med en række nationale og regionale endemiske arter, dvs. arter, som kun findes her og ingen andre steder. Landet mangler storvildt og typiske afrikanske savannearter som løver, gnu, zebra, leopard, osv., men de har en bestand af skovelefanter, en noget mindre race eller underart, som har tilpasset sig et liv i tæt regnskov frem for savanne. Dyrelivet er truet af nedfælding af regnskoven, som er meget lidt kontrolleret.

Potentiale for økoturisme

I dag er turismen næsten fraværende fra Ækvatorialguinea, selv om potentialet for økoturisme så absolut er tilstede, hvis der investeres i forbedret infrastruktur og faciliteter. Udenlandske besøgende i landet er næsten udelukkende tilsluttet olieindustrien og besøger landet i forbindelse med arbejde. Indtægter fra olie og gas udgør ca. 85 % af BNP, men alligevel er hele 70 % af den beskæftigede del af befolkningen involveret i landbrug og skovbrug, ikke i gas- og olieindustrien. Landbrug og skovbrug udgør kun 5 % af BNP, men beskæftiger alligevel størstedelen af arbejdsstyrken. Foruden olie og gas eksporteres der bl.a. tømmer, kakao og kaffe, palmeolie, bananer og majs, samt andre afgrøder i mindre grad. Ækvatorialguinea har til trods for stigende nedfælding af regnskoven fortsat noget af den sidste tilbageværende regnskov i Afrika, så hvis de havde udnyttet potentialet bedre for øko-turisme havde de kunnet opnå bevarelse af regnskoven for fremtidige generationer, i stedet for den kortvarige profit, som nedfælding af regnskoven repræsenterer.
 

Ækvatorialguinea var ikke det eneste sted, spanierne involverede sig i Afrika, men det er det eneste spansktalende land i Afrika i dag.
Dele af Marokko, specielt den nordlige del, var fra 1912 til 1956 et spansk protektorat, som gik under navnet Spansk Marokko, mens det øvrige Marokko var et fransk protektorat (Fransk Marokko).
Vestsahara direkte syd for Marokko var også et spansk protektorat, fra 1884 til 1975. Det var i denne periode kendt som Spansk Sahara. De næste fire år var Vestsahara under administration af både Marokko og Mauretania, men siden 1979 har Marokko kun gjort krav på Vestsahara. Næsten halvdelen af verdens lande har imidlertid anerkendt Vestsahara som et selvstændigt land, og Marokko anses i stigende grad for at være en okkupationsmagt i landet.
Som de fleste er bekendt med, har Spanin i dag to autonome enklaver i Marokko, Ceuta og Melilla, som repræsenterer Spaniens sidste krampetrækninger på det afrikanske kontinent. Begge anses af Marokko som værende uretmæssigt okkuperet af Spanien.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com