Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten samtlige lande i denne verdensdel en del af det spanske imperie, med nogle få undtagelser som Brasilien (Portugal), Guyana (Storbritannien), Surinam (Holland) og Fransk Guyana (ja, Frankrig). Nogen husker også, at Filippinerne var en tidligere spansk koloni, samt en del østater i Caribbien, men viste du, at Spanien også satte sine spor i Afrika? I en af de tidligere spanske kolonier i Afrika er spansk sågar fortsat hovedsproget. Velkommen til República de Guinea Ecuatorial!
 
Ækvatorialguinea, som landet kaldes på dansk, er en lille centralafrikansk republik beliggende på vestkysten af Afrika, og landet grænser kun til Cameroon og Gabon. Kystsstriben vender mod Atlanterhavet i Guineabugten, og Ækvatorialguinea består af en fastlandsdel, samt fem beboede øer. Lidt mærkværdigt befinder hovedstaden Malabo sig på en af øerne, nemlig den store ø Bioko. Ikke bare det, øen Bioko ligger også meget længere nord end fastlandsdelen af Ækvatorialguinea, lige udenfor kysten af Cameroon. Landet er arealmæssigt lille og har kun ca. 1,3 millioner indbyggere. I tillæg til spansk er også fransk udnævnt til officielt sprog. Der tales også en håndfuld lokale stammesprog. Befolkningen er for det meste katolsk, og næsten 70 % af befolkningen benytter spansk som sit hovedsprog.

Under spansk styre frem til 1968

Historisk set var Ækvatorialguinea befolket af pygmæer, i lighed med Cameroon, som fortsat har en del stammefolk, der tilhører de oprindelige pygmæer. I 1400-tallet blev landet en portugisisk koloni, og i flere hundrede år var Ækvatorialguinea et vigtigt opsamlingssted for slaver, som skulle fragtes ud fra Afrika i skibe til Amerika. I 1778 blev landet en spansk koloni, og spanierne oprettede kaffe og kakaoplantager, særlig på øen Bioko. En meget god spansk film som beskriver livet i Ækvatorialguinea under kolonistyret er Palmeras en la Nieve, eller ’Palmer i sneen’, som den hedder på dansk, hvis man vil finde den på Netflix. I 1950’erne blev der oprettet flere nationalistiske politiske partier, som krævede uafhengighed fra Spanien, og i 1968 blev Ækvatorialguinea en anerkendt selvstændig republik. Som det så ofte går i Afrika, var den første præsident en tyrannisk diktator, og Francisco Macias Nguemas 10 år lange regeringsperiode medførte, at ca. en tredjedel af befolkningen blev dræbt eller flygtede fra landet. Efter et statskup i 1979, iscenesat af præsidentens nevø, blev præsidenten henrettet, og nevøen Obiang Nguema overtog magten. Han er fortsat siddende præsident, og er i dag den længst siddende præsident i verden. Desværre har han vist sig ikke at være så meget bedre end onklen, og befolkningen lever fortsat i stor nød og fattigdom.

Tropisk klima, jungle – og olie

Til trods for navnet går Ækvator ikke gennem Ækvatorialguinea, men derimod gennem Gabon, lidt længere syd, samt østaten São Tomé og Príncipe ude i Atlanterhavet. Nærheden til Ækvator giver et varmt og fugtigt tropisk klima, og til trods for øget nedfælding af regnskoven er store dele af landet fortsat dækket af tæt jungle. Der dyrkes fortsat kaffe og kakao på den vulkanske ø Bioko, hvor hovedstaden ligger, men langt fra i lige stor grad som under koloniperioden. I 1996 blev der fundet olie i havet udenfor Ækvatorialguinea, og landet er i løbet af kort tid blevet en af de største olieeksportører i Afrika syd for Sahara. Dette kunne have givet befolkningen muligheden for at komme ud af fattigdom, og Ækvatorialguinea har potentiale til at blive en af Afrikas mest velstående nationer. Desværre gennemsyres det politiske system af korruption, og størsteparten af de økonomiske indtægter havner i favnen på diktator-præsidenten og hans familie, uden at komme befolkningen til nytte i nævneværdig grad. Til trods for dette er landet optaget som medlem i FN. Som ethvert land med regnskovsmiljø har Ækvatorialguinea et rigt dyreliv, med en række nationale og regionale endemiske arter, dvs. arter, som kun findes her og ingen andre steder. Landet mangler storvildt og typiske afrikanske savannearter som løver, gnu, zebra, leopard, osv., men de har en bestand af skovelefanter, en noget mindre race eller underart, som har tilpasset sig et liv i tæt regnskov frem for savanne. Dyrelivet er truet af nedfælding af regnskoven, som er meget lidt kontrolleret.

Potentiale for økoturisme

I dag er turismen næsten fraværende fra Ækvatorialguinea, selv om potentialet for økoturisme så absolut er tilstede, hvis der investeres i forbedret infrastruktur og faciliteter. Udenlandske besøgende i landet er næsten udelukkende tilsluttet olieindustrien og besøger landet i forbindelse med arbejde. Indtægter fra olie og gas udgør ca. 85 % af BNP, men alligevel er hele 70 % af den beskæftigede del af befolkningen involveret i landbrug og skovbrug, ikke i gas- og olieindustrien. Landbrug og skovbrug udgør kun 5 % af BNP, men beskæftiger alligevel størstedelen af arbejdsstyrken. Foruden olie og gas eksporteres der bl.a. tømmer, kakao og kaffe, palmeolie, bananer og majs, samt andre afgrøder i mindre grad. Ækvatorialguinea har til trods for stigende nedfælding af regnskoven fortsat noget af den sidste tilbageværende regnskov i Afrika, så hvis de havde udnyttet potentialet bedre for øko-turisme havde de kunnet opnå bevarelse af regnskoven for fremtidige generationer, i stedet for den kortvarige profit, som nedfælding af regnskoven repræsenterer.
 

Ækvatorialguinea var ikke det eneste sted, spanierne involverede sig i Afrika, men det er det eneste spansktalende land i Afrika i dag.
Dele af Marokko, specielt den nordlige del, var fra 1912 til 1956 et spansk protektorat, som gik under navnet Spansk Marokko, mens det øvrige Marokko var et fransk protektorat (Fransk Marokko).
Vestsahara direkte syd for Marokko var også et spansk protektorat, fra 1884 til 1975. Det var i denne periode kendt som Spansk Sahara. De næste fire år var Vestsahara under administration af både Marokko og Mauretania, men siden 1979 har Marokko kun gjort krav på Vestsahara. Næsten halvdelen af verdens lande har imidlertid anerkendt Vestsahara som et selvstændigt land, og Marokko anses i stigende grad for at være en okkupationsmagt i landet.
Som de fleste er bekendt med, har Spanin i dag to autonome enklaver i Marokko, Ceuta og Melilla, som repræsenterer Spaniens sidste krampetrækninger på det afrikanske kontinent. Begge anses af Marokko som værende uretmæssigt okkuperet af Spanien.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com