Det danske magasin i Spanien
Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virksomheden Flamenco Campers, der udlejer camper-vans til turister og spaniere, som så kan drøne rundt i dem i deres ferie. I Gonzalos store garage findes, udover camper-vans, nemlig også et andet køretøj. Under et dækken stod noget, som fangede min opmærksomhed. Gonzalo flåede straks stoffet af og fremviste stolt sin, til min overraskelse, spansk-producerede motorcykel af mærket Ossa.
 
”Egentligt byttede jeg motorcyklen for en båd, jeg havde stående. Bådens motor virkede ikke, så jeg aftalte med en ven, at vi byttede lige over med den motorcykel, han havde stående, som skulle pudses grundigt op,” fortæller Gonzalo om sin Ossa. Og pudset, det blev den.
Gonzalos Ossa, som er en 350 Desert-model, var den første spansk-producerede motorcykel, der deltog i det, der dengang hed Paris-Dakar Rally. ”Det var tilbage i 1983 og det var et fuldkomment skørt projekt. Juan Porcar var den første Spanier, der deltog i Dakar-løbet, og han kørte på en Ossa 350 Desert. Det var en totaktsmotor, og alle andre var firetakts. Han nåede da også kun til Algeciras – men alligevel,” smiler Gonzalo, som dog ikke selv har tid til at køre på Ossa’en, hvorfor den også er sat til salg.
 

Et land med en stolt motorcykeltradition


Der er en tradition for at producere motorcykler i Catalonien, som er større, end man umiddelbart kunne tro.
 
Ossa-virksomheden begyndte i 1924 med at lave symaskiner til det spanske marked. Efter anden verdenskrig begyndte Ossa, ligesom mange andre producenter som Harley Davidson og Yamaha at lave to-takts motorcykler. Men yderligere to store spanske producenter, Bultaco og Monteso, vovede sig også ind på markedet i denne periode.
Ossa havde sin storhedstid i 1960’erne, hvor de også eksporterede et stort antal motorcykler til andre europæiske lande, men i særdeleshed også til USA og Canada, hvor motorcross sporten blomstrede op på dette tidspunkt. En sport, Ossas maskiner egner sig ganske glimrende til.
 
Den første succes oplevede de i 1967 til et 24-timers løb i Barcelona. Ossa vandt overraskende en første- og andenplads mod alle de store spanske motorcykel-mærker. Inspireret af denne succes besluttede virksomheden også at konkurrere på det udenlandske marked og dermed opnå eksport-muligheder.
 
Dog gjorde indtoget af billige japanske modeller på det spanske marked samt en ødelæggende medarbejderstrejke i 1977, at virksomheden efter en række hårde år til sidst ikke stod til at redde, selvom den havde fusioneret med konkurrenten Bultaco.
 
Ossa er i dag et eftertragtet vintage-mærke, med entusiaster specielt i Spanien selvfølgelig, men også i USA. I 2010 købte en gruppe spanske forretningsmænd rettighederne til Ossa-varemærket og begyndte at producere de kendte motorcykler på ny.
Interesserede i vintage biler og –motorcykler kan besøge messen ’Retro Auto&Moto Málaga’, som finder sted 26. – 28. januar 2019 i Palacio de Ferias y Congresos i Málaga
 
 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.