Det danske magasin i Spanien
Toastmasters Club – where leaders are made
Hjertet banker hurtigt og hårdt i brystet, håndfladerne er svedige og munden så tør, at ordene næsten ikke kan komme ud. Sådan har mange det, når de skal tale foran en større forsamling. Folk, der er gode til at tale til og for andre mennesker kaldes ofte ’de fødte talere’. Men gode talere fødes ikke. De skabes.
 

Det første uofficielle Toastmasters møde afholdtes 24. marts 1905. I dag er Toastmasters International en non-profit organisation, der har hovedkontor i Colorado med over 150 ansatte.

 
”Har du lavet din icebreaker?” spørger en deltager begejstret en anden deltager, da jeg tager plads i møblementet i The Achievers Toastmasters Clubs mødelokale i Nueva Andalucía. En icebreaker er den første officielle tale, et medlem holder som en del af et undervisningsforløb. Det er ofte forbundet med stor nervøsitet.
 
Da dagens godt 20 medlemmer og gæster har indfundet sig, og den livlige snak har dæmpet sig, indtager klubbens præsident den lille scene med tilhørende talepult. Sidstnævnte er der dog næsten ingen, der bruger. Præsident Joen Olsen byder velkommen og giver ordet videre til dagens toastmaster, hvis opgave det er at holde styr på rollerne og give ordet videre.
 
Efter de indledende korte øvelser, hvor de forskellige medlemmer præsenterer den rolle, de har denne aften, kommer vi til table topics. Tre modige medlemmer har meldt sig på banen til at fremføre en kort tale på et – to minutter om et emne, de først får at vide, når de står på scenen. Et af emnerne lød: ”Du er et træ i vejkanten, hvilke tanker har du?”
Det er nogle seje talere, der skyder fra hoften i deres improviserede tale, der er en fænomenal øvelse i at kunne levere ’on the spot’.
Selv får jeg travlt med kigge ned i gulvet, da de tre talere er færdige, og der bliver spurgt, om andre er interesserede i at forsøge sig med et table topic. Det kræver mod – selv i denne enormt støttende og opmuntrende gruppe.

 

Det vil du opleve til et Toastmasters møde


Medlemmerne holder taler og har forskellige roller.
Der er ikke nogen decideret underviser – meget af indlæringen sker ved at udføre en bestemt opgave, som kan være at holde en tale eller udfylde en rolle. 
Det er gratis at deltage, og du kan finde en klub i de fleste byer.
 
Der er syv forskellige roller:
• Dagens Toastmaster – præsenterer dagsordenen og de forskellige roller.
• Øh-tæller – tæller hvor mange gange, der bliver sagt ’øh, ehm’ og lignende ord.
• Grammatiker – en af grammatikerens opgaver er at finde på dagens ord og tæller, hvor mange gange dagens medlemmer bruger dette ord.
• Timer – dokumenterer den præcise længde af en persons tale og bruger timerlys til at advare om, når talen er tæt på tidsgrænsen.
• Evaluator – evaluerer hver enkelte tale.
• Table topics master – findes på emner, medlemmerne skal hole tale om ’on the spot’.
• Generel evaluator – tager noter under hele mødet og giver en vurdering til sidst af, hvordan talerne overordnet har fungeret og giver forslag til hvordan fremtidige møde kan forbedres.
 
 
Toastmasters faellesfoto
 
 

Glossofobi er fobien for at tale eller optræde offentligt. Det er uklart, hvor stor en del af befolkningen, der lider af Glossofobi.

 
Præsidenten starter med at introducere dagens toastmaster – denne begynder med at introducere de folk, som har de enkelte roller for dette møde.
 
Til hvert et møde er der mindst to medlemmer, som holder taler. Disse talere bruger de guidelines, de har fået i deres præsentationsmanualer for at kunne forberede og eksekvere talen. Alle talere, som har forberedt en tale hjemmefra, nyder godt af en af Toastmasters største fordele: Evaluering. Tænk på det som om ven, der hører dig i din tale og giver dig hjælpsom feedback.
Når alle har holdt deres taler, giver evaluatoren feedback på taler på områder som: brugte taleren sine hænder til at gestikulere nok, kontrollerede de stemmeføringen gennem talen, hvad gjorde de rigtig godt og hvor kan de forbedre sig.
 
Udover de forberedte taler er der også sat lidt tid af til table topics. Det vil sige, at nogle emner eller spørgsmål præsenteres og medlemmer udvælges til at svare ’on the spot’. Det er glimrende træning for de situationer, vi alle kommer ud for, hvor man skal tænke hurtigt og formulere sig forståeligt. Det kunne være til et jobinterview eller et salgsmøde.
 
Når alt ovenstående er præsenteret, afslutter dagens Toastmaster mødet.


 
Alle, som melder sig til Toastmasters, har forskellige målsætninger. Nogle vil gerne være bedre til at holde offentlige taler, at lede et møde eller være hurtigere på aftrækkeren.
 
Hvad er din målsætning?
 
Besøg www.toastmasters.org for at finde en Toastmasters Club nær dig. Det er gratis at være gæst og hos The Achievers Toastmasters Club i Marbella er sproget engelsk.
 
Joen P. Olsen

Joen er præsident for The Achievers Toastmasters Club, som La Danesa besøgte i september. Han har været aktivt medlem af Toastmasters i fem år og præsident det seneste år.
”Jeg havde snuset til konceptet Toastmasters, da jeg boede i Oslo, og da jeg så flyttede til Spanien besluttede jeg mig for at tage det alvorligt. Jeg havde ærlig talt ingen talegaver, når det kom til offentlig tale, og hvis jeg kunne se mig selv fra dengang, ville jeg sikkert krumme tæer. Men dine evner udvikles, når man bliver ved med at komme til møderne og øve sig. Så bliver du bare bedre. Jeg plejer at sige, at Toastmasters lærer dig at være dig selv foran andre.
 
Allan Garnier

Allan har været medlem af The Achievers Toastmasters Club siden juni i år men er præsident for sin egen klub i Málaga. Klubben i Málaga (Oracle Málaga Toastmasters) er for forretningsmennesker, og møderne afholdes i frokostpausen. 
”Jeg har en baggrund som skuespiller, så det at tale foran andre mennesker har aldrig været et problem for mig – når jeg skulle fremføre andres materiale. Det var anderledes svært at forberede og fremføre materiale, som jeg selv havde skrevet. Det fandt jeg hjælp til via Toastmasters.”
Allan vandt Toastmaster International Speech Contest i Spanien i år og blev nr. seks i det europæiske mesterskab.
 


Berømte Toastmasters


Tim Allen, skuespiller (Ti Tommelfingre).
Leonard Nimoy, skuespiller (Spock fra Start Trek).
James Lovell, Apollo 13 astronaut.
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.