Mit møde med en gadesælger fra Vestafrika

Til glæde for nogen, til ærgrelse for andre: vi ser dem overalt langs Costa del Sol. På strandene, langs gaderne i Marbella, Fuengirola og i andre højt trafikerede og populære områder. Stadig på vagt for politiet og andre, som vil jage dem bort. Mange af dem bevæger sig langs hele kysten og kan gå mange kilometer hver dag, utrættelige og i stadig søgen efter den næste kunde. De er gadesælgere. De er næsten uden undtagelse mørkhudede afrikanere fra lande syd for Sahara. Alle har de en historie at fortælle.
 
Jeg møder ”Ooggiba” på noget, for Costa del Sol, så sjældent som en regnfuld og forblæst søndag. Vejret er for dårligt til, at der kan sælges noget på gaden, og derfor har han tid og mulighed for at møde mig til en kop kaffe og en bid mad på en af Benalmádenas spisesteder. Af frygt for repressalier og forfølgelser er navnet fiktivt, og vi må love ikke at trykke hans fulde navn og billede, hvor han kan genkendes. Da jeg ringer til Ooggiba og siger, at han kan vælge spisestedet, hvor vi skal mødes, er jeg vel vidende om, at dette kan blive dyrt, og regner med, at han benytter muligheden for at nyde et ordentligt gourmet-måltid. Stor er derfor min overraskelse, da han foreslår McDonald’s men McDonald’s it is!
 
Over en Big Mac og en øl fortæller Ooggiba, at han kommer fra Nigeria, ligesom som majoriteten af gadesælgerne gør, og at det er næsten seks år siden, han kom til Spanien. Han har kone og tre børn hjemme i Nigeria. Han undskylder nærmest, at han kun har tre børn, og siger med et smil, at han desværre ikke havde tid til at lave flere, før han tog af sted. Mange af de andre gadesælgere fra hans hjemland har mellem fem og ti børn, noget som er meget almindeligt. Ooggibas børn er nu 9, 10 og 12 år gamle, alle er piger, og han har ikke set dem, siden han tog fra Nigeria. Han fortæller, at han savner dem frygteligt, og at han har indset, at han mister hele deres opvækst. Skype er en dårlig erstatning for at kunne være til stede for sine børn, se dem og holde om dem, hver dag, sådan som han kunne før. Han ville så gerne også have en søn, og til trods for at hans ”mandlige behov” i omgang med det modsatte køn bliver dækket her i Spanien, så elsker han og savner sin kone. Hun er der og venter på ham, og de snakker ikke om andet eller hvad han laver her i Spanien, når han en gang i mellem ikke arbejder.
 
Jeg har selv rejst meget i Afrika, både i syd, nord, øst samt i Vestafrika, hvor Ooggiba kommer fra. Jeg har set nød, død, sult og krig, men også kontrasterne. Har man penge, kan man også i Afrika gå i Carrefour at handle - deres butikker og udvalg er lige så godt som her, men til en højere pris end her hos os, da størsteparten af varerne må fragtes en længere distance. Ooggiba handlede ikke i Carrefour i Afrika. Han handler heller ikke i Carrefour her i Spanien.
 
”Jeg havde det egentligt ganske godt hjemme i Nigeria,” siger Ooggiba, da jeg spørger ham om livet, før han kom til Spanien. ”Jeg havde en lille butik, hvor jeg solgte enkelt kontorudstyr. Penne, papir, blækpatroner til printere og brugt kontorudstyr, som de store firmaer har skilt sig af med, når de har fornyet deres udstyr. Det var ingen ”big business”, butikkens lokale var et blikskur, som det ofte er i Afrika, men han forsørgede sin familie, fortæller han.
 
Som de fleste andre afrikanske gadesælgere i Spanien blev Oogiba solgt drømmen om fantastiske jobmuligheder og høj løn i Europa. Jeg spørger ham forsigtigt, om det går an at sige, at han var en opportunist. Han nikker og bekræfter på perfekt engelsk: «”I guess you could say so”. Han fortæller videre, at Nigeria har masser af problemer, men at han selv og hans familie ikke var direkte berørt i en sådan grad, at de havde store daglige problemer. ”Havde jeg vidst, hvordan min hverdag ville blive på mulighedernes kontinent og her i Spanien, havde jeg aldrig forladt Nigeria,” siger Ooggiba stille.
 
Ooggibas historie er ikke unik. I lighed med så mange andre solgte han det, han havde, for at kunne betale depositummet for at blive fragtet til Europa. Prisen er høj, så ved ankomst til Spanien havde han allerede en stor gæld at betale til menneskesmuglerne. Som sikkerhed beholdte de passet og alle hans dokumenter. Dette gik han frivilligt med til, med løfte om at han skulle få alle dokumenterne tilbage, så snart han havde tilbagebetalt, hvad rejsen gennem Afrika og over Middelhavet kostede. Næsten seks år senere skylder Ooggiba stadigvæk det oprindelige beløb, og har opgivet håbet om nogen sinde at kunne vende tilbage til Nigeria.
 
Da jeg spørger ham, hvordan det kan hænge sammen, forklarer han, at sammen med elleve andre nigerianere er han indlogeret i en lille lejlighed i et dårligt kvarter i Málaga. De bliver hentet hver morgen og sammen med varerne bliver de droppet af forskellige steder langs kysten. Sent om aftenen bliver de hentet igen og kørt tilbage til den forfaldne lejlighed. Der bliver varerne talt op og tjekket, og Oogiba og hans kollegaer betales for det, som de har solgt. I tillæg må de dagligt betale husleje og betale for transporten til og fra kysten. Som om ikke det var nok, må de også betale en daglig ”leje” for at få adgang til varer, som de kan sælge. Det, som er tilbage, når alt dette er betalt, kan de beholde. Det er som regel ikke meget, og i løbet af en måned har Ooggiba måske klaret at spare nok op til at sende lidt penge hjem til familien i Nigeria. Hvis han er heldig, omtrent det samme beløb han tjente per måned i Nigeria. Hvis han er uheldig, og politiet beslaglægger hans varer, kan han ikke sende nogen penge til familien. Alle varer, der mangler, må betales, ”missing products are considered sold” hos bagmændene.
 
Jeg er nysgerrig efter, hvorfor der tilsyneladende er så lidt opfindsomhed blandt gadesælgerne. De fleste sælger mere eller mindre de samme produkter. Hvorfor ikke noget mere originalt? Ooggibas forklaring bekræfter det, jeg tænkte – de kan ikke vælge. Ikke alene er de tvunget til at sælge produkterne, som bagmændene bestemmer. Priserne, Ooggiba må betale for produktene, er også ofte sat så højt, at det kan være vanskeligt at sælge dem. ”Alle prutter selvfølgelig om prisen,” siger han, men desværre må jeg betale det samme uanset. Hver eneste euro, turisterne prutter prisen ned med, betyder færre penge for mig at sende hjem til familien.
 
Vi er færdige med at drikke øl nummer tre, og jeg spørger Ooggiba om, hvad han synes om turisterne og menneskerne, han omgås til daglig. Han svarer, at mange er hyggelige, men nogen kan være uhøflige og til og med aggressive. ”Vi prøver bare at overleve og forsørge vores familie, og til trods for vores situation, håber vi stadig, at Gud en dag har noget bedre i vente for os. Hvis du ikke vil købe nogen af vores produkter, så er det helt i orden, men måske er det bedre at sige høfligt nej tak med et lille smil i stedet for at overse os og lade som om, vi ikke eksisterer? Som gadesælgere fanget i en situation vi ikke ønsker at være i, har vi stiltiende accepteret vores skæbne. - Men vi er alle mennesker med en historie.”
 
Vores tid sammen er ovre for denne gang. Ooggiba vil tilbage til Málaga for at Skype med sin familie. Han takker for måltidet og muligheden, jeg har givet ham for at fortælle sin historie – ikke mange ser andet end en mørkhudet mand, som prøver at sælge dem noget, de ikke vil have. Jeg siger tusind tak til Ooggiba for at han ville dele sin historie med mig, og tilbringe denne søndag formiddag i mit selskab. Vi tager afsked i regnen udenfor McDonald’s. Han for at tage hjem til en forfalden lejlighed for at Skype med sin familie. Jeg for at tage hjem og tilbringe resten af dagen med min kone og mine børn, sådan som jeg heldigvis kan gøre hver dag. Livet er ikke fair, tænker jeg og føler, at øjet bliver vådt. Da råber Ooggiba fra længere nede af gaden: ”Hey Tom!”. I det jeg drejer mig, ser jeg verdens største smil, og Ooggiba fortsætter: ”Will you buy some new sunglasses tomorrow my friend?” Jeg råber tilbage ”Of course my friend, of course!”. I morgen skal jeg købe solbriller til hele familien...

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Forebyg forårets allergi... NU !

På denne tid af året kan det virke som om, at pollensæsonen er langt væk. Men hvis du hører til dem ...

Helse & Sundhed

Lider du af bindevævssmerter, kredsløbsproblemer og appelsin…

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, ...

Helse & Sundhed

2019 bliver dit bedste år nogensinde!

Lyder det godt? Eller virker det provokerende og præstationsangstfremkaldende?Året er allerede i gan...

Helse & Sundhed

Guldimplantation

Lider du af kroniske eller tilbagevendende smerter i ryggen, arme eller ben, har du mest sandsynligt...

Helse & Sundhed

Glemmer vi os selv?

Det synes for mig at være en generel misforståelse og finurligt at vi passer på vores biler bedre en...

Helse & Sundhed

Glæde

Efter min veloverståede sydom med hjertebesvær, vand i lungerne, forhøjet blodtryk har jeg bestemt m...

Helse & Sundhed

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasinerne La Danesa, En Sueco...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

Et hektisk liv med jazz

De er utrolige, Bourbon Street Jazzband.Har med enthusiasme, energi, spilleglæde og godt humør holdt...

Profiler

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimal...

Kultur

Kandis - 30 år på pop-toppen

Kandis til Kysten for første gang: Stor koncert torsdag den 21. marts i El Palacio de La P...

Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chokoladeæsker, bamser med te...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Museo de artes populares - Málagas museum for folkekunst

Der er noget helt specielt ved at træde ind i et museum med gamle ting. Duften og fornemmelsen af flere århundreders historie bringer dig helt ’ned på jorden’. Sådan er det også at besøge Málagas muse...

Udflugter & Rejser

Murcia

Murcia har godt 450.000 indbyggere og skal være en af Spaniens mest kompakte byer. Så her er mange mennesker – og mange biler – på et relativt lille areal. Og tilsvarende vanskeligt er det at finde en...

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Sport

Den skandinaviske gruppe på Lauro

Højt humør og gensynsglæde i det flotte solskinsvejr. Efter nogle gode december-golf-runder med sol og sommertemperaturer, mødte ikke mindre end 44 spillere op igen d 8 januar.Der blev spillet stableford med flagpræmier og birdie-præmier.Nærmest flaget præmier: 2 stk. green-fee billetter til den sm...

Golf

CdGD’s månedsmatch på ATALAYA OLD COURSE

Der var linet op til gunstart den 18. januar kl. 09:30, og da kanonen lød, var temperaturen langsomt ved at snige sig op, for det var godt nok koldt, da spillerne fandt vej ud til deres respektive starthuller. Solen var på vej op på en næsten skyfri himmel, og varmen og spillerne indtog den dejlige ...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Danske fastelavnsboller

Nu er det allerede februar – og for vores lille familie og mange andre er det tid til fastelavnsboll...

Gastronomi

Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sid...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udv...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Mød redaktionen på Norrbom Marketing

Vi er en flittig flok på Norrbom Marketing, som blandt andet udgiver magasi...

Tema & Profiler

5 hurtige om de elskendes helligdag

Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chok...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitale virkelighed helt tæt på

Forestil dig det her: Du går rundt i den bolig, du er interesseret i at køb...

Tema & Profiler

Kvinde med karakter

Hun er vant til at stå i skyggen af sin mand, men Jeanette Buchard har i Br...

Tema & Profiler

Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelig...

Tema & Profiler

Jens M. Jensen fylder 80 år

Han var forretningsmand, revymand og handelsmand. Men har også altid været ...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Briterne trækker stikket. Eller gør de? Halvtreds procent, og en lille sjat...

Tema & Profiler

Rullemaries Roadshow

Hun er 21 år gammel, går på gymnasiet og er en helt igennem normal ung kvin...

Tema & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com