Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de få. Efter flere store succes’er har den danske iværksætter nu slået sig ned på Costa del Sol. Han kom for at trappe ned, få mere tid til familien og ellers nyde det gode liv. Men det holdt ikke længe. Nu vil han revolutionere ejendomsmarkedet.

Iværksættere må ofte gå den lange vej for at få succes. Men for Per Mønsted har vejen været ekstra lang. Hans tur begyndte nemlig allerede som syv-årig, da han valgte at pakke sine ting og forlade hjemmet. Han gjorde det ikke for sjov skyld. Han gjorde det for at få et liv.
 

”Der mangler risikovillighed i vores samfund. Der er alt for mange tøsedrenge.”

 
 
 
 

Mælkebøttebarnet

Mælkebøtter kan gro alle steder, og sågar vokse op af asfalten. Det passer fint på Per Mønsteds historie. Han kendte vejen og vandrede de tre kilometer, der var til sine bedsteforældres hjem uden for byen. Han ringede på og spurgte om han kunne bo her. ”Min mor var kun 17, da jeg kom til verden, og min far har jeg aldrig set skyggen af. Da jeg var syv år, røg jeg og stjal hos købmanden. Min mor kunne slet ikke tage hånd om mig. Heldigvis kunne jeg se, den var gal. Og heldigvis tog mine bedsteforældre mig til sig,” fortæller Per Mønsted. Mælkebøtten begyndte at gro – også i skolen. ”I modsætning til mange andre iværksættere har jeg gode uddannelser med mig. Jeg syntes, studierne var spændende og gav mig indhold, jeg kunne bruge i min drøm om at blive selvstændig,” forklarer Per. Han levede på en sten men havde det godt – og sjovt. Og spændende blev det for alvor, da snakken en dag på universitet gik på stamceller. ”Jeg havde en professor, som var ekstremt interesseret og tilsvarende havde voldsom god viden om emnet. For 700.000 kroner fik vi etableret virksomheden StemCare og dermed Danmarks første stamcelle-bank,” fortæller den danske iværksætter. Per glemmer sent de livlige debatter og den benhårde konkurrence med Klaus Riskær-Petersen. Og tilsvarende glemmer han ikke, hvordan han blev hyldet på forsiden af Jyllands-Posten for fire dage senere, i samme avis, at blive hængt voldsomt ud. ”Det er en spændende branche, men den er også svær og meget følelsesladet. Men tiden har vist, at vi havde fat i noget rigtigt. Derfor fik vi et købstilbud på et tocifret millionbeløb,” fortæller Per Mønsted. Vi er i slutningen af nul’erne og flere begyndte at handle på nettet. Det gjorde Per også. Men det undrede ham, der ikke fandtes en god finansieringsløsning for køb af varer på nettet.
 

per moensted2 300Serie iværksætter

ViaBill blev næste skud på stammen for Per Mønsted. Og dermed også et stort brancheskift. ”Det tiltrækker mig at prøve noget nyt. Når først en virksomhed kører, begynder jeg at kede mig, og jeg får lyst til noget nyt. Og er det i en ny branche, er det endnu mere spændende,” forklarer Per, som denne gang slog endnu større brød op. I to år havde han 16 folk ansat til at udvikle og arbejde på det produkt, som skulle tilbyde danskerne finansiering af deres køb på internettet. I to år blev der ikke omsat for en krone. Men så kom der hul på bylden, og på 22 måneder fik virksomheden 100.000 kunder. ”Som iværksætter bliver du nødt til at stå fast, tro på dit produkt og investerer det, der skal til. Har du ikke pengene, så find en investor,” siger Per Mønsted, som senere solgte sine aktier i ViaBill til en valuation på et trecifret millionbeløb og gjorde sit livs bedste forretning. Den succesrige forretningsmand sparer ikke på rådene til nye iværksættere. I grove træk mener han, at man skal tænke stort og aldrig må gå i andres fodspor, for så kommer man aldrig foran. Tilsvarende skal man være både en gentleman og så professionel, at man har en plan klar til at dræbe alle andre i rummet, da der sjældent er plads til alle i markedet. ”Det er ikke nok med gode råd fra mig. Vi har alle brug for en god baggrund, og jeg mener desværre ikke, dagens unge iværksættersjæle er klædt godt nok på. Mange kan ikke lave et budget, kender ikke deres faste udgifter og kan ikke se forskel på debit og kredit. Jeg fatter ikke, der ikke undervises mere i privatøkonomi på dagens uddannelsesinstitutioner,” kommer det frit fra hjertet fra Per Mønsted, som holder fast i begrebet privatøkonomi. Han kan nemlig ikke undlade at bemærke tidens forbrugsvaner. ”Unge bruger i dag snildt 100 kroner om dagen på kaffe og en sandwich i en Starbucks eller noget tilsvarende. Vi andre spiste vores madpakker og drak et glas vand til. Det er 3.000 kroner om måneden og 36.000 om året, som fråses op. Efter tre år giver det 100.000, som i stedet kunne investeres i udbetalingen til en lille lejlighed eller til opstarten som selvstændig.” Det er nogle af de dyder, Per Mønsted i dag forsøger at opdrage sine børn efter. De skal gøres sultne og lære at arbejde for tingene, selvom de er født med en guldske i hånden. Det er Pers kone, Mette, helt enig i.


Den kære familie

De mødtes for lidt over 20 år siden og har i dag tre børn sammen. Den ældste er netop begyndt på Herlufsholm og får Statens Uddannelsesstøtte. Men ti procent skal spares op. Tilsvarende tøver Per Mønsted ikke med at spørge sin yngste søn om kursen på enkelte aktier. Han gør det ikke for at være hård, men for at modne og lære dem om privatøkonomi. Og man kan sagtens opdrage og være blød om hjertet på én og samme tid. ”Min familie er det vigtigste for mig og uden siddestykke mit største projekt, hvis man kan kalde det sådan. Måske sætter jeg ekstrem stor pris på det, fordi jeg kommer fra ingenting,” fortæller han åbent og understreger, at familien fungerer så fint takket være sin hustru. ”Jeg har i perioder været meget væk, men heldigvis kommer Mette fra en iværksætterfamilie og forstår, der skal arbejdes meget for at få succes. Hvis ikke det var sådan, ville tingene slet ikke hænge sammen for mig,” konstaterer den danske iværksætter, som ikke længere kan holde fingrene fra det spanske ejendomsmarked.
 
 

”Dagens unge er desværre klædt for dårligt på. Mange kan knap lave et budget.”

 

Vil revolutionere ejendomsmarkedet

Da familien skulle realisere deres spaniensdrøm, følte de sig på herrens mark. Per Mønsted fik slet ikke den info og vejledning fra ejendomsmæglerne, som han havde forventet og tilmed, synes han, var instrukserne fra advokater og revisorer meget tvetydige. ”En mægler tjener her fem procent på en handel. Det er langt over det dobbelte af, hvad der tjenes på en handel i Danmark. Det er jo helt skævt,” mener Per, og bebuder, at hans nye tiltag Mojo Estates om et halvt år vil være helt oppe i omdrejninger.
 
”Vi har brugt meget tid med bankerne, for at sætte os ind i, hvordan de tænker og udregner lån. Tilsvarende forsøger vi at få dem til at acceptere begrebet godkendelse af forhåndslån, så både vi og vores købere får et præcist overblik over købsbudgettet. Alt for meget tid og alt for mange handler falder til jorden, fordi der ikke er klarhed omkring budgettet,” mener Per Mønsted, som har slået sig sammen med Jacob Johansen, som er en erfaren herre i branchen. Deres Mojo Estates er også Mojo Rental. ”80 procent af dagens købere køber en feriebolig. Det giver et stort udlejningspotentiale, som vi hjælper køber med at få udnyttet bedst muligt. Den vej rundt gøres en god handel og til markedets laveste salgskommission 30 procent billigere end andre. Vi skal være bedre, billigere og et par skridt foran det andre. Sådan er det,” kommer det ordklart fra den nye mægler, som har investeret stort i sit nyeste projekt. ”Jeg har bemærket, at mange blålys i årenes løb har slået vejen forbi Costa del Sol, men vi investerer, tænker langsigtet og har et anderledes koncept, som også vil bestå, den dag markedet vender, bliver Per Mønsteds sidste ord på en god og lang snak. Han inviterede os indenfor i familiens nye domicil i Benalmádena. Man behøver hverken have talent eller den store fantasi for at se, der både er blevet investeret masser af penge og tid på familiens nye hjem. Alt er nyt og designet i klare, rene linjer, med masser af gulv-til-loft vinduer og udsigt over Middelhavet. Herfra funderer den nu 48-årige Per Mønsted meget over livet. Kun han selv ved, om han tænker fremad eller ser tilbage. Men det er nok begge dele. For han nævner, at hans sidste projekt en dag skal være et børneprojekt. Et anderledes og bæredygtigt projekt, som skal hjælpe børn og unge på vej. Visionen er klar. Det samme er fortidens minder. Per Mønsted er historien om mælkebøttebarnet, der fandt nøglerne til succes.
 

”Det er sundt at skifte branche. For mig er det et must. Ellers kommer jeg til at kede mig.”

 
 
per moensted1
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de danskere, der ved allermest om v...

Tema & Profiler

Salchichón de Málaga: På besøg i Pizarra for at opdage denne…

Når man kommer fra Málaga og kører ind i den lille by Pizarra, kan man lige svinge til højre ind på ...

Gastronomi

Toastmasters Club – where leaders are made

Hjertet banker hurtigt og hårdt i brystet, håndfladerne er svedige og munden så tør, at ordene næste...

Tema & Profiler

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José...

Udflugter & Rejser

På den anden side... Nu må vi smide de skyklapper...!

Uanset hvilken årstid vi har, går der ikke en uge, uden de tre store dagblade i Málaga-provinsen bri...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Maria Steffensen

Hun er klar i blikket og har ordet i sin magt. Og så er hun sikker på, hun kan hjælpe dig med at få ...

Tema & Profiler

Det Vilde Vesten: Mini Hollywood i Almería

Nogen løber med tunge støvler på etagen over os. Vi hører et skud, derefter et skrig, før yderligere...

Udflugter & Rejser

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der h...

Kultur

Byggetilladelsen er godkendt og halvdelen af boligerne er so…

Rigtig mange kunder ønsker at være uafhængige af bil og kunne gå til alle faciliteter indenfor 10-15...

Bolig i Spanien

Når får indtager Madrids gader

Tusindvis af brægende får trænges i Madrids gader. De gelejdes videre af hyrder ad nogle af hovedsta...

Kultur

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion

Fairways La Cala Golf er en banebrydende nyproduktion bestående af 54 moderne lejligheder og penthou...

Bolig i Spanien

Helsemarkedet midt i en turbulent tid

Jeg er på udstillings-og indkøbsmesse i Danmark, og befinder mig som fisk i vandet. Jeg elsker denne...

Helse & Sundhed

Kroppen er grundlæggende din ven

I klinikken kom en erhvervsdriftig yngre herre med akut hold i ryggen. Han havde bukket sig ned efte...

Helse & Sundhed

Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de få. Efter flere store suc...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Det Vilde Vesten: Mini Hollywood i Almería

Nogen løber med tunge støvler på etagen over os. Vi hører et skud, derefter et skrig, før yderligere et skud bliver affyret. En død kvinde kommer ramlende ned ad trappen bag os... Skud-dramaet finder...

Udflugter & Rejser

Sevilla – byen at besøge 2018

Der skrives meget om Sevilla i følge Lonely Planet er det med rette. Rejseguiden har nemlig udvalgt Andalusiens provinshovestad som nummer et i listen over byer at besøge 2018 i deres Best in Travels...

Udflugter & Rejser

På ’turisttur’ ind i det autentiske Spanien – en gastrooplev…

Jeg er ikke turist på Costa del Sol, men alligevel lød denne ’turisttur’ så spændende og speciel, at jeg nemt blev overtalt til at tage med. ’En gastrooplevelse i det autentiske Andalusien’ – what’s n...

Udflugter & Rejser

Stargazing: Tag ud og kig på stjerner i Andalusiens natDet strømmer ind med forventningsfulde mennesker i alle aldre i bussen, der har kurs mod Alfarnatejo i Antequera, som ligger godt en times kørsel inde i landet. Slæbende på liggestole og duftende af m...

Udflugter & Rejser

Sport

Sergio García forsvarer sin titel til Andalucía Valderrama M…

Valderrama har altid været et specielt sted for mig. Ordene kommer fra Sergio García, som deltager i og er vært for den fjerde udgave af Andalucía Valderrama Masters, der finder sted fra d. 18. – 21. oktober på den prestigefulde bane i San Roque. Her vil García både forsvare sin titel samt agere væ...

Sport

Ny efterårssæson på Lauro Golf.

Der var stor gensynsglæde i den skandinaviske gruppe blandt de mange golfere og Tove efter sommerferien   Tirsdag d 11-9-2018 nød mange glade golfere opstarten af den nye efterårssæson på Lauro Golf.   Feriegæster og tilbagevendte fastboende gik til spillet og dagen med højt humør. Vin...

Golf

Gastronomi

Salchichón de Málaga: På besøg i Pizarra for at opdage denne…

Når man kommer fra Málaga og kører ind i den lille by Pizarra, kan man lige svinge til højre ind på ...

Gastronomi

Argentina: Asados & Malbec

Asado er navnet på den argentinske nationalspise – kød der er grillet over åben ild.Argentina er ind...

Gastronomi

Salmorejo córdobes vs. Porra antequerana (og Gazpacho andalu…

Om sommeren er det både godt og forfriskende med kold suppe, og en særligt oplagt en, når termometer...

Gastronomi

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Når får indtager Madrids gader

Tusindvis af brægende får trænges i Madrids gader. De gelejdes videre af hyrder ad nogle af hovedstadens fornemme strøg...

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Toastmasters Club – where leaders are made

Hjertet banker hurtigt og hårdt i brystet, håndfladerne er svedige og munde...

Tema & Profiler

På den anden side... Nu må vi smide de skyklapper...!

Uanset hvilken årstid vi har, går der ikke en uge, uden de tre store dagbla...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel: Maria Steffensen

Hun er klar i blikket og har ordet i sin magt. Og så er hun sikker på, hun ...

Tema & Profiler

Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de ...

Tema & Profiler

Birgitte Mellentin udstiller sine vidunderlige blomstermaler…

Den pensionerede scenograf, Birgitte Mellentin, som har udstillet flere ste...

Tema & Profiler

Argán Aventura og Unioptica på velgørenhedstur

Hele 23 personer tager med på den 14. velgørenhedstur arrangeret af Argán A...

Tema & Profiler

Mit møde med en gadesælger fra Vestafrika

Til glæde for nogen, til ærgrelse for andre: vi ser dem overalt langs Costa...

Tema & Profiler

Den skæve Vinkel: Hans Kristian Hansen

Han har altid arbejdet med det samme. Og alligevel er der aldrig to af hans...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com