Nøglerne til succes

Få kan skabe en succes. Færre kan skabe flere. Men Per Mønsted er en af de få. Efter flere store succes’er har den danske iværksætter nu slået sig ned på Costa del Sol. Han kom for at trappe ned, få mere tid til familien og ellers nyde det gode liv. Men det holdt ikke længe. Nu vil han revolutionere ejendomsmarkedet.

Iværksættere må ofte gå den lange vej for at få succes. Men for Per Mønsted har vejen været ekstra lang. Hans tur begyndte nemlig allerede som syv-årig, da han valgte at pakke sine ting og forlade hjemmet. Han gjorde det ikke for sjov skyld. Han gjorde det for at få et liv.
 

”Der mangler risikovillighed i vores samfund. Der er alt for mange tøsedrenge.”

 
 
 
 

Mælkebøttebarnet

Mælkebøtter kan gro alle steder, og sågar vokse op af asfalten. Det passer fint på Per Mønsteds historie. Han kendte vejen og vandrede de tre kilometer, der var til sine bedsteforældres hjem uden for byen. Han ringede på og spurgte om han kunne bo her. ”Min mor var kun 17, da jeg kom til verden, og min far har jeg aldrig set skyggen af. Da jeg var syv år, røg jeg og stjal hos købmanden. Min mor kunne slet ikke tage hånd om mig. Heldigvis kunne jeg se, den var gal. Og heldigvis tog mine bedsteforældre mig til sig,” fortæller Per Mønsted. Mælkebøtten begyndte at gro – også i skolen. ”I modsætning til mange andre iværksættere har jeg gode uddannelser med mig. Jeg syntes, studierne var spændende og gav mig indhold, jeg kunne bruge i min drøm om at blive selvstændig,” forklarer Per. Han levede på en sten men havde det godt – og sjovt. Og spændende blev det for alvor, da snakken en dag på universitet gik på stamceller. ”Jeg havde en professor, som var ekstremt interesseret og tilsvarende havde voldsom god viden om emnet. For 700.000 kroner fik vi etableret virksomheden StemCare og dermed Danmarks første stamcelle-bank,” fortæller den danske iværksætter. Per glemmer sent de livlige debatter og den benhårde konkurrence med Klaus Riskær-Petersen. Og tilsvarende glemmer han ikke, hvordan han blev hyldet på forsiden af Jyllands-Posten for fire dage senere, i samme avis, at blive hængt voldsomt ud. ”Det er en spændende branche, men den er også svær og meget følelsesladet. Men tiden har vist, at vi havde fat i noget rigtigt. Derfor fik vi et købstilbud på et tocifret millionbeløb,” fortæller Per Mønsted. Vi er i slutningen af nul’erne og flere begyndte at handle på nettet. Det gjorde Per også. Men det undrede ham, der ikke fandtes en god finansieringsløsning for køb af varer på nettet.
 

per moensted2 300Serie iværksætter

ViaBill blev næste skud på stammen for Per Mønsted. Og dermed også et stort brancheskift. ”Det tiltrækker mig at prøve noget nyt. Når først en virksomhed kører, begynder jeg at kede mig, og jeg får lyst til noget nyt. Og er det i en ny branche, er det endnu mere spændende,” forklarer Per, som denne gang slog endnu større brød op. I to år havde han 16 folk ansat til at udvikle og arbejde på det produkt, som skulle tilbyde danskerne finansiering af deres køb på internettet. I to år blev der ikke omsat for en krone. Men så kom der hul på bylden, og på 22 måneder fik virksomheden 100.000 kunder. ”Som iværksætter bliver du nødt til at stå fast, tro på dit produkt og investerer det, der skal til. Har du ikke pengene, så find en investor,” siger Per Mønsted, som senere solgte sine aktier i ViaBill til en valuation på et trecifret millionbeløb og gjorde sit livs bedste forretning. Den succesrige forretningsmand sparer ikke på rådene til nye iværksættere. I grove træk mener han, at man skal tænke stort og aldrig må gå i andres fodspor, for så kommer man aldrig foran. Tilsvarende skal man være både en gentleman og så professionel, at man har en plan klar til at dræbe alle andre i rummet, da der sjældent er plads til alle i markedet. ”Det er ikke nok med gode råd fra mig. Vi har alle brug for en god baggrund, og jeg mener desværre ikke, dagens unge iværksættersjæle er klædt godt nok på. Mange kan ikke lave et budget, kender ikke deres faste udgifter og kan ikke se forskel på debit og kredit. Jeg fatter ikke, der ikke undervises mere i privatøkonomi på dagens uddannelsesinstitutioner,” kommer det frit fra hjertet fra Per Mønsted, som holder fast i begrebet privatøkonomi. Han kan nemlig ikke undlade at bemærke tidens forbrugsvaner. ”Unge bruger i dag snildt 100 kroner om dagen på kaffe og en sandwich i en Starbucks eller noget tilsvarende. Vi andre spiste vores madpakker og drak et glas vand til. Det er 3.000 kroner om måneden og 36.000 om året, som fråses op. Efter tre år giver det 100.000, som i stedet kunne investeres i udbetalingen til en lille lejlighed eller til opstarten som selvstændig.” Det er nogle af de dyder, Per Mønsted i dag forsøger at opdrage sine børn efter. De skal gøres sultne og lære at arbejde for tingene, selvom de er født med en guldske i hånden. Det er Pers kone, Mette, helt enig i.


Den kære familie

De mødtes for lidt over 20 år siden og har i dag tre børn sammen. Den ældste er netop begyndt på Herlufsholm og får Statens Uddannelsesstøtte. Men ti procent skal spares op. Tilsvarende tøver Per Mønsted ikke med at spørge sin yngste søn om kursen på enkelte aktier. Han gør det ikke for at være hård, men for at modne og lære dem om privatøkonomi. Og man kan sagtens opdrage og være blød om hjertet på én og samme tid. ”Min familie er det vigtigste for mig og uden siddestykke mit største projekt, hvis man kan kalde det sådan. Måske sætter jeg ekstrem stor pris på det, fordi jeg kommer fra ingenting,” fortæller han åbent og understreger, at familien fungerer så fint takket være sin hustru. ”Jeg har i perioder været meget væk, men heldigvis kommer Mette fra en iværksætterfamilie og forstår, der skal arbejdes meget for at få succes. Hvis ikke det var sådan, ville tingene slet ikke hænge sammen for mig,” konstaterer den danske iværksætter, som ikke længere kan holde fingrene fra det spanske ejendomsmarked.
 
 

”Dagens unge er desværre klædt for dårligt på. Mange kan knap lave et budget.”

 

Vil revolutionere ejendomsmarkedet

Da familien skulle realisere deres spaniensdrøm, følte de sig på herrens mark. Per Mønsted fik slet ikke den info og vejledning fra ejendomsmæglerne, som han havde forventet og tilmed, synes han, var instrukserne fra advokater og revisorer meget tvetydige. ”En mægler tjener her fem procent på en handel. Det er langt over det dobbelte af, hvad der tjenes på en handel i Danmark. Det er jo helt skævt,” mener Per, og bebuder, at hans nye tiltag Mojo Estates om et halvt år vil være helt oppe i omdrejninger.
 
”Vi har brugt meget tid med bankerne, for at sætte os ind i, hvordan de tænker og udregner lån. Tilsvarende forsøger vi at få dem til at acceptere begrebet godkendelse af forhåndslån, så både vi og vores købere får et præcist overblik over købsbudgettet. Alt for meget tid og alt for mange handler falder til jorden, fordi der ikke er klarhed omkring budgettet,” mener Per Mønsted, som har slået sig sammen med Jacob Johansen, som er en erfaren herre i branchen. Deres Mojo Estates er også Mojo Rental. ”80 procent af dagens købere køber en feriebolig. Det giver et stort udlejningspotentiale, som vi hjælper køber med at få udnyttet bedst muligt. Den vej rundt gøres en god handel og til markedets laveste salgskommission 30 procent billigere end andre. Vi skal være bedre, billigere og et par skridt foran det andre. Sådan er det,” kommer det ordklart fra den nye mægler, som har investeret stort i sit nyeste projekt. ”Jeg har bemærket, at mange blålys i årenes løb har slået vejen forbi Costa del Sol, men vi investerer, tænker langsigtet og har et anderledes koncept, som også vil bestå, den dag markedet vender, bliver Per Mønsteds sidste ord på en god og lang snak. Han inviterede os indenfor i familiens nye domicil i Benalmádena. Man behøver hverken have talent eller den store fantasi for at se, der både er blevet investeret masser af penge og tid på familiens nye hjem. Alt er nyt og designet i klare, rene linjer, med masser af gulv-til-loft vinduer og udsigt over Middelhavet. Herfra funderer den nu 48-årige Per Mønsted meget over livet. Kun han selv ved, om han tænker fremad eller ser tilbage. Men det er nok begge dele. For han nævner, at hans sidste projekt en dag skal være et børneprojekt. Et anderledes og bæredygtigt projekt, som skal hjælpe børn og unge på vej. Visionen er klar. Det samme er fortidens minder. Per Mønsted er historien om mælkebøttebarnet, der fandt nøglerne til succes.
 

”Det er sundt at skifte branche. For mig er det et must. Ellers kommer jeg til at kede mig.”

 
 
per moensted1
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com