Det danske magasin i Spanien
Mö – elbil produceret i Málaga

Mö – Spaniens første soldrevne elbil

Hjulene snurrer under os, mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgerrige forbipasserende kigger efter det finurlige køretøj, der lige nu triller ned ad gaderne omkring Mijas Golf. Med en styrepind ligesom i en helikopter, fører Gonzalo, opfinderen af køretøjet, os gennem svingene, mens det gungrer i den lille kabine og fødderne træder sporadisk i pedalerne.

Opsigtsvækkende design

Efter køreturen sætter vi os på en café og taler om Gonzalos opfindelse, som står lige ude på gaden. Folk stopper op og tager billeder. Den vækker tydeligvis opsigt og, efter ansigtsudtrykkende at dømme, også interesse. ”Jeg bor i Torreblanca, og kører ofte små ture ned til kysten og op igen – måske kun 5-10 km. Langt de fleste gange var der kun mig i bilen, eller maksimalt en anden passager. Og så begyndte jeg at tænke på, om der ikke var en mere skånsom måde at transportere sig selv på disse ture. Cyklen var ikke et alternativ, for det går stejlt op ad bakke.
Det var faktisk starten på det, der fire år senere skulle blive til Mö,” fortæller Gonzalo. Der er et hul i de urbane transportbehov, og det er dette hul, Mö skal udfylde. Det punkt imellem en cykel og en bil, som især bliver tydeligt i kuperet terræn.

Spansk opfindelse – spansk produceret

For godt et år siden blev der åbnet op for reservationer, og om et par måneder går produktionen af lidt over 100 Mö’er i gang, på en nedlagt Suzuki-fabrik i Jaén. De 100 Mö’er skal vidt omkring – nogle skal til USA og Asien, andre bliver her i Europa. Prisen for at få din egen Mö er 5000 € – men så er den også udviklet, designet og produceret i Spanien.
Over 100 personer fra 16 forskellige lande bidraget med ideer til udvikling, design og konstruktion takket være ”open source” og betatester-programmer.
 
Selv har Gonzalo en baggrund som ingeniør – næsten da. For han blev aldrig færdig med studierne. ”Senest har jeg været beskæftiget med fremstilling af li Ion-batterier, men da de fleste af mine kunder gik konkurs i ’07, gik jeg også selv konkurs. Batteriet til Mö har derfor været det nemmeste for mig at udvikle,” smiler Gonzalo.
Batteriet kan oplades hjemme, på kontoret eller hvor som helst, der er en stikkontakt, hvis solen ikke er kraftig nok til at oplade batteriet via solcellerne.

Fart og fjedring

Hele Mö’ens tag er dækket med solpaneler, som lades op, uanset om den kører eller står stille. Energien lagres i de batterier, der sidder inden i køretøjet. Hvis du har benzin i blodet, vækker Mö’en med al sandsynlighed ikke din indre Thorkild Thyrring. Som lovgivningen er nu, må motoren kun assistere op til 25 km/t. Det betyder ikke, at Mö ikke kan køre hurtigere. Der er jo også pedaler til at assistere med, og går det ned ad bakke, kan den køre langt hurtigere – op til 50 km/t, fortæller Gonzalo.
Da jeg prøvekører Mö’en sammen med Gonzalo, når vi da også hurtigt op på 40 km/t på vejene omkring Mijas Golf. Men det er ikke nogen racerbil og den er, ligesom ellerten var det, ment som et nærtransportmiddel. Faktisk kategoriseres den som en trehjulet elcykel, fordi den har pedaler, der assisteres af en lille elmotor.
Dens store fordel er, at den er lukket af, hvilket beskytter for vind og vejr. Det er rart især i Norden, hvor Gonzalo håber på, hans Mö vil komme til at køre rundt i gaderne.
Når det kommer til komfort, er man dog ikke i tvivl om, at Mö ikke er nogen bil. Der er en form for støddæmpere, men den følelse, det er at sidde inde i trækarosseriet, minder mest om at blive transporteret rundt i ladet på en ladcykel. Sikkerheden er dog højere, end det flotte design i træ, umiddelbart lader én tro. Rundt langs Mö’ens kanter er der metalbøjler, der beskyttere passagerne, hvis den skulle vælte rundt, og forrest på køretøjet er der en såkaldt ”crumble zone”, det vil sige en struktur, der er beregnet til at absorbere energi ved en eventuelt påkørsel, hvilket skåner passagerne fra et brat stop i nogen grad.

Byg den selv

Har du nemt ved at finde frem til din indre ingeniør, kan du faktisk bygge en Mö selv. Al teknologien samt designet bag Mö er nemlig lagt op som ’open source’. Det vil sige, at det er tilgængeligt for alle på nettet. ”Mit ønske er, at andre lande også får lyst til at bygge Mö’er, hvilket gavner både klimaet og skaber lokal økonomisk fremgang. Derfor er teknologien og tegningerne tilgængelige for alle,” slutter Gonzalo.

Dansk forfader

Danmark var helt fremme i skoene, da man i 80’erne introducerede ”Mini El”, som senere blev døbt ”Ellerten” i folkemunde. Ellertens høje pris og adskillige tilbagekaldelser gik dog udover salgstallet. Det anslås, at der i dag findes godt 250 indregistrerede Ellerter i Danmark.

Specifikationer

Vejer 100 kg.
50 km distance udelukkende ved batteridrevet motor
Kapacitet: 2 personer + bagage
EBS (ABS)-bremser
To sæt pedaler
Kan parkeres vertikalt
Interiør for det meste af træ
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.