Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er det, for første gang, en spanier, vi sætter en skæv vinkel på. Javier García León er kendt for sit advokatkontor og for sin rolle som oppositionsleder i Fuengirola. Men han har meget mere at byde på.
Et tilfældigt bekendtskab og lidt nysgerrighed fik en ung Javier til at melde sig til danskundervisning. Det var tilbage i 1999 og stedet var Madrid. Det var kun for sjov, men det nye kursus endte med at åbne en helt ny verden for den nyudklækkede advokat.

Spanieren, der blev halvt dansk

Javier sugede sproget og den danske kultur til sig. Og den danske sproglærer åbnede døren til nye danske bekendtskaber og et interessant netværk.
”Alt var nyt og spændende og jeg rejste flere gange til Danmark. Jeg mødte nye mennesker, som gav mig et nyt syn på flere ting. Og jeg fik også et godt øje til de danske piger. Det er ingen hemmelighed,” fortæller Javier med et lunt smil.
Men det nye netværk gav ham hurtigt en opgave for en dansker, der havde brug for juridisk bistand i det spanske.
”Det var en bolighandel på Costa del Sol, som skulle på plads. Det var den første af den type opgaver, jeg fik,” husker Javier, som indtil da havde specialiseret sig i straffesager i Madrid, hvor han havde etableret sig efter endt praktik. Opgaven skulle vise sig blot at blive den første af mange ture til Costa del Sol. Og tilsvarende at blive første spadestik til hjertebarnet; advokatkontoret.es i Fuengirola, som denne sommer fylder ti år.

Kald mig blød socialist

Det var ikke kun det nye advokatkontor, Javier brændte for. Efter endnu et nederlag til Partido Popular ved kommunalvalget i ’07 besluttede han sig for at gøre en aktiv indsats for at få nyt liv i byens sønderslåede socialistparti.
”På dansk kan det lyde lidt voldsomt og være misvisende at sige, jeg er socialist. Men sådan det hedder det på spansk. Dybest set er jeg socialdemokrat, som vi kender det fra Danmark,” forklarer den entusiastiske politiker, som fint kan identificere sig med store dele af Podemos’ socialpolitik og Ciudadanos’ økonomiske politik.
”Sammen med disse to partier skal vi samle flertal. Det gælder både på landsplan og her i Fuengirola,” mener Javier, som var borgmesterkandidat for PSOE ved kommunalvalgene i både 2011 og ’15. Det gik hæderligt, men Javier blev ikke borgmester. Måske tredje gang bliver lykkens gang?
 
Jura og politik lyder tørt i nogles ører. Men ikke for Javier, som er blevet politiker med hjertet.
 
”Den sociale velfærd er min kæphest. Vi skal alle have mad på bordet og bare en lille smule købekraft. Ellers fungerer samfundet ikke. Heller ikke for erhvervslivet.”

Rejser med spirituel rygsæk

Når kontoret og rådhuset bliver for trængt, tøver den dansk-spanske advokat ikke med at pakke rygsækken og udfordre fjerne rejsemål.
”Jeg har det bedst, når jeg rejser med ”benene på jorden”. Det vil sige med rygsæk og indkvartering på hostels, hvor man let falder i snak med andre rejsende,” forklarer Javier, som oftest rejser i godt selskab med sin kæreste eller nærmeste venner. Men én gang om året har han behov for at tage alene af sted.
”Det er en god mulighed for at meditere og reflektere lidt over tilværelsen. Jeg er ikke religiøs men lidt spiritual,” afslører han.
”Gastronomi er et vigtigt element af rejsen. Jeg elsker god og anderledes mad – specielt i godt selskab. Og vin har jeg altid interesseret mig for. Det har måske noget at gøre med mine rødder.”
Javier kommer nemlig fra en lille by nær Cáceres i Extremadura regionen, hvor mange familier dyrker egen vin til privatforbrug.
”Vinen bliver ikke altid lige god,” griner Javier, som varmt anbefaler Málaga-provinsen nyere bodegaer og vine.
”Tag til Ronda og besøg eco-bodegaen Fernando Schwartz. Deres rødvin ”Acinipo” er spændende og rigtig god til prisen. Det samme gælder hvidvinen ”Flor Floris” fra byen Álora, som nu forhandles flere steder,” er hans bedste tips til vinelskere.
Tips til sportsfolket har han derimod ikke, for Javier har aldrig specialiseret sig i én sportsgren, for han elsker dem alle; basketball, tennis, padelsurf, ridning og sejlsport.
Nogle aktiviteter praktiserer han med spaniere. Andre med danskere.
Javier García León er en ægte spaniensdansker.

Ti Skæve til Javier

1. Har du en tilbagevendende drøm?
Jeg kunne godt tænke mig at bo og arbejde et par år i Danmark. Det skulle så være København. Jeg har kun været dér som turist.
 
2. Hvad har været dit livs største udfordring?
At få advokatkontoret.es på benene. Det var ikke lige let at samle det rette team med de rette kompetencer.
 
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg fejrer altid brødkrummer eller andet ”smuds” af bordet, når jeg sætter mig. Det gælder alle steder. Også hos private.
 
4. Hvad er den største forskel på Spaniere og danskere anno 2017?
Danskerne er fortsat bedre organiseret og mere ansvarsbevidste. Men vi ligner hinanden mere og mere.
 
5. Hvornår bliver du blød om hjertet?
Det gør jeg generelt over for ældre og handicappede.
Og tilsvarende når jeg ser folk gøre et frivilligt stykke arbejde. Sommeren ’97 tilbragte jeg selv i Peru for at tage mig af børn på et børnehjem.
 
6. Hvis du en dag bliver borgmester i Fuengirola, hvad bliver så dit første tiltag?
Jeg ville arbejde på et nyt havneprojekt, et nyt Mercacentro, og en bedre udnyttelse af byens infrastruktur med flere gågader, mere plads til cyklisterne og mindre busser men med flere afgange. De danske byer er mit forbillede.
 
7. Hvad skal der til, for at PSOE atter kan blive Spaniens største parti?
Partiet skal tilpasse sig de nye tider. Samfundet ændrer sig – det samme skal PSOE. Jeg mener, Pedro Sánchez er den rette formand for partiet.
 
8. Hvad er historiens mest opsigtsvækkende retssag?
Det er, uden tvivl, Nuremberg-retssagen mod nazisterne. Lidt mere lokalt er det Wanninkhof-sagen fra ´99, hvor Dolores Vázquez blev fejldømt for mordet på en 19-årig pige fra Mijas.
 
9. Hvor skal du hen på sommerferie i år?
Vi holder åbent hele sommeren, så jeg arbejder. I stedet tog jeg ferie i april og var to uger i Israel y Jordan.
 
10. Når jeg bliver gammel, vil jeg ...
... bruge min tid og penge på at rejse. Og gøre alt for at bevare et godt helbred.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com