tilmeld nyhedsmail

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er det, for første gang, en spanier, vi sætter en skæv vinkel på. Javier García León er kendt for sit advokatkontor og for sin rolle som oppositionsleder i Fuengirola. Men han har meget mere at byde på.
Et tilfældigt bekendtskab og lidt nysgerrighed fik en ung Javier til at melde sig til danskundervisning. Det var tilbage i 1999 og stedet var Madrid. Det var kun for sjov, men det nye kursus endte med at åbne en helt ny verden for den nyudklækkede advokat.

Spanieren, der blev halvt dansk

Javier sugede sproget og den danske kultur til sig. Og den danske sproglærer åbnede døren til nye danske bekendtskaber og et interessant netværk.
”Alt var nyt og spændende og jeg rejste flere gange til Danmark. Jeg mødte nye mennesker, som gav mig et nyt syn på flere ting. Og jeg fik også et godt øje til de danske piger. Det er ingen hemmelighed,” fortæller Javier med et lunt smil.
Men det nye netværk gav ham hurtigt en opgave for en dansker, der havde brug for juridisk bistand i det spanske.
”Det var en bolighandel på Costa del Sol, som skulle på plads. Det var den første af den type opgaver, jeg fik,” husker Javier, som indtil da havde specialiseret sig i straffesager i Madrid, hvor han havde etableret sig efter endt praktik. Opgaven skulle vise sig blot at blive den første af mange ture til Costa del Sol. Og tilsvarende at blive første spadestik til hjertebarnet; advokatkontoret.es i Fuengirola, som denne sommer fylder ti år.

Kald mig blød socialist

Det var ikke kun det nye advokatkontor, Javier brændte for. Efter endnu et nederlag til Partido Popular ved kommunalvalget i ’07 besluttede han sig for at gøre en aktiv indsats for at få nyt liv i byens sønderslåede socialistparti.
”På dansk kan det lyde lidt voldsomt og være misvisende at sige, jeg er socialist. Men sådan det hedder det på spansk. Dybest set er jeg socialdemokrat, som vi kender det fra Danmark,” forklarer den entusiastiske politiker, som fint kan identificere sig med store dele af Podemos’ socialpolitik og Ciudadanos’ økonomiske politik.
”Sammen med disse to partier skal vi samle flertal. Det gælder både på landsplan og her i Fuengirola,” mener Javier, som var borgmesterkandidat for PSOE ved kommunalvalgene i både 2011 og ’15. Det gik hæderligt, men Javier blev ikke borgmester. Måske tredje gang bliver lykkens gang?
 
Jura og politik lyder tørt i nogles ører. Men ikke for Javier, som er blevet politiker med hjertet.
 
”Den sociale velfærd er min kæphest. Vi skal alle have mad på bordet og bare en lille smule købekraft. Ellers fungerer samfundet ikke. Heller ikke for erhvervslivet.”

Rejser med spirituel rygsæk

Når kontoret og rådhuset bliver for trængt, tøver den dansk-spanske advokat ikke med at pakke rygsækken og udfordre fjerne rejsemål.
”Jeg har det bedst, når jeg rejser med ”benene på jorden”. Det vil sige med rygsæk og indkvartering på hostels, hvor man let falder i snak med andre rejsende,” forklarer Javier, som oftest rejser i godt selskab med sin kæreste eller nærmeste venner. Men én gang om året har han behov for at tage alene af sted.
”Det er en god mulighed for at meditere og reflektere lidt over tilværelsen. Jeg er ikke religiøs men lidt spiritual,” afslører han.
”Gastronomi er et vigtigt element af rejsen. Jeg elsker god og anderledes mad – specielt i godt selskab. Og vin har jeg altid interesseret mig for. Det har måske noget at gøre med mine rødder.”
Javier kommer nemlig fra en lille by nær Cáceres i Extremadura regionen, hvor mange familier dyrker egen vin til privatforbrug.
”Vinen bliver ikke altid lige god,” griner Javier, som varmt anbefaler Málaga-provinsen nyere bodegaer og vine.
”Tag til Ronda og besøg eco-bodegaen Fernando Schwartz. Deres rødvin ”Acinipo” er spændende og rigtig god til prisen. Det samme gælder hvidvinen ”Flor Floris” fra byen Álora, som nu forhandles flere steder,” er hans bedste tips til vinelskere.
Tips til sportsfolket har han derimod ikke, for Javier har aldrig specialiseret sig i én sportsgren, for han elsker dem alle; basketball, tennis, padelsurf, ridning og sejlsport.
Nogle aktiviteter praktiserer han med spaniere. Andre med danskere.
Javier García León er en ægte spaniensdansker.

Ti Skæve til Javier

1. Har du en tilbagevendende drøm?
Jeg kunne godt tænke mig at bo og arbejde et par år i Danmark. Det skulle så være København. Jeg har kun været dér som turist.
 
2. Hvad har været dit livs største udfordring?
At få advokatkontoret.es på benene. Det var ikke lige let at samle det rette team med de rette kompetencer.
 
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg fejrer altid brødkrummer eller andet ”smuds” af bordet, når jeg sætter mig. Det gælder alle steder. Også hos private.
 
4. Hvad er den største forskel på Spaniere og danskere anno 2017?
Danskerne er fortsat bedre organiseret og mere ansvarsbevidste. Men vi ligner hinanden mere og mere.
 
5. Hvornår bliver du blød om hjertet?
Det gør jeg generelt over for ældre og handicappede.
Og tilsvarende når jeg ser folk gøre et frivilligt stykke arbejde. Sommeren ’97 tilbragte jeg selv i Peru for at tage mig af børn på et børnehjem.
 
6. Hvis du en dag bliver borgmester i Fuengirola, hvad bliver så dit første tiltag?
Jeg ville arbejde på et nyt havneprojekt, et nyt Mercacentro, og en bedre udnyttelse af byens infrastruktur med flere gågader, mere plads til cyklisterne og mindre busser men med flere afgange. De danske byer er mit forbillede.
 
7. Hvad skal der til, for at PSOE atter kan blive Spaniens største parti?
Partiet skal tilpasse sig de nye tider. Samfundet ændrer sig – det samme skal PSOE. Jeg mener, Pedro Sánchez er den rette formand for partiet.
 
8. Hvad er historiens mest opsigtsvækkende retssag?
Det er, uden tvivl, Nuremberg-retssagen mod nazisterne. Lidt mere lokalt er det Wanninkhof-sagen fra ´99, hvor Dolores Vázquez blev fejldømt for mordet på en 19-årig pige fra Mijas.
 
9. Hvor skal du hen på sommerferie i år?
Vi holder åbent hele sommeren, så jeg arbejder. I stedet tog jeg ferie i april og var to uger i Israel y Jordan.
 
10. Når jeg bliver gammel, vil jeg ...
... bruge min tid og penge på at rejse. Og gøre alt for at bevare et godt helbred.
 

UdskrivE-mail

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet ...

Kultur

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

WorkShop - Et par dage i Naturen kan ændre dit liv

WorkShop: Et par dage i Naturen kan ændre dit liv- og den måde du oplever dig selv og di...

Helse & Sundhed

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænke, som de sidste par måne...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes store glæde, dukker der h...

Tema & Profiler

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Kris blev husket

La Peña de Dinamarca inviterede ham tilbage til La Rosaleda, hvor Real Madrid sikrede sig det spanske mesterskab. Omgivet af sine kone og to døtre kunne Weligton ikke holde tårene tilbage, da han sagde farvel.   Det var et tårevæddet farvel, da den 38-årige brasilianer Weligton Robso...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Et stykke historie på fire hjul

Da man i 1957 startede fabrikationen af Seat 600 i Barcelona, fik det halve Spanien hjul at køre på – og det med en moto...

Kultur

Spansk festivitas. La Virgen del Carmen - Sømændenes beskytt…

Luften fyldes af dufte fra røgelse, blomster og hav. Der er trængt på gaderne. Det hele minder lidt om den spanske påske...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Naturen: Den endeløse losseplads

Flasker og dåser, cigaretskodder og burgerbakker, murbrokker og kummefryser...

Tema & Profiler

Tid til tid

Tid er et abstrakt begreb. Tid er absolut. Tid er relativ. Tid er filosof...

Tema & Profiler

10 år med superjumboen A380

Airbus kan i år fejre 10 års jubilæum for kommerciel flyvning med A380’er...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vores sidste værelse blev udsolgt i går. Sådan skr...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29