La Danesa på Youtube

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er det, for første gang, en spanier, vi sætter en skæv vinkel på. Javier García León er kendt for sit advokatkontor og for sin rolle som oppositionsleder i Fuengirola. Men han har meget mere at byde på.
Et tilfældigt bekendtskab og lidt nysgerrighed fik en ung Javier til at melde sig til danskundervisning. Det var tilbage i 1999 og stedet var Madrid. Det var kun for sjov, men det nye kursus endte med at åbne en helt ny verden for den nyudklækkede advokat.

Spanieren, der blev halvt dansk

Javier sugede sproget og den danske kultur til sig. Og den danske sproglærer åbnede døren til nye danske bekendtskaber og et interessant netværk.
”Alt var nyt og spændende og jeg rejste flere gange til Danmark. Jeg mødte nye mennesker, som gav mig et nyt syn på flere ting. Og jeg fik også et godt øje til de danske piger. Det er ingen hemmelighed,” fortæller Javier med et lunt smil.
Men det nye netværk gav ham hurtigt en opgave for en dansker, der havde brug for juridisk bistand i det spanske.
”Det var en bolighandel på Costa del Sol, som skulle på plads. Det var den første af den type opgaver, jeg fik,” husker Javier, som indtil da havde specialiseret sig i straffesager i Madrid, hvor han havde etableret sig efter endt praktik. Opgaven skulle vise sig blot at blive den første af mange ture til Costa del Sol. Og tilsvarende at blive første spadestik til hjertebarnet; advokatkontoret.es i Fuengirola, som denne sommer fylder ti år.

Kald mig blød socialist

Det var ikke kun det nye advokatkontor, Javier brændte for. Efter endnu et nederlag til Partido Popular ved kommunalvalget i ’07 besluttede han sig for at gøre en aktiv indsats for at få nyt liv i byens sønderslåede socialistparti.
”På dansk kan det lyde lidt voldsomt og være misvisende at sige, jeg er socialist. Men sådan det hedder det på spansk. Dybest set er jeg socialdemokrat, som vi kender det fra Danmark,” forklarer den entusiastiske politiker, som fint kan identificere sig med store dele af Podemos’ socialpolitik og Ciudadanos’ økonomiske politik.
”Sammen med disse to partier skal vi samle flertal. Det gælder både på landsplan og her i Fuengirola,” mener Javier, som var borgmesterkandidat for PSOE ved kommunalvalgene i både 2011 og ’15. Det gik hæderligt, men Javier blev ikke borgmester. Måske tredje gang bliver lykkens gang?
 
Jura og politik lyder tørt i nogles ører. Men ikke for Javier, som er blevet politiker med hjertet.
 
”Den sociale velfærd er min kæphest. Vi skal alle have mad på bordet og bare en lille smule købekraft. Ellers fungerer samfundet ikke. Heller ikke for erhvervslivet.”

Rejser med spirituel rygsæk

Når kontoret og rådhuset bliver for trængt, tøver den dansk-spanske advokat ikke med at pakke rygsækken og udfordre fjerne rejsemål.
”Jeg har det bedst, når jeg rejser med ”benene på jorden”. Det vil sige med rygsæk og indkvartering på hostels, hvor man let falder i snak med andre rejsende,” forklarer Javier, som oftest rejser i godt selskab med sin kæreste eller nærmeste venner. Men én gang om året har han behov for at tage alene af sted.
”Det er en god mulighed for at meditere og reflektere lidt over tilværelsen. Jeg er ikke religiøs men lidt spiritual,” afslører han.
”Gastronomi er et vigtigt element af rejsen. Jeg elsker god og anderledes mad – specielt i godt selskab. Og vin har jeg altid interesseret mig for. Det har måske noget at gøre med mine rødder.”
Javier kommer nemlig fra en lille by nær Cáceres i Extremadura regionen, hvor mange familier dyrker egen vin til privatforbrug.
”Vinen bliver ikke altid lige god,” griner Javier, som varmt anbefaler Málaga-provinsen nyere bodegaer og vine.
”Tag til Ronda og besøg eco-bodegaen Fernando Schwartz. Deres rødvin ”Acinipo” er spændende og rigtig god til prisen. Det samme gælder hvidvinen ”Flor Floris” fra byen Álora, som nu forhandles flere steder,” er hans bedste tips til vinelskere.
Tips til sportsfolket har han derimod ikke, for Javier har aldrig specialiseret sig i én sportsgren, for han elsker dem alle; basketball, tennis, padelsurf, ridning og sejlsport.
Nogle aktiviteter praktiserer han med spaniere. Andre med danskere.
Javier García León er en ægte spaniensdansker.

Ti Skæve til Javier

1. Har du en tilbagevendende drøm?
Jeg kunne godt tænke mig at bo og arbejde et par år i Danmark. Det skulle så være København. Jeg har kun været dér som turist.
 
2. Hvad har været dit livs største udfordring?
At få advokatkontoret.es på benene. Det var ikke lige let at samle det rette team med de rette kompetencer.
 
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg fejrer altid brødkrummer eller andet ”smuds” af bordet, når jeg sætter mig. Det gælder alle steder. Også hos private.
 
4. Hvad er den største forskel på Spaniere og danskere anno 2017?
Danskerne er fortsat bedre organiseret og mere ansvarsbevidste. Men vi ligner hinanden mere og mere.
 
5. Hvornår bliver du blød om hjertet?
Det gør jeg generelt over for ældre og handicappede.
Og tilsvarende når jeg ser folk gøre et frivilligt stykke arbejde. Sommeren ’97 tilbragte jeg selv i Peru for at tage mig af børn på et børnehjem.
 
6. Hvis du en dag bliver borgmester i Fuengirola, hvad bliver så dit første tiltag?
Jeg ville arbejde på et nyt havneprojekt, et nyt Mercacentro, og en bedre udnyttelse af byens infrastruktur med flere gågader, mere plads til cyklisterne og mindre busser men med flere afgange. De danske byer er mit forbillede.
 
7. Hvad skal der til, for at PSOE atter kan blive Spaniens største parti?
Partiet skal tilpasse sig de nye tider. Samfundet ændrer sig – det samme skal PSOE. Jeg mener, Pedro Sánchez er den rette formand for partiet.
 
8. Hvad er historiens mest opsigtsvækkende retssag?
Det er, uden tvivl, Nuremberg-retssagen mod nazisterne. Lidt mere lokalt er det Wanninkhof-sagen fra ´99, hvor Dolores Vázquez blev fejldømt for mordet på en 19-årig pige fra Mijas.
 
9. Hvor skal du hen på sommerferie i år?
Vi holder åbent hele sommeren, så jeg arbejder. I stedet tog jeg ferie i april og var to uger i Israel y Jordan.
 
10. Når jeg bliver gammel, vil jeg ...
... bruge min tid og penge på at rejse. Og gøre alt for at bevare et godt helbred.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Store smagsoplevelser fra Valencia

Valencia-provinsen har altid været kendt for dens mange rismarker, og som en naturlig følge deraf, e...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel - Benny Tybo

Han har aldrig påstået, han er guds bedste barn. Til gengæld forsikrer han, at han altid opfører sig...

Tema & Profiler

Spanske Robert Muguerza viser danskerne Granada – på dansk

Han voksede op i Málaga med en baskisk far og en engelsk mor og gik i skole i Torremolinos, der også...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt koncert i Margrethekirken

Kristian Lilholt og band ”Margethekirkens husorkester” giver koncert 18. januar Vi kan vist godt ko...

Kultur

Doc Houlind i topform

Operation vel overstået - og nu venter Costa del Sol, England og New Orleans Vi har sat h...

Kultur

Karen Brinck - Kunsthåndværker, designer og skulptør udstill…

Karen Brinck er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1973 og har i mere end 40 år arbejdet med desig...

Kultur

Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Oferta, oferta, oferta, råber grønthandlerne, mens jeg bevæger mig igennem det lokale marked i Rincó...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Campo Bética

Tilsætninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familievirksomhed med k...

Gastronomi

Sport

Borjas håb brast

Den 25-årige forward frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbage på toppen – han er symptomatisk for Málagas fiasko. Vi møder Borja Bastón storsmilende på Málaga CFs træningsanlæg ved hans tiltrædelse i klubben på en lejeaftale fra Swansea City i Wales. Den 1,91 cm høje gut, f...

Sport

Hole in one på Lauro Golf

Tirsdag d 14 November 2017 blev en stor dag for Liss. Hun lavede nemlig Hole en One på hul 11 , det 95 meter lange par tre-hul på Lauro Golf. Da det netop skete en tirsdag og så i den skandinaviske gruppe med godt 70 spillere, gjorde bestemt også de andre spillere glade, da Liss straks bød på dejli...

Golf

Cirkus-kaptajnen

Historien om Recio, der blev opereret, blev far og gift og nu er en omstridt Málaga-anfører. Uafbrudt fightende og gestikulerende overfor dommeren skiller han sig ud på Málagas CF La Liga-hold i dets bestræbelser på at finde fodfæste i den bedste spanske række. Hans gode borgerlige navn er José Lui...

Sport

Klubmesterskab på Rio Real

For andet år i træk samlede Vikingos Golf 44 spillere til Klubmesterskab på Rio Real med Nordea v. Jesper Hertz som sponsor og de gæve vikinger kom med høje forventninger og godt humør til matchen. Rio Real rangerer blandt de absolut bedste golfbaner på Costa del Sol og var igen en smuk oplevelse, v...

Golf

Udflugter & Rejser

Romernes plejehjem, Montecorto og Setenil de las Bodegas

Vi er taget op nord for Ronda for at se på de herligheder, der gemmer sig der. Først skal vi besøge den plejehjemsby, som de romerske soldater fik bygget til sig selv, når de ikke længere kunne kæmpe...

Udflugter & Rejser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord, der er sat sammen af ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamourøs camping. Det kan være camping i specielle telte, som er lækkert indrettet og har eget bad, eller det kan væ...

Udflugter & Rejser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en af de mest fodgængervenlige byer, du kan bruge en weekend i. Selve centrum er ikke uoverkommeligt stort, og de fleste seværdigheder kan nås på gåben indenfor en rimelig tid. Du får kultu...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Store smagsoplevelser fra Valencia

Valencia-provinsen har altid været kendt for dens mange rismarker, og som en naturlig følge deraf, e...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Campo Bética

Tilsætninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familievirksomhed med k...

Gastronomi

Pan Deluxe – norske og danske bagetraditoner forenes på Cost…

I de sidste år er det blivet stadig mere populært med lowcarb diæter, som kort fortalt drejer sig om...

Gastronomi

Kultur

Kristian Lilholt koncert i Margrethekirken

Kristian Lilholt og band ”Margethekirkens husorkester” giver koncert 18. januar Vi kan vist godt konstatere, at det er ...

Kultur

Doc Houlind i topform

Operation vel overstået - og nu venter Costa del Sol, England og New Orleans Vi har sat hinanden stævne på de...

Kultur

Karen Brinck - Kunsthåndværker, designer og skulptør udstill…

Karen Brinck er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1973 og har i mere end 40 år arbejdet med design, tekstil, kunst og...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Den Skæve Vinkel - Benny Tybo

Han har aldrig påstået, han er guds bedste barn. Til gengæld forsikrer han...

Tema & Profiler

Spanske Robert Muguerza viser danskerne Granada – på dansk

Han voksede op i Málaga med en baskisk far og en engelsk mor og gik i skole...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Oferta, oferta, oferta, råber grønthandlerne, mens jeg bevæger mig igennem ...

Tema & Profiler

Pandora ekspanderer voldsomt i Spanien

Det danske smykkefirma Pandora har store forventninger til det spanske mark...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyder frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søger i højere grad mod co-working kontor...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Jens Klausen

I 638 meters højde sidder vi, dyrlægen Jens Klausen på 81 og jeg, og nyder ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Janne Valentin Lassen

Vi kender hende som den søde, stille blomsterpige. Men bag det bløde smil o...

Tema & Profiler

En dag med – ejendomsformidler og livsstilsekspert, Martin J…

M21 hedder firmaet, Martin Juncher hedder manden. For syv år siden tog han ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt - Del 3

Efter artiklen om mikroplast i La Danesas martsudgave i år har redaktionen ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com