La Danesa på Youtube

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er det, for første gang, en spanier, vi sætter en skæv vinkel på. Javier García León er kendt for sit advokatkontor og for sin rolle som oppositionsleder i Fuengirola. Men han har meget mere at byde på.
Et tilfældigt bekendtskab og lidt nysgerrighed fik en ung Javier til at melde sig til danskundervisning. Det var tilbage i 1999 og stedet var Madrid. Det var kun for sjov, men det nye kursus endte med at åbne en helt ny verden for den nyudklækkede advokat.

Spanieren, der blev halvt dansk

Javier sugede sproget og den danske kultur til sig. Og den danske sproglærer åbnede døren til nye danske bekendtskaber og et interessant netværk.
”Alt var nyt og spændende og jeg rejste flere gange til Danmark. Jeg mødte nye mennesker, som gav mig et nyt syn på flere ting. Og jeg fik også et godt øje til de danske piger. Det er ingen hemmelighed,” fortæller Javier med et lunt smil.
Men det nye netværk gav ham hurtigt en opgave for en dansker, der havde brug for juridisk bistand i det spanske.
”Det var en bolighandel på Costa del Sol, som skulle på plads. Det var den første af den type opgaver, jeg fik,” husker Javier, som indtil da havde specialiseret sig i straffesager i Madrid, hvor han havde etableret sig efter endt praktik. Opgaven skulle vise sig blot at blive den første af mange ture til Costa del Sol. Og tilsvarende at blive første spadestik til hjertebarnet; advokatkontoret.es i Fuengirola, som denne sommer fylder ti år.

Kald mig blød socialist

Det var ikke kun det nye advokatkontor, Javier brændte for. Efter endnu et nederlag til Partido Popular ved kommunalvalget i ’07 besluttede han sig for at gøre en aktiv indsats for at få nyt liv i byens sønderslåede socialistparti.
”På dansk kan det lyde lidt voldsomt og være misvisende at sige, jeg er socialist. Men sådan det hedder det på spansk. Dybest set er jeg socialdemokrat, som vi kender det fra Danmark,” forklarer den entusiastiske politiker, som fint kan identificere sig med store dele af Podemos’ socialpolitik og Ciudadanos’ økonomiske politik.
”Sammen med disse to partier skal vi samle flertal. Det gælder både på landsplan og her i Fuengirola,” mener Javier, som var borgmesterkandidat for PSOE ved kommunalvalgene i både 2011 og ’15. Det gik hæderligt, men Javier blev ikke borgmester. Måske tredje gang bliver lykkens gang?
 
Jura og politik lyder tørt i nogles ører. Men ikke for Javier, som er blevet politiker med hjertet.
 
”Den sociale velfærd er min kæphest. Vi skal alle have mad på bordet og bare en lille smule købekraft. Ellers fungerer samfundet ikke. Heller ikke for erhvervslivet.”

Rejser med spirituel rygsæk

Når kontoret og rådhuset bliver for trængt, tøver den dansk-spanske advokat ikke med at pakke rygsækken og udfordre fjerne rejsemål.
”Jeg har det bedst, når jeg rejser med ”benene på jorden”. Det vil sige med rygsæk og indkvartering på hostels, hvor man let falder i snak med andre rejsende,” forklarer Javier, som oftest rejser i godt selskab med sin kæreste eller nærmeste venner. Men én gang om året har han behov for at tage alene af sted.
”Det er en god mulighed for at meditere og reflektere lidt over tilværelsen. Jeg er ikke religiøs men lidt spiritual,” afslører han.
”Gastronomi er et vigtigt element af rejsen. Jeg elsker god og anderledes mad – specielt i godt selskab. Og vin har jeg altid interesseret mig for. Det har måske noget at gøre med mine rødder.”
Javier kommer nemlig fra en lille by nær Cáceres i Extremadura regionen, hvor mange familier dyrker egen vin til privatforbrug.
”Vinen bliver ikke altid lige god,” griner Javier, som varmt anbefaler Málaga-provinsen nyere bodegaer og vine.
”Tag til Ronda og besøg eco-bodegaen Fernando Schwartz. Deres rødvin ”Acinipo” er spændende og rigtig god til prisen. Det samme gælder hvidvinen ”Flor Floris” fra byen Álora, som nu forhandles flere steder,” er hans bedste tips til vinelskere.
Tips til sportsfolket har han derimod ikke, for Javier har aldrig specialiseret sig i én sportsgren, for han elsker dem alle; basketball, tennis, padelsurf, ridning og sejlsport.
Nogle aktiviteter praktiserer han med spaniere. Andre med danskere.
Javier García León er en ægte spaniensdansker.

Ti Skæve til Javier

1. Har du en tilbagevendende drøm?
Jeg kunne godt tænke mig at bo og arbejde et par år i Danmark. Det skulle så være København. Jeg har kun været dér som turist.
 
2. Hvad har været dit livs største udfordring?
At få advokatkontoret.es på benene. Det var ikke lige let at samle det rette team med de rette kompetencer.
 
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg fejrer altid brødkrummer eller andet ”smuds” af bordet, når jeg sætter mig. Det gælder alle steder. Også hos private.
 
4. Hvad er den største forskel på Spaniere og danskere anno 2017?
Danskerne er fortsat bedre organiseret og mere ansvarsbevidste. Men vi ligner hinanden mere og mere.
 
5. Hvornår bliver du blød om hjertet?
Det gør jeg generelt over for ældre og handicappede.
Og tilsvarende når jeg ser folk gøre et frivilligt stykke arbejde. Sommeren ’97 tilbragte jeg selv i Peru for at tage mig af børn på et børnehjem.
 
6. Hvis du en dag bliver borgmester i Fuengirola, hvad bliver så dit første tiltag?
Jeg ville arbejde på et nyt havneprojekt, et nyt Mercacentro, og en bedre udnyttelse af byens infrastruktur med flere gågader, mere plads til cyklisterne og mindre busser men med flere afgange. De danske byer er mit forbillede.
 
7. Hvad skal der til, for at PSOE atter kan blive Spaniens største parti?
Partiet skal tilpasse sig de nye tider. Samfundet ændrer sig – det samme skal PSOE. Jeg mener, Pedro Sánchez er den rette formand for partiet.
 
8. Hvad er historiens mest opsigtsvækkende retssag?
Det er, uden tvivl, Nuremberg-retssagen mod nazisterne. Lidt mere lokalt er det Wanninkhof-sagen fra ´99, hvor Dolores Vázquez blev fejldømt for mordet på en 19-årig pige fra Mijas.
 
9. Hvor skal du hen på sommerferie i år?
Vi holder åbent hele sommeren, så jeg arbejder. I stedet tog jeg ferie i april og var to uger i Israel y Jordan.
 
10. Når jeg bliver gammel, vil jeg ...
... bruge min tid og penge på at rejse. Og gøre alt for at bevare et godt helbred.
 

UdskrivE-mail

Loft & Roomers’ store lagersalg går snart i gang

Op til 90 % rabat og ”give aways” – sådan bliver det, når Loft and Roomers åbner op for lagersalg i ...

Tema & Profiler

Flexnet - Internet til alle

Det går hurtigt hos Flexnet i Centro Idea. Det samme gælder deres internetforbindelser, som bare bli...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperanza. Hvis du ser en lille ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Stig Wiberg

Vi kender ham som fodboldtossen og den habile golfspiller. Men der er meget mere i Stig Wiberg. Han ...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Solveig Jensen

”La aldeana” står der på den hvide Suzuki, der kører foran mig gennem gaderne i Puente Genil, som li...

Tema & Profiler

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra n...

Kultur

Sport

Diego - en ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellemrum – og med Romero som en fælles ven De har spillet i samme klub i hovedstaden i den lille stærke sydamerikanske fodboldnation, Uruguay, Defensor Sporting – med 19 års mellemrum. Og de fik begge til opgave at få sat skub i ...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García for andet år i træk stolt vært for Andalucía Valderrama Masters Den tredje udgave af Andalucía Valderrama Masters skydes i gang 19. oktober. Turneringen varer indtil 22. oktober og sponseres af Fundación Sergio García samt Junta de Andalucía.Det er den sidste Europa Tour på Europæisk ...

Golf

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Udflugter & Rejser

De forstenede træstammers vandfald

Dette flotte vandfald ligger i den østlige ende af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama og man kommer til det ved at køre ad Andalusiens flotteste vejstrækning, nemlig A 4050, som er den ...

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Vin - og din mad: Sund Hverdagsmad

I denne måned skal I få en rigtig familie opskrift på laks, grøntsager og kartofler hvor hele famili...

Gastronomi

Sabor a Málaga: en gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som havde inviteret kystens jo...

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Kultur

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra ny på Costa del Sol. ...

Kultur

Læsertilbud: Koncert med Robert Wells

Tag med La Danesa til unik koncert i Mijas d. 14. oktober! Han er kendt over det meste af verden – bare ikke i Danmark...

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Loft & Roomers’ store lagersalg går snart i gang

Op til 90 % rabat og ”give aways” – sådan bliver det, når Loft and Roomers ...

Tema & Profiler

Flexnet - Internet til alle

Det går hurtigt hos Flexnet i Centro Idea. Det samme gælder deres internetf...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperan...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Stig Wiberg

Vi kender ham som fodboldtossen og den habile golfspiller. Men der er meget...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Solveig Jensen

”La aldeana” står der på den hvide Suzuki, der kører foran mig gennem gader...

Tema & Profiler

Da en lille idé blev til kystens bedste forretning

Han har aldrig været en lille grim ælling – men derimod den lille mand, der...

Tema & Profiler

Den dansende opfinder

Der findes mange spændende personligheder blandt danskerne på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Mö – elbil produceret i Málaga

Mö – Spaniens første soldrevne elbil Hjulene snurrer under os, mens vi n...

Tema & Profiler

Den rejsende flamencodanserinde

Tilfældige møder på egen hånd Jeg har altid nydt mine personlige møder i u...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29