Svindles der med penge til kræftramte børn? - og har sagen sin rod på Costa del Sol?

I starten af juni ruller TV2’s Operation X henover skærmen. I programmet undersøger de en forening, der kalder sig ’Foreningen for Danske Kræftramte Børn’, og hævder at samle penge ind til syge børn. Flere danskere har imidlertid anmeldt foreningen, der efterforskes af dansk politi.

 
Men hvordan sikrer man sig egentlig, at dem, der ringer op, også fører pengene hen, hvor de skal, og hvordan sikrer man sig som callcenter og som velgørenhedsorganisation imod svindel med midlerne?
 
foreningen for kræftramte børn
 

Sagen kort:

- I juni 2016 advarede Ekstra Bladet om Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der benyttede sig af logoet tilhørende den 20 år gamle Foreningen Cancerramte Børn, trods at disse ikke havde noget samarbejde, ligesom at Foreningen for Danske Kræftramte Børn ifølge Ekstra Bladet også har brugt logoer fra Cirkus Arena og Tivoli på deres hjemmeside, selvom virksomhederne afviser at have noget samarbejde med foreningen.
 
- I januar 2017 begyndte TV2’s operation X at undersøge Foreningen for Danske Kræftramte Børn, idet flere danskere havde anmeldt foreningen for fusk.
 
- Generalsekretæren i Indsamlingsorganisationernes brancheforening (ISOBRO), Robert Hinnerskov, advarede i januar direkte mod at donere penge til foreningen på baggrund af manglende oplysninger.
 
- I februar i år undersøgte DR’s Kontant sagen og kunne konstatere, at foreningens metoder er ekstremt aggressive og at ingen af de hospitaler, foreningen påstår at samarbejde med, har noget formelt samarbejde med dem.
 
- Senest har TV2’s Operation X i maj været på Costa del Sol for at undersøge, om der svindles med midler til kræftramte børn fra et callcenter her på kysten.

Hvordan man sikrer sig mod svindel som privatperson i Danmark og i Spanien

I Danmark har vi en lang og fin tradition for at samle ind til velgørende formål, og ét råddent æble bør ikke afholde os fra nogensinde at spise æbler igen.
 
ISOBRO og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udarbejdet en række gode råd til, hvordan man sikrer sig som privatperson imod at støtte et svindelfirma:
 
- Stil spørgsmål og bed om at se et regnskab eller få en hjemmeside-adresse. Jo færre oplysninger du kan få om en person eller organisation, jo større betænkeligheder kan der være ved at give et bidrag eller samle penge ind.
 
- Bed eventuelt om at kunne betale dit bidrag via et betalingslink på en hjemmeside. Det er kun organisationer godkendt af SKAT, der kan få oprettet en betalingskortaftale hos PBS.
 
- Kontakt Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ISOBRO, hvis du er i tvivl om en indsamlende organisation lever op til de etiske krav og retningslinjer, som ISOBRO kræver af sine medlemmer. ISOBRO kan kontaktes på 3635 9622 eller via deres hjemmeside www.isobro.dk.
 
Her på Costa del Sol skal man kontakte Junta de Andalucía, hvis man er i tvivl om en spansk organisations lødighed. Er organisationen godkendt, vil den være at finde i Juntaens register.
 
Christian Campos, direktør for callcenteret Infonordic, fortæller her, hvad de gør for at sikrer sig imod svindel hos deres samarbejdspartnere:
”Her hos Infonordic får vi ca. to nye henvendelser fra nye kunder om måneden, som gerne vil have et tilbud fra os, og se om vi kan arbejde sammen. I de fleste tilfælde siger vi nej tak, og det gør vi, fordi at vi kun vil arbejde for store kendte brands. Vi arbejder bl.a. for TRYG, GF, Boxer TV, Experian og Røde Kors. De firmaer er bevidste om, at deres brand ikke må ødelægges ved ikke at have styr på deres ting. Bl.a. har TRYG brugt milliarder af kroner på at opbygge deres brand igennem mange år, det samme har Røde Kors.
Der er mange nye callcentre, som ikke kan tillade sig at være selektive med deres kunder, og derfor tager de opgaver ind, som de nok burde have sagt nej tak til. Oftest er disse opgaver nogen, hvor callcenteret kun får betaling, når de laver et salg/indsamler et beløb/ booker et møde, og derfor er der nogen, som fristes til at sænke kvaliteten.
Som Simon Spies engang sagde: ’Det sværeste ved at gøre gode forretninger er at undgå at gøre de dårlige.’”
 
Som hjælpeorganisation er man naturligvis også nødt til at sikre sig, at ens samarbejdspartnere har rent mel i posen.
Sara Lykke Hansen, Projektleder Telemarketing, Fundraising og Marketing for dansk Røde Kors fortæller her, hvordan man sikrer sig imod svindel hos verdens største humanitære organisation:
”Telemarketing er en rigtig god måde, hvorpå vi kan skabe kontakt til vores faste bidragydere, erhvervspartnere og nye potentielle bidragydere.
Røde Kors bruger 6 % af indsamlingerne til administration. Vi kan ikke sende hjælpen ubeskåret videre, da vi også bruger midler på at sikre, vores organisation fungerer og understøtte vores hjælpearbejde bedst muligt – herunder, at pengene havner i de rigtige lommer.
Som verdens største humanitære organisation er vi afhængige af, at privatpersoner vil bidrage til vores hjælpearbejde, og vi har meget erfaring i netop at sikre, at de midler vi indsamler, når ud til dem, der har mest brug for dem. Hvis der er mistanke om korruption med et andet Røde Kors selskab, stopper vi derfor alle overførsler af penge, indtil vi kan vurdere, om samarbejdet skal ophøre permanent.
Vi har desuden eksterne revisorer, der tjekker regnskaber og påpeger eventuelle uoverensstemmelser, der måtte opstå, og derudover ligger vores årsregnskaber offentlig tilgængeligt på vores hjemmeside.”
 
Til eksempel er her et udpluk af det etiske kodeks, Røde Kors’ phonere arbejder ud fra, også selvom de er ansat i et eksternt callcenter:
”... Hvis adspurgt oplyser vi åbent om vores ansættelsesforhold, herunder om vi er lønnede eller frivillige... Vi giver korrekt og fuldkommen information om alle relevante forhold... Hvis adspurgt oplyser vi navn og kontaktoplysninger på kontaktpersonen i organisationen...!”
 
Bliver man ringet op af en organisation, som man ikke kender navnet på, er det altså vigtigt, at man spørger ind til organisationens oplysninger. Få evt. personen, der ringer op, til at sende en mail med oplysninger om hvad bidraget går til og hvordan det foregår. På den måde undgår du bedst, at dit bidrag havner i de forkerte lommer.
 
For de fleste personers vedkommende bliver man ikke mistænksom, når stemmen i røret fortæller, at donationerne går til legetøj og elektronik til kræftsyge børn på danske hospitaler.
Trine Hinrup, selvstændig erhvervsdrivende, blev ringet op af Foreningen for Danske Kræftramte Børn. Hun har selv en datter, der har været kræftsyg og tøvede ikke et sekund med at donere 2000kr, hvilket hun fortryder i dag. ”Det er simpelthen så usmageligt. Det er nok det værste, man kan byde mig. At man lukrerer på, at man skal have penge ind til syge børn,” fortæller hun til TV2.
 
Links til sagen på TV2:
 
 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com