”Forvent intet, og få alt”

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Forvent intet, og få alt! Hvordan kan man få alt af intet? Vil nogle måske spørge. Hvorfor forvente intet? Vil andre måske spørge. Hvad er der i vejen med at forvente? Der er intet i vejen med at forvente. Dog kan jeg spørge; hvad får mennesket ud af at forvente i forhold til at forvente intet?
 
Mennesket lever livet fuld af forventning. Forventninger til livet i sig selv, Forventninger til sig selv, forventninger til andre mennesker og forventninger til den verden, som mennesket lever i.
 
Hvad vil det egentlig sige at forvente? Hvad betyder det at forvente? Hvilken betydning har det for mennesket og det liv, som mennesket lever i relation til sig selv og andre mennesker?
 
En forventning er en forestilling eller en formodning om nogen eller noget. Denne forestilling eller formodning hører fremtiden til med sigte mod noget positivt, noget glædeligt. Dynamikken bag dette sigte, denne forventning handler om motivation.
 
Man kan sige at forventningen består i en forklædning af denne motivation. Forstået på den måde, at forventning til nogen eller noget i sig selv rummer en vis motivation. Jeg skal ville forvente.
 
Forventning handler derved om at ville opnå noget i forhold til det menneske man står over for eller en given situation. Ønsket om at opnå noget rummer et bagvedliggende motiv. Det at ville opnå noget handler derved om motivation.
 
Hvorfor ville forvente noget, som man ikke med sikkerhed kan opnå? Hvorfor udsætter mennesket sig for denne usikkerhed?
 
Man får lyst til spørge om mennesket med denne oprindelige forventning forventer og sigter efter denne sikkerhed? Og handler det i grunden om, at denne motivation i sig selv er en oprindelig forventning? Hvad menes med oprindelig forventning?
 
Det må handle om, at mennesket vil forvente. Og kan forvente, ikke mindst.
 
Denne villen har fundament i menneskets vilje. Man kan sige at forventning til nogen eller noget både rummer en villen og en kunnen til det, der er forventning om. Således træder menneskets vilje i karakter så at sige som en villen og kunnen.
 
Ifølge den tyske filosof Arthur Schopenhauer er mennesket vilje. ”Der er tale om en helt umiddelbar, uformidlet bevidsthed om os selv som villende hvor objekt og subjekt falder sammen (jeg er vilje) ”. Dette ”jeg er vilje” kan forstås på den måde, at på den ene side er viljen drivkraft hos mennesket, på den anden side er viljen grundløs og endeløs. Viljen er grundløs og endeløs, da den er immanent. Viljen er i os mennesker. Viljen er nøglen til livet. Jeg vil leve. Jeg vil livet. Vilje er som en medalje. Hvor bagsiden af medaljen er villen. Denne villen kan favne uendelige bestræbelser, som kan føre til lidelse. Vi mennesker er vel begærlige. Viljen, begærligheden vil sig selv mere end den til tider i realiteten formår, og kan gøre sig selv ulykkelig – jeg er vilje, jeg vil, jeg er ulykkelig. Viljen er det ”begærlige og ustyrlige barn” i os alle. Schopenhauer kalder dette for viljens egoisme.
 
Og fortsætter. ”Mennesket er ikke længere herre i eget hus, men underlagt en blind stræben”.
 
Men hvad har alt denne snak om vilje med forventning at gøre? Det har rigtig meget med forventning at gøre! Man kan sige, at mennesket som vilje (immanent) med en vilje (drivkraft eller motivation) både kan forvente noget og forvente intet.
 
Det er menneskets valg via sin vilje at forvente noget og forvente intet. Lad os se på, hvad det egentlige betyder for mennesket at forvente noget. Med hvilket motiv har mennesket forventninger?
 
Som beskrevet er forventning fremtidsbestemt og beror derved på en form for usikker i forhold til denne fremtid. Vi ved ikke, hvad der ligger forud, og det kan skabe usikkerhed. Med en forventning om noget skaber vi på en måde en fiktiv sikkerhed i form af en positiv eller negativ forestilling eller formodning. Vi kender alle følgende udsagn: ”Jeg forventer det værste”. Og hvorfor gør vi det? Højst sandsynlig for at udgå skuffelse. Men skal vi være ærlige over for os selv (og det er vel at foretrække), så er den skuffelse svær at undgå. Lige så kan jeg vælge at forvente det
bedste. Skuffelsen kan opstå i samme grad, som at forvente det værste.
 
Så hvorfor forvente noget? Hvorfor udsætte os selv for den lidelse, som i bund og grund ligger i viljens magt til at vælge at forvente noget, og derved udsætte os selv for en mulig skuffelse. Hvorfor ikke vælge at forvente intet, og få alt?
 
Ikke at forvente og forvente intet er ikke det samme. At forvente intet er nemlig at forvente, der forventes blot intet. Ikke at forvente er en negation og negligering af det at forvente.
 
At forvente er en del af menneskets følelsesmæssige behovsmønster blandt andet set i relation til tid. Tiden må vi filosofere over på et andet tidspunkt.
 
Som en del af dette følelsesmæssige behovsmønster skal menneskets evne til at forvente ikke afvises, ikke finde sted. Det handler blot om at skabe bevidsthed og klarhed om, hvad forventning betyder, og hvorfor mennesker føler behov for at forvente samt hvad mennesket forventer. Tænk en gang at kunne forvente intet og hvad der så end byder sig i forhold til denne forventning skal ses i forhold til dette "intet", derved opnås "alt". Hvad er da dette "alt"? Det er blot alt i forhold til intet.
 
Intet er ikke blot ikke noget. For at intet kan være ikke noget skal det ses i forhold til noget andet. I denne sammenhæng skal det ses i forhold til at forvente noget og forvente intet. Blot denne sondring gør intet til noget. Men hvad er det da for noget dette intet? Det er faktisk ikke andet end noget.
 
For at kunne forvente intet, må du stille dig selv det spørgsmål: Forvente intet i forhold til hvad? Svaret er i forhold til at forvente noget. Netop forholdet mellem de to; intet og noget udgør dette noget som en forklaring på at forvente intet.
 
Meningen med denne slutning er en overbevisning om, at mennesket kan skåne sig selv for skuffelse, fortvivlelse, ulykkelighed samt andre ikke glædelige følelser ved just at forvente intet. At forvente intet kan umuligt føre til skuffelse, fortvivlelse, ulykkelighed, etc. Fordi der ikke er noget at blive skuffet, fortvivlet, ulykkelig over. Der er blot alt at få!
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncerter i marts solgt. De fire...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga lufthavn. Der tikker en meld...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden mellem skolen og parken i Alga...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Sna...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændingsroman, hvis handling ud...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagecykler af forskellige mærk...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpende hånd til din rejse. ...

Tema & Profiler

Sport

Efter fiaskoen i jubilæumsåret - De er uønskede

Det er et stort og gennemgående ønske i enhver afkrog af Martiricos, Málaga Club de Futbols hovedsæde på Estadio La Rosaleda: At den arabiske klubejer, sheik Abdullah Al-Thani, og hans børn forlader virksomheden. Jo før jo bedre. Efter for otte år siden at have overtaget efter den tidligere præsid...

Sport

World Amatør Championship på Torrequebrada

Den første turnering af World Amateur golfers Championship (WAGC)blev spillet på en af kystens allerbedste baner Torrequebrada.Turneringen var organiseret af WAGC Danmark, Sverige, Tyskland, Finlandog Spanien. Turneringens sponsor var Hainzl & Partners Versicherungenog Reformas Costa del sol. Vi...

Golf

Santana golf i super stand

Så lykkedes det endelig for Vikingos Golf at få skudt 2018 sæsonen i gang. Efter aflysning af matchen på Guadalhorce i marts p.g.a. regnvejr, var vejrguderne denne gang mere venlig stemt og 44 forventningsfulde vikinger var mødt op for at deltage i matchen på Santana med NYKREDIT som sponsor og Chri...

Golf

Store udfordringer på Marbella Golf

Matchreferat – den 14. april 2018 April matchen blev spillet på Marbella Golf og Country Club lørdag den 14. april med start fra kl. 09:00. Solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi startede ud, og alle glædede sig til en golfdag i dejligt spansk forårsvejr.   Marshallen forklarede inden st...

Golf

Udflugter & Rejser

Vía Ferrata – klippeklatring, der rykker grænser

Sommerfugle på størrelse med flagermus suser rundt nede i maven på mig, da vi kører op mod klippen i Benalauría, mellem Ronda og Estepona. La Danesas udsendte er ikke super begejstret for højder, og d...

Udflugter & Rejser

Drypstenshulerne Las Cuevas de Nerja

Da lokale i 1959 opdagede hulerne i Nerja, var der fyldt med flagermus. I dag er der ingen. Det undrer jeg mig over, da vores guidede tur slutter efter ca. 45 minutter. Det står helt klart for mig, at...

Udflugter & Rejser

Madrid på en dag

Madrid – den perfekte turist-destination Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig u...

Udflugter & Rejser

Cádiz – Middelhavets port

Cádiz er Europas ældste by. Den blev grundlagt omkring år 1100 f.Kr. af fønikerne og har været beboet lige siden. I dag har den 118.000 indbyggere. Byen ligger på en tange eller ø på den sydlige side ...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Sabor a Málaga: Spiga Negra - Pasta som smager af pasta

Pasta og atter pasta Køber du spaghetti, makaroni og tagliatelle af et kendt varemærke i din nærm...

Gastronomi

Vild med vin og mad - Ovnstegt Culotte

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ust...

Gastronomi

Spansk oase i turismens højborg

Avenida Gamonal i Benalmádena er fyldt med irske pubs og engelske fish’n chips. Men ét sted skiller...

Gastronomi

Kultur

Torremolinos – den glemte by med de mange nye projekter

Det startede godt ud i 60’erne. Charterflyene transporterede skandinaver i massevis til Málaga og dumpede busserne dem a...

Kultur

Verden rundt på 4 dage – version XXIV

Giv dig ud på en smags- og oplevelsesrejse verden rundt på kun fire dage (man har længe sagt fire dage, da åbningsparade...

Kultur

Spaniens skæve side: Fasanøen - ejet af både Spanien og Fran…

I Baskerlandet løber floden Bidasoa ud i Biscayabugten mellem den spanske by Honraddibia og den franske by Hendaye. Fem ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanien først med nye Google–skatter

Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen v...

Tema & Profiler

Thomas Helmig i nye rammer

Det tog kun én uge. Så var de 21.000 billetter til de fire indendørskoncert...

Tema & Profiler

Højt at flyve – med pilot Henrik West

Det er tidlig morgen, da jeg bipper mig ind igennem security i Málaga luf...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Vibeke Bekke

Det er formiddag, varmt og vindstille, da jeg parkerer bilen på gaden melle...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kurt Rosasco

Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en n...

Tema & Profiler

Bogudgivelse - Købmandens guld

”Málaga februar 1937,” sådan slås tonen an i Henrik Jensens seneste spændin...

Tema & Profiler

Vintagecykler i Málaga
 - Lædersadler, blankpoleret krom og …

Sebastián Bonills værksted i hans lejlighed på 5. sal er fyldt med vintagec...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 4

Der er så meget at se og lave i Spanien, at du måske har brug for en hjælpe...

Tema & Profiler

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Co…

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com