tilmeld nyhedsmail

”Forvent intet, og få alt”

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Forvent intet, og få alt! Hvordan kan man få alt af intet? Vil nogle måske spørge. Hvorfor forvente intet? Vil andre måske spørge. Hvad er der i vejen med at forvente? Der er intet i vejen med at forvente. Dog kan jeg spørge; hvad får mennesket ud af at forvente i forhold til at forvente intet?
 
Mennesket lever livet fuld af forventning. Forventninger til livet i sig selv, Forventninger til sig selv, forventninger til andre mennesker og forventninger til den verden, som mennesket lever i.
 
Hvad vil det egentlig sige at forvente? Hvad betyder det at forvente? Hvilken betydning har det for mennesket og det liv, som mennesket lever i relation til sig selv og andre mennesker?
 
En forventning er en forestilling eller en formodning om nogen eller noget. Denne forestilling eller formodning hører fremtiden til med sigte mod noget positivt, noget glædeligt. Dynamikken bag dette sigte, denne forventning handler om motivation.
 
Man kan sige at forventningen består i en forklædning af denne motivation. Forstået på den måde, at forventning til nogen eller noget i sig selv rummer en vis motivation. Jeg skal ville forvente.
 
Forventning handler derved om at ville opnå noget i forhold til det menneske man står over for eller en given situation. Ønsket om at opnå noget rummer et bagvedliggende motiv. Det at ville opnå noget handler derved om motivation.
 
Hvorfor ville forvente noget, som man ikke med sikkerhed kan opnå? Hvorfor udsætter mennesket sig for denne usikkerhed?
 
Man får lyst til spørge om mennesket med denne oprindelige forventning forventer og sigter efter denne sikkerhed? Og handler det i grunden om, at denne motivation i sig selv er en oprindelig forventning? Hvad menes med oprindelig forventning?
 
Det må handle om, at mennesket vil forvente. Og kan forvente, ikke mindst.
 
Denne villen har fundament i menneskets vilje. Man kan sige at forventning til nogen eller noget både rummer en villen og en kunnen til det, der er forventning om. Således træder menneskets vilje i karakter så at sige som en villen og kunnen.
 
Ifølge den tyske filosof Arthur Schopenhauer er mennesket vilje. ”Der er tale om en helt umiddelbar, uformidlet bevidsthed om os selv som villende hvor objekt og subjekt falder sammen (jeg er vilje) ”. Dette ”jeg er vilje” kan forstås på den måde, at på den ene side er viljen drivkraft hos mennesket, på den anden side er viljen grundløs og endeløs. Viljen er grundløs og endeløs, da den er immanent. Viljen er i os mennesker. Viljen er nøglen til livet. Jeg vil leve. Jeg vil livet. Vilje er som en medalje. Hvor bagsiden af medaljen er villen. Denne villen kan favne uendelige bestræbelser, som kan føre til lidelse. Vi mennesker er vel begærlige. Viljen, begærligheden vil sig selv mere end den til tider i realiteten formår, og kan gøre sig selv ulykkelig – jeg er vilje, jeg vil, jeg er ulykkelig. Viljen er det ”begærlige og ustyrlige barn” i os alle. Schopenhauer kalder dette for viljens egoisme.
 
Og fortsætter. ”Mennesket er ikke længere herre i eget hus, men underlagt en blind stræben”.
 
Men hvad har alt denne snak om vilje med forventning at gøre? Det har rigtig meget med forventning at gøre! Man kan sige, at mennesket som vilje (immanent) med en vilje (drivkraft eller motivation) både kan forvente noget og forvente intet.
 
Det er menneskets valg via sin vilje at forvente noget og forvente intet. Lad os se på, hvad det egentlige betyder for mennesket at forvente noget. Med hvilket motiv har mennesket forventninger?
 
Som beskrevet er forventning fremtidsbestemt og beror derved på en form for usikker i forhold til denne fremtid. Vi ved ikke, hvad der ligger forud, og det kan skabe usikkerhed. Med en forventning om noget skaber vi på en måde en fiktiv sikkerhed i form af en positiv eller negativ forestilling eller formodning. Vi kender alle følgende udsagn: ”Jeg forventer det værste”. Og hvorfor gør vi det? Højst sandsynlig for at udgå skuffelse. Men skal vi være ærlige over for os selv (og det er vel at foretrække), så er den skuffelse svær at undgå. Lige så kan jeg vælge at forvente det
bedste. Skuffelsen kan opstå i samme grad, som at forvente det værste.
 
Så hvorfor forvente noget? Hvorfor udsætte os selv for den lidelse, som i bund og grund ligger i viljens magt til at vælge at forvente noget, og derved udsætte os selv for en mulig skuffelse. Hvorfor ikke vælge at forvente intet, og få alt?
 
Ikke at forvente og forvente intet er ikke det samme. At forvente intet er nemlig at forvente, der forventes blot intet. Ikke at forvente er en negation og negligering af det at forvente.
 
At forvente er en del af menneskets følelsesmæssige behovsmønster blandt andet set i relation til tid. Tiden må vi filosofere over på et andet tidspunkt.
 
Som en del af dette følelsesmæssige behovsmønster skal menneskets evne til at forvente ikke afvises, ikke finde sted. Det handler blot om at skabe bevidsthed og klarhed om, hvad forventning betyder, og hvorfor mennesker føler behov for at forvente samt hvad mennesket forventer. Tænk en gang at kunne forvente intet og hvad der så end byder sig i forhold til denne forventning skal ses i forhold til dette "intet", derved opnås "alt". Hvad er da dette "alt"? Det er blot alt i forhold til intet.
 
Intet er ikke blot ikke noget. For at intet kan være ikke noget skal det ses i forhold til noget andet. I denne sammenhæng skal det ses i forhold til at forvente noget og forvente intet. Blot denne sondring gør intet til noget. Men hvad er det da for noget dette intet? Det er faktisk ikke andet end noget.
 
For at kunne forvente intet, må du stille dig selv det spørgsmål: Forvente intet i forhold til hvad? Svaret er i forhold til at forvente noget. Netop forholdet mellem de to; intet og noget udgør dette noget som en forklaring på at forvente intet.
 
Meningen med denne slutning er en overbevisning om, at mennesket kan skåne sig selv for skuffelse, fortvivlelse, ulykkelighed samt andre ikke glædelige følelser ved just at forvente intet. At forvente intet kan umuligt føre til skuffelse, fortvivlelse, ulykkelighed, etc. Fordi der ikke er noget at blive skuffet, fortvivlet, ulykkelig over. Der er blot alt at få!
 

UdskrivE-mail

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet ...

Kultur

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

WorkShop - Et par dage i Naturen kan ændre dit liv

WorkShop: Et par dage i Naturen kan ændre dit liv- og den måde du oplever dig selv og di...

Helse & Sundhed

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænke, som de sidste par måne...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes store glæde, dukker der h...

Tema & Profiler

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Kris blev husket

La Peña de Dinamarca inviterede ham tilbage til La Rosaleda, hvor Real Madrid sikrede sig det spanske mesterskab. Omgivet af sine kone og to døtre kunne Weligton ikke holde tårene tilbage, da han sagde farvel.   Det var et tårevæddet farvel, da den 38-årige brasilianer Weligton Robso...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Et stykke historie på fire hjul

Da man i 1957 startede fabrikationen af Seat 600 i Barcelona, fik det halve Spanien hjul at køre på – og det med en moto...

Kultur

Spansk festivitas. La Virgen del Carmen - Sømændenes beskytt…

Luften fyldes af dufte fra røgelse, blomster og hav. Der er trængt på gaderne. Det hele minder lidt om den spanske påske...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Naturen: Den endeløse losseplads

Flasker og dåser, cigaretskodder og burgerbakker, murbrokker og kummefryser...

Tema & Profiler

Tid til tid

Tid er et abstrakt begreb. Tid er absolut. Tid er relativ. Tid er filosof...

Tema & Profiler

10 år med superjumboen A380

Airbus kan i år fejre 10 års jubilæum for kommerciel flyvning med A380’er...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vores sidste værelse blev udsolgt i går. Sådan skr...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Javier García León

Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29