Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet blive en ny region i Spanien, eksisterer ikke. Men selvom Tabarnia startede som en vittighed, er det nu blevet en bevægelse og et bindeled for tilhængere af et fortsat tilhørsforhold til Spanien, for hvem der har manglet en fælles platform.

 
Frihed for Tabarnia. Catalonien plyndrer Tabarnia. Catalonien har aldrig gjort noget godt for Tabarnia. De catalanske politikeres korruption har ført til elendighed i Tabarnia. Derfor har indbyggerne i Tabarnia ret til at bestemme over deres egen fremtid. Tabarnias indbyggere ønsker bare at stemme. Tabarnia er ikke for uafhængighed, Tabarnia er for demokrati.
Ordene kommer fra modstanderne af separatistbevægelsen. De er samlet under paraplyorganisationen Gente de Tabarnia (folk fra Tabarnia). Hvis man i ovenstående linjer erstatter Tabarnia med Catalonien og Catalonien med Spanien, har man de selvsamme argumenter, som tilhængere af Cataloniens uafhængighed bruger for en løsrivelse fra Spanien. Det er ordene på en kontrareaktion, hvori de catalanske separatisters argumenter slås hjem på egen banehalvdel.
 

Modsvar fra hypotetisk region

Tabarnia som en hypotetisk region er undfanget som et ironisk modsvar til de catalanske separatister. Det startede som sådan, hvilket var tilbage i 2015 og i første omgang kun digitalt på www.bcnisnotcat.es. Det navn kommer af ’Barcelona is not Catalonia’, en parodi af ’Catalonia is not Spain’, hvis engelske udtryk var skabt af separatisterne for at gøre udlændinge det forståeligt, at man bestemt ikke mente, at Catalonien skulle være en del af Spanien.
Men efterhånden som uafhængighedsbevægelsen tog sine skridt hen imod sidste års afstemning og efterfølgende uafhængighedserklæring, er www.bcnisnotcat.es blevet en bevægelse med navnet Tabarnia. Ingen ved, hvem som fandt på det. Men det fælles krav er der ingen tvivl om, og det er, at skulle Catalonien blive uafhængig, skal Tabernia løsrives fra det øvrige Catalonien og i stedet blive en del af Spanien.
Navnet er en sammensmeltning af provinserne Tarragona og Barcelona, nemlig TABAR-nia. Det omfatter ikke kun storbyerne, men også længere mod nord til Selva Española og ned til Baix Camp samt en god bid ind i landet. I grove træk middelalderens grevskab Barcelona.
Man har et flag. Det er skabt af Barcelonas og Tarragonas flag, og våbenskjoldet forestiller Sant Jordi (Georg), der slås med separatismens drage.
 

Cataloniens to sider

Tabarnia er Cataloniens tættest befolkede område med godt 6 mio. indbyggere, mens de resterende ca. 1,5 mio. bor i de mere sparsomt befolkede provinser, Girona og Lleida. Det er her, man overvejende stemmer på separatistpartierne.
En af de største kim til utilfredshed i Tabernia er, at valgsystemet er usolidarisk. Et mandat i det catalanske parlament, Generalitat de Catalunya, kræver i Barcelona-provinsen 48.521 stemmer, i Tarragona 31.317, mens det i Girona rækker med 30.048 stemmer og i Lleida ikke flere end 20.925. Altså 2,3 gange flere stemmer i Barcelona end i Lleida.
Det er grunden til, at separatisterne ved valget i december 2017 fik flertallet af mandater, på trods af at de fik mindre end 48 procent af stemmerne. Ved valget i december 2017 vandt de pro spanske partier, Ciudadanos, PSC og PP, majoriteten i Barcelona og Tarragona.
I Tabarnia mener man, at denne gamle lov ikke er ændret, fordi majoriteten af indbyggerne i Lleida og Girona altid har stemt på separatisterne, hvilket har beholdt dem ved magten.
Et andet uligt aspekt er økonomien. Tabarnia har mere industri og mere turisme og mere meget andet, mens det øvrige Catalonien hænger økonomisk sammen takket være tilskud. Altså betaler Tabarnia.
 

Korruption og undertrykkelse

Tabarnia-tilhængerne mener desuden, at korruption blandt de catalanske politikere har været omfattende, ligesom offentlige midler på ulovlig vis er brugt på at føre separatisternes sag.
Før og efter Carles Puigdemonts uafhængighedserklæring i oktober 2017 er flere tusinde virksomheder flygtet fra regionen, hvilket i sagens natur skaber øget arbejdsløshed og forringet livskvalitet.
Den nuværende model for selvstyre giver alle spaniere ret og pligt til at bruge spansk, mens borgerne i syv regioner frit kan tilvælge det regionale sprog. Men i Catalonien er undertrykkelse af det spanske sprog i undervisning, i offentlig administration og i visse virksomheder ikke ukendt.
Uafhængighedsbevægelsen er dermed for mange kommet til at stå for ufred, diskrimination og økonomisk ruin.
 

Det forsvundne demokrati

I februar fik Tabarnia en præsident. Det er komikeren og forfatteren Albert Boadella. Han blev taget i ed via en videokonference, eftersom han opholdt sig i eksil i Madrid og ikke turde krydse grænsen til Tabarnia eller Catalonien af frygt for at blive arresteret. Ligheden med Carles Puigdemonts situation er ikke til at overse.
Albert Boadella, mener, at demokratiet er forsvundet i Catalonien, og at artikel 155 i den spanske grundlov skal forsætte med at gælde, indtil der er genorettet demokratiske tilstande. Han frygter baskiske forhold med en ETA-lignende bevægelse, og han mener, at den catalanske nationalisme er en virus, der kommer fra en overlegenhed over for andre spaniere.
Under sit sidste besøg i Barcelona måtte han bede om politibeskyttelse for at turde underskrive eksempler af sin seneste bog, ¡Viva Tabernia!. Han tager det tungt, at han skal beskyttes i sin hjemegn. Det har foreløbig været beskyttelse mod graffiti på hans bolig og et værn mod skraldesække i haven.
Der arbejdes på at gøre Tabarnia til en politisk enhed. Tanken er for nuværende ikke et egentligt parti, men en tværgående koalition af parter, som vil tilslutte sig fronten imod separatismen. Man har også indsamlet underskrifter. Foreløbig har næsten 300.000 personer på change.org skrevet under på, at man ønsker den spanske regerings tilladelse til at stemme om til at gøre Tabarnia til Spaniens 18. region. Altså ikke kun en løsrivelse, hvis Catalonien løsriver sig. Man ønsker en afstemning blandt tabarnerne i oktober 2019.
Tabarnia er en trussel imod hele uafhængighedsbevægelsen, der nok har undervurderet de kræfter, der ikke går ind for løsrivelse. Under en demonstration i marts i Barcelona var kun 15.000 deltagere iflg. lokalpolitiet på gaderne, mens Tabarnia-folket anslår, at omkring 200.000 deltog.
På skiltene stod der: ”Det er slut med vittigheden. Leve Tabarnia!”.
 

Gente de Tabarnias ord

La Danesa har talt med en talsmand for Gente de Tabarnia, der ønsker at være anonym. Vedkommende giver os her et stemningsbillede fra Catalonien samt sin holdning til fremtidens Tabarnia:
”Situationen i Catalonien kan synes fredelig, men i realiteten er det ikke tilfældet. Separatisterne lader til at være faldet til ro, men det er, fordi de har set faren. Nogle af deres folk er i fængsel, andre er i eksil, mens andre igen er sagsøgte og formodentlig også kommer i fængsel. Man kan sige, at de afventer en ny chance. Vi må være på vagt.
Vi har skabt Gente de Tabarnia for at tage det store skridt fra social aktivisme til politisk aktion. Vi vil tilbyde en ny, selvstyrende region i Spanien.
Det går os godt. Vi har flere tilhængere end Sociedad Civil Catalana (SCC), som repræsenterer PP, Cs og PSC. Folk stoler mere på Tabarnia til bekæmpelse af catalansk separatisme end på de gamle institutioner. Tabarnerne ser, at vi kan rejse os og slå separatisterne demokratisk. Mens vi før var tyste og gemte os, er vi nu millioner, som går på gaderne i massedemonstrationer. Gaderne er ikke længere deres.”

 

Sagt om Tabarnia

Fremtrædende medlemmer af Ciudadanos, nu Cataloniens største parti, har givet Tabarnia følgende skulderklap:
”Hvis nationalisterne kræver en ikkeeksisterende ret til separation, kan enhver gøre det. Jeg foretrækker mangfoldighed og sammenhold,” Albert Rivera, formand for Ciudadanos.
”Nationalisterne går ind for et homogent Catalonien og falder nemt over deres egne selvmodsigelser,” Inés Arrimadas, leder af Ciudadanos i Catalonien.
”Tabarnia er et ubarmhjertigt spejl for nationalisterne. Det reflekterer deres manglende solidaritet og klodsethed,” Juan Carlos Girauta, talsmand for Ciudadanos i kongressen.

Nyeste artikler fra La Danesa

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, som designer og bygger mell...

Tema & Profiler

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas k...

Udflugter & Rejser

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet b...

Tema & Profiler

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en k...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk f...

Udflugter & Rejser

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Petersen – i dag lever som Pr...

Tema & Profiler

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet ...

Udflugter & Rejser

”Det er aldrig for sent at komme i gang med yoga”

Ordene kommer fra Isabella Nielsen, der begyndte at praktisere yoga i en alder af 39. I dag er hun 5...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte, der ligesom jeg selv har slået sig ned på denne fortovscafe. I ny og næ afbrydes mine tanker af ly...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas kyst, hvor du med 14 km til Afrika har rigtig god udsigt. I Tarifa, langt fra pools og alt inklusiv-f...

Udflugter & Rejser

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en kastanjefarvet hest, hvis ryg jeg med mine hundrede nogenogtres centimeters højde ikke engang kan se ...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk fra turismens larm og støj – og det kan man faktisk hurtigt komme, hvis man tager på opdagelse i have...

Udflugter & Rejser

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet i Estepona. ”Det er ligesom at skulle vælge mellem tusindvis af smukke skabninger. Og orkidéer er, l...

Udflugter & Rejser

Sport

Referat grundlovsmatch 2018

Søndag d 27. Maj 2018, afholdt man lidt på forskud den 26. Grundlovsmatch på Lauro Golf.   92 glade golfere var tilmeldt, hovedvægten danskere og alle mødte tidligt op denne søndag morgen.   Matchleder Tove og sekretær Claus var på pletten og stod parat med scorekort og glade smil. Der...

Golf

Ramt af Ramadan

Málaga CFs advokat, Juaquin Jofre, måtte flyve til Doha i Qatar for at møde klubejer, sheik Abdullah Thani, for på ny at få sat skub i klubben, mens retssager mod sheiken nu venter i den kommende sæson i 2. Division. Han havde sagt op i protest mod sin arbejdsgiver, klubejeren for Málaga CF, shei...

Sport

Gastronomi

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Vin og din mad - Gravad Laks med friske sommervine

De skønne lune sommeraftner, hvor vi kan sidde til langt ud på natten på terrassen, indbyder til man...

Gastronomi

Espetos – meget mere end bare sardiner!

Fattigmandsmad blev kongelig delikatesse ”Espetos de sardinas” står der på menukortet hos alle st...

Gastronomi

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Gitanos og romaer – bag om myterne

Vi vil definere os selv. Vi er trætte af at blive opfattet som tiggere, tyve, æggende tøjter, spåkoner og strålende musi...

Kultur

UB40 og Kool & the Gang er på vej

Der bliver koncert og fest for alle pengene, når legenderne UB40 og Kool & the Gang gæster Costa del Sol i næste mån...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, so...

Tema & Profiler

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår ua...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Pete...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 6

I denne og sidste del af serien om nyttige apps til Spanien, har vi valgt l...

Tema & Profiler

Regeringen væltet

Pedro Sánchez er ny spansk statsminister i overgangsperioden frem mod kom...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Sandie Ann Nielsen

Hun spiller godt og synger smukt. Og det er netop med guitar og mikrofon, d...

Tema & Profiler

Fra Spanien til Sverige for Mijas æsler

Mijas Pueblo er på godt og ondt er kendt for sine 92 æsler. Før i tiden tra...

Tema & Profiler

Det kører ba’r ... i højhastighedstoget

Om ganske få år vil tre fjerdedele af Spanien være forbundet af de nye højh...

Tema & Profiler

Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinde, eller..?

Der kan nævnes mange navne, når snakken falder på vinde i Spanien. På Costa...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com