tilmeld nyhedsmail

Bølleschæferen og Pjoklederen - og Madstiffen

”Nu må du lige ignorere ham, hvis han skulle finde på at hoppe op. Vi har talt om, at han skal til at holde op med det, men han er jo teenager. Boret knallert og damer, du ved. Hjernen er ikke helt udviklet endnu,” siger Per med et glimt i øjet, inden han låser døren op.
Jeg nikker indforstået. I entreen venter 25 kg teenage-hund, begejstret fra hale til snude, der dog formår, for det meste, at bevare alle fire poter på flisegulvet, så man kan komme til at klappe ham. Jeg lader en bemærkning falde om at Madstiffen (udtales med blødt ’d’) holder sig vel tæt på foderskålen og Pjoklederen aka. Per Lau Jensen, trykker Madstiffen på siden og forsikrer mig om, at ribbenene er lige derinde bagved. Madstiffen sender mig et sigende blik – jeg forstår nok, hvem der serverer portionerne.
 
Vi tager plads i sofaen, og Madstiffen, hvis rigtige navn er Markis, bliver anvist ’jazz salonen’.
”Det er fordi, han ikke kan finde ud af at udtale ’chaiselong’, så vi kalder det bare jazz salon,” forklarer Per mig, og Markis tager mere eller mindre elegant plads i det bløde møblement.
Vi befinder os i Per Lau Jensens villa i Canillas de Aceituna øst for Málaga. Her har han boet siden september 2015 – nogle måneder senere flyttede Markis ind, og det er her, Pers seneste bog verden ifølge Pjoklederen og Bøllechæferen, der foregår i et krøllet parallelunivers, hvor hverdagens hændelser er overdynget et tykt lag humor og man ikke skal tage alting helt bogstaveligt, blev til.

Skuffeskriverier

Per var i 50’erne, da han kastede sig over forfatterskabet. I årevis skrev han til skrivebordsskuffen, mens han førte en karriere som racerkører og sidenhen ejendomsmægler. Tidligere har han boet i Skåne, men er nu flyttet til Andalusien, hvor han bor på den spanske campo, langt væk fra turismen og strandbarerne. Her er det kun enkelte besøgende og så nogle forfattervenner, der kommer på besøg.
”Det passer mig fint, at folk ikke kan komme og banke på min dør hele tiden. Som forfatter kan man jo ikke bare tage 45 minutter ud og skrive i. Det er noget, der kræver fordybelse, og det får man bedst, når man er alene.”
Dog lader Per ofte sine forfatterkollegaer komme på besøg.
”De forfattere, der kommer her for at skrive, er ligesom indforståede med, at vi begge har et projekt i gang. Vi kan derfor gå en hel dag, uden at veksle et eneste ord, også selvom vi passerer hinanden.”
Om aftenen tages der dog hul på samtalen, gerne over et glas brandy, som Per har en særlig forkærlighed for.

Polispoul, Uroschæferen og Anløbne Alonso

’Hundedage - Bøllechæferen og Pjoklederen’ er navnet på Pers første bog i denne genre, som er baseret på samtaler mellem ham selv og sin nu afdøde schæferhund.
”Det startede som en blog omkring mine små humoristiske selvdigtede samtaler om vind og vejr med min daværende hund, der kaldte mig Pjokleder, fordi han ikke lige kunne udtale flokleder,” fortæller Per. Derefter skrev han for et hundemagasin, og så var der flere, der opfordrede ham til at udgive en bog i samme stil.
”Jeg tænkte slet ikke om mig selv, at jeg duede til at være morsom over længere tekster. Tanken groede dog i mig, og mens jeg gik og arbejdede med det, oprettede jeg en facebook-side, hvor jeg skrev nogle af hændelserne og tankerne ned. Året efter udkom bogen.”
 
Nu er den anden bog, der foregår i dette finurlige univers på trapperne, hvor der digtes videre på deres krøllede historier. Bølleschæferen og Pjoklederen tager i denne bog på en måneds ferie på Costa del Sol. Her møder Bølleschæferen olivenbondens store Mastin, Filippa Firben, Francomyrerne og dyrlægens hund Anløbne Alonso. På vej hjem har der gemt sig et par blinde passagerer i bilen, men ved hjælp af falske dokumenter lykkedes det dog at forcere de skarpt bevogtede grænser til Danmark og til Sverige, hvor galleriet af karakterer inkluderer sværvægtsweileren, Collie Connie, Polispoul og hans hund, Uroschæferen blandt andre. Det er også i denne bog, Madstiffen for første gang gør sin entre.
 
Pers hunde-bøger er en form for ’autofiktion’ fordi den ene hovedperson, Pjoklederen, kan betragtes som en selvironisk udgave af Per selv og samtidig er fortællingerne inspireret af virkeligheden men foregår i et parallelunivers, hvor alt kan ske.
Vi afbrydes af en intens stirren ude fra terrassen. Indholdet i La Danesas udsendtes taske var lidt for interessant og teenageren fik en midlertidig timeout, hvor han fra en solstol lige udenfor vinduet nu lader os vide, at situationen ikke er optimal. De mørke øjenbryn er perfekt oprullede i et ynkeligt udtryk over den sorte maske, som havde de været i papillotter natten over.

- og Madstiffen

Facebooksiden ’Bøllechæferen og Pjoklederen – og Madstiffen’ har nu 6000 fans, der dagligt følger med i Madstiffen, der har overtaget faklen fra Bølleschæferens, tosserier og Pjoklederens forsøg på holde trit med ham, hvilket er et omfattende arbejde. Til spørgsmålet, om der også kommer en bog om Madstiffen, er Per ikke direkte afvisende:
”Nu må vi jo se, hvor mange der gider følge med i hans drengestreger,” siger han og skæver ud til Madstiffen, der ser ud til minimum at have en trilogi i sig.
Per kører mig ned til min bil, der holder et godt stykke nede af den snørklede grusvej. Inden da siger vi farvel til Madstiffen, der ligger på sin plads i entreen. Papilotterne er vendt tilbage i folderne over øjnene og jeg klapper Madstiffen på siden, dér hvor Per påstår, ribbenene findes inden bag ved. Bevares, hvis du siger det, Pjokleder.
 
Verden ifølge Bølleschæferen og Pjoklederen udkommer 29. maj. Signeret forsalg er i gang.
 
Verden ifoelge4 R

 

UdskrivE-mail

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ...

Kultur

Juice Bar i Vitamina - hvorfor juice?

Mange af os har nedsat fordøjelse, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer fra ...

Helse & Sundhed

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter at have været i Danmark m...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, da jeg fortæller, at jeg ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lonni Snitker åbnet konti, ...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie, nyde kulturen og gastron...

Tema & Profiler

Sport

La Liga-start med et nyt Málaga-team

Der er langt op til en spændende La Liga-start for Málaga CF mandag den 21. august kl. 22 på Estadio La Rosaleda i Málaga, hvor modstanderen er Eibar fra Baskerlandet. Ikke færre end otte nye spillere er kommet til træner Michels trup, efter 13 er forsvundet – holdt op, solgt eller lejet ud. Topna...

Sport

Uroen ulmede - og nu strid mellem sheiken og Michel

Uroen ulmede- og nu strid mellem sheiken og Michel Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mod muren med et helt nyt hierarki(klubben solgte spillere for 33 mio. euro og købte for 9.7 mio.) uden stjernenavn.   Optimismen lyste ud af alle, da sidste sæson sluttede på forrygende vis. Efter b...

Sport

Mange spiller golf - Men få kan reglerne

Det udsagn hørte folkene bag GolfQuis ofte, og det besluttede de sig for at gøre noget ved.   Alle eksperter siger, at jo bedre man er til regler, desto bedre er man på banen, og jo lavere bliver ens golfhandicap. Derfor er det vigtigt, at man kan reglerne.   GolfQuis er udviklet i sam...

Golf

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.   With pleasure – med glæde! Den altid smile...

Sport

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Tarifa – mongolske telte og militære bunkers

Jeg slår øjnene op og kigger direkte op i det runde loft, hvor dampbøjede trælameller holder teltdugen hævet højt oppe over os. En mild levante-vind har holdt os kølige hele natten, som vi har tilbrag...

Udflugter & Rejser

Higuerón floden og den store kærlighed

Higuerón floden er en smuk, lille flod, der ligger ved foden af den skønne landsby Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige side af Higuerón, på et klippeparti højt over fl...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Hold på sommeren

Det er blommesæson, og frugthandlernes boder bugner af dem. Tag blommerne med ind i den nye sæson ve...

Gastronomi

Sabor a Málaga starter samarbejde med cøliakiforbundet i Mál…

En af de seneste nyheder hos Sabor a Málaga er samarbejdet med Málagas cøliakiforbund Asociación de ...

Gastronomi

Vin - og din mad

Ud over at være en god tandlæge har Anders nu bevist, at han også er god i køkkenet. Da vi ringer på...

Gastronomi

Kultur

Markedshallen Las Atarazanas - Et skibsværft fyldt med tomat…

Markedshallen Las Atarazanas Det er nemt at overse markedshallen Las Atarazanas i Málaga, hvor den ligger klemt inde bl...

Kultur

Galleri Art Club præsenterer udstilling med David Utzon

David Utzon, barnebarn af Jørn Utzon udstiller sine fantastiske malerier for første gang i udlandet i Galleri Art Club b...

Kultur

Et stykke historie på fire hjul

Da man i 1957 startede fabrikationen af Seat 600 i Barcelona, fik det halve Spanien hjul at køre på – og det med en moto...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Endelig er Natalia (igen) dansk statsborger

Velkomstkomiteen i Málaga lufthavn, der kunne byde Natalia velkommen efter ...

Tema & Profiler

En dag med – den danske konsul Marisa Moreno Castillo

”Nu har du vel husket at tage dine vitaminer?” spørger en velmenende sjæl, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Lonni Snitker

Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lo...

Tema & Profiler

Fertilitetsturisme – kvinden og ægget

De fleste turister vælger at tage til Costa del Sol for at holde badeferie...

Tema & Profiler

Boganmeldelse: 'At dø for at leve' af Anita Moorjani

For nylig genlæste jeg Anita Moorjani’s bog ”At dø for at leve”, “Dying to ...

Tema & Profiler

Sidste skud i bøssen

Sommeren har været lang og varm. Det samme kan siges om landets anklagebænk...

Tema & Profiler

Hajer i Middelhavet – myter og fakta

Til stor skræk og overraskelse, og måske skulle man tilføje; til mediernes ...

Tema & Profiler

Plastik-diæt – Del 1

Plastik-diæt i køkkenet I martsudgaven af La Danesa bragte vi artiklen "Mi...

Tema & Profiler

Dansk skole på Costa del Sol

Nordmændene og svenskerne kan noget her på Costa del Sol, som vi danskere i...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29