En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sorte maske og kappe.

Fægtning er en ældgammel sport, der udfordrer din koncentrationsevne, din balance, din strategiske årvågenhed - og så er det rigtig god motion. I moderne sportsfægtning fægter man med de 3 våben fleuret, kårde og sabel.
 
Deltagerne til aftenens træningssession, som finder sted i Málaga centrum, er af meget blandet alder - fra 14 år og fem årtier op. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at fægteskolerne, eller sporten generelt, må have en meget tynd marketingstrategi, for uanset hvem jeg spørger, hvordan de kom til at dyrke fægtning, er svaret forskellige variationer af ‘det var mere eller mindre tilfældigt’. Alle virker de dog meget passionerede omkring sporten.
 
Arturo Moya, formand for fægteklubben ‘Club de Esgrima Larios Perchel’. Ses her sammen med instruktøren Lazaro, som er fra Cuba.
Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg plejede egentlig at komme her med mine børn. Så sad jeg på bænken, mens de trænede, og en dag foreslog træneren, at jeg selv deltog. Det er ti år siden nu,” fortæller Arturo, der har været formand for fægteklubben de sidste fem år. Han har vundet Andalusiens mesterskab i fægtning flere gange.
 
María, træner for børneholdet i fægteklubben

Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg ville bare gerne prøve en sportsgren, der var anderledes, og så blev det fægtning. Det er seks år siden nu. Når man først er blevet bidt af fægtning, så er det for livet!”
 
Julia, har dyrket fægtning i et seks måneder

Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg ledte egentlig efter noget cirkus-skole, som jeg har dyrket i Prag, hvor jeg boede før. Det findes ikke i Málaga, men i min søgen faldt jeg over fægteklubben her og tænkte, at det da var en anderledes sport.”
 
Selvom der blot trænes, er fægterne koblet op til et elektrisk system, så det går en ledning fra en lille plade i gulvet igennem fægterens dragt og ud igennem ærmet, hvor ledningen sidder fast i kården. På spidsen af kården er der så en lille kontakt, der registrerer, hver gang modstanderen stikkes med spidsen, der altså er ganske flad i enden. Alligevel bærer fægterne de karakteristiske fægtemasker for at beskytte øjne og ansigt, og kvinderne bærer deciderede brystværn.
De nyeste medlemmer låner blot udstyret – jakke, bukser, maske og brystværn med hjem og vasker før hver træning. Med tiden køber de fleste dog deres eget udstyr, som man tager sig betydeligt bedre ud i.
 
Nu går træningen i gang. ”Vi spiller til ti,” fortæller en venlig deltager mig, og da vedkommende ser mit undrende blik, forklares der, at det drejer sig om ti ’stik’. Altså den første, der når at stikke modstanderen ti gange, har vundet træningskampen. Jeg placerer mig på bænken og iagttager de to fægtere, der ser ud til at være en kvinde og en mand. Ved første øjekast ser det ganske statisk ud. De står og vipper lidt fra det ene ben til det andet og stikker nogle huk ud i luften. De prøver at lure hinandens taktik af. Lige pludselig springer kvinden frem i et vildt spring, så brystet bøjes helt ned over hendes forreste knæ. Det bagerste ben er strakt smukt bagud og kården sidder perfekt i siden på modstanderen. ”DING” – der var point.
 
Som jeg sidder her på bænken i sportshallen kan jeg godt se, at der er meget koordination bag det, der godt kan virke som lidt tøvende trin. Og da fægterne fjerner maskerne, er det da også nogle meget svedige ansigter, der forpustet dukker op bag dem. Det er nogle intense kampe, der kræver hele kroppens styrke og hovedets kløgt.
Jeg forlader fægteklubben med en lidt større forståelse og respekt for denne, for mig, lidt underlige sportsgren.
 

Skuespillerinden Angelina Jolie, fodboldstjernen David Beckham og grundlæggeren af Facebook, Mark Zuckerberg, har alle en ting til fælles: De er alle fægtere.

Facts om fægtning


Fægtning har en lang historie bag sig og er en af kun fire sportsgrene, der har været med i samtlige Olympiske Lege siden begyndelsen i 1896. Faktisk er fægtning lige så indgroet i det Olympiske Lege som brydning og atletik. Mange af de mest anerkendte universiteter i USA - såsom Harvard, Princeton, Duke og Columbia - rekrutterer fægtere.
 
Der er et betydeligt sæt regler, der styrer, hvornår og hvordan man får point, når man rammer modstanderen. Og reglerne varierer alt efter sværdtyperne kårde, fleuret og sabel.
 
Fægtning er et sprint, ikke et maraton. Når du fægter, kræver det eksplosiv acceleration - du springer frem mod modstanderen for at få et hug ind på det rigtige tidspunkt. Egentlige ‘kampe’ varer ofte ikke mere end et minut.
At være en god fægter vil sige, at man er ekstremt observant og god til at genkende mønstre i sin modstanders taktik. Derfor kaldes fægtning ofte for ‘fysisk skak’.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com