En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sorte maske og kappe.

Fægtning er en ældgammel sport, der udfordrer din koncentrationsevne, din balance, din strategiske årvågenhed - og så er det rigtig god motion. I moderne sportsfægtning fægter man med de 3 våben fleuret, kårde og sabel.
 
Deltagerne til aftenens træningssession, som finder sted i Málaga centrum, er af meget blandet alder - fra 14 år og fem årtier op. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at fægteskolerne, eller sporten generelt, må have en meget tynd marketingstrategi, for uanset hvem jeg spørger, hvordan de kom til at dyrke fægtning, er svaret forskellige variationer af ‘det var mere eller mindre tilfældigt’. Alle virker de dog meget passionerede omkring sporten.
 
Arturo Moya, formand for fægteklubben ‘Club de Esgrima Larios Perchel’. Ses her sammen med instruktøren Lazaro, som er fra Cuba.
Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg plejede egentlig at komme her med mine børn. Så sad jeg på bænken, mens de trænede, og en dag foreslog træneren, at jeg selv deltog. Det er ti år siden nu,” fortæller Arturo, der har været formand for fægteklubben de sidste fem år. Han har vundet Andalusiens mesterskab i fægtning flere gange.
 
María, træner for børneholdet i fægteklubben

Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg ville bare gerne prøve en sportsgren, der var anderledes, og så blev det fægtning. Det er seks år siden nu. Når man først er blevet bidt af fægtning, så er det for livet!”
 
Julia, har dyrket fægtning i et seks måneder

Hvordan blev du interesseret i fægtning?
“Jeg ledte egentlig efter noget cirkus-skole, som jeg har dyrket i Prag, hvor jeg boede før. Det findes ikke i Málaga, men i min søgen faldt jeg over fægteklubben her og tænkte, at det da var en anderledes sport.”
 
Selvom der blot trænes, er fægterne koblet op til et elektrisk system, så det går en ledning fra en lille plade i gulvet igennem fægterens dragt og ud igennem ærmet, hvor ledningen sidder fast i kården. På spidsen af kården er der så en lille kontakt, der registrerer, hver gang modstanderen stikkes med spidsen, der altså er ganske flad i enden. Alligevel bærer fægterne de karakteristiske fægtemasker for at beskytte øjne og ansigt, og kvinderne bærer deciderede brystværn.
De nyeste medlemmer låner blot udstyret – jakke, bukser, maske og brystværn med hjem og vasker før hver træning. Med tiden køber de fleste dog deres eget udstyr, som man tager sig betydeligt bedre ud i.
 
Nu går træningen i gang. ”Vi spiller til ti,” fortæller en venlig deltager mig, og da vedkommende ser mit undrende blik, forklares der, at det drejer sig om ti ’stik’. Altså den første, der når at stikke modstanderen ti gange, har vundet træningskampen. Jeg placerer mig på bænken og iagttager de to fægtere, der ser ud til at være en kvinde og en mand. Ved første øjekast ser det ganske statisk ud. De står og vipper lidt fra det ene ben til det andet og stikker nogle huk ud i luften. De prøver at lure hinandens taktik af. Lige pludselig springer kvinden frem i et vildt spring, så brystet bøjes helt ned over hendes forreste knæ. Det bagerste ben er strakt smukt bagud og kården sidder perfekt i siden på modstanderen. ”DING” – der var point.
 
Som jeg sidder her på bænken i sportshallen kan jeg godt se, at der er meget koordination bag det, der godt kan virke som lidt tøvende trin. Og da fægterne fjerner maskerne, er det da også nogle meget svedige ansigter, der forpustet dukker op bag dem. Det er nogle intense kampe, der kræver hele kroppens styrke og hovedets kløgt.
Jeg forlader fægteklubben med en lidt større forståelse og respekt for denne, for mig, lidt underlige sportsgren.
 

Skuespillerinden Angelina Jolie, fodboldstjernen David Beckham og grundlæggeren af Facebook, Mark Zuckerberg, har alle en ting til fælles: De er alle fægtere.

Facts om fægtning


Fægtning har en lang historie bag sig og er en af kun fire sportsgrene, der har været med i samtlige Olympiske Lege siden begyndelsen i 1896. Faktisk er fægtning lige så indgroet i det Olympiske Lege som brydning og atletik. Mange af de mest anerkendte universiteter i USA - såsom Harvard, Princeton, Duke og Columbia - rekrutterer fægtere.
 
Der er et betydeligt sæt regler, der styrer, hvornår og hvordan man får point, når man rammer modstanderen. Og reglerne varierer alt efter sværdtyperne kårde, fleuret og sabel.
 
Fægtning er et sprint, ikke et maraton. Når du fægter, kræver det eksplosiv acceleration - du springer frem mod modstanderen for at få et hug ind på det rigtige tidspunkt. Egentlige ‘kampe’ varer ofte ikke mere end et minut.
At være en god fægter vil sige, at man er ekstremt observant og god til at genkende mønstre i sin modstanders taktik. Derfor kaldes fægtning ofte for ‘fysisk skak’.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virk...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, fanerne findes frem, slag...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bj...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik o...

Tema & Profiler

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem l...

Udflugter & Rejser

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang til Europa for indvandrere...

Tema & Profiler

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit beh...

Udflugter & Rejser

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have noget at spise? Eller har...

Tema & Profiler

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanie…

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange led...

Bolig i Spanien

"Sund og glad - mentalt og fysisk"

"Sund og glad - mentalt og fysisk" Få de vigtigste og mest effektive redskaber ift at optimere din s...

Helse & Sundhed

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit behov, når du befinder dig på Costa del Sol. Blot nogle kilometer fra Málaga by og lige ved den travle ...

Udflugter & Rejser

Ávila

Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejl...

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Sport

Familien glad: Fra den engelske kulde til varmen på Costa de…

Han underskrev sin første professionelle fodbold-kontrakt som 16-årig.Nu fast mand på det senegalesiske landshold med kampe ved VM i Rusland mod Polen og Japan.Er i England rykket ned fra den fornemste række, Premier League, med Hull City for herefter at bringe Wolverhampton Wanderes op.For den 28-å...

Sport

En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sor...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Kultur

Bodegas Torres - Et møde med vin, mad og to generationer fra…

Da jeg blev spurgt, om jeg ville med på vintur og besøge Bodegas Torres i Villafrance de Penedés i Catalonien, tog det m...

Kultur

Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til sk...

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og ...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor ha...

Tema & Profiler

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang t...

Tema & Profiler

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have ...

Tema & Profiler

Eventyrerne Naundrup

De sportsglade danskere valfarter til Finca Naundrup. Det populære sportsre...

Tema & Profiler

Hvordan er vores syn på kvinder, der bliver ældre?

La Danesa har talt med den norske forfatter Anne Østby om hendes bog Et sty...

Tema & Profiler

Singles Day – verdens største shoppingdag

De fleste har hørt om Black Friday og måske også Cyber Monday, men nu melde...

Tema & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com