Kommunalvalg 26. maj: Partido Popular spiller med musklerne

Valget i Málaga by blev en gyser uden sidestykke. Efter en langtrukken finoptælling af stemmerne, trak byens grand old man det længste strå. Francisco de la Torre har været borgmester i næsten 20 år og er nu, i en alder af 76 år, klar til fire nye. Med støtte fra Ciudadanos besejrer han knebent rivalen fra PSOE med 16 mandater mod 15.
 
I flere kommuner måtte stemmerne fintælles, før valgresultatet lå klart. Som ventet blev kommunalvalget en gyser, hvor få stemmer afgjorde de sidste mandater, som bliver tungen på vægtskålen i flere byer. 
 
Socialistpartiet PSOE har for tiden medvind i spansk politik, og de blide vinde spredte sig også over de fleste af partiets lokalafdelinger til det netop overståede kommunalvalg.

I næsten alle Costa del Sol-kommuner går partiet således frem. Men i næsten alle tilfælde er der tale om så få stemmer og mandater, at det i den store helhed næppe får den store betydning. PSOEs fremgang sker nemlig i de fleste kommuner på bekostning af deres trofaste støttepartier. Faktisk er det kun i Benalmádena, socialistpartiet kan juble over en decideret valgsejr.
Anderledes tegner billedet sig for ærkerivalen, Partido Popular.
 

PP gør rent bord

Det var ellers med bekymrede miner, Partido Popular i flere Costa del Sol-kommuner gik til valg. Ved parlamentsvalget sidst i april tabte partiet halvdelen af sine mandater, og frygten for en stemmeflugt til partiet Ciudadanos, som i år stillede op i samtlige kommuner, og det nye parti i spansk politik, VOX, var reel. Men frygten blev gjort til skamme. Og i sådan en grad, at overraskelsen stod malet i ansigtet på flere af provinsens PP-borgmestre. I Marbella genvinder partiet sit absolutte flertal, i Fuengirola udvider PP sit absolutte flertal og i Estepona fejer partiet al politisk modstand af banen ved at sætte sig på 21 af 25 mandater i byrådet. De gode resultater nåede også til Nerja, hvor Partido Popular blot er et enkelt mandat fra at genvinde den politiske magt, og det mandat finder de let hos enten Ciudadanes eller VOX.

Det samme gør sig gældende i Málaga, mens partiet i både Mijas, Torremolinos, Rincón de la Victoria og Vélez-Málaga / Torre del Mar er størst og dermed står med gode kort på hånden, når de politiske forhandlinger indledes. Det kræver naturligvis, partiet spiller sine kort ordentligt og ikke brænder sit lys i begge ender, som vi så det i flere kommuner for fire år siden. Blandt andet i Torremolinos, hvor et noget særpræget firkløver væltede Partido Popular, og deres mangeårige borgmester, af pinden. Det samme kan let ske igen. Det nok så omtalte firkløver har nemlig lige akkurat mandater nok til at samle flertal.
 

De store tabere

Meget atypisk for tiden går både PSOE og Partido Popular frem i Málaga-provinsen. Det gør de naturligvis på bekostning af de nye partier, som på landsbasis ellers sluger stemmer som aldrig før. Podemos' meget frie og alternative organisering af sine lokalafdelinger giver nu bagslag. I modsætning til andre har partiet ikke lokalafdelinger. I stedet støtter man et lokalparti. Nogle steder hedder partiet ”Adelante” eller ”Sí se puede” krydret med et bynavn. Og nogle helt tredje steder stiller man op som Izquierda Unida (IU), som er samarbejdspartiet på landsplan. De mange partinavne og profiler, gør det tilsyneladende vanskeligt for selv de trofaste Podemos-vælgere at sætte deres kryds rette sted. I ikke én eneste kommune sikrer partiet sig mere end tre mandater, og man skal lede længe for at finde et byråd, hvor partiet måske kan få en smule indflydelse. Det samme gælder VOX, som kun er kommet ind med et enkelt mandat hist og pist. VOX' resultater ved regionalvalget sidste år og parlamentsvalget i april fik ellers flere lokalpolitikere til at ligge søvnløse. Godt sover de dog fortsat næppe i Ciudadanos. På trods af at være godt organiseret i samtlige kommuner og nu landets tredjestørste parti, kan Ciudadanos, med undtagelse af Mijas, ingen steder trække mere end sølle to mandater. Disse mandater kan vise sig at blive tungen på vægtskålen flere steder, men partiet havde unægtelig håbet at få en anden rolle.
 
 

Her kan alting ske: 

 
 

Mijas

Partido Popular er størst – igen. Men de har kun én mulig samarbejdspartner; Ciudadanos. Ciudadanos samarbejder gerne, men mod at de får borgmesterposten. Hér ligger roden til de politiske problemer Mijas. I sidste valgperiode indgik Ciudadanos først en aftale med PP og efterfølgende med PSOE. Den vej rundt har Maldonado været borgmester de sidste fire år. Det står helt uvist, hvad der nu vil ske på rådhuset.
 
Mijas
 
 

Torremolinos

PP kan med deres nye borgmesterkandidat, Del Cid, efter fire år i skyggen komme tilbage til magten. De kan regne med støtte fra VOX, men det er tvivlsomt, om Ciudadanos er med på den. Vælger Ciudadanos at fortsætte med sin opbakning til PSOE, kan den nuværende borgmester, José Ortiz, samle de fornødne 13 mandater. PSOE er gået frem på markant byfornyelse og mere liv i gaderne.
 
Torremolinos
 

 

Vélez-Málaga / Torre del Mar

Vélez-Málaga har været præget af politisk kaos de sidste fire år. Den store vifte af partier er nu blevet reduceret til fire. Det bør gøre puslespillet lettere at samle. Men alt kan ske, afhængig af hvilken side lokalpartiet GIP vælger.
 
Velez
 

 

Rincón de la Victoria

Den lille kystkommune øst for Málaga er uden sidestykke kommunen med flest partier i byrådet. Francisco Salado fra PP står med 7 mandater med de bedste kort på hånden, men tiden har vist, at det ikke er let at gøre to-tre mindre støttepartier tilfredse.
 
Rincondelavictoria
 

 

Almuñécar

Det politiske billede i Almuñécar er stærkt atypisk. Lokalpartiet Convergencia Andaluza, med Benavidas i spidsen, er størst og har, med udtagelse af valgene i 1991 og 2015, altid været størst i kystbyen, som ligger lige på grænsen til Granada-provinsen. PP har siddet på borgmesterposten de sidste to valgperioder, takket være et samarbejde med netop dette parti, men samarbejdet er gået helt i stykker. Derfor er den politiske situation i Almuñécar helt uklar.
Almunecar
 

 
 
 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og alt...

Sport

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucí...

Udflugter & Rejser

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i...

Kultur

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhullet øst for Málaga lige ...

Tema & Profiler

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingb...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indian summer)

Vejret spiller os et puds Vi træder nu ind i årets første efterårsmåned, september. Som dansker lig...

Kultur

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca...

Udflugter & Rejser

Jubilar hos Nykredit

Hun var med, da Nykredit åbnede sit kontor i Marbella for 15 år siden. Lidt senere på måneden spring...

Profiler

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun J...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smu...

Udflugter & Rejser

Museo Alborania - Aula del Mar

Der er en verden til forskel fra Málaga centrums bankende hede og klare sommersol til de lokaler, je...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som i flere år har haft massivt pres morgen og eftermiddag, når de godt 20.000 personer, so...

Udflugter & Rejser

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca. 600 km. fra Málaga. Det specielle består i at byen ligger på en klippe mellem to floder: Huécar og...

Udflugter & Rejser

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mere hellige. Vel at mærke set ...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smukke, solfyldte sandstrande. Allerede i 1893 kunne man læse i en avis i Madrid, at Benidorm kunne byd...

Udflugter & Rejser

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Vikingos Golf på Valle Romano

Vikingos golf er en dansk herregruppe på Costa del Sol, som sammen med danske gæster mødes 6 gange om året og spiller golf på nogle af Andalusiens bedste golfbaner.Man har i år spillet Baviera golf i marts, Santana golf i april og Granada golf i maj på en super weekendtur med damer.Man går nu i gang...

Golf

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Kultur

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i Vágar, som er stiml...

Kultur

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingbandet Sweepy Swing s...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Sommeren er her – og det er kakerlakkerne også!

Når varmen stiger og luftfugtigheden øges, som sædvanlig på Costa del Sol o...

Tema & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com