Det danske magasin i Spanien
Du er ikke noget særligt

Livet er fyldt med problemer, og du slipper aldrig for dem, lyder budskabet i provokerende selvhjælpsbog

De fleste selvhjælpsbøger har et optimistisk budskab: Du er unik, og du kan opnå lige, hvad du vil. Bare du tror på det og virkelig ønsker dig det, så kan du blive lykkelig.
 
Men det er en værre gang vrøvl, mener den amerikanske blogger Mark Manson. Han har skrevet bogen Kunsten at være f*cking ligeglad, der har det stik modsatte budskab: Du er ikke noget særligt.
 
”De fleste af os er ret gennemsnitlige til det, vi laver. Selv hvis du er ekstraordinært god til en ting, er du sandsynligvis gennemsnitlig eller under gennemsnittet til de fleste andre ting. Sådan er det bare. For at blive fremragende til noget, skal du bruge vanvittigt mange timer og energi på det. Og da vi har et begrænset antal timer og energi til rådighed, er det de færreste af os, der bliver fremragende til mere end én ting, hvis vi overhovedet bliver det til noget.
Desuden har det som regel en pris at være ekstremt god til én ting. Dygtige forretningsfolk er ofte håbløse i deres privatliv. Fremragende sportsfolk er ofte egocentrerede, overfladiske og dumme som et bræt,” siger Mark Manson.
 

Vælg dine problemer

Livet er fyldt med problemer, og du slipper aldrig for dem. Vejen til et godt liv består derfor i at finde ud af, hvilke problemer du vil have i dit liv, og så være ligeglad med resten, siger Mark Manson:
 
”Hvis jeg spørger dig: ”Hvad vil du gerne have ud af livet?” Og du siger noget i stil med: ”Jeg vil være glad og have en fantastisk familie og et job, jeg er glad for,” så er dit svar så almindeligt og forudsigeligt, at det reelt ikke betyder noget som helst.
 
Alle kan lide det, der føles godt. Alle vil gerne leve et bekymringsfrit, lykkeligt og nemt liv, have en flot krop, tjene mange penge, være populær, respekteret, elsket og beundret og blive mødt af stående klapsalver. Alle vil have det. Det er nemt at ønske det.”
 

Vælg smerten i dit liv

”Et mere interessant spørgsmål, som de fleste folk aldrig overvejer, er: ”Hvilken smerte vil du have i dit liv? Hvad er du villig til at kæmpe for?” For det ser ud til at have større betydning for, hvordan vores liv bliver.
 
De fleste ønsker at tjene en masse penge, men det er de færreste, der vil knokle tres timer om ugen for at opnå det. De fleste ønsker en flot, veltrænet krop, men det er de færreste, der gider træne hårdt og tælle alle kalorierne i deres mad. De fleste ønsker forrygende sex og et fantastisk parforhold, men det er de færreste, der er villige til at gennemgå de svære samtaler og være hudløst ærlige over for hinanden. Så de stiller sig tilfredse med det, de har.
Det kræver en indsats at blive lykkelig. Lykke vokser ud af problemer. Glæde springer ikke bare op af jorden som mælkebøtter og regnbuer. Ægte, livslang mening skal man gøre sig fortjent til ved at vælge sine kampe med omhu og håndtere dem.”

 

Gigantisk bestseller

Mark Mansons selvhjælpsbog Kunsten at være f*cking ligeglad har tilsyneladende ramt noget, som læsere verden over efterspørger. Bogen er solgt i tre millioner eksemplarer, har ligget 100 uger på New York Times’ bestsellerliste og var den mest solgte fagbog i USA i 2017. På bogsiden Goodreads.com har 200.000 læsere givet deres vurdering af bogen. Hos Audible, som er verdens største producent af lydbøger, er det den lydbog, som flest brugere nogensinde har sat bogmærke ved.
 
I Danmark har bogen det seneste år kæmpet med en række Harry Potter-bøger om at være den mest populære titel på eReolen Global, der er de danske bibliotekers udlån af e-bøger og lydbøger på fremmedsprog.
 
Den danske lydbogsudgave af Kunsten at være f*cking ligeglad er indtalt af Thomas Gulstad, der er blandt de nominerede til eReolens kåring af årets lydbogsindtaler.
 
Kunsten at være f*cking ligeglad kan købes på memoris.dk
Af Michael Jepsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.