Alderdom

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende udviklingsmuligheder, som jeg kan lide at fordybe mig i.
Takket være computer, internet med online kurser m.m. er det muligt at rejse til alle de emner, der optager og interesserer mig mest uden at skulle pakke kufferten.
Arbejdet i virksomheden giver mig daglig en stor glæde, og eftersom jeg ikke tror, at pensions alderen er en guddommeligt bestemmelse, er beslutningen taget om, at min hverdag fortsat vil være i forretningen, så længe jeg selv føler, at jeg er med til at gøre en forskel og betragter livet som meningsfuldt.

Mit arbejde giver mig helt klart mere energi og større årvågenhed sammen med det, der for mig er så vigtigt nemlig forbedring af mine kundskaber og viden.
Der er desværre et emne, jeg er rigtig meget ked af mht. min alder. Jeg føler, at når dåbsattesten viser et vist antal år, bliver vi puttet i en kasse med etiketten ”gammel.” Nu må du forberede dig på nedtrapning af livet og karrierestop. I det hele taget fodres vi enten direkte eller indirekte med frygten for alderdommen. Mange ældre står overfor mig og siger ”ja, Anni, der kommer jo noget til os alle sammen” mens de klamrer sig til en rollator, de måske godt kunne træne sig ud af. Jeg synes en rollator, kørestol eller stok er fantastiske hjælpemidler, men det må efter min mening aldrig blive en sovepude. Vær opmærksom på du holder dig i gang og bevæger dig. Jeg vil gerne holdes ude for ovenstående sammenligning og siger venligt med et smil men bestemt ”Hold mig udenfor dine meninger.” Efter min erfaring har negative ord stor magt , meget mere end vi ved.

Det er som en podning fra omverden, at når du bliver ældre, opstår der svagheder, og det kan du ikke gøre noget ved. Men livet bliver altså sjovere, måske også lidt mere udfordrende, hvis du kaster dig ud i kampen mod alderdommen. Som et stort forbillede har jeg lige nu en meget ældre kunde, ingen gav mange chancer, nu har han har sat både rollator og stok hen i hjørnet, træner hver dag til at øge antallet af skridt og går glad og velfornøjet uden hjælpemidler. Han er et fantastisk eksempel på, hvordan du via træning, stædighed og positivt sind kan bevarer din vitalitet og selvværd gennem hele livet. Han laver selv sin mad og prøver nye opskrifter, følger via computeren med i hvad der sker i omverdenen, og holder således sin hjerne knivskarp.
Uanset vores alder er der mange ting, vi kan gøre, som både forynger vores krop og forøger vores livskvalitet. Jeg vil så gerne være med til at ændre vores opfattelse af, hvad alder er og øge intensionen om at have et dejligt liv uanset alder.

Kosten

Vi ved alle, at kroppen næres med sund mad, så noget af det vigtigste, vi kan gøre, er at drage kærlig omsorg for os selv ved at spise sund mad.
Når du tilrettelægger din madplan, skal den være nem af følge, ellers bliver den ikke fulgt ret lang tid.
Det har ligesom været et modetrend at holde sig fra glutenfri mad, og videnskaben har påvist, at der er sundhedsmæssige fordele ved at holde sig til en glutenfri kost i alle aldre.
At spise mindre gluten forbedrer tarmenes sundhed. Holder du dig fra den gluten, der er i brød og pasta ændrer tarmbakterierne sig, således at du føler dig mindre oppustet med mindre luft i maven. Faktisk viste en undersøgelse også, at ved at slutte med at spise gluten fulgte ofte også et lille vægttab.
Salt er også ofte et diskuteret emne blandt ældre. Vi bliver tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt, det er for vores blodtryk at undgå salt. Det er også rigtigt, at mange mennesker pøser alt for meget salt over maden. Salt indeholder sodium som, i større stil, kan true hjerte og blodtryk. Men det kan også være farligt, ikke at få salt nok. Igen med moderation, så er salt både god til smagen og helbredet. Spis højest 2 – 3 gram dagligt. Måske lidt mindre hvis vi hører til den ældre aldersgruppe.
Vores farligste saltfælde er færdig mad og fastfood, f.eks. soyasovs, pølser, snacks bacon supper m.m. Meget færdig mad bliver saltet alt for meget, for at give det smag.
Flere forskere mener, der stadig mangler undersøgelser, der fortæller, hvor meget salt der er godt for os.
Får du alt for lidt salt, kan det også medføre træthed. Et lille drys salt i et glas vand kan gøre godt.
Det er bedst at indtage en god kvalitet salt f.eks. Himalaya salt, Seltin salt eller urtesalt der indeholder en mase gode mineraler.
Hvis du spiser godt med friske grønsager, frugt og fuldkornsprodukter og sparer lidt på animalsk fedt har du en levevis, der gør dig godt. Foretræk fisk og magert fjerkræ.
Spis godt med nødder, der holder kolesterolniveauet i ave og frø samt gerne protein fra vegetabilske kilder.
Til selve madlavning er det bedst med en god olivenolie og en lille klat smør, når det skal være ekstra godt.
Hold dig fra hvidt sukker også det skjulte i maden.
Husk at du bliver det, du fordøjer.

Kosttilskud

Der kæmpes en stadig kamp mellem eksperterne, hvorvidt kosttilskud er skadeligt eller sundt. Med mine ca. 50 års erfaring har jeg, uden at kalde mig selv for ekspert, oplevet så mange solstrålehistorier når folk har brugt kosttilskud på en klog måde. Mange aldersrelaterede sygdomme og andre lidelser kan på dramatisk vis vende en persons almentilstand, således at den personlige vitalitet kan genvindes eller bedres ganske betydeligt.
• Strath (tidligere Biostrath) nævnes her ved navn fordi der ikke, så vidt mig bekendt, findes andre lignende produkter. Produktet er flydende, altså er det også godt for mennesker med synkebesvær. Indeholder 61 forskellige vitalstoffer i letoptagelig form.
• Q10 er et co-enzym kroppen, selv kan danne, men dannelsen aftager med årene. Q10 kendes også som det Co-enzym, der forsyner alle vores energiceller, mitokondrierne med energi.
Desværre begynder antallet af vores mitokondrier at aftage fra ca. 67 års alderen. I the journals of gerontology beskrives at omkring ca. 80% af mitokondrierne mistes omkring ovenstående alder i forhold til, da du var omkring 25 år.
I 2006 blev der opdaget en ny, men desværre også dyrere form for Q10 kaldet Ubiqinol, der siges at være op til 8 gange lettere at optage. Journal of the American Geriatric Society beskriver at efter 45 år er kroppens evne til at omdanne Ubiquinon til ubiquinol formindsket.

Store diskussioner blandt eksperter har bølget frem og tilbage om, hvorvidt Ubiquinol virkelig var bedre end den kendte Q10 Ubiquinon.
Det kan jeg ikke udtale mig om, men helt klart har jeg selv mærket en forbedring ved at tage Ubiquinol.
Desværre forbedrer Q10 kun Mitokondriernes funktion, men produktet kan ikke hjælpe til, at der laves flere mitokondrier i cellerne.
• Pyrroloquinoline quinone eller PQQ er et stærkt, forholdsvis nyt kosttilskud, der har vist sig at være en perfekt partner til begge former for Q10 (Ubiquinon/Ubiquinol). PQQ viser sig, at medvirke til at øge antallet af Mitokondrier. PQQ findes i naturlig form i fermenterede soyabønner, te, grøn peber, persille, kiwi, modermælk.
Jeg er selv netop begyndt at tage PQQ 20 mg dagligt og føler allerede nu, at det hjælper mig rigtig meget.
For andre kunder meldes også om forbedringer på mange områder, såsom at de føler sig yngre og stærkere, at blodtrykket er faldet i mange tilfælde.
Det virker som om sammensætningen af Q10, og PQQ virker som en stærk anti-aging, som både forstærker dit hjerte, din hjernefunktion, fysiske styrke samt vitaliserer hele kroppen. PQQs virkning er bl.a. blevet beskrevet af University of California Davis.
• Omega 3 olier er godt for hele kroppen, hjerne og kredsløb. Bryder du dig ikke om fede fisk, fås omega 3 også i kapselform fra alger og hørfrø olie. Chiafrø er også blandt de kostemner, der indeholder store doser omega 3. Kronisk mangel på omega 3 øger risikoen for hjertesygdom.
• Berberin har igennem mange år været anvendt i traditionel Kinesisk og Ayurvedisk medicin og er kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber. Den er ofte anvendt ved diabetes type 2, maveonde og til at styrke immunsystemet og leveren. Der refereres også til at Berberin kan styrke mitokondrierne.

Tips

• Motion, motion, motion...det er vigtigt hele livet igennem. Ikke nok med at det giver dig øget energi og mental overskud til hele dagen. Undersøgelser har også vist, at træning styrker hjerte og kredsløb og er med til at øge antallet af mitokondrierne i muskelcellerne.
• Husk din latter. Leg og nyd livet, og husk til stadig evnen til at blive begejstret. En god latter er med til at holde dig ung. Deepek Chopra skriver så smukt i en af sine bøger. ”Latter er kærlighedens strøm, der løber gennem kroppen.”
• Du er med til at holde dit sind ungt ved hele tiden at være bevidst om at udvikle dig.
• En af de meget vigtige ting er at huske den daglige taknemmelighed og ikke at tage ting for givet.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com