Alderdom

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende udviklingsmuligheder, som jeg kan lide at fordybe mig i.
Takket være computer, internet med online kurser m.m. er det muligt at rejse til alle de emner, der optager og interesserer mig mest uden at skulle pakke kufferten.
Arbejdet i virksomheden giver mig daglig en stor glæde, og eftersom jeg ikke tror, at pensions alderen er en guddommeligt bestemmelse, er beslutningen taget om, at min hverdag fortsat vil være i forretningen, så længe jeg selv føler, at jeg er med til at gøre en forskel og betragter livet som meningsfuldt.

Mit arbejde giver mig helt klart mere energi og større årvågenhed sammen med det, der for mig er så vigtigt nemlig forbedring af mine kundskaber og viden.
Der er desværre et emne, jeg er rigtig meget ked af mht. min alder. Jeg føler, at når dåbsattesten viser et vist antal år, bliver vi puttet i en kasse med etiketten ”gammel.” Nu må du forberede dig på nedtrapning af livet og karrierestop. I det hele taget fodres vi enten direkte eller indirekte med frygten for alderdommen. Mange ældre står overfor mig og siger ”ja, Anni, der kommer jo noget til os alle sammen” mens de klamrer sig til en rollator, de måske godt kunne træne sig ud af. Jeg synes en rollator, kørestol eller stok er fantastiske hjælpemidler, men det må efter min mening aldrig blive en sovepude. Vær opmærksom på du holder dig i gang og bevæger dig. Jeg vil gerne holdes ude for ovenstående sammenligning og siger venligt med et smil men bestemt ”Hold mig udenfor dine meninger.” Efter min erfaring har negative ord stor magt , meget mere end vi ved.

Det er som en podning fra omverden, at når du bliver ældre, opstår der svagheder, og det kan du ikke gøre noget ved. Men livet bliver altså sjovere, måske også lidt mere udfordrende, hvis du kaster dig ud i kampen mod alderdommen. Som et stort forbillede har jeg lige nu en meget ældre kunde, ingen gav mange chancer, nu har han har sat både rollator og stok hen i hjørnet, træner hver dag til at øge antallet af skridt og går glad og velfornøjet uden hjælpemidler. Han er et fantastisk eksempel på, hvordan du via træning, stædighed og positivt sind kan bevarer din vitalitet og selvværd gennem hele livet. Han laver selv sin mad og prøver nye opskrifter, følger via computeren med i hvad der sker i omverdenen, og holder således sin hjerne knivskarp.
Uanset vores alder er der mange ting, vi kan gøre, som både forynger vores krop og forøger vores livskvalitet. Jeg vil så gerne være med til at ændre vores opfattelse af, hvad alder er og øge intensionen om at have et dejligt liv uanset alder.

Kosten

Vi ved alle, at kroppen næres med sund mad, så noget af det vigtigste, vi kan gøre, er at drage kærlig omsorg for os selv ved at spise sund mad.
Når du tilrettelægger din madplan, skal den være nem af følge, ellers bliver den ikke fulgt ret lang tid.
Det har ligesom været et modetrend at holde sig fra glutenfri mad, og videnskaben har påvist, at der er sundhedsmæssige fordele ved at holde sig til en glutenfri kost i alle aldre.
At spise mindre gluten forbedrer tarmenes sundhed. Holder du dig fra den gluten, der er i brød og pasta ændrer tarmbakterierne sig, således at du føler dig mindre oppustet med mindre luft i maven. Faktisk viste en undersøgelse også, at ved at slutte med at spise gluten fulgte ofte også et lille vægttab.
Salt er også ofte et diskuteret emne blandt ældre. Vi bliver tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt, det er for vores blodtryk at undgå salt. Det er også rigtigt, at mange mennesker pøser alt for meget salt over maden. Salt indeholder sodium som, i større stil, kan true hjerte og blodtryk. Men det kan også være farligt, ikke at få salt nok. Igen med moderation, så er salt både god til smagen og helbredet. Spis højest 2 – 3 gram dagligt. Måske lidt mindre hvis vi hører til den ældre aldersgruppe.
Vores farligste saltfælde er færdig mad og fastfood, f.eks. soyasovs, pølser, snacks bacon supper m.m. Meget færdig mad bliver saltet alt for meget, for at give det smag.
Flere forskere mener, der stadig mangler undersøgelser, der fortæller, hvor meget salt der er godt for os.
Får du alt for lidt salt, kan det også medføre træthed. Et lille drys salt i et glas vand kan gøre godt.
Det er bedst at indtage en god kvalitet salt f.eks. Himalaya salt, Seltin salt eller urtesalt der indeholder en mase gode mineraler.
Hvis du spiser godt med friske grønsager, frugt og fuldkornsprodukter og sparer lidt på animalsk fedt har du en levevis, der gør dig godt. Foretræk fisk og magert fjerkræ.
Spis godt med nødder, der holder kolesterolniveauet i ave og frø samt gerne protein fra vegetabilske kilder.
Til selve madlavning er det bedst med en god olivenolie og en lille klat smør, når det skal være ekstra godt.
Hold dig fra hvidt sukker også det skjulte i maden.
Husk at du bliver det, du fordøjer.

Kosttilskud

Der kæmpes en stadig kamp mellem eksperterne, hvorvidt kosttilskud er skadeligt eller sundt. Med mine ca. 50 års erfaring har jeg, uden at kalde mig selv for ekspert, oplevet så mange solstrålehistorier når folk har brugt kosttilskud på en klog måde. Mange aldersrelaterede sygdomme og andre lidelser kan på dramatisk vis vende en persons almentilstand, således at den personlige vitalitet kan genvindes eller bedres ganske betydeligt.
• Strath (tidligere Biostrath) nævnes her ved navn fordi der ikke, så vidt mig bekendt, findes andre lignende produkter. Produktet er flydende, altså er det også godt for mennesker med synkebesvær. Indeholder 61 forskellige vitalstoffer i letoptagelig form.
• Q10 er et co-enzym kroppen, selv kan danne, men dannelsen aftager med årene. Q10 kendes også som det Co-enzym, der forsyner alle vores energiceller, mitokondrierne med energi.
Desværre begynder antallet af vores mitokondrier at aftage fra ca. 67 års alderen. I the journals of gerontology beskrives at omkring ca. 80% af mitokondrierne mistes omkring ovenstående alder i forhold til, da du var omkring 25 år.
I 2006 blev der opdaget en ny, men desværre også dyrere form for Q10 kaldet Ubiqinol, der siges at være op til 8 gange lettere at optage. Journal of the American Geriatric Society beskriver at efter 45 år er kroppens evne til at omdanne Ubiquinon til ubiquinol formindsket.

Store diskussioner blandt eksperter har bølget frem og tilbage om, hvorvidt Ubiquinol virkelig var bedre end den kendte Q10 Ubiquinon.
Det kan jeg ikke udtale mig om, men helt klart har jeg selv mærket en forbedring ved at tage Ubiquinol.
Desværre forbedrer Q10 kun Mitokondriernes funktion, men produktet kan ikke hjælpe til, at der laves flere mitokondrier i cellerne.
• Pyrroloquinoline quinone eller PQQ er et stærkt, forholdsvis nyt kosttilskud, der har vist sig at være en perfekt partner til begge former for Q10 (Ubiquinon/Ubiquinol). PQQ viser sig, at medvirke til at øge antallet af Mitokondrier. PQQ findes i naturlig form i fermenterede soyabønner, te, grøn peber, persille, kiwi, modermælk.
Jeg er selv netop begyndt at tage PQQ 20 mg dagligt og føler allerede nu, at det hjælper mig rigtig meget.
For andre kunder meldes også om forbedringer på mange områder, såsom at de føler sig yngre og stærkere, at blodtrykket er faldet i mange tilfælde.
Det virker som om sammensætningen af Q10, og PQQ virker som en stærk anti-aging, som både forstærker dit hjerte, din hjernefunktion, fysiske styrke samt vitaliserer hele kroppen. PQQs virkning er bl.a. blevet beskrevet af University of California Davis.
• Omega 3 olier er godt for hele kroppen, hjerne og kredsløb. Bryder du dig ikke om fede fisk, fås omega 3 også i kapselform fra alger og hørfrø olie. Chiafrø er også blandt de kostemner, der indeholder store doser omega 3. Kronisk mangel på omega 3 øger risikoen for hjertesygdom.
• Berberin har igennem mange år været anvendt i traditionel Kinesisk og Ayurvedisk medicin og er kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber. Den er ofte anvendt ved diabetes type 2, maveonde og til at styrke immunsystemet og leveren. Der refereres også til at Berberin kan styrke mitokondrierne.

Tips

• Motion, motion, motion...det er vigtigt hele livet igennem. Ikke nok med at det giver dig øget energi og mental overskud til hele dagen. Undersøgelser har også vist, at træning styrker hjerte og kredsløb og er med til at øge antallet af mitokondrierne i muskelcellerne.
• Husk din latter. Leg og nyd livet, og husk til stadig evnen til at blive begejstret. En god latter er med til at holde dig ung. Deepek Chopra skriver så smukt i en af sine bøger. ”Latter er kærlighedens strøm, der løber gennem kroppen.”
• Du er med til at holde dit sind ungt ved hele tiden at være bevidst om at udvikle dig.
• En af de meget vigtige ting er at huske den daglige taknemmelighed og ikke at tage ting for givet.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com