Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er langt væk. Panikslagen siger jeg til ham, at jeg ikke kan trække vejret, og han må ringe efter en ambulance.
Han får ringet 112, forklaret alle data, mens min vejrtrækning hurtigt bliver værre og værre.
Han ringer igen, og de beroliger ham og oplyser, at de snart er på stedet.
10 minutter efter første opkald kommer 3 granvoksne ambulancereddere, der straks ser, hvor alvorligt det er. Én starter med at give mig ilt, mens den anden får flyttet de møbler, der står i vejen for, at de kan få mig i ambulancen. Det får jeg fortalt senere. Min kamp består i at trække vejret.
I ambulancen får min søn formaninger om at køre ordenligt bagefter dem i sin bil. Lidt spøgefuldt siger de, at de ikke ønsker flere ulykker...
I ambulancen får jeg dejlig ilt, og jeg sanser ikke mere. Jeg hører chaufføren spørge, om de skal køre hurtigt, mens ham, der er hos mig siger, ”nej – jeg sætter lidt musik på.”
Det hele var professionelt og beroligende. Jeg ønsker at vide de 3 mænds navne, for at give dem en æske chokolade og en flaske vin. Jeg ved ikke, hvordan jeg får fat på dem. Læser de dette, må de komme til forretningen i Los Boliches. Jeg vil gerne takke mine 3 helte.
Ankommet til Costa Sol hospitalet er jeg ventet. Alt er parat til mig. Jeg bliver sendt fra båren over i sengen, på flyttemadrasser jeg ikke ænser. Også her er behandlingen fuldstændig professionelt. De har styr på tingene. Der bliver sat drop op, givet forskellige injektioner, taget røntgenbilleder. Iltmasken bliver stærk og permanent.
Diagnosen er, at mit hjerte pga. nogle ledningsforstyrrelser og et alt for højt blodtryk har fyldt lungerne med vand, så jeg ikke kunne trække vejret.
Da førstehjælpen er færdig, bliver jeg ført til intensiv og min chokerede søn, der i mellemtiden har fået adviseret hele familien, får lov at komme ind.
Jeg ligger på intensiv godt en dag, bliver tilset af en cardiolog og en anden læge. Jeg forlanger, at komme hjem, midt i iltmaske og diverse drop! Synes, det er forfærdelig at ligge på hospitalet. Igen er behandlingen fuldstændig professionel. Den ene læge siger. Du er meget dårlig, men hvis du insistere, vil vi altid behandle dig, hvis du kommer igen.
Min søn og jeg diskuterer det, og begge synes vi, at lægerne er virkelig dygtige, og jeg beslutter at blive til yderligere undersøgelser. Derefter bliver jeg kørt på cardiologisk afdeling.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er én af de mest almindelge lidelser i den vestlige verden, og er en alvorlig risiko for hjerteanfald, nyresygdom, øjenlidelser og slagtilfælde. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til hjerneblødning og blodprop i hjernen. Det er blodtrykket, der bestemmer, hvor meget hjertet skal arbejde for at pumpe blodet rundt i kroppen. Blodtrykket måles, med diverse apparater og måles som det systoliske og det diastoliske, nemlig når hjertet er i hvile og når hjertet arbejder. Udfra disse målinger tages stilling til tilstanden.
Ofte er der ingen symptomer på forhøjet blodtryk. Der kan i nogle tilfælde være lidt hovedpine og/eller flimren for øjnene. Så det kan være en god ide, at få målt sit blodtryk regelmæssigt.
Hjertet kan klare det øgede arbejde i mange år, men efterhånden må hjertet give op.

Kosten

Her har jeg et kæmperønske om, at kost og drikkevarer bliver prioriteret væsentligt højere på hospitalet, end det gør nu.
Mens jeg lå på intensiv, og fik masser af ilt, blev min mund og hals fuldstændig indtørret. Jeg fik sår i halsen. Jeg var fastende, hvis noget skulle indtræffe, og det kunne jeg godt forstå. Som tidligere sygeplejelærer, vil jeg hermed gerne tilbyde en times gratis undervisning i sygeplejelære når en patient faster med en stærk iltmaske. Den skønneste sygeplejerske kom min store opfordring med en pakke med vådt gaze. Det var som en skøn champagne. Når det lykkedes mig at råbe dem op senere, der var ingen, der havde travlt, kom andre bare med en sprøjte med vand, der knapt gjorde gazen våd.
I mine unge dage som sygeplejerske, fik vi lov at give en lille isklump patienten kunne sutte på.
Da fasten var overstået, før jeg skulle på afdelingen, fik jeg lov at spise. Fuld af glad forventning åbnede jeg de to skåle. Den ene var med smattet udkogt fisk og den anden var en kæmpeskål karryris uden et eneste lille bitte stykke kød. Selvom jeg var sulten, kunne jeg bare ikke spise. Med tør humor argumenterede jeg for mig selv, at det helt sikkert også var sundest at faste. Som uddannet ernæringsvejleder stiller jeg mig gerne til rådighed for ham/hende, der står for madbudgettet. Efter min opfattelse skal maden give dig næring til din sundhed. Sygehuse er vel til for at folk skal blive sundere og ikke omvendt.
Lederen på afdelingen, en skøn smuk og empatisk mand, sørgede for at jeg kom på afdelingen, så hurtigt, det kunne lade sig gøre.
På afdelingen kom jeg på en 2 sengs stue. Min nabo var en fantastisk gæv andalusisk kvinde, på omtrent samme alder som jeg. På trods af vores store kulturforskelle fandt vi hinanden øjeblikkeligt. Der var ingen sprogvanskeligheder, for med den stadige ilttilførsel, jeg havde lige til få timer før, jeg blev udskrevet, var min hjerne speedet, så jeg kunne huske alle spanske verber og ord, jeg ikke havde brugt i mange år.
Jeg glemmer hende aldrig. Hun var meget bekymret over min ringe appetit. Hun syntes, maden var pragtfuld og spiste stolt det hele. Glad og i godt humør hele tiden.
Jeg skulle til en undersøgelse af hjertearterierne og måtte underskrive en erklæring om, at jeg var indforstået med diverse risici. Da min nabo hørte om det, hæklede hun et lille armbånd til mig formet som en rosenkrans. Kærlighed uden grænser.

Kost, der anbefales

Lider du af forhøjet blodtryk så spis mad, uden at salte den. Mange pøser salt over made uden at smage den først. Er du kaffedrikker, så lav den ikke for stærk og nedsæt mængden af de daglige kopper.
Undgå mad med hvidt sukker og sodavand også de kunstigt sødede.
Spis gerne hvidløg og almindelige løg hver dag, de nedsætter risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Hold dig til meget lidt alkohol. Drik maksimalt 1 – 2 glas vin dagligt og husk at konsumere godt med vand til.
Grønsager er fyldt med blodtrykssænkende kostfibre. Så spis gerne en masse frugt og grønsager.
Lad nødder indgå i din hverdagskost.
Spar på mælkeprodukter og vælg de, der ikke er så fede
Spis fisk og fiskepålæg. Spis kartofler, fuldkornsris og fuldkornspasta
Sluk tørsten med vand og urteteer.

Medicin

Heldigvis viste undersøgelsen af hjertets arterier, at mine arterier var, overraskende fine. Dermed fandt han ingen grund til yderligere undersøgelser af hjerte og blodtryk. Jeg blev ordineret en del medicin, som jeg tager med største taknemmelighed, selvom jeg normalt ikke spiser nogen form for medicin. Jeg får vanddrivende medicin, betablokkere der hjælper hjertets arbejde og selvfølgelig blodtryksnedsættende medicin. Jeg agter at tage dem, til jeg skal til kontrol og så se, hvad kardiologen siger.
Jeg befinder mig godt på medicinen, og tager dertil mine almindelige kosttilskud.

Kosttilskud

• Det er godt at tage visse urtepræparater som te f.eks. lindetræsblomst, der udvider blodkarrene og derved sænker blodtrykket.
• Mælkebøtterod virker vanddrivende og nedsætter væskemængden i kredsløbet, så blodtrykket falder.
• Spis også dagligt ingefær.
• Stevia, men det skal være hele planten er blodtrykssænkende.
• Tag et B- vitamintilskud med alle B- vitaminerne.
• Sørg for ekstra magnesium tilskud.
• Suppler godt med omega 3 olier.
• Lecithin evt. udvundet af solsikkerkerner er værdifuldt.
• Q 10 af god kvalitet må også huskes.
• Hvidløg af god kvalitet er blodtrykssænkende.
• Hvidtjørn er absolut én af mine egne favoritter. Jeg holder mest af den flydende hvidtjørn – kaldet Craetagisan. Efter ovenstående oplevelse har jeg den stående på mit natbord hele tiden. Den har tidligere været til stor hjælp for mig, når mit hjerte tidligere har været lidt drilsk. Det er et fortræffeligt middel mod svage hjertemuskler og højt blodtryk. Totalt ufarligt.
 
Hvad der skyldtes mit anfald har jeg kun en anelse om. Det har været en lærestreg for mig, og jeg tager aldrig mere livet for givet. Jeg har ingen privat sygesikring og har lært, at det spanske almindelige lægesystem i akutte situationer fungerer fuldstændig fantastisk. Jeg er fuld af beundring over den måde lægevæsenet fungerer på.
Sygeplejerskerne var fantastisk søde og meget præcise. Du kunne stole på timingen og medicineringen.
Desværre var de tre dages sengeleje med kateter og plastikunderlag nok til at få liggesår på min numse. Jeg blev sengebadet hver dag, Det var ganske skønt, og pigerne var fantastisk søde, men en lille gang massage på rumpen kunne have forhindret såret i at opstå. Pigerne var mere interesserede i, at jeg fik parfume og duftede godt. Fra naturens side er jeg rødhåret, og derfor er min hud ganske sart. Men helt ærlig klør det i fingrene, som gammel sygeplejelærer, at give en lille undervisning i forebyggelse af decubitus (liggesår).

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com