Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er langt væk. Panikslagen siger jeg til ham, at jeg ikke kan trække vejret, og han må ringe efter en ambulance.
Han får ringet 112, forklaret alle data, mens min vejrtrækning hurtigt bliver værre og værre.
Han ringer igen, og de beroliger ham og oplyser, at de snart er på stedet.
10 minutter efter første opkald kommer 3 granvoksne ambulancereddere, der straks ser, hvor alvorligt det er. Én starter med at give mig ilt, mens den anden får flyttet de møbler, der står i vejen for, at de kan få mig i ambulancen. Det får jeg fortalt senere. Min kamp består i at trække vejret.
I ambulancen får min søn formaninger om at køre ordenligt bagefter dem i sin bil. Lidt spøgefuldt siger de, at de ikke ønsker flere ulykker...
I ambulancen får jeg dejlig ilt, og jeg sanser ikke mere. Jeg hører chaufføren spørge, om de skal køre hurtigt, mens ham, der er hos mig siger, ”nej – jeg sætter lidt musik på.”
Det hele var professionelt og beroligende. Jeg ønsker at vide de 3 mænds navne, for at give dem en æske chokolade og en flaske vin. Jeg ved ikke, hvordan jeg får fat på dem. Læser de dette, må de komme til forretningen i Los Boliches. Jeg vil gerne takke mine 3 helte.
Ankommet til Costa Sol hospitalet er jeg ventet. Alt er parat til mig. Jeg bliver sendt fra båren over i sengen, på flyttemadrasser jeg ikke ænser. Også her er behandlingen fuldstændig professionelt. De har styr på tingene. Der bliver sat drop op, givet forskellige injektioner, taget røntgenbilleder. Iltmasken bliver stærk og permanent.
Diagnosen er, at mit hjerte pga. nogle ledningsforstyrrelser og et alt for højt blodtryk har fyldt lungerne med vand, så jeg ikke kunne trække vejret.
Da førstehjælpen er færdig, bliver jeg ført til intensiv og min chokerede søn, der i mellemtiden har fået adviseret hele familien, får lov at komme ind.
Jeg ligger på intensiv godt en dag, bliver tilset af en cardiolog og en anden læge. Jeg forlanger, at komme hjem, midt i iltmaske og diverse drop! Synes, det er forfærdelig at ligge på hospitalet. Igen er behandlingen fuldstændig professionel. Den ene læge siger. Du er meget dårlig, men hvis du insistere, vil vi altid behandle dig, hvis du kommer igen.
Min søn og jeg diskuterer det, og begge synes vi, at lægerne er virkelig dygtige, og jeg beslutter at blive til yderligere undersøgelser. Derefter bliver jeg kørt på cardiologisk afdeling.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk er én af de mest almindelge lidelser i den vestlige verden, og er en alvorlig risiko for hjerteanfald, nyresygdom, øjenlidelser og slagtilfælde. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til hjerneblødning og blodprop i hjernen. Det er blodtrykket, der bestemmer, hvor meget hjertet skal arbejde for at pumpe blodet rundt i kroppen. Blodtrykket måles, med diverse apparater og måles som det systoliske og det diastoliske, nemlig når hjertet er i hvile og når hjertet arbejder. Udfra disse målinger tages stilling til tilstanden.
Ofte er der ingen symptomer på forhøjet blodtryk. Der kan i nogle tilfælde være lidt hovedpine og/eller flimren for øjnene. Så det kan være en god ide, at få målt sit blodtryk regelmæssigt.
Hjertet kan klare det øgede arbejde i mange år, men efterhånden må hjertet give op.

Kosten

Her har jeg et kæmperønske om, at kost og drikkevarer bliver prioriteret væsentligt højere på hospitalet, end det gør nu.
Mens jeg lå på intensiv, og fik masser af ilt, blev min mund og hals fuldstændig indtørret. Jeg fik sår i halsen. Jeg var fastende, hvis noget skulle indtræffe, og det kunne jeg godt forstå. Som tidligere sygeplejelærer, vil jeg hermed gerne tilbyde en times gratis undervisning i sygeplejelære når en patient faster med en stærk iltmaske. Den skønneste sygeplejerske kom min store opfordring med en pakke med vådt gaze. Det var som en skøn champagne. Når det lykkedes mig at råbe dem op senere, der var ingen, der havde travlt, kom andre bare med en sprøjte med vand, der knapt gjorde gazen våd.
I mine unge dage som sygeplejerske, fik vi lov at give en lille isklump patienten kunne sutte på.
Da fasten var overstået, før jeg skulle på afdelingen, fik jeg lov at spise. Fuld af glad forventning åbnede jeg de to skåle. Den ene var med smattet udkogt fisk og den anden var en kæmpeskål karryris uden et eneste lille bitte stykke kød. Selvom jeg var sulten, kunne jeg bare ikke spise. Med tør humor argumenterede jeg for mig selv, at det helt sikkert også var sundest at faste. Som uddannet ernæringsvejleder stiller jeg mig gerne til rådighed for ham/hende, der står for madbudgettet. Efter min opfattelse skal maden give dig næring til din sundhed. Sygehuse er vel til for at folk skal blive sundere og ikke omvendt.
Lederen på afdelingen, en skøn smuk og empatisk mand, sørgede for at jeg kom på afdelingen, så hurtigt, det kunne lade sig gøre.
På afdelingen kom jeg på en 2 sengs stue. Min nabo var en fantastisk gæv andalusisk kvinde, på omtrent samme alder som jeg. På trods af vores store kulturforskelle fandt vi hinanden øjeblikkeligt. Der var ingen sprogvanskeligheder, for med den stadige ilttilførsel, jeg havde lige til få timer før, jeg blev udskrevet, var min hjerne speedet, så jeg kunne huske alle spanske verber og ord, jeg ikke havde brugt i mange år.
Jeg glemmer hende aldrig. Hun var meget bekymret over min ringe appetit. Hun syntes, maden var pragtfuld og spiste stolt det hele. Glad og i godt humør hele tiden.
Jeg skulle til en undersøgelse af hjertearterierne og måtte underskrive en erklæring om, at jeg var indforstået med diverse risici. Da min nabo hørte om det, hæklede hun et lille armbånd til mig formet som en rosenkrans. Kærlighed uden grænser.

Kost, der anbefales

Lider du af forhøjet blodtryk så spis mad, uden at salte den. Mange pøser salt over made uden at smage den først. Er du kaffedrikker, så lav den ikke for stærk og nedsæt mængden af de daglige kopper.
Undgå mad med hvidt sukker og sodavand også de kunstigt sødede.
Spis gerne hvidløg og almindelige løg hver dag, de nedsætter risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Hold dig til meget lidt alkohol. Drik maksimalt 1 – 2 glas vin dagligt og husk at konsumere godt med vand til.
Grønsager er fyldt med blodtrykssænkende kostfibre. Så spis gerne en masse frugt og grønsager.
Lad nødder indgå i din hverdagskost.
Spar på mælkeprodukter og vælg de, der ikke er så fede
Spis fisk og fiskepålæg. Spis kartofler, fuldkornsris og fuldkornspasta
Sluk tørsten med vand og urteteer.

Medicin

Heldigvis viste undersøgelsen af hjertets arterier, at mine arterier var, overraskende fine. Dermed fandt han ingen grund til yderligere undersøgelser af hjerte og blodtryk. Jeg blev ordineret en del medicin, som jeg tager med største taknemmelighed, selvom jeg normalt ikke spiser nogen form for medicin. Jeg får vanddrivende medicin, betablokkere der hjælper hjertets arbejde og selvfølgelig blodtryksnedsættende medicin. Jeg agter at tage dem, til jeg skal til kontrol og så se, hvad kardiologen siger.
Jeg befinder mig godt på medicinen, og tager dertil mine almindelige kosttilskud.

Kosttilskud

• Det er godt at tage visse urtepræparater som te f.eks. lindetræsblomst, der udvider blodkarrene og derved sænker blodtrykket.
• Mælkebøtterod virker vanddrivende og nedsætter væskemængden i kredsløbet, så blodtrykket falder.
• Spis også dagligt ingefær.
• Stevia, men det skal være hele planten er blodtrykssænkende.
• Tag et B- vitamintilskud med alle B- vitaminerne.
• Sørg for ekstra magnesium tilskud.
• Suppler godt med omega 3 olier.
• Lecithin evt. udvundet af solsikkerkerner er værdifuldt.
• Q 10 af god kvalitet må også huskes.
• Hvidløg af god kvalitet er blodtrykssænkende.
• Hvidtjørn er absolut én af mine egne favoritter. Jeg holder mest af den flydende hvidtjørn – kaldet Craetagisan. Efter ovenstående oplevelse har jeg den stående på mit natbord hele tiden. Den har tidligere været til stor hjælp for mig, når mit hjerte tidligere har været lidt drilsk. Det er et fortræffeligt middel mod svage hjertemuskler og højt blodtryk. Totalt ufarligt.
 
Hvad der skyldtes mit anfald har jeg kun en anelse om. Det har været en lærestreg for mig, og jeg tager aldrig mere livet for givet. Jeg har ingen privat sygesikring og har lært, at det spanske almindelige lægesystem i akutte situationer fungerer fuldstændig fantastisk. Jeg er fuld af beundring over den måde lægevæsenet fungerer på.
Sygeplejerskerne var fantastisk søde og meget præcise. Du kunne stole på timingen og medicineringen.
Desværre var de tre dages sengeleje med kateter og plastikunderlag nok til at få liggesår på min numse. Jeg blev sengebadet hver dag, Det var ganske skønt, og pigerne var fantastisk søde, men en lille gang massage på rumpen kunne have forhindret såret i at opstå. Pigerne var mere interesserede i, at jeg fik parfume og duftede godt. Fra naturens side er jeg rødhåret, og derfor er min hud ganske sart. Men helt ærlig klør det i fingrene, som gammel sygeplejelærer, at give en lille undervisning i forebyggelse af decubitus (liggesår).

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com