Inflammation og antiinflammation

Ordene infektion og inflammation bruges ofte i flæng.
Forskellen mellem infektion og inflammation er, at ved en infektion er der tale om angreb af mikroorganismer. Det kan være virus, bakterier, svampe, som angriber kroppen. F.eks. forkølelse, halsbetændelse lungebetændelse.
 
Inflammationer er ikke bakterielle tilstande, hvor der kan være smerter, irritation, hævelse, feber m.m.
Ofte betegnes begge tilstande som betændelse, og det kan derfor godt virke forvirrende.
Inflammationer er en livsvigtig del af vores immunforsvar, og som oftest forsvinder de igen, men til tider bliver inflammationen kronisk. Det kan måske være, fordi du byder din krop for meget eller for lidt motion, rygning, forurenet luft, stress, dårlig kost osv., således at immunsystemet kommer på mere overarbejde, end den kan klare.
Efter mange forskers mening resulterer inflammationer i utallige sygdomme. Inflammationer påvirker vores krop negativt og gør os gamle før tiden.
Den nyeste forskning viser, at inflammation kan kobles til mange af vores store folkesygdomme f.eks. cancer, hjerte-kar sygdomme, diabetes, ledproblemer og psykiske lidelser. Der er forskere, der kobler graden af inflammation samen med depression.
Ved at sørge for at have en sund livsstil, kan vi selv medvirke til, at vi har en hverdag, hvor vi føler os stærke og glade og har det godt. Vi kan, ved en sundere livsstil, modvirke ældning og nedbrydning af kroppen. Med en bedre livsstil mener jeg ikke bare sund mad, men hele pakken med ordentlige levevaner, tilstrækkelig med motion, taknemmelighed og god mad og gode spise og drikkevaner samt ordentlig søvn.
 
Ayurvedisk medicin siger, at stress mindskes ved en rigtig døgnrytme. Det indebærer, at du går i seng kl. 22 og står op med solen.
Apropos ovenstående har jeg læst et spændende citat fra den indiske lægekunsts fader, der bekendtgør at ”ayuerveda er livets hellige videnskab og gavner hele mennesket, både i dette liv og det næste.
At ændre livsstil må gerne være en udfordring for dig, men aldrig endnu en stress faktor. Der skal stadig være plads til et almindeligt liv. Har du en masse ting, du gerne vil have ændret, så tag det i små bidder. Du kan f.eks. fortælle dig selv, at du er på vej til en anti inflammatorisk livsstil. Så er chancen god for, at ændringerne holder. Er ændringerne hårde undervejs, så tænk på fordelen ved at forebyggelse er bedre end helbredelse.
Du kan få graden af din inflammation målt ved hjælp af CRP (C-reaktiv protein), der er et stof, der dannes ved inflammation i leveren. CRP måles i blodet.

Kosten

Din og min krop, vores allesammens kroppe opbygges af den mad, vi spiser og optager. Derfor må vi tilbage helt til Hippokrates, der sagde, at vi må betragte maden som vores medicin og medicinen som mad. Således vil du vil opleve, at anti-inflammatorisk kost nytter noget, og styrker dit immunforsvar, samt får dig til at føle dig bedre både psykisk og fysisk.
Jeg er selv meget tilbøjelig til at spise på mine følelser, når jeg er bekymret, stresset, ked af det eller bare træt. Jeg arbejder konstant på at få mere disciplin ind i mine madvaner og synes, det lykkes bedre og bedre. Det gode er, at jeg kan mærke det negativt, når jeg træder ved siden af mine gode kostvaner. Til gengæld mærker jeg meget hurtigt, når jeg spiser ordentligt.
Det kan være en god ide at planlægge din mad for en uge ad gangen.
Spis godt med fiberholdig mad, der bl.a. findes i grønsager. Fibre i maden er med til at holde et stabilt blodsukker.
De fleste former for grønsager virker anti-inflammatoriske. Sørg for at få flere farver ind i din hverdag. Det er en fryd for øjet og dermed en fryd for dit fordøjelsessystem, udover at grønsagerne har hver deres sunde egenskaber f.eks. auberginer, broccoli, agurk, alle slags kål, løg, peberfrugter i alle farver, tomater, alle slags salater, rødbeder.
Brug grønsagerne i smoothies, som rawfood, bagte eller stegte eller grønsagssupper evt. jævnet med røde linser, det mætter og smager dejligt. Varier som du bedst kan lide det.
Lav gerne smoothies med mandelmælk.
Sørg for at maden har en dejlig smag, gerne med forskellige krydderier.
Du kan lave en masse gode sovse med avocado, tomater, hvidløg, masser af krydder urter og olivenolie og citronsaft. Der er en masse krydderurter, der virker antiinflammatoriske f.eks. timian, oregano, rosmarin, ingefær, basilikum, chili, gurkemeje, koriander, kapers. Kun fantasien sætter grænser.
Indtag nødder og mandler, samt forskellige frø, f.eks. sesam måske i form som tahin der bl.a. er rige på omega-3. Vær opmærksom på at du også kan tage mandler i form af mandelmælk eller mandelsmør. Det samme gælder med nødder.
Nyd ligeledes bær og frugter og bælgfrugter, De virker både anti-inflammatoriske og som antioxidanter. Anti-inflammatoriske frugter og bær er ananas, abrikoser, blåbær, citroner, kirsebær, melon, æbler, hindbær, papaya m.fl.
Spis gerne 5-6 små måltider dagligt. Det er godt at starte dagen med et glas varmt vand med citron. Sørg for at dine måltider overvejende er hjemmelavede af gode råvarer.
Inddrag quinoa og chiafrø i din daglige madlavning. Du kan finde mange lette opskrifter på nettet.
Da jeg holdt kurser i ernæring i forskellige sammenhænge, bad jeg allerførst kursisterne skrive ned, hvad de havde spist og drukket de sidste 3 dage. Derudfra blev vi klare over, hvad der var vores svagheder og styrker, og hvor der specielt burde sættes ind. Det kan være en god ide, at du gør det samme for dig selv eller måske med én eller flere venner, der også er interesserede i at spise lav-inflammationskost. Der er flere informationer om, at er man sammen med andre om at spise lav-inflammationskost, så går det lettere.
Hold dig fra glutenholdige fødevarer, mad med lactose, og sukker. Mærk på dig selv, hvilke mælkeprodukter du kan tåle, f.eks. yoghurt. Hold igen med vinen, men nyd gerne et enkelt glas rødvin af og til. Rødvin er bedst anti-inflammatorisk. Hold dig til en kop kaffe dagligt og nyd i stedet alle mulige teer f.eks. grøn te, matcha, turmeric, brændenælde, mælkebøtte, rooibush og lakridste.
Når du bruger olivenolie, er det ren sundhed, Brug den så mørkegrøn som muligt. Nyd med måde lidt økologisk smør til dit brød. Det indeholder også omega-3 olier.
Avocado og kokosolie er ligeledes gode og sunde fedtstofkilder.
Spis evt. lidt let kød og fisk gerne fede fisk som f.eks. laks, makrel og sild.
Har du brug for brød, så bag det selv f.eks. af boghvede, kokosmel og mandelmel.
 

Kosttilskud

• Sørg for at få rigeligt af gode omega-3 olier. Eksperter mener at 3-5 gram fiskeolie hjælper meget med at mindske inflammationer. Omega-3 olier regnes for rene mirakelolier. De hjælper på meget, lige fra at virke anti-inflammatoriske til at hjælpe mod rynker, stress og angst. Omega-3 olier regnes for essentielle. Dvs. at vi ikke selv kan danne dem, men at de må tilføres med maden eller som kosttilskud.
• Hold igen med for mange dårlige omega-6 olier, der kan virke som byggesten til inflammationer.
• Probiotika er levende mikroorganismer også kaldet mælkesyrebakterier, der har anti-inflammatorisk effekt. Det er vigtigt at styrke din tarmflora. Når du køber probiotika, tror jeg, det er godt at skift mellem forskellige produkter, der alle indeholder forskellige tarmbakterier. Der opdages hver eneste dag mere og mere om, hvor vigtig en rolle tarmfloraen spiller for vores immunsystem. 80% af vores immunsystem stammer fra vores tarmsystem.
• Tag et godt og alsidigt vitamin/mineralprodukt.
• Suppler med ekstra C vitaminer, gerne med bioflavonoider.
• E vitaminer er gode antioxidanter.
• Selen, virker godt især sammen med E vitamin.
• Ingefær virker antiinflammatorisk
• Cucurmin fra gurkemeje virker generelt styrkende og antiinflammatorisk.
• Hvidløg er ligeledes med i familien, der virker antiinflammatorisk.
 

Tips

At leve anti-inflammatorisk oplever jeg selv som en lang, interessant og spændende rejse, med mange oplevelser, mange stop, enkelte, lidt for lange pauser, for så atter at sætte hjulene i omdrejninger igen. Jeg har opdaget, at det virkelig betaler sig at holde mit inflammations niveau så lavt, det er realistisk for mig, i en travl hverdag. Jeg har hverken tid eller kræfter til den store sundhedsrevolution, men gør mit bedste i mit daglig liv.
• Selvom maden og kosttilskuddene er vigtige, er der mange andre vigtige ting, der spiller en stor rolle i en anti-inflammatorisk livsstil.
• Det er vigtigt med motion. Motion styrker immunsystemet og virker antiinflammatorisk. Dyrk en form for motion hver dag. Det kan f.eks. være en blanding af styrketræning og strækøvelser, der øger din smidighed. Sørg for at alle muskler bliver rørt.
• Det skal være en motion, der passer til dig – ikke en motion, der overdrives, for så kan det også virke modsat. Det kan måske være godt for dig med en personlig træner, der tager udgangspunkt i dig. Hvis du har en træner 1 gang ugentlig, kan du fortsætte på egen hånd 3-4 gange om ugen.
• Er du mere stresset, end godt for dig, så stop op og sørg for at få stresssituationen vendt. Dyrk måske yoga med tilhørende afslapning. Tal med din yogalærer hvilken yoga, der er bedst for dig.
• Vær taknemmelig. Brug dine øjne og sanser til at bemærke alt det smukke du omgiver dig med.
• Bring bevidst glæden ind i dit liv.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, som designer og bygger mell...

Tema & Profiler

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas k...

Udflugter & Rejser

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet b...

Tema & Profiler

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en k...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk f...

Udflugter & Rejser

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Petersen – i dag lever som Pr...

Tema & Profiler

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet ...

Udflugter & Rejser

”Det er aldrig for sent at komme i gang med yoga”

Ordene kommer fra Isabella Nielsen, der begyndte at praktisere yoga i en alder af 39. I dag er hun 5...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Fra æselben til tuk tuk-hjul

Livet i Mijas går sin gang. Fra min stol i skyggen ser jeg turister slentre forbi foruden de enkelte, der ligesom jeg selv har slået sig ned på denne fortovscafe. I ny og næ afbrydes mine tanker af ly...

Udflugter & Rejser

Tarifa: Hvaler og verdenshave

Hvorfor ikke opleve Tarifa i år? I al slags vejr mødes Atlanterhavet og Middelhavet ud for Tarifas kyst, hvor du med 14 km til Afrika har rigtig god udsigt. I Tarifa, langt fra pools og alt inklusiv-f...

Udflugter & Rejser

Oplev Spanien på hesteryg 
- en anderledes måde at opleve na…

”Det der er Easy, ham skal du ride på,” fortæller dagens guide, Danielle Hardy, mig og peger på en kastanjefarvet hest, hvis ryg jeg med mine hundrede nogenogtres centimeters højde ikke engang kan se ...

Udflugter & Rejser

Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overfl…

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk fra turismens larm og støj – og det kan man faktisk hurtigt komme, hvis man tager på opdagelse i have...

Udflugter & Rejser

Besøg Europas største orchidarium i Estepona

”Hvordan skal jeg kunne vælge min yndlingsorkidé?!” udbryder Manuel Lucas, Direktør for Orchidariet i Estepona. ”Det er ligesom at skulle vælge mellem tusindvis af smukke skabninger. Og orkidéer er, l...

Udflugter & Rejser

Sport

Referat grundlovsmatch 2018

Søndag d 27. Maj 2018, afholdt man lidt på forskud den 26. Grundlovsmatch på Lauro Golf.   92 glade golfere var tilmeldt, hovedvægten danskere og alle mødte tidligt op denne søndag morgen.   Matchleder Tove og sekretær Claus var på pletten og stod parat med scorekort og glade smil. Der...

Golf

Ramt af Ramadan

Málaga CFs advokat, Juaquin Jofre, måtte flyve til Doha i Qatar for at møde klubejer, sheik Abdullah Thani, for på ny at få sat skub i klubben, mens retssager mod sheiken nu venter i den kommende sæson i 2. Division. Han havde sagt op i protest mod sin arbejdsgiver, klubejeren for Málaga CF, shei...

Sport

Gastronomi

Andalusiens hvide perler - Hos Villanueva del Trabuco server…

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 indbyggere, ca. 45 minutters kørsel ind i landet fra M...

Gastronomi

Vin og din mad - Gravad Laks med friske sommervine

De skønne lune sommeraftner, hvor vi kan sidde til langt ud på natten på terrassen, indbyder til man...

Gastronomi

Espetos – meget mere end bare sardiner!

Fattigmandsmad blev kongelig delikatesse ”Espetos de sardinas” står der på menukortet hos alle st...

Gastronomi

Kultur

Nikki Beach marbella: 15 års fejring af livet!

Hæv krystalglasset, Nikki Beach Marbella fylder 15 år! Traditionen tro – krystal er en traditionel gave for et 15-årsjub...

Kultur

Gitanos og romaer – bag om myterne

Vi vil definere os selv. Vi er trætte af at blive opfattet som tiggere, tyve, æggende tøjter, spåkoner og strålende musi...

Kultur

UB40 og Kool & the Gang er på vej

Der bliver koncert og fest for alle pengene, når legenderne UB40 og Kool & the Gang gæster Costa del Sol i næste mån...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Verdens flotteste Harley’er bygges i Vélez-Málaga

Det er det lille værksted med de store ambitioner. De er bare to mand, so...

Tema & Profiler

Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår ua...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Preben Rueda Martín

Han var pæredansk – men blev en rigtig andalusier.Han kom som Preben Pete...

Tema & Profiler

Nyttige apps til din rejse til Spanien i 2018 – del 6

I denne og sidste del af serien om nyttige apps til Spanien, har vi valgt l...

Tema & Profiler

Regeringen væltet

Pedro Sánchez er ny spansk statsminister i overgangsperioden frem mod kom...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Sandie Ann Nielsen

Hun spiller godt og synger smukt. Og det er netop med guitar og mikrofon, d...

Tema & Profiler

Fra Spanien til Sverige for Mijas æsler

Mijas Pueblo er på godt og ondt er kendt for sine 92 æsler. Før i tiden tra...

Tema & Profiler

Det kører ba’r ... i højhastighedstoget

Om ganske få år vil tre fjerdedele af Spanien være forbundet af de nye højh...

Tema & Profiler

Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinde, eller..?

Der kan nævnes mange navne, når snakken falder på vinde i Spanien. På Costa...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com