Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de amerikanske egetræsfade. Hvis du ikke har drukket vine fra Rioja de seneste år, fordi du husker dem som alt for krydrede og med for lidt smag af frugten, alt for megen smag af vanilje og fad, så er det på tide at give vinene fra D.O. Rioja endnu en chance.

Størstedelen a vinhusene i Rioja har gennem de seneste år sat alle kræfter ind for at lave om på stilen i deres vine. Vinene er mere moderne, og producenterne ligger højere vægt på druernes kvalitet. Og det er netop frugten, som er i fokus.
Fadet, som tidligere blev brugt i Rioja, var udelukkende det amerikanske fad. Nu ser vi mange vine, som også lagrer udelukkende på franske fade, eller en blanding af de to typer. Andre eksperimenterer med egetræsfade fra andre lande.
Og tendensen går hen imod at bruge nyere egetræsfade, samt lagre vinen i kortere tid. Lagringen og modningen af vinen foregår derefter på flasken. Tidligere blev der hovedsagligt talt om, hvor længe vinen havde lagret på egetræsfade, det blev ligesom brugt som målestok for vinens kvalitet. Nu taler man om udbytte pr. hektar, terrior og alder på vinstokken.

Rioja har formået at modernisere men uden at tage identiteten og typisiteten fra deres vine. Med moderne teknologi har man igen bragt vinene frem i lyset og har givet dem et internationalt snit uden at fratage dem det autentiske.
Nye og hidtil ukendte druesorter er kommet til, og er blevet godkendte i Rioja. Og mange laver nu hvide kvalitetsvine med struktur og fadlagring.
Da Vinhuset Rioja Vega, med deres ønolog Esperanza Elías i spidsen, præsenterede deres sidste nye vine i Marbella, tror jeg nok at de inviterede fik sig en positiv overraskelse.
Fem af deres topvine blev serveret sammen med lækre retter som passede fortrinligt til hver vin. Men i denne artikel vil jeg specielt fokusere på to af dem.

RIOJA VEGA VENTA JALÓN RESERVA 2014 som blev præsenteret for første gang i Spanien. Kun lidt over 12.000 flasker har Esperanza lavet af vinen. Navnet er taget fra det stykke jord, hvor Graciano-druerne kommer fra (Venta Jalón).
Hele 75 % Graciano dyrket på jordbund med højt indhold af kalk og ler, som giver vine med god koncentration og modne tanniner og 25 % Tempranillo-druer fra jordbund med stort indhold af kalksten, hvor den stortrives og giver druer med elegance. To meget forskellige terroir, som tilsammen går op i en enhed og laver en enestående vin. Dette kombineret med rigtig gode vejrforhold i 2014 og en let lagring på både amerikanske og franske fade i 24 måneder gør resten. Vinen modnes derefter i flasken i minimum ni måneder. Smagen af fadet er der naturligvis, men lige nok til ikke at skjule vinens frugt. Meget flot lavet.

Begge druer er faste ledsagere i de røde vine i Rioja, men normalt ville Tempranillo-druen være den dominerende. Her et eksempel på ny stil, nye eksperimenter og fantastiske resultater.
Vinen blev serveret til en italiensk Tagliata - oksemørbrad serveret med rucolasalat med trøffelolie og fine skiver parmesanost og trøffelskiver på toppen. Det gik op i en højere enhed. Den koster 19,85 €

Rioja Hvidvin - nu eftertragtet og efterspurgt

Tidligere blev der næsten aldrig talt om de hvide vine i Rioja.
Deres mest dyrkede hvide drue Viura er ret neutral, syrlig og mild, men også en drue med stabile høje udbytter. Man benytter hovedsagligt Viura blandet med Malvasia og eventuelt Garnacha Blanca, som giver nogle sprøde og tørre vine, der er særdeles velegnede til mad. Viura er en af de mest populære hvide druesorter, som også går under navnet Macabeo.
Men i de seneste år er der kommet flere hvide druer på banen. Adskillige lokale sorter er først nu ved at vise deres storhed, og vinene er de seneste år blevet mere efterspurgte i takt med at mange producenter er begyndt at lave mere seriøse hvidvine i området.

En af dem er den hvide Tempranillo - og nu burde du reagere og tænke: Jeanett må have skrevet forkert, for Tempranillo er da en rød drue og lavet røde vine!
Men nej, ikke i dag. Her kommer historien om den hvide Tempranilo:
En dag i 1988 står Jesús Galilea Esteba ude på sin vinmark i Rioja og kikker på en af sine vinstokke. Den ser ud som de andre ved siden af, bladene er ens, størrelsen og formen på drueklaserne er ens, men en af dem var grøn i stedet for rød.
Jesus sender den af sted til et laboratorium, hvor den bliver dna-testet, og resultaterne viser, at druerne har alle de samme egenskaber som den oprindelige Tempranillo drue, men skallen har bare en anden farve. De ligner hinanden med næsten 98 procents lighed.

I 1989 bliver druen klonet, i 1993 bliver de første 100 hektarer plantet for at se, om de eventuelt kan give et godt resultat. Og i 2005 laves den første vin på denne nye hvide drue. Den er nu en autoriseret drue i D.O. Rioja og producerer vine med mere krop, struktur og lagringspotentiale.

Rioja Vega Tempranillo Blanco RESERVA 2017

Er endnu en vin, som blander det moderne med det klassiske. Lavet på 100 % håndplukkede hvide Tempranillo-druer. Gæringsprocessen er foregået på nye franske egetræsfade og her lagrer vinen " sur lie" (sammen med gærresterne) i yderligere 14 måneder.

Flot og intens duft af modne tropiske frugter springer min næse i møde (ananas, fersken, melon) med en blanding af let ristet brød.
I munden er vinen voluminøs, med struktur, intensitet og kompleksitet, med en frisk, høj og velbalanceret syre. Igen er fadet til stede men er lagt som et flot supplement til frugten - uden at overdøve. Smagen er lang og vedholdende, med en cremet fylde og ekstrem kompleksitet suppleret af en flot syre.

En vin, som du vil kunne nyde, selv om du normalt ikke er til fadlagrede hvide vine. Og som bliver bedre med tiden. Et hvidt Rioja-mesterværk. Tak til Esperanza for denne oplevelse.
En hvidvin som denne, der scorer højt på balance, intensitet og syre klarer næsten enhver madmæssig udfordring fra det salte køkken. I denne omgang blev den serveret til Pighvar fra Amalfi-kysten, serveret med hjertemuslinger og en let parfumeret safransauce, som den passede fantastisk fint til, men vinen kunne sagtens klare sig til en kødret evt. med svampe eller rodfrugter, hvis man er i det humør. Prisen er 29,95 €.

Hvidvine fra Spanien er ikke længere bare forfriskende vine, som man nyder på terrassen. Dette er beviset på, at Rioja også kan producere store hvide vine til gastronomiske oplevelser.
Vinen har også en "lillebror". Ligeledes lavet på 100 % hvid Tempranillo, men med kun seks måneder på fad. Prøv den for kun 10,95 € - den er det hele værd.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com