Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sidste uge. Ikke at jeg har noget imod de lavere temperaturer, for så er der god grund til at lave simreretter, det såkaldte Slow Food, en mere moderne betegnelse for mad, der tager lang tid at forberede.
Ossobuco er en af de skønneste simreretter, jeg kender, og som mange gange har stået på min svigermors komfur i timevis. Duften får tænderne til at løbe i vand og maven til at rumle af sult.
Normalt bliver ossobuco'en lavet i weekenden, hvor jeg allerede om formiddagen begynder at kokkerere. Så kan jeg gå og hygge mig med at kikke til maden dagen lang mens huset fyldes af fantastiske dufte.
Ossobuco er oprindeligt en gammel egnsret, som stammer fra Piemonte og ikke mindst Lombardiet med hovedstaden Milano (Ossobuco alla Milanese). Navnet henviser til det hul, som er midt i benet, der hvor marven sidder. Oversat betyder det noget som "ben med hul i". Traditionelt serveres retten med Risotto Milanese, men jeg har set den serveret med kogte hvide ris, saffranrisotto og kartoffelmos, så det vil jeg lade være op til jer at vælge efter egen smag. Retten kan varieres i det uendelige, og hver familie har deres variation, men basen er den samme. Hvis man ønsker mere grønt til sit måltid, så spis en skøn grøn salat med lidt vinaigrette til forret og lad så hovedretten være helt enkel, simpel og smagfyldt.
Jeg laver ossobuco og stort set alle andre simreretter i en god støbejernsgryde, som jeg i sin tid fik af min mormor, for den holder godt på varmen og er perfekt til formålet. Den kan også sættes i ovnen.
Jeg laver altid en stor portion, nu da jeg alligevel har ingredienserne ved hånden, da retten egner sig fint til frysning. Saucen med kødstykkerne er også fremragende til f.eks. pasta.

Det skal vi bruge til 6 personer;

9 pæne skiver kalveskank, sådan 2-3 cm i tykkelsen (Hos os spiser mændene 2 stk. og pigerne 1 stk., så jeg beregner 1,5 stk. pr. person)
1 dl. hvedemel blandet med salt og peber
2 store løg, finthakket
4 store fed hvidløg, finthakket
4 gulerødder, i skiver
3 stængler blegselleri, finthakket
2 modne tomater, finthakket uden skal
1 dåse flåede tomater - helst italienske
ca. 100 gr. koncentreret tomatpuré
Ca. 3 dl tør hvidvin
Ca. 8 dl oksebouillon/fond
Olivenolie og lidt smør til stegning
Salt og peber
Evt. lidt sukker.

Sådan gør du;

1. Start med at duppe kødet med køkkenrulle og klip eller skær 3-4 steder i kanten af hvert stykke kød, så undgår du, at de "krøller" op, når de kommer i kontakt med den varme olie.
2. Varm nu en stor, gerne støbejernsgryde op med en god sjat olivenolie og en smule smør. Vend kødstykkerne i melet blandet med salt og peber, og svits dem nu et par minutter på hver side til de er brune.
3. Stil kødet til side på en tallerken.
4. Svits løg og hvidløg til de er klare, gennemsigtige og bløde i samme gryde, tilsæt lidt mere olie, hvis nødvendigt. Tilsæt grøntsagerne og lad det stege med et par minutter.
5. Tilsæt tomatpuré og tomater og lad det simre et par minutter. Tilsæt vin og bouillon.
6. Læg kødet ovenpå i lag, hvis ikke de kan ligge fladt ved siden af hinanden - vigtigt at de er dækket af væde, hvis det ikke er tilfældet så spæder du til med mere fond eller vand. Læg låg på gryden og skru ned på svag varme.
Hold øje med at temperaturen er sat, så det blot lige simrer svagt i gryden.
7. Nu passer retten sig selv i gryden de næste 3 timer eller til kødet er så mørt, at det falder fra benene. Det kan godt være nødvendigt at røre et par gange undervejs, så intet brænder fast i bunden, men gør det forsigtigt, så kødstykkerne ikke går i stykker.
8. Retten smages til sidst til med salt/peber
 
Mange kan godt lide at drysse gremolata ovenpå, lige inden servering. Gremolata er en blanding af citronskal, persille og hvidløg, som kan give retten et frisk pust.
Gremolataen er ganske enkel;
Riv skallen af en økologisk citron på et meget fint og skarpt rivejern, riv kun det tynde, gule lag. Skyl, tør og hak et bundt bredbladet persille meget fint. Hak to fed hvidløg meget fint og bland de tre ting i en skål, og lad hver især drysse en skefuld eller to på deres portion. Det kan for nogle virke lidt stærkt eftersom hvidløget ikke er tilberedt, mens andre synes, det smager fantastisk. Gremolata kan fint udelades, hvis man ikke er til for meget hvidløg.

Vin til Ossobuco

Ossobuco er en dejlig tæt og kraftig ret, der sagtens kan tåle en god solid rødvin! Det mest afgørende er, at vinen har fast syre, bid, koncentration og fylde - altså en kvalitetsvin.
Og hvorfor ikke være tro mod oprindelsesregionerne Piemonte og Lombardiet, og servere en Barolo eller en Nebbiolo fra en af de mest anerkendte og seriøse producenter - Enrico Rivetto fra Piemonte.
RIVETTO anerkendes af den internationale vinpresse som en af de virkelig seriøse producenter i regionen. Alle hans vinmarker er dyrket efter økologiske principper siden 2011 og ligger i hjertet af regionen, nemlig Serralunga d’Alba. Markerne omkring byen er meget kalk- og lerholdige og er kendt for at give vine med flot struktur, finesse og meget langt liv. Enrico Rivetto betegner sig selv som traditionalist dvs. han primært bruger store egetræsfade og forholdsvis lang macerationstid. Men han er samtidig meget eksperimenterende. Og efter mange års hårdt og seriøst arbejde er hans vine i dag blandt Piemontes bedste.

Rivetto Nebbiolo Langhe DOC

Blanding af 95 % Nebbiolo og 5 % Barbera druer fra en lille vestvendt vinmark, som ligger på toppen af Lirano-skråningen (ca.400 m.o.h), hvor de hyppige vinde og højden har stor indflydelse på druerne. Lirano-området har altid været kendt for meget aromatiske vine, sprøde og delikate. Her modner druerne relativt sent, først i slutningen af september eller begyndelsen af oktober. Høsten foregår manuelt og alle druerne kommer til vinhuset i perfekt stand. Vinen modner i 12 måneder på 30 hl. træfade fra Slavonien, Ungarn og Schweiz og derefter min. seks måneder på flaske inden frigivelse.
En vin med rigtig god balance mellem saft, kraft, finesse og elegance. Domineret af en flot frugt og godt integrerede tanniner. Virker indbydende og harmonisk, med en lækker frugtkoncentration med nuancer af modne mørke kirsebær. En dejlig, klassefuld Nebbiolo, som har tannin nok til nogle års modning.
Hvis I har valgt at servere gremolata til jeres ossobuco har den også indflydelse på vinvalget. Den store frugt i Langhe-vinen er mere syre/sødmepræget og virker godt sammen med persille og citron.
Rivettos Nebbiolo Langhe kan købes for kun 15,75 €

Barolo Serralunga d'Alba

Barolo siges at være vinenes konge og kongernes vin! Større kan det vist ikke blive. Barolo-vinene kommer fra marker omkring den mindre landsby Barolo i Piemonte, og druen er altid og kun Nebbiolo. Vinene fra området Serralunga d’Alba, siges at være de mest kraftige og tanninrige.
100 % håndplukkede Nebbiolo-druer fra de allerbedste marker. Enrico udvælger kun de allerbedste druer til hans Barolo, som lagrer ca. 32 måneder på 30 hl. egetræsfade fra Slavonien og yderligere 10 måneder på flasken før frigivelse.
Lækker, markant og fyldig smag af modne sorte bær, dybde og flot struktur. Vinen viser flotte tanniner og er egnet til at lagre, hvis man har lyst til det. Spørger man de lokale, vil de fleste sige, at man skal gemme en Barolo mindst 10 år, før man begynder at overveje at drikke den.
Når I har taget beslutningen om at åbne en af disse fantastiske flasker vin, så bør I servere den omkring 18 grader. Den er perfekt til vores ossobuco.
En stor elegant og klassisk Barolo af bedste kvalitet, som I absolut bør opleve. Den kan købes i vores butik til 33,95 € eller som Magnum flaske (1,5 liter) flot præsenteret i trækasse til 75,85 €.
 
Nu er vi klar til at sætte os til bords med det lækreste smørmøre kød og en god flaske vin.

Der findes simpelthen ikke noget bedre!!!

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches, lige bagved markedshall...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små...

Udflugter & Rejser

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde med den spanske dopinglæg...

Tema & Profiler

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert og...

Udflugter & Rejser

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne ...

Kultur

Vanian – Det nye boligområde i Estepona udviklet af promotor…

AEDAS Homes, som er referencepromotor på det spanske boligmarked, er pionerer med udviklingen af en ...

Bolig i Spanien

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer hans datter i et abstrakt ...

Tema & Profiler

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert...

Kultur

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Tropisk mango dyrkes i La Cala de Mijas

Kun nogle minutters kørsel fra La Cala de Mijas findes gården Granja Ecológica Las Pencas. Denne går...

Gastronomi

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved fle...

Udflugter & Rejser

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små hvidkalkede huse med bougainviller ved indgangsdøren? Får du fred i sjælen af at sidde på en bænk o...

Udflugter & Rejser

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert også for mange andre. Denne fine bjergkæde ligger østnordøst for Sierra Nevada og er lidt lavere, men ...

Udflugter & Rejser

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved flere lejligheder bragt artikler om denne episke vandretur her i La Danesa. Den mest populære rute, ”El...

Udflugter & Rejser

MIMMA også kaldet Museo Interactivo de la Música Málaga

”Please play” står der på væggen flere steder rundt omkring på dette ekstremt interaktive museum, der huser instrumenter fra adskillige århundreder. Der findes nemlig flere ’musiklaboratorier’ og ’leg...

Udflugter & Rejser

Sport

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27. – 30. juni

Fantastiske golfrunder hvor følelserne sidder ude på tøjet og presset på spillerne stiger i løbet af ugen. Sådan er Estrella Damm Andalucía Masters – golfturneringen hvor der spilles om den eftertragtede Andalucía Valderrama Masters-pokal på en af de mest ikoniske golfbaner i verden. Valderrama-b...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Kultur

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne Tobias Dybvad og Nik...

Kultur

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert år mindes vi disse ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer h...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel - Mogens Dahl

Mogens Dahl er ikke bare ærlig. Han er hudløst ærlig og kigger altid folk d...

Tema & Profiler

Dansk teater og spansk charme - på besøg hos scenograf Birgi…

Farver og blomster – og masser af det. Her ses Birgitte med nogle af sine v...

Tema & Profiler

Kan homoseksualitet kureres?

Søger du personlig udvikling, efteruddannelser eller ny inspiration, er udb...

Tema & Profiler

Vifter

Håndviften – dens historie og sprog Bruger du håndvifter i sommervarmen?...

Tema & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com