Ossobuco på kalveskank

Så er vi virkelig gået ind i de mørkere og koldere måneder, temperaturen er gået ned med 10º den sidste uge. Ikke at jeg har noget imod de lavere temperaturer, for så er der god grund til at lave simreretter, det såkaldte Slow Food, en mere moderne betegnelse for mad, der tager lang tid at forberede.
Ossobuco er en af de skønneste simreretter, jeg kender, og som mange gange har stået på min svigermors komfur i timevis. Duften får tænderne til at løbe i vand og maven til at rumle af sult.
Normalt bliver ossobuco'en lavet i weekenden, hvor jeg allerede om formiddagen begynder at kokkerere. Så kan jeg gå og hygge mig med at kikke til maden dagen lang mens huset fyldes af fantastiske dufte.
Ossobuco er oprindeligt en gammel egnsret, som stammer fra Piemonte og ikke mindst Lombardiet med hovedstaden Milano (Ossobuco alla Milanese). Navnet henviser til det hul, som er midt i benet, der hvor marven sidder. Oversat betyder det noget som "ben med hul i". Traditionelt serveres retten med Risotto Milanese, men jeg har set den serveret med kogte hvide ris, saffranrisotto og kartoffelmos, så det vil jeg lade være op til jer at vælge efter egen smag. Retten kan varieres i det uendelige, og hver familie har deres variation, men basen er den samme. Hvis man ønsker mere grønt til sit måltid, så spis en skøn grøn salat med lidt vinaigrette til forret og lad så hovedretten være helt enkel, simpel og smagfyldt.
Jeg laver ossobuco og stort set alle andre simreretter i en god støbejernsgryde, som jeg i sin tid fik af min mormor, for den holder godt på varmen og er perfekt til formålet. Den kan også sættes i ovnen.
Jeg laver altid en stor portion, nu da jeg alligevel har ingredienserne ved hånden, da retten egner sig fint til frysning. Saucen med kødstykkerne er også fremragende til f.eks. pasta.

Det skal vi bruge til 6 personer;

9 pæne skiver kalveskank, sådan 2-3 cm i tykkelsen (Hos os spiser mændene 2 stk. og pigerne 1 stk., så jeg beregner 1,5 stk. pr. person)
1 dl. hvedemel blandet med salt og peber
2 store løg, finthakket
4 store fed hvidløg, finthakket
4 gulerødder, i skiver
3 stængler blegselleri, finthakket
2 modne tomater, finthakket uden skal
1 dåse flåede tomater - helst italienske
ca. 100 gr. koncentreret tomatpuré
Ca. 3 dl tør hvidvin
Ca. 8 dl oksebouillon/fond
Olivenolie og lidt smør til stegning
Salt og peber
Evt. lidt sukker.

Sådan gør du;

1. Start med at duppe kødet med køkkenrulle og klip eller skær 3-4 steder i kanten af hvert stykke kød, så undgår du, at de "krøller" op, når de kommer i kontakt med den varme olie.
2. Varm nu en stor, gerne støbejernsgryde op med en god sjat olivenolie og en smule smør. Vend kødstykkerne i melet blandet med salt og peber, og svits dem nu et par minutter på hver side til de er brune.
3. Stil kødet til side på en tallerken.
4. Svits løg og hvidløg til de er klare, gennemsigtige og bløde i samme gryde, tilsæt lidt mere olie, hvis nødvendigt. Tilsæt grøntsagerne og lad det stege med et par minutter.
5. Tilsæt tomatpuré og tomater og lad det simre et par minutter. Tilsæt vin og bouillon.
6. Læg kødet ovenpå i lag, hvis ikke de kan ligge fladt ved siden af hinanden - vigtigt at de er dækket af væde, hvis det ikke er tilfældet så spæder du til med mere fond eller vand. Læg låg på gryden og skru ned på svag varme.
Hold øje med at temperaturen er sat, så det blot lige simrer svagt i gryden.
7. Nu passer retten sig selv i gryden de næste 3 timer eller til kødet er så mørt, at det falder fra benene. Det kan godt være nødvendigt at røre et par gange undervejs, så intet brænder fast i bunden, men gør det forsigtigt, så kødstykkerne ikke går i stykker.
8. Retten smages til sidst til med salt/peber
 
Mange kan godt lide at drysse gremolata ovenpå, lige inden servering. Gremolata er en blanding af citronskal, persille og hvidløg, som kan give retten et frisk pust.
Gremolataen er ganske enkel;
Riv skallen af en økologisk citron på et meget fint og skarpt rivejern, riv kun det tynde, gule lag. Skyl, tør og hak et bundt bredbladet persille meget fint. Hak to fed hvidløg meget fint og bland de tre ting i en skål, og lad hver især drysse en skefuld eller to på deres portion. Det kan for nogle virke lidt stærkt eftersom hvidløget ikke er tilberedt, mens andre synes, det smager fantastisk. Gremolata kan fint udelades, hvis man ikke er til for meget hvidløg.

Vin til Ossobuco

Ossobuco er en dejlig tæt og kraftig ret, der sagtens kan tåle en god solid rødvin! Det mest afgørende er, at vinen har fast syre, bid, koncentration og fylde - altså en kvalitetsvin.
Og hvorfor ikke være tro mod oprindelsesregionerne Piemonte og Lombardiet, og servere en Barolo eller en Nebbiolo fra en af de mest anerkendte og seriøse producenter - Enrico Rivetto fra Piemonte.
RIVETTO anerkendes af den internationale vinpresse som en af de virkelig seriøse producenter i regionen. Alle hans vinmarker er dyrket efter økologiske principper siden 2011 og ligger i hjertet af regionen, nemlig Serralunga d’Alba. Markerne omkring byen er meget kalk- og lerholdige og er kendt for at give vine med flot struktur, finesse og meget langt liv. Enrico Rivetto betegner sig selv som traditionalist dvs. han primært bruger store egetræsfade og forholdsvis lang macerationstid. Men han er samtidig meget eksperimenterende. Og efter mange års hårdt og seriøst arbejde er hans vine i dag blandt Piemontes bedste.

Rivetto Nebbiolo Langhe DOC

Blanding af 95 % Nebbiolo og 5 % Barbera druer fra en lille vestvendt vinmark, som ligger på toppen af Lirano-skråningen (ca.400 m.o.h), hvor de hyppige vinde og højden har stor indflydelse på druerne. Lirano-området har altid været kendt for meget aromatiske vine, sprøde og delikate. Her modner druerne relativt sent, først i slutningen af september eller begyndelsen af oktober. Høsten foregår manuelt og alle druerne kommer til vinhuset i perfekt stand. Vinen modner i 12 måneder på 30 hl. træfade fra Slavonien, Ungarn og Schweiz og derefter min. seks måneder på flaske inden frigivelse.
En vin med rigtig god balance mellem saft, kraft, finesse og elegance. Domineret af en flot frugt og godt integrerede tanniner. Virker indbydende og harmonisk, med en lækker frugtkoncentration med nuancer af modne mørke kirsebær. En dejlig, klassefuld Nebbiolo, som har tannin nok til nogle års modning.
Hvis I har valgt at servere gremolata til jeres ossobuco har den også indflydelse på vinvalget. Den store frugt i Langhe-vinen er mere syre/sødmepræget og virker godt sammen med persille og citron.
Rivettos Nebbiolo Langhe kan købes for kun 15,75 €

Barolo Serralunga d'Alba

Barolo siges at være vinenes konge og kongernes vin! Større kan det vist ikke blive. Barolo-vinene kommer fra marker omkring den mindre landsby Barolo i Piemonte, og druen er altid og kun Nebbiolo. Vinene fra området Serralunga d’Alba, siges at være de mest kraftige og tanninrige.
100 % håndplukkede Nebbiolo-druer fra de allerbedste marker. Enrico udvælger kun de allerbedste druer til hans Barolo, som lagrer ca. 32 måneder på 30 hl. egetræsfade fra Slavonien og yderligere 10 måneder på flasken før frigivelse.
Lækker, markant og fyldig smag af modne sorte bær, dybde og flot struktur. Vinen viser flotte tanniner og er egnet til at lagre, hvis man har lyst til det. Spørger man de lokale, vil de fleste sige, at man skal gemme en Barolo mindst 10 år, før man begynder at overveje at drikke den.
Når I har taget beslutningen om at åbne en af disse fantastiske flasker vin, så bør I servere den omkring 18 grader. Den er perfekt til vores ossobuco.
En stor elegant og klassisk Barolo af bedste kvalitet, som I absolut bør opleve. Den kan købes i vores butik til 33,95 € eller som Magnum flaske (1,5 liter) flot præsenteret i trækasse til 75,85 €.
 
Nu er vi klar til at sætte os til bords med det lækreste smørmøre kød og en god flaske vin.

Der findes simpelthen ikke noget bedre!!!

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com